Het moet afgelopen zijn met overlast Marokkaanse jongeren

We mogen niet meer om de hete brij heen draaien

Titelfoto: rellen Schilderswijk, Den Haag. Bron: onbekend. Citaatrecht ex art 15a Auteurswet.

Ik weet eerlijk gezegd niet eens waar ik moet beginnen, als ik zo de ontwikkelingen zie in de afgelopen dagen. Nu nóg zit ik met emoties die ik gelukkig wel weer op deze manier kwijt kan: door erover te schrijven. In feite zijn de problemen met Marokkaanse jongeren al zo’n dikke twintig jaar oud, want zo lang praten ‘we’ er al (intensief) over met elkaar in dit land. In kranten, in talkshows, in opiniestukken, in nieuwsbladen.

En elke keer weer vlakt het een beetje af, horen we niets meer en hebben we het er ook niet meer over. Totdat er zich weer een abnormale, buitenproportionele ontwikkeling voordoet (lees bijvoorbeeld de berichten over de collectieve zwembadterreur er maar eens op na) en de discussie weer oplaait.

 

Afkomst

Getuige de ontwikkelingen van de afgelopen dagen zitten we weer in zo’n tijd. Een tijd die ieder weldenkend mens en deelnemer aan het maatschappelijke leven in dit land verafschuwt. De tijd waarin de nuance zoek is en elke persoon van Marokkaanse komaf al bij voorbaat ‘schuldig’ is en ter verantwoording wordt geroepen. Puur en alleen vanwege het feit dat die een afkomst deelt met de grootste rellende groep.

Alsof alle Marokkanen familie van elkaar zijn. Elke week een of andere vergadering hebben met elkaar. Alsof een Marokkaan uit het noorden van Marokko exact hetzelfde is als een Marokkaan uit het zuiden. Alsof de populatie van Marokkanen in dit land bepalend is voor heel Marokko. Dat is net zoiets als zeggen dat een Fries precies hetzelfde is als een Rotterdammer.

Maar dat even terzijde. Want ik begrijp dit. De loyaliteit van Marokkanen aan de Marokkaanse gemeenschap is groot. De leden van de Marokkaanse gemeenschap zullen nooit andere leden afvallen. Of ze tot de orde roepen. Ik weet waar het vandaan komt.

 

Vergald

In de loop der tijd heb ik een schild gevormd tegen de drang van mensen mij ter verantwoording te roepen voor het gedrag van Marokkanen. Omdat ik weet dat dit een menselijke emotie is, hoe ‘fout’ deze emotie ook is. Maar een emotie laat zich niet tegenhouden. Emoties, van vooral mensen wier vreugde over een dagje strand, zwembad of park gewoonweg vergald wordt. Die zo uitkeken naar juist deze zomer en nu in deze verstikkende tijd van coronamaatregelen noodgedwongen het strand of andere recreatieplaatsen moeten mijden omdat ze geen problemen willen.

 

Nagesist

Ze willen vrij in hun bikini kunnen liggen zonder nagesist te worden, alcohol kunnen nuttigen en rustig hun hond in het veldje laten rennen, zonder daar met een schuine blik op aangekeken te worden. In eigen land. In het land van de eigen voorouders. In het land dat ze na de oorlog hebben opgebouwd en zo door willen geven aan de volgende generaties.

Het is werkelijk een schande dat een inheems volk zich zou moeten aanpassen aan nieuwe minderheden. Want zo ervaar ik dat wel, als kind van ouders wier stamboom niet zijn oorsprong had in dit land. Dat is geen discriminatie maar een feit. En ook al heb ik alleen een afkomst gemeen met de rellende groep, voel ik toch de drang in mij opkomen om het onrecht dat een ander door deze groep wordt aangedaan zo onder woorden te brengen.

 

‘Jongeren’

Als ik ook zie hoe de media al bij de omschrijving van daders te werk gaan, hemeltergend gewoon. Het zijn altijd ‘jongeren’. De media willen het graag veilig spelen dus noemt men de overlastgevende Marokkanen (bijna altijd in de meerderheid) gewoon ‘jongeren’. Tig opnames van mobieltjes, camerabeelden en we weten allemaal wel wie het overgrote gedeelte betreft. Maar men blijft het over ‘jongeren’ hebben.

Waarom kan men het op zijn minst niet over ‘Noord-Afrikanen’ hebben, vraag ik me dan af. Net zoals bijna elke week in Opsporing Verzocht het geval is. Dan laat je het ‘discriminerende’ (want zo ziet men dat dan) stukje achterwege en blijft het ‘gissen’ naar de daadwerkelijke afkomst. Dat was voorheen toch altijd het geval? Waarom gebeurt dat niet meer?

 

Maar zelfs het gebruik van het woord ‘Noord-Afrikaans’ is in deze tijd van zware identiteitspolitiek nu verboten. Mag niet, kan niet, want stel je voor.

Zo kan men het politiek correcte riedeltje weer afspelen en zichzelf op de borst slaan omdat er weer een dag is verstreken met daarin het alom geliefde ‘deugen’. Goedmens spelen, een of ander zelf verzonnen en/of aangepraat schuldgevoel dat men heeft compenseren met deugen. Een schizofreen is er niets bij.

 

‘Lichtgetint’

Bij de schietpartij, waarbij Bas van Wijk helaas het leven liet, werd de dader eerst beschreven als een blanke man. Toen werd het een getinte man om uiteindelijk in de omschrijving ‘lichtgetint’ te veranderen.

Beste media, ik kan u vertellen dat dit alleen maar zorgt voor nog meer woede. Nog meer afschuw en nog meer afkeer. Nog meer polarisatie, want u wist donders goed in eerste aanleg al dat de dader geen blanke man was. Deze informatie uit meerdere hoeken is u namelijk al toegespeeld door mensen die stonden te kijken, dus doet u alstublieft niet alsof uw neus bloedt.

Maar we zitten natuurlijk in een tijdspanne waarin iedereen die feiten benoemt over bepaalde afkomsten van daders, subiet wordt weggezet als racist en fascist. Identiteitspolitiek in volle kracht vooruit, maar oh wee als dit een negatief tintje heeft; dan mag dit onder geen enkel beding benoemd worden. Tenzij het natuurlijk een blanke man betreft. Dan lezen we ‘wit’. En de media weten dan niet hoe snel ze deze informatie naar buiten moeten brengen.

Zo rollen de hedendaagse media: Anti-blank.

 

Kapotbezuinigde politie

Online zie ik en lees ik hoe het gedrag van agenten wordt gefilmd en beoordeeld. Ik vind dat best dapper van mensen die zich niet in de frontlinie bevinden. Beelden van een agent in de Schilderswijk, moederziel alleen, die een gigantische groep schreeuwende en met halve wapens bemande ‘jongeren’ op zich af ziet stormen.

Een politieauto, zonder assistentie, die met piepende banden maakte dat hij wegkwam om weer een groep te kunnen ontwijken. De sterke arm? Welke sterke arm?

Het kapot bezuinigde politieapparaat? Het politieapparaat dat niet mee is gegroeid met de bevolkingstoename? Het uitblijven van steun van politici? Steun, door ze (onder andere) groen licht te geven om preventief te fouilleren en voor meer mankracht te zorgen?

 

Slappe politici

En dan heb ik ook het beeld voor ogen van agenten die er met zeven man staan om een supermarkteigenaar te dwingen om zijn winkel te sluiten. Omdat hij zich niet aan de coronaregels zou houden. Ik wou dat er zoveel mankracht beschikbaar was tijdens de rellen van afgelopen dagen. Of dat het leger werd ingezet. Zoals de politiek dat regelde bij de boeren die niets anders deden dan opkomen voor hun rechten.

Maar niets van dat alles helaas. Orders zijn orders en de gemiddelde agent ziet het liever anders. Dat weet ik. Ik verwijt het de agenten niet. Ik verwijt het deze slappe politici. De rubberen ruggengraten.

 

Softe aanpak

De ‘jongeren’ wanen zich inmiddels onaantastbaar. De straten zijn van hen. Geen vakantie dit jaar naar Marokko en Turkije en dan zou nu de verveling toeslaan? Omdat ze ‘niets te doen’ hebben…

Het is het welbekende riedeltje van de welzijnswerkers die teren op de misère. In plaats van daadkrachtig optreden en te zeggen: “Dit is onacceptabel gedrag en ze moeten keihard aangepakt worden,” komt men met deze softe uitspraken. Wat doet een gemiddelde ‘jongere’ als die dit op tv ziet? Die lacht de boel uit. En gaat bij de eerstvolgende mogelijkheid gewoon verder met rellen. Het snoeiharde bewijs van het jarenlange falende beleid.

 

Gezag

Marokko en Turkije? Ha! Bij een overtreding op straat word je daar eerst afgeranseld. En dan mee naar het bureau. Praten komt later wel. Je wordt eerst ten overstaan van het publiek geshamed. Bedenk daarna maar of je een volgende keer weer rotzooi trapt, of niet.

Ben ik voorstander van deze aanpak? Nee. Het is mensonterend en Nederland is een heel ander land dan Marokko. Maar Marokko bewijst hiermee wel dat ze de boel onder controle hebben en gezag uitstralen. En Marokkaanse jongeren hebben nu eenmaal respect voor gezag met de harde hand. Dat hoeft niet eens lijfelijk te zijn. Dat zit zo in de cultuur ingebakken. Elke Marokkaan kan dit beamen.

 

Pappen en nathouden

Tenslotte beland ik bij de politiek. De politiek van jarenlang pappen en nathouden. De politiek van jarenlang de kop in het zand steken, slap beleid, geen besluit over het ondernemen van gerichte acties met daaraan de nodige consequenties verbinden. Jarenlang gewauwel, subsidies verstrekken voor miljoenen verslindende projecten waarvan men al op voorhand weet wat de uitkomst zal zijn. Anderen zo voorzien van baantjes en elkaar de hand boven het hoofd houden. Komt allemaal wel goed, als jullie de hypotheek en je levensstijl maar kunnen blijven betalen. Zo werkt dat. Ik val in herhaling, ik weet het.

Och, de politiek. Al jarenlang falend. Met een fluwelen handschoen proberen om een decennialang oud probleem aan te pakken. Maar aan wie richt ik deze klaagzang? Politici?

 

Die het werkelijk geen bal kan schelen? Hoeveel van de VVD-, CDA- en andere coalitie-kopstukken hebben zich deze week uitgesproken? Hoeveel van hen hebben hun afschuw laten blijken en Kamervragen gesteld?

De stilte is oorverdovend.

 

Oproep

Tenslotte wil ik dit nog kwijt aan de Marokkaanse gemeenschap, mocht ze meelezen.

Grijp nu in. Heb respect voor uzelf, dit land, de mensen en uw naasten, want dit kan niet eindeloos goed gaan. De tolerantie heeft een limiet. Bij elk weldenkend mens. Ook in dit land. Ook bij mensen die hier al honderden jaren wonen en leven.

Dit zou in Marokko onmogelijk zijn. Waarom kan het hier wel?

De grenzen zijn ruimschoots overschreden. Grijp in. Stop deze collectieve waanzin en roep uw kinderen, kleinkinderen, neven, broers, buurjongens en/of bekende(n) terug. Voed op, spreek ze aan.

Voordat echt de vlam in de pan slaat en het einde zoek is.

Over de auteur

Samira Tarrass
Geboren en getogen Nederlandse Marokkaanse. Bevlogen in alles wat mij aanspreekt. Hekel aan slachtofferschap.
Geef nooit op!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
60 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
logisch_denken
logisch_denken
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Oom agent mag niets en kan niets. Pakt ie zo een bontkraagje te hard aan kost het hem zijn baan. Oom agent wordt vervolgd al wordt ie beschoten met zeer zwaar vuurwerk. Onze linkse deugneuzen zijn trots op hun product en verklaren de onlusten door verveling dan wel de gevolgen van corona. Het blijft merkwaardig dat enkel het riftuig zich verveelt en andere jongeren niet.

Het is herkenbaar maar ongehoord dat de linkse deugneus alles bagatelliseert en naar alles en iedereen wijst behalve de relschoppers en hun ouders.

1. Laten we nu eens optreden tegen alle strafbare feiten die gepleegd worden door het riftuig.
2. Indien veroordeelt wordt de Nederlandse nationaliteit ingenomen indien men een andere nationaliteit erbij heeft.
3. Indien de Nederlandse nationaliteit nietig is verklaard door de rechtbank volgt direct uitzetting naar een land van hun keuze op eigen kosten.

Als het goed is bedankt het riftuig de Nederlandse bevolking voor het handelen want zo kunnen ze hun favoriete koning weer dienen.

minder , minder , minder
stem sociaal , stem PVV

Hempie
Hempie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  logisch_denken

Het beëindigen van de dubbele nationaliteit is een stap in de goede richting. Daar hoort ook een definitief einde van de vrijblijvendheid bij. Echter,
beide genoemde maatregelen en alle andere nog te verzinnen maatregelen zullen de minachting alleen maar versterken als handhaving uitblijft zoals die al drie decennia uitblijft.
HANDHAVING, HANDHAVING EN NOG EENS HANDHAVING, daar gaat het om.
Maar nee, gezien de stilte die de verantwoordelijk leiders nu al weer betrachten zal het er wel weer op neerkomen dat de handhaving vooral zal worden toegepast bij alle keurig geregistreerde en werkende autochtonen die hun gordel niet om hebben of hun blauwe kaart niet gebruikt hebben, de boetes daarvoor zijn buitenproportioneel en vrijwel niet te ontlopen. Lullige delicten die veel geld opbrengen, dat is de focus van de overheid.

kees tummers
kees tummers
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  logisch_denken

als toppunt van cynisme wordt de Schilderwijk -als het daar even rustig is, dus tussen het rellen en het zwaaien met vlaggen van IS in- door weggooiers met een perskaart gepresenteerd als een prachtbuurt, en ieder die daar anders over denkt is een gevaarlijke rechtse populist. Journalistiek anno 2020.

eins
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  logisch_denken

mensen zijn nederlanders de PVV spreekt wartaal

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  eins

@ eins.
Welke mensen bedoelt u ?
Als u het rellende Marokkaanse volkje bedoelt, dat zijn géén Nederlanders. Nationaliteit bestaat NIET uit een papiertje waarop staat : “U bent Nederlander”. Nationaliteit blijkt uit de nationaliteit van de ouders, zijn dát Marokkanen, dan zijn de kinderen dat óók, daar kunnen geen 1000 papiertjes tegenop !
De heer Wilders spreekt wartaal, zegt u. “De heer Wilders spreekt de waarheid”, zult u bedoelen; maar misschien wilt of kunt u aantonen dat hij wartaal spreekt, geef voorbeelden. Het uitroepen van “minder minder minder Marokkanen” is m.i. géén wartaal, doch zou ik “duidelijke taal” willen noemen, ongeacht of u of ik het daarmede eens ben.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  eins

@eins,

Ik geef niks om huidskleur of afkomst, elk mens is een mens.

Maar Nederlanderschap is geen universeel recht. Mensen die hardop zeggen Nederland te haten en alle Nederlanders te haten hebben hier niks te zoeken. Parasieten die ons uitkerings- en subsidie- stelsel overbelasten en hier plunderend rondtrekken moeten gewoon opzouten. Het liefst zou ik alle autochtone goedpraters van GL/D66 erachteraan schoppen, maar die hebben helaas maar 1 paspoort.

Links heeft ongelijk; het is niet normaal om zomaar iemand dood te schieten. Het is ook niet normaal om subsidies te verstrekken aan talentloze monotoonpraters (“rappers”) die voortdurend openlijk aanzetten tot geweld.
En het is volstrekt abnormaal om alle tegenstanders van dat gesubsidieerde geweld als racisten weg te zetten. Als links deze rellen maar half zo kwalijk zou vinden als de “rechtse” kritiek daarop dan zou dit land er veel beter aan toe zijn.

kees tummers
kees tummers
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  eins

en Marokkaanse Nederlanders zijn Marokkaanse Nederlanders; simpelweg beestje bij de naam noemen, kwestie van logisch denken

Een andere gedachte
Een andere gedachte
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  logisch_denken

Beetje populistich. Lijkt wel Italiaans of Republikeins…in de basis wel aardige argumenten maar PVV? Nee, die vrijheid hoef ik niet.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk zo’n 20 jaar geleden ging in Den Haag de hoogste politie baas met pensioen. In zijn afscheidsspeeche brak hij een lans om Noord Afrikaanse jongeren anders, harder, aan te pakken dan Nederlandse jongeren als het om bestraffen ging.
Hij legde uit dat hij tijdens zijn lange loopbaan had gemertkt, dat Afrikaanse jongeren dat ook verwachten en respecteerden.
Zijn afscheidsfeestje was geen pretje meer daarna. Heel links Nederland viel over hem heen en de woorden racist en discriminatie waren toen al niet van de lucht.
In die tijd werkte ik als maatschappelijk werkster met veel allochtone jongeren w.o. een flink aantal Marokkanen.
Die knullen hadden mij al lang verteld dat zij ons en onze slappe rechters watjes vonden. Dat die eeuwige taakstraffen bepaald geen respect af dwongen. Dat ze verwachten hard aangepakt te worden, omdat ze dat gewend waren.

Ik was toen blij met de afscheidsspeeche van de hoogste politie man van Den Haag. Had de hoop dat meer belangrijke mensen zijn inzicht zouden gaan delen.
Helaas is er 20 jaar en vele miljoenen Euro’s later, totaal niets veranderd mbt de benadering en aanpak van Noord Afrikaanse jongeren.

Deze jongeren “wanen” zich niet almachtig. Zij zijn momenteel almachtig.
Politici, media, de hele linkse kliek, kop in zand en verder op safe in de bubbel van zelf tevredenheid.
Het is immers allemaal de schuld van die “boze witte mannen”.
Toch komt er eens een einde aan het geduld van hen die wél willen zien hoe dit land maar de knoppen wordt geholpen.

Dank u wel mevrouw Samira Tarrass voor uw waardevolle betoog waarvan ik ieder woord herken!

Henk
Henk
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Top! Goed verwoord Samira!

Els Schwencke
Els Schwencke
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hartstikke goed gezegd Samira Tarrass! Bij het neerknallen van Bas van Wijk knapte er iets in mij, al dat geweld al jaar na jaar en bijna altijd Marokkanen, Antillianen, illegalen (bv Afrikanen), statushouders die mensen neersteken of ouwe vrouwtjes helemaal kapotslaan, het komt je strot uit en ik merkte dat ik niet alleen ben in mijn woede. Terwijl er natuurlijk ook hardwerkende Marokkanen zijn en leuke mensen zoals Morad Elouakilli van het programma Gaan! Maar dat geweld, de plofkraken, enz enz je wordt er soms moedeloos van en ik reken dat de “goede” mensen niet aan maar toch….

Jan
Jan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal eens. Maar je schrijft voor de bühne. Er verandert niets. En Rutte gaat straks gewoon verder met zijn IV. En de gap met de parallelle samenleving wordt nog groter. Tot we Franse ban lieu problemen krijgen. Oh wacht. Die hebben we al.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom zijn de Marokkaanse jongeren aa rellen? Omdat het hier kan. Thuis moeten zij zich gedragen en op straat mogen zij zich uitleven. Hun ouders vinden zich daarvoor niet aansprakelijk. Welzijnswerkers verzinnen van alles om de raddraaiers te aaien maar vergeten zij dat het enige wat telt een enorme schop onder de kont is van deze verwende jochies en de schade verhalen bij de ouders. De moslims zijn de lastigste groep in de samenleving. Geen andere minderheid veroorzaakt zulke amok als de moslims. En juist deze groep wordt masaal geïmporteerd en vormt straks nog eens de meerderheid. Onze bekeidsmakers zijn van de lafste soort en de media net zo. Zij blijven het propageren al weten zij heel goed dat de multiculturele samenleving totaal mislukking is en een onmogelijkheid. Wanneer gaan wij van de politici en media gerechtigheid eisen?

kees tummers
kees tummers
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

zelfs tijdens de rellen was er al ruimte voor de deugmensen me hun bekende riedel over discriminatie, racisme, onvoldoende buurthuizen, verveling(!) , corona enz. enz.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  kees tummers

Gekleurde criminelen moet je koesteren als een verrijking voor het land, daar komt het op neer. Rutte gebruikt weer sterke worden maar met zijn zachte hand is het gewoon weer een leugen erbij.

Esther
Esther
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een goed stuk, Samira. En ja, kennelijk kun je een Marokkaan uit het noorden van Marokko niet vergelijken met iemand uit het zuiden en is een Fries inderdaad anders geaard dan een Limburger. Maar het gaat hier om normen en waarden en ik denk niet dat Friezen massaal de andere kant op kijken of aan het vergoelijken slaan als in Limburg opeens de vlam in de pan slaat en er allerlei zinloze vernielingen plaatsvinden. Het gaat hier om crimineel gedrag dat in Marokko met harde hand zou worden aangepakt. Waarom dan dat wegkijken nu het in Nederland plaatsvindt?
Ik begrijp het niet.

Martine
Martine
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Esther

Omdat de meeste goede mensen niet de kracht oppakken om hun eigen normen en waarden te verdedigen en daar voor te staan maar in plaats daarvan als laffe personen wegkijken. Er moet power komen bij de goede mensen, er moet een duidelijke grens getrokken worden vanuit de politiek: dit zijn onze normen en waarden binnen dit land als je daaraan niet aan kan voldoen dan volgen daar consequenties op. Op die manier kunnen we ons leven en omgeving gezond houden.

Bet
Bet
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Doodziek word je van die, no good for nothing, klerelijers! Gepamperd door wegkijkende ouders en instanties.
Laat er maar eens flink gestraft worden, en fikse boetes uitgedeeld van duizenden euro’s.
Kijken of er dan nog zo stoer gedaan wordt!

kees tummers
kees tummers
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bet

ben benieuwd wat de sancties voor het schorem gaat worden; vermoedelijk taakstrafjes; aantal uren bij de kringloop lopen zeiken en zuigen en dan weer op de oude voet verder.

Realist1966
Realist1966
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het probleem wordt alleen maar groter als er nu niet (eindelijk eens) wordt ingegrepen. Het vele tuig wat nu op scooters rondrijdt, vernielt, mishandelt en relt, moet over enkele jaren hun kinderen gaan opvoeden… je hoeft geen glazen bol te hebben om de catastrofale gevolgen hiervan te voorspellen. Deze ‘jongeren’ zijn hier geboren, opgegroeid en desondanks verre van Nederlands. Ondanks begrip, gepamper, subsidies, projecten, begeleiding, positieve discriminatie, geregelde opleidingen, huiswerkondersteuning, banen, huizen, noem maar op. Heeft vermogens gekost en niks opgeleverd. Voorkomen moet worden dat de nazaten van deze onaangepasten het probleem voortzetten en nog veel verder vergroten. Ik zie nog maar 1 oplossing en dat is innemen van het Nederlandse paspoort van relschoppers, criminelen etc. en direct uitzetten.
Dat werkt niet alleen verminderend qua aantal probleemgevallen, maar ook afschrikwekkend en maakt het overblijvende tuig wellicht hanteerbaarder. Want zo kan het niet verder. Het opruimen van de probleemgevallen zal ook lucht geven aan diegenen van goede wil, die zijn er ook nog en net zo hard slachtoffer van dit gespuis. Tot hier en niet verder wat mij betreft. Dat betekent dat de vvd gedecimeerd moet worden, zij hebben 10 jaar de tijd gehad om met hun coalitiepartners dit probleem op te lossen. Als ik een loodgieter bestel om mijn kraan te repareren en het lukt hem en zijn companen niet, dan laat ik een ander komen. Het wordt tijd voor een andere kapitein aan het roer. Rutte en consorten hebben hun tijd en kansen gehad. Nu moet iemand anders het gaan doen.

John
John
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Groot respect Samira, ik ken heel maar ook echt heel weinig mensen van Marokkaanse afkomst die zich hierover zo openlijk durven uit te spreken.

Nogmaals respect, en de oplossing ligt volgens mijn bij jou OPROEP, ik hoop dat het gelezen zal worden, daarover ik heb overigens wel mijn twijfels.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door John
emilia
emilia
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal mee eens.
Een goed onderbouwd stuk waarin de machteloosheid te lezen is. Maar ook met daadkrachtige oplossingen.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens Rutte & consorten ligt de oorzaak van deze overlast NIET bij Marokkaanse jongeren maar bij “jongeren”. Maar uhhhhh……….wisten Rutte & consorten al niet lange tijd dat de rellen werden veroorzaakt door allochtone jongeren ?
Bij de bevolking was ’t al héél lang bekend.
Zouden Rutte & consorten de voeling met de échte maatschappij verloren hebben ?
Er is nu zelfs een politiechef die durft te zeggen dat het om Marokkaanse relschoppers/vernielers/plunderaars en pyromanen gaat. Deze man zal z’n langste tijd wel politiechef zijn geweest !!!

J. de Ruiter
J. de Ruiter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Chapeau, Samira.
Ik ben een oudere autochtoon, mijn (groot)ouders behoorden tot de Nederlanders die men de ‘mannenbroeders’ noemde. Steil in de leer, beetje conservatief, veelal ‘goed’ in de oorlog, sociaal maar wel hard werken. En absoluut voor godsdienstvrijheid (daar kwamen ze ooit uit voort!).
Ik heb dus niks tegen de Islam, ik geloof dat onze God dezelfde is. Daarin verschil ik van Wilders, ik heb niks tegen moskeeën. Natuurlijk ben ik wel tegen extreem fundamentalistische versies en de sharia, maar raar fundamentalisme tref je ook wel in kleine orthodox-christelijke gemeenschappen aan.

Ooit hebben ‘we’ (althans de werkgevers) zelf de gastarbeiders hier naar toe gehaald. Hun (klein)kinderen hebben daarom een NL paspoort en het volste recht om hier in alle opzichten mee te doen of zelfs te excelleren als ze goed zijn. En daar zijn gelukkig vele voorbeelden van.
Ook is discriminatie hier verboden, er zijn absoluut geen wetten of regels die allochtonen benadelen, zelfs als er redenen voor zijn is etnisch profileren niet toegestaan. Maar zekere jongeren van m.n. Marokkaanse achtergrond verzetten zich, willen niet meedoen, geven af op de rest van de Nederlanders en pesten op laffe wijze onze dienders.
ZIJ bevorderen het WIJ/ZIJ denken. ZIJ ZIJN DE ECHTE RACISTEN. Het wordt tijd dat de NPO en andere main stream media het beestje bij hun naam gaan noemen.
NB. Ik heb vandaag na 50 jaar bedankt als lid van de NCRV.

Willem Ruitenberg
Willem Ruitenberg
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Links slaagt er al vijftig jaar in om discussie over knelpunten als gevolg van immigratie onmogelijk te maken door steevast te stellen dat je niet mag stigmatiseren. Tarass doet dat ook een beetje door te stellen dat het benoemen wel zielig is voor Marokkanen van goede wil. Langzamerhand kan je er niet omheen dat die bevolkingsgroep een grote verantwoordelijkheid heeft voor het gedrag van eigen soort. Bij de goeden is kennelijk geen gevoel van urgentie, dus misschien moeten we toch maar gaan stigmatiseren om hen een aansporing te geven hun eigen soort ter verantwoording te roepen. Wat Roopram terecht opmerkt, Hindoestanen relden niet (Chinezen trouwens ook niet). Het is toch echt de moslim die de westerse normen niet accepteert, diep van binnen zich beter voelt, maar vaak niet snugger is om hier goed mee te komen, wat leidt tot extra boosheid, irrationeel, maar dat is dan ook het probleem.

Een andere gedachte
Een andere gedachte
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Willem Ruitenberg

Lang niet alle Moslims komen uit Marokko. En een Marokkaan die Achmet heet hoeft ook het geloof niet te belijden zoals hij dat zou moeten. Niet iedere Frits is Friesch. Dit is meer een cultuur probleem dan een geloofs probleem. Zeker als het aankomt op Marokkanen.

Willem Ruitenberg
Willem Ruitenberg
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Een andere gedachte

De westerse cultuur is een Christelijke cultuur. De Marokkaanse cultuur heeft zijn wortels in de islam. Dus zelfs als de Marokkaan niet meer gelooft, gedraagt hij zich naar islamnormen. Zoals een niet-gelovende westerling zich naar de Christelijke normen gedraagt.

Daniel
Daniel
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel. Ik walg ook van deze slappe, gecorrumpeerde en chantabele politici die liever de autochtone bevolking verdrukken dan dat ze een vuist maken tegen deze boosdoeners, want dat is de taak van de overheid. Als ze dat niet meer kan dan moet ze weg. Desnoods met geweld.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Daniel
kees tummers
kees tummers
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daniel

ongelofelijk die slappe Rutte; eerst flink doen over zwarte Piet, een jaar later helemaal om, en zodra er een kliekje BLM gekkies loopt te janken, signaleert Rutte ineens ‘institutioneel racisme’ dat moet worden aangepakt. Logisch dat het dagen heeft geduurd voordat die rellen over waren, schorem met fluwelen handschoentjes aangepakt anders wordt de racismekaart gepeeld, waar de MSM zeker en vast in meegaan. Onnodig veel schade? De belastingbetaler is er goed voor.

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Samira Tarrass, wát een geweldig artikel! Tegen alle slijmerij van veel media in, heeft u gewoon het lef de waarheid te vertellen. Dit moet verplicht leesvoer zijn voor álle politici, politieagenten en de rechterlijke macht. Meer dan 15 jaar geleden discussieerde ik met welzijnswerkers, politie en een rechter over gedifferentieerde aanpak in het strafrecht. Ik pleitte voor een andere aanpak van Marokkaanse criminele jongeren, de politie was het met mij eens. De rechter wilde er niets van weten. En zo is het nog steeds. Mijn moeder had veel kinderen en haar aanpak in de opvoeding was op het kind gericht. Mijn ‘lastige, drukke’ broer werd anders begeleid dan een rustige broer en ook de meisjes kregen een individuele opvoeding. Uiteindelijk zijn we allemaal goed terecht gekomen. En zoiets bepleit ik óók voor de criminele vandalen van nu. Pak de hele kluit op en laat achtergrond en opvoeding meespelen in de verdere behandeling. Het doel? Geef ons Nederland terug!!

Hesa
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte is zoooooo streng. Vlak voor de verkiezingen spreekt hij de jongens źo hard toe. Hoe durft hij….
Wat een gezag heeft die man toch.
Nu gaan ze vast luusteren. Toch?

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal mee eens. Maar politie volgt orders van politiek op en politiek wordt bepaald door de stembusuitslag. En die is al sinds de jaren 1970 overwegend links. Er is maar een eindverantwoordelijke: dat is de meerderheid van de kiezers die links stemmen of met links een coalitie willen vormen.
Al tientallen jaren blijkt uit rapporten van o.a. het Planbureau dat 70 % van de mensen Nederland te vol vindt en dat islam niet bij Nederland hoort. Als slechts de helft van deze mensen dit standpunt ook bij verkiezingen zou laten horen, zou een heel andere politieke situatie ontstaan.

Realist1966
Realist1966
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Grote probleem is dat veel mensen hun vertrouwen in de politiek kwijt zijn – terecht overigens – en helemaal niet meer gaan stemmen. Laatste verkiezingen hebben de mensen overwegend rechts gericht gekozen. Toch zitten we nu met een linkse regering en link(s) beleid…

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Ik heb de uitslag van 2017 bekeken:
VVD 33 zetels
CDA 19
D66 19
GL 14
SP 14
CU 5
Dat maakt 104 zetels voor linkse partijen.
Als u denkt dat CDA en CU rechtse partijen zijn, bent u waarschijnlijk geboren vóór 1950.
VVD is al heel lang niet meer rechts, begon sowieso in 1949 als afsplitsing van de PVdA (heette toen nog SDAP). Dat VVD ooit rechts zou zijn geweest is niet meer dan een slimme manier om het publiek te bespelen. Waarom ging Rita Verdong weg bij de VVD? Omdat die partij zo rechts was?
Sinds tientallen jaren ben je links als je voor internationale politiek en migranten bent. En dat zijn al deze partijen. Kwestie van definitie. Tijd voor een reality check.
Ik kan tenminste niets ‘rechts’ ontdekken bij deze partijen.

kees tummers
kees tummers
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

overwegend links? Wat dacht je van VVD-er Rutte die ineens -na de dood van een draaideur crimineel in de USA en een jankverhaal van een groepje BLM-gekkies- ‘institutioneel racisme’ in Nederland wil gaan bestrijden?

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  kees tummers

Ik denk daar hetzelfde van als wat ik al denk bij Rutte sinds 2006: rechts lullen, links politiek bedrijven. Ik beoordeel Rutte op zijn daden, niet op zijn woorden. En zijn daden zijn links.

kees tummers
kees tummers
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

zie je ook terug in z’n klimaatbeleid, binnen de VVD nog even voor de bühne tegenstribbelen en dan (bijna) het GL wensenlijstje uitvoeren.

Jan van Droffelaar
Jan van Droffelaar
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland is gestorven in haar eigen wetgeving

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn echtgenote en ik zijn regelmatige rugzakreizigers en zo reisden we in 2013 door Marokko. Met bus en trein. Het viel ons op, dat Marokkanen wantrouwig waren en assertief op het agressieve af. Dan laat ik een negatief voorbeeld als Marrakech buiten beschouwing. Je kunt het in deze niet enkel op de islam gooien, de volksaard is anders. Een Marokkaan gaf aan, dat onze politie te lief is. En dat klopt. Zeker binnen hun belevingswereld.

Omgekeerd mag je je afvragen of wij onze samenleving moeten veranderen vanwege de aanwezigheid van een aanwijsbare groep, die zeer moeilijk te handhaven is. Of dat we de omvang van deze groep moeten zien te reduceren. Daarbij valt te denken aan het stoppen van langdurige uitkeringen aan mensen met een dubbele nationaliteit.
In dat geval is iedereen, die in Nederland een bestaan wil opbouwen welkom en kan die gebruik maken van onze verzorgingsstaat. Maar die verzorgingsstaat is niet bedoeld om mensen van buiten ons land van een basisinkomen te voorzien.

Met deze aanpak zullen vooral de raddraaiers vertrekken richting hun echte vaderland en houdt je een behoorlijk geïntegreerd deel van prima mensen over.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Ik vraag me bij het lezen van deze reactie onmiddellijk af waar die agressieve assertiviteit van de gemiddelde Marokkaan vandaan komt. Het lijkt mij een afspiegeling van een niet-cooperatief samenlevingsmodel dat mensen noopt tot argwanende zelfbescherming. Zou dit het resultaat van elk onderwerpingsgeloof kunnen zijn? Een beetje anthropoloog moet daar iets zinnigs over kunnen zeggen.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Dat lijkt me niet. In Egypte (op dezelfde manier bereisd) kwamen we een veel mildere bevolking tegen. Turken zijn vriendelijk en Iraniërs -naar verluidt- zeer gastvrij.
En ze hebben allemaal het zelfde geloof.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Ze laten zich wel makkelijk opjutten tot anti-Westerse, anti-semitische sentimenten en oorlogen. Maar verder heeft u groot gelijk natuurlijk. Ook al hoop ik wel dat u uw vrouw niet te veel uit het oog heeft verloren. Iraniers hebben gastvrijheid zo ver doorontwikkeld dat je er doodmoe van wordt. Turken zijn ooit door de Perzische beschavingsmolen gehaald.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door BegrensEuropa!
Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Je dwaalt af van het onderwerp.

Rob westerbaan.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zo is het Samira.

HPax
HPax
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wij worden aan onze eigen wetgeving opgehangen. Zo mogen wij geen groepen meer zien, slechts individuen, en zijn wij weerloos tegen groepsterreur geworden. Onze onafzetbare rechters zijn geruisloos in onze beulen veranderd.
Kern van ons ongeluk is te zoeken in onze gebrekkige cultuur. Titel van P. Lakemans boek: ‘Binnen zonder kloppen’ 1999, geeft dat exact en pijnlijk weer. Lakemans studie van 20 jaar geleden had alles om een politieke orkaan te veroorzaken, maar heeft dat niet gedaan. Integendeel heeft zich er een diepe stllte over voorgedaan. Dan nu nog na zoveel jaren later op een positieve verandering hopen, is kinderachtig. En misschien hebben wij ons zelf-gekozen lot ook verdiend, dat we als Lieveheersbeestjes van binnenuit worden verslonden

Gerard
Gerard
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  HPax

Gerard v leeuwen

Rienus
Rienus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er wordt zogenaamd niet met twee maten gemeten?
Als hardwerkende eerlijke boeren voor wat overlast zorgen dan zet met doodleuk desnoods het leger in. Als zwarte Piet sympathisanten een weg blokkeren zijn de boetes snel en de straffen disproportioneel en worden de organisatoren desnoods thuis opgepakt met enorm machtsvertoon.
Marokkaanse bendes regeren steeds meer het straatbeeld en trekken zich steeds minder van wet en gezag aan. Maar dan druipen de zoete kletspraatjes van jeugd- honk opbouwwerkers van de buis om vooral de schuld te leggen bij de autochtoon.
Als niet Nederlanders mag je geweld aankondigen als zwarte Piet zich als zwarte ook maar laat zien. Maar dhr. Wilders wordt al jaren in een niet politiek (ahum) proces lastig gevallen over een uitspraak die noch geweld opriep, dan wel kwetsend was.
Wen er maar aan zolang de meerderheid dit niet door heeft zal het eerst nog veel erger worden.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De essentiële woorden als Marokkaan of allochtoon worden niet uitgesproken met het doel om de draagvlak voor migratie niet te schaden maar het voelen met allochtonen brokkelt op deze manier steeds meer af zeker als criminele gedrag wordt verzwegen of goedgepraat. Als deze Marokkanen het in hun genen hebben waarom worden zij hier toegelaten? Het is een barbaars en agressief volk. Nederland wordt steeds gevaarlijker om in te leven dankzij de slappe houding van de politiek en instanties die zich politiek correct willen profileren ten koste van de inwoners. Dat de vierde generatie Marokkanen zich zo gedraagt zegt genoeg over de levensinstelling van deze barbaarse volk die zich absoluut nooit aan gaat passen aan onze normen en waarden. Geen moslimland waar orde en vrede heerst dient als duidelijke bewijs. Zonder dictatoriale houding hou je ze niet in toom. Europa mist in die zin de sterke hand en laat liever de democratie afbrokkelen door misbruik van deze gewelddadige groeperingen. En Links is bang voor gezichtsverlies dus benoemen zij het probleem niet. Links is nog gevaarlijker dan de barbaren zelf. Zullen die luisteren naar de Marokkaanse vader die zich wel aangepast heeft en roept om de verantwoordelijkheid van de ouders zelf? Ik denk het niet, zij zullen luisteren naar verzinsels van een of andere sociale werker met laffe nepoplossingen.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Ni28
BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De diepere reden voor het niet mogen gebruiken van de woorden ‘marokkaan’ of “turk’ is de het eenduidige verband met een bepaald destructief onderwerpingsgeloof als gevolg van de genocidale uitroeiing van andersgelovigen in de landen waar mensen die met die woorden worden aangeduid vandaan komen. De laatste fases van die uitroeiing en etnische zuivering hebben in de twee betrokken landen in de 20e eeuw plaats gevonden. Het begon natuurlijk 14 eeuwen eerder. Het niet gebruiken van die twee woorden is zonder twijfel een inperking van vrijheid van meningsuiting, persvrijhied en dus vrijheid van meningsvorming. Deze inperking heeft enorme politieke en sociale gevolgen en is derhalve ontoelaatbaar. Wel makkelijk voor de huidige machthebbers, maar hun belang is slechts kortstondig en mag dus niet tot argument dienen.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door BegrensEuropa!
Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Onze machthebbers hebben duidelijk niets met visie. In navolging van Rutte zoeken zij die ook bij de opticien. De opticien is de enige winnaar maar dan ook korsttondig.

Jan Jaap Zwaag
Jan Jaap Zwaag
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is te triest voor woorden dat het huidige kabinet geen actie onderneemt…Grapperhaus is er als de kippen bij om de coronaregels te handhaven maar voor de echte problemen heeft hij oogkleppen op!

Kunnie
Kunnie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het moeten sterke benen zijn die de weelde van de vrijheid kunnen dragen.

Jaap
Jaap
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Weer zó treffend!

Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat Marokkanen vaker voor elkaar opkomen klopt wel. Dat zie je bij veel minderheden; en dat zouden Nederlanders ook wat meer moeten doen.

Tegelijkertijd ken ik allochtonen, ook Marokkanen, die juist pleiten voor een keiharde aanpak van allochtoon tuig. Omdat ze weten dat dat soms nodig is. En omdat ze vaak meer van criminaliteit te lijden hebben dan allerlei linkse graaiers.

Velen blijken daardoor ook rechtser te stemmen. Uit een onderzoek in 2016 kwam naar voren dat allochtonen gemiddeld zelfs vaker PVV stemden dan autochtonen. Zo was de PVV de eerste partij was onder Antillianen, de tweede partij onder Surinamers en de derde partij onder Turken; maar zelfs nog de vierde partij onder Marokkanen.
https://www.nporadio1.nl/homepage/2571-de-pvv-is-geen-partij-van-boze-witte-mannen-5-mythes-over-pvv-kiezers-2

Voor een “racist en islamoboob” deed Wilders het dus niet zo slecht.

Eric
Eric
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het land waarin ik opgroeide DAT Nederland dat is tot op de grond afgebroken door linkse politici en niet westerse types die zich als konijnen hebben gedragen zodat er nog meer van dat ongewilde volk kwam en komt. Decenia lang geneuzel over juist deze types en hun meegebrachte geloof wat niet in Nederland past, en waarvan iedereen op links zegt moet kunnen. Dat zorgt er nu dus weer voor dat reljeugd met die achtergrond zich groter waant dan ze zijn, en menige stad of dorp compleet veranderd in een warzone van heb ik jou daar!

Agenten kunnen zich niet vinden in de aanpak, maar de leiding echter wel. Dus dan maar complete pelotons landmacht en mariniers door de straten van Utrecht Amersfoort en vergeet ook de schilderswijk niet! Wel met vette scania op punten gaan staan als leger als de boze boeren komen, dus waarom niet gewoon dat reltuig op de bullbar!

Dirk Jonk
Dirk Jonk
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Fijn dat je dit deelt Samira. Ik denk dat je namens 90% van de Nederlanders en medelanders schrijft. Wat de politie betreft, daar hebben ook de opgelegde reorganisaties en bezuinigingen een flinke rol gespeeld, alsook de slappe rechtspraak.

Erik-Jan ten Have
Erik-Jan ten Have
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Begrijp ik nou goed, dat u de oplossing zoekt in een vermaning? Daarvan zijn er al die twintig jaar al vele geweest. Intussen is het geweld alleen maar toegenomen. Roepen dat ze met dit soort acties moeten stoppen omdat anders de vlam in de pan slaat? Hopen ze daar dan niet op?

De meeste van deze ‘Noord- Afrikaanse jongeren’ wordt toch van kinds af aan geleerd, dat wij oorspronkelijke Nederlanders slechts ongelovige kafirs zijn, die geen respect verdienen en waarvan je de vrouwen mag misbruiken? Zolang dit het geval is, zullen zij de politie aan blijven vallen en op Nederlanders blijven neerkijken. Toch een soort jihad in Nederland, zo beschouwd.

Bij vele Nederlanders waren begin jaren zeventig Marokkanen zó welkom. Die deden jarenlang hun gastvrije best, inderdaad door zich te vaak en te veel aan te passen. Veel van deze goedbedoelende Nederlanders, waaronder ikzelf, zijn erg teleurgesteld en zijn hun naïviteit en tolerantie totaal verloren. Klopt, het inheemse volk dient zich in de ogen van te veel (nee niet alle) Marokkanen aan te passen aan een nieuwe minderheid. En steeds meer Nederlanders denken dat dit niet meer zal veranderen. Of alleen nog met onmenselijke maatregelen.
Want de tijd van vermanen lijkt nu toch absoluut voorbij.

Alice
Alice
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een goed artikel Samira. De politiek is heel slap geworden en kijken weg. Ondertussen wordt er een haat gekweekt tussen bevolkingsgroepen en inderdaad dit tuig verpest het voor de Marokkanen die zich wel aangepast hebben.
Het vreemde is dat vuurwapens in Nederland verboden zijn en als ik een illegaal wapen in huis zou hebben als zelfverdediging en de politie hoort daarvan dan komt er een inval. Maar niemand grijpt in als tuig met vuurwapens en messen openlijk op het strand komen?
Waar is de Marechaussee of de Mariniers, die in de jaren zeventig de Dam schoon
veegden.! Inderdaad moet er gekeken worden naar de ouders die dit toelaten.

Hèlen
Hèlen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

schizofrenie is een ziekte die zich zo nu en dan kan openbaren .

Het is beledigend zoals het woord hier is gebruikt .

Mensen met schizofrenie , zijn vaak zeer gevoelig en meevoelend , dat heeft
NIETS met deze criminelen te maken .

Woorden worden vaak verkeerd gebruikt !

Sophie
Sophie
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb al langer het gevoel dat er (in de politiek, maar ook over het algemeen) niet echt geluisterd wordt wanneer Nederlanders hun zorgen of frustratie uitten over immigranten die hier naartoe komen. Zorgen over bijvoorbeeld islamisering of de Nederlandse cultuur worden weggewuifd of goedgepraat. Inderdaad: het politiek correcte riedeltje wordt steeds herhaald.
Om aan deze frustratie gehoor te geven doe ik mijn scriptieonderzoek naar wat Nederlanders merken van immigratie (specifiek Marokkanen) in Nederland en hoe zij hier tegenover staan. Of dat nu positief of negatief is.
Elke mening telt, dus mocht u dit lezen en denken, ‘ik heb hier iets over te zeggen!’, dan hoor ik heel erg graag van u. Dit kan in een interview en dat zal uiteraard helemaal anoniem zijn.
U kunt mij altijd een privé bericht sturen of e-mailen naar s.i.a.van.paradijs@student.vu.nl

Mocht een interview niet lukken, dan zou het mij ook al enorm helpen als ik een aantal vragen zou mogen opsturen! Dan kunt u toch uw stem laten horen. Als u reageert onder dit bericht dan kan ik contact met u opnemen.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Sophie
60
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x