Wat beweegt Marokkanen om naar Europa te komen?

Gesubsidieerde integratieprojecten leveren niets op

Foto:

 

 

Het zal u niet ontgaan zijn: de berichten over Marokkanen die massaal de oversteek maken vanuit Marokko naar Europa, op zoek naar een beter bestaan. Ze zien geen uitweg meer in hun leven, komen doorgaans uit arme gezinnen en met een gebrek aan perspectief – een op de vier werklozen is een jongere – denken ze met een oversteek naar Europa al hun problemen te kunnen oplossen. Vooral de financiële.

In de zomervakantie zien deze jongeren de Marokkanen uit Nederland met hun vriendin er vandoor gaan in die gehuurde auto met Nederlands kenteken. Dat willen zij natuurlijk ook.

In meestal gammele bootjes – het is op zee vanuit het noordelijke puntje van Marokko maar een uur roeien naar de Spaanse kust – wagen zij de oversteek. Van een reis die een aantal duizenden euro’s heeft gekost is bij voorbaat dus al geen sprake. Deze groep, die vooral bestaat uit kansarme jonge mannen, zou dat niet eens kunnen bekostigen.

 

Dienstplicht

De dienstplicht is onlangs weer ingevoerd in Marokko. Herinvoering van de dienstplicht is bedoeld om het ‘patriottisme onder de jeugd’ en hun ‘gevoel van burgerschap’ te versterken, aldus de verklaring van de Marokkaanse overheid. Veel Amazigh/Berbers in het Noorden ervaren deze dienstplicht als straf voor de protesten in dat gebied, waar ik in mijn vorige OpinieZ-column op inging.

Ik vraag me dan ook af in hoeverre de betrokkenheid van deze Marokkanen bij de Nederlandse samenleving een rol speelt, wanneer deze jongeren hier in Nederland een bestaan willen komen opbouwen. Die betrokkenheid is er in eigen land al niet, dus hoe willen ze dat dan in Nederland doen? De taal leren, meekomen, normen en waarden respecteren…dat vraagt nogal wat van een mens…

 

Onbegrip

In een Westers, christelijk, democratisch, niet-islamitisch land bestaat een manier van leven die op teveel vlakken niet overeenkomt met de manier van leven in Marokko. Nogal wat Marokkanen die hier al lang wonen of geboren en getogen zijn, hebben al moeite om mee te komen, laat staan de zgn. ‘nieuwe Marokkanen’ die in feite helemaal opnieuw moeten beginnen. Vooral de manier waarop men in Nederland met vrouwen omgaat en hun rechten, zullen ze niet altijd begrijpen. Voor alle duidelijkheid; deze groep komt grotendeels niet uit grote, tamelijk progressieve steden als Casablanca, Rabat of Marrakech.

 

Marokkanen die wel meedoen

Anderzijds kampen goed geïntegreerde Marokkanen die in Nederland geboren en getogen zijn en goed meedoen met een gebrek aan acceptatie. Hoe vaak hoor ik zelf wel niet dat ik ‘zo goed geïntegreerd ben’ of ‘zo goed Nederlands spreek’.

Ja, er zijn Marokkanen die het minder doen en de media bezighouden, maar vergeet alsjeblieft ook de andere (grote) groep niet die niets liever wil dan meekomen (wat ze ook volop aan het doen zijn). Die gewoon hun belasting betalen en hun kinderen naar openbare scholen sturen en niet naar islamitische. Je doet deze groep tekort als je er van te voren al gelijk van uit gaat dat ze ‘voldoen’ aan het stigma.

Noem ze Nederlander of Nederlandse Marokkaan en vorm met deze mensen ook tezamen ‘een front’ voor een veel beter Nederland. De argwaan is niet altijd terecht.

Als je deze groep niet beschouwt als Nederlander is de stap naar de ‘Marokkaanse identiteit’ al snel gezet. Mensen zoeken mensen op door wie ze zich geaccepteerd voelen. Dat is een natuurlijk gegeven.

 

De overheid

Voor de duidelijkheid; ik heb het hier niet over ‘de stereotype Marokkaan’ die niet nadenkt, relt, rooft, zich pertinent blijft verzetten tegen deze samenleving en zich superieur waant aan alles en iedereen. Dan krijg je inderdaad de beelden waarop agenten compleet in elkaar geslagen worden, want ‘loyaliteit’ en ‘broeders en zusters’.  Dat blijven aparte gevallen, in sommige steden helaas grote groepen. Het is aan de overheid om na te gaan wat wel heeft gewerkt en wat niet. Dan kan je thee blijven drinken totdat je erbij neervalt, maar intussen wil de ander gewoon cola, chips en Netflixen.

 

Subsidiekraan

Wat ik wel weet is dat er in het verleden honderden ‘speciale projecten’ zijn geweest die miljoenen gekost hebben met minimale resultaten. Conclusies en aanbevelingen zijn er dan wel, maar meestal met een positieve ondertoon.  De subsidiekraan moet natuurlijk blijven stromen. Einde projecten betekent einde subsidie en einde inkomsten van de projectleiders.

Er zijn ontzettend veel mensen financieel op vooruitgegaan door projecten die voortvloeien uit ‘Marokkaanse misère’. Voor eigen gewin dus ‘die naïeve Hollanders’ geld uit de zakken kloppen, want weten zij veel. Projecten om radicalisering tegen te gaan? Ja hoor. Doen we. Vooral ‘de vromen’ eruit zoeken. Gegarandeerd succes. Echt.

 

Beleidsmakers en Opiniemakers

Tot overmaat van ramp worden we de laatste tijd ook nog eens overspoeld met zgn. linkse, Marokkaanse opiniemakers die de schijn van ‘niks aan de hand hier, hoor’ nog even moeten komen versterken. NRC, Trouw, ik sla de ene na de andere bladzijde erop na en de ene na de andere Marokkaan snelt over mijn netvlies. Pappen en nathouden. Gewoon net doen alsof er niks aan de hand is en dan gaat ‘het probleem’ vanzelf wel weg. Waar ken ik dat toch van…..?

Overheid, schud die naïviteit af. Ja, 50 jaar Marokkaanse migratie, maar het is geen succesverhaal voor een groot deel van de groep. Ik ken niet elke Marokkaan/Marokkaanse Nederlander in dit land, dus ik kan ook geen cijfers geven of een reëel beeld schetsen. Wat ik wel weet is dat er bij crimineel gedrag harder moet worden opgetreden. In Marokko is het bedreigen of slaan van een agent ondenkbaar. Op het bezit van een vuurwapen staat alleen al 10 jaar.

De Nederlandse overheid zou op zijn minst met de Marokkaanse overheid moeten gaan praten over een gezamenlijke aanpak van de problemen.

 

Onleefbare buurten

Vooral in de grote steden kunnen mensen van alles vertellen over de onveiligheid op straat, maar er wordt te weinig geluisterd. De overheid laat deze mensen aan hun lot over, wat als gevolg heeft dat veel buurten onleefbaar zijn geworden. Je kan daar simpelweg na 10 uur ‘s avonds niet meer over straat. Politici en bestuurders nemen deze geluiden niet alleen niet serieus, ze saboteren zelfs samenwerking met partijen die wel degelijk alle problemen willen aanpakken. En dat allemaal voor eigen politiek en financieel gewin. Dat is hoogst kwalijk.

Dames en heren politici, jullie wonen in je eigen veilige wijk in een riant huis en sturen je kinderen naar overwegend ‘witte’ scholen. Inderdaad, jullie hebben nauwelijks last van de probleemwijken. De chauffeur brengt je van A naar B en hij wil best omrijden om de ellende op straat uit de weg te gaan. Jullie weten dat de problemen bestaan, maar worden er liever niet mee geconfronteerd.

Gebruik jullie gezond verstand en treed op. Anders vrees ik het ergste.

Over de auteur

Samira Tarrass
Geboren en getogen Nederlandse Marokkaanse. Bevlogen in alles wat mij aanspreekt. Hekel aan slachtofferschap.
Geef nooit op!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
23 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Wat beweegt Marokkanen om naar Europa te komen?”
Dat kan ik haarfijn uitleggen, maar das een hoop typewerk, wat dan vervolgens met zekerheid toch niet door de censuur heen gaat komen, zonde van de tijd en de moeite dus.
En wat de hele integratie problematiek betreft; laat ik het er maar bij houden dat ik ze nooit zie, die grote groep welwillende Marokkanen.
Niet zo vreemd ook gezien zij een ideologie aanhangen die feitelijk niet compatibel is met de Nederlandse normen en waarden, die zelfs niet compatibel is met de Nederlandse wet.
En deze nieuwe golf (ongewenste) Marokkaanse migranten gaat daarbij dan ook nog eens vanuit de middeleeuwen in de eenentwintigste eeuw moeten integreren.
Daar is dus feitelijk maar één oplossing voor; omdraaien en terug laten roeien.

Elvi
Elvi
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heel goed stuk! Ik denk zo vaak dat ze dit in hun eigen land niet zouden durven!
Dat geeft toch te denken. Waarom zijn wij zulke softies geworden dat zelfs mensen die andere doden tijdens bijvoorbeeld een auto ongeluk, wegkomen met een taakstraf?
Het is het idee van de maakbare wereld, hun maakbare wereld, waar inderdaad niet in de realiteit van de gemiddelde Nederlander wordt geleefd.
De ellende breidt zich wel uit, blijkt uit de protesten die uit steeds meer hoger opgeleide wijken komen.

Misschien moeten we eerst maar eens de D’66 rechters vervangen. Die bedrijven hun eigen politiek, gaan compleet hun eigen maakbare gang naar het verloederen van alle normen en waarden waar we toch al een aantal decennia van kunnen hebben genieten.
We moeten het nu echt stoppen. Daarmee stoppen we mogelijk ook de islamisering.
Er zijn zaken in Nederland die WIJ gewoon níet toestaan!

Henny Keur
Henny Keur
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Samirrha,
Goed stuk en je raakt de kern van het probleem. Natuurlijk zul je regelmatig discriminatie tegenkomen. Helaas is dat zo, maar door sterk te ageren tegen de handelswijze van je ‘oud landgenoten’ en inderdaad een extra stukje vechtlust inzetten om wel geaccepteerd te worden, blijft bittere noodzaak.
Nederlanders buiten de randstad merken dat ook dagelijks. Slikken ze een ‘e-ennnetje’ in, dan is de kritiek niet van de lucht door hen die in hun bed ‘leggen’ ipv liggen.
Het zij zo. Niks van aantrekken, gewoon doorgaan en denken, ze zijn niet wijzer. In onze Twenteland, hebben we gelukkig wat minder uitdrukkelijk last van de door jou genoemde gasten, hoewel het ongemak wel toeneemt. Jouw inzet en mentaliteit kunnen we in Nederland goed gebruiken en die is nuttiger dan het wegkijken door naïeve bestuurders.

Carmen
Carmen
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henny Keur

Weet je, dat stuk over discriminatie komt mijn strot inmiddels wel uit echt 🙁 Mensen weten gewoon niet wat echte discriminatie is, soms zou ik wensen dat ze dat een jaartje zouden meemaken om daarna zich diep te gaan schamen. Daarbij, discrimineren doet elk volk, elk ras dat is niet iets unieke voor alleen maar blanke westerlingen waarop men de schijnwerpers steeds zet. Ben zelf getrouwd geweest met een Antilliaan, heb daar 2 en half jaar gewoond nouuuuuuu, ik kan je wel vertellen wat discriminatie is hoor! Of mijn zoons, die door hun kleurgenoten als nepnegers worden neergezet, voor kaassies worden uitgemaakt en dat alleen omdat zij zich ” normaal” gedragen, hun studies hebben afgerond, algemeen beschaafd nl’s spreken, een goede baan hebben en zich modieus kleden. Het word hen kwalijk genomen dat zij hun roots zijn vergeten, alsof hun vaders kant de enige roots is die bestaat, die van hun blanke moeder blijkbaar niet? Dus ja. Mijn vader zei altijd, zij die het hardst roepen racisme zijn zelf veelal de grootste racisten en hij heeft gelijk.

Henny Keur
Henny Keur
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Carmen

Hey Carmen,
Mag ik je een welgemeende raad geven. Trek het je niet aan hoe anderen discrimineren, maar doe er niet aan mee. Het is echt van alle tijden. Ik zal je een Twents voorbeeld geven van zo’n 50 jaar geleden. Ik moest naar een kennis in een nabijgelegen stadje, die daar al zo’n 20 jaar woonden. Ik wist de straat maar niet het huisnummer, dus ik vroeg het daar. ‘ken ik niet’, was het antwoord. Maar ze wonen hier al jaren, antwoordde ik. Toen kreeg ik te horen, ‘oh, ie bedoelt die vremden’, in het plat Twents. Toen wisten ze het wel….
Het is echt van alle tijden. Ik zou zeggen, kijk naar de persoon, wie het is en maak je afweging. Zie vooral ook mijn eerdere reacties. En mensen die niet willen, die verander je toch niet, dus steek er geen moeite in. Bij dit alles begrijp ik heel goed, dat je best wel eens hebt moeten slikken, toen je geconfronteerd werd.

Henk uit Tilburg
Henk uit Tilburg
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Quote: De taal leren, meekomen, normen en waarden respecteren…dat vraagt nogal wat van een mens…
Nou niet om het een of ander maar zelf heb Ik voor mijn werk zowat de hele wereld af gereisd en het enige waar Ik soms moeite mee had waren de verschillende talen, maar verder paste Ik me altijd zo veel mogelijk aan, aan de normen en waarden van het land waar Ik op dat moment was.
Als dat dan nogal wat vraagt van een mens ben Ik ervan overtuigt dat dit soort mensen hier helemaal niet thuis hoort en maar beter in hun eigen land kunnen blijven.
Als ze daarbij dan ook nog pertinent weigeren om aan het werk te gaan en zich liever bezig houden met de autochtoon het leven op allerlei wijze onmogelijk te maken is er voor mij maar een mogelijkheid, namelijk per direct het land uit trappen, of het nou een Marokkaan is of van welke nationaliteit dan ook is.
Er wordt nog steeds te veel van uit gegaan dat ze willen integreren maar Ik zie hier dagelijks dat vooral de jeugdigen daar helemaal niks van willen weten.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Wat beweegt Marokkanen om naar Europa te komen”.
De reden,althans voor de meeste Marokkanen, lijkt mij niet héél erg moeilijk te benoemen.
Zij, de aanstormende massa dus, heeft reeds gehoord van zijn/haar ooms, tantes, neefjes én nichtjes, ex-dorpsgenoten, ex-mede-geitenhoeders en andere vage bekenden, dat zij in vele EU-staten met open armen worden ontvangen, althans door de “leiders”, dat zij bovenaan de lijst van woningzoekende komen te staan, dat zij iedere maand een cheque mogen verwachten van de Soc.Dienst, dat zij hun aantal kinderen, op papier, ongestraft kunnen verhogen van 2 naar 7 i.v.m. de kinderbijslag, dat de geneeskundige zorg gratis is voor hen én dat er in de landen van aankomst niet wordt gecontroleerd enz. enz.
Dit zijn n.m.m. de ware redenen voor hun komst, niet voor állen, maar wel voor de meesten.

Ron
Ron
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dag mevrouw Tarrass,

Het is niet altijd makkelijk in het ‘andere’ gezicht, anders dan het gezicht dat je elke dag in de spiegel ziet en daarmee vergelijkbare gezichten, in dat ‘andere’ gezicht direct een individu te zien. Het ‘vreemde’ creëert een natuurlijke afstand en soort zoekt soort. Pas als het vreemde andere gezicht een natuurlijke plaats krijgt in de ander en die gezichten gelezen kunnen worden, zien en herkenen we ook het individu in die ander. Zo ervaar ik het althans.

Volgens artikel 1 van de grondwet worden allen die zich in Nederland bevinden gelijk behandeld. Discriminatie is niet toegestaan.
Nu was dit ooit bedoeld als bescherming van het individu tegen de overheid, echter de staat houdt de burgers onderling hier ook aan.
Ik heb echter de indruk dat de staat alleen nog burgers onderling hieraan houdt (meer of minder Marokannen) en dat de staat zelf, tussen allen die zich hier bevinden onderscheid maakt. Hoe is het anders te verklaren dat rellende jongeren met een zeker signalement ongemoeid worden gelaten, en orde handhavers, bestookt met vuurwerk, vergoelijkend zeggen: ‘ ach die jongens hebben een gezellige avond, laat ze’. Ziet de staat deze jongeren eigenlijk wel als onderdeel van die ‘allen’? En als de staat dat al niet doet, hoe verhouden de burgers zich onderling dan tot elkaar?

Inderdaad mevrouw Tarrass: Bestuurders ‘gebruik jullie gezond verstand en treed op. Anders vrees ik het ergste.’

hartelijke groet Ron Heekelaar

Carmen
Carmen
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ron

Politie deed ook niets toen een joodse jongeman in Den haag “aangevallen” werd door 50 man, dus ja? Politie deed ook niets toen ik hem aansprak over het bespugen en het schelden tegen mij vanwege mijn davidster, dus ja? Ik denk dat veel mensen soortgelijke zaken kunnen neerzetten Ron.

Piet van de Bok
Piet van de Bok
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

NOu, ik heb het van dichtbij meegemaakt. Er zijn tot 1973 (oliecrisis) 13.000 gastarbeiders gehaald in Turkije en Marokko. In 1973 is daar een einde aan gekomen. In sommige gebieden ging het lekker. Bijvoorbeeld in Enschede. In andere gebieden zoals IJmuiden bij Hoogovens was er een goede aanpak. Maar al snel hadden de gastarbeiders door dat het hier een uitkeringsparadijs was. Toenterijd had je na 2 maanden proeftijd een vast contract voor het leven. Ik heb tientallen gastarbeiders gezien die na 2 maanden en 1 dag half kreupel de werkplaats in strompelden vanwege vermeende rugklachten en line recta naar de WAO werd verwezen waarna ze tot aan hun pensioen van de “verdiende uitkering” konden genieten. Daarna natuurlijk sociale huurwoning, vrouw en veel kinderen laten overkomen, zogenaamd scheiden, sociale huurwoning voor de vrouw, weer trouwen, weer scheiden, weer meer sociale huurwoningen, meer en meer kinderen, meer en meer sociale huurwoningen. Gezin woonde nog steeds op 1 adres maar had inmiddels 10 sociale huurwoningen die illegaal werden verhuurd. Plus allemaal een uitkering, want werken voor en baas was taboe. Met het verdiende vermogen werden steentje voor steentje hotels en huizen gebouwd in Turkije en Marokko waar het gezin met een volle mercedes elke jaar twee maanden verbleef. Vijf keer per dag bidden. Vijf keer per dag zeer uitgebried douchen en persoonlijke hygiëne vooraf aan het bidden. Zaakjes opzetten. Telefoonwinkels, groentewinkels, witwaskantoren. Vrachtwagens metmeloenen uit Turkije laten komen met achterin de vrachtwagen illegale sigaretten en drugs.

Carmen
Carmen
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet van de Bok

Yep, ik heb het ook meegemaakt die tijd. Kan er nog kwaad om worden 🙁 Mijn vader was lam aan 1 been, liep, met zijn been eromheen, met een stok en werkte totaan zijn pensioen. Dus ja, wij kregen ineens Turkse vuilnismannen, binnen een paar jaar waren ze weg en waren het weer Nederlanders, mams vroeg, waar zijn die Turkse mannen gebleven waarop die man zei, allemaal last van hun rug en kunnen niet meer werken. Ziedend was mijn vader dat dit soort mensen misbruik maakte van zoiets goeds als ons sociaal stelsel. Is van kwaad tot erger gegaan en van die woningen, ja zo ging dat en daarna, wanneer er genoeg woonden kocht men die woningen op en zo zijn die wijken langzaamaan ontstaan. Wij waren erbij en zagen het gebeuren.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Carmen

@ Carmen.
Zo ging het met vuilnismannen, zo gaat het momenteel nóg met allochtonen bij de politie (NIET álle allochtonen !).
Velen van hen hebben een, aan hun IQ aangepaste, “studie” moeten voltooien, spreken en schrijven gebrekkig ónze taal en dan worden er ook nog eens diverse van hen z.g. politie-mol !!!
Óns land is totaal vernield, mede door de ongebreidelde import van buitenlandse “werknemers”.

Yvonne Koster
Yvonne Koster
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet van de Bok

Beste Pieter van de Blok, Bedankt voor dit realistische stuk. Ik heb het uitgeprint en het hangt nu op mijn prikbord. Enige jaren geleden hebben we Marokko bezocht, met de auto van Noord naar zuid. Zelfs van Marokkanen,kregen wij deze verhalen te horen. Deze riante omstandigheden, hadden ook een aantrekkende kracht. Waar vind je zo´n land waar je gratis geld krijgt, een huurwoning, gratis medische hulp en andere faciliteiten ? Dan mag je toch gek zijn, als je in je eigen land blijft, waar je ook door hard te werken, nauwelijks een belegde boterham kan verdienen ? Maar ook de hamvraag stelden ze ons, ” Waarom laat jullie Overheid dit toe?” Wat moet je hierop, (in het Frans natuurlijk) antwoorden ? Dat de Overheid, de veiligheid van de Nederlandse bevolking ze geen moer kan schelen.Dat ze totaal niet berekent zijn voor hun taak? Ons antwoordt was ,dat alleen het riante salaris blijkbaar voor de Politici belangrijk is. Met dit geld, kunnen ze een dure koopwoning permitteren, krijgen als het moet bescherming. Kortom waarom zouden ze zich zorgen maken dat een groot deel van de bevolking zich onveilig voelt, dat hun leefklimaat wordt aangetast door deze profiteurs, die niet van plan zijn om zich aan de wettelijke normen van ons land aan te passen? Inderdaad in Marokko zelf, krijgen ze hiervoor niet de kans. Daar wemelt het van (blauw) op de straten, wat je in Nederland zowat met een lantaarn naar moet gaan zoeken.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bij het zien van een M, op een grote paal langs de snelweg denken heel wat passanten aan onverantwoord slecht eten.
Een USA cineast maakte daarover de film “Super Size Me”.

Inmiddels heeft Mc. Donalds volop keuze uit salades en zelfs vegetarische burgers. Echter, imago herstellen, daar gaat een generatie overheen.

Emigratie houdt in, dat de cultuur van je nieuwe vaderland voor jou leidend wordt.
Als de 3e generatie nog steeds tweetalig praat -en dus tweetalig denkt- is de emigratie mislukt.
Zeker in het geval van zulke tegengestelde culturen als de islamitische en de Europese.

We hebben een duurzaam te grote groep raddraaiers onder de Marokkanen.
En de politieke partij Denk sterkt hun in hun wangedrag.
Zolang die problemen blijven voortbestaan zullen “alle” Marokkanen in Nederland lijden onder dat slechte imago.

Van de overheid hoef je geen oplossing te verwachten, die leeft in een permanente staat van verstandsverbijstering. Komt niets zinnigs vandaan.

Alleen de Marokkaanse gemeenschap kan hier iets aan doen.
Dat begint met het besef, dat emigratie een diep ingrijpende keuze is.
Die je nogmaals moet overwegen en nu met alle bijbehorende consequenties.
Via zelfreflectie, met o.a. meer tucht van Marokkaanse ouders over hun kinderen en het terugsturen van raddraaiers naar Marokko kan je als groep je status in ons land fors verbeteren.

En dan nog gaat er een generatie overheen, voordat het imago van de Marokkanen in Nederland merkbaar zal verbeteren.

Huib
Huib
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Goed hier te lezen wat ontbrak in het oorspronkelijke artikel: de rol van de, volgens de auteur, grote groep welwillende Marokkanen. Want de grote groep raddraaiers kan alleen maar groeien en blijven bestaan wanneer de “welwillenden” hiervoor de ogen sluiten en dit toestaan. Zolang zij zelf dit tuig niet van binnenuit de gemeenschap aanpakken zal het alleen maar erger worden. Omdat dit structureel niet gebeurt heb ik mijn twijfels of er wel echt zoveel “welwillenden” zijn.

jan
jan
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk, voor mij beter te begrijpen nu ik recent door Marokko ben getrokken. Overigens hier dezelfde fout die de meeste columnisten maken, enigszins recht gezet in de laatste alinea. DE overheid bestaat niet. Het zijn altijd individueel aan te wijzen politici, al dan niet in congsi met de meest op macht georiënteerde ambtenaren die er zijn, de (plv) SG’n van de ministeries en hun belangrijkste directeuren. Hetzelfde geldt voor Provincies. Gemeenten zijn veel directer te controleren en te bespelen door de burgers. Opvallend is overigens dat die SG’n meestal nagenoeg onzichtbaar zijn.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Juist. We kunnen het toestaan of faciliteren of onmogelijk maken van illegale migratie van kansarme moslimjongeren uit al dan niet door oorlog of andere ernstige problemen geteisterde landen niet los zien van de noodzaak om te voorkomen dat buurten en steden in Noord-West Europa onleefbaar worden. Niets besluiten is ook wat besluiten. Langs de kant staan en wat roepen of verwijzen naar wetsteksten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken is geen optie.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ja, ze zijn er. Marokkanen die hun best doen en mee willen doen. Toch blijf ik door vele ervaringen er met een grote boog omheen lopen. En door die idioten van Denk wordt het er niet beter van. Alle autochtone Nederlanders voor racist uitmaken werkt niet meer. De discriminatie door allochtonen is weerzinwekkend.

epimenides bin parmenides
epimenides bin parmenides
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Heeft het ooit gewerkt dan? De discriminatie door allochtonen? Kan je dit staven met feiten en cijfers? Je gevoelens doen er niet toe als het op feiten neerkomt, toch?

Trouwens, allochtonen? Alle allochtonen? Een paar? 50%, 17%?

Ik wacht op je reactie mijn heer de autochtoon.

Bosgeus
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Normen en waarden”, de JP Balkenende retoriek. Succesvol geïmplementeerd, overal papagaaien de mensen het nog steeds na.

De standaard voor de Nederlandse taal en staat, is de Staten Vertaling. 1637. We wonen in “gemeenten”, dat is een term uit de Bijbel, die de katholieken vertalen met “kerk”. Het woord “kerk” staat niet in de Staten Vertaling, maar de Contrareformatie heeft onze republiek succesvol vernietigd en vervangen door een reductie. Nederlanders wonen dus in “kerken”, maar dan zonder het katholicisme.

Als iemand uit een moslim land wil integreren in een land, onder het volk, waar alle steden en dorpen aangeduid worden als gemeenten, waar de stichter van het land, Willem de Zwijger, alle leerstellingen van Jezus Christus onderhield, zal zo iemand toch ergens moeten gaan beseffen dat citeren van retoriek van de Haagse beroepsretorici geen integratie verondersteld, maar verondersteld juist dat zo het overwinnen van propaganda door het volk slechts gecompliceerder wordt. Nederland heeft, of had, gemiddeld een hoger IQ dan Duitsland, Frankrijk of Brittannië, wat altijd nauwelijks genoeg was om weerstand te bieden tegen roomse propaganda, in 1795 zwichtte het land zelfs voor de Patriotten factie. Na de slag bij Waterloo, 1815, zitten we weer in een reductie: De RK kerk ging dus illegaal hun “kerken” bouwen in het noorden des lands. De beroepsretorici gaven toestemming aan de roomse antichrist, hier bisschopszetels te installeren in 1853. Hun doctrines zijn anti-Nederlands, niet Nederlands.

Conclusies:
1. Er zijn er hier wel meer die niet geïntegreerd zijn.
2. Ga als Marokkaan niet klakkeloos politici, pers of onderwijs citeren, want dan blijf je een immigrant.

likos
likos
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Wat beweegt Marokkanen om naar Europa te komen?”

armoede … een leven opbouwen voor een betere toekomst waar ze vandaan komen.

trackback

[…] Source: OpinieZ Wat beweegt Marokkanen om naar Europa te komen? […]

P. Puk
P. Puk
4 jaren geleden

Treed op. Hahahaha, wat is dat?

23
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x