Hoe Mokum de regels aan haar laars lapte

Schending Corona-regels in Amsterdam

Bij het scrollen op Twitter werd ik opeens met stomheid geslagen. “Nee, dit kan niet waar zijn,” zei ik nog hardop. “Dit ga je gewoon niet menen”. Maar er mankeerde niets aan mijn ogen. Ik knipperde nog van ongeloof, maar dezelfde beelden verschenen weer. En bij het openen van mijn ogen weer.

Foto’s van de Dam. Duizenden demonstranten voor het credo ‘Black Lives Matter’. Er werd gedemonstreerd vanwege de (nog niet bewezen racistische) moord van een agent op een burger in de VS. Verschillende organisaties, waaronder de door president Trump tot een terroristische verklaarde organisatie Antifa, waren hierbij aanwezig.

 

Halsema

Het gros van de mensen stond op de Dam zonder mondkapje en de verplichte anderhalve meter afstand werd bijna nergens in acht genomen. Sterker nog, de burgemeester van Amsterdam, mevrouw Halsema, droeg zelf ook geen mondkapje. Er werd een massademonstratie gehouden, met goedkeuring van de burgemeester die niet ingreep, en waar alle COVID-regels aan de laars gelapt werden. Dezelfde burgemeester die de afgelopen tweeënhalve maand ondernemers en andere uitbaters in Amsterdam dwong om hun onderneming te sluiten, anders zou men torenhoge boetes tegemoet kunnen zien.

 

Demonstratie twee dagen eerder

Op 30 mei 2020 vond er een demonstratie plaats in Den Haag tegen de landelijke lockdown. Van tevoren werd bekend gemaakt dat er maximaal dertig demonstranten waren toegestaan op de Koekamp aldaar. De demonstranten hielden zich echter niet aan deze regels, waardoor uiteindelijk 37 mensen zijn aangehouden. Ik vraag mij af hoe de overheid deze selectieve aanpak kan rechtvaardigen. Is het omdat de idealen van de burgemeester van Den Haag toevallig niet stroken met de idealen van de betreffende demonstranten? En dat men zich daarom wel aan de regels diende te houden?

 

1873

In hoeverre straal je neutraliteit uit als burgemeester, als je tijdens de demonstratie op de Dam een grote zwarte speld draagt met het jaartal 1873? Want dat deed mevrouw Halsema. Zij droeg tijdens de demonstratie ‘Black Lives Matter’ een grote zwarte speld met de cijfers 1873.

Voor de mensen die niet weten waar het jaar 1873 voor staat; het is het jaar dat de slavernij in Suriname werd afgeschaft. Is het deelnemen aan deze demonstratie door een burgemeester met zo’n activistische speld geen activisme? Daar heeft het wel alle schijn van. Als dit zo is dan is dit kwalijk. Een burgemeester dient namelijk te allen tijde neutraliteit uit te dragen.

 

Trefwoord slavernij

Wat heeft het afschaffen van de slavernij met deze demonstratie te maken? Dit is weer een typisch voorbeeld van de logica die bij het sentiment van soortgelijke demonstraties hoort. Alles wordt tegenwoordig met slavernij in verband gebracht. Donkere man aangehouden? Slavernij. Agent doodt donkere man? Slavernij. Donkere mensen plunderen en worden aangehouden? Slavernij. En zo wordt werkelijk elke misstand aangaande de donkere medemens, of die nu een verband heeft met discriminatie of racisme of niet, aan de slavernij gekoppeld.

Dit anti-racismecircus is inmiddels een goed geoliede subsidiemachine geworden die zijn weerga niet kent. Veel mensen hebben hun baantjes, status en aanzien te danken aan het in stand houden van het slavernijverleden, waarbij ook nog plannen klaar liggen om over te gaan tot het indienen van schadeclaims, want slachtoffers slavernij.

 

Misstanden uit het verleden

En weer worden misstanden uit het verleden aangehaald om gedrag in het nu goed te praten. Men sleept weer het kolonialisme erbij, met de slavernij en verder alles wat die foute, blanke mensen in het verleden misdaan hebben. Alsof er werkelijk één land in de wereld te vinden is, dat zich niet ooit op de een of andere manier schuldig heeft gemaakt aan slavernij.

Kolonialisme, slavernij. Altijd maar weer gebruiken. Altijd maar weer misbruiken om schuldgevoel aan te wakkeren. Het eigen foute gedrag in het hier en nu daarmee rechtvaardigen en denken dat men daardoor de regels wel mag overtreden, die verder voor iedereen gelden.

 

Niet ingrijpen

In feite is het niet ingrijpen van een burgemeester bij een toestand waarbij massabesmettingen door het Corona-virus op de loer liggen, een dikke middelvinger naar de inmiddels 6000 getelde Corona-doden in dit land. Een middelvinger naar alle burgers in dit land. Burgers die maandenlang leefden met angst en stress. Zich aanpasten aan de leefomgeving van henzelf en aan die van anderen omdat er beperkende maatregelen werden opgelegd door de overheid. Iets wat niemand ooit had meegemaakt.

 

Burgers die mondkapjes droegen, anderhalve meter afstand bewaarden, op hun hoede waren op elk moment van de dag. We zagen met z’n allen de angstaanjagende beelden op tv van mensen die in de IC’s op hun buik lagen en leefden mee met de mensen in het zwaar getroffen Brabant, Italië en andere delen van de wereld. Wat Corona voor gevolgen heeft, hebben we de afgelopen maanden gezien. Overvolle IC’s, “gaan ze het redden qua bezetting of niet”, mensen vervoeren naar het buitenland, want er was een tekort aan IC-plaatsen.

 

Middelvinger

Deze massademonstratie is een dikke middelvinger naar zorgverleners (artsen, verpleegkundigen, al het medisch personeel) die werkelijk dag en nacht met gevaar voor eigen leven gewerkt hebben en dat nu nog doen. Ook al zijn ze opgebrand, op, zitten ze tegen een burn-out aan. Er is zelfs een aantal zorgverleners dat hun zorg voor corona-patiënten met hun eigen leven heeft moeten bekopen, omdat ze tijdens hun werk zelf besmet raakten en vervolgens zijn overleden.

Het is een dikke middelvinger naar alle ondernemers die failliet zijn gegaan, en personeel hebben moeten ontslaan om nog een beetje overeind te blijven.

Het is een dikke middelvinger naar de ouden van dagen. Die maandenlang hun kinderen en kleinkinderen hebben moeten missen. Vaak gestorven in eenzaamheid en zonder hun dierbaren, vervolgens in stilte begraven.

Het is een dikke middelvinger naar alle ouders die werken, en daarnaast nog noodgedwongen de zorg kregen over hun kinderen omdat de scholen dicht gingen. Werkplekken improviseren, drukte thuis, met z’n allen de stress ervaren want ‘de lockdown’.

En wat dacht u van kinderen die bijzonder onderwijs nodig hebben? Gezinnen waar sprake is van huiselijk geweld, maar waarin nu iedereen dicht op elkaar lang in huis moest verblijven?

Het is ook een dikke middelvinger naar de 4-mei herdenking. We hebben kunnen aanschouwen hoe de koning der Nederlanden helemaal alleen, voor het eerst in de historie, een toespraak hield.

En wat dacht u van alle mensen die boetes hebben ontvangen omdat ze niet de gepaste afstand zouden hebben bewaard in groepen?

 

Signaal

De lijst is lang. Er zijn nog veel meer groepen mensen te benoemen. Maar u weet zelf wel welke strijd u moest leveren of nog steeds levert. Heel veel mensen hebben verdrietige, hartverscheurende en mensonterende offers moeten brengen. 

Maar kunnen de mensen de Corona-regels nu nog serieus nemen? De anderhalve meter, de mondkapjes, de bijeenkomsten die maar uit zoveel mensen mogen bestaan? Hoe geloofwaardig ben je als overheid als je zelf de eigen regels overtreedt? Dit is zeker geen oproep om de regels niet meer op te volgen. Maar welk signaal geeft de overheid af met dit gedrag? 

 

Verklaring

Tijdens deze demonstratie op de Dam bleek dat er nogal wat commotie was ontstaan door de beelden van de duizenden mensen daar. Mevrouw Halsema meldde het volgende via haar woordvoerder:

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema laat tegenover Het Parool van zich horen via een woordvoerder. Ondanks de grote menigte op de Dam is de gemeente niet van plan om in te grijpen om de anderhalve meter afstand tussen mensen te waarborgen. Volgens de woordvoerder is de organisatie van de demonstratie verantwoordelijk voor het waarborgen van de afstand. “Demonstreren is een groot goed en dat moeten we waarborgen’’, zegt de woordvoerder.”

 

Inschatting

Achteraf bleek ook dat mevrouw Halsema naar eigen zeggen ‘een foute inschatting’ gemaakt had. Ze verklaarde dat ze niet zoveel mensen verwacht had en alsnog besloot om bij de ontstane te grote menigte niet in te grijpen. Dan vraag ik mij oprecht af waar mevrouw Halsema was de afgelopen paar dagen. En ik vraag mij ook af of ze het nieuws gevolgd heeft.

Na de commotie die in de VS is ontstaan, waarna de protesten zich als een olievlek over de hele wereld hebben verspreid, moet de hoofdverantwoordelijke voor een grote stad toch beseffen dat ook de opkomst in Amsterdam groot zou kunnen worden? Dat is toch een belangrijke taak van een burgemeester? Risico‘s inschatten en daarop anticiperen?

In het aangemaakte FaceBook-event hadden maar liefst vierduizend mensen hun interesse voor het bijwonen van deze demonstratie getoond. Hoe kun je dan maar driehonderd personen verwachten? Was het handelen van mevrouw Halsema een foute inschatting of een kwestie van bewust niet ingrijpen?

Demonstreren is een groot goed in dit land. Maar met het niet ingrijpen in deze massademonstratie heeft mevrouw Halsema wel laten zien dat in Amsterdam iedereen gelijk is. Alleen wanneer men de idealen van GroenLinks (de partij waar mevrouw Halsema toe behoort) deelt, is men kennelijk iets ‘gelijker’ dan anderen.

Over de auteur

Samira Tarrass
Geboren en getogen Nederlandse Marokkaanse. Bevlogen in alles wat mij aanspreekt. Hekel aan slachtofferschap.
Geef nooit op!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
34 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Weer een uitstekend artikel waar weinig aan toe te voegen is.

Zojuist ook Rutte gehoord over de kwestie van racisme en discriminatie.

Ik ga er niet dieper op in dan het kort omschrijven van de personen rondom deze hysterie.

Halsema – incompetent en gestoord.

Rutte – laf [1] en goed in bestrijden crises waar hij mede verantwoordelijk voor is.

Damdemonstranten – beroepsdemonstranten – Geweldzoekers – Trump haters

Grapperhaus – laf en incompetent.

Onze donkere medelanders – reken eens af met jullie frustraties. Black is beautiful.

Black Lives Matter – Natuurlijk zo logisch dat je er je niet druk over moet maken ook al gaat het soms zeer ernstig mis en niet alleen met de donkere medemens of alleen in de VS. Dat ‘mis gaan’ gaat helaas ook op voor de wijze waarop de protesten zich uiten.  Dat lost dus niets op.

[1]

“Rutte zei dat ook Nederland met systemisch racisme kampt. ,Het is niet alleen in de VS dat er mensen leven die het gevoel hebben dat zij niet volledig meetellen in de samenleving.’’

De situatie in de VS vergelijken met Nederland is onjuist. Dat er hier mensen rondlopen of demonstreren die het gevoel hebben niet volledig mee te tellen in de samenleving klopt maar is vaak ook gewoon hun keuze. Als je dat niet kunt zien als MP dan ben je een grote sukkel. Dit gedrag bestrijdt ook geen racisme of discriminatie, nee dit gedrag lokt het juist uit zo duidelijk dat het bijna de bedoeling lijkt.

Els
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

 Dit gedrag bestrijdt ook geen racisme of discriminatie, nee dit gedrag lokt het juist uit zo duidelijk dat het bijna de bedoeling lijkt.”

Volledig mee eens.
Deze (met mijn belastinggeld gesubsidieerde) activisten doen hard aan self-fulfilling prophecy: ik was geen racist, maar begin het wel steeds meer te worden. Ach ja, er moet voor hen natuurlijk werk aan de winkel blijven.
En het lijkt ook mij alsof het bijna het doel van de organisatoren is om polarisatie teweeg te brengen.

Els
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

“ Dit gedrag bestrijdt ook geen racisme of discriminatie, nee dit gedrag lokt het juist uit zo duidelijk dat het bijna de bedoeling lijkt.”
 
Volledig mee eens.
Deze (met mijn belastinggeld gesubsidieerde) activisten doen hard aan self-fulfilling prophecy: ik was geen racist, maar begin het wel steeds meer te worden. Ach ja, er moet voor hen natuurlijk werk aan de winkel blijven.
En het lijkt ook mij alsof het bijna het doel van de organisatoren is om polarisatie teweeg te brengen.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Rutte: “Het is niet alleen in de VS dat er mensen leven die het gevoel hebben dat zij niet volledig meetellen in de samenleving.’’ 
Kom er op je werk of opleiding maar voor uit dat je PVV of Forum stemt. Je zult meer ‘racisme’ en ‘uitsluiting’ ondervinden dan menige zwarte. Alleen al het vooroordeel dat PVV stemmers dom zijn, vaak nog ondersteund door onderzoek waaruit blijkt dat het met name laaggeschoolden relatief vaak PVV stemmen. Het soort mensen die dit soort stellingen verdedigen, zijn vaak dezelfden die in een andere situatie weer aanvoeren dat ‘iedereen meetelt’.
Rutte laat met deze uitspraak weer zien hoe diep hij in de zak van GL zit.

Isabel
Isabel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De overtreding van Halsema is nog erger dan die van Krikke, Halsema heeft zelf , lak aan de corona-regels, meegedemonstreerd.

Als burgemeester heeft zij een voorbeeldfunctie, door mee te demonstreren was ze activist en geen burgemeester.
Als burgemeester had ze de wet moeten handhaven en moeten ingrijpen toen er teveel mensen naar de Dam kwamen.

Zij heeft zichzelf boven de wet gesteld en rechtsongelijkheid veroorzaakt voor mensen die eerder bekeurd zijn wegens overtreding van coronaregels.

marjo012
marjo012
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Isabel

Groenlinks heeft het zelf gepromoot,Halsema is geen burgemeester maar inderdaad een aktiviste,weg met zo een onverantwoord iemand,die lak heeft aan de burgers in dit land.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De lafheid van mevrouw halsema is het meest prominent wanneer zij lispelt, dat de mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun daden. Dát is zó goedkoop! Bovendien schandalig wanneer je als burgemeester wél de centen op wilt strijken, maar je nergens voor verantwoordelijk voelt. Mevrouw krikke moest weg uit Den Haag, wanneer volgt deze volkomen oncapabele, acticistische burgemeester die slechts burgemeester wil zijn voor mensen als die anti-Zwarte Pieten meneer, u weet wel: die illegale kraker die nog nooit heeft gewerkt maar wel ernstig veel heeft vernield en podium krijgt van halsema.Hij heeft zelfs de status van stadsdichter gekrgen van haar, jaja, vrouw halsema is erg aardig voor criminelen, maar het niet-linkse deel van de Amsterdamse bevolking kan barsten.

marjo012
marjo012
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Halsema heeft met haar handelen de zorg in Nederland een messteek in de rug gegeven,hiermee heeft ze te kennen gegeven dat het haar niet interreseerd hoeveel slachtoffers door corona al in Ned gevallen zijn,ter vergelijking die ene persoon in de VS maar meer bezig is met haar terroristen zwarte piet clubje,dan dat ze als zogenaamde burgemeester zorgt dat er geen nieuwe verspreidingen komen.Ze is de naam burgemeester niet eens waardig.Hoop dat er veel mensen aangifte tegen haar gaan doen, dat is wat ze verdiend.

Martin van den Berg
Martin van den Berg
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Schandalig gedrag, maar ik had niet anders verwacht van deze anarchistische bende.

Maenhout
Maenhout
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat Halsema misschien niet al het nieuws volgt, is al niet best, maar dat de machtige stad Amsterdam, het centrum van Nederland, de wereld en het hele universum, met een immens ambtenarenapparaat, niets meent te zien aankomen, is het zoveelste brevet van onvermogen van die vlek naast Diemen.

marjo012
marjo012
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Maenhout

Ze geeft altijd andere de schuld, typisch een groenlinks trekje.Het is moeilijk toe te geven voor haar dat ze niets voorsteld en ook niet de capaciteit bezit om de rol als burgemeester uit te voeren.

Els
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

Niet alleen groenlinks (maar toch in ieder geval links) trekje, want Rutte heeft zich de afgelopen maanden achter de “deskundigen” van het RIVM verscholen en Grapperhaus speelt de bal betreffende eventueel ontslag Halsema terug naar de gemeente zelf.

H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het gaat niet alleen over Amsterdam waar bepaalde personen hun eigen ik voorop stellen.
Zit net naar Rotterdam te kijken, onder aan de Erasmus brug komen wat forse dames elkaar tegen en verwelkomen elkaar knuffelend.
Alles binnen kusjes afstand.

Rutte slaap maar rustig verder.

marjo012
marjo012
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Daarom moet het ook stoppen deze onzin, een verbod op demonstreren in de corona tijd moet er komen, zijn we af van niets zeggende onzin.

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

DPmar (2)

De rest wordt weggestopt.

Lichtend voorbeeld zijn de “Klimaattafels” waar werkelijk geen enkele technisch deskundige mocht plaatsnemen terwijl het juist de technici zijn die dit probleem beter hadden kunnen oplossen dan de ‘nonsens uitkramende politici’ (zeg ik als technicus) die zich uitsluitend laten voorlichten door hun ‘geloofsgenoten’ met een eindeloze eenzijdige kijk op het hele gebeuren. Zo werd elke discussie vermeden!

De Kamer kan op deze manier zijn werk niet doen zoals ook de heer Omtzigt telkens weer ondervindt. Het wordt de hoogste tijd dat er nieuwe, betere Kamerleden komen die wel hun werk doen, afgezien van enkelen die wel hun werk goed proberen te doen, maar nu worden ondergesneeuwd door het Kartel.

Hoop dat de bevolking dit in maart nu eens beseft en anders stemt dan in het verleden is gebeurd want anders zal het nooit beter worden! Volg geen stemadviezen maar vraag je af: Wat hebben ze beloofd, en wat is er van terecht gekomen? Dan blijven er heel weinig partijen over die WEL gedaan hebben wat ze zeiden! Stemmen was nooit zo gemakkelijk!

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

Het eerste deel ban mijn reactie DPmar komt niet in beeld!

Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Regeringsleiders en burgemeesters zijn er niet voor het klootjesvolk, maar voor zichzelf en hun visie. Keer op keer worden we belazerd omdat zij toch doen waar ze zin in hebben.
Het wordt de hoogste tijd dat we ze vervangen.
Wat een schade richten ze toch aan.

marjo012
marjo012
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

De burgers moeten gaan demonstreren voor n gekozen burgemeester,het baantjes schuiven wat ze blijven doen heeft alleen maar rommel en ellende opgeleverd.Als mislukte politicus tot burgemeester,hoe verzin je het toch.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat George Floyd is overkomen, is gevolg van excessief politiegeweld, en racisme staat er los van. Er worden ook blanken doodgeschoten door de politie in de VS, zoals Daniel Shaver (https://www.washingtonpost.com/opinions/2020/05/29/heres-why-we-dont-see-protests-when-police-unjustly-kill-white-people/)
maar dan gaat niemand de straat op. Want deze activisten zijn er op uit om het slachtofferschap exclusief voor zichzelf op te eisen.
En alleen dan komen mensen als Halsema die leven van politiek opportunisme de straat op om te strijden tegen een vijand die voornamelijk bestaat in hun eigen fantasie.
Een vrouw tijdens een demonstratie zei dat ze geprivilegieerd was omdat ze blank was en dus nooit racisme had ondervonden. Deze vrouw moet eens proberen om een dag rond te lopen in Soweto of Lagos. Ze zal blij zijn als ze de volgende dag nog leeft.

Youp
Youp
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Nee hoor, dat klopt niet. Hij is gestorven aan een hartaanval. Zat helemaal tjokvol met alcohol en drugs. Volgens het autopsie rapport zijn er resten fentonol in zijn bloed gevonden. dat is een opiaat 80 tot 100 keer sterker dan morfine. Wordt wel vaker vermengd met heroine. Daarnaast had hij ook met een niet vals briefje van 20$ kunnen betalen of zijn gekochte sigaretten teruggeven. Vond hij allemaal niet nodig. Vervolgens wilde hij niet mee naar het politiekantoor, waarna een van de vier agenten (2 aziaten, 1 gemixte variant, 1 blank) een knie in zijn nek geduwd heeft. Toegegeven, dat is niet erg aardig. Maar hij is er niet aan gestorven.

Overigens worden verreweg de meeste donkere mensen in de VS neergeschoten door andere donkere mensen. De hoeveelheid white on black crime is minimaal, itt de black on white crime. BLM is een hypocriete bende.

Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als mevrouw Halsema bij het verlaten van de vergadering van het veiligheidsberaad wordt gevraagd of ze denkt aan aftreden, lacht ze de vraagsteller vierkant uit. Even later lees ik dat minister Grapperhaus begrip heeft voor het standpunt van mevrouw Halsema. Later trekt hij dat geloof ik weer in, of zo? Wat ben ik blij met Femke Halsema. Haar eigengereide en onverantwoord optreden legt de chaos bloot binnen de ziel van onze democratie. Ineens kan er ook weer heel veel. Nou ja vakantie niet buiten Europa want we repatriëren niet aldus premier Rutte. Alsof je enige hulp te verwachten hebt van die club eigengereide schlemielen in eigen land? Een aalmoes, maar een aanslag volgt want we tellen wel door, leuker kunnen we het niet maken? Wat raar eigenlijk dat er zoveel begrip is voor rovend en moordend tuig in een ver land. Maar als ondernemer in eigen land lacht men je vierkant uit. En het aalmoes was meer om de klinkers op zijn plaats te houden, een kinderhand blijkt snel gevuld!

marjo012
marjo012
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rienus

Heb nog een ander filmpje gezien, waar het schijnbaar normaal is dat arrestanten zich extra laten vallen als de politie ze in de auto wil zetten,hierdoor kunnen ze geen verzet bij arrestatie claimen.Deze man was al een gevierde crimineel in de VS dus waarom al die drukte om die gast, alhoewel ik zo n nekklem ook niet zie zitten omdat dit inderdaad dodelijk kan zijn,ze kunnen ze beter gelijk een lading pepperspray toe dienen dan hadden we al deze onzin niet gehad.Dan had hij nu in een cel gezeten waar hij ook thuis hoorde voor het delict waar ze hem voor opgepakt hadden.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

Precies! Maar dat zul je nergens tegenkomen in het reguliere nieuws, want dat is wel een erg pijnlijke waarheid. Het enige wat telt is dat deze man zwart was en dus zielig.
Nieuws = propaganda.

Alex Delarge
Alex Delarge
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het kan ook nog een andere kant opgaan namelijk dat er geen besmettingen plaats hebben gevonden. Op dat moment komt de geloofwaardigheid van de Nederlandse regering en Mark Rutte behoorlijk onder druk te staan met dank aan ,of all people, burgemeester Halsema.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Alex Delarge

Ja , Alex, laten wij gewoon alles weer gaan doen als voorheen. De overlevenden kunnen weer t. z. t. dankbaar gaan applaudiseren voor de medische personeel.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ter aanvulling. De slavernij is in 1863 afgeschaft. Dat getal 1873 verwijst naar de maatregel dat slaven nog 10 jaar moesten doorwerken, op een plantage naar keuze. In 1873 leefden de meeste Nederlanders in erbarmelijke omstandigheden, zonder sanitair of goede verwarming. In krottenwijken en zelfs in plaggenhutten. De Nederlandse arbeider, mijnwerker of boerenknecht had amper rechten en werkten 6 dagen per week voor een hongerloon. Ook kinderen. Er was amper gezondheidszorg en geen sociaal stelsel. Die mensen hadden geen slaven. Alleen aandacht eisen voor zwarte slaven is ronduit racistisch.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Halsema is niet capabel als burgemeester en dat komt omdat zij meer activist is dan burgemeester. Actie was te belangrijk om niet door te laten gaan. Zij zet levens op het spel om haar stokpaardje, actie voeren, mede georganiseerd en breed gesteund door haar partij te laten doorgaan. Zij zet de partij kleur bovenaan en is dus niet de burgemeester voor alle inwoners maar vooral voor de leden van gesubsidieerde actie groepen net zoals de rest van de GroenLinks college. Zij geeft nu de schuld aan iedereen naar vergeet dat zij ten alle tijden de eindverantwoordelijkheid draagt. Zij had op het podium moeten verschijnen en ingrijpen maar meedoen ligt haar beter. De burgers van Amsterdam zouden moeten bedenken of zij hun stem aan GL niet moeten heroverwegen.

Wim S
Wim S
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is treurig te moeten constateren dat elke gelegenheid wordt aangepakt om het linkse geluid te laten horen. Slecht geïnformeerd en verkeerd voorgelicht proberen organisaties als GL de jeugd aan te sporen tot protest. Kwaadwillende organisaties als KOZP en Antifa maken er dankbaar gebruik van.
Helaas is er in de media ook nauwelijks een objectief geluid te horen. Zenders als NPO en RTL zijn nergens anders mee bezig dan het linkse geluid te laten horen, wetende dat een verandering in de huidige politiek wel eens zeer ongunstig voor ze zou kunnen uitpakken.

Kijk je naar het verloop van de tragische dood van de zwarte man in de VS dan zie je dat iedereen blank, zwart, arm of rijk door tuig wordt aangepakt. Met de dood van de man heeft het niets te maken.

Maarten
Maarten
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En zo is het!

Patricia
Patricia
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dankbaar dat juist jij Samira deze column schrijft. Dankbaar dat juist iemand uit een groep die ook gerust wordt gediscrimineerd om welke tegen dan ook toch inziet dat daartegen demonstreren niet belangrijker is dan onze volksgezondheid.
Dankbaar dat er nog heldere mensen bestaan en idealen opzij durven te zetten om juist met de maatschappij te strijden voor het grotere doel. Nederland corona vrij.

Het klopt exact wat je in dit citaat zegt.
“ Kolonialisme, slavernij. Altijd maar weer gebruiken. Altijd maar weer misbruiken om schuldgevoel aan te wakkeren. Het eigen foute gedrag in het hier en nu daarmee rechtvaardigen en denken dat men daardoor de regels wel mag overtreden, die verder voor iedereen gelden.”
Ik zeg het ook vaak in discussies maar juist ik als blanke vrouw mag het van hun niet zeggen want ik zou als kaaskop niet weten wat discriminatie is.
Geloof mij ook ik weet het.
Discriminatie en racisme komt onder alle bevolkingsgroepen voor alleen niet iedereen komt ervoor uit.
Ik als blanke vrouw had een relatie met een Iraakse man en ik ben wat af gediscrimineerd door mijn ex schoonfamilie, bedreigingen waren zelfs aan de orde.

Zo
Gebeurt dit ook onder de zwarte bevolking, een kennis Surinaamse vrouw werd verliefd op een Marokkaanse man, je wilt niet weten wat er allemaal aan discriminatie over deze man heen is gekomen en gescheld.
Maar nee de zwarte commotie vindt zichzelf zo heilig dat ze strijden tegen racisme. Huichelaars dat zijn ze.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

sorry, acticistische = activistische en gekrgen = gekregen

minunca
minunca
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Die 1873 button is ook nog eens een dikke middelvinger van de burgemeester naar Het Koninkrijk der Nederlanden, aangezien Nederland de slavernij officieel in 1863 heeft afgeschaft. De 1873 button is een activistische daad van Jong Loy, omdat de slaven weliswaar in 1863 officieel geen slaaf meer waren, maar ze werden verplicht om tot 1873 op de plantages door te werken(muv ambachtslieden)

Chris
Chris
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Frans B
Frans B
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In principe ben ik het hier wel mee eens, maar toch een kanttekening: in de alinea “trefwoord slavernij” staat iets over “het in stand houden van het slavernijverleden”. Dat slavernijverleden bestaat gewoon, dat kun je niet wel of niet in stand houden, evenmin als je de Beeldenstorm wel of niet in stand kunt houden.

34
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x