Het “waanzinnig gave land” van Mark Rutte

Bestuurlijke verlamming om de coalitie te redden

Titelfoto: Screenshot YouTube-video, kanaal VVD. Citaatrecht ex art 15a Auteurswet.

Vorig jaar verscheen er een wat zonderlinge boodschap van premier Rutte in het AD: een advertentie waarin hij Nederland beschreef als een “teer bezit van ons allemaal, als een vaasje dat we met 17 miljoen gewone en bijzondere mensen vasthouden.” In mijn column schreef ik toen dat dat tere vaasje al lang geen onaangetast bezit meer is, dat het verpand is, uitgeleend en beschadigd.

Onvrede

We zijn nu een opmerkelijk jaar verder. Onder een deken van bijna gezapige tevredenheid – het SCP signaleert al lange tijd een hoge kwaliteit van leven en een nagenoeg stabiele tevredenheidscore van de Nederlander – begon het te broeien. Leek het maatschappelijk klimaat de afgelopen zomer nog in grote lijnen kalm en geruststellend, die bijna rimpelloze oppervlakte kwam de laatste maanden behoorlijk in beroering.

Plots kwamen signalen van sluimerende maatschappelijke onvrede aan de oppervlakte: het Malieveld raakte omwoeld, het verkeer gestremd en de media in alle staten van opwinding. En we hebben nog lang niet alles gezien, nu door militante boeren is gedreigd om rond de naderende feestdagen de bevoorrading van winkels en distributiecentra lam te leggen.

Vastgelopen

De zo optimistisch gestarte regeringsploeg Rutte III lijkt piepend en krakend vast te lopen in het modderspoor van eigen onvermogen om de goede voornemens en de gewekte verwachtingen waar te maken. En zoals politicologen en historici weten: niet ingeloste gewekte verwachtingen vormen de voedingsbodem voor maatschappelijke onrust; ze hebben niet zelden geleid tot revoluties…

We beleven hier nog geen Franse toestanden. De beweging van de Gele Hesjes kreeg hier nauwelijks navolging: er waren kennelijk concretere bedreigingen en maatregelen nodig om ontevreden en gedupeerde Nederlanders in beweging te krijgen. Die ongerustheid, dat wantrouwen over de goede bedoelingen van ‘de boven ons gestelden’ diende zich de afgelopen maanden – zo op het oog plotseling – maar niettemin behoorlijk indringend aan.

Gemist

Hadden beleidsmakers en media – weer eens – iets gemist? Hadden ze het groeiend maatschappelijk onbehagen over de niet ingeloste beloftes (“na het zuur komt het zoet”), het toenemend woningtekort in vooral de grote(re) steden (er wordt nu openlijk gesproken over ‘een ongekende crisis op de woningmarkt’), de steeds weer falende instanties in de Justitieketen, de signalen over toenemende en nauwelijks te dempen werkdruk en personeelstekorten bij de politie, in de zorg en in het onderwijs, gemist?

En waarom kwam die stikstofcrisis uit de lucht vallen en legde een nauwelijks meetbare hoeveelheid PFAS het land stil?

 

Politiek onvermogen

Ondertussen neemt de laaggeletterdheid onrustbarende vormen aan, laat de toeslagenaffaire beschamende taferelen zien en is het asielbeleid al jaren volkomen vastgelopen. De pas aangetreden staatssecretaris kan zich slechts met nietszeggende gemeenplaatsen uit netelige vragen redden: “we gaan de wet bekijken, we zijn in dialoog, er wordt keihard aan gewerkt….” Zelden komt politiek onvermogen zo onthullend aan de oppervlakte: we horen dit al decennia lang….

Asielbeleid

Meer dan twintig jaar geleden kwam een gewichtige ambtelijke commissie bijeen om met enig vertoon de instelling van ‘terugkeerteams’ luister bij te zetten. Daarmee werd de kroon gezet op ‘een sluitend asielbeleid’. Als gevolg van de Overeenkomst van Dublin zouden asielzoekers voortaan nog slechts via lucht- en zeehavens in Nederland een beroep op toelating kunnen doen. Immers met het beginsel van ‘veilige derde landen’ zou dat via de landsgrenzen niet meer mogelijk zijn: op weg naar ons land hadden die inreizigers al tal van veilige derde landen doorkruist.

Ze hadden dus in die landen een asielverzoek kunnen of moeten indienen. Zij die dat niettemin waagden zouden onverbiddelijk naar het veilige derde land, of het land van herkomst, met behulp van die zo ceremonieel geïnstalleerde terugkeerteams worden terugverwezen. Daarmee was, zo werd ons voorgehouden, de asielketen sluitend en dus beheersbaar geworden. Tevreden hieven de aanwezigen het glas.

Falend overheidsbeleid

We weten inmiddels hoe dat allemaal is afgelopen. Al jaren maken groepen van uitgeprocedeerde en afgewezen asielzoekers het land onveilig en maken ze misbruik van opvangvoorzieningen. Met het Verdrag van Schengen en de gebleken doorlaatbaarheid van de EU-buitengrens, is een elementaire plicht van een soeverein land verzaakt. Ik citeerde al eens de Duitse schrijver en filosoof Rudiger Safranski: “Einwanderungspolitik ist ein elementarer Bestandteil eines souveränen Staates, der die Pflicht und Schuldigkeit hat, über seine Grenzen zu wachen.” (Neue Zürcher Zeitung ,8 november 2015).

Nog onlangs meldden zich in Ter Apel bussen vol Moldaviërs. Zij zullen hier, in Budel, nog maanden onderdak genieten. Het is het zoveelste voorbeeld van tekortschietend, soms gewoonweg falend overheidsbeleid.

Bijeenhouden coalitie

Er waren al geruime tijd voldoende tekenen van bestuurlijke verlamming en tekortschietende dienstverlening, maar die brachten de besluitvormers niet tot de noodzakelijke, drastische beleidsaanpassingen. Alle inzet lijkt te zijn gericht op het bijeenhouden van de coalitie. Met soms onnavolgbare politieke compromissen: probeert u maar eens aan een willekeurige buitenlander uit te leggen dat we in ons land pas weer huizen kunnen bouwen als we overdag op snelwegen niet meer dan 100 km. per uur gaan rijden. En tegelijkertijd ook wat aan de samenstelling van het veevoer gaan doen….

 

Spuug en ijzerdraad

Mijn column over dat ‘tere vaasje’ van Rutte, een jaar geleden, sloot ik af met: “Dat ‘tere bezit’ van Rutte, dat kunnen we niet eens zelf vasthouden; we mogen er hooguit op een afstand naar kijken, naar een gebutst vaasje, op een sokkel waaraan de betonrot knaagt.

Het is nog erger geworden: die sokkel wankelt, dreigt uit elkaar te vallen en kan ‘in dit waanzinnig gave land’ nog slechts met spuug en ijzerdraad bij elkaar worden gehouden.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
36 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Cornelia
Cornelia
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het wordt de hoogste tijd dat we in ons land ook een politieke “landslide” krijgen en af rekenen met deze incapabele trekpoppen van de Europese Unie.
Het merendeel van de mensen heeft het klimaatgeleuter ook wel gehad, die zien dat de belastingen flink omhoog gaan terwijl er bakken met geld gestoken worden in doelen die de burger nauwelijks ten goede komen.
Hetzelfde met die verschrikkelijke massa immigratie, we worden vervangen de veiligheid op straat verdwijnt, onze huizen worden weggegeven, de zorg wordt onbetaalbaar, het onderwijs staat op de tocht, en onze minister president liegt er vrolijk op los met z’n achterlijke vaasje.
Idioter kun je het nauwelijks voorstellen.
En dan de arrogantie die deze lamstraal aan de dag legt met zo’n gemaakte ernstige gezicht. Daar trapt toch niemand meer in?
We moeten zien dat we snel van deze flapdrol afkomen.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cornelia

De burger stemt nog steeds op hem en oppositie in de Kamer is er ook nauwelijks. Kennelijk is men blij met Rutte en blijft zeggen: maar wij hebben het toch goed!?

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

In de polls is de VVD inmiddels naar 20 virtuele zetels gezakt.
Dus de aanhang kalft langzaam af.
Het punt is dat die hele energie CO2 waanzin gewoon NIET in het VVD en CDA verkiezingsprogramma stond.
Bij de staten verkiezing dit voorjaar was het wel een groot item, en u zag het effect; FvD werd de grootste partij. De MSM hebben het Forum daarna hard aangepakt met framing en uitvergroting van de Otten affaire. Maar toch staan ze nu weer op 19 zetels.
We worden langzaam wakker. En zeker als de burger straks doorkrijgt wie de lasten gaan dragen van die windmolens en zonnen panelen.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

E.Vreeland@ Het wakker worden gaat wel heel erg langzaam. Men staat pas op als het over zijn lot bepaald is. En dan nog, behalve de PVV en FVD is er praktisch geen oppositie maar altijd collaborateurs te vinden zoals nu Otten en Krol die de stikstof wet door de kamer krijgen. Otten om zich zichtbaar te maken voor elke prijs en Krol die straks een nep berekening van de rekenrente als cadeau op zijn hoofd krijgt geslingerd, dus nul resultaat.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

ni28, alle begrip voor uw ‘zorgen’. Toch beschrijft E. Vreeland, ook niet altijd een toonbeeld van optimisme, de situatie beter en concreter. De VVD stond, ook onder rutte, op 38, verkiezingen daarna op 31. Een week geleden op 19 zetels. Hoe kunt u dan volhouden dat MEN op de VVD blijft stemmen. Natuurlijk zal de VVD nog x keren weer terugbouncen naar 20 – 25 zetels onder rutte. De partij heeft een beperkt % linkse D66 in de gelederen, wonende in Amsterdam kende ik er vele. Ik ben ervan overtuigd dat 35 – 45 % van NU nog VVD stemmers ieder jaar meer twijfelen en net als ik, uiteindelijk zullen zeggen ‘genoeg is genoeg’. Ik heb 3 jaar nodig gehad voor ik rutte voldoende doorzag……

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Henk Albarda, ni28, correctie op reactie ‘ni28, alle begrip’, in 2014 kreeg ik eerste serieuze twijfels en heb toch pas in 2017 de VVD uit volle overtuiging verlaten.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Henk Albarda@ De VVD is gewoon nog steeds de grootste al dalen de peilingen wel. En in de Eerste kamer komt de coalitie nog altijd aan een meerderheid door collaborateurs. Zoals nu aandacht zoekende Otten en de naive Krol. Het maakt niet uit voor wie je stemt,zij vinden elkaar in de polder altijd.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

ni28, jammer, u wint. Niet alleen aan u gericht, helaas zijn er op rechts steeds meer die uitsluitend treurnis willen zien. Ik zal uitsluitend nog mijn eigen optimitische reacties plaatsen. Ik blijf erbij dat als ALLE WELdenkende rechtsen optimistische reacties zouden blijven tonen, we meer kans hebben met 10 jaar ons terrein terug te winnen.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Henk Albarda, ik wil wel uw optimisme delen maar op moment zie ik niet veel reden voor. U wel?

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

ni28, JA. Zou ik kunnen verhuizen naar Hongarije, dan zou ik, MET evt grenscontroles bij Nederland, Duitsland en Oostenrijk, kunnen verhuizen. De Hongaarse vrouw waarvan ik in 1980 dacht te hopen met haar te trouwen, kon pas in 1989 ‘vrij’ naar de hele wereld vertrekken, mits ze geld had. Ik heb in 1980 in Budapest bijna 1 dag op een hongaars politie-bureau doorgebracht omdat ik als westerling me MOEST melden omdat ik bij Hongaarse vrienden overnachtte. Het verdere hoe en waarom moet u kennen. Zoniet, graag vragen?
Muv Duitsland, zie ik in alle Europese landen Rechtse signalen die op rechtse groei wijzen. Ik ben pas in 2016 ‘wakker’ geworden uit de braaf geloofde ‘rutte’ leugens.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Henk Albarda@ De situatie die u schetst komt mij bekend voor. Als iemand achter de IJzeren gordijn een westerling kende was dat een reden om beide personen door te lichten. Westerlingen werden afgeschilderd als vijanden en slechte mensen die het met jou niet goed meenden. Toen wij voor het eerst na 13 jaar onze land konden bezoeken met NL paspoort werden wij ook in de gaten gehouden door vriendelijke doch zeer nieuwsgierige mensen. Op vriendelijke wijze ontweken wij de vragen om familieleden niet in problemen te brengen. Ach, u weet zelf een heleboel van.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cornelia

´Daar trapt toch niemand meer in?´ Al een 20 jaar. Begon met het invoeren van de euro dat kabinetten steeds meer voor de EU gingen werken. Dat men de VVD onder Rutte de laatste 10 jaar hebben (her)kozen is mij een raadsel. Maar bekijk tot FvD de partijen? Geen EU-gelovige was enkel de PVV. Moslimimmigratie aanpakken en de rest is SP-beleid. Als je gaat kiezen, trap je er altijd in, behalve als jouw partij de meerderheid krijgt.

En het zou niet zo erg geweest zijn als de VVD niet praktisch ultra links beleid is gaan voeren om maar aan de macht te blijven.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deze man, waanzinnig geworden door z’n eigen leugens, l*lt als een kip zonder kop. Onder enkele “regeringen” Rutte is dit, eens zo mooie en rijke landje, verworden tot een armetierig en triest landje, volgebouwd met Kleding- en Voedselbanken,leegstaande opvangplekken voor jeugdigen, failliete ziekenhuizen enz. enz.
Deze Pinokkio Rutte probeert ons nog steeds wijs te maken dat we een rijk landje zijn, waaruit moge dat dan wel blijken ?
’t Wordt hoog tijd dat de bevolking deze schertsfiguur duidelijk maakt dat er op hem gekotst wordt en dat hij dient te verdwijnen en wel…….z.s.m.
De naam Rutte zal de geschiedenis in gaan als de “vernieler van Nederland”, een charlatan bezeten van geld , macht én pluche.

Anja
Anja
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

“Deze Pinokkio Rutte probeert ons nog steeds wijs te maken dat we een rijk landje zijn, waaruit moge dat dan wel blijken ?” Dat blijkt uit dat er miljarden weggegeven en weggegooid worden van de belastingbetalende burger, maar helaas niet naar zaken waar het naar toe moet gaan. Het is wel eerst weggehaald bij zaken waar het thuishoort, onderwijs, zorg, defensie, politie etc. etc.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Anja

@ Anja.
Er blijft aldus voor de belastingbetalende Nederlandse burger weinig over om zich “rijk” te kunnen voelen. Pinokkio gedraagt zich in ’t buitenland wel als een z.g. suikeroom, maar in eigen land is hij “uit-geregeerd”.
Maar misschien denkt deze vernielzuchtige man wel dat een Nederlander die door hem + zijn mede-daders volledig is uitgeknepen zich daardoor “rijk” voelt.
Hij weet werkelijk niet in welke wereld hij leeft.

Anja
Anja
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Ben bang dat hij dat heel goed weet, en met hem Merkel en Macron alle drie geen nazaten dus hoeven zich nergens druk om te maken, alleen om hun eigen schaapjes op het droge te krijgen.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Hij hoeft niet te weten in welke wereld hj leeft want de meerderheid van het controle-orgaan, tweede kamer, weet dat ook niet.

Fluitje
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit Nederland, balanceert op het randje van ?..
Wordt het boerenverzet, een aanzet tot revolte. ?..

Zoals het nu gaat, verhard de bevolking schrikbarend.
Niets is meer zoals het was, het onderlinge vertrouwen is in deze eeuw, tot bijna nul gedaald.
De angst onder de bevolking, voor de niet te overziene veranderingen, wordt duidelijk merkbaar.
En een angstig mens is tot alles in staat.

Iedere week een andere bewindsman, die te zwak is voor zijn of haar functie, is funest.

De Rutteclan, die Nederland inclusief een gigantische bruidsschat, aan Brussel heeft geschonken.

Dit komt nooit meer zonder Franse toestanden, voor de bakker.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En dan hebben we het nog niet gehad over de 50 miljard voor enegiewinning uit biomassa. Draagt nergens toe bij behalve tot de verslechtering van de luchtkwaliteit, vernietiging van bossen, en het ‘halen van de klimaatdoelstellingen van Rutte 3, op papier, voor wie het zo wil zien, als je volslagen gestoord bent. Hoop geld hoor, 50 miljard. Had ook geinvesteerd kunnen worden in kernenergie en H/Th onderzoek. Win-win-win-win. Moet aanspreken bij Wiebes McKinsey. Als Otten (of nog liever FvD) dat als wisselgeld hadden gebruikt bij de stemming in de Eerste Kamer over het stikstof Noodwetje dan hadden ze zich wel op de kaart gezet. Definitief en prominent. Wakker worden, jongens.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

BE@ De biomassa is zo een voorbeeld van administratieve oplossingen die nergens op slaan. Voor elke boom die je verbrand plant je een nieuwe en wacht dertig jaar. Terwijl de verbranding meer troep uitstoot dan gas.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

En dat was nu net het probleem met de stikstof. Je veroorzaakt nu stikstof en je hebt een plan om dat in de toekomst te compenseren. Dat mag niet, maar dertig jaar erover doen voor een gehele compensatie weer wel. Betekent toch dat er diverse agenda´ s zijn. Of men weet het niet meer: total geen overzicht.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

BegrensEuropa, Begrijp ik correct dat u FvD mede de schuld geeft dat het stikstof wetje zonder voorwaarden is aangenomen? Heeft u gemist dat FvD een voorstel heeft gedaan aan rutte, een voorstel met zeer stevige voorwaarden? Doordat Otten voor een kop koffie steun gaf, is het wetje erdoor gekomen. Helaas vergeet ik altijd van dit soort info de bron te vermelden, maar 100 % zeker heeft FvD een voorstel gedaan.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Dat doe ik inderdaad. Maar als ik iets gemist heb, dan hoor ik het graag. Biomassaverbranding is de zwakste schakel in het huidige klimaatbeleid, dus daar zou ik alle pijlen op richten. Dat sommige energiebedrijven zoals RWE dan een paar miljard schadevergoeding eisen, soit. Die krijgen dan ook gelijk voor een paar miljard anti-reklame over zich heen. En terecht. Die anti-reklame moet ook in Duitsland uit te venten zijn. Ik zie wel mogelijkheden voor een mooie internationale pro-FvD campagne. Kan misschien alsnog. Vijftig miljard aan onzinsubsidies is een hoop geld. En dat voor 0,0000000 repetent resultaat.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

BegrensEuropa, een glimlach over uw reactie ‘dat doe ik inderdaad’ en teleurgesteld over uw naiviteit. Dat laatste had ik tot nog gister voor onmogelijk gehouden!!
U en ik verlangen in dergelijke zaken 2 compleet verschillende houdingen van FvD. Weet niet meer of u PVV kiezer of (potentieel) FvD kiezer bent. Ik verlang van FvD dat wordt ingezet op max voorwaarden. Dat is precies wat FvD heeft gedaan. Er was vantevoren geen schijn kans dat rutte welke voorwaarde dan ook van FvD zou inwilligen.
rutte kent Otten en wist dat Otten graag de media wilde halen als ‘redder van de bouw’ met rutte.
Intussen op TPO en via Veren of Lood twitter berichtem, Otten wordt afgebrand. Okay, er zullen ENKELE VVD’ers en d66’ers hem danken voor het ‘redden van de bouw’. Die Bouw, die naar illegale immigranten gaat, met voorrang, dank aan rutte en Otten.
Laten we ons focussen op steun aan PVV, FvD en rechtse VVD’ers voor TK 2021?

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Collectieve waanzin en hysterie heeft zich de baas gemaakt over dit land en Europa. De migratieprobleem brengt ons terug naar de middeleeuwen en de klimaatprobleem naar de stenen tijdperk. Zo kan het open grenzen beleid en de hervorming van de economie onze toekomst bepalen. Boekhoudkundig veroorzaakte problemen worden boekhoudkundig opgelost en zoals altijd ten koste van de bekende zondebok. Alles wordt roekeloos omgegooid maar de enige echte probleem blijft ongenoemd, de overbevolking van de aarde die alle huidige problemen veroorzaakt.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Niet voor niets ben ik half 2018 vrijwel gestopt met het volgen van de MSM. OpinieZ neemt bij mij een vooraanstaande plaats in als kwalitatief hoogwaardig medium. Ik lees ook diverse andere rechtse sites (maar neem DDS niet serieus).
Laat ik vooropstellen dat ik liever met terugwerkende kracht in 2018 FvD, PVV, een kleinere, naar rechts teruggekeerde VVD, een kleinere naar rechts teruggekeerde CDA, SGP en 50Plus in een kabinet zie. Dat zou een snelle redding voor Nederland zijn gweest.
Echter, inmiddels weten we dat dit landsverraderlijke kabinet dat zelfs volgens de peilingen nog slechts 35 % van Nederland ‘vertegenwoordigd’, beslist blijft zitten. klaver en rosenmuller hebben iedere week met een grote greins een borrel na het belletje met hun secretaresse rutte.
Desondanks mag ik erop wijzen dat tegen alle demonisering tussen half 2018 en vandaag, van alle rechts-achtige partijen in Europa, dezen bij de kiezer soms in grote stappen, soms in kleine stapjes, blijven groeien.
Rutte maakt steeds meer fouten (leugens, bedrog, fraude), en ik blijf ervan overtuigd dat hij binnen een aantal jaren zo over de schreef gaat dat meer Nederlanders in de gaten krijgen dat de lastendruk nu echt exorbitant is gestegen dat hij eindelijk zijn electorale pak op zijn broek krijgt.
Naar mijn stellige overtuiging chanteert hij een groot deel van de VVD fractie en dat gaat in Nederland niet eindeloos goed.
Duitsland is het echte probleem, merkel heeft er bijna een DDR van gemaakt. Het enige recht dat de Duitser nog heeft tov de DDR is de mogelijkheid van vertrek……

Walter
Walter
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

En niet alleen leugens,bedrog en fraude maar ook misdrijven verhullen zoals ambtenaren van financiën dat door hogerhand krijgen opgedragen.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Walter

Walter, U heeft geheel gelijk met uw aanvulling. Als pas tweede helft 2016 vertrokken VVD’er, kan ik nu al vele A4tjes vullen met het in hoofdlijnen uiteen zetten van alle leugens, verkiezings bedrog, zwaartse corruptie ooit, Trias Politica opzij zetten alsof het normaal is, fraude, democratie omzeilen, etc.
Ik ben veel optimistischer over de 10 jarige toekomst van Nederland dan de meesten op rechts, omdat ik zelf pas ZO kort geleden uit de VVD ben vertrokken. Bovendien volg ik alle Europese landen via ‘rechtse’ sites en dat vertalen levert positieve signalen op, echter NIET binnen 1 of 2 jaar.

Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een dagje gaan de boeren naar Den Haag ,dit protest zal Rutte aan zijn laars lappen,willen ze wat bereiken moet je ze raken waar het zeer doet ,dat is bij iedereen gelijk ,namelijk geld,Hong Kong,Frankrijk,die gaan door,en wel net zo lang tot de dag dat de regering toegeeft,en dan heb ik het niet over die paar dwazen op Schiphol,maar boeren ,bouvakkers ,en alle mensen die moeten werken voor hun brood,uitgeknepen worden door de belasting,en op de meest onmogelijke manieren worden belemmerd om hun werk uit te voeren .Alles onder het mom klimaat,maar de werkelijkheid is het opbrengen van gelden voor de gelukszoekers,zit zelf veel in het buitenland ,en deze week sprak ik een schooljuffrouw in Duitsland ,hebben daar 8 kinderen uit een gezin op school ,zijn ingevlogen vanuit Syrie ,huis,verzekeringen,kleding ,alles betaald door de staat,waar denken die ambtenaren waar al dat geld vandaan moet komen.Ben geen pessimist,maar als iemand denkt dat dit lang duurt,zou ik zeggen ,droom lekker door .Rutte graaft zijn eigen graf,en de knikkende partij gaat met hem mee .

van Veen
van Veen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Graag zag ik het anders, maar Nederland wordt, wat er ook gebeurd, iedere dag een beetje minder Nederland. Ouderen en veelal behoudende, vallen af en wat komt er bij? Laat ik het voorzichtig uitdrukken; niet de meest getalenteerden die vervolgens volop kinderen krijgen. En wat te denken van de demografische ontwikkeling van de autochtonen zelf. Bij wie worden de meeste kinderen (nog) geboren? Ik durf het antwoord niet neer te schrijven.
Ooit was er iemand zonder visie die zei: “wij zijn met meer”, maar over 25 jaar zijn “zij” met meer.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als wij 100 km/u gaan rijden kunnen er weer 75.000 huizen gebouwd worden. Waarom gaan wij niet naar 80 km/u of 50km/u? Dan kan Nederland zelfs volgebouwd worden. Dan wordt het pas leuk, een grote stad Nederland volgens het beeld van D66. De halve wereld pas er in. Wij kunnen ook het aantal inwoners verlagen, lijkt mij beter voor de leefbaarheid en ook de aarde wordt er leuker van.

HPax
HPax
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beetz schildert van Nederland anno Nu een welhaast revolutionaire toestand, maar uit geluks-enquêtes die regelmatig onder de NL-bevolking worden gehouden, blijkt steeds weer dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders zich hier gelukkig voelt. Volgens sommige onderzoeken zijn ze of vinden ze zich zelf het gelukkigste volk van de hele wereld! Ongelooflijk!

En ook was Nederland steeds een armoedig land; België bijvoorbeeld was altijd welvarender. Maar recent zijn we in de toestand gekomen dat er voor Nederlanders in Nederland geen onvrijwillige armoede meer bestaat; en wij leven allemaal stukken langer. Wat ook iets zegt.

En dit alles culminerend onder het regime van Rutte. Alleen die ‘nodeloze, tomeloze immigratie fnuikt ons. Rutte brabbelt over een ‘teer vaasje’ of zoiets, dat we moeten vasthouden, maar intussen vindt er een ‘gangbang’ op de Nederlandse Maagd plaats. Die niet weet wat haar overkomt! Ze denkt – onopgevoed als zij is – dat zij bemind wordt en dat ze – zie 1e alinea – van geluk mag spreken.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  HPax

@ HPax.
Ik geloof geen snars van die z.g. geluks-enquêtes.
Verder geloof ik er óók geen snars van dat in Nederland “vrijwillige armoede” voorkomt; ik ben erg benieuwd waar u deze wijsheid vandaan haalt. Als ik de lange rijen wachtenden wekelijks bij de Voedselbank in mijn woonplaats zie staan, incl. kleine kinderen, draait m’n maag om, deze mensen staan daar niet als zij op een normale manier hun eten zouden kunnen kopen/betalen. Dus het liegen én bedriegen door Rutte + consorten betr. het “rijke” Nederland kan hij nu wel achterwege laten……….grove leugens/bedrog. evenals de z.g. “geluks-enquêtes”.

HPax
HPax
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

@Karton
CITAAT Karton:‘’Als ik de lange rijen wachtenden wekelijks bij de Voedselbank in mijn woonplaats zie staan, incl. kleine kinderen’’ enzv.

Met deze bewering wilt u mijn these over het niet bestaan van een Nederlandse armoede in twijfel trekken. Om het zacht uit te drukken. En vooral die ‘kleine kinderen’ doen het, een onoverwinnelijk argument in Nederland.

Maar heeft u mijn stelling wel nauwkeurig genoeg gelezen? Waren die ‘lange rijen wachtenden wekelijks bij de Voedselbank’ (VB) die u zag wel allemaal Nederlanders? En is je geld bijvoorbeeld aan roesmiddelen besteden en daarna een beroep doen op een (VB) geen teken van ‘vrijwillige armoede? En geldt dat toch ook voor (wan)gedrag dat maakt dat je niet aan een (laag) betaalde baan kunt komen. En voor het op de wereld brengen van kinderen zo arm dat ze op voedselbanken zijn aangewezen. Wat zijn dat voor ouders die hun armoede kozen?
Maar kregen ze dan geen kinderbijslag? Zo ja, is dan de vraag wat die kinderen bij die (VB)’s doen.

Ik ben geen vriend van Rutte & trawanten, maar materieel rijker is tijdens zijn bewind Nederland nooit geweest. En vergeet de Gouden Eeuw. In die tijd leefde je niet lang, had je geen WC’s, iedereen stonk en met al je eventuele geld geen aspirientje om je van een eenvoudige ziekte af te helpen. Welke arme Nederlander die van de VB leeft, zou naar die roemruchte tijd zonder internet en TV terug verlangen?

Als je op Rutte en consorten wilt hakken, neem dan ‘onze’ massa-immigratie. Een al overbevolkt en ecologisch uitgewoond land daarmee op te zadelen, en met dat ellendig beleid door te gaan, dat had men, of ik, wat jaren geleden niet van ze verwacht.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  HPax

@ HPax.
Excuses voor mij wel erg late reactie.Ik ben geenszins van plan om met de woorden “kleine kinderen” er een heel zielig verhaal van te maken. Mensen mógen naar een Voedselbank als hun gemeente dat toestaat, dat is afhankelijk van hun inkomen, leefomstandigheden enz. Iemand die € 6000 p/mnd. verdient komt niet in aanmerking ook al zou hij/zij € 5990 uitgeven aan drugs.
U bent bent kennelijk niet goed ingelicht. Ik heb enige tijd als vrijwilliger aldaar gewerkt en weet hoe het daar toegaat, ik kan u zeggen : triest , heel triest. Om die reden ben ik er dan ook mee gestopt.
Onder het bewind van Rutte is de zorg, vooral voor ouderen, in elkaar gestort, het onderwijs in elkaar gestort, het leger in elkaar gestort, de politie in elkaar gestort, volgens u zou dat een gevolg zijn van de materieële welvaart in dit verarmde landje.
Ik heb 10/tallen jaren bij politie-justitie gewerkt en heb vanaf het begin van de massa-immigratie mijn vraagtekens daarbij gezet omdat toen reeds zichtbaar was welke troep de overheid binnenhaalde, vanaf dat moment zijn én mijn stemgedrag én mijn gevoelen t.o.v. immigranten drastisch gewijzigd.
Rutte en consorten hebben dit eens zo mooie landje naar de kl.ten geholpen !!!

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  HPax

HPax, ik heb in mijn HEAO tijd, 1986, al in het tweede jaar geleerd hoe een enquete tot stand komt. Tevens las ik afgelopen dagen dat bv in de USA in een enquete bewust onevenredig veel democraten waren opgenomen om zeker te zijn dat de meerderheid VOOR impeachment zou zijn.
De enige enquete die ik nog vertrouw is de enquete die IKZELF maak, doelgroep uitzoek en uitvoer.
Ik denk dat de burger in Europese landen binnen 10 jaar landverraders als rutte de deur wijst. Daarna moet de grootste schade uit de Europese geschiedenis worden hersteld (incl AH!!) . Dat gaat WEL lukken.

36
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x