Afghaanse sprookjes en sprookjesvertellers

Fabeltjes van falende politici

Politici houden van sprookjes en ze vertrouwen er op dat we die geloven. De Taliban zou het Afghaanse leger absoluut niet kunnen verslaan, sprak Biden. Toen dat wel gebeurde heette het dat er toch veel is bereikt in Afghanistan, en dat Nederland ook in toekomst te hulp moet schieten als de internationale gemeenschap daarom vraagt. Blijven ze in die sprookjes geloven? Een bijdrage van Freek van Beetz.

In het programma Nieuwsuur van maandagavond 16 augustus, blikten twee oud-bewindslieden, Henk Kamp (oud-minister van o.a. Defensie) en Jaap de Hoop Scheffer (oud-secretaris-generaal van de NAVO) terug op de Nederlandse inzet in Afghanistan. Op dezelfde avond werd in Op1 oud-minister van Defensie Eimert van Middelkoop het vuur na aan de schenen gelegd. Allen waren somber en misschien ook wel oprecht onthutst over de recente snelle herovering van de macht door de Taliban en de voor hen onverwachte ondergang van het bewind in Kaboel.

 

Smadelijke aftocht

De iconisch geworden foto’s van de aftocht in Saigon (1975) verbleken bij de taferelen van de smadelijke en vooral chaotische terugtocht – of aftocht – van de Amerikanen op de luchthaven van Kaboel. En dat terwijl president Biden en andere Amerikaanse autoriteiten nog maar een paar weken geleden met grote stelligheid verklaarden dat de beelden van de terugtocht uit Vietnam zich nu zeker niet zouden herhalen. Het met het modernste materieel bewapende Afghaanse leger van 300.000 man zou het stelletje ongeregeld van de Taliban met gemak kunnen weerstaan.

Nou, dat hebben we geweten.

“Op papier zag het er allemaal goed uit,” gaf Van Middelkoop toe toen hij het had over het Afghaanse leger, dat destijds Kamp Holland met veel ceremonieel van de Nederlandse eenheid overnam, maar waarvan toen al duidelijk was dat het in de praktijk niet veel voorstelde. In de woorden van Van Middelkoop: de verwachtingen over het Afghaanse leger zijn niet bewaarheid…

 

Tevredenheid

Niettemin kijken de drie voormalige bewindslieden met trots en tevredenheid terug op de resultaten van de Nederlandse inzet – ook al was die maar tijdelijk – en al lijken alle verworvenheden nu voor lange tijd weggevaagd in de gebieden, waar de Nederlandse militairen en politiemensen actief waren. Het was, hielden ze vol, ondanks al die slachtoffers, ondanks al die moeite en al dat geld, toch niet voor niets geweest. Dat was de teneur.

Maar is dat ook zo?

 

Sprookjes

Politici houden van sprookjes, daarom vertellen ze die en vertrouwen ze erop dat we die geloven.
Sprookjes, zoals die in de toespraak van President Biden in juli: “The likelihood there’s going to be the Taliban overrunning everything and owning the whole country [of Afghanistan] is highly unlikely,” (……) “There’s going to be no circumstance where you see people being lifted off the roof of an embassy.”

Toen kwam de beschamende aftocht van de Amerikanen uit Kaboel. De beelden van het vertrekkende reusachtige transportvliegtuig op de luchthaven, omringd door wanhopige, voornamelijk (jonge) mannen, waarvan velen zich radeloos en redeloos aan vleugels en landingsgestel vastklampten, zullen voor altijd op ons netvlies geëtst blijven. Deze beelden zullen die van de overhaaste evacuatie uit Saigon (30 april 1975) uit ons geheugen verdringen.

Waarom zie je trouwens toch vooral jonge mannen in de weerbare leeftijd op de vlucht, mannen die hun familie, meisjes en vrouwen onbeschermd achterlaten?

 

Teheran

In veel Amerikaanse commentaren wordt trouwens eerder een vergelijking getroffen met de vernederende bezetting (1979) van de Amerikaanse ambassade en gijzeling van het diplomatieke personeel in Teheran onder president Jimmy Carter, die meteen alle glans, of wat daar toen nog van over was, van zijn presidentschap verloor.

Na de toespraak van Biden, waarin hij zijn besluit tot aftocht verdedigde, schreef de Wall Street Journal bitter: “The world has seen a President portraying surrender as an act of political courage, and retreat as strategic wisdom. As we write this, the world’s rogues are looking for ways to give him a chance to deliver a similar speech about other parts of the world.”

 

Donaties van Kaag

Wij hebben ze hier ook, die sprookjesvertellers: sprookjesverteller Kaag, die maar weer eens Nederlands belastinggeld in de bodemloze put gooide die Afghanistan heet. Zij sprak in november tijdens een internationale donorconferentie in Afghanistan de intentie uit om Afghanistan met ‘een ontwikkelingsinzet’ van maximaal 200 miljoen euro te blijven steunen. Deze steun was weliswaar gebonden aan voorwaarden, zoals voortgang bij hervormingen – waaronder anti-corruptiebeleid- en behoud van verworvenheden, in het bijzonder de gelijke rechten voor vrouwen en meisjes. Ik ben benieuwd of het bedrag al is overgemaakt (of teruggevorderd zal worden….).

 

Doshtum

Ik ben er trouwens ook wel nieuwsgierig naar of politici, die naar Afghanistan afreisden, ooit zijn ontvangen in de woning (!!!) van de inmiddels schielijk naar Turkije gevluchte Afghaanse generaal (‘Maarschalk’) Abdul Rashid Dostum, krijgsheer en oud-vicepresident, die al carrière maakte onder het communistische regime. De Maarschalk hield er klaarblijkelijk een andere levensstijl op na dan pakweg (denk ik zo) de Bevelhebber der Nederlandse strijdkrachten….

https://twitter.com/HusainRif/status/1427152250661609473?s=20

 

Corrupt

Het bestuur daar is door en door corrupt, gaf Van Middelkoop toe. Maar dat weerhield al die sprookjesvertellers er niet van om geld en middelen te blijven doneren, om daarna weg te kijken bij hoe dat geld weglekte, al dan niet via onduidelijke NGO’s die daar met (belasting-)geld van voornamelijk Buitenlandse Zaken allerlei vage taken verrichten. Maar de sprookjesvertellers (zoals de uitgezonden ‘genderexperts’) willen ons doen geloven dat de bevolking van Afghanistan op Haagse hobby’s zit te wachten.

 

Sprookjes, ook van onze politici over de succesvolle opbouwmissie, zoals minister Bijleveld: “Het was niet voor niets, de Afghanen weten nu dat het anders kan….”

Tja, dat zal ze helpen in deze bange dagen.

 

Kamerbrief

Nog op 18 juni jl. schreven de ministers Kaag en Bijleveld aan de Tweede Kamer dat in de twintig jaar Nederlandse inzet in Afghanistan niet alleen grote militaire offers zijn gebracht en veel is geïnvesteerd, maar dat ook belangrijke resultaten zijn geboekt. “De huidige Afghaanse veiligheidssector is nagenoeg van de grond af aan opgebouwd, de toegang tot het onderwijs is verbeterd en de Afghaanse levensverwachting is toegenomen. In Afghanistan zetelt inmiddels een democratisch verkozen regering, er is sprake van mediavrijheid en er bestaat een actief maatschappelijk middenveld.”

Maar toen was er ook al reden tot zorg: “De situatie in Afghanistan is erg onvoorspelbaar en ontwikkelt zich momenteel niet in positieve zin. De risico’s van groeiende invloed van de Taliban zijn bekend, zoals ten aanzien van onafhankelijke rechterlijke macht, ruimte voor het maatschappelijk middenveld, vrijheid van meningsuiting en gelijke rechten voor vrouwen en meisjes.”

 

Haagse realiteit

Toch was het geloof in sprookjes nog niet aangetast (…): “Een wijziging in het politieke bestuur, als gevolg van een inclusief en vreedzaam intra-Afghaans vredesproces, zal, schrijven de bewindslieden, zeer waarschijnlijk een positief effect hebben op de duurzaamheid van de Nederlandse inzet, de wijze waarop en de context waarin deze vorm krijgt.”

In dezelfde uitzending van Op1 wees Jeroen Pauw er nog maar eens op hoe ver de Haagse werkelijkheid staat van de realiteit ter plekke: in Den Haag sturen mannen en vrouwen Nederlandse militairen op weg met onwerkbare rules of engagement, die niet aansluiten op de werkelijkheid.

 

GroenLinkse voorwaarden

Dan schieten mij die malle voorwaarden te binnen die GroenLinks verbond aan haar instemming met de politiemissie naar Kunduz (2011). Die op te leiden Afghaanse politiemensen mochten van GroenLinks niet zelf gaan schieten en ook niet bij offensieve operaties worden ingezet: “Waar eerst het accent lag op paramilitaire activiteiten, is dat nu verschoven naar echte civiele componenten. Zo komt er meer aandacht voor mensenrechten, etnische en culturele verschillen, corruptie, wetskennis en vrouwenrechten. Ook komen er voor alle agenten die wij opleiden lessen in lezen en schrijven. (…..)”

 

Dat heeft de opmars van de Taliban in elk geval niet belet en het is zeer de vraag hoe die vrouwenrechten nu worden gewaarborgd en beschermd…

Maar ‘het stelletje mafketels”, zoals Plasterk GroenLinks beschreef, kan de handen in onschuld wassen…

 

Wijs?

Oud-minister Van Middelkoop stelde vast: “Het zag er op papier goed uit; het is niet gelukt, we hadden niet moeten gaan…” Niels Roelen, die als majoor in het Nederlandse leger zelf naar Afghanistan was uitgezonden, schreef deze week in Wynia’s Week dat het niet voor niets is geweest: “Het heeft ons geleerd dat de Nederlandse militairen waar voor hun geld bieden. Dat ze onder zware omstandigheden hun werk naar eer en geweten doen.”

Maar dat heeft ook niemand ontkend; de vraag blijft of die inzet wijs is geweest. Daarover zegt hij dat de Afghaanse ervaring ons heeft geleerd dat ‘de politiek’ niet moet besluiten tot missies waarbij ze het probleem niet helder voor ogen hebben en er al evenmin de concrete oplossing voor weten.

Kamp en De Hoop Scheffer waren in Op1 nogal stellig: we zouden het weer moeten doen, als ‘de internationale gemeenschap dat van ons vraagt’, want volgens artikel 90 van onze Grondwet moet de regering de internationale vrede en veiligheid bevorderen en de mensenrechten beschermen.
Alsof dat een voldoende grond is voor het inzetten van Nederlandse militairen in een onbekend buitenland.

Geloven ze in sprookjes?

 

Gefaald

In Foreign Affairs (16/8) schreef P. Michael McKinley, voormalig Amerikaanse ambassadeur in Afghanistan: “We failed in our approach to counterinsurgency, to Afghan politics, and to ‘nation building.’ We underestimated the resiliency of the Taliban. And we misread the geopolitical realities of the region.”

Of in de woorden van Niels Roelen: “Ze (politici) moeten niet ingrijpen in landen waarvan ze de geschiedenis en de cultuur onvoldoende kennen. Doen ze dat wel, dan is dit alles voor niets geweest en zullen onze militairen ook in de toekomst met een onduidelijke en onmogelijke opdracht op pad gestuurd worden.”

Daar is alles mee gezegd.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Vergeefse Moeite ( roman,2023),Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).www.freekvanbeetz.nl

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
22 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat in Afghanistan gebeurt is een ramp. Wat een nog grotere ramp genoemd kan worden is wat in het Westen gebeurd. Het Westen vertrok daarheen om terroristen te bestrijden maar dat idee is in twintig jaar tijd uitgegroeid tot het doel om van Afghanistan een democratie te maken naar de westers model en in laatste jaren zelfs tot een regenboog democratie. Een hoge doel voor een bevolking die met beide benen in de middeleeuwen stond. Na al die jaren is in al die trainers niet opgekomen dat de islamieten onze waarden niet delen met de vraag of zij eigenlijk wel bereid zijn om te vechten voor hun land. Maar op papier zag het goed uit door de aantallen. Natuurlijk moest het met een debacle aflopen. Met als de kers op de taart een nieuwe golf aan migranten die naar de overvolle West Europa stromen. Dictaturen die bestreden worden door het bevolking hier naar toe te verhuizen. Verder gaat het westerse denken niet. Liever zelfmoord dan een moord elders. Triest voor Europa die eigen graf graaft. Niet overal. In Tsjechië weten zij nu al dat Afghanen daar opgenomen naar hun families in het Westen doorreizen. Er waren al Afghanen die meer wisten dan onze leiders. Of zijn dat ook gelukzoekers geweest? De nieuwe gelukzoekers werkten al voor het Westen om hun entree hier veilig te stellen. Gelukkig hebben wij voor gespaard door op de oudjes hier te beknibbelen wat volgend jaar doorgaat want onze oudjes hebben overal begrip voor en hebben het nog goed thuis in hun eenzaamheid. Misschien kunnen zij een paar Afghanen huisvesten om niet alleen te zijn?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Maar het was niet voor niets, roeptoetert de vrouwelijke trio ministers. Nu weten zijn dat het anders kan. Daar hebben zij nu veel aan om onder de Taliban met zo opbeurende gedachte te leven.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Het Nederlandse ambassadepersoneel heeft hetzelfde lef vertoond als de Afghaanse strijdkrachten. Beide doen het tenslotte alleen om geld.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Onze politici leven in een sprookjesland, net als Biden, waarin de vooruitgang als vanzelf alles oplost en de islam ‘vanzelf’ zich ontwikkelt tot een seculiere godsdienst. Een idiote veronderstelling want de kern van islam draait nu juist om de eenheid van geloof en staat.
Wat echter geen sprookje is, het volgende: woensdagavond vertelt onze minister van defensie dat ALLEEN tolken asiel zal worden verleend in Nederland.
Al de volgende dag wordt dat uitgebreid tot IEDEREEN in Afghanistan die een keer iets heeft gedaan of geleverd aan Nederlandse troepen.
De uitbreiding is zogenaamd op verzoek van de Tweede Kamer – waar de politieke vrienden van dit schavuitenkabinet de meerderheid hebben.
Dus: alle koks, chauffeurs, groentenleveranciers, loodgieters en andere lokale middenstanders die een keer hun rekening betaald hebben gekregen door Nederlandse troepen, komen deze kant op. Want ik heb de traditionele woorden ‘ruimhartig’ en ‘humaan’ al weer horen gebruiken.
Een gemiddeld Afghaans gezin bestaat uit 8 personen. Dus dat kan behoorlijk oplopen. Er leven nu 50.000 Afghanen in Nederland.
En de Hazara’s, een sjiitische minderheid onder een soennitisch Taliban bewind, zoeken nu ook al mogelijkheden om ‘ruimhartig’ en ‘humaan’ opgevangen te worden.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er zijn in Nederland een aantal personen, die er op geilen om Nederland op het lijstje te laten plaatsen, van die landen die deelnemen aan zogenaamde vredes of opbouw missies, ik denk dat deze personen er ook veel geld aan verdienen.
Nederland stelt helemaal niets voor, als er geen munitie is moeten de militairen maar.
PANG PANG roepen.

Verschrikkelijk wat een land is Nederland geworden, ja toch Johan.!

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Johan had maar drie letters nodig.

Jos
Jos
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Toen de moslimimmigranten en -vluchtelingen kwamen, heb ik niet geprotesteerd, het waren toch hulpbehoevende mensen.

Toen ze moskee ’s en culturele centra bouwden, heb ik niet geprotesteerd, ze hadden het recht tot Allah te bidden.

Toen ze eisten dat op scholen alleen Halal voedsel aangeboden mocht worden, heb ik niet geprotesteerd, ze kunnen slechts eten wat de Koran het voorschrijft.

Toen ze criminaliteit, geweld, groepsverkrachtingen en terreur verspreidden, heb ik niet geprotesteerd, het was niet representatief voor de ware Islam.

Toen ze Sharia wetten wilden in hun eigen gebieden, heb ik niet geprotesteerd, ze hadden hun eigen ruimte nodig en we leven in een vrije wereld.

Toen de eerste Islamitische Staatshoofd geïnstalleerd werd, heb ik niet geprotesteerd, ze waren inmiddels bijna de helft van de populatie en hebben daardoor zo hun rechten.

Toen ze voor het hele land en alle inwoners de Sharia wet verplichtten, was het te laat om te protesteren.

jaak
jaak
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi stuk. En raak bovendien. Met dank.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Of in de woorden van Niels Roelen: “Ze (politici) moeten niet ingrijpen in landen waarvan ze de geschiedenis en de cultuur onvoldoende kennen.” Ik heb altijd gezegd dat het goed zou zijn als iedere politicus een keer in zijn uppie met eigen vervoer (auto/motor/fiets kies maar) door Azië moet reizen. Ik heb meer dan 10 jaar een Stichting gehad die auto/motorreizigers van pure praktische informatie voorzag dus:
– Route-informatie dus veilige, mooie routes etc.
– Visa-formaliteiten voor én tijdens de reis vanwege de geldigheidsduur. Sommige landen eisen bv. een visumaanvraag in land van herkomst, niet handig als je onderweg bent en dan is het handig om te weten dat je bij een ‘corrupte’ ambassade onderweg wel dat visum aan kunt vragen met een briefje van 100 dollar in je paspoort.
– Etc.
Afijn zo onderweg maak je de meest idiote en bizarre dingen mee en leer je heel veel over het land waar je doorheen rijdt. Sommige landen waren echt letterlijk de hel op aarde en achteraf kwam ik erachter dat Azië van alle werelddelen mentaal het zwaarste is om doorheen te reizen. Op een gegeven moment zat ik in Nepal en dacht ik op een nacht echt of ik word morgenochtend knettergek wakker of nog steeds als Daan. Gelukkig voor mij het laatste maar ik heb later (toen ik die Stichting GTI had) iemand begeleidt die onderweg letterlijk knettergek was geworden van alles wat hem was overkomen dat hij zijn motor en alle spullen heeft achter gelaten en naar huis is gevlogen en zichzelf daar in zijn huis heeft opgesloten. Dit was wel heel erg heftig maar ik heb meer auto-/motorreizigers meegemaakt die het niet meer zagen zitten onderweg. Ik denk dan ook, nee ik weet zeker dat al die politici die ook zo’n reis gemaakt zouden hebben zouden besluiten om niet deel te nemen aan zo’n missie! = GEKKENWERK

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Guantánamo Bay daar zaten de terroristen en verdiend,maar Obama en Biden moesten ze zonodig vrijlaten, hoe idioot kan je zijn ,ze zaten daar niet omdat ze zweetvoeten hadden .Nu nemen precies die lui de macht over in Afganistan ,socialisten ,we hebben er een hoop last van ,Klimaat,Corona ,overal proberen ze geld mee te verdienen ,ondertussen staat driekwart van de wereld in brand ,en heel langzaam worden er enkele wakker ,macht is waar het om draait,maar mocht hier ook de Islam het voor het zeggen krijgen dankzij die slappe hap in de regering ,hebben ook al die ministers niks meer aan hun Judasgeld ,omdat het dan voorgoed over is met de vrijheid .

Willem R
Willem R
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als je man van de wereld bent, tel je mee. En meetellen is een basisbehoefte. Het heeft mij altijd verbaasd hoeveel status het geeft als je in het buitenland hebt gewerkt. Je bezit iets wat anderen ook zouden willen, ervaring met de romantiek van het buitenland.
Het valse van internationaal werken is dat het vooral de werker voordeel oplevert, een boeiend leven, goed betaald en status. Zeker ook in het land waar hij/zij werkt. En in eigen land is hij man van de wereld en kan hij anderen aftroeven met zijn oncontroleerbare kennis. Maar ook voor ambtenaren op dienstreis naar het buitenland zijn er veel beloningen. Weg van kantoor, mooie hotels die zij zelf niet zou kunnen betalen, interessante contacten en thuis bewondering voor het succes dat hij heeft dat zijn baas hem selecteert om iets in het buitenland te doen.
Voor iedereen die in Afghanistan kon werken of er op dienstreis naartoe kon, was het super. Iets wat ze niet hadden willen missen. Maar dat kan je niet zeggen, er is dus de saus dat het allemaal opoffering was. We krijgen mooie praatjes, maar het is voornamelijk om te verhullen dat het gewoon ook in het belang van de betrokkenen was, dat ze er veel genoegen aan hebben beleefd. Ja, dan is de inzet de moeite waard geweest, man/vrouw van de wereld worden.
Uiteindelijk mag je ook vragen of de enorme kosten, zeg maar smijten met andermans geld gerechtvaardigd was voor de Afghanen. De stelling dat de Afghaanse vrouwen nu weten dat het ook anders kan is van een verschrikkelijke gemakzucht. Ze vallen nu terug in de ouder wekelijkheid en zijn nog ongelukkiger dan voorheen.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Die 20 jarige hervormingen zijn nu fataal voor de meisjes en vrouwen, die aan de vrijheid hebben geroken. Er kan niet gesproken worden, dat het niet voor niets was, want door die inmenging is de situatie voor veel vrouwen en meisjes, die in die periode opgeleid zijn tot bijv agente, soldaat, journalist etc verschrikkelijk. Zij konden niet het zelfde doen zoals mannen, die zich massaal hebben overgegeven en/of aangesloten bij de Taliban.

r.maassen
r.maassen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Spijker op de kop.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Onze beleidsmakers zijn in paniek Freek. De toekomst is zeer onzeker geworden. Vrijwel overal is de terreurbestrijding in de overdrive gegaan. Een heel land helemaal alleen voor terroristen. Al die Afghanen die hierheen komen……..
We gaan nog spannender tijden tegemoet.

Henk uit Tilburg
Henk uit Tilburg
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Taliban laat al 20 jaar zien dat ze in de winter gaan schuilen in de bergen en in de zomer de strijd weer opnemen.
De Fransen hadden dat goed begrepen en zijn in April al gestart met vorbereidingen treffen om het ambassade personeel te kunnen verplaatsen naar het vliegveld van Kaboel
Wat zonder slag of stoot gelukt is.
De Amerikanen hebben hun regering genoeg gewaarschuwd, maar niemand wilde luisteren of met slecht nieuws aankomen bij de grote Bobo’s dus dan krijg je dit soort dingen automatisch.
Voor de Duitsers van hetzelfde laken een pak.
Hier een verslag van Jouwatch wat bij Bert Bron geplaatst is daarstraks.
https://ejbron.wordpress.com/2021/08/20/afghanistan-hoe-in-berlijn-de-niet-gewenste-realiteit-gecensureerd-wordt/#more-279346
Niemand wil van slecht nieuws weten en nou zitten ze met de gebakken peren.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kamp en de Hoop Scheffer kletsen maar een eind weg, maar hebben nergens verstand van. ZIJ zitten lekker ergens in een goed betaalde baan of met een mega pensioen. ZIJ weten dat zij niet naar risicogebieden hoeven, maar wel onze militairen naar risicovolle en zinloze missies sturen en ons aller belastinggeld verbrassen. Stom volk.
En ik mag hopen dat Ronald Plasterk nu eens aan Lilianne Ploumen vraagt waar haar verstand zit om met dat ‘stelletje mafketels’ van Groen Links zoals hij ze omschrijft, te willen samenwerken. Dat moet hem toch een doorn in het oog zijn en ik vraag me af waarom hij zijn lidmaatschap niet opzegt en een beter partij zoekt.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk de Linkse Media snapt het helemaal, hun verdienmodel zit in het feit, dat medelijden opwekken goed is voor de verkoop.
De Taliban zijn enge en nietsontziende personen, dus geen beurzen open dijken dicht maar beurzen open grenzen open.
Laat vooral zielige kinderen zien dat helpt altijd.
Maar weet je, de Taliban is gewoon een onderdeel van de bevolking van Afghanistan en die horen en wonen en leven er gewoon.
In Nederland zijn gelukkig geen zielige kinderen meer of toch wel.?

Theo Prinse
Theo Prinse
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kabul moet gevrijwaard blijven van de Taliban et al
Beste leden van de commissie voor defensie

De Trump doctrine van terug trekking van het leger waar geen (niet nader omschreven) belangen zouden zijn voor de VS en nu door Biden met alle militaire middelen van het Afghaanse leger over gegeven aan de terreur beweging van de Taliban gaat mank aan het feit dat er vele plaatsen in de wereld zijn waar militaire aanwezigheid vereist is om geen vrijplaats te worden van de Taliban, Al Qaeda, ISIS enz.noch speelbal van Turkije, Iran, Pakistan, Rusland en China tegen het westen.

Het idee bij een enkele partij dat Nederland geen militaire aanwezigheid moet hebben in Islamitische landen met een terreur dreiging omdat het Nederlandse doden met zich meebrengt die dan gestorven zouden zijn voor die moslims is volstrekt verachtelijk en ingegeven door een infantiele wijze van denken.
.
Hier een citaat waar gesproken wordt over de gevolgen van het besluit van Biden wat betreft de terreurgroeperingen die door zijn besluit zeer aanzienlijk zijn versterkt

Suzanne Raine, the formidable former Head of the British Joint Terrorism Assessment Centre and now at the University of Cambridge, has been at the epicentre of the fight against Islamist terrorism for the last twenty years; her words carry much weight. Her first public assessment on 18th August is that when the President argued that we should focus on today’s threats, not yesterday’s threats, there is a “logical inconsistency” in Biden’s justification of his withdrawal. As she crisply observed, yesterday’s threats are only not today’s — and tomorrow’s — threats by dint of all that has now been surrendered. We have lost our eyes and ears by surrendering dominance of the Afghan space in the modern Great Game (my words); and specific

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland komt 350 000 woningen te kort. Er zijn al heel wat Afghaanse gezinnen binnengebracht, waar gaan deze wonen? Of krijgen zij voorrang omdat zij de Nederlandse staat voor geld geholpen hebben bij de Afghaanse flop? Inderdaad, dat kan gewone Nederlander niet zeggen.

Eric
Eric
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk ik ben er niet geweest, maar ik heb WEL diep respect (kut woord) voor die WEL gingen en wat goed deden! De missie Afghanistan mogen we als mislukt beschouwen maar niet door de inzet van onze mannen en vrouwen, nee door die types die ik nukubu noem, mag worden opgezocht! Je bent gewaarschuwd dat je moet oppassen voor je met je hoofd ergens tegen aanloopt en dan nog niet zien dat er daar een blinde muurstaat! Dan zijn er natuurlijk gevolgen en in deze situatie zijn die vele malen erger! Wat Kaag of Bijleveld ook zegt, Ze doen iedereen die er was te kort en DAT dus is te verwijten, maar treden ze af vanwege dit debacle, niet dus dus droom lekker verder met deze nukubu’s! En ja deze mening leeft dus onze defensie!

Wouter1965
Wouter1965
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Op zich was de Taliban verslagen en ver teruggedrongen. Probleem zat hem in een corrupt systeem wat Afghanistan verder moest helpen. Dat werkte niet. Een leger van 300.000 had prima het land, alzo de grote steden vrij van de Taliban kunnen houden.
Waarmee de coalitie had kunnen vertrekken.

Een corrupte president en gevolg is de reden dat Afghanistan er nu zo bij ligt.

Vervolgens op het vliegveld alleen jonge mannen op de vlucht, hun zussen, moeders, vrouwen en dochters achterlatend, overgeleverd aan de Taliban. Dat is ook wat heel veel zegt over de mentaliteit van het volk.

pieter
pieter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

‘Wij’ moeten ‘onze ‘ verantwoordelijkheid nemen. Dit koninklijke wij zou aan geloofwaardigheid winnen als mensen als Henk Kamp en Jaap de Hoop Scheffer spoorslags af zouden reizen naar het willekeurige conflictgebied waar over gesproken wordt. Gewapend en in Camouflagepak wel te verstaan.

2000 Miljard Dollar over de balk gesmeten, 150.000 Afghaanse doden, 10.000 westerse. Zaad voor een nieuwe ronde terreur is gezaaid. Volgens Kaag moet de NAVO haar geloofwaardigheid bewijzen met de evacuatie van ‘onze’ mensen. Liever zie ik een evaluatie van het succes van de missie in zijn geheel. Wat kwamen we doen, wat hebben we bereikt. Maar de vraag stellen is ‘em beantwoorden. We hebben helemaal niets bereikt.

Ik zie uit naar een artikel dat de winnaars van 20 jaar conflict uitgebreid in de schijnwerpers zet. De cynische wapenlobby, de corrupte politici, de toplieden van internationaal bedrijfsleven.

22
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x