De ‘Groene’ bosbranden in Australië en Californië

Incompetent natuurbeheer richt inferno aan

Titelfoto: Blushelikopter in Victoria, Australië (30 december 2019). Foto van Ninian Reid, gepubliceerd onder CC BY 2.0 . Citaatrecht art. 15a Auteurswet.

De enorme bosbranden in het zuidoosten van Australië domineren het nieuws al weken. Die zijn het gevolg van de klimaatverandering, lees: de veronderstelde opwarming van de aarde door menselijk toedoen, zo horen we dagelijks. En die uiterst gevaarlijke opwarming (1 gr C over de afgelopen 130 jaar) zou worden veroorzaakt door het verstoken van fossiele brandstof.

Het feit dat wereldwijd de bosbranden de afgelopen 20 jaar juist zijn afgenomen krijgt geen aandacht. Hoe kan het dat juist Australië en Californië daarop een uitzondering zijn?

 

Afname natuurbranden

Opvallend genoeg neemt het aantal natuurbranden op aarde af. In de periode van 1998 tot 2015 is het landoppervlak dat in vlammen opging met 15 tot 35 procent gedaald. Dat is de verrassende conclusie van een internationaal onderzoeksteam, na analyse van satellietbeelden uit deze periode waarop precies te zien is waar branden hebben huisgehouden. Tegenwoordig brandt jaarlijks ongeveer 1,2 miljoen vierkante kilometer minder land af dan een kleine 20 jaar geleden – ongeveer het oppervlak van Frankrijk, Spanje en Portugal samen, schreven de wetenschappers in 2017 in een artikel in Science.

Deze afname wordt toegeschreven aan beter landbeheer, zoals toename en intensivering van de landbouw, zegt NASA-onderzoeker Niels Andela, die het onderzoek leidde. Er is meer investering in huizen en gewassen, dus brandbestrijding, want je wilt niet dat alles in vlammen opgaat. En er is meer vee dat het lange brandbare gras weggraast.

Maar de meeste klimaatmodellen gaan er van uit dat er juist steeds meer natuurbranden komen, en houden geen rekening met landbeheer. Op wereldschaal blijken veranderingen in landbeheer echter een grotere invloed op het voorkomen van branden te hebben dan de verandering van het klimaat.

 

Degelijk onderzoek

Het is degelijk en relevant onderzoek, zegt Mart-Jan Schelhaas, bos- en landschapsecoloog bij Wageningen Research. ‘De remedie tegen brandgevaar is dus simpel, maar lastig in praktijk te brengen: Meer beheer!’ Dan is er dus iets heel erg mis met het landbeheer in Australië en Californië. Te meer daar het in Australië de afgelopen vijftig jaar juist natter werd.

Ja, u leest het goed. De laatste paar jaar zijn droog geweest, maar de laatste halve eeuw in Australië was juist natter dan de vorige halve eeuw. Wat is er aan de hand? In Australië is er veel kritiek op de overheid die het beheer van natuurgebieden ondeskundig aanpakt.

Voorzorgsmaatregelen

In Australië en Californië heb je vaak extreem weer met droge en hete zomers, dus bosbranden. Dat weet je als je daar woont, net zoals je hier natte voeten kunt krijgen. Dus neem je voorzorgsmaatregelen. Zoals het aanleggen van brandgangen of het preventief verbranden van kreupelhout en afgevallen blad: allemaal brandstof die maar beter opgeruimd kan worden.

Als je dat goed doet, zoals de Indianen en de Aboriginals al lang geleden hebben uitgevonden, kun je zelfs alleen het materiaal op de grond laten verbranden zonder schade aan de bomen aan te richten. En die vuren doven weer vanzelf, mits deskundig en onder goede weercondities aangestoken. Lees hierover het verhelderende artikel over hoe in Californië deze bijna verdwenen kennis weer in praktijk wordt gebracht.

 

Preventief verbranden

Preventief verbranden vindt al jaren lang niet of nauwelijks plaats vanwege een verbod door de overheid. Roger Underwood, ervaren bosbrandbestrijder in Australië stelt: „De groenen kregen steevast meer invloed op het beheer van onze bos- en natuurgebieden. Veel bossen zijn nu gesloten voor publiek en het preventief branden is vrijwel gestopt. Met één belangrijk effect: onze bossen liggen boordevol licht ontvlambaar materiaal.” Bijvoorbeeld met bladeren van de eucalyptus, de voedselbron voor koala’s. Een boom die heel brandbaar is en de afgevallen bladeren vergaan niet.

Het roer ging om vanaf de eeuwwisseling. Underwood ziet het als invloed van ’groene denkers en politici’. Eén voorbeeld is natuurorganisatie WWF Australia, die in 2003 waarschuwde voor preventieve branden, omdat ze zouden leiden tot verlies van ’soorten, gemeenschappen en ecosystemen’.

 

Ondeskundig beheer

Groen landbeheer is dus eigenlijk géén beheer: de natuur haar gang laten gaan, met zo weinig mogelijk invloed van de mens. Met inperking van commerciële bosbouw (geef het land terug aan de natuur), verbieden van grazers en preventieve branden – die CO2 uitstoten en de lucht vervuilen.

Het aparte is echter dat het Australische ecosysteem al duizenden jaren is ingesteld op bosbranden, omdat die altijd al voorkwamen. Diverse planten en bomen daar hebben vuur nodig om zich voort te kunnen planten en preventieve branden zorgen juist voor meer biodiversiteit. Maar dat willen ‘de groenen’ kennelijk niet weten…

Boetes

Toen Liam Sheahan in 2004 bomen en struiken in een straal van 100 meter rond zijn huis in Central Victoria verwijderde om in geval van bosbrand zijn huis te kunnen sparen, werd hij door de autoriteiten aangepakt. Want dat mocht niet meer, zo bleek. Het lokale bestuur sleepte hem voor de rechter en tenslotte was hij aan boetes en juridische kosten zo’n 100.000 dollar kwijt. Jaren later bij de verwoestende Black Saturday bosbranden (9 feb. 2009) bleef zijn huis als enige in de omgeving gespaard. Er kwamen toen 181 mensen om.

“Het is een combinatie van ideologie en onwetendheid”, stelt Sheahan. “Voor een vuur heb je drie dingen nodig: hitte, zuurstof en brandstof. De eerste twee zijn niet te controleren, maar je kunt wel de brandstof verminderen.”

Inferno

De Bushfire Royal Commission adviseerde de Australische regering meermalen om de hoeveelheid brandbaar materiaal in staatsparken preventief te verbranden. Maar in plaats daarvan namen de preventieve branden – vuur met vuur bestrijden – met twee derde af. ‘Als je de brandstof op de grond verviervoudigt krijg je een vuur dat 13 keer heter is.’ Dan wordt een bosbrand een inferno waarbij de eucalyptusbomen volledig verbranden, terwijl normaliter de toppen gespaard blijven. In die toppen houden de opgerolde koalabeertjes zich schuil, die te traag zijn om voor het vuur te vluchten, vertelde Jacques Grégoire bij Vara’s Vroege Vogels. Dus sterven ze nu massaal.

Brandstichting

Onze NOS doet al weken bijna dagelijks verslag van de verzengende vuren in Australië. Nee, ze gaan nog net niet zover om de ‘opwarming van de aarde door de mens’ steeds als verklaring te noemen. Maar andere factoren komen nauwelijks aan bod. Brandstichting bijvoorbeeld, iets dat niet wordt veroorzaakt door klimaatverandering. Daarover worden felle discussies gevoerd, nu steeds meer mensen voor brandstichting worden aangehouden. Wel meldt de NOS de gigantische aantallen dieren die zijn verbrand. Opdat wij met tranen in onze ogen geëmotioneerd roepen: “Climate action now!

Renewable energy

Californië kampt met vergelijkbare problemen als Australië vanwege ‘groen’ natuurbeheer en bosbranden. Maar alsof dat nog niet genoeg is lijden ze ook onder het renewable energy beleid, dat veel bosbranden veroorzaakt. De Wall Street Journal deed onlangs verslag van het fiasco bij energiemaatschappij Pacific Gas & Electric (PG&E) in een pijnlijke en ontluisterende opsomming. Alle geld ging naar ‘hernieuwbare’ energie, want de dwingende doelstellingen, opgelegd door de overheid, werden steeds ambitieuzer. Van 20% in 2010, via 33 % in 2020 naar 60% in 2030: ze wilden wereldleider worden.

Achterstallig onderhoud

Helaas bleef er geen geld meer over voor de broodnodige reparatie van veel te oude infrastructuur die al lang over de datum was. Even vergeten dat achter elk zonnepaneel en elke windmolen een conventionele energiecentrale staat voor als de zon niet schijnt en de wind niet waait? Door dit achterstallige onderhoud zijn de afgelopen jaren meer dan 1.900 branden ontstaan vanwege exploderende gasleidingen, omgevallen elektriciteitsmasten en kortsluiting. Nu is PG&E wéér failliet, mede door alle claims vanwege de door hen veroorzaakte branden, de niet geleverde energie, black-outs en boetes voor overtreding van allerlei veiligheidsregels.

 

De eerste regenbuien zijn gelukkig gekomen in Australia. Er komen inzamelingsacties op gang voor de slachtoffers van de omvangrijke bosbranden. Dat is heel nobel van organisaties als het Rode Kruis. Ook beroemdheden grijpen deze kans aan om hun groene hart te laten zien (of hun naaktfoto’s) voor het goede doel èn zelfpromotie.

Maar wordt het niet eens tijd dat de overheden worden aangeklaagd voor hun verwoestende ‘groene’ beleid? Daar, maar ook hier?

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
28 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Je mag nooit hopen op een oorlog,maar een opstand die dat stelletje doorgedraaide klimaatgekken met pek en veren uit Brussel verjaagd,zou mij meer dan welkom zijn .

Pank
Pank
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank je wel Alma, nu maar hopen dat meer mensen deze bijdrage lezen. Niet het klimaat is een probleem, maar het uitsterven van rationeel denken is een wereld probleem geworden. De laatste zin: “Daar, maar ook hier?” geeft te denken…. zeker nu dat ons kabinet achter kinderen aanrent. (Greta Thunberg en nu Lars Westra).

E. Vreeland
E. Vreeland
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een echte eye-opener, dit artikel. Ik had er wel van gehoord, maar de auteur zet de feiten netjes op een rij.
Ik vraag mij af hoe het ging voor de blanken in Australië arriveerden, zo’n 300 jaar geleden. De Aboriginals konden wel preventief de bodembedekking wegbranden, maar het land is zo groot, en de bevolkingsdichtheid moet zeer klein geweest zijn.
Er moeten toen dus ook enorme branden geweest zijn. Met zeer veel dode dieren.
Wel weer tekenend de beelden propaganda van de main stream media. Met dieren in nood kun je veel clicks scoren. En dus veel inkomsten genereren. Hoe macaber.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“een combinatie van ideologie en onwetendheid” = groenlinks.

Gewoon de betrokken ngo’s, zoals WWF Australia in dit geval, financieel verantwoordelijk stellen.
En het zelfde geld voor de schade aangericht door mensensmokkel.
Hoe eerder de bankrekeningen van Soros en de postcode loterij leeg zijn hoe beter.

piet12345
piet12345
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Portugal 2017; 64 doden, meer dan 250 gewonden en een oppervlakte ter grootte van 177.000 ha ging verloren. Oorzaken, met name; opzettelijk aangestoken, mono cultuur (de zeer brandbare Eucalyptus), en slecht bosbeheer. Whats new.

John
John
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De klimaat onzin heeft maar een doel, heel veel geld aan verdienen.
En maar zwijgen als er één vulkaan het hele alfabet aan chemicaliën de lucht in blaast.

Matjan Tutul
Matjan Tutul
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Verhelderend & geloofwaardig. De polarisatie der standpunten is intussen zo ver gevorderd dat er niet naar geluisterd zal worden.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Stomweg lineair denken in een complexe wereld leidt vrijwel steeds tot ongewenste resultaten. Het is triest dat juist de milieubeweging, waar men enige kennis van niet-lineariteit in de ecologie mag verwachten, zich hieraan schuldig maakt. Niets ten kwade van het natuurgevoel, maar door te sterk op het gevoel te spelen en vrij bewust rationaliteit in het verdomhoekje te plaatsen (denk aan Lars en Thunberg, waarbij bewust keihard op het gevoel wordt gespeeld) verliest men elk contact met de werkelijkheid. Dat ‘groenen’ zich hier schuldig aan maken is tot daar aan toe, maar dat ‘verstandige’ middenpartijen zich hierin mee laten slepen is moeilijk onverklaarbaar en ten diepste verwerpelijk. Men doet er vervolgens nog een schepje bovenop door partijen als FvD, PVV en AfD als nazipartijen af te schilderen. Zo wordt de brave, zelfredzame burger elke moed ontnomen, terwijl oplossing juist van die burger afhankelijk zijn. En dan is het niet een kwestie van even kortzichtig omturnen van die ‘domme’ burgers, maar eerder van het terugturnen van de omturners.

Ada de Boer
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank je wel Alma voor dit artikel en de feiten en links die je geeft.
Zoals je zegt: brand hoort er bij in Australië. Ik zag daar iin 2013 een stuk land dat twee jaar daarvoor was afgebrand. Ik was verbaasd over hoe snel de natuur zich daar herstelde. Er was al weer veel vers groen gewas. De zaden van de planten die weggebrand zijn, kunnen goed tegen de hitte en blijven bewaard. Er ligt een vruchtbare laag as, de zaden komen daarop terecht en ontkiemen bij de eerste regenbui.

Jay
Jay
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Verreweg de meeste branden wereldwijd zijn aangestoken of veroorzaakt door onoplettendheid van mensen. Maar wanneer je een klimaatgelovige bent dan is alles te wijten aan klimaatverandering. Dat is de doctrine. En mensen die niet geloven zoals zij, zijn de klimaatheidenen en die gaan naar de klimaathel. Wanneer ze zelf klimaatzondes begaan, zoals vliegen, dan kopen ze dat af met klimaatboterbriefjes.. Goh, bekende manier om mensen in het gareel te houden. Klimaat is ingezet als seculiere religie, compleet met het dwingende juk en dichotomie tussen goed en kwaad.

“Klimaat” heeft echter helemaal niks te maken met het klimaat, net zo min als marxisme zich bekommert om mensen.. het zijn vehikels om macht te concentreren en mensen autoritair te kunnen besturen (en te bestelen).
Mensen die “klimaat” steunen denken te strijden aan de kant van het de goeden, maar zijn in feite onderdeel van de “baddies”. Ze plaveien de weg naar een toekomst met minder vrijheid en meer onderdrukking.

Het is afschuwelijk hoeveel natuur er verloren is gegaan met die bosbranden en al helemaal hoeveel dieren de dood hebben moeten vinden, maar dat ligt niet aan je co2 uitademing. Wel aan gecoordineerde brandstichters en niet-nadenkende linksgekkies die preventieve maatregels voorkomen.

HPax
HPax
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In Z.O.-Azië is / was een bosperceel in brand steken een bemestingstechniek. Naam daarvoor is in Indonesia ‘ladang’ bouw. Algemene term in de handboeken van de Culturele Antropologie voor deze manier van cultivatie is ‘slash and burn’. Landbouwvolken die daaraan deden, werden ‘mangeurs de bois’ genoemd.

Als een perceel bos I na platbranding in gebruik was genomen en na verloop van tijd uitgeput raakte aan, werd een nieuw stuk woud II ontgonnen’, en zo 3,4,5, door. Intussen kregen I,2 enz. gelegenheid te herstellen.

Dit systeem begon te falen toen door bevolkingsgroei te snel weer op de eerste akker moest worden terug gevallen. Onherstelbare erosie trad in.

Noodlottig bosbranden, klimaatcrisis, het is allemaal te herleiden tot overbevolking.

Jan de Jong
Jan de Jong
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik raad de video’s van Tony Heller aan. Onontkoombare rode pillen.

E. Vreeland
E. Vreeland
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

Bedankt! Het is goed om elkaar deze tips te geven.

Ni28
Ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De groene activisten zijn de grootste gevaar niet alleen voor de natuur maar de hele samenleving. Zijn de verdwenen beschavingen ook soms het gevolg van groene activisme? In deze gekke wereld die holt achter activistische pubers zonder enige kennis van zaken zou je het haast verwachten. Zelfs de cijfers van gerenommeerde instanties worden opzij gezet want het hoe en wat is eenmaal bepaald en het past goed in het verdienmodel die de burger leeg zal zuigen. How dare you, om dat tegen te spreken?

Alexander
Alexander
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het betreft niet alleen wanbeheer van de bossen. ok het watermanagement is ernstig laakbaar.
In het filmpje hieronder maakt dat duidelijk.
https://www.youtube.com/watch?v=PBsFVn-kKV8

Joey France
Joey France
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Alexander

Bedankt voor de link Alexander, bijzonder verhelderend en natuurlijk doodgezwegen door de MSM!

Leon Lenssen
Leon Lenssen
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Alexander

Water rechten voor bevloeiing zijn tegenwoordig losgekoppeld van hét hebben van landbouwgrond. Politici hebben zich eraan verrijkt, waar onder Malcolm Turnbull, Penny Wong, Waterminister. 1 megaliter water, 100 mm regen, kost grofweg op de vrye markt nu $800 tot $ 1200. Als je dan ff betekent dat een mais crop 5-6 megalitres nodig heeft weer je wat t kost. Agrarische bedrijven gaan failliet. Dorpen lopen leeg want geen werk meer. Hét is een grote ramp en allemaal gecreerd door de politiek.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er is in Nederland maar 1,2 miljoen opgehaald voor de dieren in Australie. We vinden het ver van ons bed of de propaganda van de NPO werkt niet zo goed meer.

Joey France
Joey France
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Neen hoor, de mensen hebben er geen vertrouwen meer in en zien het permanente bedrog door MSM en autoriteiten steeds meer in. Het wordt steeds duidelijker dat al die giften verkeerd en dikwijls tegengesteld aan hun intenties worden aangewend.

Netty
Netty
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Men geeft toch geen geld aan een rijk land als Australië. Ook niet voor dieten.

Cees Dekker
Cees Dekker
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Interessant artikel. Geeft een nieuw licht op deze ramp. Wij zijn vorig jaar in juli in Australië geweest, in de Kimberley, dat is Noord-Australië. Ook toen was het erg droog. We hebben diverse excursies gehad in de natuurgebieden aldaar, en locale gidsen vertelden ons dat daar wel degelijk preventief en onder controle werd gebrand. Zoals eertijds door de Aboriginals. Vreemd dat dat kennelijk aan de zuidkust niet gedaan is, sterker nog, niet mocht van de overheid. Misschien is het zo, dat het beleid per staat verschilt? Hoe dan ook, dit artikel zou meer bekendheid moeten krijgen in de MSM.

Netty
Netty
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kijk al 20 jaar naar het Australian Open Tennis Toernooi in januari.
Al 20 jaar zijn er rond die tijd enorme bosbranden.
Er werd nooit veel aandacht aan besteed, tot dit moment, nu het ineens prima in het Klimaat
straatje van pas komt, hebben NPO en overige pers zich er samen met de linkse klimaat clan meester van maakt.
Zie je wel!! En al die zielige mensen en dieren worden als bewijs misbruikt voor hun halsstarrige gelijk.

Joost mag 't weten
Joost mag 't weten
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit soort grote, oncontroleerbare, branden zijn gewoon onderdeel van de natuur. Wel sneu dat je in een keer 30% van je geliefde koala populatie verliest maar die herstelt zich wel weer. Ingrijpen is dus niet noodzakelijk maar als je drama’s als momenteel gaande in Australië wil voorkomen wel wenselijk. Menselijk ingrijpen in de natuur heeft voor en nadelen…

Don Tessers
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik las een bericht dat het vanuit de sky met laserbeams is aangestoken vanwege investeringen in de toekomstige snelheidstrein.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Don Tessers

Alle berichten over brandstichters, totaal al 126 aangehouden, vele heterdaadjes, stand eind vorige week, zijn bevestigd. Lokale brandstichting is bewezen, met toelichting.
Dat de overheden of grote bedrijven met laser land zou hebben afgebrand om de bouw van een spoorweg af te dwingen, is op geen enkele manier zelfs maar bevestigd.
Ik krijg de indruk dat een enkeling het hele artikel niet heeft gelezen maar alvast na 1 alinea een niet beargumenteerde eigen mening heeft geplaatst.
Wereldwijd doet groen links (voortgekomen uit zware criminelen en communisten die geen democratie willen) al vele jaren alle natuur die er is, kapot te maken.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Don Tessers

Zelfs op linkse sites heb ik beter onderbouwde reacties gelezen dan de groen links (dus anti democratie, anti-Natuur, anti-burger) kretologie van een enkeling hier.

PeterdJ
PeterdJ
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Don Tessers

Dat hebben ze in Californié gedaan DEW, direct energy weapons. Heel goed zichtbaar op foto’s de bomen eromheen waren niet aangetast. Als mensen wat meer eigen onderzoek zouden verrichten dan kom je achter de waarheid.
Agenda 21 en 30 zoek het maar op.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Don Tessers

Agenda 21 en 30 zijn agendas van de VN. Daarmee hebben beide agendas een 0 geloofwaardigheid. Ieder WELdenkend mens weet dat de VN al vele, vele jaren het verlengstuk/speeltje is van Afrikaanse en MO dictaturen met daarbij China en Rusland.
In die gevallen waarin OpinieZ, Veren of Lood, TPO, Breitbart News Network en nog enkele WELdekende sites info bevestigen, zou ik enige geloofwaardigheid aan VN info kunnen hechten, 95 % NIET.

28
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x