Terwijl Nederland vastloopt borrelen politici en bestuurders in Davos

Liever luchtkastelen bouwen dan reële problemen aanpakken

Het ‘gave land’ van Mark Rutte wordt met de dag minder gaaf. Chaos op Schiphol, een gesloten Ketheltunnel, overal personeelstekorten, forse woningnood en een overbelast elektriciteitsnet. Publieke taken zijn verslonsd. In ondemocratische bestuurslagen wordt over de burger besloten, waardoor de kiezer zich langzamerhand terugtrekt. Ondanks dit bestuurlijk onvermogen handhaaft ons ambitieuze kabinet onbereikbare doelen en worden we om die te bereiken in een gareel gedwongen. Niet zo gaaf, eigenlijk, stelt Freek van Beetz.

Veeg teken

Het is alweer een tijdje geleden dat ik me in een column met verbijstering afvroeg wat er met dit ‘gave land’ (Rutte) toch aan de hand is. “Is dit land dan echt stuk?“ Dat verzuchtte ik gisteren in een tweet waarin ik reageerde op het bericht, dat een jonge vrouw in een verder lege coupé in de trein van Amsterdam naar Alkmaar was aangerand, dat er camerabeelden van zijn, maar dat gedurende die treinrit van veertig minuten niemand heeft ingegrepen. Er is nog veel onduidelijk, maar dat er klaarblijkelijk geen conducteur is gaan kijken, vond ik een veeg teken voor de toestand in ons land. Eén van de vele.

Op tal van terreinen zijn publieke taken verslonsd en is de dienstverlening aan de burger in het ongerede geraakt. De privatisering en verzelfstandiging van wat ooit primaire overheidstaken waren, heeft zeker niet overal tot heilzame gevolgen geleid.

 

Verbrokkeling

Ik ben nu een paar weken ‘uitlandig’ – zoals dat zo mooi op Curaçao wordt genoemd – en dan vallen de voorbeelden van de verdere verbrokkeling van dat ‘tere vaasje’ van Rutte nog eens extra op.

We waren de grens nog niet over, of ik hoorde op de radio dat een tweetal verkeersregelaars, die op de monitorschermen in de regelkamer van de Ketheltunnel (die we die dag net gepasseerd hadden) de verkeersstromen moesten bewaken, zich wegens ziekte of ander ongemak hadden afgemeld. Kennelijk was daarmee de voorraad verkeersregelaars op en werd de tunnel afgesloten. Gevolg: een enorm verkeersinfarct in West-Nederland.

 

Schiphol-chaos

En we waren nog maar net bekomen van de chaos rond de paasvakantie op onze nationale luchthaven, toen daar, door personeelsgebrek en onvrede over onderbetaling van werknemers bij de bagageafhandeling (waar verschillende onderaannemers ingehuurd zijn die elkaar op kostenniveau – lees lage lonen – beconcurreren), de boel in het honderd liep. Ook bij de beveiliging en andere vitale onderdelen heerst er een groot tekort aan direct inzetbare medewerkers. Al die dagen liet directeur Dick Benschop (ooit als ex-PvdA politicus en ex-Shell-topman daar benoemd) niets van zich horen. Dezer dagen zien we een herhaling met dezelfde beelden van lange rijen en ongeduldig wordende reizigers. Directeur Benschop was bij het WEF in Davos, bezig om de wereld en het klimaat te redden.

 

Personeelstekorten

De personeelstekorten vormen misschien wel het meest opmerkelijke verschijnsel na de coronaperiode: in alle sectoren in onze economie komt men nu handen tekort terwijl, zoals het CBS meldde, de werkloosheidscijfers ongekend laag zijn. En waar zijn die heengezonden Schipholmedewerkers van voor corona eigenlijk gebleven?

 

Oververhitte woningmarkt

De algehele stagnatie laat zich ook op andere terreinen zien. Al een tijdje is er sprake van een oververhitte woningmarkt: er is een groeiende vraag naar woningen. De wachtlijsten van woningzoekenden zijn in jaren niet meer zo lang geweest, terwijl ook het aantal immigranten, dat uiteindelijk ook een beroep zal doen op een plekje op die krappe woningmarkt, blijft toenemen.

 

Ongeremd

Nog steeds heeft dit kabinet geen antwoord op de voortgaande bevolkingsgroei door ongeremde arbeids- en asielmigratie. Ik heb nog meegemaakt dat Nederland elf miljoen inwoners telde. We zijn nu op weg naar de achttien miljoen en binnen de steeds schaarser wordende ruimte in dit dichtbevolkte land, strijden concurrerende belangen om ruimte voor zichzelf, zoveel mogelijk ruimte, die er steeds minder is.

Ondertussen wordt diezelfde schaarse ruimte volgeplempt met distributiecentra (‘verdozing’), een woud aan windmolens en straks weilanden en akkers vol zonnepanelen.

 

Bestuurslagen

En wie vraagt de burger nog wat? Steeds meer besluitvorming verdwijnt achter de deuren van ondemocratische bestuurslagen als “Veiligheidsregio’s” en de regio’s waarin de Regionale Energie Strategie (RES) wordt ontwikkeld: onduidelijke, extra bestuurslagen, waar ongekozen burgemeesters en belangenbehartigers de dienst uitmaken en waar over hen, voor hen en zonder hen wordt besloten. Vindt u het gek dat de kiezer zich zo langzamerhand terugtrekt?

 

Stikstof

De woningbouw stagneert niet alleen door een gebrek aan vaklieden, maar ook door de opeenstapeling van bureaucratische hindernissen. Op tal van terreinen bereikt de regelzucht deerniswekkende hoogtepunten: zou de woningbouw eerst kunnen worden aangejaagd door de verlaging van de maximumsnelheid op het hoofdwegennet, nu blijkt dat die (louter op basis van ondeugdelijk gebleken modellen gebaseerde) ‘tijdelijke’ maatregel voor de stikstofdepositie geen enkel merkbaar effect sorteerde en liggen toch tal van nieuwbouwplannen te wachten op… ja, op wat eigenlijk?

Zolang Nederland blijft vasthouden aan die absurde, zelf gekozen strenge depositienormen zal er weinig schot in komen. Zelfs niet als de boeren in de buurt van die vele “Natura 2000”- gebieden straks ook nog vergunningen blijken nodig te hebben om hun koeien in de weide te laten grazen…. “Wie stopt de gekte”, roep ik op Twitter nog wel eens vertwijfeld uit…

 

Tekorten

Niet alleen in de woningbouw en de installatiebranche is er een groot tekort aan vakmensen, maar er is op veel terreinen ook sprake van een haperende aanvoer van materialen en onderdelen. De nasleep van de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne hebben de wereldhandel – en het transport van goederen over grote afstanden – danig verstoord.

 

Overbelasting

De overheid mag dan wel breed willen inzetten op grote projecten als de energietransitie, juist het bereiken van al die hooggestemde (“Nederland moet klimaatkoploper in Europa worden”) en hoog gestelde doelen is sterk afhankelijk van op elkaar aansluitende werkprocessen, op menskracht en op beschikbare middelen. Ik vraag me af of die bravoure wel op een stevige basis berust: de Algemene Rekenkamer kapittelde de regering over de dreigende overbelasting van het elektriciteitsnet, waterleverancier Vitens waarschuwde voor een tekort aan water voor het bedrijfsleven.

Om het klimaat (de wereld?) te redden moeten we in het gareel worden gedwongen: een overheid die wil ‘normeren’ (warmtepomp), vol gretige regelneven en gedwongen winkelnering, bestuurders die alleen maar last hebben van burgers die voor hun rechten opkomen. Luchtkastelen bouwen in Davos lijkt belangrijker te zijn dan het aanpakken van echte problemen. Wat resteert is een beeld van bestuurlijk onvermogen: tomeloze ambities en onbereikbare doelen, gebrekkige uitvoering, gebrek aan samenhang, te complexe en moeilijk uitvoerbare regelgeving.

Niet zo gaaf, eigenlijk.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Freek van Beetz via pinchas.backme.org.8

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Vergeefse Moeite ( roman,2023),Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).www.freekvanbeetz.nl

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
70 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Walter
Walter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Jaren terug zagen we dit al aankomen, door instroom van bestuurders uit het linkse deurtje.
Bij falend beleid,hup promotie, positie elders, tot naar Brussel toe.
Dit Clubje creëert bannen die volgzame stemmen opleveren.
Hoop dat eens het kwartje gaat vallen, als we nog kwartjes hebben straks.

MrPercussionPete
MrPercussionPete
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Natuurlijk heeft dhr. van Beetz volkomen gelijk… De afgelopen week ging het vooral om het leugenachtige en manipulatieve gedrag van Rutte, het “patroon”. Maar er zijn nog twee patronen: In de eerste plaats laten 150 volksvertegenwoordigers Rutte hier keer op keer, telkens opnieuw mee wegkomen. Ten tweede wordt de VVD bij verkiezingen keer op keer, telkens opnieuw de grootste partij, en zo blijft Rutte nu alweer 12 (…) jaar achtereen Premier. DAT is het probleem. Men heeft het voortdurend over de gevolgen, maar niemand heeft het over de oorzaak.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  MrPercussionPete

Vele kiezers vrezen nog ergere toestanden zonder de VVD maar beseffen niet dat met de huidige VVD geen PvdA meer nodig is. Misschien dais het daarom dat de PvdA met GL wil fuseren.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Voor mij hoeft de VVD niet weg uit het kabinet, maar ze moeten eens een keer ophouden met dat vervloekte cordon sanitair en de onderdanige houding naar D66 toe. Een meer gebalanceerd kabinet samenstellen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

De VVD moet vooral eerst naar hun roots de basis van hun bestaansrecht en de politieke correctheid loslaten. Dan pas kan de cordon sanitair losgelaten worden.

Wim
Wim
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

De VVD verdient het om zwaar afgestraft te worden. Deze partij heeft onderhand lang genoeg links zwaar gefaciliteerd.

Rob
Rob
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  MrPercussionPete

Let op, als hij het record van Lubbers heeft gebroken is hij om een duistere reden ” iets anders gaan doen ” , baantje Brussel of zo

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  MrPercussionPete

M.i. wordt de VVD alleen nog maar ‘de grootste’ (nou ja, de meesten stemden niet op hen) omdat het gaan stemmen de meer centrum/rechts angehauchte kiezers heeft overtuigd dat het geen zin heeft. Die blijven massaal weg. Dus stemt overwegend de linkse woke kiezer, mét ook nog de machtiging van opa en oma in de hand. En die worden sinds de kongsi Rutte/Kaag goed links en vermeend klimaatregelend bediend, dus die overwegend goed verdienende en mooi wonende groepen willen het wel in stand houden zoals het nu is.

Van de 150 volksvertegenwoordigers in de kamer zijn er altijd 77, dus een meerderheid, die zich slaafs hebben onderworpen aan de partijdiscipline en de Ruttedoctrine. Hoe zat het ook al weer met ‘stemmen zonder last en ruggespraak”? Waar zijn de dissidenten?

Auke51
Auke51
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  MrPercussionPete

Helemaal mee eens Pete,.
Velen vragen zich af wie de rol van Mark (Pinokkio) Rutte kan overnemen en het land kan leiden voordat het helemaal implodeert. Het aantal dossiers wordt helaas met de dag groter en er dient zich niemand aan. Ja Kaag,maar die willen we toch niet!

Wim
Wim
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  MrPercussionPete

Foutje. Het zijn niet 150 volksvertegenwoordigers die Rutte keer op keer in het zadel houden, maar het is het groepje volksverraders dat coalitie heet.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Terwijl onze hoge functie bekleders de jaarlijkse hersenspoeling ondergaan(zie Rutte)om een betere toekomst te garanderen overloopt Nederland een tsunami van immigranten die niet eens een dak boven hun hoofd gegarandeerd kan worden. Tenten of onder de hemel kamperen, het lijkt een wilde vakantie of een toestand die een Afrikaanse doorsneebeeld overtroeft. Een dak boven de hoofd is inmiddels luxe in Nederland maar de aantal gegadigden blijft groeien met de dag terwijl door stikstof niet of weinig gebouwd mag worden. Dankzij stikstof is Nederland nog niet volgebouwd en de D66 droom van een Stad Nederland met de Groene hart als de Central Park nog een droom is. Gelukkig is de wolf gekomen als natuurlijk element net als dat tegenwoordig een afgewezen immigrant graag gezien wordt. Populatie groeit richting de 18 miljoen maar een loodgieter is niet te vinden. Intussen in Davos komt men weer een stapje verder in het organiseren van een wereld die voor iedereen zal zijn. Geen grenzen(hebben wij al),geen landen, geen nationaliteiten(Oekraïners weten het nog niet, Slava Oekraïne!) kortom een menselijke Pangea met de grootst voorstelbare chaos geleid door Bureau Klaus Schwaab booking.com en hem gelijken die de wereld zullen regeren door een democratische dictatuur(want iedereen mee eens of stil) waarin iedereen gelijk is, geen bezittingen heeft en daardoor ongelooflijk gelukkig is wat de vele statistieken zullen aangeven.
Geen gaaf land maar gaaf wereld. Denk groot! WTF!

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Alysa
Alysa
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

“Imagine”!

Dick
Dick
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Glashelder samenvatting van de deplorabele toestand waarin dit land waar ik ooit zo trots op was, verkeert.

Helena Berger
Helena Berger
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Dick

mm hier in Canada is op dit moment niet veel beter. Maar ik ben wel verder eens met het verhaal van Freek van Beetz. Wat ik zie op dit moment in het hele westerse wereld dat het volledig fout gaat met het bestuurlijke gedeelte. Teveel mensen die hun zegje willen zeggen, omdat zich zelf heel belangrijk vinden. We hebben teveel managers in verschillende lagen in de ambtenarij. En de meeste mensen hebben zich nooit goed inverdiept wat WEF in hield en wie dat werkelijk zijn deze omhoog gevallen mensen. Gelukkig hier in Canada begint het bij de meeste lage bevolking begrijpen wat er werkelijk aan de hand is. Maar wij staan volledig met onze rug naar de muur dankzij Trudeau en Jagmeet Singh. Zelf probeer ik met mijn vrienden en familie in Nederland erover te praten wat WEF is. Het lijkt wel of ze in Nederland gewoon hun hoofden in het zand willen houden.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Die politici en die bestuurders in Davos, hebben geen flauw idee in wat voor een wereld ze leven en toch beslissen ze over de levens van miljarden.

IvdWerf
IvdWerf
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Geachte heer van Haasteren, ik vraag mij af waarom u denkt dat de da vos-clan geen flauw idee heeft in wat voor wereld ze leven. Steeds meer mensen beginnen te vermoeden, dat ze dit donders goed wél weten. Dat de veroorzaakte chaos kennelijk een doel dient. Ik ben er nog niet uit, eerlijk gezegd. Is het incompetentie? Hoogmoed? Of toch boze opzet? En bij opzet: wat is dan het doel?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vraag mij af waar wij op af stormen mijnheer Beetz.
Hoe gaat dat er uit zien?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Een nieuwe vorm van communisme, iedereen zal gelukkig zijn, eventueel verplicht. Wees vooral niet ongerust er wordt voor u gedacht.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik zie twee scenario`s.
Toren van Babel scenario. De boel valt langzaam uit elkaar doordat verbindende krachten verzwakken. Dat zien we al in sterke mate.
De bestorming van de Bastille scenario. Een explosie. Probleem is dat we die niet aan zullen zien komen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Een lont in het kruidvat.

JohanD
JohanD
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

kruitvat

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Realistisch, maar beide duren te lang. De tweede nog langer dan de eerste.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Als Poetin van zijn nucleaire optie gebruik maakt?

Overigens zijn er meerdere kruidvaten in de wereld op dit moment met alleen al de nucleaire optie.
Iran heeft voldoende splijtstof om een kernwapen te maken en in Taiwan zijn ze ook behoorlijk ongerust te raken.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Het westen daagt Poetin uit in Oekraïne.
Als China openlijk de kant van Rusland kiest zijn dan de EU en Amerika in staat om Europa te beschermen.?
Het Westen is verdeelt, Amerika, Engeland, Nederland enz.
Maar Iran, Pakistan, India kunnen allemaal op HET knopje drukken.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Op dit ogenblik is China in alle staten vanwege een opmerking van Biden tijdens zijn bezoek aan Azië dat de USA Taiwan zullen verdedigen bij een invasie door China.
De boel is daar ernstig aan het escaleren.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Eigenlijk is alles, iedereen en overal aan het escaleren.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Hugo de Jonge die loopt te roepen dat statushouders voorrang moeten krijgen bij het toewijzen van een huis.

JohanD
JohanD
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Wat heeft Kruidvat hiermee van doen? Of bedoelt u een Kruitvat?

Helena Berger
Helena Berger
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

totaal met uw eens.

Johan van Doorn
Johan van Doorn
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed en duidelijk stuk. Jammer dat het hier ook weer zal blijven bij: Preken voor eigen parochie. De overheid is immers doof en blind voor de burger. Eenmaal per vier jaar komt men even naar beneden uit hun bastion van machtswellust om de kiezer wat vage beloftes te doen. Daarna verdwijnen zij weer om zich wederom vier jaar in rijkdom te wentelen. De Tweede Kamer? Alleen een middel om de bevolking nog verder stil te houden met een namaakdemocratie waarbij een aantal splinterpartijtjes de kiezers weg kunnen halen bij de partijen die mogelijk wel een verschil zouden kunnen maken.

IvdWerf
IvdWerf
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Johan van Doorn

Ik vraag mij af, of u zelf een weg zou weten om hieruit te geraken. Ik lees het zo vaak: “we doen niets, het blijft hierbij, ze komen ermee weg”. De realiteit dwingt ons het volgende onder ogen te zien: als de overheid blind en doof blijft voor de burger gaat een ommezwaai er door een vriendelijk verzoek niet komen. En zolang rechters en handhavers de zittende macht geen haarbreed in de weg leggen, lukt het via rechtszaken of demonstraties ook niet. Hoe wel?

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Redactie één keer een lelijk woord, wat heeft dit Rutte Kartel er een grote “KOLERE” zooi van gemaakt.
RUTTUP en NEXIT.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een prachtige/rake woorden: Onduidelijke, extra bestuurslagen, waar ongekozen burgemeesters en belangenbehartigers de dienst uit maken en waar over hen, voor hen en zonder hen wordt besloten.

Inderdaad de Gele Hesjes hadden daar in 2018 een kreet voor.
Rutte praat niet MET ons.
Rutte praat OVER ons.

Observator
Observator
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Men reageert wat traag in kikkerland
Sinds Joop den Communist begin jaren 70 de macht in handen nam en begon met zijn ontzuiling is het allemaal bergafwaarts gegaan.
De steden werden onleefbaar en uiteindelijk het binnenland ook.
Vluchten kan nu niet meer.
Het Marxisme is inmiddels overal aan de macht.
Global capitalists vluchtten naar Azie en politici hebben ons uitverkocht.
Het kleinbedrijf wordt geelimineerd.
De pers is corrupt en gecompromiteerd.
Wie de feiten wil leren kennen kan ze vinden op o.a. frontnieuws.
Wie privacy op prijs stelt kan het krijgen op proton mail.
Een sterke mens die de waarheid kan verdragen, hoe we allemaal belazerd zijn en nog steeds worden, kan het vinden op YouTube,
Majestytwelve van William Cooper een intelligence officer die het allemaal onthulde in 98 en overleed in 01.

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Schiphol, hierna te noemen: Kluchthaven Schiphol.

Voor het overige krijg ik het idee dat de wal het schip begint te keren; de msm kunnen gevolgen van het wanbeleid amper nog onder het tapijt vegen en daardoor gaan ook steeds meer domme deugmensjes inzien dat er iets heel erg niet klopt.

De rechterflank zou er garen bij kunnen spinnen, maar daar heerst een kruideniersmentaliteit. M.u.v. de PVV, die nou eenmaal de oudste is op dat terrein zie je overwegend prima politici, die allen het manko hebben dat ze het concept: “eendracht maakt macht” niet begrijpen.
Als ze dat manko verhelpen hoeven ze bij de volgende verkiezingen enkel nog te bukken om de overwinning op te rapen.

En wie alleen klein kan denken is geen staatsman (m/v) en zal het ook nooit worden.

JohanD
JohanD
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Daar heeft u een punt: ik zie een heel aantal keurig rechts georiënteerde partijtjes, die samenwerkend een goed alternatief voor de VVD zou kunnen vormen. Maar zouden de ego’s in zo’n geval dan in de weg zitten?

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  JohanD

Ik heb die partijen aangeschreven met het voorstel om een alliantie te vormen. Blijft elke partij zelfstandig, maar treden ze toch als een geheel op. Lauwe reacties,. Voor zover werd gereageerd. Waarbij wel werd toegegeven dat ze over de meeste zaken hetzelfde denken. Maar samenwerking; geen denken aan. JA 21, dat moet ik ze nageven, was nog het meest toeschietelijk.

Mijn bevinding is, dat we bij volgende verkiezingen net zo goed thuis kunnen blijven, want zoals het er nu aan toegaat op de rechterflank gaat men zelfs met 45+ zetels nog geen deuk in een pakje boter slaan. Stel je dat eens voor: je hebt een winnend team, zoveel zetels en als je die alliantie vormt ga je gegarandeerd over de 55 zetels, meer dan1/3.
Je regeert met de VVD in een rechts kabinet, dat eindelijk eens orde op zaken gaat stellen.

En dat team laat die overwinning uit haar handen vallen omdat ze allemaal bestaan uit keuterboertjes, die hun eigen ego en hun eigen clubjes belangrijker vinden dat het landsbelang en het lot van hun kiezers. Als je op zo een partij stemt houdt je vooral jezelf voor de gek

De facto zijn het allemaal kleine Ruttes. Ze zitten er primair voor zichzelf. Ze strooien rijkelijk met grote beloften. En als kiezer weet je dat ze die beloften nooit zullen nakomen

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Niet thuisblijven!! Dan worden de stoeltjes op rechts ook nog door links ingenomen. Zelfs als rechts niet mee regeren mag, dan nog is het belangrijk dat ze een grote vertegenwoordiging in de kamer hebben!!
De enige remedie is m.i. dat juist wel het volk massaal gaat stemmen.

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

In beginsel hebt u gelijk. Maar dankzij de verdeeldheid op rechts maakt het niet uit of die stoeltjes door links of door rechts worden ingenomen, links krijgt door deze omstandigheid toch wel haar zin.

Pas -en onvoorwaardelijk- als rechts haar krachten gaat bundelen kan rechts deze situatie beëindigen. Löllen kunnen ze als de beste op rechts. Maar van doorpakken hebben ze geen kaas gegeten. Ze kunnen ook beloven dat ze de wet van de zwaartekracht ongedaan maken.
Als je dingen wilt veranderen heb je massa nodig. Mag domme massa zijn, als het maar massa is. Zolang dat besef niet doordringt op de rechtse politici, is het een aantal parkieten in een gouden kooi; ziet er leuk uit, maakt veel herrie, maar bereikt niets.

Als alle rechtse stemmer thuisblijven, dwing je die onnozele politici op rechts om eindelijk eens te gaan nadenken. Als ze dat nu niet (willen) begrijpen, zullen ze te stom zijn om dit ooit te begrijpen en moeten we deze charlatans afschrijven in afwachting van iemand die het wel begrijpt.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

U heeft een punt

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Ik denk dat je niet op politici moet rekenen.
Zeker de huidige generatie denkt alleen maar aan hun eigen belang.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Wir beschließen etwas, stellen das dann in den Raum und warten einige Zeit ab, was passiert.
Wenn es dan kein großes Geschrei gibt und keine Aufstände, weil die meisten gar niet begreifen, was da beschlossen wurde, dann machen wir weiter.

Schritt für Schritt, bis es kein zurück mehr gibt”

Jean-Claude Juncker, interview in ‘Der Spiegel’, 27 december 1999.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Jean-Claude denkt dat hij er verstand van heeft hoe het werkt.
Zou hij er bij zijn in Davos, gezellig aan de borrel?

Peter
Peter
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

J-C. Juncker deed deze uitspraak nog voor de invoering van de Euro en voor het ‘Europees Verdrag’
M.a.w. hij wist toen al wat de bedoeling was.
Waarschijnlijk zit hij erbij in Davos, om te inventariseren of de plannen volgens het script worden uitgevoerd.
Aan de borrel’s.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Peter
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Ursula doet momenteel precies hetzelfde met de toetreding van Oekraine.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

En zo doen ze het hier ook.
Met lekken, geruchten verspreiden, info achterhouden en de medewerking van de linkse media.
Denkt u nu echt dat de rijen op Schiphol NU op dit moment in de geschiedenis toeval zijn?
Proles moet minder vliegen, dus zorgt men er voor dat het zeer onaangenaam gaat worden en het volk afhaakt. Zomaar een voorbeeld van ‘sturing’.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Maar op de lange duur werkt het niet meer. Dan gaan de problemen komen en weten ze niet meer hoe ze die op moeten lossen. Bovendien, als ze geluk hebben zijn ze al weg, zoals Jean-Claude en mag een ander het oplossen.
Zo werkt dat in de politiek.
Nu is het wel zo dat de problemen, zoals wij constateren, alleen maar groter worden.
We hebben nu wel een deadline. Voor de winter moet onze energievoorziening op orde zijn.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Daar heeft u ws gelijk in.
Misschien dat ‘we’ dan uiteindelijk, nadat we letterlijk heel erg voelbaar in de kou gezet zijn, niet alleen met betrekking tot verwarming, te laat maar toch eens massaal overgaan tot burgerlijke opstand en het kartelgezelschap verjagen.

Simon
Simon
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dit is het begin van “the great reset” van klaus schwab. Aan het feit dat ze er al openlijk over praten kun je zien dat het niet meer tegen te houden is, ze weten dat ze de macht hebben.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Freek,

Gezien de 40+ reacties hierboven/-onder raakt het artikel duidelijk een gevoelige snaar.

Het idee dat dhr. Benschop in Davos fijn in het kader van zijn WEF-date aan een brioche zit te knabbelen terwijl het in de winkel vastloopt … You had one job only, one!

In gewone mensenpraat heeft hij er een lelijk boeltje van gemaakt, maar het punt dat centraal te houden is, is dat Dick cs dat in ieder geval tot heel kort geleden totaal anders zagen.

De gremia die er toe doen zijn allang niet meer lokaal of zelfs nationaal, maar al jááááren inter- en supranationaal. Het helpt natuurlijk niet dan het voorkomen van dr. Schwab in de Zwiterse alpen – bij mij in ieder geval – sterke 007 Blofelt associaties oproept en onze drs. zijn niet tactisch zoekgespeelde spulletjes in een WEF-tasje rondsleept, maar daar zitten mensen met een horizon van 10 à 15 jaar dingetjes in elkaar te knutselen.

En die al handige vondsten vullen de tool kits, die – als er zich eens een klusje aandient – lekker gebruikt kunnen worden.

Als u zich overvallen voelt, of het ook raar vindt dat boerenprotesten met trekkers en zo voortaan als binnenlands terrorisme aangemerkt zullen worden (just say ‘Hi Justin’), dan kunt u huffen en puffen als de grote boze wolf, maar deze biggetjes hebben geen tijd lopen te verdoen met scharrige hutjes. En dat die gereedschapskist vol handig spul zit, dat weten we sinds Covid ….

Mocht u nou principiële bezwaren hebben tegen deze of gene hack uit de toolkit – grondrechten, trias politica, etc. – dan is de keuze des te makkelijker als het dagdagelijkse allemaal niet zo lekker loopt en blijft lopen.

Fijn u weer te zien meneer Benschop!

Vin
Vin
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Een revolutie is vaak een gezonde manier om de elite duidelijk te maken dat er grenzen zijn. Helaas moet de ellende eerst veel te groot worden.

Joost Visser
Joost Visser
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Woningbouw, installatiebranch. Ze komen toch in honderdduizenden deze kant op vanuit de hele wereld om de vakmensen op te leiden?

els
els
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

…….verbrokkeling van dat ‘tere vaasje’ van Rutte………

Waar ik nooit iemand over gehoord heb is dat Rutte (ik denk bij uitreiking van het vaasje) het bijna om gooide.
De in deze column genoemde slechte staat van Nederland is een bewijs dat deze slordigheid toentertijd een veeg voorteken was.

Willem Ruitenberg
Willem Ruitenberg
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Op Bonaire noemde men iemand “afeilandig” als die niet op het eiland was.

joep de kat
joep de kat
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

‘Er zal altijd geklaagd worden, en dat mag ook. Het is alleen soms ook goed om te laten zien dat, ondanks alle kritiek, er toch maar weinig plekken op de wereld zijn waar je beter kunt leven dan in Nederland. Als je niet rijk bent, zijn landen als Italië en Griekenland niet heel prettig om in te leven. Ook in een land als Engeland zijn de verschillen tussen rijk en arm erg groot. De voorzieningen voor mensen die niet over voldoende economische middelen beschikken zijn daar van veel mindere kwaliteit dan wat wij hier als ‘normaal’ beschouwen. Wij hebben een behoorlijk verzorgingsstaat: er zijn uitkeringen, er is een goed systeem van onderwijs en zorg voor iedereen en het is hier rechtvaardig en veilig. Nederland staat zelfs ondans de economische concurrentie al jaren op de vierde plaats op de Global Competitiveness Index (GCI), de belangrijkste jaarlijkse vergelijkingsstandaard die de economische en sociale prestaties van 140 landen naast elkaar zet. Daar horen bijvoorbeeld ook de kwaliteit van het onderwijs en de gezondheidszorg bij.

Rob
Rob
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  joep de kat

Hoe lang nog?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  joep de kat

De vraag is hoe lang nog. Hoe gaan wij aan betaalbaar gas komen voor de volgende winter?
Het aantal mensen dat naar de voedselbank is sterk gestegen.
De inflatie blijft maar doorgaan. Immigratie. Klimaat. Huisvesting.
En op al deze vragen hoor ik maar geen antwoord van onze overheid, die als grootste probleem heeft, waar de SMSjes van Rutte gebleven zijn.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  joep de kat

Helaas wat u beschrijft was vroeger zo en zal steeds verder worden afgebroken en dit is al jaren aan de gang. De ambities van regeringen zijn niet in het belang van de bevolking.

joep de kat
joep de kat
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Je moet je zelf afvragen in welk systeem wil je leven in autocratie of democratie.
Wat er nu gebeurt in de wereld is dat de twee machtsblokken op ramkoers liggen en dit kan in een totale vernietiging van de mensheid aflopen.
Ik zou de helft van het geen ik heb willen in leveren om geen oorlog te hoeven mee maken.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  joep de kat

Het probleem is juist dat wij aan het afglijden zijn naar autocratie. Dat moet u toch kunnen zien. Wat u zo prijst is straks geschiedenis.

joep de kat
joep de kat
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ga een een tijdje wonen in China Of Noord Korea dan weet u wat autocratie is zover is het nog lang niet hier in Nederland.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  joep de kat

Ik heb geen behoefte om naar China of Noord Korea te gaan omdat ik mijn portie onder het Sovjet bevind heb gehad mijn hele jeugd. Dus van autocratie weet ik genoeg om de afgleider die hier gebeuren te herkennen. Als u mij goed leest dan zou duidelijk moeten zijn ondanks grammaticale fouten dat ik hier op waarschuw en niet zeg dat het zover is. Mocht het zover komen dan bestond Opiniez niet meer net als nu gepoogd wordt om Ongehoord Nederland te cancelen. En de druk op vrije woord wordt steeds groter door die als desinformatie te bestempelen. Vindt u ON een desinformatie zender?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  joep de kat

Ik waardeer uw poging tot nuance en het moet gezegd dat het NL in het algemeen nog redelijk goed gaat. Nog wel.
Tegelijkertijd (om dat nieuwe stopwoord van politici, om de nare boodschap die erachteraan komt te verzachten , maar eens te gebruiken) gaan de voorzieningen voor mensen die niet over voldoende economische middelen beschikken, steeds eenzijdiger naar bepaalde groepen, en zijn er steeds grotere groepen die in ons land helemaal niet prettig kunnen leven (o.a. af te lezen aan de toename voedselbanken….)
De behoorlijke verzorgingsstaat holt m.i. achteruit.
Datzelfde meen ik over wat u zegt betreffende ‘een goed systeem van zorg en onderwijs’. Heeft u de debatten en berichtgeving over de zorgelijke staat daarvan niet gevolgd? Wat denkt u bv van het hoge percentage middelbare scholieren die als functioneel analfabeet worden beschouwd?
Daarom ben ik totaal niet onder de indruk van indexlijsten, spreadsheets, kolomdiagrammen enz. Cijfers kun je manipuleren en interpreteren naar wens.
Ik moet daarbij altijd denken aan een grap die ik lang geleden in Wallonië op de radio hoorde: ‘Paniek in Luxemburg, werkloosheid verdubbeld. De werkloosheid is gestegen van 1 persoon naar 2.”
Het is maar hoe je het brengt en welke aspecten je voor het gemak maar buiten beschouwing laat. Of zelfs laat verdwijnen in de talloze rapporten.
Veelzeggender is wat je zelf ervaart buiten een geprivilegieerde omgeving en datgene wat je met gezond verstand zelf tussen de regels kunt beluisteren of lezen.
Voor mij betekent de huidige staat van NL zeker niet dat het allemaal zo rooskleurig is.

Realist1966
Realist1966
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  joep de kat

Is het feit dat het hier (nog wel) beter toeven is dan in andere landen, reden om het hier dan maar af te laten glijden zonder enige kritiek?
Vermogende nederlanders trekken al jaren weg, omdat ze de bui zien hangen.

Friesecanadees
Friesecanadees
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Niet praten maar DOEN, 322 sq

Intens happy and glad that we left
I will NEVER go back

Peter
Peter
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  joep de kat

U hele epistel doet mij denken aan de 60’er jaren van de vorige eeuw.
Een “gaaf land” was Nederland toen.

“Wij hadden een behoorlijk verzorgingsstaat met uitkeringen, er was een goed systeem van onderwijs en zorg voor iedereen en het was hier rechtvaardig en veilig”

Dat “gave land’ doet dan weer denken aan de afbraak van Nederland gedurende de laatste twee decennia.

joep de kat
joep de kat
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Daar waar de zekerheid het grootst is, wordt de angst voor het onzekere groter

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  joep de kat

Ik krijg wel het gevoel dat u tot de bubbel behoort van mensen die veel profijt hebben van het huidige beleid. En dat u dat niet bekritiseert wil hebben.
Mag hoor, maar praat eens echt met gewone arbeiders en hun gezinnen.
Bent u misschien zelf juist bang dat uw zekerheden dan wankelen?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  joep de kat

We zullen toch echt moeten gaan wennen aan onzekerheid.
Kun je daar aan wennen, trouwens?

Vin
Vin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  joep de kat

Telkens worden er “enquetes” en “onderzoeken” om weer eens aan te tonen hoe geweldig we het in nedwrland hebben. Dit is echter pure propaganda. Misschien is ons gemiddeld inkomen wel hoog maar de kosten hier zijn natuurlijk buitenproportioneel. Zo veel hebbben we al ingeleverd. Nederland is op vele gebieden
de koppositie allang kwijt. Denk maar eens aan onze pensioenleeftijd. Hoe kan die in het zogenaamde beste/rijkste land ter wereld nou het hoogste zijn van allr landen? Er wordt ons wijsgemaakt dat we het zo goed doen maar de werkelijkheid is heel anders.

70
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x