De impact van de nieuwe Amerikaanse sancties tegen Iran

Olie-export en financiële tegoeden platgelegd

Anti-Amerikaanse muurschildering in Teheran

Titelfoto: Anti-Amerikaanse muurschildering in Teheran. Screenshot YouTube-video, kanaal BBC News

 

Ondanks de wekenlange geluiden dat de Amerikaanse president Donald Trump onder de druk zou bezwijken, heeft Washington de volledige kracht van de Amerikaanse sancties op Iran’s regime losgelaten. Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo informeerde de verslaggevers dat maandag 5 november om 12 uur ’s middags alle sancties zouden terugkeren naar het niveau van voor de nucleaire deal – JCPOA, de Joint Comprehensive Plan of Action – uit 2015.

Dit is “gericht op ontnemen aan het regime van de inkomsten die het gebruikt om dood en vernietiging over de hele wereld te verspreiden”, legde Pompeo uit. “Ons uiteindelijke doel is om Iran te dwingen zijn uitgebreid aangetoonde outlaw-activiteiten permanent te staken en zich als een normaal land te gedragen.”

Hoewel deze aanpak lang kan duren, heeft het de potentie om het regime van Iran in bedwang te houden, vooral in combinatie met een zeer explosieve situatie onder de bevolking en een samenleving die wordt gezien als een kruitvat.

Ingrijpende maatregelen

Sinds het opzeggen van de Iran-deal in mei van dit jaar heeft de Amerikaanse regering het vaste voornemen gehad om het regime sancties op te leggen totdat Teheran zijn kwaadaardige activiteiten beëindigt.

“Het ministerie van Financiën heeft meer dan 700 namen toegevoegd aan onze lijst met geblokkeerde organisaties,” zei minister van Financiën Steve Mnuchin, die naast Pompeo stond tijdens de persconferentie van vrijdag 2 november. “Dit omvat honderden doelen waarvoor eerder sancties zijn verleend onder de JCPOA, evenals meer dan 300 nieuwe benamingen. Dit is aanzienlijk meer dan we ooit eerder hebben gedaan. ”

Wat betreft de zeer controversiële kwestie van ontheffing van oliesancties, is de regering-Trump van plan om tijdelijke vrijstellingen te verlenen aan acht “jurisdicties”, waarvan Pompeo zegt zes maanden af te zien van Amerikaanse boetes op voorwaarde dat ze de olie-invoer uit Iran aanzienlijk verminderen.

Om welke maatregelen gaat het precies?

Als gevolg van de nucleaire deal van 2015 heeft de regering-Obama een reeks sancties opgeheven die de economie van het Iraanse regime ernstig inperkten. De beleidswijziging, die als een belangrijke bijdrage wordt beschouwd om het regime tevreden te stellen, bood Iran toegang tot cruciale markten in Europa en Azië. Het regime kreeg eveneens toegang tot $ 150 miljard aan eerder bevroren activa.

Toen de regering van Trump afgelopen mei de eerste grote ronde van sancties in werking stelde, kreeg Teheran te maken met handelsbarrières met betrekking tot Iraanse metalen, naast de automobiel- en luchtvaartindustrie. In de nieuwe ronde van verlammende sancties krijgen de olie- en banksectoren van het regime grote klappen – precies de de gebieden waarop Trump zich richt.

Speerpunten

Speerpunten zijn volgens het Witte Huis de grote olie-exporteurs, rederijen en grote Iraanse banken – waaronder de centrale bank van het land en andere financiële instellingen. De Amerikaanse regering zal zich ook “richten op diegenen die proberen [de sancties] te overtreden of te omzeilen.”

“Honderd procent van de inkomsten die Iran ontvangt uit de verkoop van ruwe olie zal worden geblokkeerd op buitenlandse rekeningen en kan door Iran alleen worden gebruikt voor humanitaire handel of bilaterale handel in niet-gesanctioneerde goederen en diensten,” verklaarde Pompeo, wat het voor Teheran nog erger maakt.

De extra boetes zijn bedoeld om “de inkomsten die het regime gebruikt om terroristische groepen te betalen, wereldwijde instabiliteit te stimuleren, nucleaire en ballistische raketprogramma’s te financieren en de leiders te verrijken” af te sluiten.

Het Witte Huis heeft echter plannen om de verkoop van humanitaire goederen aan Iran – inclusief voedsel, medicijnen en producten van de rauwe landbouw – wel toe te staan.

 

Waarom uitzonderingspositie voor bepaalde landen?

Het uiteindelijke doel van Washington is om geen van de handelspartners olie-aankopen uit Iran te laten doen. Uiteraard heeft deze doelstelling tijd nodig en twee van de acht “jurisdicties” die ontheffingen ontvangen, zijn naar verluidt overeengekomen om “binnen enkele weken” andere bronnen te zoeken en de resterende zes hebben een maximale periode van zes maanden om hetzelfde te doen.

Deze jurisdicties hebben “aanzienlijke verminderingen van hun ruwe olie en samenwerking op vele andere fronten laten zien en hebben belangrijke stappen gezet om de import van ruwe olie tot nul terug te brengen”, zei Pompeo.

Hoewel Pompeo weigerde de acht “jurisdicties” te identificeren, maakte hij duidelijk dat de volledige Europese Unie er niet toe behoort. De lijst zou maandag 5 november worden bekend gemaakt als de sancties opnieuw worden geïmplementeerd, voegde Pompeo eraan toe.

Hoofddoel

De Amerikaanse regering probeert het Iraanse regime ervan te weerhouden geld te krijgen. Deze ‘maximale-druk’-campagne moet waarborgen dat Teheran niet over de middelen beschikt om terreurgroepen in het Midden-Oosten te ondersteunen, waaronder de Libanese Hezbollah, Jemen’s Houthis, sjiitische milities in Irak en de Syrische dictator Bashar Assad.

Het Witte Huis zegt dat de toenemende sancties Iran de afgelopen maanden al zo’n $ 2 miljard heeft ontnomen, waardoor de economie van het regime in een crisis is geraakt. En ondanks claims van een aantal Iraanse regeringsapologeten en lobbyisten in het Westen, zijn de acties van Washington “gericht op het regime, niet op het volk van Iran”, zoals Pompeo toelichtte.

 

Reacties Iran

Op vrijdag 2 november probeerde het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken het gezicht te redden na de krachtige sanctieaanval. “Amerika zal geen enkele maatregel tegen onze grote en moedige natie kunnen uitvoeren”, zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Bahram Qasemi tegen staatsmedia. “We hebben de kennis en het vermogen om de economische zaken van het land in de hand te houden”.

Op dezelfde dag nam Alam Alhoda, de imam van het vrijdaggebed imam en vertegenwoordiger van de Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei in Mashhad zijn toevlucht tot flagrante dreigementen van terreuraanslagen in de Golfregio.

“Als we een punt bereiken dat onze olie niet wordt geëxporteerd, zullen mijnen worden gelegd in de Straat van Hormuz. Saoedische olietankers zullen in beslag worden genomen en landen in de regio zullen worden platgelegd met Iraanse raketten”, zei hij.

Bovendien, als teken dat het Iraanse regime zich buitengewoon zorgen maakt over de aanstaande sancties, zei Tabatabaie-Nezhad, de imam van het vrijdaggebed van Isfahan, : “De VS zullen de tweede ronde van sancties uitvoeren op 4 november. Dat is het werk van de Mojahedin!” Dit was een verwijzing naar de Iraanse oppositie People’s Mojahedin Organization of Iran (PMOI/MEK).

Terrorismefinanciering

En in wat als een belangrijke ommekeer in de gebeurtenissen wordt beschouwd, sprak de Iraanse Raad van Wachters – bestaande uit zes geestelijken die direct zijn aangesteld door Khamenei en zes anderen indirect benoemd – een veto uit tegen de Financial Action Task Force (FATF)/CFT-overeenkomst inzake financiële acties (bestrijding terrorismefinanciering). Goedkeuring door de FATF-CFT was de belangrijkste voorwaarde die door de EU, Rusland, China en India werd gesteld om financiële betrekkingen met Teheran te blijven onderhouden. De toekomst van deze betrekkingen is nu des te meer controversieel geworden.

 

Ten slotte

De nieuwe Amerikaanse sancties maken het voor Iran veel moeilijker om geld te krijgen in deze wanhopige tijden. Ondanks de aanvankelijke veroordeling van de nieuwe maatregelen van Washington door de Europese Unie, heeft een nieuw verijdeld terroristisch complot van het Iraanse regime in Denemarken de Iraanse zaak geen goed gedaan.

Deense ambtenaren willen dat de EU actie onderneemt nadat ze een Noor van Iraanse afkomst hadden gearresteerd op beschuldiging van voorbereiding van moord op een Iraanse dissident op hun grondgebied. Europese leiders zetten de deur naar sancties tegen het Iraanse regime open als reactie op terroritische complotten in Albanië, Frankrijk en nu Denemarken.

Ondanks de noodzaak om de betrekkingen met het Westen te kalmeren, begrijpt het regime van Teheran wanhopige tijden wanhopige maatregelen vergen. Dit geldt met name nu nieuwe sancties van de VS tot doel hebben de economie van het regime te verstikken.

Oorspronkelijk verschenen op 6 november 2018 als ANALYSIS: The meaning of new US sanctions for Iran op english.alarabiya.net. Met toestemming van de auteur vertaald door Asher.

Over de auteur

Heshmat Alavi
Heshmat Alavi
I am an Iranian activist with a passion for equal rights, pinpointing my work on Iran and the Middle East. In addition to Forbes, I have contributed writing to The Hill, The Federalist, The Daily Caller, Al Arabiya English, Raddington Report, American Thinker, The Gatestone Institute, Algemeiner and The Diplomat. My work covers a wide variety of issues concerning Iran’s state sponsorship of global terrorism, controversial ballistic missile drive, atrocious human rights violations and the contentious nuclear program. I also provide a unique perspective on subjects the media unfortunately does not, including Iran’s domestic politics and social crises Iranians are facing. I am in contact with sources that provide credible information about the mullahs’ regime in Tehran, their crackdown inside the country and warmongering abroad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
6 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Cornelia
Cornelia
4 jaren geleden

President Donald Trump heeft geen enkele moeite om de westen ondermijnende acties van de marxistische Obama ongedaan te maken.
Hij is al twee jaar bezig om stelselmatig alle lieden die het westen haten te vervangen.
Het aantal klachten van de democraten en de Europese Unie -beiden gestoeld op marxistisch gedachtegoed- neemt recht evenredig toe met de behaalde resultaten.
Donald Trump is goed bezig, stop met het verlenen van privileges en geld aan westen hatende staten. Die baardapen kennen enkel de macht van geweld, ontneem ze dat het geld om geweld te financieren en hun wereld stort in elkaar.
En kijk eens hoe Amerika opbloeit nu er steeds minder geld vloeit naar het westen ondermijnende zaken. MAGA! Dat is uiteindelijk beter voor de hele wereld.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

Schurkenstaten als Iran, Noord-Korea verdienen deze aanpak. China en de EU zouden zich diep moeten schamen om deze landen te blijven steunen. Met wat duw en trekwerk zou het mogelijk moeten zijn ook Rusland te dwingen Iran te laten vallen. Regime change lijkt dan tot de mogelijkheden te behoren in beide gevallen. Helaas gaat die aanpak in Pakistan niet werken. Daar is een belangrijk deel van de bevolking totaal mesjogge. Dat is overigens al tientallen jaren zo. Dat geeft eens te meer aan dat er haast gemaakt moet worden om de islam weer enigszins in het gareel te krijgen. Dat kan alleen maar als de massaimigratie van moslims stopt en alles wat met moslimbroeders, wahhabisme en wat dies meer zij zo veel mogelijk af te knijpen. De EU speelt met vuur.

Martin Jobse
Martin Jobse
4 jaren geleden

Verhelderend artikel. Heshmat Alavi brengt in deze beschouwing ook naar voren, dat de situatie onder de Iraanse bevolking explosief is, zoals hij dat al eerder heeft gedaan. Een opstand tegen het regime zou veel kunnen verhelpen: er zou een einde kunnen komen aan de (op z’n zachtst gezegd) dubieuze rol van Teheran in het Midden-Oosten. Behalve het streven naar een hegemoniale positie houdt deze vooral in de vernietiging van Israël als staat.(Overigens, we weten allen, dat Israël niet met zich laat sollen; een gewapend conflict tussen die beide landen zal voor Teheran desastreuze gevolgen hebben). Ik weet niet in hoeverre de ayatollah’s nog steun genieten onder de bevolking. Van groot belang is of het regime voldoende steun heeft onder leger en politie – een absolute voorwaarde voor het behouden van de macht. In dat geval zou een opstand als gevolg van de explosieve situatie leiden tot een bloedbad en jarenlange repressie daarna. Misschien kan Heshmat Alavi op grond van zijn kennis en contacten in Iran daaraan een keer een beschouwing wijden.

trackback

[…] De komende maanden worden (weer) cruciaal voor Israël en het is gezien de complexe binnenlandse politieke situatie niet goed te zeggen hoe het afloopt. Behalve dat ik meen te weten dat men Netanyahu zeker terug zal willen als premier. Een invasie in Gaza zie ik niet gebeuren, evenmin als een aanval door Hezbollah dat een immens arsenaal geavanceerde raketten vanuit Libanon op Israël heeft gericht. Iran, de drijvende kracht achter de terreur proxies, verzwakt met de dag door de Amerikaanse sancties . […]

trackback

[…] de VS op 5 november opnieuw verlammende olie-, bank- en scheepvaartsancties tegen Iran oplegde en veel internationale bedrijven zich terugtrekken uit Iran, houdt de EU […]

Cool Pete
Cool Pete
4 jaren geleden

Heel goed artikel.
En ook de andere sites, waar de auteur voor schrijft, zijn zeer belangrijk.

Voor de volks–opstand, sinds december, in Iran / Persia :
tegen mis-management en armoede, tegen de sharia / islam,
tegen de militaristische ayatollah’s :
zie : #IranProtests, NCRI-Iran, FreeIran, IranUprising, e.v.a.

6
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x