Varkenskramp

Dit weekeinde zagen we weer een uitbraak van varkenskramp, nu bij de politie Ede.

Pegida-leider Edwin Wagensveld had de roze varkensmuts van zijn vrouw opgezet nadat de politie haar gesommeerd had deze af te doen. Het zou te provocerend zijn. Toen de politie ook hem sommeerde de muts af te doen en hij dat weigerde, werd hij gearresteerd, ging de cel in en om na een uur weer vrij te komen. Een duidelijk geval van varkenskramp.

Deze aandoening, Angina Knorri, komt vaker voor. In Engeland was bijvoorbeeld een jaar terug ophef over het beleid van de Oxford University Press, die een richtlijn zou hebben doen uitgaan om het in kinderboeken niet meer over varkens te hebben. In een verklaring sprak Jane Harley van deze uitgeverij dat tegen of eigenlijk ook weer niet. Ze rechtvaardigde de varkenskramp door naar een hoger doel te verwijzen. Alles wat educatie in de weg staat moet vermeden. Impliciet gaf ze hiermee de varkenscensuur toe. Censuur? Nee, schreef ze nog, nee, ‘Managing cultural sensitivities isn’t about reducing educational quality, pandering to minority views, restricting freedom of speech or self-censorship’. Het gaat haar om het managen van culturele gevoeligheden. Ja, ja. Typisch geval van varkenskramp in een vergevorderd ontkennend stadium.

varkenskramp in een vergevorderd ontkennend stadium

Regelmatig duiken er berichten op dat ook in scholen en gemeentelijke instellingen varkenskramp is uitgebroken. Zo kreeg Denemarken met deze aandoening te maken. In basisscholen was het varken in de ban gedaan vanwege islamitische scholieren. Het werd er terecht een onderwerp van heftig politiek debat. Een heuse gehaktballenoorlog ontwikkelde zich. Ook gemeenten aldaar kregen ermee te maken. Menig kantine was zwijnsvrij geworden uit respect voor de islam. Let wel, er werden geen halal-producten aangeboden naast de karbonade, nee,iedereen moest het islamitische dieet volgen. Dát stak, de afwezigheid van keuzevrijheid. En terecht. Dit besluit is hier en daar nu teruggedraaid zoals in de stad Randers. De gehaktbalgenieter kan tevreden zijn. De moslim trouwens ook: halalvoedsel blijft op het menu staan.

In Nijmegen zou de eerste slager met varkenskramp zijn geconstateerd, die zijn hamlappen vanonder de toonbank verkoopt om moslims niet te kwetsen. Het is een hoax, maar er komt een moment dat zo’n geval als dit in de échte statistieken moet worden opgenomen. De casus van de Edense politie is niet veel absurder.

Varkenskramp is een aandoening die vooral voorkomt bij de orthodoxe gelovige en de politiek-correcte medemens. De symptomen zijn het op alle mogelijke manieren uitbannen van de sus scrofa domestica. Het varken moet uit beeld, uit geschrift en vooral van het menu verdwijnen. Deze eliminatie en taboeïsering gelden voor iedereen, of men het er mee eens is of niet. Het gebod heeft islamitisch-universele pretenties.

een cordon sanitaire aanleggen om Miss Piggy

Varkenskramp heeft een hoge prevalentie bij vulnerafobische*) niet-moslims en treft men doorgaans aan in politiek-correcte enclaves, zoals de politie en Joop.nl. Men onderwerpt zich daarbij op vrijwillige basis aan de islamitische uitsluiting van het varken met de woorden: ‘uit respect, aldus aanvaard ik’.

De behandeling van varkenskramp is gelukkig eenvoudig: nee zeggen tegen elke vorm van orthodox islamitische bedilzucht; de braadpan met ballen en worst fier en ferm verdedigen en vooral een cordon sanitaire aanleggen om Miss Piggy, de drie kleine biggetjes én de roze varkensmutsen te verdedigen tegen elke politiek-correcte aantasting.

De Franse remedie – alleen westers, seculier eten aanbieden – is evenwel onwenselijk en onnodig. Ook het dumpen van varkenskadavers bij moskeeën en AZC’s werken niet.

Keuzevrijheid en uitingsvrijheid, dat zijn de beste medicijnen tegen varkenskramp. En de homerische lach.

*) irreële angst om te kwetsen en te beledigen

Over de auteur

Joep Schrijvers
Joep Schrijvers
Managementboekenschrijver, leiderschapshistoricus en veranderkundige.
Werkt op dit moment aan drie projecten:
1. Onderzoek naar Leiderschap in veranderingsprocessen (met de Kring Andragologie en de UvA).
2. Intellectuele geschiedenis: Leiderschapsadviezen in de Westerse cultuur, van Homerus tot Johan Cruijff.
3. Het boek: ‘Wijvenstreken’, het politieke spel van vrouwen in organisaties.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x