Moreel kompas is afwezig bij verslaggeving over Israël

Media overstroomd met 'Ja, maar...' en anti-Israël duiders

De meeste media kregen wel erg laat door dat er in Israël iets gruwelijks gaande was. Om vervolgens de ‘Ja, maar’-zeggers en anti-Israëlduiders aan het woord te laten. De Hamasterroristen werden aangeduid als ‘strijders’ en ‘militanten’. Ook geen woord van afkeuring voor de feestvierders over deze pogroms. Het antisemitisme is weer volop aanwezig en zal waarschijnlijk virulenter worden. Waarom is het Handvest van Hamas dat de Jihad en de vernietiging van Israël nastreeft nooit serieus genomen? Een column van Freek van Beetz.

Ik begon al afgelopen zondag aan een column. Ik kon die maar niet uit mijn toetsenbord krijgen. Niet alleen omdat de opeenvolgende gebeurtenissen, de ene nog gruwelijker en beestachtiger dan de andere, elkaar in wreedheid overtroffen, maar ook omdat de berichtgeving in de media mij af en toe onpasselijk maakte. Vooral die eerste dagen, zaterdag en zondag, drong de ernst van de situatie wel erg laat door op de redacties van de gedrukte media en radio en tv (enkele goede uitzonderingen als GeenStijl en WNL daargelaten): daar werden vooral de ‘Ja, maar’-zeggers opgetrommeld: “The But-brigade”, zoals Salman Rushdi ze ooit trefzeker typeerde.

 

Anti-Israëlduiders

Bij de NPO werd aanvankelijk vooral de kaartenbak met bij hen bekende anti-Israëlduiders opengetrokken. Uiteraard weer Carolien Roelants van de NRC, die vooral begrip vroeg voor ‘de context’, Peter Malcontent, die vanwege, zoals hij dat noemde, het Palestijnse leed de schuld toch vooral bij Israël legde (en de rol van Iran niet eens noemde) en Gerard Jonkman en Berber van der Woude van The Rights Forum, een pro-Palestijnse – en dus anti-Joodse (zeg maar gerust antisemitische) organisatie, die nog in februari 2022 de universiteiten verzocht om alle contacten met Israëlische instellingen en bedrijven en Joodse instellingen (en hun vertegenwoordigers !!) openbaar te maken.

Nederlandse prominenten gaan op Jodenjacht

 

Koosnaampjes

Naarmate er meer over de omvang van de ontstellende wreedheden naar buiten kwam, veranderde gelukkig de toon, al bleven veel media nog vaak de terroristenbende met de koosnaampjes ‘militanten’ en ‘strijders’ aanduiden. De zichzelf ‘kwaliteitskrant’ noemende NRC omschrijft de terreurorganisatie Hamas nog steeds als “fundamentalistische beweging” en schijnt het kennelijk normaal te vinden, dat de afgelopen jaren tienduizenden raketten vanuit Gaza op steden en dorpen in Israël zijn afgevuurd. Die moeten kennelijk maar lijdzaam worden geaccepteerd en onbeantwoord blijven.

 

Gruwelijkheden

Maar het kon nog weerzinwekkender: niet alleen werden meer dan honderd mensen op wrede wijze als gijzelaars – onder wie een groot aantal Amerikanen en andere buitenlanders – naar Gaza afgevoerd en als ‘jachttrofee’ door de straten gesleurd, de afgelopen dagen werden door het Israëlische leger enkele kibboetsiem vlak bij de grens met Gaza bevrijd. De militairen, hulpverleners en journalisten troffen alleen al in de kibboets Be’eri meer dan honderd lichamen aan, waaronder die van veertig baby’s waarvan enkelen, volgens inmiddels bevestigde berichten, onthoofd waren. Meerdere gezinnen werden in hun slaap overrompeld en afgeknald. De gruwelijkheden stapelden zich op; de foto’s mogen op X (voorheen Twitter) niet worden getoond.

 

Johan Derksen

Dat Israël na de moordlustige aanval van afgelopen weekend niet met de armen over elkaar wil blijven zitten, wilde er bij het journaille van wat ooit de redelijke en bezonnen krant van Heldring was, en trouwens ook bij veel andere media, niet in. Zeker niet bij de populaire talkshow Vandaag Inside (SBS 6), waar Johan Derksen zich vergaloppeerde (“De Joden hebben erom gevraagd”). “Hoe krijg je het uit je strot?” schreef Rob Hoogland terecht in De Telegraaf.

En hoezo “de Joden”: lang niet alle slachtoffers van deze moordpartij zijn joden, maar wat hebben die ouderen, baby’s, gezinnen en jonge kinderen, dansende jeugd – uit tal van landen in de wereld – op een rave-festival dan wel veroorzaakt dat ze ‘het verdienden’ om door misdadige “Einsatzgruppen” van Hamas neergeknald, verkracht, verminkt en meegesleurd te worden?

 

Feest vieren

Toch gingen, na deze ongekende gruwelijke massaslachting op feestende jongeren, hun leeftijdsgenoten met Palestijnse vlaggen met antisemitische leuzen (“Gas the Jews”, Sidney, Opera House) in de grote steden, hier en elders in de wereld, de straat op, om juichend steun te betuigen aan deze terreurdaden. Nauwelijks woorden van afkeuring vernomen in de media, om over het beschamende geleur met vlaggen maar te zwijgen.

 

Pogrom

Op 9 oktober schreef Fania Oz Salzberger, dochter van de beroemde Israëlische schrijver Amos Oz op X (voorheen Twitter): “New witness reports of the peace festival massacre by Hamas show it was as horrifying as the Nazi murder of my family and their entire community at the killing holes in Sosenki Forest, Rovno. When my father recorded that atrocity in ‘A Tale of Love and Darkness’, little did he know that similar scenes would take place in southern #Israel, where he lived. Glad you are not here to see this, abba (=papa).”

Fania heeft gelijk. Het was een pogrom: nog nooit werden na het einde van de Tweede Wereldoorlog zoveel joden in luttele dagen beestachtig vermoord.

 

Antisemitisme

Na de vorige Gaza-oorlog schreef ik een column over het onversneden antisemitisme dat toen, in demonstraties, na de vorige Gaza-oorlog openlijk en luid werd uitgedragen.

Dat antisemitisme is weer volop aanwezig, we hebben het geïmporteerd en het was eigenlijk nooit echt weg, zoals ik schreef. En neem maar van mij aan: het zal de komende weken alleen maar virulenter worden, nu Israël vastbesloten is om eens en voor altijd af te rekenen met het Hamas-regime in Gaza. Dat zal onwaarschijnlijk heftige en schrijnende beelden te zien geven van verwoesting en menselijke ellende. De brede steun die Israël nu nog krijgt zou wel eens snel kunnen wegsmelten.

 

Handvest van Hamas

Maar waarom hebben we het Handvest (1988) van Hamas nooit serieus willen nemen: “Israël zal bestaan en zal blijven bestaan totdat de islam het zal vernietigen, net zoals het anderen ervoor heeft uitgewist.” Artikel 7 stelt duidelijk: “De Dag des Oordeels zal pas tot stand komen als moslims tegen de Joden vechten (de Joden doden), wanneer de Jood zich achter stenen en bomen zal verschuilen. De stenen en bomen zullen zeggen O Moslims, O Abdulla, er is een Jood achter me, kom en dood hem.”

En artikel 13 over onderhandelingen of een vreedzame oplossing van Joodse en Palestijnse territoriale aanspraken: “Er is geen oplossing voor de Palestijnse kwestie, behalve via Jihad. Initiatieven, voorstellen en internationale conferenties zijn allemaal tijdverspilling en ijdele inspanningen.”
Elk ‘militair’ communiqué van Hamas sinds het begin van de aanvallen sluit met de woorden: “Het is een jihad van overwinning of martelaarschap.”

 

Servants of evil

Israël kan niet onverschillig blijven na deze dodelijkste dag voor Joden sinds de Holocaust en de onophoudelijke rakettenregen die het land en de bevolking aan de rand van de afgrond brengen en het voortbestaan van land en volk doet wankelen.
Daarom eindig ik voor al die journalisten en opinievormers, zo naarstig op zoek naar nuance, evenwicht en context, met een citaat van de grote schrijver Amos Oz:

Those who do not distinguish between degrees of evil are doomed to become the servants of evil”.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Freek van Beetz via pinchas.backme.org.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
45 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Stefan
Stefan
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Men zegt altijd dat de kwestie heel ingewikkeld is en dat is het niet. Het is puur antisemitisme. Religieuze haat. Sla de koran er anders even op na.

Bert van Heemst
Bert van Heemst
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Stefan

U weet dat, ik weet dat. Maar de mensen die in de decennialang verspreide walgelijke leugens, geen aangeboren P.R. voor een religie kunnen doorzien of herkennen, die alleen maar kunnen blijven vastzitten in een lieve westerse denktrand dat iedereen redelijk is en verstandelijk beslissingen neemt, en het daarom alleen om ‘vergelding’ zou gaan, kunnen (of willen) dat pure kwaad, letterlijk vaak niet zien. Dat staat verder nog helemaal los van de heel bijzondere manier waarop Hamas überhaupt Israëlisch grondgebied heeft kunnen bereiken.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Hans Teeuwen legt de vinger op de zwerende zere plek. Context wordt al jaren uitsluitend selectief ingezet, en de msm heult nederig en laf mee. Gatver.
Lubach is er ook zo een, veel linkse stokpaardjes, heel erg jammer want zijn ‘show’ is vaak steengoed. Die ‘wat laf’ banden bv zijn geniaal.
Maar media, benoem de zwaarlijvige olifant in de kamer nu eens. Hij heet islam.

Marien
Marien
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ze houden zich op de vlakte omdat ze geen steen door de ruit of erger willen. Eigenlijk zijn TV persoonlijkheden deels ook beetje laf. Ik snap ze wel, maar druk je dan neutraler uit.

Joost Visser
Joost Visser
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Lubach WAS goed een hele hoop jaren geleden. Tot hij te horen kreeg of het overheidsnarratief volgen of ontslag. Sindsdien is het niets. Laatste keer gekeken anderalf jaar geleden. Zelensky een held, Putin fout en 200 deugklappers in het zaaltje. Nederland op zijn ongelooflijke smalst. Deugen en niet-leuke zgn. Grappen.

Anna
Anna
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Een goed artikel ik erger mezelf ook groen en geel aan de eenzijdige berichtgeving. Fijn dat u dit onder de aandacht brengt. Dank hiervoor!!
Net zoals de “ gewone mensen in Gaza “ totaal gehersenspoeld” zijn door Hamas, en niet meer zelfstandig mogen en kunnen denken, laat staan uitspreken, want anders word je “ kalt gestellt” door Hamas, , zo worden wij hier in Nederland voorgeschoteld hoe we denken moeten.

Zover zijn we in Nederland met “ het vrije nieuws” al heen.
Dit is een vervolg van de “corona berichtgeving” en lijkt onderdeel te zijn van een totale indoctrinatie.
In welk land leven wij?????
Zijn wij nog vrij?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anna

Nee. Kan ik kort over zijn.
Wie en/of wat kun je nog vertrouwen?

Realist1966
Realist1966
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anna

Wij zijn niet vrij. Het feit dat je wel met een Palestijnse vlag kunt zwaaien zonder consequenties, maar niet met de Israëlische vlag, laat goed zien wie hier inmiddels de dienst uitmaken.
Ruim twee miljoen moslims in Nederland (and counting), stel dat slechts 5% ons slecht gezind is, maakt ruim 100.000 vijandigen. Bijna net zoveel als ons leger en de politie bij elkaar.
Ergens hoop ik dat de vlam in de pan slaat, nu we als autochtonen (nog) in de meerderheid zijn. En dat vind ik diep triest.

Jos
Jos
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

En net zoals de MSM, zijn ook de mensenrechten organisaties altijd stil als Joden worden afgeslacht of als er (dagelijks) Christenen worden neergestoken door heel de EU, blanken vermoord in Zuid Afrika!
De ‘mensen’ rechten organisaties en MSM zien nooit een patroon, maar met moeite een incident!
Poetin is slecht en eenzijdig schuld, Hamas moeten we in een context plaatsen.

Laatste aanpassing 1 maand geleden door Jos
pedrodos
pedrodos
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Zwart is zwart en wit is wit. Geen grijs gebied meer.
Handvest Hamas is handvest Islam.
Ze schrijven het, ze vertellen het, ze schreeuwen het en ze voeren het uit.
Zwart is zwart en wit is wit. Geen grijs gebied meer.
Hoeveel duidelijker wil je het nog hebben?
De rot zit bij velen tot op het bot.
E L I M I N A T I E.
Zwart is zwart en wit is wit.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  pedrodos

Eens. Een 2 staten oplossing lijkt op het eerste gezicht sympathiek. Zolang echter Hamas (en daaraan gelieerde/gelinkte terreurorganisaties) in een buurland van Israël de dienst blijven uitmaken zal Israël nooit rust kennen. Dan gaan de terreuraanvallen gewoon door. Die muur is er niet voor niets he? Daarbij komt nog dat elke zelfbenoemde palestijn m.n. in Gaza dusdanig giftig geïndoctrineerd is, dat de terreur ook door vrouwen en kinderen uitgevoerd wordt. Maar hier roepen idioten: open de grens. Dat zal pas mogelijk zijn als terreurgroepen onschadelijk zijn gemaakt.
Terroristen in minder zware termen benoemen maakt hun misdaden niet minder. Net zoals het eufemisme ‘jongeren’ bij de msm. Ook dat zijn verziekte roedels, altijd velen tegen 1, die we net als de wolf hebben verwelkomd.
Wat hebben we binnen gehaald?
Trouwens nog wat: waar was die beroemde context in alle media toen Rusland na vele jaren oost-uitbreiding Joekreen binnenviel? Waar was de context t.o.v. het jarenlang bombarderen van de eigen bevolking in oost-joekreen?
Tijd om duidelijk kleur te bekennen, journalisten! Zodat we weer echt kunnen spreken van verslaggeving ipv nauwelijks verholen activisme.

Willem Ruitenberg
Willem Ruitenberg
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn eerste reactie op de berichten uit Israël is dat voor de daders en degenen die het mogelijk maakten, ook de thuisgebleven vrouwen en moeders die het steunden, geen genade hoeft te zijn. Zeker als de berichten over onthoofde baby’s waar zijn. De moordlust en bloeddorst van de daders is schokkend. Bij het lezen van de berichten dreig je je menselijkheid te verliezen. Daarom moet je eerst even diep ademhalen en wel heel zeker zijn dat de afschuwelijke berichten kloppen. We dreigen door de berichtgeving in de hoogste versnelling te raken, daar moeten we voor oppassen. Israël hoeft niet proportioneel te reageren, trouwens wat is in dit verband proportioneel en wie heeft het recht de maat te bepalen.
Vanuit de abstractie begrijp is dat nieuwsmedia niet meegezogen willen worden in de emotie en dus woorden kiezen die de zaak niet opjagen. Als je weet dat het gebeurt met het hart op de goede plaats is er iets voor te zeggen. Als het gebeurt omdat je niet het beestje bij de naam wilt noemen dan is het vals.
Ik worstel ook met de reacties, als je de groepen ziet, zie toch voornamelijk dom volk, liefst zou ik ze allemaal beboet zien worden voor iets. Je ziet het gebrek aan intelligentie bij die jongens. Alleen duidelijk en hard laten merken dat we steun aan terrorisme niet accepteren en dat wij bepalen wat terrorisme is en niet zij, kan onze moraliteit tonen. Helaas, met de huidige burgemeesters, voornamelijk lafbekken ook Halsema heeft kennelijk gebogen voor de druk, kunnen we als natie onze rug niet recht houden. Een “vredesvlag” hoe laf wil je het hebben als je ook de Israëlische vlag kan hijsen.

Dirk Pieters
Dirk Pieters
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Gisterenavond hebben we het NOS Journaal bekeken, tegen beter weten in. Hoe eenzijdig!
Een ziekenhuis in Gaza zonder elektriciteit. Inderdaad schrijnend! Helaas zijn ze vergeten te benoemen dat de Hamas regering daar verantwoordelijk voor is/was, maar liever het geld besteed aan haat en oorlog dan aan goede infrastructuur voor eigen bevolking. Natuurlijk krijgt Israël de schuld toegeschoven omdat ze de elektriciteit, die ze normaal leveren (!), hebben afgesloten.
Ook was er een item over kolonisten die de Palestijnen op de West Bank treiteren en “landje pik” doen. Niet de juiste timing voor zo’n item, lijkt me. Ik weet uit eigen ervaring dat daar heel zaken tegenover staan, zoals Palestijnse kinderen die stenen gooien naar bussen van het openbaar vervoer.
Natuurlijk was er er ook weer een klimaat (paniek zaai) item, maar dat terzijde. Over indoctrinatie van het volk gesproken…
NOS Journaal: schaam je!

Henri
Henri
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Dirk Pieters

Ik kijk niet meer naar nos (journaal) of npo kletsprogramma’s. Die zien alleen maar palestijnse strijders in plaats van terroristen, en het verdriet in Israel, door dit bloeddorstige gespuis veroorzaakt, vinden die media, STAATSmedia bovendien, niet relevant. Mijn nieuwsbronnen selecteer ik nu zelf op internet, dan hoef ik mij niet continu op te winden over de fulltime en extreem doortrapte indoctrinatie door nos en consorten.

E. Vreeland
E. Vreeland
1 maand geleden

Denk eens aan de ongeveer 11 miljoen Duitsers die na WOII verdreven zijn uit oa. Polen en Tjechie. (Heimat Vertriebenen). Die kwamen uit Slezie, Pommeren en Sudetenland. Deze mensen zijn zonder meer opgenomen door het westelijk deel van Duitsland. Hetzelfde had gekunt met de paar honderd duizend Arabieren uit Palestina. In plaats daarvan zijn ze als een politiek pressiemiddel gebruikt. Nog steeds hebben hun achterkleinkinderen de status van ‘vluchteling’.

Andre
Andre
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ik snap nooit zo goed waarom ‘context’ er door links bij wordt gehaald. Als we in Nederland problemen hebben met:
– het vinden van plaats voor illegale migranten (ook wel asielzoekers genoemd) interesseert context hen niet;
– als we willen dat de illegale migratie over de Middellandse Zee wordt stopgezet, dan interesseert context hen niet;
– als hele wijken islamiseren en een aparte samenleving ontstaat, dan interesseert context hen niet.
‘Context’ is het codewoord voor links dat ze gebruiken om te bepalen welke interpretatie er moet worden gegeven aan de ontstane situatie.
Die interpretatie is altijd globalistisch.
Die interpretatie is altijd in het nadeel van Europeanen.
Die interpretatie is altijd in het voordeel van Afrikanen en moslims.
Die interpretatie is een indicatie dat links een bloedhekel heeft aan Nederland, aan de eigen cultuur, aan Europa.
Die interpretatie geeft aan dat links bereid is tot elk bedrog om macht te hebben over wat Nederlanders denken en voelen.

George van Bergen
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Uitmuntend artikel. Heel knap dat het zo ingetogen is tegen de achtergrond van de absolute barbaarsheid waarvan we de afgelopen dagen hebben vernomen. “Het is een jihad van overwinning of martelaarschap.” Dit is bijna één op één de nihilistische nazi taal van Hitler toen de ondergang van zijn regime nabij was. Wie nu nog niet inziet dat Hamas cs nazis zijn, kiest ervoor het niet te willen zien.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Vrijwel niets aan toe te voegen. Daarom was ik gister op de Dam.

Kaat
Kaat
1 maand geleden

Ik denk dat je je moet verdiepen in de geschiedenis van dit conflict. Israel kan dit niet oplossen zolang de omringende staten uit zijn op zijn vernietiging. Israel dacht een oplossing te hebben met de teruggave van Gaza aan de Palestijnen: land voor vrede. Helaas wil Hamas geen vrede en de Gazanen geven Israel de schuld van hun ellende, terwijl hun Hamas het op zijn geweten heeft. Als de Palestijnen echt vrede willen, moeten ze in opstand komen tegen Hamas.
Onmogelijk? Misschien.
Ruim 2 miljoen mensen in Gaza die met 30.000 terroristen willen afrekenen zou in principe mogelijk moeten zijn. Ik vermoed dat de Palestijnse burgers dat niet willen. Misschien vinden ze de slachtofferrol wel prettig.

Frans Galjee
Frans Galjee
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Kaat

Israël is omringd door landen en terreurgroepen die duidelijk zijn over wat zij met de staat Israël en haar bewoners willen.

Israël kan hierdoor niet anders dan keihard reageren op geweld.

Het is dan ook altijd hypocriet dat na een antwoord op geweld de tegenpartij de rol van slachtoffers speelt. Wel dansen en juichen als een terreurgroep dood en verderf zaait maar komt er de logische reactie dan kruipt men weer in de slachtofferrol.

Andre
Andre
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Kaat

“Ruim 2 miljoen mensen in Gaza die met 30.000 terroristen willen afrekenen zou in principe mogelijk moeten zijn. ”
Hamas geniet veel meer steun dan alleen maar 30.000 terroristen.
Het aantal van 30.000 veronderstelt dat minstens 250.000 mensen betrokken zijn bij acties van Hamas, want de hele familie doet mee.
Bovendien blijkt uit onderzoek dat 50 % van de Gazanen achter de ACTIES van Hamas staat.
Verder dat 75 % van de Gazanen soms niet de acties, maar dan toch wel de DOELSTELLINGEN van Hamas steunt.
Blijft over 25 % die misschien liever Fatah steunt. Of Hezbollah.
Het idee dat er een onderdrukte meerderheid zou zijn in Gaza die eigenlijk van Hamas af zou willen, is dus echt een fabeltje dat alleen in de hoofden van Europeanen bestaat.

Anneken
Anneken
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Er is wel een opstand tegen Hamas geweest, die natuurlijk onmiddellijk neergeslagen werd.

R Bil
R Bil
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Helemaal eens met uw overzicht. Helaas preken die moslim imams immers altijd haat en terrorisme. Toch geen wonder dat heel Gaza zich achter de criminaliteit stelt tot de kinderen zelfs jonger dat 14 jaar. Wanneer overkomt het Nederland dat wij overspoeld worden door deze palestijnen. Nu zien wij al wat er in de grote steden gebeurd. Het vaasje Nederland van Rutte staat m.i. op breken

Henri
Henri
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Kaat

Hamas heeft de wapens in handen en bepaalt daardoor wat er gebeurt. De grote massa gazanen is al decennialang volgepompt met anti-Israël indoctrinatie en wordt nu door diezelfde hamas als collectieve gijzelaar gebruikt tegen Israelische militaire respons op hun wandaden.

E. Vreeland
E. Vreeland
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Toch apart dat ook Egypte haar grens met Gaza hermetich gesloten houdt. Als de Gaza strook aan Egypte zou worden toegevoegd, zoals voor 1967, dan was het probleem een stuk minder urgent. Dan was Gaza ook geen “openlucht gevangenis”.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Nou, Egypte wil de gazanen echt niet hoor. Die hebben er al decennia de buik van vol.

Andre
Andre
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

De reden dat Egypte de grens gesloten houdt, is dat Hamas banden onderhoudt met de Moslim Broederschap in Egypte en met opstandige bedoeïnen in de Sinaï. Egypte vindt dat het al genoeg extremisten binnen de grenzen heeft zonder Hamas en Gazanen er bij te hebben.

Realist1966
Realist1966
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Het wordt Egypte (110 miljoen inwoners) niet kwalijk genomen dat zij de grens gesloten houden voor 2 miljoen geloofsbroeders en -zusters, maar de 9,5 miljoen joden wordt continu verweten dat zij de mensen die hen willen uitroeien geen ruim baan geven.

Realist1966
Realist1966
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Blijkbaar is die ‘gevangenis’ zo lek als een mandje. 2 Nederlandse gezinnen met kinderen zijn er op vakantie. Wel apart dat je je kinderen daar mee naartoe neemt. Leerplicht iemand?

Trinco
Trinco
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Is dit ook geen MSM berichtgeving?
Dat het gewoon Palestijnen zijn die hier wonen maar op familiebezoek zijn?
En dan mogen wij er weer voor zorgen dat ze heelhuids thuiskomen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden

Israël kan het helemaal niet oplossen zolang zij omgeven is door terreurorganisaties.
Er is al meerdere malen geprobeerd een deal te maken, altijd zijn de zelfbenoemde palestijnen tegen of schenden de afspraken. Israël moet van hen van de kaart geveegd, alle Joden ter wereld gedood, en daarna alle niet-islamitische aardbewoners.
Zeg ik niet hoor, zeggen en proclameren ze zelf.
Waarom denkt u dat de omringende islamitische landen de palestijnen, met name de gazanen, niet willen? Omdat je er terreur mee importeert.
Het kan slechts opgelost worden als de terreurorganisaties, die Israël omringen, uitgeschakeld worden. Pas dan zullen ook de gazanen hun bestaan op orde kunnen brengen.

R Bil
R Bil
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Wat mij betreft wordt heel Gaza platgegooid wat het ook aan mensenlevens van de Palestijnen kost. En ik hoop dat de Nederlandse regering alle steun intrekt en de hier verblijvende Palestijnen een schop onder r de kont geeft zodat ze smeken om de grens worden overgezet Weg met de lieden.

Kaat
Kaat
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  R Bil

Helaas ben ik het met je eens. De Palestijnen ( bestaan overigens pas sinds 60 jaar) in Gaza willen niet anders. Ze blijven steken in hun slachtofferrol en rekenen erop dat een ander het probleem voor ze oplost. Dat er zoveel kinderen worden gedood door de bombardementen is triest, maar ook aan Israelische zijde vallen doden onder kinderen.
Wat ook triest is, is dat de westerse wereld heeft meegeholpen aan de terreur van Hamas. In de Telegraph stond deze week een artikel over de door de EU aangelegde waterleidingen. Hamas heeft deze leidingen opgegraven om ze te gebruiken bij het afschieten van raketten. Voor Hamas is het afschieten van raketten op Israel, de vernietiging van Israel, belangrijker dan een goede watervoorziening voor zijn burgers.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Kaat

Er is niet zoiets als ‘de palestijnen’. Arabierenclans met vaak totaal verschillende culturen en uit verschillende regio’s hebben zich destijds onder die naam verzameld om te ‘strijden’ tegen de Joden en zich te verzetten tegen Israël, een door de gehele wereld behalve de arabieren toegekend stuk land, waarvan de bedoeling was dat Joden er veilig zouden kunnen leven. Overigens tesamen mét daar reeds verblijvende arabieren. Die zeer weinige bewoners werd wijsgemaakt dat de Joden hen zouden doden, en dat ze moesten vluchten.

Kees
Kees
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Israël is vastbesloten is om eens en voor altijd af te rekenen met het Hamas-regime in Gaza. Maar daarmee is nog niet afgerekend met de Hamas-ideologie, die je kan vergelijken met de Nazi’s uit WO-II. Hamas heeft sympathisanten in de wereld en al helemaal onder de Palestijnen.
Er kan dus zo weer een nieuwe Hamas organisatie opstaan. Daarom kan er nooit een Palestijnse staat komen naast Israël. De Palestijnen hebben al veel gelegenheden op een Palestijnse staat laten lopen (1937, 1947, 2000) en nu zijn ze te laat.

Marc
Marc
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Het morele einde van het Westen was als gearriveerd doordat zij in Oekraine de oorlog tegen de Russen lanceerden, waarmee het zijn moral highground, voor zover aanwezig, volledig verspeeld heeft.

Nu islamitisch gemotiveerd antisemitisme ultieme hoogten bereikt (en we weten dit zowel uit de koran als het handvest van Hamas) en het het Westen sinds 7 oktober gevraagd heeft nu ook in deze zaak zijn morele wisselgeld uit te betalen, kan uit de door Haniyeh uitgeroepen wereldoorlog van moslims jegens Israel niets anders gelezen worden dan dat het Westen, juist vanuit hun moreel deficiet, net zoals de joden op 7 oktober, hun schulden (zoals Haniyeh dit ziet) eveneens uitbetalen in bloed.

Want wie tussen de regels van zijn boodschap heeft gelezen, weet dat hij met ‘de oorlog van de moslims’ tegen joden wereldwijd, dus ook in westerse steden, de facto het bloed van christenen eist: hij wil een bloedbad tot het uiterste.

Wellicht wordt het tijd dat wij ons hierop mentaal voorbereiden!?

PS: wat het Amerikaanse streven tot unipolariteit al niet voor gevolgen heeft.

Laatste aanpassing 1 maand geleden door Marc
henk
henk
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Marc

dat zie je goed want ze hebben ook een bloedhekel aan christenen, mooie vrouwen en alles wat zich individu noemt. dus eigenlijk zijn moslims gelijk aan globalisten

Frans Galjee
Frans Galjee
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Een paar dagen geleden heb ik de onderstaande reactie gestuurd aan heer Derksen en een dag later deze reactie ook gestuurd naar de redactie van dit programma. Derksen en redactie zijn niet teruggekomen op de dwaze en bekende reactie van Derksen . Ik vind dat niet te verteren.

Er is geen ‘maar’ in een situatie dat een land (Rusland) een ander land (Ukraine) binnenvalt en burgers doodt en een terreurgroep als Hamas dat burgers afslacht waaronder vrouwen en kinderen.

Dan vervalt het recht op elke ‘maar’ want dat te noemen geeft verzachtende omstandigheden voor de afschuwelijke misdaden die worden/werden begaan.

In die laatste situatie worden de vredelievende Palestijnen dubbel getroffen.

Dubbel, omdat de positie en handelswijze van Hamas de vredelievende Palestijnen ook steeds verder in een isolement hebben gebracht. Het is ook maar de vraag waar bij Hamas de prioriteit ligt; de Palestijnen te beschermen of de staat Israël te vernietigen.

Dubbel, omdat zoals nu het antwoord van Israël op de slachtingen ook veel onschuldige Palestijnen zal treffen.

Het uitspreken dat de joden/Israël de recente slachting ook een beetje aan zich zelf te danken (wijten) heeft – J. Derksen – is te smerig voor woorden. Ik ben het vaak met hem eens maar nu dus niet.

Kees
Kees
1 maand geleden

Wikipedia is niet objectief.

Marien
Marien
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekend artikel. Ik vond Johan Derksen ook te ver gaan. En hij blijft het nog beetje vervormd volhouden ook. Dan heb ik nu meer respect voor Rene van de Gijp en Wilfred Genee in dit programma. Maandag waste Pieter Cobelens hem al de neus, maar op dinsdag toen Cobelens er niet was, voelde hij zich vrij om diens bijdrage als ‘geraaskal’ van een militair neer te zetten. En hij bleef zijn eigen gelijk volhouden als een demente kleuter. Bij mij is hij even door het ijs gezakt. Gijp zei het terecht dat de Israeli’s dit niet over hun kant kunnen laten gaan en Cobelens zei al dat Israeli’s altijd waarschuwen als ze iets gaan doen, zodat de burgers zich in veiligheid kunnen brengen. Hamas is dit bloedbad namens de Palestijnen begonnen. Als de Palestijnen neutraal zeggen te zijn, moeten zij onderhandelen met de Israeli’s HOE Hamas weg te krijgen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Popelend om Derksen met zijn duidelijk slecht geïnformeerde uitspraken van repliek te dienen zag ik het aan. Toch wil ik benadrukken dat het goed is als alle meningen gewoon verkondigd worden, om vervolgens aan dezelfde tafel weersproken te kunnen worden. Zo moet het.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Er is best wel een moreel kompas, hij geeft alleen een andere richting aan.

Pierre Vaneylen
Pierre Vaneylen
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Man heeft 200% gelijk. Doch de E.U. blijft ook hier het probleem importeren. Het merendeel van immigranten en “asielzoekers” die hier terecht komen willen en zullen niet integreren. Ze zijn enkel uit op onze sociale zekerheid, doch blijven gefustreerd aan onze welvaart , die ze ons benijden, doch zelf niet willen werken om hetzelfde te bereiken. De haat die tegenover het Westen met zich meedragen zit ingebakken en verdwijnt nooit. Angstwekkend dat de E.U. dat niet wil inzien en ons meesleept in een burgeroorlog die ze zelf creëren. Méér dan tijd dat we onze grenzen sluiten en de immigratieregels aanpassen ipv dat de E.U. overzetboten subsidieert die alleen maar meer geweld met zich meebrengt.

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Helaas! Hoe komen we hier uit? Waarschijnlijk nooit. Toch moeten we het blijven proberen, ondanks de lafheid van de meerderheid.

Rob Wu
Rob Wu
1 maand geleden

Ach.. U is M.O. deskundige zie ik. Schrijf hier een stuk over, opiniez zal het vast willen publiceren…. /s

45
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x