Afkeer van Baudet drijft links en rechts naar elkaar

Tegenstanders Baudet gedragen zich als Melkert en Dijkstal

Titelfoto: Thierry Baudet. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Leukste YouTubefragmenten

Wat gebeurde er op 6 maart 2002? Precies, het lijsttrekkersdebat van de eeuw! Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen, in Rotterdam glorieus gewonnen door politieke nieuwkomer Pim Fortuyn. Hij wordt de hoofdrolspeler van de avond, waarin de oude politieke garde in de personen van Ad Melkert en Hans Dijkstal slechts kan figureren. En hoe…?

Melkert komt te laat en weigert Fortuyn met diens verkiezingsoverwinning te feliciteren. Dijkstal heeft dan al aangegeven liever naar huis te willen gaan. En Fortuyn? Hij glundert van oor tot oor. Met zulke tegenstanders heb je geen medestanders nodig moet hij gedacht hebben. Slechts Jan Peter Balkenende, ook nieuwkomer op het politieke toneel, begrijpt dat je stil moet zitten als je geschoren wordt. Hij overleeft het debat, dat voor Melkert en Dijkstal het einde van hun landelijke politieke loopbaan en ambities inluidt. 👇🏽
 

 
A Few Good Men
Opmerkelijk is dat Fortuyn daar niets aan hoefde te doen. Dijkstal en vooral Melkert gedragen zich die avond als de kolonel in de film A Few Good Men met Tom Cruise en Jack Nickelson. Cruise is een jonge advocaat die als nieuwkomer twee rekruten verdedigt die slachtoffer zijn van een illegale erecode die met de stilzwijgende instemming van de gevreesde kolonel, gespeeld door Nickelson, in stand wordt gehouden.

Als Cruise de kolonel bevraagt verliest deze geheel en al het zicht op de situatie. Hij hoort en ziet nog maar één ding: dat die jonge advocaat zijn gezag ondermijnt. Volkomen verblind zet hij de aanval in op deze brutale nieuwkomer, teneinde hem weer in het gareel te krijgen. Ondertussen ontfutselt die hem ongemerkt de bekentenis, waarmee hij zijn eigen vonnis tekent, wat hem nooit gelukt was als de kolonel het zicht op de werkelijkheid behouden had.

JFVD-bijeenkomst
Deze filmscène herhaalde zich toen Thierry Baudet vorige week vrijdag de bijeenkomst van JFVD-leden in Nieuwspoort inleidde en vervolgens een aantal vragen beantwoordde. BNR-journalist Jaap Janssen deed er via Twitter verslag van door de hele avond losse citaten de wereld in te slingeren. Zijn NRC-collega Tom-Jan Meeus goot daar van de week in zijn column nog een politiek-correct goedkeuringssausje overheen.

Bloeddorstigheid
Hoe meer citaten het internet bereikten, hoe heftiger de reacties werden. Links en rechts politiek georiënteerden wierpen zich met aan bloeddorstigheid grenzend fanatisme in steeds heftiger bewoordingen en toonaarden op de citaten van Baudets inleiding, antwoorden op vragen uit de zaal, kwinkslagen, woordspelingen en grappen.

Het maakte hen kennelijk niet uit in welke context, met welk doel en op welke manier de citaten door Baudet waren uitgesproken. Hun doel heiligde blijkbaar elk middel. Keurige vertegenwoordigers van oude linkse en rechtse politieke partijen schroomden niet om citaten zonder enige nuancering fascistisch en nazistisch te noemen. Briesend als de oude kolonel in A Few Good Men

Blinde afkeer
Thierry Baudet zal zich bij het zien van zoveel verbaal geweld voelen als Pim Fortuyn op 6 maart 2002. Zijn tegenstanders laten zich op de sociale media vanuit links en rechts in de politieke arena ook nu gewillig bijeen drijven door een gezamenlijke blinde afkeer van deze politieke nieuwkomer. Als een optreden voor een zaal jongeren tussen 18 en 25 jaar er al toe leidt dat zij van politiek links tot rechts over elkaar heen buitelen in superlatieven die hun weerga niet kennen, zal ook Baudet denken: met zulke vijanden heb ik geen vrienden nodig. Daar heeft hij gelijk in!

NSB-ers
Want hoe denken zijn tegenstanders van politieke links tot rechts dat de vrijdagavondavond aanwezige jongens en meisjes zullen reageren als zij in hun boze tweets foto’s van henzelf vergeleken zien worden met foto’s van Hitlerjugend? Hoe denken zijn tegenstanders van politiek links tot rechts dat sympathisanten die Baudets Forum voor Democratie in de peilingen aan 10 of meer Kamerzetels helpen zullen reageren als zij in hun boze tweets vergeleken worden met NSB’ers?

Denken zij dat die jongeren en sympathisanten zich van Baudet af zullen keren en zich (weer) zullen voegen in de rijen van de oude politieke partijen op links en rechts? De les van het historische lijsttrekkersdebat op 6 maart 2002 is een andere en laat precies het tegenovergestelde zien!

De OpinieZ-columns van Henk Strating vindt u ➡️ hier
Twitter: @HenkStrating

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.

Over de auteur

Henk Strating
Henk Strating
Henk Strating is oprichter van HS ARBEIDSVOORWAARDEN CAO-advies & onderhandelingen en schreef het boek 10 JAAR PUZZELEN over de Nederlandse arbeidsverhoudingen in de periode 2007-2017.
Te bestellen op https://www.bol.com

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.