Huiveringwekkend: antisemitisme is weer volop aanwezig

Media en politiek zijn medeschuldig

Meten met twee maten, eenzijdigheid, vooringenomenheid en gebrek aan kennis en historisch besef. Zo kunnen de media worden getypeerd als het over de oorlog van Israël tegen Hamas gaat, en dat is rampzalig. Alleen Israëlkritiek komt aan bod en er wordt eindeloos verslag gedaan over Palestijnse ‘vluchtelingen’. Daardoor groeit de Jodenhaat, die verontrustende vormen aanneemt. Voor Joden is Nederland geen veilige plek meer, schrijft Freek van Beetz.

Mijn column van 13 oktober jl. eindigde ik met een citaat van de grote Israëlische schrijver Amos Oz: “Those who do not distinguish between degrees of evil are doomed to become the servants of evil”. Hij heeft gelijk: “Nog steeds wordt van Israël terughoudendheid verwacht die ze van andere landen niet verwachten.” Aldus John Davis Hanson in “The Real Story Behind the Hamas Attack on Israël”). Meten met twee maten, vooringenomenheid, gebrek aan kennis en historisch besef. Dat is niet zonder gevolgen gebleven.

 

Slachtoffer werd dader

De periode dat de media mededogen met en begrip hadden voor Israël duurde maar kort. Nadat de eerste gruwelijke beelden en verhalen over de beestachtige slachting die ‘Hamas-strijders’ hadden aangericht in Israëlische dorpen aan de grens met Gaza waren verwerkt, sloeg de balans in de media al snel door naar de andere kant.

Dat zich op die zevende oktober een ongekend gruwelijke pogrom voltrok, is bij de media al lang vergeten. Veertienhonderd mensen, jong en oud, werden die ochtend afgeslacht. Weerloze vrouwen, bejaarden en kinderen werden bruut als jachttrofee meegevoerd en worden nog steeds als gegijzelden gevangengehouden. Duizenden burgers uit Gaza trokken daarna plunderend en stelend door de verwoeste dorpen en vanaf diezelfde ochtend werden – en worden – continu raketten op Israël afgevuurd. Ook dat vinden de media al lang niet meer het vermelden waard.

Slachtoffer werd weer dader: het gemakzuchtige schema van de media. Israël moest weer in de beklaagdenbank. “De Joden hebben het ook wel aan zichzelf te wijten…”

 

Juichen en joelen

Maar ik kan die weerzinwekkende beelden van die slachtoffers, vermoord, verkracht, verminkt, verbrand, ik kan die korte video’s met het lijk van de doodgemartelde Shani Louk, op een truck van Hamas door Gaza vervoerd en door juichende en joelende omstanders geknuppeld en bespuwd en die beschamende, schokkende scène van die bebloede jonge vrouw maar niet van mijn netvlies krijgen.

Terwijl Israël pas na enige dagen besloot tot de inzet van het leger, om eens en voorgoed af te rekenen met Hamas, begonnen vrijwel meteen na die pogrom in tal van steden in westerse landen massale demonstraties met oproepen tot steun aan Hamas. Die betogingen zijn sindsdien alleen maar in omvang en intensiteit toegenomen. Ze nemen verontrustende vormen aan.

 

Anti-Israël narratief

Begin oktober, toen ik mijn vorige column schreef, had ik het over het morele kompas. Dat is bij de meeste media volstrekt zoekgeraakt. Het anti-Israël ‘narratief’ (zo schijn je de vooringenomen houding van de journalistiek te moeten noemen) is zo dominant geworden, dat dat wel een effect op de publieke opinie móet hebben. Als je dagelijks via de gedrukte media en via televisieprogramma’s, zowel van de publieke als de commerciële omroepen, wordt overspoeld met beelden en vooropgezette meningen, dan moet je niet verbaasd zijn dat Jodenhaat niet meer in het verborgene leeft, maar volop ontluikt en steeds openlijker vormen aanneemt.

De politiek en de media gaan hierin niet vrijuit. Eenzijdige berichtgeving is niet zonder gevolgen. De media blijven de berichtgeving door Hamas als absolute waarheid rondbazuinen, ook al doen ze er sinds het beschamende debacle over “Het Israëlische bombardement op een ziekenhuis”, waarbij vijfhonderd doden te betreuren zouden zijn en nog meer gewonden zouden zijn gevallen, er een ‘bijsluiter’ bij: “het bericht is afkomstig van Hamas”. Niettemin is het kwaad allang geschied. De excuses kwamen te laat.

 

‘Vluchtelingen’

Allerlei correspondenten worden inderhaast ingevlogen en doen nu verslag vanuit Israël en de Westoever. Hun gebrekkige kennis van de complexe problematiek wordt nauwelijks verhuld: ze laten alleen Israël-kritische zegslieden aan het woord, checken hun uitlatingen niet, maar willen toch vooral aan het beeld blijven boetseren van zielige, onderdrukte Palestijnen en boosaardige, agressieve Israëli’s. Dat stadswijken nog steeds “vluchtelingenkampen’ worden genoemd, dat derde-generatie inwoners van Gaza nog steeds als ‘vluchtelingen’ worden omschreven is aperte Orwelliaanse ‘newspeak’. (Zie ook: Wynia’s Week: Wat nou ‘genocide’ en hoezo ‘vluchtelingen’?) Over Palestijnen wordt schaamteloos gelogen.

Niemand noemt de miljoen Joden die de Arabische landen ontvluchtten en in Israël werden opgevangen nu nog ‘vluchtelingen’, evenmin de ruim drie miljoen Sudeten-Duitsers, die na de oorlog met geweld uit het toenmalige Tsjechoslowakije werden verdreven. Zij staan niet als vluchtelingen bij de VN ingeboekt om op eeuwigdurende financiële steun van de VN te kunnen rekenen. Dat kranten sporadisch ook een ander geluid doorlaten, neemt deze verziekte sfeer niet weg. Het is die vergiftigde sfeer die steeds meer Joden zorgen baart.

 

Antisemitisch

De demonstraties in de VS, maar ook elders in de wereld, kregen steeds meer een onverhuld antisemitisch karakter. Daartegen kwam nauwelijks protest, laat staan dat de leiding van universiteiten waar joodse studenten werden belaagd, daar daadkrachtig tegen optrad. We zien hier in West-Europa hetzelfde. Bij een diploma-uitreiking op de Universiteit van Amsterdam joelde het publiek “fucking Jews”.

De meeste incidenten zul je in de reguliere media nauwelijks vermeld of kritisch bejegend zien. Zelfs voor de indrukwekkende speech van de Duitse minister en vicekanselier Habeck (Bündnis 90/Die Grünen) was in de Nederlandse media maar nauwelijks aandacht.

Of de woorden van Habeck gevolgen zullen hebben en daadwerkelijk stappen tegen demonstranten met antisemitische leuzen worden ondernomen, moet ik nog zien. De demonstraties in Duitse steden lijken vooralsnog in omvang en intensiteit toe te nemen. Ook in Nederland blijft het, uiteraard, zou ik bijna zeggen, bij woorden.

 

Jodenhaat

GeenStijl-redacteur Bart Nijman berichtte uit Londen: “London, de afgelopen weken een van de meest afzichtelijke decors van “pro-Palestijnse” demonstraties die op z’n vriendelijkst “antizionistische” optochten zijn, maar in werkelijkheid vooral parades van platte, luide en schor geschreeuwde Jodenhaat met een ondertoon die een omslag naar een escalerende ontploffing richting geweld vrij duidelijk laat horen.” Zie ook oproepen tot Intifada in de Londense metro.

“The Golden Age of British Jewry is well and truly over”, schrijft Jonathan Lieberman (Jerusalem Post, 4 november). “I say this with a heavy heart because Britain has been good to me and my family. It provided a home when we had none, it gave us sustenance when we were hungry, it enabled us to obtain a first-class education – and we all gave back to the country willingly and abundantly, but sadly, it’s time to wake up and the smell the antisemitic coffee that lingers long in the nostrils. Sadly, my UK friends and family, it’s time to leave – close the door behind you.”

 

Guur klimaat

In ons land ken ik tal van mensen die zich niet meer veilig voelen en zich terugtrekken in kleine kringen van verwanten en goede vrienden. De grote historicus Simon Schama zei hetzelfde te doen, in een pijnlijk ontroerend vraaggesprek in de NRC. In Trouw uitte Frits Barend zich in soortgelijke bewoordingen.

Het klimaat in Nederland is guur geworden. Ik sprak daarover in het interview met Wierd Duk in De Telegraaf (2 november). Voor Joden is Nederland geen veilige plek meer. Ik houd de media hiervoor medeverantwoordelijk; programma’s als Op1, Vandaag Inside, Nieuwsuur en het NOS-journaal: die hebben hun journalistieke plicht verzaakt om kritisch en niet eenzijdig te berichten
“Het antisemitisme is weer volop aanwezig en zal waarschijnlijk virulenter worden”, schreef ik in mijn column op 13 oktober.

Ik had gelijk. En het is nog veel erger geworden.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Freek van Beetz via pinchas.backme.org.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
43 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
26 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

We moeten goed beseffen dat anti-semitisme al lang al niet meer op zichzelf staat. Anti-semitisme is al lang ingebed in een narratief dat ook omvat: anti-nationalisme en anti-democratie. Waarom?
Democratie kan alleen berusten op een hoge mate van zelfbeschikkingsrecht, consensus en culturele eenheid en de wil om de rechtsstaat te handhaven. Om deze redenen zijn alle democratieën moreel en pragmatisch verplicht om elkaar te steunen in de strijd tegen autocratie en dictatuur. Ik maak in dit opzicht geen onderscheid tussen democratie in een republiek met een gekozen staatshoofd en een democratie met een erfelijk staatshoofd, omdat beiden praktisch op gelijke wijze functioneren.
De democratie moet kiezen: steunt het een democratische staat (Israël) of een dictatuur die is gebaseerd op een pseudo-godsdienst (Hamas in Gazaland) waar geen zelfbeschikkingsrecht kan worden uitgeoefend?
De keuze heeft gevolgen. Wie denkt te kiezen voor ‘de onschuldige burgers in Gazaland’, kiest – misschien zonder het te beseffen – ook voor theocratie, kalifaat, anti-democratie, islamisering en het opgeven van het eigen zelfbeschikkingsrecht. En dit laatste is het meest essentiële, de laatste van alle keuzes: het zelfbeschikkingsrecht bepaalt namelijk het recht op overleven. Na die keuze zal er GEEN keuze meer zijn.

H.Nijhuis
H.Nijhuis
25 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Maar de basis voor een democratie is het christendom. Als dat afneemt lost de democratie op en kemot er iets anders in de plaats.

H.Nijhuis
H.Nijhuis
25 dagen geleden
Antwoord op reactie van  H.Nijhuis

komt

J. C. Th. Köhler
J. C. Th. Köhler
24 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Andre

“Huiveringwekkend: antisemitisme is weer volop aanwezig”
Nóg huiveringwekkender? Het antisemitisme is nooit weggeweest!
j.c.th.kohler@ziggo.nl

Jan van Haaster
Jan van Haaster
26 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Wat mij opvalt: Turkse vlaggen bij veel demo’s.
Want vervang bij die demonstranten eens de woorden Palestijnen en Hamas door Koerden en de PKK…
Vreemd dat men niet opkomt voor gediscrimineerde en onderdrukte Koerden, die willen ook een eigen staat, from the mountains to the sea, Kurdistan will be free !
Maar ja, het gaat die demonstranten dan ook helemaal niet om mensenrechten voor onderdrukten, het gaat om hen die tegen Joden vechten. Die demonstranten zijn dus gewoon antisemitische racisten…

Bert
Bert
22 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Jan van Haaster

Of wat te denken van de Armeniërs, die Nagorno Karabagh uit zijn gebombardeerd door de Turkse Azeri’s.
Geen enkele betoging tegen dit geweld gezien.
Overigens is er in NL ooit een grote demonstratie tegen de inval van Rusland in de Oekraiene geweest?.
Ik kan het me niet heugen.
Onze extreem linkse landgenoten en hun islamistische bondgenoten staan nu vrijwel dagelijks op de barricaden voor een terreurbeweging, die door het overgrote deel van de Palestijnen in de Gazastrook wordt gesteund.
Links Nederland is selectief verontwaardigd en hypocriet en het overgrote deel van onze islamitische bevolking heeft haar fascistoide karakter weer eens getoond.
Dat beloofd wat voor de toekomst met de voortdurende massa-immigratie.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
25 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vrees dat we er nu heel snel achter zullen gaan komen dat we met de ongebreidelde islam import een heel erg destructieve kracht van binnenuit hebben binnengelaten. En aangezien het inmiddels overduidelijk zichtbaar destructieve van die geïmporteerde kracht nog steeds gefaciliteerd, ontzien en niet/nauwelijks bestreden wordt, zal het erger worden. We hebben een antidemocratische vijand in de eigen gelederen zelf binnengehaald. En gaan er ijverig mee door. De volgende doelgroep om binnen te halen ‘gazaanse vluchtelingen’? Ongeacht de negatieve consequenties? Denk in dat verband nog eens aan de syrische vluchtelingen met in hun midden de terroristen.

Stefan
Stefan
25 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ja dat was ‘hysterie’. Die mensen spelen bewust met de veiligheid van Europa. Maar u bent dan ineens de ‘racist’. Kotsmisselijk van dat links utopisch naïef dramgebral met alle gevolgen van dien Bah. Verantwoordelijkheid, ho maar.

Andre
Andre
25 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Mee eens, maar de constatering op zich zegt niets over binnen welk kader het geïnterpreteerd zal worden.
We hebben recent nog gezien, dat als Hamas een brute overval pleegt op weerloze burgers in Israël, dit op alle manier geframed wordt als een soort schuld van Israël.
Op dezelfde manier wordt de situatie van moslims in Europa op alle mogelijke manieren geframed als de schuld van de Europeanen. Bijv.:
– de moslims hebben het vaak veel beter dan in het land van herkomst, toch zijn er nog ‘achterstanden’ als gevolg van ‘discriminatie’;
– de moslims hebben alle vrijheid om hun geloof te beleven, maar er wordt dmv de hoofddoek toch weer geprobeerd om een situatie van ‘discriminatie’ voor te spiegelen.
Dat islam anti-democratisch is doet linkse mensen niets, want dat zijn ze zelf ook.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
24 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Links heeft zich inderdaad al lang verbonden met de slachtoffercultuur en het z.g. kwetsbaar en achtergesteld zijn van de geïmporteerde islam.
Terwijl in feite de autochtone Nederlander kwetsbaar is voor horden schreeuwers die ook geweld niet schuwen, er zelfs toe oproepen. Dat de overheden en het ‘gezag’ in de openbare ruimte niets doen zegt genoeg over wat ons te wachten staat.

Bert van Heemst
Bert van Heemst
24 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Hun gezamenlijke doel is het slopen van de westerse democratieën. Als dat gelukt is zullen de useful infidels op links ontdekken dat zij, zoals in Iran ’79, de allereerste zijn die eraan moeten geloven.

Edina
Edina
19 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Gelukkig is er nog ‘vrij links’ die een ander geluid laat horen!
Ik verwonder me er steeds over hoe anders moslims door links bejegend worden dan Joden (en christenen). Gaat het om wandaden begaan uit naam van de Islam, dan komen er altijd van die sussende uitspraken dat het niet de echte Islam is (wat is dat wel de echte Islam?), dat je dat niet alle moslims kunt aanrekenen, dat de meeste vredelievend zijn etc. Zulke genuanceerde geluiden hoor ik van hen niet als het Israëlische leger over de scheef gaat, wat dan wordt dat meteen alle Joden aangerekend. Christenvervolging? Geen interesse, daarover halen ze de schouders op en zeggen soms zelfs dat die christenen dat verdiend hebben, want een paar honderd jaar geleden deden die ook heel erge dingen. Of schets ik nu een al te grof beeld?

Jos
Jos
25 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Wie zijn de Loverboys? Wie zijn de plofkrakers? Wie verantwoord voor groot aantal steekpartijen? Wie voor groepsgeweld? Wie is tegenwoordig de drugmaffia? Wie weigert de Drag queen in de taxi? Wie treitert homo’s koppeltjes de buurt uit? Wie zijn dat met die bommen in de multi-culti steden? Wie spuugt de buschauffeur en de conducteur in zijn gezicht? Wie overvalt uw oma? Het antwoord is altijd ‘de Roze Olifant’! Meer hoef ik niet te weten m.b.t. het conflict aldaar, onze vijand manifesteert zich alhier! En overal elders waar de Roze Olifant aanwezig is!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
25 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Duidelijker kan het niet worden, dat we een gevaarlijke destructieve ideologie hebben binnengehaald die onze westerse werelden van binnenuit gaat vernietigen.
De islam is helaas geen serene godsdienst. Het is een overheersingsideologie met een vleugje religie, en door dát vleugje menen ze allerlei rechten te kunnen opeisen.

Bert van Heemst
Bert van Heemst
24 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

En ze hebben echt geen idee. Of ze doen heel goed alsof, zoals Frans de Ontboskabouter met zijn ‘al 2000 jaar een vredelievende godsdienst’.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
24 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Bert van Heemst

Inderdaad, F. spuit heel vaak peop.
Denk ook aan zijn gebral mbt kernenergie.
Opmerkelijk is dat hém dat niet nagedragen wordt, terwijl bij andere politici elk woord op een goudschaaltje gewogen en uit de context eindeloos wordt herhaald.
Zou er misschien een afspraak gemaakt zijn met de mannetjesmakers van de msm en de npo? Dat dit ‘zwaargewicht’ (letterlijk, niet figuurlijk) koste wat het kost in het torentje moet? Ik persoonlijk denk van wel.

Ni28
Ni28
26 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Gemeenschap heeft kennelijk meer behoefte aan slachtoffers die slachtoffers blijven. Degene die zich weet te herstellen vervalt al gauw in de rol van de dader. Alle redelijkheid ontbreekt door jaloezie. Zo gemeenschap is hypocriet.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
25 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De slachtoffer status is belangrijk. Het levert altijd financieel gewin op. Daarom wordt die status zorgvuldig en met gretige ondersteuning van de msm in stand gehouden.
In NL mbv allerlei douceurtjes die er voor zorgen dat je onder de streep vaak beter af bent dan iemand die elke dag om 06.00 naar zijn/haar werk gaat.
Globaal dmv allerlei ‘betalingen, subsidies en ontwikkelingsgelden’ naar regimes waar het grotendeels bij de zakkenvullers blijft hangen. Die daarom hun volk bewust in de slachtofferstatus houden. Zien we nu ook gebeuren bij gaza.

E. Vreeland
E. Vreeland
24 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Schrijver heeft het in ’t artikel even over de Sudeten Duitsers. 3 miljoen. Ook Duitsers uit Oost Pruisen en Silezië werden verdreven . Meet dat 7 miljoen. Allen zijn geïntegreerd in de Duitse samenleving. Dat had ook met de Palestijnse vluchtelingen gekund. Gaza hoorde bij Egypte voor de 6 daagse oorlog. De westbank bij Jordanië. Het Palestijnse “vluchteling” probleem is heel bewust gecreëerd door de Arabische landen, als wapen tegen Israël.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
23 dagen geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

En wordt zorgvuldig in stand gehouden. De zelfbenoemde palestijnse vluchtelingenstatus is overerfbaar, uniek in de wereld, gaat over van ouders op kinderen….Vandaar de miljoenen die zich vluchteling noemen. De eveneens zelfbenoemde ‘vluchtelingenkampen’ zijn gewoon stadsdelen met stenen huizen enz.
Wanneer stopt de journalistiek eens met de onjuiste benamingen? Zoals hamas gisteren zelf naar buiten heeft gebracht, zijn de ‘vluchtelingen’ en het volk in gaza niet hun probleem. Daar moet de VN maar voor zorgen. En het volk moet de offers maar dragen. Zeggen ze letterlijk he?
Daarom lijkt mij het enig juiste op dit moment, tegen deze vijand, doorpakken.

Marc
Marc
25 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Als westerse landen onveilig worden voor joden, dan voor iedereen.

Ik had al een tijdje het gevoel dat ik niet meer tot het Nederlandse volk behoor. De algemene stompzinnigheid van de gemiddelde westerling en de weigering om zaken objectief te analyseren en te handelen naar de uitkomst daarvan doet mij walgen. Het meest pregnant uit dit zich in de weigering te staan voor de menselijke waardigheid van ieder mens, dus ook joden en Joden.

Tegen de tijd dat ik ga, zal op mijn orbituary staan: ‘Eindelijk Nederlander af!’

Want zeg eerlijk: wie wil van zo’n volk nog deel uitmaken?

Edina
Edina
19 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Marc

De uitdrukking dat “Joden de kanarie in de kolenmijn zijn” is er niet voor niets.

Jos
Jos
25 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Je zult als ‘politiek gematigde’ LGBHQTI+’r , zoals de leden van de Roze Leeuw, moeten aan zien hoe de linkse (anti?) fascisten roepen ‘Queers for Palestina’ = Gooi ons LGBHQTI+’rs maar van de daken? En dat allemaal met steun van het C.O.C.
Links verheerlijkt (wederom) het fascisme, vroeger waren dat communisten die NDASP steunden en nu is het weer links dat mee scandeert ‘from de river to the see’.
Links vergeet echter dat de Islam niet bedoeld FREE van Joden, nee, ook LGBHQTI+, progressieven, ongelovigen, anders gelovigen, andere Islamitische stromingen enz.
Want in elkaar afslachten zijn ze binnen de Islam ook bedreven.

Laatste aanpassing 25 dagen geleden door Jos
Eric
Eric
25 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Jos

uh, homo zoals in Jetten, kan ook van het dak af. Niet dat ik nu wil dat dat gebeurd maar volg je een beetje de islam weet je dat als het extremer wordt zoals Taliban, Dan staat deze knuffelaars dat te wachten. Niet in 2024 wat aanstaande is, maar 2030 wordt dat met onze bevolkingsgroei niet onvoorstelbaar te verwachten!

Tolerante Nederlanders, zeg jaren 90 vorige eeuw die gedachten kan dus echt niet meer. Maar als ik zeg dat dat niet kan, wat is er dan verkeerd aan?? Je berokkent niemand schade naar mijn idee, maar bij moslims valt dat compleet verkeerd met mijn gedachten gang!

Rahul Rangeela
Rahul Rangeela
25 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

GS meldt dat de NOS -met zijn 424 redactionele medewerkers- geen mannetje kon missen voor een bezoek aan de Israëlische Ambassade, die -niet voor publiek geschikt- door Hamas gefilmd fraais vertoonde van diens activiteiten op 7 oktober. Pleit zulk Publiek Media beleid de NPO kijker nu vrij van zijn vervormde kijk op de kwestie? Kan onschuld zo vanzelfsprekend zijn? In mijn omgeving tref ik ferme onthouding van ‘ja maar..’ betoogjes eigenlijk niet aan. En veilig zwijgen des te meer. De ongebreidelde invoer van barbarisme blijkt eerder een gevolg van civiele ontbinding dan de oorzaak ervan. De necrose kwam van binnenuit, de stank en hordes maden volgden van nature. We mogen een verzengende vliegenplaag verwachten.

H.Nijhuis
H.Nijhuis
25 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Rahul Rangeela

Goed verwoord. En die necrose is al ontstaan in de jaren 80. Toen was politieke onzorgvuldigheid en wegkijken troef waardoor deze bloedeloosheid is ontstaan.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
26 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom hebben we gefaald?

Andre
Andre
26 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Doe een suggestie?

Hannah
Hannah
26 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Omdat er net als in WO2 nog steeds veel lafaards zijn die zich niet durven uitspreken.
Ik bewonder de schrijvers van OpinieZ dat ze stelling durven stelling te nemen.
Gelukkig zijn er ook nog andere moedige columnisten Rob Hoogland , Peereboom Voller, Naausica Marbe, Ronald Plasterk en Roderick Veelo in de Telegraaf.
Ook goede columnisten in EW
Maar ze hebben allemaal één ding gemeen Ze worden nooit uitgenodigd aan de praattafels van NPO en dus blijft hun mening (opzettelijk) onderbelicht.

Aljosja Seijsener
Aljosja Seijsener
25 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Hannah

Eens, stuk voor stuk goede schrijvers op de site’s die u opnoemt. Net als Afshin Eillian . Die mag ik ook graag lezen . Van de Telegraaf wordt constant maar gezegd dat ze fout waren in de oorlog ( op het einde pas, toen de krant in Duitse handen kwam) ,maar er zijn zoveel deugmedia, die van zichzelf claimen kwaliteitsmedia te zijn, die nu nog steeds fout zijn. Zag op de website van de NOS ook weer een video van een Joodse lerares in Nederland, die de oorlog tussen Israël en Hamas in de klas niet durft te bespreken, omdat ze bang beschuldigt te worden van partijdigheid. Laten ze eens met een moslim-leraar op de proppen komen die bang is nog voor de klas te staan.

Hannah
Hannah
25 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Aljosja Seijsener

Helemaal met u eens .
Afshin Eillian en ook Assita Kanko hebben de fundamentalistische islam van dichtbij meegemaakt en waarschuwen nu voor de gevaren, ondanks dat ze zelf risico lopen.
Ik zie ook hén niet aan de talkshowtafels.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
25 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Hannah

Ik denk vanwege het gevaar van teksten die verkeerd zouden kunnen worden uitgelegd. Je hebt als platform dan snel een ‘ban’ te pakken.

Edina
Edina
19 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Hannah

Ashfin Ellian wordt toch regelmatig uitgenodigd bij WNL?

Marien
Marien
25 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Die uitspraak van Amos Oz is zo raak getypeerd. Ik ben het met de auteur eens dat de media eenzijdig berichten en daardoor zeker een verkeerd beeld geven, en daarmee stemming maken in ons land. Ik vind dat ook heel kwalijk. Want het conflict van nu is veroorzaakt door Hamas. We weten ook helemaal niet of Hamas de burgers zo onder de duim houdt, dat ze niet KUNNEN vluchten. Ik vind het zelf HEEL duidelijk dat Israel er alles aan doet de mensen in Gaza te informeren waar naar toe te gaan op een bepaald tijdstip. We weten helemaal niet of Hamas zelf de eigen bevolking bestookt en dat journalisten gretig zijn te rapporteren dat ze door Israel zijn aangevallen. JUIST omdat we dat niet kunnen controleren moeten de journalisten terughoudend zijn om de gebeurtenissen te duiden. Ik vind Nasrah Habiballah WEL heel zorgvuldig haar verslaggeving neutraal te houden.

H.Nijhuis
H.Nijhuis
26 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Veel autochtone Nederlanders hebben, evenals de media uit luiheid te weinig kennis van buitenlandse conflicten. Ze denken dat de hele wereld er uit ziet als de democratie in Nederland en ze worden voor het karretje gespannen door Palestijnen met een Nederlands paspoort. Zij weten wel beter hoe de Arabische cultuur in elkaar zit.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
25 dagen geleden
Antwoord op reactie van  H.Nijhuis

Ik vraag me dan weer wel af waarom wij blijkbaar zoveel palestijnen met NL paspoort hebben.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Uit Tichy”s Einblick:
Als het u nog niet duidelijk was waar het ‘gezag’ op straat voor staat:

‘Als Hamas-Freunde unbehelligt von der Polizei durch Siegen ziehen und zur Vernichtung Israels aufrufen, halten zwei ältere Ehepaare am Rande der Demonstration friedlich Pro-Israel Schilder hoch. Jetzt gibt es Strafanzeigen – gegen die vier alten Leute: wegen „Unangemeldeter Versammlung“.’

Willem Ruitenberg
Willem Ruitenberg
25 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Het is vooral dat deugen dat ons de das omdoet. Deugen in de zin van pacifisme en wederzijds begrip. Het is toch verschrikkelijk dat er bureaucraten zijn die op een ministerie een nota schrijven over hun zorg dat Israël mogelijk het oorlogsrecht schendt met vanuit Nederland geleverde vliegtuigonderdelen en deze daarom niet geleverd zouden moeten worden. Dit legalisme is een werktuig om de eigenlijke bedoeling, dat er geen strijd zou moeten zijn doch broederschap en vrede, te verhullen. Al die mensen die zo genuanceerd zijn vinden zichzelf humaan en kijken neer op mensen die menen dat oog om oog, tand om tand ook bijbels is. Israël begrijpt in dit verband heel goed dat die opdracht hen ook beperkingen oplegt, een beperking die hun tegenstanders niet kennen. De doorsnee Nederlander is te vrouwelijk geworden, wil de strijd niet aangaan en gaat daarom het conflict niet aan. Aardig zijn is belangrijker dan spreken over de waarheid. De waarheid is dat de islam joden haat. Dan kan je wel zeggen (om je wereldbeeld van broederschap in stand te houden) dat sommige moslims dat niet doen, maar de haters daar bepalen de sfeer. En daarop moet je je handelen baseren. Maar ja, je zal maar een semi-christelijke pacifistische inborst hebben. Ik merk dat ik minder geduld krijg met die mensen.

Bert van Heemst
Bert van Heemst
26 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Blijft toch altijd verwonderlijk hoe olifant-beschrijvende i- en m-woorden volledig in dit soort artikelen lijken te ontbreken.

J. de Ruiter
J. de Ruiter
26 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel hr. van Beetz. Speciale dank voor de link naar de indrukwekkende toespraak van de Duitse vice-kanselier Robert Habeck, ik had die nog niet gehoord.
Habeck uit zich genuanceerd, toont begrip voor redelijke Palestijnse eisen, compassie met onschuldige slachtoffers in Gaza, en vindt kritiek op de regering van Israël legitiem. Maar neemt verder geen blad voor de mond: Hamas is een moorddadige en sadistische terroristenbende, en voor het intimideren, laat staan bedreigen, van Joden of Joodse instellingen is zeker in Duitsland geen plaats.

Maar in Nederland ook niet. Ik schaam me dood dat Joden in NL weer schichtig over straat moeten gaan, dat Joodse kinderen niet gewoon vrolijk en onschuldig naar school kunnen gaan. Ik schaam me niet alleen, ik ben ook woest op degenen die dat veroorzaken, uitlokken of vergoelijken. De NPO zegt er af en toe wel iets over (zo kwam rabbijn Soetendorp in Buitenhof-tv), maar aan de praattafels heeft men het er nauwelijks over.

Tegen mensen als Frits Barend zeg ik: kop op, verstop je niet. Als van huis uit -qua opvoeding- gereformeerde mannenbroeder sta ik net als mijn ouders achter jullie. Omdat jullie jood zijn? Nee, omdat jullie medelanders zijn.
Hetzelfde geldt voor vredelievende moslims in dit land. De gelovigen onder ons erkennen allemaal dezelfde God. Versta de hoofdboodschap van de Profeet in de Koran, net zoals ik de Bijbel tracht te begrijpen, ondanks veel bloederige taferelen in het Oude Testament. Die hoofdboodschap is: liefde, begrip en wijsheid, en van daaruit: vrede.
Lees Kahlil Gibran.

Marc
Marc
25 dagen geleden
Antwoord op reactie van  J. de Ruiter

Scuze my French, maar de god van de Arabieren is niet dezelfde als die van Israël.
Integendeel, zou ik willen zeggen.

In psalm 82 spreekt de God van Israël als rechter over alle andere goden, die opgevat kunnen worden als representant van hun respectieve culturen. De god van het Westen is al een tijdje dood (ongeveer 1000 jaar). Die van de Arabieren leeft nog. Bij mijn beste weten wordt hij alleen allah (god) genoemd, maar heeft hij geen naam.
Deze psalm schetst geen positief beeld van de mensheid: ze zijn zo onwetend dat overal de pleuris uitbreekt. Daarom roept God zijn zonen (dus ook de god van de Arabieren) op tot menselijke waardigheid.

Ik heb het (uit de nieuwe Statenvertaling) even samengevat:

God oordeelt de goden (en zegt:)

“Hoelang zult u onrechtvaardig oordelen en de goddelozen bevoordelen?
Doe recht aan de geringe en de wees, bewijs de ellendige en de arme gerechtigheid.
De geringe en de arme weten en begrijpen niets. Zij wandelen steeds in de duisternis rond; daarom wankelen alle fundamenten van de aarde.
U bent goden, zonen van de Allerhoogste; toch zult u sterven als een mens, zoals iedere andere vorst.”

Sta op, o God, oordeel de aarde, want Ú bezit alle volken.

Laatste aanpassing 25 dagen geleden door Marc
Bonte koe
Bonte koe
24 dagen geleden
Antwoord op reactie van  J. de Ruiter

“Hetzelfde geldt voor vredelievende moslims in dit land. ”

Heb het al eerder opgemerkt: waar zijn die dan??
We horen ze niet, zien ze niet, geen enkele reactie op het moorden wat hun broeders doen, nu niet en in het verleden niet.
Het zou buiten gewoon krachtig zijn als deze moslims zich gaan verzetten tegen dit geweld en haat naar joden en christenen.
Maar nee: diep weggezakt in hun duistere religie keuren ze het wel goed allemaal.

bosgeus.blogspot.nl
bosgeus.blogspot.nl
12 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Duitsland is momenteel het enige land, dat Pallywood demonstranten aangepakt heeft. Ik weet niet of dit na de publicatie van dit artikel plaats vond, maar Pallywood demonstranten worden eenvoudig gearresteerd in Duitsland. Niet zo in andere Europese landen helaas.

Betreft de pers:
Met Covid-19 deden ze hetzelfde.
Met Klimaatonzin doen ze hetzelfde.
Met slavernij verleden onzin doen ze hetzelfde.
Met Oekraïne doen ze hetzelfde.
Met Apartheid deden ze hetzelfde.
En zo meer, en zo meer.

We leven in een reductie met propaganda, meneer Beetz. Het volk wordt dagelijks geïndoctrineerd door onderwijs en media. Alles wat dat verstoort, tracht te worden gecensureerd. Informatie wordt opzettelijk achter gehouden, zodat leugens geloofwaardig kunnen worden.

Toen ik wilde weten waar het “Israel-Pallywood conflict” over ging, moest ik allerlei buitenlandse bronnen gaan raadplegen. Andere mensen hebben daar geen tijd voor, worden geïndoctrineerd door de radio die ze aanzetten om wat muziek te hebben op het werk. Het is een hele vette kluif om daar door te bijten.

Bedankt voor het artikel nog. Leuk om te weten waar de propaganda nu weer mee bezig is, voor iemand die dat mijdt waar mogelijk.

43
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x