Debat over vluchtelingen gaat eigenlijk over angst

“Dit nooit meer” was het credo tijdens het eerste anderhalve decennium van de eenentwintigste eeuw. Geen oorlogen meer, geen genocides. Wat onze voorouders deden in de jaren veertig, dat zouden wij nooit meer doen. De mens van de eenentwintigste eeuw zou nooit de ogen kunnen sluiten voor het leed van anderen.

Joegoslavië schoof men in de jaren negentig voor het gemak even onder het modieuze felgekleurde tapijt. De generatie geboren in de nineties had een nog sterker gevoel van morele superioriteit ten opzichte van de twintigste eeuwse Europeaan. De generatie Y zou Auschwitz nooit hebben laten gebeuren. Mensenrechten stonden hoog in het vaandel.

Tot er een mensenstroom kwam. En dat na een economische crisis. Een mensenstroom van zo’n formaat dat deze een stempel dreigt te drukken op de maatschappij. Onze westerse, Europese maatschappij. Want ineens heeft iedereen dezelfde normen en waarden als de buurman. Het is net voetbal. In de eredivisie knokken fans van PSV met die van Ajax. Tot Oranje ineens tegen Tsjechië speelt, dan staan we allemaal achter “onze” leeuw. Vluchtelingen maken Nederland ineens één samenleving. En het toekomstbeeld van een moskee op de hoek dreigt aan de poten van de leeuw te zagen.

In de bus klagen mensen over zedenloze gelukszoekers die gratis ontbijt krijgen

Dit spontaan uitgevonden Nederlandse-normen-en-waarden-pakket wordt dankbaar gebruikt in het wij-zij dogma. Want zij hebben andere normen en waarden dan wij. En vormen dus een gevaar. In de bus klagen mensen niet meer over de versoberde verzorgingsstaat, maar over zedenloze gelukszoekers die gratis ontbijt krijgen. Waar Balkenendes lijfspreuk eerst verfoeid werd, is het nu het dankbaarste gereedschap voor iedereen met een mening die gebaseerd is op een onderbuikgevoel.

Ondertussen lopen volwassenen en kinderen honderden kilometers over snelwegen. Zitten in overvolle, lekke bootjes. Onze moreel superieure maatschappij licht ons in via het journaal en de krant. Het doet denken aan een erfstuk van onze westerse cultuur, een schilderij van Delacroix; het vlot van Medusa. Hopeloze mensen op een vlot, meer dood dan levend.

Coldplay gebruikte een ander schilderij van dezelfde schilder voor de cover van Viva La Vida. Vrijheid voert het volk aan. We zijn in het westen zijn dol op dit thema, dat van democratie en zelfbeschikkingsrecht. Vechten voor je rechten. Stonden te juichen bij de Arabische Lente. “Onze” normen en waarden als overwinnaar! Toen vervolgens de Robespierres als paddenstoelen uit de grond schoten in Noord Afrika, bleef het stil aan de andere kant van de Middellandse zee.

De discussie wordt eigenlijk gevoed door angst

Het debat over vluchtelingen gaat niet over normen en waarden. Het wij-zij-argument wordt slechts gebruikt om ongefundeerde onderbuikgevoelens te rechtvaardigen. De discussie wordt eigenlijk gevoed door angst. Angst dat de buurt zal veranderen, dat de toch al schaarse banen zullen worden weggekaapt door vreemdelingen. Angst dat we onze hotpants niet kunnen dragen zonder nagestaard te worden op straat. Onze straat.

Daarin verschilt de huidige generatie niets van die van de twintigste, negentiende of welke eeuw dan ook. Angst is menselijk. En we maken leed van anderen ondergeschikt aan onze angst om te verliezen wat we nu hebben. Maar in discussies kun je niet zeggen: “ik ben bang”. In deze tijd van “mindfulness” zou het een goede eerste stap zijn om onze angst te onderkennen. Alleen dan kan een eerlijk gesprek op gang komen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
4 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Uri
Hoofdredactie
8 jaren geleden

Goed geschreven? Originele invalshoek? Goed voor het debat? Angstig Nederland mag zich neervlijen op de sofa annex mindfulness massagetafel in de spreekkamer van Marloes Jongewaard, alwaar de ultieme onderbuik-behandeling wacht? Historici zijn niet alleen gek op kneedbare geschiedenis maar vooral dol op maakbare toekomst. Ik vrees dat we nog heel veel therapeutische onzin van deze Europacollege studente tegemoet kunnen zien. Marloes wordt een ster, wedden?

Asher Ben-Avraham
Hoofdredactie
8 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Uri

Je reactie is ook goed geschreven trouwens, mijn complimenten. Gelukkig hoeven we het niet allemaal met de inhoud van elk stuk eens te zijn. Gelukkig zijn er andere meningen toegestaan. Gelukkig publiceren wij die ook wel eens.

Asher Ben-Avraham
Hoofdredactie
8 jaren geleden

OpinieZ biedt ook ruimte aan goed geschreven stukken met een originele invalshoek die niet noodzakelijkerwijs steeds dezelfde politieke of maatschappelijke visie hoeven uit te dragen. Dat is goed voor het debat.

yattaydotnl
8 jaren geleden

Wat een goed stuk Marloes, je slaat de spijker volledig op z’n kop. Wat we ons volgens mij ook dienen te realiseren is dat de bijkomende problemen zoals bijvoorbeeld huisvesting en het oplopen van de wachttijden voor woningzoekenden niet veroorzaakt worden door de nieuwe instroom maar een gevolg zijn van reeds jaren gevoerd wanbeleid van de spelers in dat veld [overheid en de door hun geprivatiseerde woningbouwverenigingen] ook daar zou aandacht voor moeten komen zodat de discussie over de asielzoekers helder en feitelijk blijft. Nogmaals een top stuk waarvan ik de kern heb doorgeplaatst op NUjij.

4
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x