Verzet tegen ideologische hobby’s elites gaat de hele wereld over

Boerenprotesten in Nederland staan niet op zichzelf

Er is een volksopstand van de gewone burgers tegen de elites en hun waarden aan de gang – en die gaat de hele wereld over. Er is een groeiend verzet van de middenklasse en de lagere klassen tegen wat Rob Henderson het “luxe-geloof” van de elites heeft genoemd, nu de gewone mensen zich realiseren welke schade zij en hun gemeenschappen daarvan ondervinden. Ook de boerenprotesten in Nederland laten zien dat men de ideologische hobby’s van de elite zat is, meent Ralph Schoellhammer.

Er waren al vroeg tekenen van verzet afgelopen februari, toen de Canadian Trucker Convoy vrachtwagenchauffeurs uit de arbeidersklasse opzette tegen een “laptopklasse” die een steeds restrictiever COVID-19-beleid eiste. Je zag het ook aan de overwinning van de gouverneur van Virginia, Glenn Youngkin, die zich inzette voor de rechten van ouders in het onderwijs en zowel in de voorsteden als op het platteland won. Je ziet het in de VS aan de groeiende steun van Hispanic kiezers voor de Republikeinse Partij, die zich steeds meer identificeert als anti-woke en pro-arbeidersklasse. En nu zien we de nieuwste iteratie in Nederland in de vorm van een boerenprotest tegen nieuwe milieuregels die hen te gronde zullen richten.

 

Extreme milieuregels

Meer dan 30.000 Nederlandse boeren zijn in opstand gekomen uit protest tegen de regering in de nasleep van nieuwe stikstoflimieten die van boeren eisen dat ze hun stikstofuitstoot in de komende acht jaar radicaal beperken met wel 70%. De boeren zouden minder kunstmest moeten gebruiken en zelfs hun veestapel moeten inkrimpen. Terwijl grote landbouwbedrijven de middelen hebben om hypothetisch aan deze doelstellingen te voldoen en kunnen overschakelen op meststoffen zonder stikstof, is dit onmogelijk voor kleinere, vaak familiebedrijven.

De nieuwe milieuregels zijn zo extreem dat ze velen zouden dwingen hun bedrijf te sluiten, ook mensen van wie de familie al drie of vier generaties lang landbouw bedrijft. Uit protest hebben boeren straten geblokkeerd en geweigerd hun producten aan supermarktketens te leveren. Dit heeft geleid tot ernstige tekorten aan eieren en melk, naast andere voedingsmiddelen.

 

Grote landbouwexporteur

Maar de gevolgen zullen wereldwijd zijn. Nederland is na de Verenigde Staten de grootste landbouwexporteur ter wereld en daarmee is het land van amper 17 miljoen inwoners een voedselgrootmacht. Gezien de wereldwijde voedseltekorten en de stijgende prijzen is de rol van de Nederlandse boeren in de mondiale voedselketen nog nooit zo belangrijk geweest. Maar als u dacht dat de Nederlandse regering daar rekening mee zou houden en ervoor zou zorgen dat mensen eten op tafel kunnen zetten, dan vergist u zich; toen de Nederlandse regering de keuze kreeg tussen voedselzekerheid en optreden tegen “klimaatverandering”, besloot zij voor het laatste te gaan.

Wat vooral frustrerend is, is dat de regering zich er terdege van bewust is dat wat zij van boeren vraagt, velen van hen uit hun bestaan zal verdrijven. De regering was oorspronkelijk van plan om daar langzamer aan te gaan werken, totdat een rechtszaak die in 2019 door milieugroeperingen was aangespannen, een versnelling van het tijdschema afdwong.

 

Agressievere aanpak

De reactie van leden van de landbouwsector is sinds 2019 massaal en aanhoudend, maar door het uitbreken van de COVID-19-pandemie kon de regering van premier Mark Rutte de protesten in 2020 en 2021 verbieden. Met de dit jaar weer opgelaaide demonstraties zijn de autoriteiten ook overgegaan op een agressievere aanpak. Er zijn arrestaties verricht en de politie heeft zelfs waarschuwingsschoten gelost op boeren, waarbij een 16-jarige demonstrant bijna om het leven kwam.

De sympathie van de Nederlanders ligt echter niet bij hun regering, maar bij hun boeren. Volgens recente opiniepeilingen zou de BoerBurgerBeweging, die pas drie jaar geleden is opgericht als reactie op de nieuwe regelgeving, maar liefst 20 zetels (peiling De Hond 10-07-2022 – red.) in het parlement behalen als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden (momenteel heeft de partij slechts één zetel). Bovendien heeft de Nederlandse Vissersbond zich openlijk bij de protesten aangesloten en havens geblokkeerd met vissersbemanningen die borden droegen met de tekst “Eendracht maakt Kracht”.

Maar terwijl het Nederlandse volk aan de kant van de boeren staat, gedragen hun elites zich net zo als in Canada en de VS, en niet alleen die in de regering. De media weigeren zelfs maar verslag te doen van de protesten, en als ze dat wel doen, bestempelen ze de boeren als extremisten.

 

Gezond verstand

Waarom de kloof? Elke betrouwbare opiniepeiling onder Europese nieuwsredacties van Duitsland tot Nederland toont aan dat klimaatverandering een veel belangrijker onderwerp is voor journalisten dan voor gewone mensen. Het is niet zo dat de gemiddelde burger niets om klimaatverandering geeft, maar hij heeft wel het gezonde verstand om te weten dat het vernietigen van zijn boerderij om de emissiedoelstellingen van de regering in 2030 in plaats van 2035 te halen, het klimaat van de planeet niet zal veranderen.

Nederland is immers verantwoordelijk voor slechts 0,46 procent van de CO2-uitstoot in de wereld, en hoewel een verdere reductie misschien wenselijk is, zal het de komende acht jaar niet doorslaggevend zijn in de strijd tegen de klimaatverandering. Het zal de elite van het land misschien een goed gevoel over zichzelf geven, maar het zal er ook toe leiden dat grote delen van de bevolking hun levensstandaard zullen zien dalen en hun economisch bestaan om ideologische redenen door de staat zullen worden geviseerd.

 

Elite-projecten

Er heerst momenteel een malaise in het Westen, waar ideologische doelen worden nagestreefd ten koste van de lagere middenklasse en de werkende klasse. Of het nu gaat om vrachtwagenchauffeurs in Canada, boeren in Nederland of olie- en gasbedrijven in de Verenigde Staten, ideologie, en niet wetenschap of hard bewijs, domineert de agenda, waarmee de elites tevreden worden gesteld terwijl de arbeidersklasse wordt geruïneerd.

Uiteindelijk bestaat het risico dat het klimaatbeleid met Europa zal doen wat het marxisme met Latijns-Amerika heeft gedaan. Een continent met alle voorwaarden voor een wijdverbreide welvaart en een gezond milieu zal verarmen en zichzelf ruïneren om ideologische redenen.

Uiteindelijk zullen zowel de mensen als het klimaat er slechter aan toe zijn.

Dit artikel is een vertaling van het opinieartikel A Popular Uprising Against the Elites Has Gone Global dat op 7 juli werd gepubliceerd op Newsweek. De OpinieZ-redactie heeft enkele inhoudelijk relevante hyperlinks toegevoegd. Ralph Schoellhammer is assistent-professor economie en politieke wetenschappen aan de Webster University in Wenen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
33 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
BosscheBol
BosscheBol
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Misschien een detail? Ik vind van niet …

Citaat: “Er zijn arrestaties verricht en de politie heeft zelfs waarschuwingsschoten gelost op boeren, waarbij een 16-jarige demonstrant bijna om het leven kwam.”

Dit waren GEEN waarschuwingsschoten. Dit was gericht op de rug en op het hoofd schieten op een persoon die geen enkel gevaar was voor wie dan ook. Het was een moordaanslag. Om dit als “waarschuwingsschot” af te doen, dan jank je mee met de wolven in het bos.

AAA
AAA
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  BosscheBol

“in de strijd tegen de klimaatverandering” Idem voor ‘de klimaatverandering’; Detail misschien, maar wel weer het wolvenhuilend suggestieve dat ‘de mens’ ‘het klimaat’ verandert.
Duidelijk is dat plastic(vervuiling) bij mensen vandaan komt. Mensen dragen ook bij aan verwoestijning (helaas). Maar grotere claims staan drassig.
M.b.t. ‘wereldwijd verzet’: misschien. Aardig overigens om deze zienswijze te lezen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  BosscheBol

Ik denk niet dat het de bedoeling was om ‘mee te janken’, maar zwart op wit zetten dat het een aanslag was, dan wordt je overal afgegooid en hoor je alléén nog maar het linkse narratief.
Helaas moet je, vooral als felle criticus, tegenwoordig op je tellen passen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Gisteren het ‘verhoor’ op NPO van Caroline van der Plas gezien? Slechte interviewer trouwens, heel zwak. Renze tegen de boerenvoorman vorige week was er niets bij. En niemand benoemt dat degene die al vroeg de knuppel in het hoenderhok gooide, D66 (uiteraard) Tjeerd de Groot, een bobo was bij Campina, waar hij schaalvergroting echt geen probleem vond.
Geef mij de media en ik geef u het land.

Ni28
Ni28
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Media is in handen van links en daarom moet een omroep als ON die echte feiten benoemd verdwijnen. Hypocrisie van de politici is stuitend.

Hans
Hans
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De hele discussie is verkeerd. Er wordt steeds gesproken in de trant van “er is wel een stikstofprobleem maar de maatregelen zijn niet proportioneel/eenzijdig/kostbaar enz.” Wat een kul, er is geen stikstofprobleem, er is een bestuurlijk gecreëerd probleem met een waanzinnige, totaal irreële kritische depositie waarde (KDW).

Stop met het verdedigende “er is wel…..” ga in de aanval tegen waanzinnig, irreëel beleid en strijdt voor reëel beleid. Pas de KDW naar een realistische waarde aan en alle problemen zijn als sneeuw voor de zon verdwenen.

Joop Visser
Joop Visser
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hans

Juist en daar gaat BBB in de fout.

Youp
Youp
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hans

Inderdaad, er is helemaal geen stikstofprobleem, net zo min als er een CO2 probleem. Maar je kunt de ene radicale agenda na de andere er op loslaten. Dat is het mooie van klimaatverandering, wat evenmin een probleem is maar een gegeven sinds het ontstaan van de Aarde, je kunt elk gewenst radicaal beleidspunt ermee verantwoorden. Om maar even te illustreren dat klimaatverandering niet over het klimaat of het milieu gaat, maar een politiek middel is om politieke doelen te realiseren.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hans

Misbruik van politieke macht. Wereldwijd!

H.J.
H.J.
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland is een klootjesvolk geworden.
Als Nederland dit keer niet echt opstaat, tegen deze omwenteling door het Luxe-geloof van de elite, is het samen met het uitvoeren van een bevolkingsomslag, is het over en uit voor de autochtonen bevolking van Nederland.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Dat is het al in vele wijken, over en uit voor de oorspronkelijke bewoners.
En ik ben bang dat ‘het volk’ nog steeds niet wakker is.

H.J.
H.J.
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Als je te luidruchtig wakker wordt trapt de overheid en de media je de discriminatie hoek in, ze branden ja compleet af.
Nee de Nederlandse overheid is er niet voor de Autochtonen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Klopt. En klopt.
Rutte loopt weer als een goudhaantje met de borst vooruit en de kin omhoog in Joekreen van alles te beloven, terwijl het eigen land zucht onder het contraproductieve bewind. En dan druk ik me voorzichtig uit.
Hij belooft onder meer Cherson op te bouwen… hallo…was er in NL ook niet iets met bouwen? Geld was er toch ook niet, in ieder geval niet voor de Nederlanders? Niet voor de toeslagenouders. Niet voor de Groningers.
De ‘wie is toch dat mens’ sinisterminister, die de portemonnee in beheer heeft gekregen zonder benul van een huishoudboekje, vliegt Nl weer eens uit, en gaat geen debat aan.
De z.g. minister voor energie gaat bij de Duitsers smeken om hun kernreactoren nog niet stil te leggen. Hij ziet de bui al hangen, want nu moet Groningen open om hen van gas te voorzien, terwijl NL er nog steeds af moet.

Den Helder
Den Helder
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Er is een democratiecrisis en een wankel monetair systeem dat correctie behoeft. Al die uitgeroepen crises als corona, klimaat en stikstof zijn bedoeld om de aandacht van die 2 echte weg te nemen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Den Helder

Vooral het failliet van het westerse monetaire systeem, dat moet weggepoetst worden. En het is natuurlijk behulpzaam, het uitroepen van vele crises, het uitlokken van een proxy oorlog, om de NWO door te drammen.

BosscheBol
BosscheBol
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb ruim 25 jaar geleden een lezing van prof. Priem* bijgewoond. Deze kon toen al voorrekenen dat de energieplannen met windmolens, zonne-energie en biomassa slechts voldoende waren voor ca 10% van de bevolking. “Dat vertellen ze er niet bij” zei hij geschokt.
Ik begin al een tijd te begrijpen waarom Groen Links dat verzwijgt: ze vinden dat de mens en de natuur “in balans” moeten zijn en dat daarom de wereldbevolking drastisch gereduceerd moet worden. Links verkoopt zijn verhalen als het “redden van moeder aarde” en veel mensen stemmen op dat soort partijen. Het zal een massamoord op ongekende schaal worden.
Tot slot van de lezing sprak prof. Priem de vrees uit dat Groen Links met zijn klimaatexperimenten al het geld zou opmaken. Het is niet zo dat als dit windmolen-zonnecellen gedoe mislukt, dat we dan maar weer met steenkolen en olie opnieuw kunnen beginnen. De industriële revolutie vond plaats dankzij makkelijk winbare delfstoffen. Vaak lagen die aan de oppervlakte of dicht daaronder. Die zijn nu op. Wat er nog is, kost geld en geavanceerde technologie om te delven. Dat is er straks niet meer. Dus nee, een herkansing is onmogelijk. De Groen linkse plannen zijn een éenrichtingticket naar de steentijd.
Het lijkt merkwaardig dat zoveel multimiljardairs hier achter staan.
Zijn ze werkelijk zo bezorgd om het lot van moeder aarde?
Of willen ze de productie beschermen waar ze rijk mee zijn geworden? (bijv. elektrische auto’s).
Of dromen ze van een wereld met zo’n 100 ongelofelijk rijken in hun paleizen, badend in luxe en dan over heel de wereld nog een paar miljoen slaven zonder bezit en zonder rechten die de rot-klusjes mogen doen voor hun heersers (als ze geluk hebben) en waarvan de voortplanting centraal geregeld wordt.

Ni28
Ni28
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De elite zadelt de samenleving met enorme zowat op kort termijn onomkeerbare ideeën die in de praktijk omgezet worden. Wilde populatiegroei door massa-immigratie uit Afrika en Midden-Oosten sinds 2015 in werking gezet zodat Europa als zodanig ophoudt met bestaan met het excuus dat mensen altijd al migreerden. De Green Deal opgezet tegen het klimaatverandering is van nog grotere orde en waarschijnlijk nog destructiever. Ondanks de enorme populatiegroei wil men een terug naar de natuur beweging maken door voedselproductie en andere levensbehoeften te verkleinen want dat veroorzaak teveel afval. Het is natuur eigen dat elke organisme voedsel inneemt en afval produceert. Acht miljard mensen produceren eenmaal zoveel afval dam vier miljard. Om acht miljard mensen te voeden heb je eenmaal zoveel voedsel nodig dan voor vier miljard. En dat geldt ook voor levensbehoeften zoals behuizing, energie voor verwarming, koeling en vervoer. Dat alles produceert meer afval naarmate meer mensen zijn. Of men bereid is om een omkeer naar de Stenen tijdperk te maken lijkt mij niet realistisch. Men kan in sommige behoefte minderen of wordt gedwongen om te mindere. Het wordt akelig als het om de primaire levensbehoeften zoals voeding en water gaat. Wat nu in Sri Lanka gebeurd is een voorbode van wat globaal kan gaan gebeuren als men strikt de groene weg aangaat. Men moet accepteren dat met de huidige overbevolking de groene koorts dodelijk kan zijn.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Iedereen even mager en iedereen even arm en afhankelijk, behalve uiteraard de ‘groene’ oligarchen zoals Timmerfrans. En de nieuwe tot superrijken gemaakten van de New World Order.
A Workmen’s Tale.

Ni28
Ni28
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ook kenmerk van socialisme.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Klopt. Kijk maar naar Timmerfrans. In weelde in een ommuurd kasteel leven met een carbonfoorprint van een hele wijk. Maar hé …. het volk omlaagduwen in een utopie, soort Gilead revisited.

Alysa
Alysa
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Oh, for Mother Nature’s sake:”Look for the Bare-necessities”!

Peter
Peter
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Trump, die had verstand van zaken en geld, die moest en zou weg van de centrale banken, de G7″ top” van wat er een bespreking had zit er niet een wat de EU op de been kan helpen ,ze maken er een grote puinhoop van ,inmiddels zijn de BRICS landen ,even voor de duidelijkheid Brazilië Rusland India, China en Zuid Afrika in gesprek met Iran en Saudi Arabië ,die daarmee alle macht krijgen over de energie ,Olie en Gas, de olie zal stijgen naar een ongekende hoogte ,en in Duitsland zit Bearbock stommiteiten uit te kramen dat ze Rusland niet nodig heeft ,nou die komt van een koude kermis thuis, Lavrov liep gewoon weg afgelopen week nadat ze nog wat onzin uit wou kramen de pers sprak er schande van ,maar die begrijpen ook niks van, en blijven hoe dan ook de Ukraine steunen ,de industrie die inmiddels al hapert in Duitsland zal grote schade oplopen ,en de socialisten maken van eens een groot land een land dat je ongeveer kan vergelijken met El Salvador .Met een politie apparaat die net zo handelt als in Zuid-Amerika ,grof geweld, gemaskerd en ook schieten op burgers als ze iets niet bevalt .
Als we ze kunnen kiezen, kunnen we ze ook weg sturen .Ze hebben genoeg schade berokkend ,zonder kennis van zaken ,de wereld in brand en de heren zijn op reces .3 maanden ,een MKBer heeft moeite om zijn kop boven water te houden ,en is al blij als hij na 10 uur werken per dag klaar is . 365 dagen per jaar .

Ni28
Ni28
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De volgende punt in de planning om boeren in Nederland weg te jagen is gereed, de ondertekening van het CETA verdrag. De PvdA heeft weer haar ziel verkocht voor waarschijnlijk een paar leuke functies. Een nekslag voor de boeren hier daar Canadeze boeren veel minder beperkingen krijgen voor hun werk en daardoor veel goedkoper kunnen leveren. De planning is bijna rond. Opvallend hoe weinig de regering op boerenprotesten reageert. Geen wonder het is vakantietijd en waar geeft de Nederlander het meest om? Vakantie uiteraard. Eerst vakantie en dan zien wij wel verder. Jammer, te laat!

Ni28
Ni28
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Volgens Kaag moeten wij accepteren dat wij collectief armer worden terwijl Rutte een Oekrainse stad gaat herbouwen. Geen stikstofprobleem daar.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dat is toch wat men nastreeft met de Nieuwe Wereld Orde?
Wij moeten net zo arm(-oedig) worden als de armste regionen op aarde. Dat is pas definitieve en radicale gelijkheid. Uiteraard vallen de happy few (Kuikentje probeert daar bij te horen) niet onder, die hebben hun schaapjes allang op het droge, legaal, illegaal of hier en daar zelfs crimineel.
Het is ook geen toeval dat dit soort dingen er altijd net voor een vakantieperiode doorheen gejast wordt.

Eric
Eric
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

We zitten als Nederlands volk opgescheept met linkse types en nog veel linkser. Terwijl het volk duidelijk Rechtsaf wil, expres met hoofdletter R. In de kamer kijk je debatten, je hoeft niet alles te zien, maar duidelijk wordt wel dat als je rechtsdenkende bent je minder kan zeggen dan als je links bent “Dank U Wel” is standaard afbreek methode geworden in de kamer.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Onbegrijpelijk dat we de partijdige heersers in de Kamers niet al lang weggestuurd hebben.
Vrouwtje ‘dankuwel’ is gewoon niet te harden.

Ni28
Ni28
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De Nederlandse vlag onderstboven plaatsen klopt want het is hier al geruime tijd ook omgekeerde wereld.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Juist. Nederland staat op zijn kop omdat steeds meer bevolkingsgroepen zien dat we een omgekeerde wereld in zijn gedwongen. En die onderstebovenvlag is daar een goed symbool van, heeft m.i. niets met het ontbreken van respect te maken. Integendeel zou ik zeggen. Geef het volk de zoekgeraakte democratie in dienst van het volk terug in plaats van de dictatuur66.

Ni28
Ni28
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Wie zal die vlag haar betekenis teruggeven?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Degene die de val van dit rariteitenkabinet durft te bewerkstelligen.
En grote schoonmaak in de instituties.

Hans
Hans
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De hele discussie is verkeerd. Er wordt steeds gesproken in de trant van “er is wel een stikstofprobleem maar de maatregelen zijn niet proportioneel/eenzijdig/kostbaar enz.” Wat een kul, er is geen stikstofprobleem, er is een bestuurlijk gecreëerd probleem met een waanzinnige, totaal irreële kritische depositie waarde (KDW).

Stop met het verdedigende “er is wel…..” ga in de aanval tegen waanzinnig, irreëel beleid en strijdt voor reëel beleid. Pas de KDW naar een realistische waarde aan en alle problemen zijn als sneeuw voor de zon verdwenen.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Enig idee wat voor totaal ABSURDE vormen de prijzen in Nederland aangenomen hebben??? Ik ben nu op dit moment op motorvakantie in Zuid-Polen en dat is niet voor niets! Na 3 jaar kon ik dan eindelijk weer op motorvakantie maar je dacht toch echt NIET dat ik de hoofdprijs ga betalen voor 3 weken motorvakantie kom op zeg ik ben Gekke Henkie niet.
Even wat prijzen op een rijtje van Nederland en Polen.
Ten eerste zijn de Polen niet zo extreem dom geweest als de Nederlandse regering om hun nationale munt in te ruilen voor de euro. Daar begint het dus al mee, jezelf niet afhankelijk maken van Brussel en de ECB!
Oké hier gaat ie dan.
Goedkoopste benzine E10 – Nederland €2,13 / Polen €1,50
Voor tweemaal tanken in Nederland heb ik ruim meer drie volle tanken in Polen.
Reken maar uit na 12 maal tanken lach ik me helemaal te pletter om de benzinekosten van deze motorvakantie.
Slapen/pension – Nederland met WiFi en ontbijt €53,- / Polen met WiFi en ontbijt €25,-
Net zo mooi, net zo schoon kortom exact hetzelfde qua luxe.
Eten + drinken – Nederland €20,- / Polen €10,-
Voor een vergelijkbare motorvakantie naar Zuid-Frankrijk zou ik de hoofdprijs betalen qua benzinekosten, slapen en eten = in een land met de euro als betaalmiddel.

33
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x