Brengt Salvini’s “nieuwe lire” de euro ten val?
Ruzie tussen Italië en de Europese Commissie loopt uit de hand

Titelfoto: Matteo Salvini (13 juni 2019). Screenshot YouTube-video, kanaal La Repubblica
De ruzie tussen Italië en de Europese Commissie loopt uit de hand. Vice-premier en politiek leider van de Lega Matteo Salvini dreigt een nieuwe lire in te voeren. Deze actie zal het einde van de euro kunnen betekenen. Het hoeft echter niet zover te komen. Met een Euro-holiday voor Italië kan dit doemscenario worden voorkomen.
Italië lijkt niet echt onder de indruk van de dreigementen van de Europese Commissie (EC) om een buitensporig-tekort-strafprocedure te starten, met een boete van 3,5 miljard euro in het verschiet.
Nieuwe Lire
De Italiaanse premier Conte wil nog wel water bij de wijn doen, maar Salvini gaat vol op het orgel en weigert de spelregels van de eurozone in acht te nemen. Hij zegt zijn land niet op zijn knieën te willen besturen en dreigt met de introductie van een parallelle munt, de Mini Bill of Treasury (Mini-BOT).
Betaalmiddel
Mini-BOTs zijn een soort schatkistpromessen, door de regering uitgegeven staatsschuldbewijzen, die kunnen worden gebruikt om bedrijven mee te betalen die geld van de overheid tegoed hebben. Deze bedrijven kunnen deze mini-BOTs vervolgens gebruiken om belastingschulden te voldoen. Maar particulieren mogen ze ook als betaalmiddel accepteren. De verwachting is dan ook dat de mini-BOTs binnen de kortste tijd gewoon als bankbiljetten, als geld, gaan functioneren. Zo zien de mini-BOTs er ook uit. Op het 5 euro biljet staat een voetballer en op het gele van 200 euro een beroemde dirigent.
Mochten de strenge regels van het Stabilisatiepact niet worden versoepeld, dan zal Italië deze mini-BOT als het nieuwe lokale betaalmiddel invoeren, aldus Salvini. Kortom, de mini-BOT wordt de nieuwe lire.
Aspirientje
Deze mini-BOTs zijn volgens de president van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi illegaal. Uitgifte van mini-BOTs is geldcreatie en verboden voor individuele lidstaten binnen de eurozone. Als Italië de mini-BOT invoert, zullen de door de Europese Commissie geëiste bezuinigingen voorlopig van tafel zijn, zal de economie een miljardeninjectie krijgen en zullen vele Italiaanse bedrijven die een vordering op de overheid hebben eindelijk betaald kunnen worden.
Dat klinkt mooi, maar zo’n parallelle munt zal Italië slechts tijdelijk soelaas bieden. De extra koopkracht die de mini-BOTs zullen veroorzaken zal een opwaarts effect op de prijzen hebben. Inflatie zal na verloop van tijd de koopkracht van Italianen uithollen en het aanvankelijk positieve effect teniet doen. Het koopkrachteffect van de miljardeninjectie met mini-BOTs is vergelijkbaar met een devaluatie: het verlicht de pijn slechts tijdelijk. De werking van een aspirientje. Het is symptoombestrijding die de echte oorzaak van de slecht presterende Italiaanse economie, het chronische gebrek aan concurrentiekracht, niet oplost.
Munchau sui #minibot : <Mini-BOTs ... would stand a good chance of becoming an accepted means of payment>👌https://t.co/mNSqBO5xfM
— Musso (@Musso___) June 9, 2019
Dat kan alleen door een op Duitse leest geschoeide hervorming en flexibilisering van de arbeidsmarkt, opruiming van allerlei beschermingsconstructies en opheffing van beletselen voor het optimaal functioneren van de vrije markt. Het enige lange-termijneffect dat de mini-BOTs zullen sorteren is een toename van de schuldenberg van Italië, een berg die na Griekenland nu al de hoogste in de eurozone is.
Too big to bail-out
Als het begineffect van de mini-BOTs is uitgewerkt en het begrotingstekort en de staatsschulden van Italië gevaarlijk zijn opgelopen, kan er een situatie ontstaan zoals we gezien hebben aan de vooravond van de Griekse crisis. De financiële markten zullen, net als toen, het geloof op een goede afloop in twijfel trekken en een prijskaartje hangen aan het Italiaanse risico. Beleggers zullen hun Italiaanse staatsobligaties verkopen. Met een oplopende rente en een toenemend verschil in rentehoogte met Duits schuldpapier als gevolg.
Blijft herstel uit, dan zullen de financiële markten speculeren op een uittreden van Italië uit de eurozone. Kortom, speculeren tegen de euro zelf. Dan rijst de onvermijdelijke vraag: wat doet de President van de ECB, Draghi of zijn opvolger? Zal hij wederom zeggen dat hij ‘alles zal doen om de euro te redden’?
Dat lijkt mij niet waarschijnlijk. Italië is in tegenstelling tot Griekenland in 2009 gewoon ‘too big to bail-out’. De grootste financier van de euro(zone), Duitsland, zal niet bereid en ook niet in staat zijn om een reddingsactie à la die van Griekenland te financieren. En zonder Duitse garanties kan (de opvolger van) Draghi de stoere taal niet volhouden.
Val euro
Als de euro door onverantwoord financieel beleid van Italië in de problemen raakt, rest Duitsland geen andere keus dan de stekker uit de euro te trekken. Welk scenario dan volgt, valt niet goed te voorspellen. We belanden in unchartered territory. Het kan zijn dat Duitsland een nieuwe eurozone vormt met Nederland, Oostenrijk, België, Luxemburg en misschien ook Finland en de Baltische Staten. Dat is een gelijkwaardige groep landen qua concurrentiekracht, verantwoord financieel beleid en sociale infrastructuur. Een dergelijke groep zal geen last meer hebben van lidstaten die niet willen of kunnen hervormen of vanwege een éénheidsmunt niet kunnen devalueren om hun economie – althans tijdelijk – weer concurrerend te maken.
De zuidelijke EU-landen zouden hetzelfde kunnen doen met een t.o.v. de oorspronkelijke euro gedevalueerde munt. We krijgen dan een ’neuro’- en een ’zeuro’-munt. Het hoeft echter niet zover te komen. De val van de euro kan worden voorkomen.
Euro-holiday
In plaats van een desastreuze confrontatie met Italië te zoeken, is het verstandiger de als knellend ervaren EU-begrotingsregels te versoepelen. De Italiaanse regering kan dan doen wat het de kiezer heeft beloofd: een basisinkomen voor iedereen (speerpunt van de Vijfsterrenbeweging) en belastingverlaging (speerpunt van de Lega). Dit kan de economie aanzwengelen. Met de gecreëerde extra groei kan na verloop van tijd de financiële huishouding weer op orde worden gebracht.
De voorwaarde is wel dat deze versoepeling de eurozone niet in gevaar mag brengen. Als de financiële markten niet geloven in de Italiaanse aanpak en het schuldpapier gaan verkopen, zal Italië uit de eurozone moeten vertrekken. Eenmaal uit de eurozone kan Italië een eigen munt invoeren en devalueren om de exportindustrie weer concurrerend te maken. Tevens zal het een beroep op het IMF moeten doen om de financiële staatshuishouding te saneren. Een ‘bail-out’ is immers niet meer mogelijk. Aan de in het Verdrag van Maastricht afgesproken ‘no bail-out’ dient in het nieuwe systeem strak de hand te worden gehouden.
Kleinere eurozone
Na een geslaagde sanering kan het land desgewenst weer toetreden tot de eurozone. Voor een dergelijke aanpak is wel een verdragswijziging nodig. Het Stabiliteitspact zal moeten worden aangepast en het eurozone-lidmaatschap zal vrijwillig moeten worden. De consequentie zal waarschijnlijk een kleinere eurozone zijn. Veel zuidelijke landen zullen van de versoepeling van de begrotingsregels gebruik willen maken en de eurozone (tijdelijk) verlaten.
Het grote voordeel is dat de gevreesde transferunie niet meer nodig is. Landen blijven zelf verantwoordelijk voor hun financiële gezondheid. Ze krijgen meer armslag voor eigen beleid. Bij falend beleid kunnen ze de eurozone dan in ieder geval tijdelijk verlaten. De interne markt blijft voor deze eurozone-verlaters gewoon open.
De huidige EU kan in dat geval terug naar de basis, een douaneunie met een interne markt. Bovendien komt het confederale model weer in zicht: een vrijwillige samenwerking van soevereine landen.
Over de auteur

Recent gepubliceerd
EU30 november 2023Nederland is in Europa niet uniek met de ruk naar rechts
Politiek Nederland12 november 2023Er moet worden afgerekend met het desastreuze Rutte-beleid
Politiek Internationaal25 oktober 2023Biden’s weifelende geopolitiek heeft gefaald
EU16 september 2023Machtsbeluste EU in ons land geen verkiezingsthema, in Polen wel
We kunnen alleen maar hopen. Hoe sneller de Euro uiteenvalt, hoe minder onze welvaart weglekt. Het is niet ideaal natuurlijk, maar de fout ligt bij degenen die hem doorgedrukt hebben. Wij moeten bloeden. Enige verschil is dat wanneer we em houden we meer moeten bloeden dan wanneer ie uit elkaar spat.
@ Jay.
Ik hoop met u mee !
Z.s.m. uit elkaar vallen, deze dicatuur.
Bij het doordrukken van de EU heeft o.a. “deskundige” Gerrit Zalm zeer ferm geholpen.
Vóórdat e.e.a. uit elkaar spat zullen ónze pensioenpotten reeds zijn overgedragen aan de EU-“leiding”. Om die reden worden pensioenen NIET geïndexeerd en zijn zelfs diverse malen gekort, zodat zuid-Europa er goede sier van kan gaan maken.
Natuurlijk moeten wij bloeden @ Jay, maar dat doen wij al jááááááren !!!
Met dank aan Rutte, Balkenende en meer van dat soort.
Kijk af en toe ‘Pauw’ als ik stationair fiets. ‘Discussie’ met een bobo van FNV. Nergens wordt Draghi of de EU aangekaart m.b.t. de rente. En zij zijn de enigen die onze pensioenen kapot maken.
De euro is de strop voor de unie, wij zijn niet allemaal Duitsers of Hollanders en zullen het nooit worden. Dat betekent dat het Noorden zal blijven betalen voor het Zuiden maar ook Oosten. Op is op en dan is iedereen arm en valt de EU bouwwerk uit elkaar nog extra afgebouwd door de migratie.
Dat is ook een van de foute stellingen in het artikel. Een euro-pauze helpt niet. Als dat zo zou zijn, zou het huidige probleem er niet zijn met Italie. N.b. een netto-betaler aan de EU.
Joost Visser, in het artikel wordt geen specifieke periode genoemd. De periode van de pauze zou ‘zeer langdurig’ kunnen worden, in welk geval de Euro ook in problemen komt….
Zeer langdurig betekent nooit. Had ook nooit gekund. De euro komt altijd in de problemen. De euro komt niet in de problemen als men, zie case Griekenland, landen uitverkoopt, aan de bedelstaf brengt. Het marxistisch/communistisch ideologisch GL-gedachtegoed: iedereen even straatarm, behalve de zichzelf electerende groep die het veroorzaakt ter eigen gewin. En daar zit een eind aan als de massa in opstand komt omdat het kiezen, legitimering van, niet meer mogelijk is omdat van de honger de massa geen ontlasting meer heeft.
@ Henk Albarda.
Langdurige of zéér korte periode maakt mij niks uit, als die rotzooi maar verdwijnt, zowel de euro als de EU.
Zéér on-diplomatiek mijnerzijds, ik weet het, maar die troep is ons óók zéér on-diplomatiek door de strot geduwd, dus……….wég ermee.
De nachtmerrie van de bilderberg groep ,zitten ze straks met de bij elkaar geroofde miljarden ,heeft het uiteindelijk de waarde van waar het op gedrukt is ,niks .
Dan creëren ze gewoon iets nieuws die Bilderbergers, want de Oranje pijp moet blijven roken.
De euro ten val gebracht door de “nieuwe lire”?
Oh oh, mocht dát toch eens waar zijn !
Het liefst gevolgd door het in elkaar storten van de gehele EU.
Een EU die zich heeft ontpopt als een dictatuur met louter graaiers, machtswellustelingen, zuipers en leugenaars aan de “leiding”.
“Gaat de nieuwe Italiaanse lire Europa redden” was een betere titel geweest.
De Euro is een gedrocht bedacht om de vernietiging van Noord Europees kapitaal in Zuid Europa te bewerkstelligen.
Hoe eerder we van dat ding af zijn hoe beter.
Ja, dat hebben de Fransen de Duitsers(en ons) handig door de neus geboord.
Foutieve keuze van de kiezers in het verleden van de diverse regeringen en men pikt ook gewoon alles om daarna dezelfde idioten te kiezen. Een ezel is slimmer, die zou na de leugens van Rutte 1 echt geen Rutte 2 gekozen hebben. Immers een ezel stoot ……
Niet alleen de Euro laat svp die hele zooi die in Brussel zit te teren op de centen van de Europese burgers in elkaar klappen. Het begint met de dag meer op een Europese maffiaclub te lijken in plaats van Europese uni. En laten we na de val als Nederlandse burger het recht afdwingen of we nog wel zo n nieuw clubje wat ze dan op willen zetten, door een referenda te houden hierover wel of niet willen. Wij als burgers betalen per slot van rekening dit jarenlange kwellende circus .
Weet iemand of het klopt dat Italië veel goud bezit?
Ik heb het een keer gelezen maar weet niet waar.
Kijk even op ZeroHedge
The other law would declare the Italian people to be the owners of the Bank of Italy’s reserve of 2451.8 metric tons of gold, worth around $102 billion at current prices.
zerohedge.com/news/2019-04-05/it-belongs-people-not-bankers-italy-moves-seize-gold-central-bank
Dat dekt aardig het Target2-saldo van de Nederlandse Bank. Dus….
Maar slechts ongeveer 1/10-deel van dat van Duitsland. Dus….
Dus er eerder uitstappen dan Duitsland. Ga niet alles voorzeggen:-)
Dank voor de info.
Prima plan, om in ieder geval een begin te maken met de ont-manteling van dat absurde project dat de ‘leiders’ ons door de strot hebben geprest. Als voorbereiding op een nog absurder project, de world-currency. Hoe meer tegenwerking dus hoe beter. Weg met de Treuro (de tranfer van ons geld naar de zuidelijke verbrassers-via de ‘Euro).
Goed artikel van de heer Johannes Vervloed. Dit is de eerste keer in mijn leven dat ik hoop dat een (groot) land met een naar mijn mening 40 jarig financieel wanbeheer toch doorzet en de EU bureaucratie in dikke problemen brengt. Bij dit artikel staan een aantal meningen die, net als ik, ermee kunnen leven dat Italie desnoods een financiele chaos op gang brengt, zolang Italie de rug recht houdt waar het om immigratie, klimaat hysterie en zeer EU kritische houding gaat. Mijn hele flatblok zal mijn juichkreet horen als Italie uit de Euro stapt.
En beter desnoods een Italiaanse pauze, dan dat Italia volwaardig in de EU en de Euro blijft.
Na 40 jaar wanbeheer door LINKS populisme, graag ook in Nederland rechts beleid, met de rechts liberale elementen van FvD.