De Cancelcultuur rondom Forum voor Democratie

Sterke indruk van een vooropgezet plan

Titelfoto: Thierry Baudet door Forum voor Democratie, gepubliceerd onder CC BY 3.0.

“Ja hoor, daar gaan we. Het moddergooien is begonnen”, was de eerste gedachte die bij Samira Tarrass opkwam toen de berichten verschenen over de heibel bij Forum voor Democratie. Ze heeft er eerst een paar dagen overheen laten gaan voordat ze besefte dat ze er over wilde schrijven. Er is nog steeds sprake van eenzijdige berichtgeving en opinies. Samira Tarras over de cancelcultuur die nu los gaat op het Forum voor Democratie.

Ja, de beruchte appjes in de appgroep gelieerd aan de jongerentak van Forum voor Democratie zijn verwerpelijk. Ja, er had harder tegen opgetreden moeten worden. Ja, de mensen die hiertegen op hadden moeten treden hadden dit veel eerder moeten doen en er gevolgen aan moeten verbinden. Allemaal een ‘ja’.

Ik mis echter de harde veroordeling van een soortgelijke affaire bij de JOVD, de jongerenpartij van de VVD, die in mei van dit jaar nog naar buiten kwam.

 

Selectieve verontwaardiging

Ik mis de harde veroordeling van een groep jonge SP’ers, die zelfs al bezig waren met ‘een gewapende burgeroorlog’ (!) vanwege de communistische denkbeelden van een aantal van hen. Deze kwestie speelt overigens nog steeds as we speak.

Het is echter JFvD en de FvD wat de klok slaat in de media. Laten we ons vooral niet bezighouden met andere, echte gevaren in deze samenleving. Met de mantel der liefde bedekken, dan komt alles wel goed, is het credo. Bespaar me dan ook het jij-bakken; extremen moeten hard aangepakt worden, om wie of wat het ook gaat. Hier kan je niet selectief in zijn en blijven.

En omdat ik de selectieve verontwaardiging van onze ‘neutrale media’ weer wil belichten, noem ik de andere extremen ook. Dit in tegenstelling tot de heersende selectieve verontwaardiging. De term whataboutisme (wie heeft dit in godsnaam ooit bedacht) kan in de zak worden gestoken, want ik doe er niets mee. Feiten onbenoemd laten en hypocrisie zijn niet aan mij besteed.

 

Feitenvrij

Wat mij als eerste verbaasde naar aanleiding van de affaire bij Forum voor Democratie, waren de reacties van mensen die ik doorgaans toch echt schaarde bij de vrijdenkers. Het type mensen van het kaliber ‘als ik het niet gezien of gehoord heb, kunnen ze mij niet zoveel wijsmaken’. Er wordt niet gedaan aan fact checking, men moet het maar hebben van anderen, die het weer van anderen gehoord hebben en ‘waar rook is, is vuur’.

Geheel voorbijgaan aan het ontbreken van bewijs voor racisme en antisemitisme, ook bij de gecancelde en overgebleven partijprominenten die zich wel achter de partij hebben geschaard, want die zijn er namelijk ook nog.
Op basis van perikelen, die zich binnenskamers bij een politieke partij hebben afgespeeld, meteen al een oordeel vellen. Zonder dat men daar zelf bij aanwezig was. Ik ben daar lichtelijk van geschrokken.

Hoe vaak zijn er in de historie geen kabinetten gevallen, waarbij achteraf bleek dat het helemaal niet zo in elkaar stak zoals men toen schetste? Dat er toen hele andere belangen speelden? Dat het eigenlijk om punt a draaide en niet om punt b? Mensen zouden echt beter moeten weten.

We kennen allemaal het spel op de basisschool nog wel, waarin een verhaal met bepaalde details doorverteld moest worden aan een andere klasgenoot, die het dan weer verder vertelde. Het uiteindelijke verhaal, zoals dat bij de laatste verteld werd, had nog amper de details van het oorspronkelijke verhaal. Even wat leuke nostalgie die zo bij mij opkomt tijdens het schrijven van dit stuk.

 

Kruistochten

De kruistochten, die ontketend zijn vanwege de FvD appjes-affaire, hebben inmiddels al veel schade toegebracht aan de partij en aan de levens van mensen. Guilty by association, hearsay en geen hoor/wederhoor toepassen schijnen het nieuwe normaal te zijn. Mensen worden op grote schaal gecanceld en de partij waar zij zich mee verbonden hebben staat nu al te boek als nazipartij, die racisme en antisemitisme zou verheerlijken.

Het begon dit keer met een verklaring van ‘prominenten’, die allemaal na een partijdiner eerst besloten om een aantal dagen te wachten alvorens naar buiten te komen met hun ongenoegen.

Er rezen echter twee cruciale vragen bij mij:

  1. Waarom kwam men hier niet eerder mee, indien deze onvrede al langer bestond?
  2. Waarom laat je je op een kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen plaatsen als dit al een tijd speelde, zoals men zelf nu aangeeft?

Is er dan echt sprake van een shock en onvrede over uitlatingen/appjes die door anderen gemaakt zijn, of speelt er veel meer?

 

Integriteit

Verder ben ik van mening dat, wanneer men de politiek ingaat, men echt een grote mate van integriteit dient te bezitten. Met integriteit valt en staat alles. Het is een blijk van loyaliteit aan de eigen partij en de kiezer. Men staat ergens voor en straalt zodoende vertrouwen en respect uit.

Men straalt als politicus echter geen vertrouwen en respect uit als die lasterlijke tweets, radio-opnames of artikelen de wereld instuurt, veelal niet onderbouwd en gebaseerd op onwaarheden. Alles over de interne perikelen bij een partij. Dit gedrag is echt een politicus onwaardig. Natrappen en met modder gooien is voor de straat en niet voor in een rechtsstaat, waarin er gekozen volksvertegenwoordigers zijn om de belangen te behartigen van mensen die op hen gestemd hebben.

Als er onvrede is of sprake van gedrag dat niet door de beugel kan, houdt men dit binnenskamers en probeert men vervolgens tot een oplossing te komen. Wanneer men niet tot een gezamenlijke oplossing komt, stapt men eruit omdat dan kennelijk blijkt dat het niet de partij is die bij de persoon in kwestie past.

Het belang van anderen vóór het eigenbelang. Het belang van de stemmer die stemt op een politieke partij, waarvan integriteit één van de fundamenten moet zijn. Wanneer er geen loyaliteit is aan de partij, dan is er ook geen loyaliteit aan de kiezer.

En dan specifiek als het gaat om een partij waarbij mensen pas later aanhaakten en in beeld kwamen, zoals bij FvD het geval is. Laten we wel wezen: de partij is door de oprichter Baudet bedacht, gevormd, ziel ingeblazen en prominent gemaakt, en rolde vorig jaar nog als grootste uit de Provinciale Statenverkiezingen.

 

De context

Wat ook opmerkelijk is in dit hele debacle, is dat veel opiniemakers en columnisten de ene na de andere ‘partijprominent’ en betrokkene gesproken hadden en hier al binnen één week verslag van deden. Men kan mij niet wijsmaken dat dit klip en klaar in een week gebeurd is. Daar trap ik in ieder geval niet in.

Hier is duidelijk veel tijd aan vooraf gegaan en het heeft er dan ook alle schijn van dat men gewoon op het juiste moment wachtte, alvorens alles ‘in de openbaarheid te gooien’. De rancune en haat die uit deze ‘verslagleggingen van feiten’, tweets en getuigenverklaringen sijpelen, zijn duidelijk voelbaar.

Toen dezelfde opiniemakers en columnisten overigens betrapt werden op eigen antisemitische tweets en uitspraken, eisten zij direct dat men wel de context erbij moest halen. Opeens moesten al hun uitlatingen op sociale media en in appjes in een bepaalde context gezien worden.

Oh, dan bestaat er opeens wel context. Ok.

 

Cancelen

Het gevaarlijke aan dit hele drama is dat we wel te maken hebben met ménsen die een partij aanhangen, die hun ongenoegen verwoordt. Met het cancelen van Forum voor Democratie cancelen we tienduizenden (wellicht nu honderdduizenden) mensen die nergens naartoe kunnen met hun ongenoegen, zich niet gehoord voelen en nog langer blijven zitten met hun onvrede. We ontnemen deze mensen het recht om gehoord te worden; iets wat niet zou moeten mogen en kunnen in een democratie.

 

Met het cancelen van mensen, door ze valselijk te associëren met racisme en antisemitisme, creëren we ook een groep mensen die qua loopbaan alles aan het verliezen is of voor wie de gevolgen op langere termijn desastreus zullen uitpakken. Ik hoop dat de cancellers in deze zich bewust zijn van het feit dat ze mensen aan het kapot maken zijn zonder concreet bewijs, hoor en wederhoor.

Men werkt zo direct mee aan het creëren van een grote groep die niets meer te verliezen heeft, nadat ze door toedoen van deze cancellers alles al verloren hebben. Bijna niets is erger dan ergens valselijk van beschuldigd worden, op voorhand al veroordeeld zijn en geen kans hebben om je te verdedigen, om vervolgens in de goot te worden gegooid.

 

Vooropgezet plan

Ik kan het gevoel van een grootse, weldoordachte en vooropgezette val, zo vlak voor de verkiezingen, maar niet van me afschudden. We zullen er misschien wel nooit achterkomen hoe het echt zit en dat is te betreuren. Het vergroot namelijk het wantrouwen bij mensen die (niet) stemmen, laat ze denken dat er in feite geen sprake is van ‘eerlijke politiek’ en de mensen die de politiek al wantrouw(d)en zullen hun gelijk alleen maar bevestigd zien. Voor de zoveelste keer.

Het laat zien dat het niet meer gaat om de bevolking, de politiek en het stemrecht. Maar om het laten gelden van het recht van de sterkste: de media, tegenover de zwakkere: de burger, die er maar vanuit gaat dat wat hij leest ook daadwerkelijk op waarheid berust.

Het laat verder ook zien dat de cancelcultuur alive and kicking is en niet uitsluitend een ‘links’ gegeven is. Het is het nieuwe normaal geworden en men heeft nu een vrijbrief om op afstand alles en iedereen kapot te maken. Het enige wat je hoeft te doen is je verenigen met anderen, een gemeenschappelijke vijand uitkiezen en het verwoesten kan beginnen.

Blijft u vooral zelf nadenken, want het is voorlopig nog gratis.

Over de auteur

Samira Tarrass
Geboren en getogen Nederlandse Marokkaanse. Bevlogen in alles wat mij aanspreekt. Hekel aan slachtofferschap.
Geef nooit op!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
61 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Tjeerd van Dam
Tjeerd van Dam
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik verbaasde mij ook al over de snelheid van de veroordeling van Thierry Baudet. Je kunt zeggen en denken wat je wilt, maar in korte tijd zo’n beweging opzetten dwingt in ieder geval bij mij respect af. Ik waardeer zeker mensen als Annabel en Joost, maar neem hen kwalijk dat zij uitgerekend een paar maanden voor de verkiezingen hiermee naar buiten komen. Temeer, daar zij ook wisten, dat NPO, MSM smullen van deze berichtgeving over FvD en dit breeduit weken, wellicht maandenlang zullen uitdragen.
Vooralsnog blijf ik Thierry steunen, ik zie in in hem geen alt-right, maar een democratische politieke beweging rechts van de VVD. Onderwerpen als soevereiniteit, immigratie, EU, Euro etc zijn volgens mij bij Thierry Baudet in goede handen.
Ik hoop, dat voor de Kerst de eenheid hersteld is en de gelederen gesloten, anders zal de immigratie gelijk blijven of toenemen, zal nog meer geld vloeien naar EU en via ontwikkelingssamenwerking naar terroristische organisaties, zal de EU nog verder uitgroeien naar een transferunie, waarbij NL steeds meer soevereiniteit zal opgeven, wordt onze Nederlandse cultuur stelselmatig ondermijnd en wordt de anti-Israel politiek, zeker in VN verband gecontinueerd.
Ik reken op Thierry en wie weet (hopelijk) Theo Hiddema.

Thijs de Jong
Thijs de Jong
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Tjeerd van Dam

Ook wij gaan en blijven. Er worden vieze spelletjes gespeeld. Baudet is niet gevaarlijk, maar gevaarlijk voor het establishment dat het Kartel vormt, samen met de media.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Thijs de Jong

Ik blijf ook nog steeds.

Neef Jansen
Neef Jansen
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Ik blijf ook. En ik hoop dat hij de FVD zich herpakt en nog wat van de weglopers weet te motiveren om zich weer aan te sluiten. Ik denk dat men gewoon zwaar geintimideerd is door die lastercampagne ineens.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Tjeerd van Dam

Ik blijf ook. Hij had op papier de veruit beste 10 potentiele kandidaten voor de tweede kamer t.o.v. het zooitje van de andere partijen. (behalve Omzicht). Hij kan hopelijk uit een grotere poel putten.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Tjeerd van Dam

Ik ben lid van FvD en blijf dat voorlopig ook. De eerlijkheid gebiedt dat ik me al (veel) langer zorgen maak over uitspraken van Baudet. Zoals bijvoorbeeld minister Schouten een massamoordenaar noemen in de kwestie rondom de boeren. Vervolgens gaat de discussie niet meer over de boeren, maar enkel over zijn uitspraak. Objectief gezien niet geheel onterecht. En daarmee schaadt hij niet alleen zichzelf, maar ook zijn achterban. Er zijn zeker wel verbeterpunten bij Baudet.

Als het kartel hier de hand in heeft gehad schiet zij ook zichzelf in de voet. PVV staat op 28 zetels in de peilingen en 1 grote is een grotere bedreiging van 2 kleintjes.

Mat
Mat
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Hij noemde haar geen massamoordenaar, maar sprak figuurlijk over een sluipmoord. Dat is best gebruikelijke beeldspraak als het over het verkapt kapot maken van een persoon, beweging, organisatie of sector gaat.
Die metafoor trok hij door naar de verantwoordelijke minister en noemde haar een sluipmoordenaar. Geheel op zijn plaats als je bekijkt hoe ze de agrarische sector aan het wegpesten is uit Nederland.
Wie de debatten van Baudet over dit onderwerp heeft gezien treft weinig schokkends in zijn bewoording. Dat allerhande kamerleden en media er over vallen is weer het typische moddergooien naar FvD en Baudet. De opgeklopte ophef zoals dat al 4 jaar steevast gaat rondom FvD. Het probleem is dat de onoplettende gemiddelde kiezer langzaamaan wel gaat geloven dat Baudet onbehoorlijk is. Van die demonisering zien we de laatste weken het hoogtepunt. En zo wordt alle tegenstand tegen het ‘Partijkartel’ onschadelijk gemaakt. Zo ging het bij Janmaat, Fortuyn, Wilders. Maar het probleem meneer, dat blijft.

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank je, Samira, gelukkig zijn er ook nog publicisten zoals jij, die een terecht vermoeden uiten, dat hier een vooropgezet plan achter zit. /dat kun je wel overlaten aan de communisten van GL en de Great resetters van D66. Ook gij VVD? en CDA?
Er wordt hier een professionele hetze gevoerd, waarvoor geen enkel totalitair land zich zou schamen. Nu nog even met de verkiezingen frauderen, is het niet Ollongren? en het spel is gewonnen. Dat zou wel eens buiten de waard gerekend kunnen zijn.
Tegen zoveel valsheid, is standvastigheid de enige remedie. Elke stem moet gecontroleerd worden.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Maarten Vasbinder

Dat laatste gebeurt écht niet. Ik heb een aantal. malen op een stembureau gewerkt in een grote stad. Waarom men maar blijft vasthouden aan dat met de hand tellen snap ik niet. Er is geen enkele serieuze controle op. Frauderen moet niet écht moeilijk zijn.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

nee, dat vermoeden heb ik ook. Ik snap niet dat wij niet mogen stemmen middels inloggen met de DigiD. Als we overal daarmee terecht kunnen, dan is dat toch OOK gevaarlijk als men denkt dat er zo makkelijk te sjoemelen valt? Dan kan de fiscus ook wel rommelen met mijn aangifte als we zo beginnen te denken.

Helena
Helena
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Stemmen middels DigiD is levensgevaarlijk en moet nooit, maar dan ook nooit mogelijk worden.

Wat denk je dat er gebeurt als jouw stemgedrag vastligt bij de overheid? Als jouw stemgedrag de overheid niet bevalt? Dan kan het zomaar zijn dat er dingen gebeuren. Waar je de vinger niet op kan leggen, maar die erg vervelend of schadelijk voor je kunnen zijn. Een paspoort/rijbewijs wat niet op tijd verlengd wordt en waardoor je problemen krijgt. Een bouwvergunning die later, of helemaal niet wordt verleend wat je veel geld kost. Teveel mogelijkheden om op te noemen. En al helemaal als er een regering komt die nog veel linkser is dan de huidige. Ik voorzie serieus repercussies voor mensen die pak ‘m beet PVV stemmen in zo’n situatie. Kijk maar naar dit als voorbeeld: https://twitter.com/AOC/status/1324807776510595078

Dus nee, nooit maar dan ook nooit stemmen middels DigiD.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Helena

jammer dan dat de overheid dus niet eerlijk is. Dat is wel de conclusie. Dat is pas een enge vaststelling. Maar misschien heeft u wel gelijk.

Helena
Helena
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Het gaat me er nog niet eens zo zeer om of de huidige overheid eerlijk, of te vertrouwen is. Het gaat er om dat stemmen per DigiD die mogelijkheid opent voor de overheid om enge dingen te doen met jouw stemgedrag. Nu, of in de toekomst. Je bent nl afhankelijk van die overheid voor een heleboel zaken en stemgedrag is indirect een oordeel over die overheid. En een huidige overheid is misschien te vertrouwen, maar van een toekomstige overheid weet je dat nog niet. Gegevens die zijn vastgelegd worden vroeger of later ergens voor gebruikt en de overheid is minder een neutrale gesprekspartner dan veel mensen denken. Sorry voor de preek. 🙂 Kan niet genoeg benadrukken hoe verkeerd stemmen via DigiD is.

Mat
Mat
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Helena

Heel terecht dat u uw overheid niet vertrouwd. Echter is het technisch wel mogelijk om een systeem te creëren waarbij uw overheid uw stem niet kan inzien, maar u wel digitaal kan laten stemmen via DidiD: Blockchain.

Mat
Mat
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Helena

Je kunt middels blockchain technologie een versleuteld anoniem stemsysteem creëren waarbij de toegang tot het ‘stembiljet’ verloopt via DigiD. Dus geen registratie van waarop u stemt, enkel gedigitaliseerde en gecontroleerde toegang tot het digitale stembureau. Daarmee wordt de telling instant en fraude enkel mogelijk door individuele DigiD’s te hacken. Stuk lastiger dan nu, waar bijvoorbeeld in 2017 in een plaats in Zeeland alle FvD stemmen ‘per ongeluk’ naar een nietszeggende eendagsvlieg gingen.

Elvi
Elvi
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik slaakte een diepe zucht na het lezen van dit artikel, dank je! Blij omdat je verwoordt wat ik ook zag. Groenlinks zei letterlijk: “one down”.

Heeft Eva van Vlaardingerbroek toch een rancuneus gevoel naar Thierry? Per slot waren zij een liefdeskoppel. Wil Nanninga, beïnvloed door het steeds linksere (politiek correcte) GS (GeenStijl) , van zich laten horen? En hoe nam zij het op dat ze niet op de eerste tien plekken van de lijst stond? En Eerdmans? Wat had hij gedacht? Blijkt toch een behoorlijke naïeveling of is hij gewoon een mol…
Ik begrijp dat Hiddema en Cliteur terstond opstapten.

En wat te denken van de zwartmakerij van Cliteur???? Hoe durven ze!
Nanninga, Eerdmans en van Vlaardingerbroek liegen. Ze hebben een eigen agenda en ik ben bang dat het van Vlaardingerbroek naar haar hoofd is gestegen. Ze is te jong om de valkuil waar ze in is getrapt te doorzien.
Harde les, maar een oud gezegde: hoogmoed komt voor de val….

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Elvi
Thijs de Jong
Thijs de Jong
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elvi

Begrijp niet waarom dat onderzoek naar uitlatingen bij de jongeren moest worden afgeblazen en daarna ging het los op de PERSOON Baudet. Als iets moeilijk is komt er toch altijd een onderzoek behalve als Rutte het niet wil. Een onderzoek naar de MOORD op Pim Fortuyn duurde ook bijna 9 maanden en was geen Parlementair onderzoek. De kogel kwam van extreem links.
Het hele onderzoek was een grote flop.
Volkert van der Graaf loopt al weer fluitend rond en heeft een huis in Drenthe van bijna 650.000 euro. Hoe is dat mogelijk?

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Thijs de Jong

echt waar? Dan is íe dus betaald door de 1 of andere politieke stroming of zo. Dat moet haast wel. Niemand kan in zo korte tijd zo rijk worden.

HWtE
HWtE
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Thijs de Jong

Dit is fake nieuws in het kwadraat.
Het ging om een gerucht over Borculo. Dat ligt niet in Drenthe maar in Gelderland. Ken uw vaderland, heer de Jong.
En het was niet waar. Stop nou eens met het vertellen van die zielige sprookjes.

bert raadhuis
bert raadhuis
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Thijs de Jong

Dat is mogelijk omdat hij niet de dader is. Hij is een soort katvanger.

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elvi

Elvi; in het geval van Nanninga vermoed ik dat het krijgen van haar kind een rol speelt. Dat kind komt straks op school tussen GL kinderen , islamitische kinderen.
Wat denk je dat er dan gebeurd?? Zal hij/zij een leuke schooltijd en jeugd hebben, bv op verenigingen? Dit zal Annabel ik het hoofd gehad hebben, gezien de felheid van haar reactie op Baudet. Een normaal psychologisch verschijnsel dus.
Natuurlijk te triest voor woorden, maar wel een realiteit. Wat dat betreft is de framing en demonisering uiterst succesvol.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elvi

Eerdmans stelde zich op 24 november nog kandidaat als lijsttrekker. Een week later ontdekt hij ‘plotseling’ dat Baudet er bedenkelijke ideeën op na houdt. Terwijl Eerdmans zelf op de radio jaren geleden beweerde dat Hitler toch echt links was.
Maar als het Baudet betreft, is het plotseling weer ‘extreem-rechts’?
Eerdmans zwabbert van links naar rechts en verandert binnen een week radicaal van inzicht over zijn partijleider.
Dan is hij of maanden lang doof en blind geweest of hij is gewoon een opportunist. Beide zijn een goede reden om hem een andere partij te gunnen.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Met selectief winkelen of meten met twee maten kan geen objectiviteit plaats vinden maar dat is nu ook niet gewenst.
Waarom neonazi groeperingen veroordelen maar Antifa en BLM e.d. linkse groepen niet? Domme vraag als links aan de macht is, rechts ontbreekt of is alvast naar links gedraaid om zich klaar te maken voor de toekomst die zij al verspeeld hebben. Daarmee geeft men aan dat links altijd goed is en rechts altijd slecht. Links heeft geen bewijzen nodig of parafraseert uitspraken voor eigen gebruik maar rechts zou wel met keiharde bewijzen moeten komen. Het afhaken van enkele leden van de FvD getuigd waarschijnlijk of van de echtheid van de discriminerende teksten (die overigens ook al eerder door linkse lieden zijn gepleegd zonder enige opschudding in de politieke kringen
te veroorzaken) of loopt men weg om eigen werkzame toekomst niet te verknallen. Zolang je met je carrière bezig ben of gewoon je baan wil houden moet je of meepraten, zwijgen of de mond houden. Dat komt mij bekend voor alleen was het in de socialistische landen nog erger omdat je dan meteen door de rechter afgerekend werd en je kon beter een echte veroordeelde zware crimineel zijn dan een politieke gevangene. Hoewel, het overkomt sommigen hier ook al. Wij zijn goed op weg naar een dictatuur en dan de linkse proletarische versie en er zijn daarvoor aanhangers zat. Wetende en onwetende. Men weet alleen niet wat hun wacht. Ik wel.

Thijs de Jong
Thijs de Jong
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Links is goed en niet links is vogelvrij, racist, fascist en nazi? Hoe komt men er bij?
Baudet zou ook nog bij de bruinhemden behoren, hoewel dat meer past bij links Nederland. KOZP is een voorbeeld….en de aanvallen op Baudet zijn ook uitgevoerd door linkse bruinhemden.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Thijs de Jong

Dat is in de socialistische samenleving mij in de hoofd ingestampt en nu krijg ik hier een herhaling. Viel ik mij verraden? Ja. Gered voor socialisme en uitgeleverd aan zo goed hetzelfde. Kwestie van tijd.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

ja is erg. Ik vind het bekritiseren van voormalige oostblok landen ook heel erg. Als zij , na het zien van de ellende en kosten en criminaliteit bij ons, besluiten dat ze geen migranten uit ons vijandelijk gezinde culturen willen, is Brussel te klein van verontwaardiging van die akelige linkse sujetten als Sofie in t Veld en die Sargentini, die totaal voorbij gaan aan het feit dat de oostblok landen jarenlang gezucht hebben onder socialistische, communistische dictaturen en dat ze dat NU niet meer willen. Brussel en met name die linkse kliek staat gelijk klaar met een oordeel. Ze zijn dus in- en in slecht naar die oostblok landen toe. NUL begrip. Nou, dan ben je toch een slecht mens, als je de oostblokkers ook maar durft te bekritiseren?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

De postcommunistische tijdperk is een zware dobber na de fluwelen revolutie. Nagenoeg alle hooggeplaatste communisten hebben alles kunnen behouden maar nu onder andere naam. Dat was de prijs voor de revolutie zonder bloedvergieten. Tot vandaag toe hebben zij last van en er is genoeg ruimte voor kritiek wegens corruptiepraktijken die vooral aan de top aanwezig zijn en dan naar beneden sijpelen. Alleen heeft Brussel boter op de hoofd want dat wisten zij wel tijdens de toelating van deze landen tot EU. Nooit hebben zij aan deze praktijken iets gedaan nu pas omdat die landen geen islamitische migranten willen wordt het als dwangmiddel gebruikt. Brussel wil dicteren en alle kwaad die zij veroorzaken tussen de landen verdelen. West Europa is een gevaarlijke mensen afvoerput geworden en de gecorrumpeerde Visegrad landen hebben groot gelijk dat zij de migratie uit islamitische landen blokkeren maar open staan voor b.v. de Oekraïners.

Els Schwencke
Els Schwencke
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima column!

Jay
Jay
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De gevestigde orde beschermt zichzelf door nieuwe rechtse partijen verdacht te maken, waardoor gewone mensen geneigd zijn dan maar op “iets veiligs” te stemmen, oftewel de gevestigde orde.

In NL heb ik de laatste 40 jaar gezien hoe men met tegenstanders van de gevestigde orde omging.
Dat men nu FvD aanvalt, was voor mij voldoende om de patronen te herkennen en berichtgeving te wantrouwen. De timing heeft er ook mee te maken. Niet alleen tav onze verkiezingen maar ook het vermeende verlies van Trump, dit is de strijd van de elite tegen “het populisme”.

Men valt onze tradities aan en af, vermindert sociale cohesie, bevordert politieke apathie, vernietigt onze wortels met het verleden. De vaste grond wordt onder onze voeten vandaan geslagen. Waarom? Omdat ontwortelde mensen zich makkelijker laten sturen. En de elite heeft zo zn plannen. Ik denk niet dat ze perse kwaad willen, maar dat ze voor uit eigenbelang dingen willen herschikken. De sociale en culturele kosten worden niet in de breakeven analyse meegenomen.

FvD is de imperfecte avatar die we hebben om conservatief liberalisme weer krachtiger te maken. Om mensen te laten weten dat er wel degelijk alternatieven zijn voor de plannetjes waar ze in gedrukt worden.

Thijs de Jong
Thijs de Jong
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jay

Wat is er mis met conservatief? De linkse bolwerken vallen over u heen. Waarom?

Jay
Jay
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Thijs de Jong

Ik begrijp de vraag niet.
Conservatisme in Nederland is vergelijkbaar met het begrip de Nederlandse identiteit of de Nederlandse cultuur. Het zijn zulke vanzelfsprekendheden dat er nooit actief op ingezet is. Maar dit soort zaken zijn pijlers, niet alleen van Nederland, maar van iedere bevolking in ieder land.
Links heeft de aanval ingezet op iets wat we zelf nooit zo hoefde te specificeren of te definieren. Omdat het inherent was aan ons.
Nu is de tijd om het ideologisch te stutten en actief te definieren en te promoten.

Jan de Jong
Jan de Jong
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zolang het partijprogramma staat blijf ik lid van FVD. Wat zou ik anders moeten doen?

Tjeerd van Dam
Tjeerd van Dam
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

Helemaal mee eens, alleen de PVV benadert het Forum. Ook ik blijf Forum stemmen en steunen!

Thijs de Jong
Thijs de Jong
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

Er is geen alternatief wat beter is voor alle Nederlanders.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Samira vraagt:
1) Waarom kwam men hier niet eerder mee, indien deze onvrede al langer bestond?
2) Waarom laat je je op een kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen plaatsen als dit al een tijd speelde, zoals men zelf nu aangeeft?

Het antwoord op:
1) vlak voor verkiezingen kunnen de Baudet-bashers maximaal effect scoren op het electoraat. Bovendien sluit op 21 dec. de termijn voor het inschrijven van een nieuwe partij.
2) Omdat de Baudet-bashers dan zich belangrijk kunnen maken want ze hebben zich jaren lang verbonden aan de partij en daarmee meer overtuigend Baudet-bashen kunnen. Plus dat ze dan heel goed materiaal kunnen verzamelen voor later te schrijven boek getiteld ‘Mijn tijd bij het FvD’.

De snelheid, woordkeus van Nanninga vooral en de timing hebben mij er van overtuigd dat dit alles al maanden lang broeide en dat men alleen het meest geschikte moment heeft afgewacht. Over motivatie en krachten op de achtergrond kun je speculeren, maar niet over de timing.

Neef Jansen
Neef Jansen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik mis in het artikel die mevrouw van de Moslim Broederschap bij Groen Links. Als je weet wat de Moslim Broederschap is, dan is die mevrouw schandaal genoeg om heel Groen Links op te heffen. In Egypte waren ze een jaar aan de macht. Dat hele jaar door hebben ze andersdenkenden doodgemarteld in gevangenissen. In Egypte staan ze sindsdien bekend als de criminele broeders.

Jan
Jan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Chapeau Samira, als altijd prima observaties. Er is echter meer aan de hand. Er zijn duidelijke verbanden.

Kennelijk leef je in de veronderstelling dat je in een democratie woont. Dat is niet het geval (Daudt, regentocratie). Nederlandse “politiek” kan worden gekenmerkt als een 1-partij stelsel met verschillende facties. De onderlinge verschillen zijn miniem.

Als je als nieuwe partij/factie van die elite geen deel uitmaakt zullen ze alles doen om je monddood te maken. Volgens aloude Stalinistische propagandatechnieken zorg je voor (onder andere) “het (op de persoon gespeelde) cancelen van mensen, door ze valselijk te associëren met racisme en antisemitisme”. Voor de duidelijkheid: antisemitisme komt nagenoeg altijd van links.

En uiteraard mis je dus de harde veroordeling van soortgelijke affaires bij JOVD en jonge SP’ers. Want daar gaat het niet om. De media (propaganda en desinformatie kanalen) uit het eigen socialistisch-Marxistische kamp zullen alles doen om de nieuwkomer(s) zo verdacht mogelijk te maken. Propaganda, indoctrinatie, het werkt. En ja, ook de VVD en CDA behoren tot dat kamp. Marxisten, communisten en socialisten noemen alles wat niet de eigen ideologie onderschrijft bij voorkeur extreem-rechts. Ooit een VVD’er of CDA’er gehoord die daar bezwaar tegen maakt(e)?.

Als laatste: “Critici monddood maken is de eerste stap naar een dictatuur”, zegt Raisa Blommestijn. Fout. Je zit dan al in die dictatuur.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

nou, u verwoordt wel wat mij ook door het hoofd is gegaan, Ik kan maar niet geloven dat Thierry ook maar iets anti semitisch of iets dergelijks zou hebben gezegd als zijnde zijn mening of opvatting.
Maar al maanden wordt hij beticht van het hebben van een ‘bruin randje’. Ook Elma Draayer zei dat letterlijk een paar maanden geleden in WNL op zondag. En ik vond dat echt HEEL raar. Want IK heb er nooit iets van gemerkt als ik Thierry op radio of tv hoorde. Maar hij is wel impulsief, dus als je iets zegt wat verkeerd kan worden geinterpreteerd, dan hang je al half in de politiek.
Ik vond het ook top dat Henk Bleker in WNL op zondag zei dat hij het alleen gelooft als hij het zelf hoort zeggen en dat is de juiste opstelling.
ik heb geen idee wat daar binnenskamers bij FvD voor onenigheid is geweest, maar het is inderdaad vreemd zoals een reageerder zei op een andere opiniesite, dat de penningmeester van fvd van Joodse afkomst is en ook bij dat diner was en dat die nergens aangifte van heeft gedaan of iets heeft laten blijken……. dat is ook vreemd.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Marien
Johan
Johan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

wat een goed artikel!dank!Thierry ga door svp!genoeg steun te vinden overal!

hesa
hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het zal mij niets verbazen als uiteindelijk vastgesteld wordt, dat de gevestigde partijen achter deze aanval zit.
Denk even aan Wilders, die zo tegengewerkt werd. Wat bleek; zijn eigen “collega’s ” zaten achter die tegenwerking.
Kan dat ook niet bij Baudet zijn gebeurd. Hoe dan ook, ik stem gewoon fvd in maart.
Tegenwoordig moeten we met elke gebeurtenis rekening houden met dit soort dingen.

Ronald
Ronald
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik blijf vrolijk FvD stemmen, al is het maar om een dikke middelvinger naar de gevestigde orde op te steken. Ik zie ook geen alternatief, aangezien PVV mij iets te vaak meestemt met de VVD.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed betoog mw Tarrass.
Deze manier van anderen uitschakelen is écht de norm geworden.
Ik moet meteen denken aan de metoo beweging, die ook eenzijdig veroordeelde. Men was al ontslagen en veroordeeld vóór er een rechter aan te pas was gekomen.
Het nieuwe normaal, inderdaad!
Waar gaat dat naar toe?! Dictatuur ben ik bang!

Theo
Theo
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk zeg !

Henk Jan
Henk Jan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed verhaal, blijf Thierry steunen, want ik verbaas mij over de snelheid. Ineens waren de meelifters het met elkaar eens, dat het zo niet langer kon. Een constructieve oplossing voor een door de media opgeblazen voorval werd niet opgepakt.

Mat
Mat
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Spot on. Dit is exact hoe ik er over denk. Een georchestreerde afrekening van het ‘Oldboys’ netwerk van GeenStijl. Bart Nijman kauwt met 10 FvD topics het sfeertje voor. Klopt zo een crisis op van gebakken lucht. Om de boel vervolgens door oud GeenStijl columnist Annabel Nanninga te laten escaleren. Daarna zit Constantijn Roelofs (AKA Zentgraaf, ook van GS) in Elsevier te verkondigen dat er geen media hetze is tegen Baudet, maar dat het klip en klaar is hoe fout Baudet is. Zo ontstaat voor de onoplettende lezer een beeld. Waar rook is is vast vuur. De overige links georiënteerde media ruiken bloed en staan te dansen op het lijk van Baudet. ‘zie je wel, ik zei het toch’. Ondertussen is er niets dat ook maar voldoende is voor een aanklacht tegen Baudet. Als een rechter het onvoldoende vind voor een veroordeling, misschien is het dan onvoldoende voor een veroordeling. Of hebben er deze rechtstaat voor de grap?

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Over cancel culture gesproken. Vlak voor de Sinterklaas verschijnt weer een statistiek die aangeeft dat weer minder mensen achter de Zwarte Piet staan dan vorig jaar. Over indoctrinatie en propaganda gesproken met goed geplande timing. Wij wachten op een nieuwe peiling vlak voor de Kerst om te ontdekken dat wij de viering van de Kerst eigenlijk niets vinden.

Verduin
Verduin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik dacht precies hetzelfde, pure indoctrinatie. Vergeet niet dat de NPO de grote
aanstichter is van de hetze tegen ZP. Zonder de NPO had KZOP geen schijn van kans gehad.
Het begon met Jeroen Pauw die in 2014 in de aanloop naar Sinterklaas, tot 3X toe anti Zwarte Piet figuren uitnodigde. De jaren daarop zat hij ook flink te stoken. Bij de DWDD hetzelfde gestook.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Verduin

Wie de nieuwsverspreiding beheerst heeft de wereld in handen. Rechts Nederland lag jarenlang in een diepe slaap.

john
john
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vraag mij af waarom er van die bewuste avond geen audio/video opnamen zijn. Werkelijk iedereen heeft een smartphone, en als Thierry die avond zo tekeer was gegaan dan had toch zeker 1 van de aanwezigen dat op kunnen nemen. Alles wordt tegenwoordig opgenomen en /of gefilmd. Dat maakt het voor mij ongeloofwaardig dat Thierry die uitspraken gedaan heeft.

Wat ik ook nog nergens gelezen heb is de EU. FvD zou op termijn een gevaar kunnen worden voor de deelname van NL in de EU. FvD heeft in de peilingen al eens op rond de 20 zetels gestaan. Daar zal de EU niet wakker van te liggen, maar De FvD zou ook zo maar door kunnen groeien, en dan wordt het lastiger zo’n partij te elimineren.
Daarom kunnen ze gedacht hebben dat je ze beter nu kunt vernietigen. Als NL uit de EU zou vertrekken zullen wij als Nederland daar waarschijnlijk veel pijn van hebben, en de EU zal het niet zoveel uitmaken. Ze krijgen ons echt wel klein. Alleen Engeland is ons al voor gegaan, en als NL de 2 e zou zijn, dan zou dat zomaar andere landen op ideeën kunnen brengen. In de EU gaat het om honderden van miljarden, geld dat van noord naar zuid wordt geschoven, van west naar oost en weer terug. De belangen zijn hier verschrikkelijk groot. Ik kan mij voorstellen dat er vanuit de EU een lastercampagne is opgezet met het doel FvD onschadelijk te maken. Geld en expertise speelt in de EU geen enkele rol, zolang het ‘de goede zaak’ dient.

Misschien is het wel heel erg ver gezocht, maar toch…………….

john
john
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  john

Wat ik nog vergeten was. Ik vond deze site van Geenstijl. Iemand refereerde in de commentaren naar opiniez. Geen stijl mocht ik altijd graag lezen, maar de laatste tijd waait daar toch een andere wind, met als triest diepte punt de persoonlijke hetze van Bart Nijman tegen Thierry. Ik kan dat niet anders zien. Onwelgevallige commentaren van de lezers worden gejorist, weg gehaald, en ik heb gisterenavond eens zitten meekijken bij de commentaren. De commentaren waarvan ik vermoede dat ze gejorist zouden worden heb ik even gekopieerd. Uurtje tijd eraan besteed. Ik had een hoge score, de meeste zag ik aankomen. Het trieste is dat vele commentaren heel redelijk waren, alleen wel voorzien van kritiek op Bart Nijman. Triest dat die weg gehaald worden. Bart kan heel goed uitdelen, het incasseren gaat hem duidelijk slechter af.

E. Vreeland
E. Vreeland
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  john

Ik heb dat artikel in GS een paar dagen geleden gelezen. Het is pure karaktermoord. Jammer dat zo weinig mensen dit herkennen. We hebben het al een aantal keren meegemaakt met Fortuyn, Janmaat, Wilders. Ze hebben het nooit over politieke argumenten, nee de persoon wordt neer gesabeld als een immoreel mens.
Daarom blijf ik TB en Forum trouw.

Paulus Potter
Paulus Potter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat mij irriteert is dat de FvD wekenlang gebash’d wordt over interne whatsappjes. En dat Baudet, in talkshows, wel 10x gevraagd wordt of hij afstand neemt van antisemitisme (hij is Indisch en heeft een Joodse vrouw).
Terwijl een lid van groenlinks banden heeft met een terroristische organisatie. En de SP praat over een gewapende burgeroorlog. In mijn optiek 10x erger, maar daar wordt slechts 1 artikel aan besteed…..

Kees tummers
Kees tummers
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gezien hoe parlementair verslaggever Arjan Noorlander bij Nieuwsuur vol op het orgel mocht. Tweebeeke gaf de voorzetjes en Noorlander mocht minutenlang triomfantelijk Baudet afbranden. Soms hoop je tegen beter weten in op de publieke omroep nog zoiets als objectieve nieuwsvoorziening aan te treffen.

Siep
Siep
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Spijker op de kop van Samira Tarrass. Heb me enorm geërgerd aan de wijze van schandpalen, terwijl nog kort daarvoor eensgezindheid werd uitgedragen. Met name Annabels verhaal in TPO uitermate onfris om het zo te ventileren. Had een en ander graag op een buitengewoon partijcongres besproken willen zien met de keuze op welke wijze FvD verder zou moeten. Slechte zaak voor de rechterflank in Nederland. Hoe zet je jezelf buitenspel.

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Samira Tarrass; Dankje wel voor dit artikel. Dit is uit mijn hart gegrepen en precies dezelfde argumenten heb ik op mijn bescheiden schaal de afgelopen week op een paar sociale media geplaatst.

Marjo
Marjo
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi geschreven Samira.

Verduin
Verduin
2 jaren geleden

Ik heb de afgelopen week de hysterische stukken van Bart Nijman over Baudet gelezen.
Inderdaad buitengewoon venijnig en geschreven door iemand die vol wrok zit. Je mag best kritiek op iemand hebben maar brengt dat dan op een normale manier.

Verduin
Verduin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Verduin

Overigens was Annabel Nanninga columniste bij GeenStijl voor ze de politiek inging. Ook een reden voor Bart Nijman om roddel stukjes te schrijven over Baudet.

Chris
Chris
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jonge jongens en meisjes die denken snel iets te bereiken. Jammer, zo werkt het niet.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Antisemitisme en racisme. Wie doet er niet aan mee? Linkse partijen zijn verbonden aan BDS, dat onder mooie excuses slechts als doel heeft om Israël te ondermijnen. Zwijg ik over onze islamitische bijwoners, die overwegend zeer antisemitisch zijn.
Maar links georiënteerd of allochtoon, dan is antisemitisme ok.

En de meest racistische partij die we in Nederland kennen is Bij1.

Hun veroordeling van FvD getuigt dan ook vooral van een dubbele moraal binnen deugend Nederland.

Mijns inziens laat zich veel verklaren door het gegeven dat die oorlog begint te verjaren. Die werd 75 jaar geleden werd beëindigd. Alle overlevenden die deze oorlog (bewust) meemaakten vormen een klein bestand van hoogbejaarden. En zelfs hun kinderen, die hun verhalen uit de eerste hand meekregen zijn op gevorderde leeftijd.
Waarmee die oorlog met al haar verschrikkingen weinig meer wordt dan een zoveelste oorlog, die ooit gevoerd is.

Neemt niet weg, dat een FvD weet dat ze onder een vergrootglas ligt en daaruit minder rechten heeft dan kartelpartijen. Het is niet eerlijk, maar zo werkt het.

Roel
Roel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Allereerst heel veel complimenten voor dit artikel. Ik heb zelf ook al de hele tijd mijn bedenkingen bij de gang van zaken rond FvD. Mijn voorgevoel zegt mij namelijk dat Freek Jansen best wel eens een soort van infiltrant binnen FvD zou kunnen zijn die de opdracht heeft gekregen om de partij van binnenuit te vernietigen, hetgeen dan ook uiteindelijk heel goed gelukt is. Want als je alles terugbrengt tot de kern van de zaak is hij feitelijk min of meer degene waarmee alles is begonnen. Daarnaast blijkt hij ondanks alles tot op heden nog steeds een enorme invloed op Baudet uit te oefenen. Hij heeft hierbij het voordeel dat Baudet enorm beïnvloedbaar is, dus dat lukt hem dan ook vrij aardig. Het zou mij echt niets verbazen als Freek Jansen uiteindelijk een soort Raspoetin zou kunnen blijken te zijn en dat dit allemaal een vooropgezet plan is geweest om de partij op deze manier te vernietigen, zo vlak voor de verkiezingen. Als dit voorgevoel klopt kunnen zijn opdrachtgevers bijzonder trots op hem zijn…

61
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x