Tot 2021 past de EU vooral op de winkel

Patstelling tot machtswisseling in Duitsland en Frankrijk

Tot 2021 past de EU vooral op de winkel Johannes vervloed opiniez

Titelfoto: Unsplash.com (CC0)

 

Nederland is in de ban van de grote overwinning van het Forum voor Democratie in de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Ook elders in Europa heeft dit nieuws de headlines gehaald. Maar de aandacht gaat daar toch vooral uit naar de verkiezingen voor het Europese parlement die op 23 mei a.s. van start gaan.

De eerste peilingen laten zien dat de stemming verdeeld is. De twee grootste EU-gezinde groeperingen, de Christendemocraten en de Socialisten, stevenen af op een historische nederlaag. Zij zullen hun absolute meerderheid verliezen. De eurosceptische partijen die een andere politiek voorstaan en soevereiniteit willen teruggeven aan de lidstaten, komen overal in de Unie sterk op en zullen volgens de peilingen één derde van de zetels in het Europese parlement bezetten. De Ever Closer Union is niet langer vanzelfsprekend.

 

Oproep Macron

De Franse president Macron, een overtuigd aanhanger van een federaal Europa, ziet de bui al hangen en probeert sceptici de wind uit de zeilen te nemen met een oproep tot een sterkere EU. Een Unie die onafhankelijk van bondgenoot de Verenigde Staten een grotere rol moet gaan spelen op het wereldtoneel en tegenwicht moet bieden aan opkomende grootmachten als China en Rusland. Hij ontvouwde vorige week zijn visie in een brief die hij in 22 talen rechtstreeks richtte aan alle inwoners van de EU. In de brief propageert Macron een centralistisch gezag, versterking van de eurozone, budgetrecht voor de Unie, een EU-minimumloon en eigen EU-leger.

 

AKK reageert

Het Duitse antwoord bleef niet lang uit. ‘Generalsekretärin’ van de CDU en gedoodverfd opvolgster van Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer (of zoals de Duitsers zeggen AKK) reageerde in ‘die Welt am Sontag’: geen centralistisch gezag, geen overname van schulden van lidstaten die er een potje van maken en geen EU-minimumloon. Wel gaat zij mee met de wens van Macron tot een verdere politieke integratie. Hoewel Macron sneller wil gaan dan AKK, vinden beiden elkaar op een sterkere euro(zone) en meer defensiesamenwerking. AKK kwam zelfs met het voorstel om alle EU-landen met één EU-zetel in de Veiligheidsraad te vertegenwoordigen.

 

Europees realisme

Tegenover deze Frans-Duitse integratiewens staan de Europese realisten. Regeringsleiders Orban, Salvini en Kurz vinden dat de EU te ver is doorgeschoten en te veel bevoegdheden naar zich toe heeft getrokken. Zij pleiten voor ‘renationalisatie’ van de EU, een terugkeer naar een samenwerkingsverband van soevereine landen.

Dat wil zeggen: terug naar de economische unie van de EEG en samenwerking alleen op die terreinen waar grensoverstijgende problemen zich voordoen. Met een institutionele opzet waar beslissingen weer exclusief in de Europese Raad worden genomen en de Europese Commissie terugkeert naar een puur uitvoerende rol. Het Europese parlement kan worden afgeschaft, want de nationale parlementen zijn soeverein. En onze veiligheid blijft in handen van de NAVO.

Ik geloof nog steeds niet dat er een Brexit komt. Mocht er een tweede Brexit-referendum worden gehouden in het Verenigd Koninkrijk –  in de peilingen staat de Remainers op 9 punten winst -, dan zouden de Europese realisten nog in kracht kunnen toenemen. Britse conservatieven zouden dan het Eurosceptische blok met tientallen zetels kunnen versterken.

 

Fort Europa

Er is vanzelfsprekend ook nog een tussenweg: Fort Europa. Een EU met goed bewaakte buitengrenzen en opvang van asielzoekers in de regio, een Openbaar Ministerie ter bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit en een gemeenschappelijke buitenlandse en defensiepolitiek. Samenwerken op cruciale thema’s, maar zonder overdracht van nationale bevoegdheden als belastingheffing, sociaal beleid, onderwijs en gezondheidszorg. Voorstanders van deze lijn vind je vooral in de hoek van de traditionele liberale partijen.

 

Patstelling

De verwachting is dat na de verkiezingen voor het Europees parlement de Frans-Duitse as niet langer over voldoende steun beschikt voor verdere federale plannen. Hun federatiewens zal worden tegengehouden door een blokkerende minderheid van het eurosceptische blok. Renationalisatie – de wens van de eurosceptici – ligt evenmin voor de hand. De eurosceptische partijen zullen geen meerderheid halen in het EP. En ook in de Europese Raad zijn de regeringsleiders te verdeeld om het Ever Closer Union proces terug te draaien. Een patstelling is de meest voor de hand liggende uitkomst.

 

Toekomst EU

De toekomst van de EU is dan ook ongewis. Alles zal afhangen van de nationale verkiezingen. Met die van Frankrijk en Duitsland voorop. Alleen met andere politieke leiders van de twee grootste landen van de EU kan het roer worden omgegooid. Beide verkiezingen staan voor 2021 gepland. Niet uitgesloten is dat er zowel in Frankrijk als in Duitsland vervroegde verkiezingen gaan plaatsvinden. In Frankrijk vanwege de Gele-Hesjes-protesten en in Duitsland door een scheuring binnen de CDU/CSU – SPD coalitie.

 

Wat doet Rutte?

Ondertussen zal er iemand in de EU op de winkel moeten passen. Dat zal niet de vaste voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk zijn, noch de voorzitter van de Europese Commissie Juncker. Hun mandaat loopt af. Spitzenkandidaat Manfred Weber van de Christendemocratische Europese Volkspartij, de grootste groepering in het EP, wordt waarschijnlijk de opvolger van Jean-Claude Juncker. Wie Tusk opvolgt is minder duidelijk, maar de naam van onze minister-president wordt veelvuldig genoemd. Rutte zegt niet beschikbaar te zijn, maar de geschiedenis leert dat zo’n uitspraak de beste manier is om je kandidatuur veilig te stellen.

Voor de richting van de EU zal het niet uitmaken. Die wordt straks bepaald door de nationale verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en ons eigen land.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
10 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Arie
Arie
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Net op het moment dat hier bekend wordt dat frauderende Moelanders met gemak Nederlandse uitkeringen kunnen incasseren, komt de EU ons vertellen dat die fraude ons twee keer zoveel geld moet kosten. De EU eist namelijk dat elke buitenlandse fraudeur geen 3 maanden, maar 6 maanden gratis Nederlands geld krijgt.

Op het eerste gezicht lijkt dit het minst idiote EU-plan van de afgelopen 15 jaar. Dat is het trouwens ook. Maar juist daarom illustreert het zo perfect wat er mis is met de EU.

Fraude is geen succesmodel, wat de EU-lobby ook beweert. Dat de top 20 van meest corrupte landen min of meer samenvalt met de top 20 van armste landen is geen toeval. Het is naïef te denken dat alleen eerlijke mensen last hebben van corruptie; uiteindelijk gaan hele samenlevingen daaraan kapot.

Er is geen enkele reden om Nederlandse spaargelden naar de rest van Europa (of de wereld) over te maken. Dat geldt voor ons belastinggeld, maar nog veel meer voor onze sociale premies en pensioenen. Eurocraten zijn vooral heel gul met geld van anderen. Het EU-pensioenfonds is niet eens dekkend, en toch gaan hun pensioenen omhoog. Het plebs dokt toch wel bij.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Ik denk inderdaad dat de grootste fraudeurs juist die gasten in Brussel zijn en teren op ons belastinggeld. Dan is het zeker makkelijk om nog eens toe te staan dat wat in het verleden al met de Roemeense fraudeurs gebeurd is de Polen nu ook mogen doen. Maar wie komt hier tegen in verzet? Niet alleen een Brexit voor Engeland zou er moeten zijn, ieder Europees land zouden die malloten in Brussel de hakken moeten laten zien. Weg met die geld verslinders van de belastingcenten van de burgers. Voor mij mag het morgen al afgelopen zijn met die criminelen club daar in Brussel.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

@ marjo012.
Helemaal mee eens.
Ik denk dat de eerste vormen van verzet tegen de EU-graaierij tevoorschijn zijn gekomen in de uitslag van de Prov.St.- verkiezing. U noemt de Roemeense en Poolse fraudeurs, óók Bulgaren zijn daar “meesters” in. Nederland loopt weer eens voorop met “iets”.
Natuurlijk zou het gehele EU-gebeuren ineen moeten storten; de voorspelling dat alsdan “de wereld zal vergaan en wij, de bevolking, armlastig zouden worden” is bangmakerij vanuit de EU, zodat die graaiers hun riante inkomen en exorbitante onkostenvergoeding kunnen behouden. Trouwens, de bevolking in de diverse EU-lidstaten zijn er nou niet bepaald beter van geworden, m.u.v. de “elite”.
Ik zie het maar als één heel groot circus met alléén maar clowns in de piste.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Juist door de EU zijn de burgers armlastig geworden toch.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

@ marjo012.
Klopt helemaal.
Ondanks het geblèr en geschreeuw van Rutte en co. dat het zó ontzettend goed gaat in Nederland, de “gewone” burger merkt er helemaal niks van, deze merkt alleen dat de maand steeds korter wordt. De “voordelen voor iedere burger in de EU” bestaan uit : het kunnen betalen met één munt in de EU, in veel landen ongehinderd over de landsgrenzen gaan, maar dát geldt óók voor “vluchtelingen”, dus das eigenlijk geen “voordeel” voor de burger. Veel lidstaten hebben opnieuw grens-controles ingesteld, dus “Schengen” is een wassen neus gebleken.
Één lidstaat wil uit de EU treden, vanwege o.a. dictatoriale trekjes der EU-“leiders”, en geheel Europa is van de leg !!
Opheffen, die club die zich EU durft te noemen.

Ed Philipse sr.
Ed Philipse sr.
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

LEKKER PROFITEREN MAAR JE NOOIT PROFILEREN ALS ZIJNDE

EEN DIEF UIT EIGEN ZAK WANT AAN DE REST HEB IK TOCH LAK.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Macron vertegenwoordigt de mediterranocentristische insteek bij de EU van eindeloze overdrachten zonder controle. Het wordt tijd om die mechanismes door keiharde controles en scherp opletten bij het optuigen van nieuwe vormen te stoppen. Een verdere Einkreisung van Duitsland door Eurorealistische landen is daarvoor noodzakelijk. Dat kan alleen door het doorbreken van het cordon sanitaire in Nederland en Belgie. Mocht Frankrijk volgen dan moeten we niet verwachten dat de buitenlandse politiek van Le Pen zoveel beter zal zijn dan die van Macron. Een immigratiestop is absoluut noodzakelijk om te voorkomen dat krankzinnige politici uit de hoek van Denk en GroenLinks-achtigen Noord-West Europa onbestuurbaar maken. Er moet veel meer aandacht komen voor het voorkomen van emigratie uit Oost- en Zuid-Oost Europa. En totalitair, imperialistisch China moet buiten de deur gehouden worden. Het op zich sterke Europa heeft zich al veel te lang laten leegzuigen. Samenvattend gaat het om het krachtig bestrijden van een groot aantal onevenwichtigheden met het oog op een duurzame toekomst. Dat het moet en kan is een besef dat langzamerhand bij voldoende mensen is doorgedrongen. Het is urgent, noodzakelijk, maar niet altijd even makkelijk. Een hardere handhaving van bestaande wetgeving op kritische punten zou op korte termijn al goede resultaten kunnen geven.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heel toepasselijk op Vrijdag 29 maart komt op BBC First Brexit de uncivel war.

jan
jan
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Teleurstellende analyse. Elsevier columnisten zien het veel duidelijker. Duitsland heeft Macron in de hoek gezet door 2 dingen te eisen. We gaan met je mee als je het jaarlijkse Straatsburg circus stopt. En als je dan zo graag wil, Macron, geef dan de Franse zetel in de Veiligheidsraad op ten faveure van de EU. Reken maar dat de Fransen dat nooit zullen doen.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Duitse AKK gaat niet echt mee met Macron. Zij moet ook wel wil zij zich handhaven. Zij lijkt een betere vervanging voor Merkel die Europa naar de afgrond heeft gebracht. Met de nieuwe wind in Europa heeft de EU een kans om zich opnieuw uit te vinden maar dan als een niet dictatoriale organisatie. Een goede samenwerking met alle landen is meer waard dan een centralistische leiding die nu steeds meer op een Sovjet unie lijkt. Spannende tijden maar nu met een nog klein lichtpuntje aan het eind van de tunnel.

10
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x