Bij de Europese Verkiezingen staan Italiaanse scenario’s op de agenda

EEG 2.0, versterking EU of doormodderen?

Titelfoto bij Bij de Europese Verkiezingen staan Italiaanse scenario's op de agenda Johannes vervloed opiniez

Titelfoto: Giorgia Meloni, publicatie binnen voorwaarden copyright Europese Unie.

Begin juni kiest de bevolking van de EU een nieuw Europees Parlement. Vaak is de opkomst bij deze verkiezingen laag, maar dat zou deze keer wel eens anders kunnen zijn. Vooralsnog staat (centrum-)rechts in de polls op winst. Er valt namelijk echt wat te kiezen: willen we een federaal Europa met Nederland als provincie zonder enige invloed? Of terug naar de EEG? Doormodderen, een tussenvorm, kan natuurlijk ook. Opvallend is dat deze scenario’s door Italiaanse politici zijn uitgewerkt. Een column van oud-diplomaat Johannes Vervloed.

De vijfjaarlijkse verkiezing voor het Europees Parlement wordt van 6 tot 9 juni aanstaande gehouden. U kunt dan kiezen uit drie scenario’s: een EU terug naar de basis (EEG 2.0), een federale EU waarbij Nederland een soort provincie wordt of op de huidige voet doormodderen. Eén ding hebben de scenario’s gemeen, ze zijn alle drie van Italiaanse snit.

 

Drie scenario’s

Giorgia Meloni, de huidige Italiaanse premier wier conservatieve ECR-fractie hoge ogen gaat gooien in de komende verkiezingen, pleit voor een EEG 2.0. Haar politieke tegenstrever Mario Draghi (voorheen president van de ECB en ook voormalig premier van Italië ) pleit voor een federale unie, met de Europese Commissie als regering met bijbehorende bevoegdheden. En de derde keus is eveneens van een voormalige Italiaanse premier, te weten Enrico Letta. Hij pleit voor een tussenvorm, voor een voltooiing van de interne markt, maar zonder vergezichten. Letta en Draghi zijn de auteurs van rapporten die op verzoek van de huidige voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, werden opgesteld.

 

Rechts op winst

In de polls voor de verkiezingen voor het Europees Parlement (EP) staan de centrumrechtse partijen op winst. Een trend die we bij recente verkiezingen in de lidstaten al zagen. Het zijn de groepen European Conservatives and Reformists (ECR) en de Identity and Democracy (I&D) die stemmen gaan winnen. De ECR wordt gedomineerd door de Fratelli d’Italia-partij van Giorgia Meloni. Een tweede in de ECR sterk vertegenwoordigde partij is het Poolse Recht en Rechtvaardigheid. Fidesz, de Hongaarse partij van Viktor Orbán, gaat zich naar verluidt bij de ECR-fractie aansluiten. De Nederlandse partijen in de ECR zijn JA21 en de SGP.

De ECR zou de Renew Europe-groep (waarbij Macron’s partij, VVD en D66 ook zijn aangesloten) zelfs wel eens kunnen voorbijstreven en de derde grootste partij in het EP worden. Dat is althans de voorspelling van Maurice de Hond. Hij denkt dat mensen die voorheen vanuit een defaitistische houding niet gingen stemmen voor het Europees Parlement – de opkomst is traditioneel laag – dat deze keer wel gaan doen. Omdat er echt iets op het spel staat en een omslag in beleid mogelijk lijkt. Met als gevolg een nog grotere winst voor centrumrechts dan de polls voorspellen.

 

Nieuwe meerderheid?

De I&D-groep wordt gedomineerd door Rassemblement National, de partij van Marine Le Pen. Met de AfD uit Duitsland, de Lega van Matteo Salvini uit Italië en de PVV staat ook deze fractie op winst. Hetzelfde effect dat De Hond voorspelt bij de ECR kan ook hier optreden. Indien de christendemocratische Europese Volkspartij (EVP) de ‘pas op de plaats’ – met als hoofdthema “stop EU-regelgeving” van fractieleider Manfred Weber – gestand wil doen, is een praktische, niet-formele samenwerking met de ECR en de I&D heel wel mogelijk. Gedrieën zouden zij een nieuwe meerderheid in het EP kunnen vormen en de huidige meerderheid van EVP, socialisten en Groenen, vervangen.

En behalve een pas op de plaats zou een dergelijke alliantie ook kunnen bezien waar de EU doorgeschoten is en toewerken naar het terughalen van EU-bevoegdheden naar de lidstaten, vanuit het oogpunt van subsidiariteit: alleen wat niet goed op nationaal niveau kan worden geregeld komt in aanmerking voor een EU-bevoegdheid. Een down-to-earth benadering, die gespeend is van utopistische federale vergezichten.

 

Rapport Draghi

Het rapport van Mario Draghi komt pas ná de verkiezingen uit. De Nederlandse Tweede Kamer laat in een aangenomen motie weten dit een schande te vinden en roept de minister-president op in de Europese Raad aan te dringen op publicatie vóór de verkiezingen. Er wordt daarbij een vergelijking gemaakt met de Green Deal van voormalig vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. Bij de vorige verkiezingen voor het EP stond die bij geen enkele politieke partij op het programma. Door de ongekozen bureaucraten in Brussel – met indertijd Frans Timmermans en rechterhand Diederik Samsom voorop – werd deze in de bekende achterkamertjes in elkaar gezet.

 

Industriepolitiek

Het merendeel van de inhoud van het rapport van Draghi is overigens al bekend. Hij pleit voor grootschalige industriepolitiek op EU-niveau om de VS en China de loef af te steken. Concreet is het voorstel van Draghi een antwoord op de Inflation Reduction Act van Biden, die subsidies in de vorm van belastingfaciliteiten, giften en leningen aan bedrijven geeft die in de VS investeren, ter voorkoming van een leegloop van de EU-industrie naar de VS. Financiering zou moeten geschieden met eurobonds. Beide zijn mijns inziens een slecht idee. Industriepolitiek heeft nog nooit gewerkt en eurobonds betekenen in de praktijk een financiering van de zuidelijke lidstaten (inclusief Frankrijk) door de noordelijke.

Maar het gaat veel verder dan dat. De ideeën van Draghi sluiten aan bij de wens van de federalisten om de EU met tien lidstaten uit te breiden en over te gaan tot meerderheidsbesluitvorming (Qualified Majority Voting, QMV), waarbij Nederland als klein land continu overruled zal worden door de grote lidstaten. Het individuele vetorecht van lidstaten wordt in dit scenario opgeheven.

De voorstanders van een federale unie en de uitvoering van de door Draghi bepleite weg vinden we bij de Greens/European Free Alliancefractie (met GroenLinks) en de Party of European Socialistsfractie (met de PvdA) en voor een deel ook bij de liberalen, Renew Europe (waarin VVD en D66). Zo wil de VVD het Nederlandse veto ten faveure van een EU-buitenlands beleid opofferen.

 

Rapport-Letta

Enrico Letta pleit in zijn rapport voor een tussenvorm van EEG 2.0 en een federale unie. Hij pleit voor de voltooiing van de interne markt en zet met name in op de vorming van een kapitaalmarktunie. Mijns inziens had dit veel eerder moeten gebeuren. Onder de diverse Nederlandse voorzitterschappen van de EU en vooral door Eurocommissaris Frits Bolkestein heeft de interne markt handen en voeten gekregen. Voor een handelsland als Nederland van groot belang. Letta gaat overigens wel iets verder dan de voltooiing van de interne markt. Hij geeft ook al een inkijkje in het rapport van Draghi, met zoals vermeld industriepolitiek, eurobonds en uitbreiding met QMV. Wel ziet Letta meer in private financiering middels een kapitaalmarktunie dan in eurobonds, die in zijn visie hooguit aanvullend kunnen zijn.

De fractie die vooral op de lijn-Letta zit is de christendemocratische EVP-groep van Manfred Weber. Het CDA zit in de EVP. CU, NSC en BBB zijn nog geen lid, maar zouden best wel eens kunnen aansluiten bij de EVP-fractie.

Hoewel vooral de christendemocraten enthousiast zijn over het rapport van Letta ontving het eigenlijk op hoofdlijnen wel een goed onthaal tijdens de afgelopen Europese Raad van 17 en18 april. In de slotverklaring worden in ieder geval bijna alle aanbevelingen overgenomen, met uitzondering van de financiering van alle plannen. Dat blijft toch een heet hangijzer. De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel wil een sterker, competetiever Europa dat minder afhankelijk is van externe bronnen. EU-commissaris Verstagen was nog specifieker.

 

Indicatie

Een kieswijzer is het bovenstaande uiteraard niet. Het geeft slechts een indicatie van de richting die de rapporten van de drie Italianen en hun geestverwanten in de diverse EP-fracties en nationale partijen met de EU in willen slaan. Het geeft het verschil aan tussen diegenen die een vrijwillige samenwerking willen tussen soevereine staten enerzijds en hen, die bereid zijn soevereiniteit in te leveren voor een federale unie aderzijds. Meloni en Le Pen c.s. staan voor soevereine lidstaten. De Groenen en de socialisten (die momenteel geen van tweeën aansprekende leiders hebben) staan voor een federale unie. De christendemocraten staan voor een tussenvorm, waarbij het begrip subsidiariteit voor hen voorop staat.

Preciezere informatie en verschillen over het te voeren EU-beleid tussen de Nederlandse partijen die deelnemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement vindt u in de partijprogramma’s. Die staan inmiddels (bijna) allemaal online.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
19 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
22 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Het scenario “terug naar EEG 2.0” heeft mijn voorkeur. Omdat:
1) het kan gerealiseerd worden zonder al teveel administratief gedoe. De enige vereiste is een nieuw Verdrag tussen de lidstaten dat het verdrag van Maastricht (1992) annuleert, omdat daarin werd besloten tot de EU. De EU is dus ‘over’ de EEG heen gelegd. Ontsla de Europese Commissie, ontsla het EU parlement en herstel de ministerraad van de EEG en simsalabim: we zijn terug bij de EEG.
2) Het biedt alle voordelen van de EU zonder de nadelen ervan: de krankzinnige plannen van de Europese Commissie, het klapvee van EU-parlement, een ontspoorde EU-president.
3) Het geeft de lidstaten weer volledige vrijheid van handelen op heel veel gebieden, zoals grensbewaking en dat is hard nodig.
Samenwerking tussen landen moet vrijwillig zijn, niet gedwongen door globalistische ideologen.

H.J.
H.J.
22 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Er staat Nederland nog heel wat te wachten zowel op Nederlands vlak maar zeker ook Europees gezien.
Dit zijn de letterlijke woorden van Timmermans (PvdA/Gr.Links).
Op een meting van de PvdA/GR.Links) waren zijn woorden richting Wilders (PVV)
Wij zullen NIETS nalaten om te VOORKOMEN dat Wilders in dit land aan de macht komt.
Herinnerd u zich het demoniseren van Pim Fortuyn nog net voor hij werdt vermoord door de Linkse schutter.

Andre
Andre
21 dagen geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Volgens Timmerfrans en de onder embargo afgegeven tekst van zijn spreekbeurt, stond er eigenlijk:
“Wij zullen niet nalaten om te voorkomen..”
Dus Timmerfrans zou zich versproken hebben.
Hoewel…dat is maar de vraag.
De zin met ‘niet nalaten’ is geen Nederlandse zin. De normale constructie zou zijn:
“Wij zullen alles doen om…”
“Wij zullen ons uiterste best doen om…”
Er is m.i. dus wel degelijk bedoeld “nietS nalaten” maar de S is bewust weggelaten om naderhand te kunnen zeggen dat het een verspreking was. In de communicatie valt dat onder ‘het afgeven van dubbele boodschappen’. Het ‘niet’ is bedoeld voor een bepaalde groep, het ‘niets’ voor een andere groep.

H.J.
H.J.
21 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Deze Timmermans heeft het zelfde pad gekozen als vorig jaar Ollongren richting Baudet en rond de dood van Fortuyn bv Kok (PvdA) de Graaf (D’66) Rosemöller (GrL) Dijkstal (VVD) Dittrich (D’66).
Pim is vermoord.
Baudet is 2 x aangevallen.
Is Wilders nu vogelvrij verklaard en gaat het Linkse Kartel
nu voor de volle buit.

Marien
Marien
21 dagen geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

links doet alles, maar dan ook alles voor de macht. Het enige dat Timmermans te vertellen heeft, is het afgeven op de formerende partijen in het bijzonder op Geert Wilders. Die Timmermans heeft GEEN geweten en is m.i een machtswellusteling. En dan dat schampere lachje van die Klaver ben ik ook spuugzat.
En nu geven ze op Geert af omdat hij iets tegen die van de Burg heeft gezegd middels X. Maar waarom moest van de Burg zo’n smalende steek onder water uitdelen? Die man deugt niet en Yesilgoz had hem openbaar moeten berispen. Hij lokt reactie uit met gemene opmerkingen. Zelf kan hij HELEMAAL niets. Echt de man heeft alleen maar chaos gecreeerd.

Ik zei de gek
Ik zei de gek
13 dagen geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Wilders is natuurlijk al 20 jaar vogelvrij verklaard …

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
21 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Hetzelfde scenario als bij alle verdachtmakingen door links. Het is de wereld in geslingerd, overal in de media, en als je later moet rectificeren is het leed toch al geschied.
Een reactie van Wilders mag dan weer niet.

Marien
Marien
21 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Precies. Links maakt de smerigste persoonlijke opmerkingen aan het adres van m.n Wilders en als hij dan via X reageert of iets zegt tegen journalisten, dan heeft HIJ het gedaan, maar zelf deugen ze voor geen meter. Ze zijn alleen maar bezig met te proberen de formatie te frustreren met schampere opmerkingen en gemeenheid. Dat akelige valse gezicht van een Jetten kan ik ook niet meer zien. Deze man kan ook helemaal niks. Alles gaat verkeerd maar wel afgeven op anderen. Schaamteloos.

Marga
Marga
19 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Misschien alleen bedoeld om ophef te genereren en dat is gelukt.

Marien
Marien
21 dagen geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

ik herinner mij dit als de dag van gisteren. Ik houd de linkse partijen nog altijd verantwoordelijk voor het scheppen van dit haat klimaat. Als ik die smoel van Paul Rosenmoller zie, heb ik een braakbak nodig.

Jos
Jos
22 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Nexit, leve de vrije en SECULIERE Republiek der Nederlanden.

Rien E
Rien E
22 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Als de eu dan moet(?) blijven dan maar eeg 2.0, mi is nexit-optie te prefereren om onze zelfstandigheid mogelijk terug te krijgen. Bespaar me voor politieke vergezichten die uiteindelijk tot chaos gaan leiden. In die chaos verkeren we mi al een tijdje en dat bevalt absoluut niet.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
22 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Dank u, dit is erg behulpzaam.
Het aller-aller-allerbelangrijkste is dat mensen gaan stemmen!!
Roep iedereen in uw omgeving vooral op om dat te gaan doen, want het is het laatste beetje initiatief dat volkeren nog hebben om de politiek vreedzaam en democratisch bij te laten sturen.

Marien
Marien
21 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

mijn lijkt EEG 2.0 de beste keuze. Macht weggeven aan een afstandelijke groep machtswellustelingen lijkt mij niet goed.
Bovendien zijn alle landen zo ontzettend verschillend overal in, dat dit al een reden is om niet alles gelijk te trekken. Dat wordt nooit iets. Ook zeer demotiverend.

Zafod
Zafod
21 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

En maar blijven hopen op de EU als handelsfederatie. De economische kracht van de EU is opgeblazen door de VS met Nordstream. Dat is de economische inventiviteit en werkkracht van Duitsland en omstreken, waaronder Nederland. Dit kan wellicht hersteld worden met nucleaire energie, maar dat zie ik nog niet zo 1-2-3 gebeuren. Ook het multiculturele drama is overduidelijk een EU-akkefietje waardoor de sociale en economische saamhorigheid wordt gebroken. De oplossing is uit de EU, uit de NAVO, en al haar vertakkingen, en aansluiting zoeken bij de multipolaire wereldorde. Alleen dat gaat niet gebeuren vrees ik.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
19 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Zafod

Uit de EU zou ook m.i. het beste zijn. Maar dat is op dit moment in dit specifieke politieke klimaat in NL vrijwel onmogelijk. U ziet wat er gebeurt als de ‘formatie’ zelfs maar een onderzoek naar een mogelijke tijdelijke asielstop suggereert….

Den Helder
Den Helder
21 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

De EU moet landen faciliteren, niet regeren. In alle historische studies die de opkomst van Europa verklaren wordt steevast genoemd het ontbreken van één centrale macht. Juist die onderlinge wedijver tussen landen haalt de huidige EU weg. Landen kunnen hun marktpropositie nu niet bijstellen als het minder gaat. Oorzaak: EU. Als een bedrijf te duur wordt kan ze haar prijs verlagen of product aanpassen. Landen kunnen dat in de EU niet meer.
Herstel dat principe en het zal Europa direct veel beter gaan.

Marga
Marga
19 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Onlangs in de pers dat Rutte op weg is onze soevereiniteit op te geven. De man die zich profileerde als anti EU, die nu demissionair is, zou dat willen. Hopelijk heeft hij daar de tijd niet meer voor. Het is al veel te ver gegaan met hoe Van Huffelen heeft geacteerd.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
19 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Marga

Vwb van Huffelen: op de vraag van Ja21 of de demissionairen van plan zijn de aanbeveling van de DNB over te nemen (de burger dwingen het spaargeld in te zetten voor verduurzaming): OP DIT MOMENT niet………

19
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x