Er komt een regering-Salvini aan

Sleutel voor hervorming EU ligt in Italië

Titelfoto bij artikel Johannes Vervloed op OpinieZ.com “Er komt een regering-Salvini aan”

Titelfoto: Matteo Salvini op EU-overleg in Oostenrijk (juli 2018). Bron: Europese Unie

De Italiaanse regering van Lega en Vijfsterrenbeweging zit in een crisis. Vicepremier en Lega-partijleider Matteo Salvini wil zijn groeiende populariteit met nieuwe verkiezingen en een nieuwe regering verzilveren. Hoewel de Senaat de stemming over het ontbinden van de huidige regering heeft uitgesteld en President Mattarella nog zijn fiat moet geven, gaan de meeste analisten er vanuit dat Salvini z’n zin krijgt.

 

Een regering-Salvini kan het einde betekenen van de EU als Ever Closer Union en het begin inluiden van een nieuwe, vrijwillige samenwerking van soevereine staten. Salvini heeft zoals bekend afwijkende standpunten over immigratie, begrotingspolitiek en buitenlands beleid. Ook andere lidstaten beginnen genoeg te krijgen van de steeds verdere uitholling van hun nationale bevoegdheden. In plaats van steeds meer gemeenschappelijke EU-bevoegdheden in een Ever Closer Union, zal er een terugkeer van soevereiniteit naar de lidstaten plaatsvinden. De verwachte internationale economische neergang zal dit proces versnellen.

 

Meerderheid

In de polls heeft Salvini’s Lega stuivertje gewisseld met zijn coalitiegenoot de Vijfsterrenbeweging (M5S). De vorige uitkomst – 17 % voor de Lega en 37 % voor M5S – zou nu het omgekeerde resultaat opleveren. Een nieuwe coalitie van Lega met Forza Italia van Berlusconi en de kleine rechtse partij Alleanza Nazionale van Giorgia Meloni kan rekenen op een meerderheid in het parlement (413 van de 618 zetels).

 

Hoofdbrekens

Als Salvini de grote winnaar wordt, wacht de EU een flink aantal problemen. Van een gemeenschappelijk EU immigratie- en asielbeleid zal niets meer terecht komen. Salvini maakt zelf wel uit wie hij wel en niet toelaat in zijn land. Ook de regels van het stabiliteitspact kunnen in de prullenbak. Salvini heeft al aangekondigd binnekort met een vlaktaks van 15% te komen. Van een begrotingstekort dat onder de 2,04 % blijft, zoals afgesproken met de Europese Commissie, is dan geen sprake meer. Ook een verdere verdieping van het huidige buitenland beleid kan de EU vergeten. Salvini is bevriend met president Poetin en wil af van de EU-sancties tegen Rusland.

Al met al zal een overwinning van Salvini de nodige hoofdbrekens in Brussel opleveren. De federale plannen van de Franse president Macron kunnen in de ijskast. Sterker nog, sommige EU-bevoegdheden zullen terug moeten naar de lidstaten. Althans, er van uitgaande dat men Italië wil behouden als lid van de EU en de eurozone.

 

Nationalisering migratiebeleid

De opstelling van de Italiaanse regering op migratiegebied zal met Salvini als premier verder verharden en consequenties hebben voor de EU. Italië staat daarin niet alleen. De Visegrad-landen met Polen en Hongarije voorop weigeren nu al mee te doen met een verdeling van illegale migranten over de lidstaten van de EU.

In de EU zal aangedrongen worden op het sluiten van de grenzen voor illegale migranten, opvang in de regio en beëindigen van asiel(s)hoppen. Als de EU er niet in slaagt dergelijk beleid te ontwikkelen en succesvol uit te voeren, zullen Italië en de Visegrad-landen eisen dat het immigratiebeleid volledig genationaliseerd wordt. Dat was overigens ook zo geregeld in het Verdrag van Maastricht (1992). Het was nooit de bedoeling dat dit een gemeenschappelijke bevoegdheid zou worden.

Als gevolg van een genationaliseerd immigratiebeleid zal het vrije verkeer van personen binnen het Schengengebied aan banden worden gelegd, met als consequentie het weer instellen door de lidstaten van grensbewaking voor personenverkeer. De overige drie pijlers van de Interne Markt, het vrije verkeer van goederen, diensten en kapitaal, blijven overeind. De Interne Markt hoeft hier niet onder te lijden.

 

Begrotingspolitiek

De meeste aandacht van de federalisten in Brussel zal uitgaan naar de begroting van Italië. Als het begrotingstekort zoals verwacht ver boven de afgesproken 2,04 % van het BNP uit zal komen, kan de Europese Commissie niets anders doen dan de zogeheten buitensporig tekortprocedure in werking stellen, met een fikse boete als gevolg. Salvini, zo voorspel ik, gaat die boete niet betalen. En dan zijn de poppen aan het dansen. Ik voorzie twee mogelijke scenario’s. Of Italië krijgt een Euro-holiday of de begrotingsregels van het Stabiliteitspact worden versoepeld.

 

In het eerste scenario zullen de enorme schulden van Italië grotendeels moeten worden afgeschreven. Italië zal een eigen munt invoeren en sterk devalueren t.o.v. de euro. De schulden zijn echter in (dure) euro’s. Italië zal niet de capaciteit hebben de schulden af te lossen en vroeg of laat in gebreken blijven.

 

Zeepbel

De tweede optie is een stuk goedkoper voor de EU. Op het eerste gezicht. Want met versoepelde begrotingsregels kan Italië weliswaar in de eurozone blijven, maar de spread (het verschil in rente) tussen Italiaans en Duits schuldpapier zal tot onhoudbare hoogte oplopen. De euro zal enorm onder druk komen te staan en de ECB zal met gigantische bedragen moeten interveniëren om de euro in stand te houden. De financiële zeepbel zal nog verder worden opgeblazen, totdat ….

 

Euro-holiday

Kortom, een Euro-holiday voor Italië is zo gek nog niet. Maar die optie is niet gratis. Vooral banken uit Frankrijk en Spanje zullen hun verlies moeten nemen. Maar de euro blijft in dit scenario behouden. Als Italië uit de eurozone vertrekt zal dat niet tot Italië beperkt blijven. Meer lidstaten kunnen of willen niet voldoen aan de strakke begrotingsregels van het Stabiliteitspact. Een groep landen, die qua concurrentiekracht en verantwoord begrotingsbeleid vergelijkbaar zijn, zal overblijven. De vertrekkende lidstaten krijgen weer een eigen munt, kunnen devalueren en (desgewenst m.b.v. het IMF) orde op zaken stellen.

Uittreden met een Euro-holiday hoeft, zoals eerder betoogd, niet permanent te zijn. Nadat orde op zaken is gesteld en een succesvol hervormingsbeleid geleid heeft tot herstel van de concurrentiekracht, kan men weer lid worden van de eurozone.

 

Buitenlands beleid

Er is met de nieuwe voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen een derde gemeenschappelijk EU-bevoegdheid in de maak. Dit betreft het stemmen met een gekwalificeerde meerderheid bij het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid (GBVB) in plaats van de huidige unanimiteit van stemmen. Ook dit voorstel zal vanwege de ontwikkelingen in Italië sneuvelen. Salvini is nog steeds ontstemd over de gang van zaken rond de benoeming van Ursula von der Leyen; zijn partij Lega stemde in het Europees Parlement tegen de benoeming van deze Duitse federalist. Salvini zal zijn vetorecht bij het GBVB nooit opgeven.

Overigens is Italië niet de enige lidstaat die tegen meerderheidsbesluitvorming is bij het buitenlandbeleid van de EU. Meerdere lidstaten willen dit niet. Ook dit zal geen reden zijn om Italië uit de EU te zetten.

Een regering-Salvini zal in ieder geval een boost betekenen voor eurosceptische politici en partijen in de EU. Met verkiezingen in de belangrijkste lidstaten (Frankrijk en Duitsland) in 2021 in het verschiet, zou het tij van de steeds verdere Europese integratie wel eens beslissend kunnen keren.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
20 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een regering Salvini kan het einde betekenen van de EU als Ever Closer Union !
Wat mij betreft mag de regering Savini gisteren aantreden !!!
Hoe deze man zich op den duur zal manifesteren zien we dan wel weer; de EU is tot op heden so-wie-so niet levensvatbaar gebleken en zeker niet van belang voor de bevolking, dat is wel zeer duidelijk. Misschien ontpopt Salvini zich als een alleen-heerser, wie weet, maar dat zal nodig zijn om je eigen land weer in eigen hand te krijgen.
Hopelijk houdt deze man z’n rug recht.

Nenne
Nenne
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank Johannes Vervloed
Links om of rechts om het is goed dat mede door Salvini de hete soep EU ( die inmiddels op aan brand staat ) eens flink wordt door geroerd voor het te laat is.
Terug naar een EEG samenwerking met andere landen is naar mijn mening het beste.
Ik zou zeggen kom maar op Salvini maak er het beste van!

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat hele “euro-holiday” idee is bezopen.
Het wegwerken van de desastreuze gevolgen die het invoeren van de Euro voor een land als Italië gehad heeft doet namelijk niets aan de primaire oorzaak van het probleem; de enorme economische verschillen tussen de lidstaten onderling.
Het is een tijdelijk lapmiddel, als de “holiday” voorbij is beginnen de problemen gewoon weer van voor af aan.
De Euro kan enkel werken als alle Euro landen het socialistische nivelleringsprincipe omarmen.
En zelfs dan zal het tot de economische verzwakking, en de uiteindelijke economische ondergang, van alle Euro landen leiden.
Het wordt tijd dat we de Euro gaan zien voor wat deze is; een middel om socialisme af te dwingen, vermomd als een middel om economische vooruitgang te bewerkstelligen.
Afschaffen dus, voor dat het echt te laat is.

Krol
Krol
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hopelijk wordt de macht van de EU als machtsblok doorbroken! Sluipenderwijs zijn we erin gezogen!
De verantwoordelijkheden terug naar de afzonderlijke landen, op enkele gezamenlijke onderdelen na.
Vieze geraffineerde politiek 💰 ten koste van de noordelijke landen!!!

p.
p.
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hoopvol. Hoe eerder hoe beter. Kunnen we niet met zijn allen naar Italie emigreren? Mogen we daar ook stemmen…

Thomas
Thomas
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het einde van de EU als “ever closer union”? Dat zou prachtig zijn, maar het is, vrees ik, te optimistisch gedacht. De eurocraten schuwen geen enkele vorm van eigenmachtig optreden, obstructie en sabotage om hun onzalige ideaal overeind te houden.
Mijn pessimisme is o.a. gebaseerd op de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk, waar Remainers onder leiding van Theresa May drie jaar lang obstructie hebben gepleegd tegen de uitslag van het referendum in 2016. Zelfs nu er eindelijk een Leaver in Downing Street zit, verzinnen tegenstanders de wildste plannen om de wil van het Britse volk te dwarsbomen. Dat wordt nog spannend in oktober.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ook de EU verdwijnt ooit maar wij zullen er nog lang last van hebben. En Brussel gaat steeds harder op de vroegere sovjet Moskou lijken. Totale unanimiteit in stemmingen en minutenlange aplaus ontbreekt er nog maar met verdere integratie zal het niet lang meer duren. Italië redt ons niet samen met Visegrad landen zolang die afhankelijk van geld uit Brussel zijn. Het paradepaard van de EU, de euro zal kost wat kost gered moeten worden en dat ten koste van de inkomens in sterke landen. In Nederland zullen op den duur ook de pensioenen sneuvelen tot het niveau van zwakke landen. Socialisme en communisme zegeviert in Europa alleen mag het niet zo heten. En dat alles wordt bij de VN geregeld waar de invloed van schurken en onder de mom van globalisatie alles naar hun hand geregeld wordt. Via haat jegens Israel wordt de invloed van het islam nog groter en de democratie gaat het loodje leggen. Onder Rutte 3 is al een begin gemaakt. De hoop die het verhaal van van de heer Vervloed uitstraalt deel ik niet, ik zie nergens geen straaltje verwachte optimisme.

Fluitje
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is de opdracht geweest van de Bilderberg vergadering, om de EU door te drukken, wees eerlijk, er zijn een aantal ijkpunten geweest, die nooit een meerderheid hebben opgeleverd, voor een EU in de huidige vorm.

Met bedrog en inlegvellen is deze EU er door gedrukt.

Balkenende en Rutte, zijn de marionetten geweest van de Bilderberg vergadering.

Nederland was en is een handelsnatie en heeft geen EU nodig, wel een goede samenwerking met alle landen in de wereld.

Asher
Hoofdredactie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Fluitje

1.Bilderberg samenzweringstheorieën zijn vaak hoogst vermakelijk. Ik geloof er niet in. Deze gezelligheidsvereniging van rijke en invloedrijke lieden zoveel macht toekennen is flauwekul. Alsof ze met een groot masterplan de wereld willen veranderen en regeringen doen wat zij willen….tja. Hetzelfde wordt gezegd over de Rothschilds, de Vrijmetselaars, de Rozenkruisers etc etc. Terugkerende, eeuwenoude fabeltje van het grote wereldcomplot.
2. Was Nederland geen handelsnatie? Nederland was in de 16e, 17e en 18e eeuw de leidende handelsnatie in de wereld. Maar dat even terzijde. Feiten zijn feiten.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

go, Salvini, go!! ik kan niet wachten tot de EU z’n dictatoriale trekken kwijt raakt. IEMAND moet die Brusselse kliek stoppen.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

@ Marien.
forza, Salvini, forza !
De EU moet niet alleen z’n dictatoriale trekken kwijt raken, die gehele zooi moet geruimd worden op de manier zoals bij landbouwers gebeurt ná het uitbreken van de één of andere besmettelijke ziekte onder hun vee. Wat heeft de EU-bevolking aan de EU ? Ik heb ’t diverse malen gevraagd maar krijg geen positief antwoord, kennelijk omdat er maar één antwoord is : Helemaal niks !!! In ieder mens schuilt ergens een dictatortje, maar die EU-figuurtjes tonen het óók nog eens overduidelijk. Nietsnutten als Verhofstadt, Timmermans, Draghi, van Baalen, Annie Pierik, Maritje in ’t Veld en nog vele anderen behoren niet dáár te zitten maar in een tehuis voor geestelijk zwakkeren. (Sorry dat ik het een beetje zwaar “aanzet”, maar ik moest ’t ff kwijt)

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben lid en kiezer van FvD, ben ervan overtuigd dat Baudet een te groot ego heeft en dat dat nodig is in de politieke wereld.
Gister ‘struikelde’ ik over een NPO bericht waarin 2 zeer vervelende punten werden aangegeven. De NPO stelde dat de 5sterren beweging vrijwel zeker met de sociaal democraten mee gaan stemmen tegen de motie van wantrouwen. De NPO insinueerde dat daarmee de motie van wantrouwen NIET zal worden aangenomen. Ook zou Salvini hebben gezegd dat hij door KAN met de 5sterren, ingeval hij de motie NIET wint.
Voor alle duidelijkheid, Ik vreet al een week mijn vingers op, hopende dat Salvini de stemming over de motie van wantrouwen WEL wint. Sinds ik het NPO bericht gister zag/las, zijn mijn vingers half op…….

trackback

[…] Lees verder>>> (h/t “Piet Snot”) […]

André ten Dam
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geachte heer Vervloed,

Wat betreft een Italiaanse euro-exit/euro-holiday wijs ik u graag op dit artikel:

https://gefira.org/en/2018/12/20/how-italy-can-set-its-own-monetary-policies-and-keep-the-euro/

Met vriendelijke groet,
André ten Dam,
Euro-researcher
http://www.TheMatheoSolution.eu

Johannes Vervloed
Johannes Vervloed
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  André ten Dam

Ik ken uw The Matheo Solution, heer ten Dam. Theoretisch zou deze wellicht kunnen werken, maar ben bang dat er geen voldoende draagvlak voor is, niet alleen onder regeringsleiders, maar ook niet onder (monetaire) economen.
mvg

André ten Dam
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Johannes Vervloed

Geachte heer Vervloed,

Het Gefira-artikel behandelt een sec Italiaanse euro-exit op de leest geschoeid van de The Matheo Solution (TMS), en is zowel monetair-economisch als politiek gezien de beste en meest realistische wijze voor Italië om t.o.v. de euro weer ‘monetair-flexibel’ te kunnen worden.

Zoals u weet is TMS (2010) echter bedoeld voor een eurozone-wijde introductie, maar het TMS-systeem kan ook op diverse andere wijze toegepast worden: N/Z-euro en dus ook een euro-exit van een (of enkele) euroland(en).

Daarom is het jammer (en een misser) dat jullie in het recente euro/EU-drieluik The Matheo Solution (TMS) hebben genegeerd.

Dat er voor TMS geen voldoende draagvlak zou zijn, daar zou u zich immers zomaar eens in kunnen vergissen.

Wat dat betreft, niet te veel naar uw (en mijn) goede vriend Lex Hoogduin luisteren, zou ik zeggen. Lex heeft er per slot van rekening ook 8 jaar over gedaan om te beseffen dat deze (eenheids)euro het niet gaat worden….

Met vriendelijke groet,
André ten Dam,
Euro-researcher

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een grenscontrole voor personen en tegelijk een interne markt met vrij verkeer van goederen? Dat moet je toch echt even uitleggen.

Johannes Vervloed
Johannes Vervloed
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Simpel. Ook nu zijn er al 6 EU landen, die geen lid van Schengen zijn:
Cyprus, Roemenië, Bulgarije, het VK en Ierland.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

@ Frans B.
Ik passeer zeer regelmatig de grens van Duitsland naar Oostenrijk = grenscontrole voor personen. Van Oostenrijk naar Italië = grenscontrole voor personen. Van Italië naar Zwitserland = grenscontrole voor personen. Van Zwitserland terug naar Italië = grenscontrole voor personen. Van Italië naar Oostenrijk = grenscontrole voor personen. Van Oostenrijk naar Duitsland = grenscontrole voor personen.
Aan de grenzen van óns land zij geen controles, dáárom zijn wij de “gekke Henkie” van de EU !!!!! (Soms staat er een auto van de Marechaussee nabij een grens,maar er wordt NIET gecontroleerd !)
De BOVEN genoemde controles worden verricht door bewapende militairen en/of grenspolitie. Tussen al deze landen, mogelijk m.u.v. Zwitserland, is een vrij verkeer van goederen, echter NIET van personen. Het blijkt dus best wel mogelijk @ Frans B.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

@ Frans B.
Ter aanvulling : de landen met de strenge grenscontroles voor burgers zijn Schengenleden.

20
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x