Beslissing over immigratie moet terug naar de lidstaten

Er is een nationaal toelatingsbeleid nodig

Titelfoto bij artikel Johannes Vervloed op OpinieZ.com “Beslissing over immigratie moet terug naar de lidstaten”

Titelfoto: Kantoor Frontex, Warschau. Bron: Stockvideo Newsroom Europese Unie

Het is een tijdje rustig geweest rond het thema immigratie. Discussies over klimaatbeleid voerden de boventoon. Maar met het dichtgooien van de Italiaanse grens voor illegale migranten en de recente weigering van een flink aantal Europese landen mee te doen aan een verdeling van migranten over de Europese Unie is het onderwerp weer volop in de publiciteit.

 

Het huidige aantal migranten in de EU is niet vergelijkbaar met 2015 toen ruim een miljoen migranten – met name uit het Midden-Oosten – Europa overspoelden. Maar inmiddels wel ruimschoots te veel voor Italië, dat bij monde van vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini er schoon genoeg van heeft om als belangrijkste port of entry op te draaien voor de opvang. Zolang er geen EU-akkoord is over een verdeling, houdt hij de Italiaanse havens en grenzen stevig dicht.

Het ziet er niet naar uit dat een nieuw Europees migratie-akkoord er snel zal komen. De Visegrad-landen Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije doen niet mee en andere landen stellen voorwaarden waaraan vooralsnog niet wordt voldaan. Nederland wil dat aan de buitengrens van de EU identificatie van asielgerechtigden plaatsvindt.

 

Gareel

Tevergeefs probeerden Frankrijk en Duitsland vorige week maandag tijdens een werkconferentie in Parijs de andere lidstaten in het gareel te krijgen. De Franse president Macron dreigde zelfs met het tegenhouden van financiering van landen die niet akkoord gaan met het door hem en Merkel bedachte plan om migranten via een verdeelsleutel over de Europese Unie te verspreiden.

Matteo Salvini wist dat het overleg in Parijs hierop uit zou draaien en bedankte voor de eer. Hij bleef thuis in Italië. Ook staatssecretaris Broekers-Knol was opvallend genoeg afwezig en stuurde een hoge ambtenaar. Het ziet er kortom niet naar uit dat de EU-lidstaten tot een vergelijk zullen komen. De opvattingen lopen uiteen van Open Grenzen tot Grenzen Potdicht.

 

Nieuwe aanpak

Toch denk ik dat overeenstemming mogelijk is. Met de draai die de sociaal-democraten in Denemarken hebben gemaakt voor ogen zou de volgende aanpak kunnen worden uitgewerkt:

  1. Iedere lidstaat bepaalt zelf wie wordt toegelaten: bijv. arbeidsmigranten, studenten, maar ook vluchtelingen.
  2. De EU-buitengrens gaat dicht voor illegale immigranten. Dat wil zeggen: iedereen die niet over een geldig visum beschikt.
  3. Immigranten die op de Middellandse Zee worden onderschept worden overgebracht naar opvangcentra buiten de EU. Daar kunnen ze asiel aanvragen als ze werkelijke vluchtelingen zijn.
  4. Vluchtelingen kunnen slechts in één EU-lidstaat asiel aanvragen. Asiel(s)hoppen is niet meer toegestaan.
  5. Het einddoel moet zijn: opvang in de eigen regio.
  6. Lidstaten kunnen besluiten om oorlogsslachtoffers of politieke vluchtelingen op te nemen – mensen die vanwege ras, geloof of seksuele aard vervolgd worden. Deze besluiten mogen niet meer worden overgelaten aan EU-ambtenaren die ze vervolgens weer opleggen aan de lidstaten.

Vooralsnog ontbreekt het bij zowel de Europese Commissie als Frankrijk en Duitsland aan wil en moed om zo’n aanpak in daden om te zetten. In feite verzint men liever allerlei uitvluchten, bijvoorbeeld dat landen buiten de EU zouden weigeren mee te werken met opvangcentra buiten de EU. Er is wel degelijk een daadkrachtige aanpak mogelijk zoals de Australiërs hebben gedaan met hun Sovereign Borders programma.

 

Immigratie Opt Out

Nederland moet het initiatief nemen om de nieuwe Europese Commissie te bewegen voortvarender te werk gaan. Wanneer het gebrek aan wil en daadkracht bij de EU blijft, moet Nederland nadenken over een Opt Out op het vlak van immigratie, zonder daarmee de EU of Eurozone te verlaten. Dit zal geen gemakkelijke weg zijn, maar na het vermoedelijke vertrek binnenkort van het Verenigd Koninkrijk is Nederland één van de grootste nettobetalers aan de EU. De onderhandelingspositie van Nederland moet dan ook niet worden onderschat.

Een geloofwaardige Opt Out op het vlak van immigratie vergt meer controle aan onze nationale grenzen, waarbij het vrije verkeer van goederen en personen in de Schengenzone zo min mogelijk wordt gehinderd. Een pragmatische benadering met slim gebruik van moderne (scan)technologie. In ieder geval moet er op EU-niveau overeenstemming worden bereikt over het beëindigen van het Open Grenzen-beleid. Pas dan kan worden begonnen met beleid gericht op opvang in de regio en de exclusieve bevoegdheid voor de lidstaten om zelf te bepalen wie men toelaat.

 

Nationaal toelatingsbeleid

Er moet een nationaal toelatingsbeleid komen: elke lidstaat is zelf verantwoordelijk voor opvang, huisvesting, scholing en bijstand van de migranten die worden opgenomen. Iedere lidstaat kan weigeren asielzoekers toe te laten die elders een status hebben verkregen. Omdat statushouders alléén aanspraak maken op opvang in het land dat hun die status heeft verleend, zal de prikkel om door te reizen naar andere lidstaten verdwijnen.

Heeft dit vergezicht kans van slagen? Zolang de pleitbezorger van migrantenverdeling Macron en bondskanselier ‘Wir schaffen das’ Merkel aan het roer staan, gaat dit niet gebeuren. In 2021 zijn er echter zowel in Duitsland als Frankrijk nationale verkiezingen. Het zou mij niet verbazen als immigratie dan een belangrijk verkiezingsthema wordt. Alleen met andere politieke leiders aan het hoofd van de twee grootste lidstaten kan er definitief een einde worden gemaakt aan het Open Grenzen beleid van de EU.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
15 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Benedict Broere
Benedict Broere
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het immigratiebeleid van de EU is crimineel te noemen, zeker als je beseft wat voor destructieve ideologie de islam is die met die massa-immigratie Europa wordt binnengedragen. De verantwoordelijke politici zijn in die zin te zien als oorlogsmisdadigers of genocide-faciliteerders. Zij promoten en faciliteren een burgeroorlog in Europa. Men zou moeten beseffen dat dit bijvoorbeeld slecht is voor de economie en voor de hoogte van de aandelen. Het is te hopen dat men binnen banken en ondernemingen gaat beseffen wat voor funeste uitwerking de islam heeft op wetenschap, industrie en techniek. Verder is de massa-import van de islam een humanitaire ramp natuurlijk. We zullen op diverse plaatsen in Europa toestanden gaan zien als die in de meest barbaarse delen van de islamitische wereld. En we zullen nauwelijks nog in staat zijn er iets aan te doen, tenzij uiteraard er een politieke aardverschuiving plaatsvindt, richting Wilders, Baudet, AFD, Le Pen, Salvini.

peter
peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Om te beginnen iedere voorstander van Asielzoekers toelaten, er gelijk 4 mee naar huis geven,en een document laten tekenen dat bij opzeggen van het genomen besluit,zijn huis vervalt aan de opgenomen gelukszoekers ,
Ministers in Brussel moeten er naar draagkracht minstens 10 mee naar huis nemen ,en onderhouden ,moet toch lukken met een toelage van meer dan 2 ton per jaar .
Andere in de problemen helpen en zelf het goede heertje uithangen ,gaan ze dan ook een beetje anders bekijken .

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed en helder plan. Snel uitvoeren. Het enige dat uitvoering onmogelijk maakt is gebrek aan politieke wil. Dat komt weer door een soort politieke clusterf**k, waar we al een paar jaar mee te maken hebben, maar die steeds groteskere vormen aanneemt, zie het artikel van Juvenalis van gisteren (27/7/2019): http://verenoflood.nu/de-klimaathoax-is-uiting-van-een-politieke-crisis-van-formaat/ en reacties erop.

Realist1966
Realist1966
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er is geen weldenkend mens die buren en overburen de beschikking geeft over het reilen en zeilen van het huishouden, de financiën en belangrijke gebeurtenissen. Ik begrijp dan ook niet dat we op macroniveau onze landelijke souvereiniteit zonder slag of stoot aan de EU weggeven. Vermoedelijk is daarom ook het referendum afgeschaf; er mag niet bekend worden wat het draagvlak nog is inzake immigratie, het opnemen van asiel- en gelukszoekers en het feit dat vluchtelingen niet teruggaan naar (delen van) hun inmiddels veilige land van herkomst.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

nee dat snap ik ook absoluut niet. Het lijkt of men niet beseft dat er zich een ramp aan het voltrekken is en of men niet beseft dat het geheel een keer in het eigen gezicht gaat exploderen……… Ik bedoel maar, de zwembadrellen zijn het topje van de ijsberg, maar het begin van de ongeregeldheden.
international criminaliteit scoort ook hoog onder groepen van buitenlandse oorsprong, maar vindt wel plaats op het Europese grondgebied. Marokkanen, Joegoslaven daar VOOR, veel met narcotica uit Zuid Amerikaanse landen
In Duitsland ook veel familieclans uit Noord Afrikaanse landen die hele maffia achtige structuren laten zien. Lees: ‘Deutschland im Blaulicht’ van Tania Kambouri. Duits Griekse politie agente in Ruhrgebied. Vertaling ‘vrouw in het blauw’.
Ook Thilo Sarrazin schreef er over en moest het veld ruimen van de Duitse politiek en het bankwezen waar wij werkzaam was, maar de man had wel gelijk.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Westerse regeringen halen problemen in Europa en dan zoeken zij oplossingen voor. Dit is omgekeerde wereld. Je bespaar je kostbare oplossingen als je geen problemen binnen haalt. Moeilijk, hè?

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit is weer een valse hoop voor de wachtkamer want M&M aan de roer van de EU staan en bepalen. Zolang deze positie in een gezamenlijke unie blijft gelden blijven de andere lidstaten lakeien met hoge contributie kosten. En de Europese cultuur en veiligheid krijgen Afrikaanse trekjes. Resolutie 1743 moet herroepen worden en het Westen moet haar verstand terug krijgen. Met linkse ideeën en daden lukt het niet.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed beschreven, hr Vervloed. ja het is belachelijk dat EU landen geen zeggenschap lijken te hebben op wie er binnen mogen komen en geld mogen gaan kosten. te gek voor woorden.
Gelukkig hebben we Italie en de Oostblokkers en inderdaad moet Nederland VEEL meer doen met het feit dat wij grote netto betalers zijn.
Nou vind ik het hele subsidie stelsel pervers, hoor en de manier waarop Brussel functioneert al helemaal.

Jay
Jay
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Massamigratie is een lapmiddel van mensen die niet weten hoe ze alternatieve systemen moeten bedenken om onze op groei gebaseerde systemen uit te faseren.

Om hun onkunde te maskeren hebben ze een ander lapmiddel bedacht om de systemen nog een boost te geven, het “klimaat”.

Feit is dat we in een ongezonde situatie zitten met onze schuldeneconomie en met al onze systemen die op groei gebaseerd zijn. Groei is niet oneindig en oneindige groei is ook niet wenselijk. Er zitten nadelen aan groei.

Maar je kunt voorstellen wat je wilt, inzake migratie en autonomie.
De mensen die afwegen of het redden van het wereldwijde financiele systeem belangrijker is dan het volledig uithollen en uitknijpen van een land en haar cultuur, die hebben hun keuze al gemaakt. Je kunt stemmen wat je wilt, maar de personen die dit beslissen zijn geen personen die verantwoordelijkheid afleggen via een democratisch systeem.

Wat je nodig hebt is een Trump (voor NL), die met die verborgen macht om tafel gaat om een betere deal te maken.

jan
jan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Toch bijzonder, al die scribenten die vinden dat anderen, Rutte, de EU of wie dan ook, dit of dat moeten doen. Aan de EU overgedragen rechten komen nooit meer terug. Tenzij de EU implodeert, bijvoorbeeld omdat Frankrijk Duitsland zodanig tergt dat ze eruit stapt… Dream on..

peter
peter
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  jan

De dinosaurus was eens het machtigste dier op de wereld,later het Romeinse rijk,niks meer van over,en zo zullen de heren in Brussel sneller zijn verdwenen als zij voor mogelijk hebben gehouden ,de druppels beginnen al een aardige plas te worden .

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  jan

Het gebrek aan politieke wil in de huidige tijd is door diverse ‘scribenten’ aangemerkt als een belangrijk probleem. Lijkt me realistisch, heeft niets met dromen te maken. Gezien uw reactie moet de vraag zijn: 1. of de EU moet imploderen voor massamigratie gestopt gaat worden? 2. Of de enige manier om de EU te laten imploderen is door een Duitse exit na een voortdurend zuigend geterg van Frankse zijde? In dat geval kan het allemaal heel lang duren. Er zijn ook andere scenario’s denkbaar: 3. men is langzamerhand overal de massamigratie zat; dat geldt in toenemende mate in diverse kernlanden van de EU, niet slechts het Hanzeclubje van Wopke Hoekstra; 4. de massamigranten staan er zelf wel garant voor dat dat gebeurt.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gisteren de één of andere Duitse minister horen kletsen op tv. betreffende de Eritreeër die in Frankfurt een moeder + kind onder een trein duwde waarbij het kind, een 8-jarig jongetje, werd gedood.
Waar deze idiote minister, Horst Seehofer, z’n mond vol van had betrof het rechts-extremisme, terwijl de aanslag werd gepleegd door een Eritreeër die kennelijk op de vlucht was voor de Zwitserse politie; dus “gewoon” een crimineel. Waarom die Seehofer meteen begon over “rechts-extremisme” is voor mij wel duidelijk; het heeft dáár n.l. NIETS mee te maken. (cynisch)
Het linkse gepeupel raakt steeds meer de weg kwijt en weet niet meer hoe ze één en ander moeten “recht breien”. Misselijk makende bevolkingsgroep met, gelukkig, steeds minder aanhangers.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vind deze beslissing van de EU een zwaktebod ! Nu die zooi er met z’n allen niet uitkomt vanwege de verschillende standpunten van de diverse EU-staten, moeten die landen het “zelf maar uitzoeken”. Ik vind dit een hoopvol teken, een blaam op het bestaansrecht van de EU. Zo zullen er ongetwijfeld nog vele volgen en ik zal ze van harte toejuichen.

Hector
Hector
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ter informatie. In 2003 kwam de Dublinverordening (kortweg ‘Dublin II’) tot stand. De verordening beoogt te voorkomen dat een persoon in meerdere EU-lidstaten in de asielprocedure wordt opgenomen. Een asielverzoek wordt slechts in een van de staten beoordeeld, volgens nationaal geldende normen. Als iemand via Italië de EU binnenkomt en in Nederland een asielaanvraag indient, stuurt Nederland deze terug naar Italië. Vandaar dat met name Italië en Griekenland niet zo blij zijn met deze regeling. Vele mensen komen via deze landen de EU binnen.
De EU heeft ook een deal met Turkije. Alle vluchtelingen die via Turkije illegaal de Europese Unie zijn ingekomen, worden teruggestuurd naar Turkije.
In juni 2018 heeft de EU een migratieakkoord gesloten. Een belangrijk onderdeel van dit akkoord is het plan om vluchtelingen in migrantencentra buiten de Europese Unie op te vangen, bijvoorbeeld in Noord-Afrikaanse landen.

15
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x