Over de obsessieve anti-Israël berichtgeving in de media

Activisme verdringt journalistiek meer en meer

Titelfoto bij artikel Over de obsessieve anti-Israël berichtgeving in de media freek van beetz opiniez

Foto: Deir al Balah, Gaza. Public domain

De media, op een enkele uitzondering na, hanteren steeds meer en onverhuld een anti-Israël narratief en dat leidt tot toenemende jodenhaat. Kritiekloos worden berichten van ‘journalisten’ uit Gaza en informatie van Hamas overgenomen, met forse blunders als resultaat. Voor met name de NRC is het echt een obsessie geworden en dagelijks bestookt deze krant zijn lezers met anti-Israël retoriek. Van kwaliteitskranten is geen sprake meer, schrijft Freek van Beetz. 

In mijn column van 7 november verweet ik de media hier, naar aanleiding van de slachtpartij die Hamasterroristen op 7 oktober in Israël hebben aangericht en de daaropvolgende oorlog in Gaza, vooringenomenheid, meten met twee maten en gebrek aan kennis en historisch besef. “Als je dagelijks via de gedrukte media en via televisieprogramma’s, zowel van de publieke als de commerciële omroepen, wordt overspoeld met beelden en vooropgezette meningen, dan moet je niet verbaasd zijn dat Jodenhaat niet meer in het verborgene leeft, maar volop ontluikt en steeds openlijker vormen aanneemt.”

Het is sindsdien alleen maar erger geworden. De media, enkele uitgezonderd (Telegraaf, WNL, EW en GeenStijl) hanteren steeds meer en onverhuld een anti-Israël narratief.

 

Obsessie

Voor de NRC is het echt een obsessie geworden. Ik heb nog eens de edities van de afgelopen maanden doorgebladerd; elke dag, zeker nadat het Israëlische leger enkele dagen na die weerzinwekkende pogrom op 7 oktober Gaza was binnengetrokken, gaat de NRC vol op het orgel met Israël-kritiek. In de opiniepagina’s en de brievenrubriek lijkt vrijwel dagelijks ruimte gereserveerd  te worden voor bijdragen en brieven vol eenzijdige, vaak ook nog slecht beargumenteerde, anti-Israël epistels.

Kennelijk zet de chef Opinie daarvoor dagelijks de lijntjes uit. Dat sprong ook meteen – en nogal pijnlijk – in het oog toen kort na het emotionerende artikel van Jessica Durlacher, op 7 november, ( “7 oktober was zo gruwelijk, dat Israël onze steun verdient”) de redactie het kennelijk gepast vond om onder de kop: “Israël verdient geen steun” een selectie van ongenuanceerde kritische reacties (“demonisering van Hamas is grotesk”) af te drukken. Dat is sindsdien niet meer opgehouden, nee, het is de vaste lijn geworden.

 

Kort geheugen

Het geheugen in de media is kort en selectief. De meeste doen het voorkomen alsof Israël zomaar een oorlog in Gaza begonnen is. De rakettenregen op Israëlische steden en dorpen en de pogrom op 7 oktober worden in de berichtgeving weggemoffeld of zelfs verzwegen…

Voor het lot van de in triomf als jachttrofeeën naar Gaza meegevoerde en daar in zorgwekkende omstandigheden gevangengehouden gegijzelden (zie de verhalen van hen die inmiddels vrijgelaten zijn), is nauwelijks nog aandacht. Voor de meer dan 120.000 Israëlische burgers, die niet naar hun woningen in Noord-Israël en in de nabijheid van de grens met Gaza terug kunnen keren en als ontheemden in eigen land moeten leven, hebben de media al helemaal geen belangstelling. De ingevlogen – lang niet altijd deskundige – journalisten gaan vooral in gesprek met kritische activisten en Palestijnen op de Westoever.

 

Anti-Israël

Ik richt mijn pijlen in deze column vooral op de NRC. Die krant hanteert, meer dan ooit na 7 oktober, openlijk een anti-Israël narratief. Ik kan me soms niet aan de indruk onttrekken dat enkele medewerkers vooral om hun anti-Israël standpunten aangemonsterd zijn en nu ingezet worden om dagelijks de lezer te voorzien van anti-Israël ‘agitprop’. Want dit heeft niets meer van doen met gebalanceerde en gedegen journalistiek, zoals we ons dat herinneren van de NRC van weleer.

Zomaar een selectie van koppen:

 

Ziekenhuis

Neem dat zogenaamde Israëlische bombardement op dat ziekenhuis op 17 oktober, dat bij nader inzien de inslag op het parkeerterrein van dat ziekenhuis van een afgezwaaide raket uit Gaza zelf betrof.
“Zeker vijfhonderd doden onder het puin”, …”situatie ter plekke werkelijk catastrofaal”, bazuinde Al Jazeera. BNN/VARA roeptoeterde meteen: “Een oorlogsmisdaad.”

Ook de NRC meende het zeker te weten: “Zeker vijfhonderd doden bij Israëlische aanval op Gazaans ziekenhuis” kopte de krant aanvankelijk. Je kon er bijna een zeker triomfalisme in lezen: zie je wel, dat die Israëli’s niet deugen? Dat ze de berichten kort daarna met waarneembare weerzin naar de feitelijkheid moesten aanpassen, wisten ze voor de kritische lezer nauwelijks verborgen te houden.

Artsen zonder Grenzen stuurde, kort na de eerste berichten, nog diezelfde avond op hoge toon een verontwaardigd persbericht uit: “We zijn geschokt door het recente Israëlische bombardement op het Ahli Arab ziekenhuis in Gaza stad, waar patiënten werden behandeld en ontheemden uit Gaza werden opgevangen. Er zijn naar verluidt honderden mensen om het leven gekomen. Dit is een bloedbad. Het is absoluut onaanvaardbaar.” Ik heb Artsen zonder Grenzen het boetekleed voor deze veel te voorbarige, en naar nader bleek, volstrekt foute en infame beschuldiging niet zien aantrekken. Niettemin geldt de vertegenwoordigster van AzG in Jeruzalem voor de media nog steeds als een betrouwbare bron…

 

Aantallen slachtoffers

We weten inmiddels beter. Maar vindt u het gek dat ik de media en die ngo’s sinds die tijd niet meer serieus neem? Ook niet voor wat het aantal slachtoffers betreft? Want bij dat ziekenhuis ging het zeker niet om die meer dan ‘vijfhonderd doden die onder het puin vandaan gehaald moesten worden”, zoals dat door – volgens de NRC zo betrouwbare – ministerie van Volksgezondheid (= Hamas) was vastgesteld.

 

Ambtenaren Buitenlandse Zaken

Ook de wijze waarop de krant nu al wekenlang een ’opkontje’ geeft aan een twintigtal (?) dissidente anonieme ambtenaren van Buitenlandse Zaken – en daarmee ook de rechtsgang bij de aanklacht van enkele ngo’s tegen de levering aan Israël van F-35 vliegtuigonderdelen wil beïnvloeden – door publicatie van (delen van) vertrouwelijke en niet te verifiëren informatie uit ambtsberichten en interne ambtelijke adviezen, doet het toch al zwaar aangetaste imago van degelijke informatievoorziening van dit eens zo respectabele dagblad geen goed.

De beschuldiging dat Rutte zich hoogstpersoonlijk op ongebruikelijke wijze zou hebben bemoeid met dit dossier, bleek uit de lucht gegrepen: met waarneembare spijt moest de NRC-redacteur vaststellen dat dat niet in de stukken terug te vinden is…

Ook wordt steevast verzwegen dat veel van de door de media geraadpleegde ‘experts’ gelieerd zijn aan Israël-kritische en soms zelfs vijandige organisaties als The Rights Forum en andere pro-Palestijnse organisaties en gremia. Het valt gelukkig meer commentatoren op, zoals onlangs Elma Drayer in een vlijmscherpe column in … (ja dus toch): De Volkskrant.

 

Journalisten

De berichtgeving uit Gaza wordt in onze media als waarheid en als zoete koek geslikt, maar wie zijn die zogenaamde (burger-)journalisten, die al dan niet voor Al Jazeera (Qatar) en de BBC berichten en hoe betrouwbaar is hun informatie eigenlijk? Zeker, hun beelden zijn vaak hartverscheurend, maar waarom worden ze niet kritisch bevraagd? Hoe onafhankelijk zijn deze journalisten?

Waarom heb ik dan van hen nog nooit berichtgeving gezien over de bouw van die tunnels, heb ik hen nooit vragen horen stellen waar die kostbare ondergrondse infrastructuur dan wel voor moet dienen en waarom de toegang tot dat ondergrondse netwerk in of nabij woningen, scholen, moskeeën en ziekenhuizen gesitueerd moest worden? En waarom kon de bevolking daar niet schuilen?

Is ‘kritisch tegels lichten’ niet bij uitstek een taak van journalisten? Waarom menen de media als NOS (het onthullende ‘draadje’ op X: “een blik op de NOS”) en de kranten als de NRC dat de door hen geraadpleegde bronnen in Gaza vrijelijk aan nieuwsgaring kunnen doen?

Zie ook dit stuitende voorbeeld:

Waar blijven hun kritische berichten over de verdeling van het met honderden trucks naar binnen gebrachte voedsel? Waar blijven hun interviews met critici van Hamas, want die heb je heus wel in Gaza, al worden die uit de media hier geweerd (zie bijvoorbeeld The Free Press, Voices from Gaza).

 

Vergaarbak van meningen

Bij betrouwbare nieuwsvoorziening zouden feiten en analyses voorop moeten staan. De media zijn verworden tot een vergaarbak van meningen. In ooit respectabele dagbladen voert activisme de boventoon. De media, enkele uitgezonderd, ik noemde ze al in het begin, hebben duidelijk de kant tegen Israël

Eind jaren zestig noemde de destijds veel beluisterde en gelezen politiek commentator mr. dr. G.B.J. Hiltermann in één van zijn columns De Volkskrant: “rondweg antisemitisch, althans anti-Israël.” Wat zou hij over de zelfbenoemde ‘kwaliteitskranten’ van tegenwoordig zeggen?

 

Vond je dit artikel goed? Steun Freek van Beetz via pinchas.backme.org.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Vergeefse Moeite ( roman,2023),Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).www.freekvanbeetz.nl

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
36 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Uiteraard zijn de kranten en andere media anti-Israël. De reden is simpel: Israël is een natie-staat en ook nog geslaagd als zodanig. Dat is in de ogen van globalisten een verschrikkelijke zonde. Hetzelfde geldt voor o.a. Slowakije, Hongarije en Rusland.
Daarentegen is Hamas een ‘beweging van onderaf’, die zich ‘verzet tegen onderdrukking’. Hamas verdient in de ogen van globalisten de voorkeur omdat het geen echte regering is en een underdog vertegenwoordigt.
Dat die underdog opvattingen heeft die leiden tot racisme, genocide en continu geweld tegen andersdenkenden, is gewoon niet van belang, want al die dingen zijn tegen een natie-staat gericht. Hamas is niets meer dan een instrument voor globalistische politiek, meer nog gericht tegen Europa dan Israël. Europeanen doorzien dit spelletje namelijk niet, terwijl Israël het maar al te goed begrijpt.

Josef
Josef
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Vele Nederlanders gaan mee met het leugenachtige geblaat van de media, zoals terrorist ben je niet voor je plezier.
Met andere woorden Israël verdient het dat zij verkettert worden,
Lees maar in de talmoed, dus hebben zij de terreur over zichzelf uit geroepen.

Andre
Andre
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Er wordt nu grote schoonmaak gehouden. Un Watch heeft bekend gemaakt dat het al jaren waarschuwde voor de verwevenheid van Hamas en UNRWA, maar dat de instanties braaf de andere kant uitkeken.
Vlammende video: https://twitter.com/UNWatch/status/1752493498576576969
Overigens is er rond 2009 ook een rapport van 500 pagina’s uitgebracht door de VN waaruit bleek dat het onderwijsmateriaal in de Gaza strook kinderen vanaf heel jong al indoctrineerde tot het voeren van jihad tegen Israël.

Andre
Andre
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Het rapport uit 2009 heet:
“HUMAN RIGHTS IN PALESTINE AND OTHER
OCCUPIED ARAB TERRITORIES ”
hfdstuk 8 behandelt het feit dat Hamas ziekenhuizen en moskeeën en huizen gebruikt.
Hfdstuk 14 beschrijft hoe Hamas burgers gebruikt als menselijk schild.
Op p 271 staat dat de missie op de hoogte was van het feit dat schoolboeken de kinderen ideologisch voorbereiden op strijd tegen Israël.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Het is niet alleen anti-israel, het is een op wereldschaal georganiseerde mediahetze tegen westerse naties en hun inwoners.

Pappakilo
Pappakilo
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is werkelijk treurniswekkend. Hier zou ik vrijwel hetzelfde commentaar kunnen plaatsen als ik vanmiddag plaatste bij de column van van Charante over Kaag en de UNWRA. Helaas zijn de misselijkmakende artikelen in de zogenaamde kwaliteitsmedia niet pas na 7 oktober het geval, maar al tientallen jaren. De leugen regeert. Iedereen is al lang “gehersenspoeld” en vrijwel niemand neemt meer de moeite om zelf info te zoeken of zelf na te denken. De huidige “correspondenten” weten blijkbaar ook niet beter en papegaaien veelal de internationale media na. Als ik voorbeelden noem, bijvoorbeeld tijdens familiebijeenkomsten, wordt ik hetzij genegeerd, voor gek verklaard of men wordt boos. Maar ik blijf volhouden en niet aan de kantlijn staan. (“Ich habe es nicht gewusst). Tijdens één van de Holocaust herdenkingen, enkele jaren geleden zei een overlevende van Auschwitz dat er eigenlijk een elfde gebod zou moeten zijn: “wees geen toeschouwer”. Voor geïnteresseerden volg bijvoorbeeld de sites van HonestReporting, Camera.org en/of Gatestone Institute.

H.J.
H.J.
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De media in Nederland is de spiegel van de subsidie verstrekkers (de Overheid), objectiviteit is in die media al tientallen jaren verdwenen.
Sinds de TV de radio als informatie kanaal heeft verdrongen en de overheid door middel van subsidies dit kanaal van eenzijdige info voorziet is de Linkse eenzijdige info de hoofdmoot.
De andersdenkenden worden altijd negatief belicht.
Neem als voorbeeld de kreet deze week via de NPO, dat het de Nederlandse transport sector, door de blokkades van de boeren in Frankrijk duizenden Euro’s per week kost.
De blokkades van snelwegen door XR in Den Haag en Amsterdam is door de NPO zo nooit benadert.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Gelukkig geloof ik de media niet.

Maarten
Maarten
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Walgelijk die krant, maar wat wil je met een beroeps-antisemiet als Carolien Roelants in de gelederen

R Bil
R Bil
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Een abonnement van kranten kun je opzeggen als reactie op onjuiste journalistiek. Helaas kan men niet opzeggen van de NPO/NOS daarom pleit ik voor de beëindiging van de subsidiestroom van deze linkse en van leugens verstrekkende omroep en hoop dat een nieuwe regering waarin Wilders c.s hun plaats hebben een streep zetten onder deze zgn neutrale zenders. Jammer genoeg kunnen wij geen korting op de belasting krijgen voor de steun die wij middels Kaag aan de terroristen hebben verstrekt.
Snel NPO opheffen.

s.f.hoekstra
s.f.hoekstra
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

ik heb het al jaren over “de oude NRC” , het samengaan met het Handelsblad luidde de daling in van het gepubliceerde aantal feiten en de stijging van duidingen en emo-gedoe , en nu wil ik er niet meer mee gezien worden

Edina
Edina
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Tja…heb in de Trouw nog een redactioneel commentaar gelezen dat men niet ‘blind achter Israël moet gaan staan’, naar aanleiding van die aanklacht van Zuid-Afrika. Wel, evenmin moet men blind achter Zuid-Afrika gaan staan, lijkt me. (overigens heb ik commentaren gelezen van Zuid-Afrikanen die het absoluut niet eens zijn met wat hun politieke leiders doen, en zich solidair met Israël verklaren).
Blij dat ik een abonnement heb op De Telegraaf.

Rien E
Rien E
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Edina

O ja de T met z’n van stal gehaalde koude oorlog retoriek, lekker objectief/sarc off. Abo gelijk opgezegd, heerlijk geen npo en geen enkele krant meer. Gelukkig is er internet

Edina
Edina
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Rien E

Ik maak me geen illusie over objectiviteit, ook de T zal zich wel schuldig maken aan het brengen van subjectief nieuws. Toch heeft dit dagblad een ding voor op de DPG-media bladen: een eigen geluid, en waar andere dagbladen bepaald nieuws in de doofpot stoppen omdat het een bepaalde bevolkingsgroep betreft (De voornamelijk Pakistaanse grooming-gangs in Telford, Engeland, die jonge britse meisjes massaal verkrachtten). publiceert de T daar gewoon over.

Rien E
Rien E
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Edina

Dpg en mediahuis = 1 pot nat, eigendom van 2 belgische families en ws zwaar gesubsidieerd door de eu als propaganda kanalen. En vwb de grooming gangs daar had ik de T ook niet voor nodig, lang leve internet (voor zolang als het duurt)

H.Nijhuis
H.Nijhuis
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Edina

Ik heb 30 jaar NRC gelezen en opgezegd. Na Trouw, Volkskrant en Telegraaf ben ik geland bij Het Nederlands Dagblad. Geen schreeuwende koppen of rare taal maar evenewichtige berichtgeving. Prima

2de
2de
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Edina

Bij de ANC-leiders in Zuid-Afrika is er nog enige oude sympathie voor het Kremlin, stammend uit de tijd van de apartheid – inmiddels meer dan 30 jaar geleden. Hun klacht bij het Internationaal Gerechtshof tegen Israël is er mede op gericht zo enige steun van Rusland te verkrijgen voor hun politieke en economische aspiraties als belangrijk ‘anti-westers’ BRIC-land in Afrika. Putin slaat dit glimlachend gade, het leidt de aandacht immers af van Oekraïne.

De gewone zwarte, gekleurde etc. man in ZA zal het worst zijn. Die wil brood op de plank, minder stroomuitval en meer veiligheid. Bij de verkiezingen later dit jaar zal het ANC z’n absolute meerderheid vermoedelijk verliezen. De voor grondwetswijziging en het afpakken van land van blanke boeren benodigde tweederde meerderheid zullen ze zeker niet meer halen, ook niet samen met de radicale EFF van Julius Malema (“Kill the Boer”).
Inderdaad zijn vele Zuid-Afrikanen het oneens met het officiële standpunt van Pretoria. Kortom, het laatste woord is er nog niet over gezegd – ik ken het land goed.

Off-topic, als ik nog even mag. Naast het eerder gewonnen WK rugby gaat ZA nu ook ver komen in het voetbal. Gisteren schakelden ze favoriet Marokko uit de in de Africa-cup. Veel huilende Nederlandse Marokkanen bij NOS en Ziggo. Nou. ik zat te juichen. Laat ZA maar schuiven.

Peter Huitema
Peter Huitema
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Graag niet meer de verderfelijke en onjuiste term “Westbank” gebruiken.
Het ondermijnt de legitimiteit van de staat Israël, historisch gesproken gaat het om Judea en Samaria.

Ni28
Ni28
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Welke krant he ook neemt het lijkt steeds meer op de Rode Waarheid.
Onleesbaar en wegens het tabloid formaat ook als inpakmateriaal ongeschikt.

Peter
Peter
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Is het wachten op een nieuwe ‘kristalnacht’?

2de
2de
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

“Ook de wijze waarop de krant nu al wekenlang een ’opkontje’ geeft aan een twintigtal (?) dissidente anonieme ambtenaren van Buitenlandse Zaken, …., door publicatie van (delen van) vertrouwelijke en niet te verifiëren informatie uit ambtsberichten en interne ambtelijke adviezen, doet het toch al zwaar aangetaste imago van degelijke informatievoorziening van dit eens zo respectabele dagblad geen goed.”

Inderdaad! Van mij mag elke ambtenaar als privé persoon en in z’n vrije tijd elke mening uiten en elke niet wettelijk verboden tekst bezigen, maar om als groep naar buiten toe op te treden, nota bene op de stoep van het miniserie, en zo een bepaalde interne en van het officiële beleid afwijkende visie binnen een ministerie te suggereren, is nogal kwalijk.
Ben zelf rijksambtenaar geweest, weliswaar niet bij BuZa maar soms wel betrokken bij gevoelige onderwerpen. Zo’n actie zou in mijn tijd volstrekt taboe zijn geweest.
Ik vraag me af of enige disciplinaire maatregelen van bovenaf hier niet op z’n plaats zouden zijn. Op z’n minst een berisping.

Willem Ruitenberg
Willem Ruitenberg
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik weet niet of het jodenhaat is. In ons gefeminiseerde land is een haat tegen (daad)kracht, tegen mannelijk gedrag ontstaan. Je ziet het aan de universiteiten en andere onderwijsinstellingen, allemaal vrouwen aan de top, wat je krijg is praten met meel in de mond en lafheid, om gevoelige zieltjes te sparen in plaats van de strijd aan te gaan. Denken dat je inclusief moet zijn is ook vrouwelijk denken, maar dat terzijde. Israeliers zijn pragmatisch en hebben daardoor de overhand. Dat is natuurlijk zielig voor de palestijnen, dus huppa de empatische vrouwen kijken alleen nog maar naar zielig.

Ron Oosterbeek
Ron Oosterbeek
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De NOS had drie dagen lang een bericht ,dat Israël organen uit de dode Hamas terroristen verwijderde ,Geen Stijl schreef daar over ! Asterix en Obelix ,”het kleine Gallische dorpje wat zich moedig verdedigde tegen de Romeinen ,dat is Israël ,zij zijn omringt door Moslimhaat , Iran Houties Hetzbolla Libanon ,Israël word van alle kanten aangevallen ,en dat al decennia lang ,en net zolang al lopen linkse politieke lijërs en andere linkse idioten mee in pro Palestina protest marsen , links zijn de fascisten die zichzelf anti fascisten noemen !

John
John
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb de foto’s en de filmpjes van 7 oktober gezien, o.a. op thisishamas.com. Voordat dit gebeurde had ik nooit echt een uitgesproken mening over Israel. Behalve misschien dat ik ze met name militair gezien erg professioneel vind overkomen. Over Joden had ik net zo weinig een mening, ik ken er persoonlijk niet één. Maar mijn oma vertelde wel eens, heel stilletjes, dat de joden voor de oorlog hard bezig waren om alles over te nemen. Net als de Moslims nu, dat herkende ze duidelijk. Oftewel, ze zaten overal in en probeerden steeds meer en meer naar hun hand te zetten. De grootschalige deportatie en vernietiging van de joden heeft daar destijds een eind aan gemaakt, en veel Nederlanders, of ze dat nou toegaven of niet, waren daar stiekem wel een beetje blij mee…. En om die reden begrijp ik dat er zelfs nu nog steeds wat antisemitisme onder de mensen kan spelen, want dat alles is immers nog maar amper één generatie geleden. Maar dat de Nederlandse (en dus ook de Belgische) mainstream media zich nu van zo’n overduidelijke- en regelrecht fanatieke antisemitische kant laat zien, dat had ik nooit zien aankomen. Ik had echt niet verwacht dat jodenhaat in Nederland zelfs nu nog zo extreem kon zijn. Al met al een interessante openbaring! Overigens, daar waar ik eerder geen mening had over Israel, krijgen ze van mij nu alle sympathie. Ik heb geen medelijden met de Palestijnen in Gaza en ik geef Israel groot gelijk dat ze die dreiging nu volledig uitschakelen. Gaza = Hamas = ISIS = Een agressieve invasieve soort en daarmee ook een serieuze dreiging voor Nederland.

Pappakilo
Pappakilo
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  John

Heeft u (later) zelf onderzocht of de verhalen van uw oma over de joden waar was/is??

R Bil
R Bil
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  John

Ik zou u het boek “mijn volk”van Abba Eban willen aanbevelen. Dit beschrijft de geschiedenis van het Joodse volk en laat ook zien hoe de regeringen steeds weer gebruik maken van de kennis van het Joodse volk en hoe het anti semitische daardoor is gegroeid. Het is uitgegeven door Keesing NV Amsterdam in 1972

Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Mona Keizer riep terecht dat vluchtelingen uit Oekraine terug kunnen naar de 80% van hun enorme land waar geen oorlog is. De inwoners van Israel worden dagelijks bestookt met raketten van Hamas, maar die komen niet voor asiel naar Nederland. Die kijken wel uit. In hun eigen landje opgevangen. Dat er inmiddels ca. 300.000 doden zijn gevallen in Jemen boeit de media niks, dat zijn moslims die andere moslims uitmoorden. Geen Joden bij betrokken. Kijktip: cameraman Dennis Hilgers doet al jaren camerawerk over de hele wereld. Veel voor Nieuwsuur. Op de social media plaatst hij ook persoonlijke foto’s van stadsbeelden uit o.a. Ramallah en Jaffa. Dat zijn opvallend vredige beelden. Niks geen genocide. En oh ironie, NRC is nog immer op zoek naar een 2e teammanager retentie….

Jan Smelik
Jan Smelik
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Vervang Israël door Rusland en Hamas door Oekraïne en je hebt een identiek verhaal.

Henk de Verschrikkeliijke
Henk de Verschrikkeliijke
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smelik

Beste Jan,

Natuurlijk niet, gekkie 😉

Sinds Hamas de lakens uitdeelt in het wat begrensde pretpark Gaza – waar de Egyptenaren eerder geheel vrijwillig afstand gedaan hebben, vast wel om een reden of wat – is de bevolking in niet voorzichtige mate gegroeid. Zonder dat er na de zegerijke intocht van Hamas – afgesloten met kortstondige vlieglessen voor hun Fatah-voorgangers – heel veel perspectief was voor het krijgen van kindertjes, al dan niet in grote getalen.

Zou dat iets te maken hebben met een verdeelsleutel waarbij extra kindertjes meer centjes betekent vanuit de geheel belangeloze Hamas-autoriteiten voor de veelal werkeloze Jan Gazaan?

Kortom, over de laatste krappe 20 jaar heeft Hamas letterlijk en figuurlijk strijders gekweekt, geschoold en Festung Gaza gerealiseerd.

Volgens mij wilde de vox populi in kleptocratie Oekistan meer rule of law en meer Westerse welvaart, waarbij ze een boel onverstandig advies geslikt hebben, wat ze op een rechtstreekse ramkoers met grumpy old Kleptocratie Numero Uno zette.

Waar Oekistan in het verleden niets kon uitrichten tegen het landjepik op de Krim en in de Donbas, gingen de gekweekte Hamas heirscharen stijf onder de Syrische speed strak door het hek voor een bloedpogrom Israel in, waarvan de consequenties volledig kenbaar waren. Vergelding en vernietiging.

Het Russische Blitzkriegplan werkte niet vanwege kleptocratische beperkingen en de onverwachte Kampfkraft van de Oekies. Alleen zijn die kleptocratisch faiiliet en krijgen ze te weinig spullen om te winnen. De IDF heeft genoeg spullen en Kampfkraft alleen mag niet los van de VS vanwege idiote Iran-illusies.

Toch wild verschillend anders dan dat er veels te veel mensenlevens verloren gaan zonder dat het in beide gevallen iets defintiefs zal opleveren.

J-P
J-P
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Israël is nu net bezig als in de 2e wereld oorlog, alleen moet je nu de partijen omzetten

Ni28
Ni28
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J-P

U volgt goed de media.

Rien E
Rien E
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J-P

msm-slaaf

Bert van Heemst
Bert van Heemst
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J-P

Wat wel weer mooi is, is dat als u op Joop een mening zou verkondigen die daar net zo haaks zou staan op het artikel en de rest van de reacties, als deze hier, dat u dan met kop en kont van de site gegooid zou worden. Dat dat hier niet gebeurt is een pluim voor de redactie.

Aljosja Seijsener
Aljosja Seijsener
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bert van Heemst

Ik heb een reactie op Joop geplaatst, en daarin mijn ongenoegen te kennen gegeven over hoe bevooroordeeld zijn jegens de Joodse staat Israël, in keurige bewoordingen overigens, maar dat leverde me een ban op. Er zijn er daar die tegen het antisemitisme aanschurken, en de meest gore praat mogen verkondigen. Wat een hekel heb ik aan die lui gekregen.

Sjun Demartelaere
Sjun Demartelaere
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J-P

Het verdedigt eigen en zelf gecultiveerd land en eigen ingezetenen.

Andre
Andre
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J-P

Waar lag in WO 2 dan de “Gaza strook”?

36
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x