Tsjechië neemt het op tegen Frans Timmermans

Premier Babis verzet zich tegen migratiebeleid EU

Foto: premier Andrej Babiš (r) - Public Domain


De nieuwe premier van Tsjechië, multimiljardair Andrej Babiš, heeft zijn kabinet net op tijd rond. Vandaag beëdigt president Zeman zijn ministersploeg en vrijdag kan Babis dus als nieuwbakken regeringsleider zijn eerste Europese Raad in Brussel bijwonen. Dat is meteen een vuurproef: voor hem en voor Frans Timmermans!

Migrantenquota

Babiš heeft namelijk al te kennen gegeven zich niets te zullen aantrekken van het dreigement van de Europese Commissie om tegen Tsjechië, Polen en Hongarije een rechtszaak aan te spannen, omdat die landen de migrantenquota blijven weigeren:

“We have a different view on this matter. We do not have the same asylum policy as other EU member states. Our public feels strongly about who should be allowed to settle in the country and if the EC fails to respect this, then I fear that it will only boost those forces who want to see the EU fall apart and that would be a pity.”

Terugblik

Babiš won met zij ANO-partij de verkiezingen van eind oktober overtuigend, maar met de behaalde 78 van de 200 zetels heeft hij onvoldoende parlementaire steun voor een stabiele regering. De gevestigde partijen hebben namelijk al meteen na de verkiezingsuitslag, die voor de meeste van hen desastreus verliep, laten weten een kabinet van Babiš niet te zullen steunen. En dat hangt weer samen met de corruptiebeschuldigingen tegen Babiš.

Minderheidskabinet

Dat gebrek aan een stevige parlementaire basis zou een groot probleem kunnen worden, want binnen 30 dagen moet dat nieuwe kabinet het vertrouwensvotum verkrijgen. Maar president Zeman heeft Babiš tijd gegeven om alvast te gaan regeren. Zeman wilde voorkomen dat andere partijen bij onderhandelingen die steun als chantagemiddel zouden inzetten. Babiš kreeg zo van de president de ruimte voor de vorming van een minderheidsregering: zeven ministers van zijn ANO-partij en acht niet-partijgebonden ministers, die voor hun specifieke deskundigheid zijn aangezocht. En daarmee laat de pragmaticus Babiš zien dat hij vooral een technocratische agenda wil uitvoeren.

De Communistische Partij en de ultrarechtse SPD hebben bereidheid getoond om Babis aan een meerderheid te helpen, maar daar heeft hij vooralsnog van afgezien. De situatie zou immers kunnen veranderen na de presidentsverkiezingen van half januari. Daar geldt Zeman nog steeds als de grootste kanshebber van de negen kandidaten. Zeman wil Babiš graag ter wille zijn: hij verwacht dat bij een tweede poging om een kabinet Babiš aan een meerderheid te helpen er wel voldoende steun zal zijn. Partijen die daar tot nu toe niets van wilden weten, zouden wel eens eieren voor hun geld kunnen kiezen: uit vrees voor een nog grotere afstraffing door de kiezers bij vervroegde verkiezingen.

De Tsjechische Trump?

Bij de voorbeschouwingen in de buitenlandse media werd Babiš afgeschilderd als de Tsjechische Trump: beiden steenrijk, allebei met een missie om orde op zaken te stellen en met een ‘populistische’ agenda: zich afzetten tegen de gevestigde politieke orde.

Toch klopt die vergelijking niet helemaal. Babiš was, tot hij afgelopen voorjaar opstapte, minister van Financiën in het kabinet-Sobotka, een coalitie van sociaaldemocraten, christendemocraten en de ANO van Babiš. Een behoorlijk succesvol kabinet: de eerste Tsjechische regering in vijftien jaar die de volle vier jaar uitzat en het land economisch goed achterliet: een groei van maar liefst 5%. Ik schreef daar twee jaar geleden al over. Niettemin leden de sociaaldemocraten van Sobotka een gigantisch verlies (van vijftig naar vijftien zetels).

Libië

Aan de vooravond van Babiš‘ eerste optreden in de Europese Raad heeft Praag een projectgroep in het leven geroepen om in Vysegradverband gezamenlijk te werken aan versterking van de grensbewaking in Libië en aan verbetering van de situatie van migranten en vluchtelingen in dat land. Om daarmee nog eens te beklemtonen dat wat deze landen betreft, de crisis buiten Europa zal moeten worden opgelost.

Timmermans

Afgelopen zondag mocht Eurocommissaris Frans Timmermans aanschuiven aan de tafel bij Buitenhof. Interviewer Paul Witteman was daarmee kennelijk zo verguld dat hij in zijn bewondering vergat ook maar één kritische vraag te stellen. Timmermans zou de halststarrige Vysegradlanden wel eens terechtwijzen. Als er een crisis is in een van de lidstaten dan moet dat land kunnen rekenen op de solidariteit van elk van de andere lidstaten: ze moesten maar eens solidair zijn!

Dictaten

Ik schreef al eerder: afgedwongen solidariteit riekt in Oost-Europa naar ‘Diktaten’: en daarmee hebben de landen daar in hun geschiedenis leergeld betaald. Babiš laat er ook geen misverstand over bestaan:

“I have inherited this unfortunate situation and I will now have to convince the European Commission to withdraw the lawsuit, to convince its officials that quotas are not the answer. The solution to this crisis lies outside of Europe and we need to convince other EU member states to back this view.”

Babiš is bereid tot financiële steun aan landen als Libië en Jordanië, maar hij heeft alle Tsjechische partijen achter zich in zijn verzet tegen de vluchtelingenquota. Dat kan een heel interessante Europese Raad worden, a.s. vrijdag.

De OpinieZ-artikelen van Freek van Beetz vindt u ➡ hier

Twitter: @FvBeetz

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties ⬇.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Vergeefse Moeite ( roman,2023),Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).www.freekvanbeetz.nl

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.