Blijkbaar mocht Khadija Arib de coronacommissie niet voorzitten

Hoe de coalitie van een lastig probleem dacht af te komen

Titelfoto bij artikel Blijkbaar mocht Khadija Arib de coronacommissie niet voorzitten Maaike van charante opiniez

Titelfoto: Khadija Arib door PvdA, CC BY 2.0.

Oud-Kamervoorzitter en PvdA-coryfee Khadija Arib treedt terug als Kamerlid. Waarom? Hoogstwaarschijnlijk omdat zij voorzitter zou zijn van de parlementaire enquetecommissie corona. Arib staat bekend als een stevige persoonlijkheid die het de coalitie ongetwijfeld erg lastig zou maken. Wilde men liever een zwakkere voorzitter voor deze commissie? En wat is de rol van de PvdA-fractie? Hier worden smerige politieke spelletjes gespeeld, schrijft Maaike van Charante.

Politiek bommetje

Zaterdagavond 1 oktober 2022 ontplofte een politiek bommetje. Khadija Arib liet via Twitter weten dat zij geen Kamerlid meer wil zijn. De PvdA-fractie was duidelijk overvallen, en fractieleider Attje Kuiken reageerde met een haastige brief, waarna de fractieleden de een na de ander lieten weten hoe zij Arib waardeerden en haar vertrek betreurden.

Toch had Arib in haar eigen brief duidelijk aangegeven dat het gebrek aan steun van haar fractiegenoten heeft bijgedragen aan haar besluit. Wat is hier gebeurd? Waarom moest Arib vertrekken, en wat speelt er achter de schermen?

 

Onderzoek presidium

De officiële reden dat Arib onder vuur ligt, is dat het presidium van de Tweede Kamer – de Kamervoorzitter en de ondervoorzitters – een onderzoek is gestart naar klachten over Khadija Arib. Over dit onderzoek is al heel wat opschudding geweest, want ten eerste gaat het om anonieme klachten, en ten tweede was Arib zelf niet op de hoogte gesteld van het onderzoek. Het nieuws kwam naar buiten via een lek naar NRC.

Als je kijkt wat die klachten inhouden, dan schrijven de anonieme klagers over ‘een onveilige werkomgeving’, ‘machtsmisbruik’ en zelfs ‘een schrikbewind’. In feite vrij vage klachten die tegenover elke strenge leidinggevende gebruikt zouden kunnen worden. Niets over ongewenste intimiteiten of andere zaken die echt ver over de grens gaan.

Je kunt je bovendien afvragen waarom deze klachten anoniem zijn, want zoals hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert terecht opmerkt: “het is doorgaans de regel om alleen tot personen herleidbare klachten in behandeling te nemen.” Dat wil niet zeggen dat Arib een onschuldig lammetje is: zij is een pittige dame en heeft met harde hand hervormingen doorgevoerd. Maar is dit de werkelijke reden dat zij nu zo hard wordt aangevallen?

 

Coronacommissie

De anonieme klachten van 2021 kwamen vlak voor de verkiezing van de nieuwe Kamervoorzitter, schijnbaar met de bedoeling om Arib te beschadigen zodat ze niet herkozen zou worden. De klachten van vorige week komen nu zij voorzitter is geworden van de tijdelijke commissie corona die de parlementaire enquête naar het coronabeleid gaat voorbereiden.

Eén van de briefschrijvers noemt dit zelfs de aanleiding om alsnog tot de klacht over te gaan. “Ik en vele ambtenaren met mij, hadden gehoopt dat Mw Arib na haar schrikbewind (…) in de zijlijn van de politiek terecht was gekomen waar zij geen schade meer aan ambtenaren kan aanrichten.” De landsadvocaat die het onderzoek naar Arib heeft geadviseerd, heeft dit bevestigd.

Wie kijkt naar de samenstelling van deze coronacommissie, ziet een sterke commissie met veel kritische Kamerleden die ter zake kundig zijn. Was deze commissie te sterk in de ogen van de bewindslieden wier beleid onderzocht gaat worden? Want ondanks alle jubelzangen over het leiderschap van premier Mark Rutte tijdens de coronacrisis, zou een werkelijk kritisch onderzoek veel dubieuze zaken naar boven kunnen halen.

 

Laksheid, liegen en politieke spelletjes

Eén artikel is veel te kort om het volledige coronabeleid te bespreken, dus ik verwijs u naar een paar van mijn artikelen daarover de afgelopen jaren. Om te beginnen een analyse van de laksheid waarmee politiek Den Haag in de eerste maanden van 2020 reageerde op het nieuwe virus. Dan een stuk over het gedraai en gelieg van het kabinet over de aanschaf van beschermend materiaal. Overigens, lees het stuk: het gaat om bewezen leugens.

In december 2020 koos het EenVandaag opiniepanel het coronabeleid tot grootste politieke prestatie van het jaar, waarna ik een kritisch overzicht gaf. De regering schoof de verantwoordelijkheid af op ‘Jaap en zijn mensen’, maar zette achter de schermen diezelfde mensen onder druk. Het beleid was om de verpleeghuizen te isoleren, waardoor ouderen vereenzaamden en – mede dankzij de slechte bescherming – massaal toch corona kregen. Duizenden stierven.

 

Dictatoriale maatregelen

In januari 2021 hadden we de avondklok, een politieke (doorgedramde) maatregel waarvan Ernst Kuipers – toen nog voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, nu minister van Volksgezondheid – naderhand toegaf dat die geen effect had gehad. Naar aanleiding van de blunderende start van het vaccinatieprogramma vroeg ik me af waar de politieke incompetentie vandaan kwam.

Dan waren er natuurlijk vragen over de balans in het lockdownbeleid. Wat waren de gevolgen voor jongeren? Voor eenzame ouderen? Voor MKB’ers? En de kritiek groeide op de bezuinigingen in de zorg. Beschamend was het tafereel toen Kamerleden wegrenden om te voorkomen dat een hoofdelijke stemming over loonsverhoging voor zorgmedewerkers gehouden kon worden.

 

Zondebokken

Dan was er de manier waarop dit kabinet verdeeldheid zaaide in de samenleving. Er werd een hetze gecreëerd tegen ongevaccineerden. Politiegeweld tegen deze groep werd goedgepraat. Bij eigen falen is een zondebok altijd welkom. Zolang het ging over de misdragingen van kleine vis Sywert van Lienden wilde de regering wel afschuw uitspreken. Toen bleek dat minister Hugo de Jonge zelf een grote rol speelde in dit schandaal – en zijn leugens uitkwamen – wilde De Jonge er niet op reageren.

 

Coronabeleid was geen succesverhaal

Dit incomplete (!) overzicht maakt duidelijk dat er genoeg te onderzoeken valt, en dat met name premier Mark Rutte en CDA-minister Hugo de Jonge veel te verwijten valt. Het huidige kabinet Rutte steunt op dezelfde coalitie die dit beleid voerde, en wil ongetwijfeld liever niet al te grondig onderzocht worden. Er staat hen al genoeg ellende te wachten met het onderzoek naar het Groningse aardgas en straks het toeslagenschandaal.

 

Khadija Arib laat zich niet intimideren

En dan wordt interessant wat voor persoon Khadija Arib is. Denk bijvoorbeeld aan de bestraffende brief die zij in januari 2020 schreef aan premier Rutte. Zij veroordeelde de tactiek van veel bewindslieden om strategisch informatie via de media te lekken zonder de Kamer te informeren. Zij vond dit “uit staatsrechtelijk oogpunt zeer ongewenst, zo niet onaanvaardbaar”.

Rutte gaf haar deemoedig gelijk en beloofde beterschap. Hij kon niet anders, want Arib had natuurlijk gelijk. Maar reken maar dat de premier achter al zijn deemoed ziedend was dat zij hem zo in het openbaar terechtwees. En het was niet de enige keer dat Arib het kabinet dwarsboomde door op te komen voor de positie van het parlement. Dit was ook haar taak, maar premier Rutte lijkt een sterke Kamer vooral als hindernis te zien, niet als waardevol tegenwicht.

 

Bergkamp werd voorzitter

Dit was vermoedelijk een reden dat de VVD samenwerkte met D66 om een Kamervoorzitter te benoemen die minder dwars zou liggen. Het werd Vera Bergkamp die inmiddels berucht is om haar zwakke leiderschap. Velen vergelijken haar met haar voorganger, en dit is D66 natuurlijk weer een doorn in het oog. Het is duidelijk: Khadija Arib heeft machtige vijanden gemaakt.

 

Waarom steunt de PvdA-fractie Arib niet?

Er zijn dus genoeg mensen die motieven hebben om Arib te dwarsbomen, maar er zijn ook veel mensen die haar steunen. Wat opvalt: een brief waarin Kamerleden opheldering vroegen over de gang van zaken – rond het onderzoek naar Arib en het lek naar NRC – werd ondertekend door vooraanstaande Kamerleden: Ouwehand (PvdD), Van der Plas (BBB), Omtzigt (onafhankelijk), Pouw-Verweij (JA21), Marijnissen en Leijten (beiden SP). Dit zijn mensen die niet over een nacht ijs gaan en een goede reputatie hebben.

Wat ook opvalt: die brief werd niet ondertekend door leden van haar eigen PvdA-fractie. Is er dan in de PvdA helemaal geen steun voor Khadija Arib? Zeker wel. Meerdere prominente PvdA’ers hebben hun steun uitgesproken, nog voordat Arib het besluit nam om te vertrekken, en ook daarna. Dat is een vreemde tegenstelling. Wie de verklaring van PvdA-fractieleider Attje Kuiken leest na het vertrek van Arib, kan niet anders dan concluderen dat hier meer aan de hand is.

 

Rol van de PvdA-fractie

Attje Kuiken schreef in haar verklaring dat de PvdA-fractie de brief van de andere Kamerleden steunde, en dat zij dit ook aan Arib hadden laten weten. Blijkbaar denkt Kuiken dat opzichtige stilte in het openbaar valt goed te maken met wat sussende opmerkingen achter de schermen. Maar Arib voelde zich in de steek gelaten. Zij schreef dat het gebrek aan steun vanuit de fractie – letterlijk: “dat mijn fractiegenoten ontbreken onder deze brief” – bijdroeg aan haar besluit om te vertrekken.

Waarom ontbraken die fractiegenoten onder die brief? PvdA en GroenLinks zijn in de oppositie de beste vrienden van het kabinet. En misschien was Arib in haar eigen fractie niet zo geliefd omdat ze niet meegaand was. Mensen die het lef hebben om tegen de stroom in te roeien, zijn vaak niet de makkelijksten om mee samen te werken. Voor Kuiken persoonlijk komt daarbij dat zij zich als fractieleider wellicht soms overvleugeld voelde door Arib.

Alles overziend lijkt het mij waarschijnlijk dat sommige leden van het kabinet – in elk geval van VVD, D66 en CDA – graag van deze lastige dame af wilden. En misschien hebben zij Attje Kuiken benaderd om te voorkomen dat de PvdA-fractie achter Arib zou blijven staan. Eerst de steun weghalen, dan toeslaan. Als Attje Kuiken zich daar inderdaad voor geleend heeft, dan is het terecht dat zij nu ‘Judas’ en ‘Ratje Kuiken’ genoemd wordt.

 

Politieke spelletjes in crisistijd

Wat is dit een ongelooflijke puinhoop. En wat is het gênant. Het land verkeert in crisis. De inflatie loopt gierend uit de klauw, de Oekraïnecrisis dreigt nog verder te escaleren, en intussen speelt Den Haag politieke spelletjes. Is de eigen politieke huid werkelijk belangrijker dan een goed functionerend parlement? Na elke teleurstelling over het morele niveau van onze politici lijkt het weer erger te kunnen.

Het is belangrijk dat echt aan het licht komt wat hier allemaal gebeurd is. Niet alleen of die anonieme klachten terecht zijn en hoe het nieuws van dit onderzoek naar NRC heeft kunnen lekken, maar ook of dit een aanval op Arib is om het onderzoek naar het coronabeleid te dwarsbomen. Het mag toch niet zo zijn dat Kamerleden zich braaf moeten schikken naar kabinetsbeleid, of anders rekening moeten houden met karaktermoord.

De mooie praatjes van Mark Rutte over macht en tegenmacht zijn in tegenspraak met de voortdurende ondermijning van het parlement.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Over de auteur

Maaike van Charante
Houdt van feiten, haat hypocrisie.
Schreef het boek: Het verdriet van de Schilderswijk

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
58 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als het klopt dat Arib opgeruimd moest worden en alles wijst er naar door knullige optreden net als toen bij Omtzigt dan zou met de val van voorzitster Bergkamp de regering meegesleurd moeten worden naar de afgrond. Dat zou waarschijnlijk ook gebeuren met Arib als voorzitster van de Coronacomissie door de aanstaande bevindingen. Dat zou als de dag van bevrijding voelen want Rutte 4 is een wrange vrucht van een D66 putsch waarin aangeschoten Rutte de spil van de vuile spel is.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Henri
Henri
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Uw opmerking over de hopelijk aanstaande val van onbenul Bergkamp is mij uit het hart gegrepen. Moge de hele onwelriekende reuzel van Rutte4 in Bergkamp’s val worden meegesleept. Voor mijn geestesoog zie ik die partners in crime al in het hellevuur belanden.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Henri

Die hele Rutte 4 is in mijn ogen een putsch van D66 geweest.

J-P
J-P
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De waarheid mag toch niet aan het licht komen, zie hoe Bergkamp aan haar voorzitterschap is gekomen. Vond dat zij de plaats van Arib moest hebben. Ook nu weer, verbaast mij niets dat zij het op touw heeft gezet. D66 waardig

Rien E
Rien E
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is natuurlijk onbestaanbaar dat mevrouw Arib wordt weggewerkt op basis van (meerdere?) ANONIEME briefjes. Als dit zo “goed” werkt is het wellicht een goed idee om ook wat anonieme briefjes over Rutte, Kaag en wie nog meer te sturen. Stappen die dan ook op??

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mw Arib is weggewerkt door D66 en VVD (in elk geval met medeweten van Mark Rutte) Mw Arib was ongeveer een 1000 x betere Kamervoorzitter dan Vera Bergkamp, die in mijn ogen een enorme klungel is.
Ik denk ook dat de corona commissie wellicht veel naar boven had kunnen halen aan wanbeleid onder aanvoering van mw Arib. Daarom moest zij kaltgestellt worden.
Ik hoop echt dat uitgezocht wordt wat hier aan de hand is. Onderzoeksjournalisten: Aan het werk !

Kees
Kees
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Welke onderzoeksjournalisten? Zijn die er nog dan? Hooguit bij de alternatieve media, maar die worden toch niet serieus genomen.

WappieSnappie
WappieSnappie
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Wynia’s week !
Syp en zijn maten zijn ouwe rotten in het vak. 😇
Ouderwetse journalistiek.

Jos Becks
Jos Becks
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Laten we hopen dat Martin Bosma de coronacommissie mag voorzitten.
Al zal dat wel ijdele hoop zijn.
Het mag natuurlijk geen waarheidsvindingcommissie worden, waarschijnlijk iets van WC eend en tapijt.
Von Leyten heeft het voorbeeld al gegeven. Geen openheid over privé gesprekken inzake de Pfizer deal..ff geef transparantie. Nexi!

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Jos Becks
Auke51
Auke51
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jos Becks

De waarheid mag niet bekend worden gemaakt vandaar de dolksteek in de rug van Arib en de heisa die tot het opstappen heeft geleid. Een gotspe dat anonieme brieven aanleiding kunnen zijn tot dit onderzoek (D66 nieuwe bestuurscultuur!?) om Arib als voorzitter van de onderzoekscommissie te elimineren. Ik hoop met Jos dat Martin Bosma voorzitter wordt maar dat zal wel weer ijdele hoop zijn.

Kee
Kee
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De waarheid mocht niet uitkomen dat ook hier met de corona door partijen mee is gerotzooit cda vvd D666 er een zooi van hebben gemaakt .

En waar de verdwenen miljarden zijn gebleven.
Ik denk in de zakken van Rutte en Hoekstra .
En de papers

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Kee
Dick
Dick
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat moet er nu toch nog meer gebeuren om verlost te worden van dit ronduit criminele kabinet?! Inmiddels al meer dan een decennia wat zo ongeveer begon met het negeren van het EU-referendum, stel ik me deze vraag. Dit kabinet blijkt niet veel meer dan een slangenkuil waar het tuig van de richel nu zelf dreigt onder te gaan door hun list en bedrog. Anderzijds ben ik teleurgesteld in het kieskeurig van ons volk, ‘wie zijn toch die mensen’ die op D66 of een van die andere coalitiepartijen stemmen?!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Dick

Wie zijn toch die mensen die op o.a. D66 stemmen? Nou, simpel. Dat zijn de lui die een goed betaalde (overheids-)baan, een tesla met subsidie, en een mooie vrijstaande woning in een chique buitenwijk hebben. Open haard, zonnepanelen, uiteraard ook op de dubbele garage en op de studio in de omheinde tuin.
Voorts natuurlijk onze kinderen en jongeren, helemaal de moeder geïndoctrineerd.

Alex Delarge
Alex Delarge
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Zoekt en gij zult ze vinden.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De voorzitter van de Tweede kamer moet boven de partijen staan in haar optreden (volgens website van de Tweede Kamer).
Dat deed Arib heel goed, zo goed dat Rutte haar gelijk moest geven. Dus moest ze weggewerkt worden. Het wachten was alleen op de middelen (klachten) en het juiste moment (op het moment dat Vera Bergkamp erg onder vuur lag).
De partij van Arib, de PvdA, volgt altijd de weg van de minste weerstand: Arib wordt geofferd om Rutte en D66 (Bergkamp) te vriend te houden. Want Rutte en D66 zijn aan de macht en Arib niet – logisch toch? Een pion opofferen om mee te mogen doen aan het eindspel – zo gaan die dingen.
Het plichtmatige gestamel van Attje Kuiken is haar zoveelste toneelstukje. Ze zou spraaklessen moeten nemen, dan klinkt het tenminste nog een beetje.

Ellobo
Ellobo
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Die schreeuwerd van de PVDAfbraak Attje Kuiken is veel te veel met zichzelf bezig en haar uitstapjes naar Bonaire.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad, alleen al de rare benoeming van Bergkamp deed bij mij toen al alle alarmbellen rinkelen.
Er moest en zou een plooibare en partijdige voorzitter komen.
En als voorzitter van een corona-commissie moet en zal er ook nu weer een plooibare en supervoorzichtige persoon komen, die niet te veel gaat roeren, en de betrokken bewindspersonen alle ruimte gaat geven hun straatje schoon te vegen.
Als je de verhoren in bv de toeslagenaffaire en Groningen een beetje volgt, zie je hoe die enquêtes grotendeels verzanden in naar elkaar wijzen en de eigen verantwoordelijkheid minimaliseren.
Deze affaire bewijst eens te meer hoe in en in rot het politieke inteeltsysteem geworden is.

Den Helder
Den Helder
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dit heeft alles te maken met het aanschuiven van de PVDA bij de coalitie (of als gedoger) mocht er in maart een zeer ongunstige verkiezingsuitslag komen. Dit kabinet móet door want internationale toezeggingen gedaan. Voor ratificaties hiervan heb je nu eenmaal de 1e Kamer nodig. Arib, die nog een rekening te vereffenen heeft met dit kabinet, zou allerlei onderste Coronastenen boven willen krijgen – een soort inhoudelijk eerherstel. Dat wil de coalitie coûte que coûte voorkomen en vandaar deze actie. En de PVDA kiest voor bestuurlijke invloed.

J. Westerink
J. Westerink
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Walgelijke situatie. Een anonieme -en dus laffe- melding (was het trouwens wel een ambtenaar, zelfs dat is niet vastgesteld) en zonder ook maar een begin van onderzoek en daarmee zelfs nog niet het begin van bewijs, maar de schade is al aangericht. Een reputatie voor eeuwig geknakt. En een adviesbureau weer de lachende derde met torenhoge declaraties en rapporten geschreven om de opdrachtgever te pleasen.

Wijze van Zion
Wijze van Zion
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  J. Westerink

23 meldingen ! Landsadvocaat, eigen fractielid Nijboer. Ziet u niet iets over ’t hoofd?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Wijze van Zion

Anonieme meldingen en Nijboer is opgestapt.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik denk dat dit een wijs besluit was van Nijboer.

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Wijze van Zion

Anonieme meldingen zijn geen meldingen. Namen en rugnummers van de klagers. Pas dan heb je klachten. En dat gaat vervolgens via een intern onderzoek, waarin de beklaagde wordt geïnformeerd over de situatie.

Als de klachten anoniem zijn en via de pers gelekt worden voelt elk weldenkend mens aan zijn/haar water wel aan dat er enkel vuil spel wordt gespeeld.

Ik ga niet zeggen dat Arib onschuldig is, ik heb geen kennis van zaken, hoewel er ook een tegengeluid is: https://www.dagelijksestandaard.nl/politiek/ambtenaren-spreken-zich-uit-aanval-tegen-khadija-arib-kwam-van-bovenaf

Ik durf wel te stellen dat alle betrokkenen in deze rel uit hun functie moeten worden gezet. Niet uit wraak jegens deze lieden, maar wel om dit soort wantoestanden in de toekomst tot een uiterste minimum te beperken.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dit kabinet heeft standaard problemen met mensen die hun werk serieus nemen.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Alles en iedereen wat tegen Rutte ingaat wordt als een zwarte weduwe geruimd ,hoeveel slachtoffers mag Rutte nog maken ,hij gaat over lijken ,en de lijst van ministers die zijn gevallen onder zijn (schrik)bewind wordt steeds langer ,en de puinhopen immer hoger ,een inflatie van 17 % ,Schwab zal onder de indruk zijn van zijn protege ,dit mannetje moeten ze snel stoppen ,het nieuwe normaal voor Rutte moet zijn een plaats in een inrichting .

Johan
Johan
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

We kunnen beter de TK sluiten ipv Hak.

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Johan

Dat hebben ze niet zo lang geleden in België meegemaakt. Een enorm lange formatie, maar alle zaken in het land liepen beter en soepeler dan ooit tevoren.

Bert van Heemst
Bert van Heemst
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

En terwijl ik een foto zie van Kuiken die haar Tearoom tango gezicht opzet, om over haar te praten, mijn two cents over Arib. Bergkamp heeft haar ervan overtuigd dat het Covid beleid toch wel erg positief uitpakt, Arib legt uit eigen beweging haar werk neer en ze zijn het onderling eens geworden over het scenario “Arib speelt de tot op het bot beledigde toppolitica, en zij en/of haar partij krijgen anfal”. Het gebruikelijke, wat toegeschoven belastinggeld via Kaag, een burgemeesterspost, Kartel blijft kartel.

Dick
Dick
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

‘Kieskeurig’ moet kiesgedrag zijn.

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dan heb je christelijke partijen als CU en CDA. En dan vraag ik me af hoe je het voor elkaar krijgt om je af te zetten tegen abortus en tegelijk de leugen kunt omarmen en beschermen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Mijn motto is dat ik mij door de week zodanig gedraag dat ik op zondag mag uitslapen met schone geweten.

Nyong
Nyong
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ach Arib.
Herinner me nog een interview jaren geleden.
Ze was net hier in dit zoete-honing-land.
Ze was ontzet door er een volledig andere cultuur aan te treffen.
Stond zowat haaks op die van haar.
Droeg overigens geen hoofddoekje.
Er kwamen geen mocrootjes langs op een scootertje, die haar in het gezicht spuwden, omdat ze geen hoofddoek droeg.
Een ervaring van een nichtje van mij uit de Indische Gemeenschap. Hadden die mocrootjes dat gvd verkeerd ingeschat. ’t zal je maar overkomen.
Nuance. Er zijn die geïntegreerd zijn en die dat niet zijn en dat ook nooit wensen te zijn. 😡

Henbob
Henbob
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ga mevrouw Arib pas wat serieuzer nemen wanneer zij ook haar lidmaatschap van de PVDA vaarwel zegt, maar dat zal haar kans als toekomstig burgemeester wel verknallen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Henbob

Nou, ik denk dat men het veel slechter kan treffen als gemeente, met een burgemeester als Arib.

Wijze van Zion
Wijze van Zion
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ze kan altijd weer terug naar het raadgevend orgaan van de marokkaanse koning…..

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Wijze van Zion

Dat was bij haar intrede in de politiek al een dingetje, inderdaad. Maar dat is een ander topic. Dan zijn er nog ettelijke ‘buitenlanders’ met dubbel paspoort waar je vragen bij kunt (en moet!) stellen.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Er heeft hier meen ik ooit een artikel gestaan hoe geslepen en ervaren de vvd is in het beschadigen van mensen. Via een lange voorbereiding en nauwelijks te traceren wordt er op een bepaald moment gelekt door een team van spindoctors. Schoften.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

U bedoelt waarschijnlijk de VVD66 kongsi?

Wijze van Zion
Wijze van Zion
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als je én sterke (al dan niet gefundeerde) kritiek op het coronabeleid hebt, én je bent fan van Arib, tsja, dan kom je tot de conclusies in het stuk…….

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Wijze van Zion

Dat zeiden ze ook van Omtzigt.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Overigens zijn ze ook niet echt op tijd met die beschuldigingen. Dat hadden ze eerder kunnen bedenken
Ik denk dat dit: ” .Hoogstwaarschijnlijk omdat zij voorzitter zou zijn van de parlementaire enquetecommissie corona. Arib staat bekend als een stevige persoonlijkheid die het de coalitie ongetwijfeld erg lastig zou maken. ” er eerder mee te maken heeft.
Hier hangt voor dit kabinet veel van af.

Wijze van Zion
Wijze van Zion
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Voorbereidende commissie…..

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Oversterfte?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Maar goed, u bent duidelijk geen fan van Arib.

Winnie
Winnie
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Zeker nu de enquete achter Arib staat.,en anonieme de macht krijgt.Ik ga een appeltaartje maken.

Winnie
Winnie
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Winnie

Ik bedoel de enquetecommissie natuurlijk.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Uiteraard hebben we het dan over de toeslagen affaire.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Wijze van Zion

Wijsheid van Zion? Mwah…
Ik ben absoluut géén fan van Arib, maar heb wel een vage notie van de destructieve inteelt bij de (kartel-)partijen waar de nepverkiezing van Bergkamp een goed voorbeeld van was. Ik heb nog nooit iemand gehoord die dat OK vond en dacht dat het eerlijk gegaan was.
Vanaf het begin het idee gehad dat Arib een nare bitch was, maar gezien haar opdracht bij aantreden als voorzitter moet je dat ook wel zijn denk ik om orde op zaken te krijgen. En als voorzitter van de 2e Kamer ook. Een extreemlinkse, meer in de policorpas lopende, voorzitter is inmiddels een ramp gebleken.
De timing van de ‘onthullingen’ is echt geen toeval hoor.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Wijze van Zion

Beste Wijze van Zion,

Alhoewel mijn lerares Nederlands altijd hevige bezwaren had om in de inleiding al opmerkingen te maken over de aanhef: Er stijgt een onprettige associatie op uit uw nom de plume.

Dat gezegd hebbende: Is er nou werkelijk niemand die het èn èn scenario wil overwegen? Namelijk dat mevrouw Arib guilty as charged is en dat klassieke PvdA dolkstoot in een donker steegje voortkomt uit een vuig plan. De twijfelachtige uitvoering met het landsadvocaatonderzoek en het NRC-lek is dan wel weer wat modern in zijn sloppiness.

Rijksambtenaren worden gedetacheerd bij de 1e en 2e Kamer, hebben elk jaar of zelfs halfjaarlijks functioneringsgesprekken, al dan niet 360’s, vertrouwenspersonen en wat niet al naast hun hiërarchische lijnen. Er zal toch een ambtelijke baas zijn van deze pretoriaanse pennelikkers?

Als mevrouw Arib niet geheel aardig, best wel sturend was tijdens haar voorzitterschap en als gepokt en gemazeld PvdA-ert het Haarlemmerdijkkie niet schuwde als het nodig was, dan tsja. De bediende is niet de baas.

Kun je niet met die baas overweg en ben je rijksambtenaar dan laat je jezelf rouleren en onwards Christian soldiers … Om dan anderhalf jaar na haar afscheid een fijn rondje revenge in te (laten) lassen, komt wat vreemd over. Zeker als de anonimi – gesteund van uit de lijn – al lang en breed of een ander leuk klusje gezet hadden kunnen worden en mogelijk ook al zijn.

Dit dan reuze verantwoordelijk en inclusief oppakken als een integriteitskwestie van jewelste – waar het staande ambtelijke ondersteuningsteam van de corona-cie verbazing uitspreekt – dan ben je in de zuiverste Ibsen traditie ronduit een gevaar en o zo fijn stuurbaar.

Heeft de drs. zich al uitgelaten? …. vast niet, me thinks.

Henri
Henri
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkelijke

Prachtige vondst: pretoriaanse pennenlikkers!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkelijke

“De bediende is niet de baas”. Zou zo moeten zijn.
M.i. lijkt het er tegenwoordig echter op dat het usance geworden is dat er met allerlei slinkse trucs gepoogd wordt ‘bazen’ die niet in het opgelegde stramien mee wensen te lopen onderuit te halen. En de wil van de ‘bediende’ op te leggen. Niet slechts in de politiek.
Uw én én scenario: helemaal mee eens.
Dank weer.

Wijze van Zion
Wijze van Zion
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Wijze van Zion

Tsja, zo ken ik die collega/peer die in de omgang erudiet, efficiënt, en bijzonder voorkomend was. Maar thuis sloeg hij vrouw en kinderen als een wildeman door ’t huis……

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Wijze van Zion

U bent duidelijk niet geïnteresseerd in de resultaten van een objectief onderzoek naar de corona problematiek.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Als Arib dan toch weggaat, kan Vera Bergkamp mooi die commissie gaan leiden.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Zo werkt dat bij Mark.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Beste Anton,

Vera als voorzitter van de tijdelijke corona-cie? Horizontale wegpromotie, alles is mogelijk.

Is dit niet alleen dezelfde Vera die als voorzitpersoon van de COC het ontmantelen van de clubhonken door den lande voorzag en deze eerbiedwaardige club (en dan laten we even de voorzetten van wijlen B. Premsela omtrent het decriminaliseren van kind-volwassene toestanden maar even buiten beschouwing) op liet gaan in een hoogst modern platform bestaan zonder fysieke locaties?

Weet niet of het COC destijds beschikte over eigen vastgoed, maar zo ja, dan zou het interessant zijn te weten bij wie dat terecht is gekomen.

Voormeld platform bestaan – waarbij de ouwe getrouwen dan verweest rondlopen want niente hang-out meer – zou wel eens de opmaat geweest zijn voor de opmars der (zeer) activistische transactivisten vanaf hun zolderkamertjes.

Iemand zin in een 1672 reünie. Radeloos, reddeloos, redenloos?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkelijke

Het plan is in ieder geval gelukt als het de bedoeling was om Arib weg te krijgen.
De positie is nu beschikbaar voor een meer meegaand persoon.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Zo werkt dat bij Mark.

58
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x