Geen Timmermans–effect in Tsjechië en Slowakije

Oost- en Midden-Europese landen blijven verdeeld over EU

Titelfoto bij OpinieZ-artikel Freek van Beetz “Geen Timmermans–effect in Tsjechië en Slowakije”

Premier Babiš van Tsjechië en Bundeskanzler Kurz van Oostenrijk. “Treffen Vizepremier Babis” by Bundesministerium für Europa, Integration und Äußeres is licensed under CC BY 2.0

 

Een paar dagen hielden de media ons voor dat Frans Timmermans hoogstpersoonlijk de PvdA uit het moeras had getrokken en de sociaaldemocratie weer op de Europese kaart had weten te zetten. Na de definitieve telling bleek het beeld in de lidstaten van de Europese Unie toch wel wat genuanceerder.

Spanje en Portugal kleurden inderdaad rood, maar het is de vraag of polyglotte Frans daar wel zo’n overtuigend aandeel in had. In Duitsland zakte de SPD nog verder weg. Radeloze commentatoren suggereerden daar zelfs om dan maar Martin Schulz van het stof te ontdoen, naar een andere barbier te sturen en van een kekke bril te voorzien….

 

Euforie

In de euforie over de onverwachte zege van de PvdA bij de verkiezingen voor het Europese parlement en de opmerkelijke uitslagen in de andere grote Europese lidstaten, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië, kwamen de uitslagen in een aantal Midden-Europese landen aardig in de verdrukking. Op de notoire dwarsliggers Polen en Hongarije na: de uitslagen daar moeten de waarnemers en correspondenten overigens wel jeuk hebben bezorgd. Zowel de PiS in Polen als Fidesz in Hongarije logenstraften het beeld dat de bevolkingen daar zo langzamerhand wel hun bekomst zouden moeten hebben van deze in het Westen als uiterst autoritair en conservatief afgeschilderde politieke partijen.

Maar de kiezers zijn toch niet allemaal onder de indruk gebleken van de strafexpedities van Timmermans tegen Polen en van Judith Sargentini tegen Hongarije. Ik schreef al eerder op OpinieZ dat de media en veel commentatoren maar weinig willen begrijpen van Oost-Europa.

 

Voormalige vazalstaten

Die landen, die zich decennia lang de grillen van Moskou moesten laten welgevallen, passen er voor om zich door Brussel tot de orde te laten roepen. Deze voormalige vazalstaten van het Kremlin, die zich een generatie geleden uit de klemmende omhelzing van hun Russische kameraden wisten los te maken, kozen heel bewust voor het lidmaatschap van de Europese Unie en de NAVO.

Ze zochten aansluiting bij het Westen om deelgenoot te worden van de vrijheid, de nieuwe, om vrije markten en voor bescherming tegen mogelijke dreigingen vanuit het Oosten. Ze kennen immers hun pappenheimers. Maar ze voelen er ook weinig voor die herwonnen soevereiniteit in te leveren aan de grillen van de EU-superbureaucratie met de federale aspiraties. Dat verklaart in belangrijke mate de uitslagen in die landen.

Daar viel dan ook van een Timmermans-effect maar bar weinig te bespeuren.

 

Tsjechië

Zo leden de Tsjechische sociaaldemocraten wel een heel pijnlijke nederlaag. Nadat ze bij de vorige parlementsverkiezingen (oktober 2017) al een enorme dreuneen enorme dreun hadden gekregen (van 50 naar 15 zetels), vielen ze nu helemaal uit de Europese boot: met nog geen 3,9 % van de stemmen wisten ze geen enkele zetel in het Europese Parlement te bemachtigen. Ik kan me ook niet herinneren dat Timmermans Praag heeft aangedaan op zijn Tour de Frans door Europa…

De uitslagen in Tsjechië waren in meer opzichten opmerkelijk. Weliswaar ook daar een hogere deelname dan de vorige keer: ruim 28% tegen een schamele 18% bij de vorige verkiezingen, maar toch niet een opkomst die op grote betrokkenheid met de EU duidt. Niettemin dongen er maar liefst 40 partijen mee voor de 21 Tsjechische zetels in het Europese Parlement.

 

Babiš wint

De ANO-partij van premier Babiš behaalde met 21 % van de uitgebrachte stemmen de meeste zetels: 6, 2 meer dan bij de vorige verkiezingen. Maar van een glorieuze zege kan niet worden gesproken. Niet alleen vanwege het verlies van zijn sociaaldemocratische coalitiegenoot, maar ook omdat de oppositie, een bonte verzameling van partijen (van de vooral in Praag populaire Piratenpartij – de Praagse burgemeester is zelfs een Piraat – tot de christendemocraten), met ruim 47% van de stemmen samen 12 zetels in de wacht sleepten.

Miljardair Babis ligt al een tijdje onder vuur vanwege beschuldigingen van misbruik van Europese subsidies door een onderdeel van zijn agro-industriële conglomeraat aan ondernemingen. Niettemin zegt hij trots te zijn op de overwinning ondanks ”een intensieve smerige anti-campagne”. Aan de vooravond van de verkiezingen betoogden maar liefst zo’n 50.000 demonstranten tegen hem op het befaamde Praagse Wenceslasplein.

Van de resterende drie zetels ging er 1 naar de Communisten (de gedoogpartner van Babis’ minderheidskabinet) en 2 naar de Vrijheidspartij van Tomio Okamura, een bondgenoot van Wilders’ PVV. Ook hier dus een beeld van versplintering.

 

Slowakije

In het naburige Slowakije is het beeld wat anders: na de moord op journalist Jan Kuciak en diens verloofde is het politieke landschap gewijzigd. Slowakije koos een pro-Europese president, Zuzana Caputova. Haar progressieve partij, een samenwerkingsverband, wist met 20% van de uitgebrachte stemmen de regerende sociaaldemocraten achter zich te laten. De uiterst rechtse LSNS eindigde als derde. Ook in Slowakije was de opkomst hoger: ruim 22% tegen de beschamende 13% bij de vorige verkiezingen……

Geen cijfer dat op een grote EU-betrokkenheid duidt.

 

Gemengd beeld

Al met al laten de uitslagen in al deze landen hetzelfde gemengde beeld zien. Polen, Tsjechië en Hongarije (allen landen buiten de Euro-zone!) zullen pal blijven staan voor wat zij als hun nationale belangen beschouwen. Er moet maar worden afgewacht wat dat betekent voor de cohesie binnen de politieke families in het Europese Parlement. Het zal nog een tijdje onrustig blijven in Brussel.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Vergeefse Moeite ( roman,2023),Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).www.freekvanbeetz.nl

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
8 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tussen 1978 en 2009 kwam ik veelvuldig in de ex Oostblok landen. Ik kan me dus deels aansluiten bij de andere commentaren hier en het goede artikel. Voor Slowakije houdt ik hoop, de moord op de journalist zal na enkele jaren wegebben en dan keren de weldenkenden terug.
De solidariteit die de west-europese landen verlangen van het ex Oostblok is natuurlijk verbijsterend hypocriet. Merkel, in haar laboratorium geen last gehad van ‘schietbevel’ Honecker, evangeliste, dus Kruisvaarders complex en het WOII schuldgevoel bij de Duitsers aangewakkerd, die zonder enig overleg (ook geen overleg met Orban!!) met wie dan ook binnen de EU, de grenzen openzet voor 1 – 3 miljoen ons vijandig gezinde illegalen die uitsluitend voor het geld door marcheerden naar Duitsland en Nederland.
En vervolgens verlangt merkel met steun van rutte en hoektra van Oost-Europa haar historische stommiteit meehelpen op te vangen. Ik hoop van harte dat Hongarije en Polen hun poot stijf houden. Rutte en hoekstra hebben echt geen inkopper aan het ‘straffen’ van Oost-Europa.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De voormalige oostbloklanden, o.a. Tsjechië, Slowakije, Hongarije enz., hebben járen onder Sovjet dictatuur moeten leven en hebben in die jaren geleerd wie men kan vertrouwen en wie niet, wie de waarheid spreekt en wie niet, wie eerlijk is en wie niet !
M.i. is dát de reden dat Frans Timmermans in dat soort landen geen “overwinning” kan claimen.
De bevolking aldaar heeft deze charlatan, ijdeltuit, luchtfietser en graaier in de gaten !!
Hoe schril steekt o.a. Nederland daarbij af !!

Johan Visser
Johan Visser
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Ach Beste, met die worden in de eennalaatste alinea wordt us reactie er niet echt Beter op, Jammer toch!!

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Johan Visser

@ Johan Visser.
Voor wie uw reactie bestemd is weet ik niet maar ik wil wél een opmerking plaatsen op de úwe.
Een eennalaatste alinea bestaat écht niet; een laatste alinea betekent immers dat dát de laatste is, daarna kán er geen meer komen anders is de “laatste” niet de échte laatste. U bedoelt vermoedelijk “de op één na laatste alinea”?
De laatste alinea van mijn reactie luidt : “Hoe schril steekt o.a. Nederland daarbij af !!”
Hierna volgt géén alinea meer dus óók geen eennalaatste !
Komt allemaal wel wat mierenneukerig over mijnerzijds, begrijp ik, maar ik moest ’t even kwijt.

Sabreur
Sabreur
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mede door de democratie en economie van het vrije westen is er een einde gekomen aan de Sovjet dictatuur in Oost-Europa. De vrijheidsdrang van de Oost-Europeanen hebben hier zeker aan bijgedragen met hun demonstraties in Leipzig, Praag, Budapest en Bukarest.

Hopelijk laat dit mooie en trotse volk nu misschien ook de val kunnen beteken van de moderne Sovjet-staat, genaamd de EU. Voor ons is het inmiddels bijna te laat. De westerse bevolking lijkt te zijn murw geslagen, monddood gemaakt en verworden tot een belastingslaaf.

Henny Keur
Henny Keur
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wensen worden normaliter bekend gemaakt aan sprookjes prinsessen. Maar EU is geen sprookje. Met name in landen als Tsjechië, Slowakije en Polen zijn de oorsprong van vele en liefelijke sprookjes, maar ook van Dracula…
Als de bevolking daar al niet meer geloofd in sprookjes, wie dan wel. Tevens opvallend is dat er wel veel houthakkers in hun sprookjes meedoen, maar zelden tot nooit een timmerman en al helemaal niet in meervoud.
Maar nu zonder flauwekul. De nachtmerrie van deze EU komt hopelijk snel tot een einde en wordt dan omgesmolten tot een handelsoveenkomst tussen landen, zoals oorspronkelijk bedoeld ipv het uitbuiten van arbeidskrachten onder het mom van uitwisseling en immigratie, waarbij volkeren tegen elkaar worden opgezet.
Ik besef daarbij heel goed dat een ideale situatie nauwelijks bereikbaar is maar daar is de politieke wil ook helemaal niet voor aanwezig en juist dáár heb ik de grootste problemen mee.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De EU lidmaatschap voelt een beetje als van de regen in de drup voor vele landen van het voormalige Oostblok. Toch zijn het geen vijanden van de EU in hun denkwijze al dan niet gesteund door de Europese subsidies. Zij willen wel de lidmaatschap maar geen herhaling van de veertig jaren Moskouse onderdrukking nu vanuit Brussel. Het is waar dat je als lid van een club niet alleen dezelfde rechten maar ook plichten hebt is waar maar als je sommige dingen beter ziet is het moeilijk om de wil van een ander op je te laten zetten. West Europa daarentegen beschouwt deze landen nog steeds niet als gelijke partners. Voor een deel door hun eigen schuld want corruptie hebben zij bij lange na niet uitgebannen en de starre houding soms staat ook in de weg. Op andere kant probeert het Westen tweederangs producten daar af te zetten en doet Brussel daar weinig aan. Het blijft geen liefde verhouding en misschien is die onmogelijk tussen de Slavische landen en de rest. Slavische landen zijn altijd de klos geweest door hun geschiedenis heen. Op de Russen en Serven na zijn zij niet genoeg expansie in de goede zin van woord. Dat ligt in het Westen anders.

Johan
Johan
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dus alle FVD stemmers stemde nu ineens PVDA of CDA? Wat een kolder zeg. FVD aanhang bleef thuis waarvan een deel inderdaad geen NEXIT wil. Dus zijn aanhang bleef thuis en dacht weer in termen van als ik niet 100% krijg dan maar 0% dus stem ik lekker niet.

FVD staat samen ruim bovenaan in de peilingen bij peil.nl dus het is kolder om te beweren dat die mensen ineens op de PVDA of CDA zijn gaan stemmen. Ze zijn gewoon thuisgebleven.

Het otte effect kostte FVD maar 3 zetels in de peilingen en is verwaarloosbaar. Ik vind deze website een prima nieuwssite maar dit is een analyse die mij tekort door de bocht gaat. FVD promoot al jaren een NEXIT en heeft zijn positie sindskort juist verzwakt en wil nu een referendum over NEXIT.

8
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x