Hoe Israël de informatieoorlog heeft verloren

Resultaat van decennia anti-Israël propaganda

Gisteren luisterde ik tijdens het avondeten naar een nieuwsprogramma op de radio. De presentator stelde zijn onderwerp – ik weet niet meer wie het was, waarschijnlijk een oppositielid van de Knesset – de volgende vraag: hoe kan het dat de wereldopinie massaal anti-Israël is geworden, slechts een paar maanden na de ergste pogrom sinds de Holocaust, waarbij meer dan duizend Joden op de meest brute manier denkbaar werden vermoord, waarbij honderden vrouwen werden verkracht en kinderen doodgemarteld?

Het voorspelbare en domme politieke antwoord was dat het de schuld was van de regering Netanyahu, die de oorlog “verkeerd” had geleid. Maar wat is het juiste antwoord? De echte reden is dat Israël, hoewel succesvol in de “kinetische” aspecten van de campagne tegen Hamas, overweldigend is verslagen in het minder zichtbare theater van de informatieoorlogsvoering.

 

 

Ingebouwd antisemitisme

De wortels van deze nederlaag gaan tientallen jaren terug. Er was nog geen sprake van “wanbeleid” op de dag na de Hamas-invasie, toen er een uitbarsting was van anti-Israël demonstraties en aanvallen op Joden over de hele wereld, terwijl het bloedbad nog steeds doorging in delen van Zuid-Israël. Het terrein werd al voorbereid in de jaren 1970, toen een golf van Arabische oliedollars, geleid door de Sovjet KGB, vloeide in een massaal project van psychologische en diplomatieke oorlogsvoering tegen de Joodse staat. Het was niet zo moeilijk voor hen – het ingebouwde antisemitisme van het Westen, tijdelijk onderdrukt na de Holocaust, vond een nieuwe uitlaatklep.

 

Universiteiten

Het was ook gemakkelijk om antisemitische elementen te kweken in de moslimwereld. In het Westen werden de onderwijssystemen geïnfiltreerd en ondermijnd, te beginnen bij de “beste” universiteiten en doorlopend tot in de schoolboeken en leerplannen voor de lagere scholen. Er werd een identificatie gemaakt tussen het zionisme en het westerse kolonialisme en racisme die de werkelijkheid omkeerde, waarbij geprofiteerd werd van zowel de woede van de voormalige gekoloniseerden als het schuldgevoel van de kolonisatoren.

Fondsen voor anti-Israël initiatieven kwamen ook van het netwerk van liefdadigheidsinstellingen die verbonden zijn aan George Soros, vanaf het begin van de jaren 1990. Dit geld voedde veel van de NGO’s en mensenrechtengroepen die centra werden van anti-Israël propaganda, en blijft ze ondersteunen.1

 

Uitvinding van de Palestijnen

Op diplomatiek gebied voorzag de uitvinding van de Palestijnse Vluchteling na Israëls Onafhankelijkheidsoorlog (een oorlog van nationale bevrijding waarin de voorheen gekoloniseerde Joden vochten tegen Arabische proxies van het Britse Rijk!), Hamas van de troepen die het nodig had, gevoed en opgeleid tot fanatieke haat met Westers geld. Hamas combineerde de veelzijdige indoctrinatie tegen Joden en Israël, gepionierd door de PLO na Oslo, met de religieuze jihad. Zowel het Westen als de moslimwereld stonden klaar om Israël de schuld te geven van de moord, verkrachting en plundering van haar volk. En de grootmachten rivalen van de VS, Rusland en China, deden maar al te graag mee aan het neerhalen van wat zij (terecht?) zien als een Amerikaanse satelliet, een buitenpost van de VS in een belangrijke conflictzone.

 

Propagandaoffensief

Gezien de vruchtbare bodem groeide het propagandaoffensief van Hamas en zijn aanhangers toen Israël in de tegenaanval ging, uit tot een wereldwijde bloei van anti-Israëlische en anti-Joodse uitingen. De Palestijnen, die de techniek hebben ontwikkeld om hun vermeende slachtofferschap uit te buiten, soms door overdrijving, soms door verzinsels (zoals in de vermeende schietpartij op de jongen Mohammad al Dura in 2000, waarschijnlijk de meest schaamteloze maar effectieve “Pallywood” productie ooit), en soms door hun mensen opzettelijk in gevaar te brengen, haalden alles uit de kast. Al snel werden de verschrikkingen van 7 oktober overstemd door het lijden van de Gazanen die getroffen waren door de oorlog die hun leiders waren begonnen. Westerse media en humanitaire organisaties herhaalden slaafs de propaganda van Hamas over burgerslachtoffers met proforma onthullingen dat hun enige bron Hamas was.

 

Zwak beleid

Het wanbeleid van Israël gaat ook tientallen jaren terug. Het omvat een te grote afhankelijkheid van de VS en de daaruit voortvloeiende zwakte tegenover druk van onvriendelijke regeringen, het onvermogen om illusies over Palestijnse motieven en plannen te overwinnen, zwakte tegenover binnenlandse druk (bijvoorbeeld de vrijlating van meer dan duizend gevangen terroristen in ruil voor één ontvoerde soldaat) en de neiging om prioriteit te geven aan interne politieke kwesties boven ernstige externe bedreigingen. Een zeer ernstige mislukking zijn onze sporadische, inconsistente en slecht gefinancierde acties op het gebied van informatie, terwijl onze vijanden een langdurige, zorgvuldig geplande en uitgevoerde campagne hebben geïmplementeerd.

 

Rol Mainstream Media

Al Jazeera begon in 1996 uit te zenden in het Arabisch per satelliet en heeft sindsdien meerdere talen toegevoegd, waaronder Engels. Al Jazeera, gevestigd in Qatar en zeer invloedrijk in de Arabische wereld, heeft sindsdien een voortrekkersrol gespeeld in de anti-Israël propaganda. In oorlogstijd is het gespecialiseerd in opruiende verhalen en foto’s van “wreedheden” die begaan zouden zijn door de IDF (soms worden foto’s van Syrië en natuurrampen gebruikt). Links georiënteerde westerse media, zoals de Britse krant Guardian, hebben altijd een anti-Israël lijn gevolgd; en de BBC is verre van onpartijdig.

Meer recentelijk zijn mainstream media in de VS zoals de kranten NY Times en Washington Post, het radionetwerk NPR, CNN en anderen – bemand door producten van “goede” universiteiten – meer dan alleen maar partijdig geworden: op hun slechtst (en dat is vaak) zijn ze spreekbuizen voor Hamas. Pro-Israël media in het Westen zijn zeldzaam en marginaal. Sommige van Israëls eigen media – in het bijzonder de Engelse editie van Ha’aretz, die overal ter wereld wordt gelezen – is slechts iets minder giftig dan Al Jazeera. Israël wordt ook overweldigd op sociale media, deels door botnets, maar ook door individuen en anti-Israël NGO’s die personeel inzetten voor deze functie.

 

Ontoereikende reactie

De combinatie van regeringen, internationale instellingen, NGO’s, media, academische instellingen en de kunsten die allemaal de zorgvuldig gekoesterde mythes van Palestijnse slachtofferschap en Israëlische kwaadwillendheid verspreiden, heeft de jammerlijk ontoereikende pogingen van Israël om te reageren overstemd.

Kortom, Israël is en blijft kansloos op het gebied van informatie-oorlogvoering. Er zijn sporadische pogingen geweest om de situatie te verbeteren, maar de fondsen voor zo’n grootschalige onderneming zijn nooit beschikbaar geweest, noch zou er waarschijnlijk overeenstemming zijn over wat de boodschap precies zou moeten zijn en hoe die zou moeten worden gepresenteerd. En we hebben geen decennia de tijd om de basis te leggen en geleidelijk het diepgewortelde antisemitisme en de Jodenhaat, die zich in de loop der tijd hebben ontwikkeld, uit te roeien, zelfs als we wisten hoe we dat moesten doen.

De beste strategie tegenover deze nederlaag zal daarom zijn om te vertrouwen op de menselijke neiging om te juichen voor de winnaar: om het “sterke paard” te zijn waar iedereen op wedt. Israël zal zijn vijanden op het fysieke vlak moeten verslaan, hen vernederen en angst aanjagen bij degenen die overblijven. In plaats van een beeld van “verantwoordelijk burgerschap” dat de wereld geconditioneerd is om niet te geloven, zou ons beeld dat van een gewelddadige en gevaarlijke speler moeten zijn. In een omgeving waar we geen warmte kunnen creëren, moeten we op zijn minst angst inboezemen.

Dit is een vertaling van het artikel How Israel Lost the Information War, dat op 26 maart 2024 werd gepubliceerd op AbuYehuda.com.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
30 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Het zijn de linkse politici en media die van slachtoffers leven en daarvoor een vaste voorraad dus nodig hebben. De Joden hebben zich ontdaan van hun slachtofferrol toen Israël werd gesticht maar moeten nog steeds hun vijanden bestrijden. Die vijanden zijn nu de nieuwe slachtoffers. Sluwe en laffe slachtoffers die hun eigen volk misbruiken om de vijand te compromitteren. De gruwelijke pogrom van 7 oktober was een voorbedachte aanval om sterke reactie te ontlokken bij de sterkere Joodse vijand. Hamas mengt zich tussen het volk en dus vallen ontschuldige maar ingeplande slachtoffers. Zeker de linkse kant van de wereld vind dat al genoeg om partij te kiezen namelijk de zwakkere. Hoe het in elkaar zit interesseert ze niet. En zo blijven de Joden de eeuwige slachtoffer en al eeuwen vervolgd. Van generatie op generatie. Zonder oplossing want de wereld maakt slechte keuzes om eigen persoonlijke gewin. Wat een vuile wereld.

H.J.
H.J.
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Een waarheid als een koe, de gesubsidieerde staatsmedia in bijna alle landen verkondigd de mening van hun geldschieters.
De echte waarheid komt bij bedoelde media nooit in beeld.

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Subsidies zijn machtsproducten om afhankelijkheid te creëren. Toeslagen zijn een voorbeeld van.

Theo Prinse
Theo Prinse
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ik weet niet Victor. Je hebt duidelijk kennis van zaken. Maar de Olifant in de kamer – de islam – blijft onbesproken

Thomas
Thomas
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Theo Prinse

De grootste, nu bijna algemeen verzwegen, historische oorzaak van het antisemitisme – het christendom – wordt ook niet bij de naam genoemd, al verwijst Rosenthal er wel naar: “het ingebouwde antisemitisme van het Westen”. Deze jodenhaat is al te vinden in het Nieuwe Testament. In 1290 werden alle joden uit Engeland verdreven. In 1492 gebeurde hetzelfde in Spanje; de naar Portugal uitgeweken joden moesten in 1497 kiezen tussen bekering en verdrijving. In de eerste Noorse grondwet werd bepaald dat joden niet in Noorwegen mochten wonen. Hitlers hoogste medewerkers waren allen christenen; katholieken waren oververtegenwoordigd.

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Thomas

Wat was de reden voor het haat tegenover de Joden?

H.Nijhuis
H.Nijhuis
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Volgensmij nemen ze de joden kwalijk dat ze Jezus hebbebn gekruisigd. Nogal hypocriet want de secularisatie is ”booming”.

KeEsC
KeEsC
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Thomas

Thomas, dat zal waar zijn, maar inmiddels is het christendom echt niet meer antisemitisch!

Piet Karbiet
Piet Karbiet
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  KeEsC

Zeker. Met uitzondering van het ooit christelijke deel van fusiepartij GroenLinks, de EVP. Die hoor ik en zie ik niet. En aan de Paus heb je ook niks.

2de
2de
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  KeEsC

Zeker. Die Victor Rosenthal gaat wel erg tegen het Westen en het hedendaagse christendom te keer. Met erkenning van alle vreselijke dingen in het verleden, als zoon van ouders die in WO-II in het verzet zaten en joden hielpen vind ik sommige meer rabiate zinnen in dit artikel eigenlijk niet om te pruimen.

wim van rooy
wim van rooy
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  2de

Welke bijvoorbeeld?

2de
2de
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  wim van rooy

“… het ingebouwde antisemitisme van het Westen, tijdelijk onderdrukt na de Holocaust, vond een nieuwe uitlaatklep”.
Sorry hoor, ik voel me niet aangesproken. En de laatste alinea van die Victor is te oorlogszuchtig om sympathiek te zijn.

Om misverstanden te vermijden: ik sta achter het Joodse volk, ben tegen elke vorm van antisemitisme, en vind Hamas een vreselijk terroristenzootje.

Bernardo A.
Bernardo A.
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Thomas

Onderbouw eens voor mij waarom het Nieuwe Testament Jodenhaat bevat.

Marien
Marien
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekend en duidelijk artikel.
Maar hetzelfde overkomt Europa op een bepaalde manier. Dat is ook de tactiek waarmee wij als Europa en NL in het bijzonder overspoeld worden door potentieel veel gevaarlijke immigranten. Dan hebben wij nog het nadeel dat we bijna kapot gemaakt worden al jaren lang door linkse politiek die dit samen met Soros en WEF en nog zo wat mensen die aan touwtjes trekken achter de schermen en politici die dit beleid ook nog voeden (vooral ter linker zijde)

Bert van Zanten
Bert van Zanten
27 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Hmm.. welke etniciteit heeft heeft George Soros ook al weer. Oja, hij is Joods, “die dit samen met WEF en nog zo wat mensen die aan touwtjes trekken.” Behoorlijk antisemitische uitspraak naar mijn mening.

Andre
Andre
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Bijna overal ter wereld zijn globalisten aan de macht, zowel in de politiek, in de media en in het onderwijs. Deze globalisten zijn al decennia lang bezig de natie-staat te slopen. Israël is een natie-staat. Het kan dus nooit de informatie-oorlog winnen in de huidige situatie.
Gezien de problemen met moslim-minderheden in landen als Zweden en Duitsland, zou de situatie in Europa op gebied van beeldvorming drastisch kunnen veranderen binnen één generatie. En daarmee de beeldvorming ten aanzien van Israël.

dick
dick
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Al voor het eerste shot gelost wordt, heeft Israel de informatie oorlog al verloren, omdat de westerse pers gedomineerd wordt door linkse anti-Israel activisten die zichzelf journalist noemen. Die zijn zo geil om anti-Israel nieuws te brengen, dat alle Hamas onzin ongelezen de ether in gekotst wordt. En het gaat maar door. Er zijn echte genocides gaande in Nigeria, Sudan en Nagorno Karabach, door moslims. Maar in de pers is het Gaza Gaza Gaza en nog eens Gaza.

Jane Zonneveld
Jane Zonneveld
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  dick

Wat dacht u van Al-Jazeera; in de pocket van Qatar en met zijn tentakels binnen Hamas?! Hun journalisten stonden al klaar voordat op 7 oktober de pogrom begon.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  dick

Dat. Hoe het Westen er in de toekomst uit kan zien moet kijken naar het door het islamitische Turkije bezette Noord-Cyprus. Daar zijn na 1974 ca. 300 eeuwenoude Christelijke en Byzantijnse kloosters, kerken en kapellen vernield, opgeblazen of ontheiligd door het Turkse leger. Alle Griekse Cyprioten verjaagd of erger. Spooksteden. Hoor je niemand over. De NAVO en EEG vonden het blijkbaar allemaal prima.

2de
2de
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Nog een voorbeeld, beetje ver van ons bed (hoewel?).
Maar toch: de uitbuiting, nieuwe kolonisatie en onderdrukking van West-Papua door het voornamelijk Islamitische Indonesië.
https://pacificecologist.org/archive/papuaforgotten.html

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Niet alleen Israël heeft de informatie oorlog verloren. De gehele (westerse) wereld is inmiddels gegijzeld door eenrichtingsverkeer in een gewenst linksdraaiend overheids
narratief. Zelfs als dat oorlog betekent.
Wat niet zint wordt gewoon niet gemeld. Wat wel zint wordt oeverloos herhaald.
Wederhoor is zo goed als onbestaand. WOO verzoeken worden stelselmatig gefrustreerd. Kritiek wordt met alle middelen bestreden en liefst ONzichtbaar gemaakt.
Ik blijf voor Israël staan, en hoop dat ze dat smerige hamasgebroed kunnen uitroeien. Niet in de laatste plaats voor de burgerbevolking in gaza, die uiteindelijk ook gegijzeld zijn.

Marc
Marc
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Victor verzuimt de angst te noemen die veel mensen voor de islam hebben wanneer ze blootgesteld worden aan informatie aangaande 7/10. Dit heeft niet alleen de Israëlische natie tot de reactie op Gaza geprovoceerd, maar de hele westerse wereld die inmiddels tientallen miljoenen moslims huisvesten, in een angstpsychose gestort.

Daarbij moet een typisch menselijk verschijnsel genoemd worden dat voorbijgaat aan informatievoorziening, of de onthouding of manipulatie daarvan. De uiteindelijke keuze voor deze of gene partij door het gros van de wereldgemeenschap gebeurt uiteindelijk door internalisering van informatie, waarbij contrasterende feiten in een impuls eenvoudigweg worden genegeerd, ontkend of in het tegendeel worden geplaatst. Het gaat om die impuls: het is een visualisatie van een door angst gedreven voorstelling wat met de eigen gemeenschap in theorie zou kunnen gebeuren. Zo’n voorstelling is bijvoorbeeld 7/10. Het rationeel denken is dan volledig uitgeschakeld.

Mensen zijn in het algemeen door angst voor verlies van eigen lijf en leden gedreven en daarbij dermate onbetrouwbaar dat men zelfs bereid is de eigen identiteit, en daarmee elk waardevolle norm of waarde, te verspelen.

Een overwinning of verlies in een informatieoorlog ligt besloten in deze algemeen aanwezige lafheid.

Nog korter gezegd: het eigen normen- en waardestelsel legt het af tegen angst. Terreur, zoals op 7/10, loont.

Maar dan kan de Israëlische natie geen veiligheid aan ontlenen.

Laatste aanpassing 1 maand geleden door Marc
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Een oorlog kan onvermijdelijk zijn, als je maar weet wie de vijand is.

Edwin
Edwin
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

De vijand is bekend maar de msm wil er niet aan, islam en niets anders

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Edwin

en niets anders?
U woont in Nederland?

Josef
Josef
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

De islam is de grootste vijand van alles wat niet islamitisch is,eerst de Joden dan de zondagsmensen is hun ideaal om uit te roeien.
Wie daarin mee gaat is net zo’n moordenaar als die verachtelijke islam cult.

Laatste aanpassing 1 maand geleden door Josef
Bert van Zanten
Bert van Zanten
27 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Josef

Jij haat moslims. Dat is nu overduidelijk. En jij vindt dat moslims moeten worden gestopt.

Josef
Josef
27 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Bert van Zanten

Ik haat de moslims niet, ik haat hun ideologie die opgetekend is door een haatzaaiende en moordende rover die zich profeet durfde te noemen.
Hun moorddrift moet zeker gestopt worden dat is een ding dat uitgevoerd moet worden, aanpassen of vertrekken!
Niet wij behoren ons aan hun aan te passen zoals “onze integere”/criminelen in den haag willen!

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom wordt de westerse wereld hier in meegezogen?

Josef
Josef
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Omdat de westerse wereld geïnfiltreerd is met dat hamas/islam tuig!

30
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x