Oppositie wint Surinaamse verkiezingen

Groot verlies voor partij Bouterse

Titelfoto: Kabinet van de President, Paramaribo door Dan Lundberg, CC BY-SA 2.0. Citaatrecht art. 15a Auteurswet.

Chan Santokhi van de VHP en Ronnie Brunswijk van ABOP zijn de winnaars van de Surinaamse verkiezingen, Desi Bouterse met NDP is de grote verliezer. De NDP is de meerderheid kwijt in het parlement, een nieuw presidentschap van Bouterse lijkt uitgesloten. Nu de VHP de grootste partij is geworden, is de kans groot dat Santokhi de nieuwe president wordt. De Venezualisering van Suriname is gestopt.

Uitslag

Volgens de voorlopige uitslag zal de VHP 20 van de totaal 51 zetels in het parlement halen. De NDP valt terug van 26 (meerderheid) naar 16 zetels. ABOP van Ronnie Brunswijk groeit van 5 naar 7 zetels. De NPS van oud-president Venetiaan haalt er 4, Pertjajah Luhur van Somohardjo valt terug van 5 naar 2 zetels. BEP, een binnenlandpartij die in de coalitie zat van Bouterse, haalt er 2 maar zal voorlopig geen rol spelen van betekenis. Alle andere partijen halen geen parlementszetels.

In mijn vooruitblik op de verkiezingen voor OpinieZ heb ik uiteengezet waarom mede door de demografische ontwikkelingen de huidige oppositiepartijen VHP en ABOP de wind in de rug hebben.

 

Coalitievorming

Het meest voor de hand ligt nu een coalitie van de huidige oppositiepartijen VHP, ABOP, NPS en Pertjajah Luhur. Samen lijken deze partijen af te steven op 33 zetels van de 51. Ruim voldoende voor een meerderheid, maar om de president in het parlement te kiezen is een tweederde meerderheid nodig, d.w.z. 34 zetels, om een tijdrovende en kostbare gang naar de Verenigde Volksvergadering te voorkomen.

Mocht de NDP in de definitieve uitslag inderdaad naar 16 zetels gaan, dan wordt het steggelen om Santokhi nog in het parlement tot president verkozen te krijgen, maar het presidentschap kan de sympathieke ex-politiecommissaris eigenlijk niet meer ontgaan. Desnoods kunnen er nog zaken worden gedaan met BEP.

 

Herstelprogramma

Zoals aangegeven in mijn vooruitblik, zal Santokhi de komende jaren druk doende zijn met een herstelprogramma om het door schulden en corruptie geteisterde land op koers te krijgen en de munt te stabiliseren. Daar komt nog de enorme economische terugslag door de coronacrisis voor Suriname bij, waar direct bij de eerste besmetting het luchtruim afgegrendeld werd. Een juiste beslissing van president Bouterse, maar wel één met grote economische impact.

Lichtpuntje is dat onlangs een grote olievondst is gedaan voor de Surinaamse kust. Die, samen met het aanwezige goud als bodemschat, kan ervoor zorgen dat de staatsschuld wellicht geherfinancierd kan worden onder gunstiger voorwaarden, zeker als er een betrouwbare regering komt met financiële experts.

Santokhi zal ook rekening moeten houden met zijn coalitiepartners. De ABOP van Brunswijk zal eisen dat er meer ontwikkeling komt in het binnenland en dat de kwestie van de grondenrechten van de binnenlandbewoners beter wordt geregeld. Complicerend punt kan zijn, dat Brunswijk met een veroordeling zit in Europa.

 

Bezuinigen

Hard bezuinigen lijkt mij niet verstandig. Beter is dat de regering de sociale verworvenheden van het tijdperk Bouterse overeind laat, maar wel inzet op hervormingen en vooral anti-corruptiemaatregelen. Hete aardappel blijft het te grote overheidsapparaat. Als toenmalig adviseur van ABOP heb ik in 2010 een Banenplan voorgesteld dat meer banen schept in de particuliere sector, zodat de overheid verantwoord en stapsgewijs afgeslankt kan worden. Bijvoorbeeld door ambtenaren die met pensioen gaan niet meer allemaal te vervangen en te investeren in kwaliteit. Dit plan is toen ook in het ABOP-verkiezingsprogramma opgenomen.

 

Lot Bouterse

Veel mensen vragen zich af of Desi Bouterse, die door de Krijgsraad tot twintig jaar celstraf is veroordeeld vanwege de Decembermoorden, onder president Santokhi in de gevangenis zal belanden. Net als de Suriname-deskundige van de Telegraaf, Robert Alting, acht ik dat onwaarschijnlijk. Eerder zal gekozen worden voor een gedeeltelijke gratie, misschien een vorm van huisarrest. Het laatste waar Suriname op zit te wachten, is een nieuwe burgeroorlog.

 

Venezualisering

Belangrijkste gevolg van deze verkiezingsuitslag is dat de dreigende Venezualisering van Suriname is stopgezet. De linksradicale, dictatoriale trend in Zuid-Amerika die we zagen ten tijde van Hugo Chávez, wordt hiermee verder afgeremd. Voor alle vrijheidslievende Surinamers, inclusief hun aanhang in Nederland, is dat een mooi resultaat.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helaas is ook Suriname ingewikkelder dan je zo op het eerste gezicht zou denken. Dat zeggen althans Noraly Beyer en Jörgen Raymann. De puinhopen van Bouterse zijn enorm en zijn invloed is hardnekkig. Overal booby-traps. Dus gestaag dus behoedzaam puinruimen is het devies.En aanlokkelijke perspectieven ontwikkelen. Stabiliteit, een minimaal welvaartsniveau voor iedereen die echt wat wil, en geleidelijke groei. Het moet kunnen.

H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ook voor Nederland is er nog hoop op een terugkeer van de democratie.

Rutte stop met het demoniseren.

Stop met het CordonSanitair.

Stop met het liegen en bedriegen.

NEXIT.

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen