Politici hebben bevolkingsgroei door immigratie te lang genegeerd

Kluwen van onontwarbare maatschappelijke problemen

Foto:

Het kabinet wil 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar bouwen”, kopte het Financieel Dagblad op 22 januari. Dat klinkt veelbelovend, maar al verder lezend blijkt dat die ambitie de komende vijf jaar zeker niet zal worden waargemaakt,….door de stikstof- en pfas-crisis!

En dan volgt de domper: pas tegen 2024 zal de bouwproductie naar 70.000 woningen per jaar stijgen, maar omdat het aantal huishoudens nog harder stijgt – dit jaar met 70.000 – zal het woningtekort dus voorlopig niet worden opgelost. Zelfs de komende tien jaar niet, verklaarde een deskundige op de radio…

Bevolkingsgroei door immigratie

Bij al die verhalen over slimme oplossingen voor de acute woningnood, ontbureaucratisering en wat niet al, is de bevolkingsgroei nog steeds die ‘grote olifant in de kamer’. Het is het onderwerp waarover men niet spreekt, maar dat bepalend is voor al die conflicterende beleidsambities op het gebied van economie, zorg, klimaat, natuur, infrastructuur, woningbouw, enz.

Toch hebben, zo lijkt het, ineens ook politici bevolkingsgroei en immigratie ontdekt. Demografen als Jan Latten en een enkele journalist duidden het fenomeen al eerder en vroegen aandacht voor de veronachtzaamde consequenties. Ik signaleerde in een column van alweer twee jaar geleden dat we wel wat erg achteloos met de gevolgen van bevolkingsgroei omgaan. En nu is ook politiek Den Haag eindelijk (?) wakker geschud.

Waardoor eigenlijk? Omdat verkiezingen in de verte lonken? Het is zelfs Chefsache geworden nu premier Rutte hoogstpersoonlijk dit onderwerp agendeerde als Speerpunt voor 2020.

 

Overbevolking

Oud-hoogleraar Jaap van Duijn was het ook opgevallen. In zijn column in De Telegraaf (18 januari) schreef hij: “De onmatige bevolkingsgroei is ons grootste probleem. Vrijwel alle opgaven waarvoor Nederland staat, zijn te herleiden tot de overbevolking van dit land. Met minder mensen zou er minder CO2 worden uitgestoten, zou het stikstofprobleem veel beter op te lossen zijn, zou er meer ruimte zijn voor burgers, voor boeren èn voor de natuur.”

De zo langzamerhand in de media bijna niet te vermijden historicus Leo Lucassen meent dat we aan verdere immigratie niet kunnen ontkomen, want: vergrijzing! Alsof demografen (NIDI, CBS) al niet lang geleden – en bij herhaling – hebben aangetoond dat dat een drogreden is. Immers: ook die immigranten worden ooit grijs en zorgbehoevend.

Jan van de Beek berekende ooit dat onze bevolking tot 2060 zou moeten groeien naar ruim 50 mln. om aan die zorgvraag te voldoen. Ook een journalist als Jaap Jansen – in zijn column voor BNR van 16 januari – blijkt weinig kaas gegeten te hebben van demografie en statistiek. Want ja, je zou als progressieve opiniemaker eens wat kritische geluiden over de immigratie en de asielstroom laten horen…

 

Grootste van de kleintjes

De Nederlandse bevolkingsgroei is opmerkelijk, zeker als je die vergelijkt met andere kleinere landen. Denemarken, wat groter dan ons land, telt al decennialang ruim 5,5 mln. inwoners. Ik heb bij inleidingen in het verleden de bevolkingsgroei van Nederland en België met elkaar vergeleken: rond 1900 had België 6,7 mln. inwoners, Nederland zo’n 5 mln. Rond 1935 hadden België en Nederland elk ongeveer 8,5 mln. inwoners. België heeft nu een bevolkingsomvang van 11,5 mln. bereikt, een aantal dat wij begin jaren zestig van de vorige eeuw registreerden.

Eind 2019 konden wij een bevolkingsomvang van 17,4 mln. inboeken. Overigens dacht het CBS in 2000 dat die 17,4 mln. pas in 2035 (!) zou worden bereikt. Er is dus echt wel wat aan de hand en zeker niet pas recent! Al zoekend trof ik deze grafiek aan, die de situatie rond het jaar 2000 haarscherp weergeeft en sinds de eeuwwisseling is die nog betekenisvoller geworden.

Professor Van Duijn illustreert de opmerkelijke verschillen tussen deze landen in dezelfde column in De Telegraaf ook nog door het aantal inwoners per km2 te nemen: ”Als Nederland dezelfde bevolkingsdichtheid had als Duitsland zouden hier 8 mln. mensen wonen”. Met de bevolkingsdichtheid van Denemarken als maatstaf zouden we hier dus helemaal ruim in onze jas zitten. Stel je voor: 4,6 mln. inwoners…….: wat een rust, wat een ruimte en wat een biodiversiteit!

Crises van eigen makelij

Het maakt tegelijkertijd haarscherp duidelijk dat voor onze beleidsmakers die bevolkingsdichtheid en bevolkingsgroei bij de besluitvorming geen enkel gewicht in de schaal hebben gelegd. Wanneer zij daarmee rekening hadden gehouden, zouden ze ons land niet zo lichtvaardig met Europese normen hebben opgezadeld. In die zin is ‘de stikstofcrisis’ inderdaad een product van eigen makelij!

Nalatigheid

Dat zinloze stikstofbeleid kwam tot stand, zo schreef ik, in een kongsi van gesubsidieerde belangengroepen, activistische, gelijkgestemde ambtenaren, begunstigd door Brusselse bureaucraten en gedoogd door sympathiserende bestuurders. Het heeft ontbroken aan een zorgvuldige afweging van allerlei, vaak tegenstrijdige, belangen en concurrerende aanspraken op het gebruik van de steeds schaarser wordende ruimte in ons dichtbevolkte land. En van die nalatigheid plukken we nu de wrange vruchten.

Maar goed, maakt het wat uit, die plotselinge en eigenlijk nogal late politieke aandacht voor immigratie en bevolkingsgroei?

 

Opvang in de regio

VVD-kamerlid Bente Becker roerde de trom met stevige uitspraken: zij wil een andere uitleg van het Vluchtelingenverdrag (waar hebben we dat niet al eerder gehoord?) “Ik vind de huidige uitleg van dat verdrag niet goed. Het is nooit bedoeld om vluchtelingen die recht hebben op opvang, zelf te laten kiezen in welk land dat is.” ‘Echte’ vluchtelingen hebben volgens haar niet vanzelfsprekend het recht om naar Europa te komen, maar moeten worden opgevangen in de regio.

De Rotterdamse VVD-wethouder van Integratie Bert Wijbenga verklaarde ferm dat hij voor zijn gemeente een lokaal jaarlijks quotum wil van maximaal 640 statushouders. Hij haalde al snel bakzeil toen er vanuit de coalitie kritiek kwam op deze solo-actie.

Arbeidsmigratie

En onlangs verklaarde minister en vice-premier Hugo de Jonge in een interview in de NRC de (arbeids-)migratie naar Nederland aan banden te willen leggen: “We moeten niet naïef zijn. Zo kan het niet langer, er moet echt wat gebeuren.” In Straatsburg zei hij onlangs dat het verdrag van Schengen, dat het vrij verkeer van goederen en personen regelt, voor hem niet heilig is. “Dat moet zeker worden aangepast.”

Marrakesh-pact

Ik heb zo mijn twijfels over al die krasse uitspraken van de vice-premier. Eerder liet hij een pijnlijk gebrek aan echte betrokkenheid bij het vraagstuk zien. Hij werd aardig in verlegenheid gebracht toen hij op de wekelijkse persconferentie na de ministerraad van 19 oktober 2018 – waar hij Rutte verving – een vraag over het Pact van Marrakesh (VN-Migratieverdrag) kreeg: “Het Pact van Marrakesh? Eh ….U moet me even helpen”…..”Ik heb me op dit onderwerp niet voor kunnen bereiden, excuus daarvoor”, sprak de bewindsman toen nederig.

Het publieke debat over dat VN-Migratiepact in de media in de zomer van 2018 was volstrekt aan hem voorbijgegaan en er was kennelijk ook nooit in de ministerraad over gesproken. De betekenis en de gevolgen van de snel toenemende immigratie hadden de statige Trêveszaal niet bereikt.

Geen ruimte voor eigen beleid

Zolang we afhankelijk zijn van besluitvorming op Europees niveau heb ik er een hard hoofd in. Nederland heeft zich daar nu eenmaal, in tegenstelling tot Denemarken, volstrekt aan overgegeven. Elke ruimte voor eigen beleid is daaraan ondergeschikt gemaakt.

Het Vluchtelingenverdrag, de Schengenovereenkomst en de Dublinafspraken zullen voorlopig onaantastbaar blijven. Zolang politici, beleidsmakers en opinievormers de demografische feiten niet onder ogen willen zien zal de immigratie blijven groeien, wordt de ruimte schaarser, zal de woningbouw achterblijven bij de vraag en zullen schier onontwarbare problemen als de stikstofcrisis ons blijven beheersen.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
26 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Cornelia
Cornelia
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De globalisten kunnen tevreden zijn.
Waren het maar alleen de huizen, het is echter veel breder en veel erger.
Massamigratie heeft Europa aan de rand van de afgrond gebracht.
Overal in Europa stijgt de criminaliteit, de huizen raken op en hun bijdrage aan onze economie is verwaarloosbaar.
De Nederlandse burger krijgt er plofkraken, huizencrisis, schiet en steekpartijen op klaarlichte dag, afschaffen contant geld, en terreur voor terug.

Benedict Broere
Benedict Broere
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cornelia

Ja dat ziet u goed allemaal. Het is net of we geregeerd worden door blowende, bellenblazende en XTC-pillen-slikkende debielen. Wat moet Nederland nou worden? Hong Kong aan de Noordzee? Abu Dhabi aan de Noordzee? Lagos aan de Noordzee? Of wordt het toch meer Gaza aan de Noordzee? Een wereld dus vol van haat en geweld, en omringd door hoge muren met daarachter de Nederlanders die gewoon de gang heen en terug naar de supermarkt willen overleven, dus zonder besprongen te worden door messentrekkers en groepen kopschoppers? Waar is het beleid van de huidige politiek op gericht? Waar zijn ze eigenlijk mee bezig? Het is net of die mensen niet verder kijken dan de paar meter om hen heen. Dat ze misschien maximaal 2 a 3 maanden vooruit kunnen denken. En dat het daarna ophoudt. Omdat hun denkvermogen niet verder reikt blijkbaar. Echte debielen dus. Krankzinnig. Waanzinnig. Imbeciel. Duur betaald, dat wel. Maar verder zo gestoord als een deur. En maar lachen. Blijven lachen. Ongelooflijk.

Lekke Fietsband
Lekke Fietsband
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cornelia

Socialisme, niet immigratie, is het fundamentele probleem

Toen ik klein was, bestond er een receptvrij medicijn, Stop & Groei genaamd. Dat waren druppels die erg bitter smaakten en werden gebruikt om kinderen te laten stoppen met bijten op hun nagels. Zelf heb ik het gebruikt om gekheid te maken met mijn broers, zussen en vrienden: Een paar druppels op een appel of een ijsje was alles wat nodig was voor het gewenste effect. Er was niets goeds dat niet volledig vernietigd kon worden met een paar druppels.
Socialisme werkt op dezelfde manier. Neem iets in de samenleving en voeg een paar druppels socialisme toe. Hoe goed het ook is, het kan worden vernietigd met socialisme. Zodra politici het geld van de burgers afpakken en “onder democratische controle” plannen gaan maken en het verdelen, loopt het uit de hand, schrijft auteur Johan Varland op het Zweedse opinie- en nieuwsblog Nyheteridag.
Sport, onderwijs en ondernemerschap zijn slechts enkele voorbeelden. Sport verandert in miljarden verspilling en corruptie wanneer de politiek er socialisme toevoegt en naar de Olympische Spelen vist van het geld van de belastingbetalers. Onderwijs verwordt met miljarden van de belastingbetalers een identiteitspolitiek en een cultuur-marxistische onderwijsideologie.
Het allerslechtste voorbeeld is echter immigratie. Immigratie is een relatief onproblematisch concept in een rechtsstaat met markteconomie. Onder de juiste omstandigheden is het een positieve kracht die het leven van miljoenen mensen kan redden en natiën, volken en individuen uit de armoede kan opheffen. De vreemdelingen die in een land willen verblijven, doen dit met hun eigen middelen of met vrijwillige steun van burgers van het land.

Lekke Fietsband
Lekke Fietsband
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Lekke Fietsband

Ze tonen identificatiedocumenten bij binnenkomst en voldoen aan wet- en regelgeving. Wie de wet overtreedt, gaat eruit. Degene die zichzelf legaal kan verzorgen door zakendoen, werk enz. kan blijven en zal uiteindelijk deel gaan uitmaken van het nieuwe land. Er zullen geen gigantische volumes zijn, omdat er geen vooruitzichten zijn om zichzelf hier financieel door anderen te kunnen laten ondersteunen.
In Zweden hebben we in plaats daarvan al lange tijd een gesocialiseerde immigratie. Deze slecht geplande planeconomie pakt met dwang miljarden van de belastingbetalers af en investeert het in immigratie. Zoals verwacht vertoont dit alle ziekten die het socialisme te allen tijde met zich meebrengt: wanbeheer, verkeerde investeringen, grootschaligheid, bedrog, leugens, onderdrukking van meningsvrijheid, corruptie, intimidatie, propaganda, en erosie van de instellingen, deugden en vertrouwen. Bovendien vindt dit alles, net als in andere socialistische systemen, volledig plaats zonder rekening te houden met de wensen van de burgers.
Enige vanzelfsprekende barrières of belemmeringen bestaan niet in een grootschalig socialistisch systeem. Het was lange tijd taboe om commentaar te leveren op volumes. Volgens de sociaal-democratische premier Stefan Löfven was er “geen limiet” voor het aantal asielzoekers dat kon worden ontvangen. Het rolde gewoon door. Zoals in een oude propagandafilm van de Sovjet-Unie: een tractor, een andere tractor, nog een tractor… een psychiatrisch ziekenhuis.
Dus wat doen we nu? Kunnen we niet het socialisme afschaffen op het gebied van migratie en in plaats daarvan een deel van de goede migratie terugkrijgen? Helaas is het niet zo eenvoudig.

Johan Visser
Johan Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cornelia

U bent een generalist!,😟

Hesa
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Allemaal verkiezingsretoriek. Ze (de politiek)zullen nooit toegeven dat ze fout zaten . Ik denk ook niet dat er wat zal veranderen. Massa immigratie is al te lang aan de gang. Werken zullen die laagopgeleiden nooit doen: want daar kwamen ze niet voor naar nederland. Met andere woorden, dadelijk zit de nieuwe regering met de vergrijzing en duizenden niet werkenden.

Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Niet morgen ,maar vandaag de grenzen dicht,de hele instroom van gelukszoekers die geen verblijfsvergunning heeft ,gelijk het land uit,met als dreiging voor landen als Marokko het onmiddelijk stopzetten van betalingen aan het land ,bij weigering van opname ,een beetje minister met gezag heeft dit zo voor elkaar ,wat wij in Nederland hebben is geen vluchtelingenprobleem ,maar een regeringsprobleem,met halfzachte eieren ,nu met een grote waffel omdat er verkiezingen aankomen,maar als het er op aan komt ,de andere kant op kijken ,liever samen heulen met links, Geert en Baudet negeren ,om zelf kost wat kost in het pluche te blijven .

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland is overbevolkt en de verkiezingen naderen. Dat betekent dat overbevolking veelvuldig ter sprake gaat komen de komende tijd en dat de overbevolking blijft groeien ook na de verkiezingen. Nederland, dat kleine landje gaat richting 18 miljoen bewoners en ontdekt nu pas dat het een beetje veel is. Vergrijzing help je niet door jonge mensen binnen te loodsen die levenslang aan de financiële infuus zullen blijven terwijl het aantal werkenden gaat dalen. De enige reden van de nut van blijvende economische groei is dat het aantal mensen groeit. Hoe ver moet de groei gaan? Als het aan de VN ligt dan waarschijnlijk onbeperkt want de overbevolking is voor hun geen issue. Vele landen, meestal islamitisch sporen bewoners juist aan om nog meer kinderen te nemen want dan kunnen zij over de wereld heersen. En de domme Europa laat al die mensen binnen zodat de Europese leidende cultuur langzaam verdwijnt onder de druk van een andere cultuur van buiten. En wie betaalt het allemaal? Juist, Europa! En dat dankzij het gebrek aan gezond denken van partijen zoals D66 en de groen-linkse partijen. De andere conventionele partijen kan je verwijten dat zij het allemaal toelaten, tenzij hun denkvermogen ook een reden mag zijn. En de partijen die zich hier tegen verzetten worden achter de cordon sanitair gehouden want fascistisch. De aarde zal dus niet door de klimaatverandering vergaan maar eerder door de ongeremde vermenigvuldiging van de menselijke soort. En Nederland is dom bezig om zichzelf te vernietigen door leidend te willen zijn op verkeerde wijze.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima artikel!
Mijn ervaring leert helaas, dat wat bepaalde bewindslieden en politici er momenteel weer eens uitbraken, pure verkiezingspropagandais.
Dit bewijst echter óók snoeihard dat zij wéldegelijk precies weten wat er aan de hand is in dit land en dat à la minute een totale migratiestop de enige échte oplossing is voor bijna alle problematiek in dit zwaar overbevolkte landje.
Omdat met z’n allen de straat op bepaald niet de voorkeur van de rechtse kiezer lijkt te zijn, al heeft het in Frankrijk al behoorlijk wat vruchten afgeworpen, is er maar één conclusie: De Nederlander moet het stemgedrag dringend gaan veranderen en anders stoppen met klagen en de biezen pakken.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De salonsocialistische elite is gewoon de samenstelling van de bevolking moedwillig aan het wijzigen.
En zolang Rutte & Co het cordon sanitair overeind blijven houden, om hun eigen zeteltjes (inkomen) veilig te stellen, gaat daar ook geen verandering in komen.
Al die plotsklapse kritiek op de EU, het klimaatbeleid, en het migratie beleid, wat nu door de ze zittende regenten naar voren wordt gebracht zijn gewoon weer de inmiddels welbekende leugens voor de verkiezingen, het is allemaal weer toneelspel voor de bühne.
En men gaat er daarbij, waarschijnlijk terecht, van uit dat, met de volle ondersteuning van de NPO, een groot deel van het stemvee er wel weer in zal gaan tuinen.
Dat Hugo de Jonge destijds, een week voor Rutte bij het kruisje tekende als ik het mij goed herinner, geeneens wist wat het Marrakesh pact was is veelzeggend.
Het zijn voor hen gewoon zaken die gedaan moeten worden om de linkse politiek waar ze mee in bed liggen tevreden te houden, de lange termijn effecten ervan interesseren hen geen zier.
En het is overigens geen Marrakesh pact, het is het Marrakesh verdrag (treaty = verdrag), maar die kleine naamsverandering was noodzakelijk omdat Rutte anders niet zomaar bij het kruisje had kunnen tekenen.
Als het correct naar Marrakesh verdrag vertaald was dan had er namelijk wettelijk niet getekend mogen worden zonder dat er eerst in de eerste en tweede kamer over gestemd was.
Zo werkt dat bij de firma List & Bedrog.

Rob
Rob
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Marrakesh zou ook voorzien in het terugnemen van uitgeprocedeerde asielzoekers door het land van herkomst. Marokko geeft hier geen gehoor aan. Zoek het zelf maar uit Nederland !

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Van Beetz benoemt de moeilijkheid: Het Vluchtelingenverdrag, de Schengenovereenkomst en de Dublinafspraken zullen voorlopig onaantastbaar blijven. Er zijn dus drie oplossingen. Ofwel: 1. we zoeken binnen die regels een werkende oplossing; 2. we negeren de regels die niet werken; 3. we verklaren de regels nietig. Meer smaken zijn er niet. Van die oplossingen gaat 1 vermoedelijk niet werken. Nummer 3 is nogal moeilijk. Dus houd ik het voorlopig op 2. Daarvoor zullen we aan een soort noodrem moeten trekken. Dat moet dan wel onmiddellijk. Voor alle duidelijkheid: Nu, dus. Meteen. En als we de noodrem eenmaal gevonden hebben kunnen we die gelijk op nog een paar problemen toepassen die te maken hebben met de ECB en de mislukte euro in zijn algemeenheid om laten we de Green Deal vooral niet vergeten.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Op basis van de inschatting van de wethouder integratie van rotterdam zou Nederland maximaal (maximaal!) een half promille per jaar aan migranten kunnen opvangen (de wethouder zei 1 promille, maar dat was voor rotterdam, één van de grote steden waar toch al iedereen naar toe wil, dus voor het land als geheel is het logischerwijs aanmerkelijk minder). Dat komt overeen met een slordige 10.000/jaar. Daar zitten we al heel lang ver overheen. Om integratie niet verder te bemoeilijken zal de grens dus voor onbepaalde tijd geen migranten meer mogen doorlaten. Neutraler kan ik het niet formuleren.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Terugsturen schijnt moeilijk te zijn. Misschien moeten we de staaatssecretaris op cursus sturen naar Belgie waar het beter lijkt te lukken.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

In België gaat men inderdaad heel anders met dit probleem om.
Daar wordt het “we are here” tuig gewoon opgebost en op het vliegtuig terug naar Afrika gezet.
En als meewerken er niet in zit worden ze gewoon, letterlijk, het vliegtuig in geknuppeld.
Klinkt allemaal erg cru, maar dat is nu eenmaal de enige taal die dat soort volk begrijpt.
Ik ben bang dat die staatssecretaris van ons, geconfronteerd met het Belgische beleid, met een bleek neusje een of andere “safe space” in zal vluchten om er nooit meer uit te komen.

Cees Dekker
Cees Dekker
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Niet genoemd: het opzeggen van die verdragen. Daarvoor zal ook een Nexit nodig zijn. Dat is de noodrem waaraan op korte termijn getrokken moet worden. Verder hetgeen anderen ook al geschreven hebben: Er kan direct begonnen worden met het onmiddellijk detineren en vervolgens heenzenden van uitgeprocedeerden.

Realist1966
Realist1966
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cees Dekker

We kunnen geen verdragen opzeggen. In onze grondwet staat dat internationale verdragen boven onze nationale wetgeving gaan. We moeten dan de grondwet veranderen, wat een tweederde meerderheid vraagt. Dat zal in elk geval voorlopig niet aan de orde zijn. Oftewel slikken tot we stikken.

J. de Ruiter
J. de Ruiter
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Dat internationale verdragen boven nationale wetten gaan wil niet zeggen dat we ze niet op kunnen zeggen.

J. de Ruiter
J. de Ruiter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Héél goed artikel! Niet voortkomend uit etnofobie, xenofobie of niet-effectieve islamofobie, maar een prima en goed onderbouwde analyse.
Wel alle man en paard noemen: naast de reguliere politici zijn ook de bedrijven en werkgevers medeschuldig aan de hoge bevolkingsdichtheid in NL. Zij haalden en halen de arbeidsmigranten met bosjes hier naartoe en zijn ook niet ongelukkig met andere -al dan niet illegale- gelukszoekers, al zal men dat niet hardop toegeven.

Ook de financiering van universiteiten dient onder de loep genomen te worden. De huidige methodiek trekt onnodig grote aantallen buitenlandse studenten aan, terwijl het wetenschappelijk personeel klaagt over de werkdruk en veel te lange werkweken.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Verkiezingen in aantocht, laat u niet wéér bij de benen nemen door de “deskundigen” ; het enige wat die gasten kunnen is……praten, dagenlang praten zónder iets te zeggen !
“Regeren” is niet het sterkste punt van onze “regering”.
Hoogste tijd voor verandering maar dan een grondige. Dus NIET opnieuw een clubje “Hagenezen” dat ons landje nóg verder in de afgrond duwt maar “Hagenezen” die er voos óns, Nederlanders, én vóór ons eens zo mooie en écht rijke Nederland is.
Ik heb het helemaal gehad met het klets-clubje in den Haag, maar misschien kan iemand mij aangeven welke goede dingen zij hebben gepresteerd en dan bedoel ik : goede dingen voor de Néderlanders.

HPax
HPax
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland is altijd een natalistisch land geweest, alleen komt die massa-immigratie er nu nog bij. Vergelijk 2017 Denemarken pop. 130 p. km2 met Nederland pop. 411 km2.

Ook heeft Nederland via ontwikkelingshulp een flinke bijdrage geleverd aan bevolkingsexplosies, o.m. in Afrika-Tanzania.* Via ongewenste immigratie krijgen wij dus terug wat we hebben gezaaid.

*In 1962 telde Tanzania 10 mln zielen, in 1988: 23,2 mln., in 2006: 38 mln., in 2009 volgens ETU > 40 mln. Demografische gegevens dd 2006 melden voor Tanzania een geboorteniveau van 4,97 kinderen per vrouw; gemiddeld EU-cijfer: 1,47).
Hoe meer zielen hoe meer vreugde, plegen Hollanders bij kennisneming van dit fallisch nieuws kinderlijk opgetogen te reageren. Franse vertaling: : ‘Plus on est de fou plus on rit.
Deze groei heeft haar keerzijde. Konden vroeger zowat álle Tanzaniaanse kinderen lezen & schrijven, nu is dat 75%. Ontwikkelingshulp heeft mensen verwekt om aan een uitheemse, dodelijke ontwikkelingsmythe te voldoen. En Nederland (Pronk) heeft weer eens een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de wereld-overbevolking.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben aanzienlijk minder pessimistisch dan vrijwel iedereen hier. Probeer iets verder te kijken dan morgen. Rechts is ongeduldig, alles wat wij vinden dat nu mankeert, moet NU opgelost worden.
Toen de PVV nog de enige anti-immigratie partij in de TK was, en ik nog de herrinnering aan Hans Wiegel en Frits Bolkesteijn had, was de PVV GEEN alternatief en heb ik me 6 jaar door rutte laten bedonderen. De PVV had en heeft een FvD nodig en omgekeerd.
Pas sinds half 2018 is de PVV voor mij okay als samenwerkings partner voor FvD. Daarbij zijn VVD, CDA, SGP en 50Plus nog nodig om een regering te vormen, in 2025.
Ik betwijfel of DE VVD en DE CDA kiezer in 2021 al wakker zijn. Daarom ben ik bang dat we in 2021 NOG een keer een kartel regering zullen hebben.
Italie is een voorbeeld hoe de toekomst van Europa eruit ziet. DE kiezer daar is inmiddels ZO wakker, dat zelfs een deel linkse kiezers menen dat de Rechtse Lega hun belangen beter zal behartigen dan de linkse partijen dat nu doen.
U, mede-lezer, zult de moed moeten hebben er hardop voor uit te komen dat en waarom u FvD kiezer bent, of PVV.

piet12345
piet12345
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De politiek heeft het gedaan en toch zijn er (veel?) mensen die verwachten dat het met een andere politieke partij aan het roer weer allemaal goed komt; wie zei alweer dat democratie een illusie is, een georganiseerde groepsverkrachting?

In veel Europese landen vindt hetzelfde plaats, zou dit toeval zijn of voeren politici simpelweg een hoger plan uit?

Politici zijn m.i. louter loopjongens en je kunt deze voor dom (wat ze echt niet zijn) en whatever uitmaken of de huidige loopjongens vervangen maar daarmee veranderd nog niet de opdracht die ze wordt gegeven en zal er dus nog steeds beleid volgen dat niet in het belang is van de burger.

Nee, ik verwacht geen oplossing vanuit die hoek we zullen toch echt terug moeten naar de tekentafel en beseffen dat het niet verstandig is om een klein groepje van mensen alle macht te geven.

HPax
HPax
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  piet12345

Ad piet12345

Nieuwe partijen, andere verkiezingsuitslagen. Ze zullen niets oplossen. ’t Blijven dezelfde Nederlandse politici, bekrompen, onhebbelijk, kortzichtig. Voorbeeld lijkt mij de verwording van D66. Zij begon zo hoopvol met haar voornemen van democratisch-institutionele hervorming, maar kijk eens wat zij ervan terecht heeft gebracht. Ongeveer het tegendeel. Baantjesjagers!

Het heeft iets te maken met de Nederlandse cultuur. Voor noodzakelijke structurele veranderingen zijn wij op een of ander Buitenland aangewezen. Vergeet niet dat wij rechts houden in het verkeer omdat Frankrijk dat wilde. Wij hebben de Franse wetten moeten overschrijven, maar bezitten de Franse geest ervan niet.

Shahrir beschrijft in 1937 de Nederlanders als klein-burgerlijke anarchisten en dat zijn wij gebleven. De vraag wordt dan wie ons nu weer uit de puree moet/wil helpen. We hebben historische banden met Rusland. Laten we die alstublieft niet verpesten. Misschien zullen eens de Kozakken van Putin op het Binnenhof de sneeuw van hun laarzen en paarden afschudden.

Friese canadees
Friese canadees
3 jaren geleden

Inderdaad, jullie zijn ‘op weg via de perfecte storm’ naar de daarop volgende ondergang
En de gemiddelde holle lander is daar NIET klaar voor,sterker nog:ze realiseren het zich niet
– 1939 het gebroken geweertje –
l’histoire se repete

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Friese canadees

Mag ik erop wijzen dat Canada er net zo slecht aan toe is als Nederland, aangezien trudeau een ordinaire d66 Ollongren is, die van de zeer naieve Canadese bevolking nog weer eens 5 jaar heeft gekregen om Canada dieper in de beerput te duwen? De enige reden dat Canada nog steeds deels een leefbaar land is, is omdat het heeeeel groooot is, een zeer beperkte bevolking heeft en trudeau het nog niet voor elkaar heeft voldoende islamisten te importeren. trudeau is net zo corrupt als rutte, merkel, Macron, en alle groenen wereldwijd.

26
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x