Toenemende spanningen tussen Rusland en Iran in Syrië

Israël valt Iraanse doelen in Syrië aan met voorkennis Moskou

Generaal Jafari van de Iraanse Revolutionaire Garde in reactie op Israëlische luchtaanvallen op Iraanse troepen in Syrië (21 januari 2019)

Titelfoto: Generaal Jafari van de Iraanse Revolutionaire Garde in reactie op Israëlische luchtaanvallen op Iraanse troepen in Syrië (21 januari 2019). Screenshot YouTube-video, kanaal Ali Javid

 

Na de jarenlange samenwerking tussen Rusland en Iran om het Syrische regime van Bashar Assad aan de macht te houden, zijn er recent tekenen van conflict tussen deze twee partijen. Een van de aanwijzingen daarvoor zijn de gevechten tussen Syrische, door Moskou gesteunde regeringsstrijdkrachten en eenheden die de steun van het Iraanse regime genieten.

Israël heeft onmiddellijk van deze situatie gebruikgemaakt en de kant van Rusland gekozen om zo een ​​verenigd front tegen Iran te vormen. In de betrekkingen tussen Rusland en Iran zijn de spanningen toegenomen nadat Israël met voorkennis van Moskou aan Iran gelieerde militaire bases en strijdgroepen in Syrië heeft aangevallen.

 

Ongeveer een week geleden braken er gevechten uit tussen een groep Syrische strijders onder bevel van Maher Assad – de broer van de Syrische dictator Bashar Assad – en de al-Nemr-groep onder bevel van Suheil al-Hassan, een Syrische militaire commandant die is gelieerd aan Rusland.

Controverse

“Rusland en Iran nemen afstand van elkaar in Syrië. In de plaats daarvan komt het verstevigen van de banden tussen Rusland en Israël, met als doel de invloed van Iran in Syrië zodanig te verminderen dat Teheran uit dit land wordt verdreven”, aldus de website van de Deutsche Welle.

Volgens dit bericht accepteert Israël geen sjiietische regering aan zijn grenzen. Ondertussen beschouwt Rusland de aanwezigheid en invloed van Iran in Syrië als een factor die zijn inspanningen ondermijnt om een staakt-het-vuren te bewerkstelligen en natuurlijk zijn toekomstige belangen in dit strategische land veilig te stellen.

De Russische politicoloog Anton Mardasov schreef onlangs in een analyse gepubliceerd op de Al Monitor-website: “De controverse tussen Moskou en Teheran is altijd een onderdeel geweest van het Syrische conflict. De debatten tussen de twee worden steeds politieker en beïnvloeden de toekomst van de Syrische strijdkrachten en andere militaire entiteiten.”

Schermutselingen

Bovendien publiceerde RBC, een Russische economische krant, twee maanden geleden een artikel waarin opnieuw werd gemeld dat door Iran gesteunde groepen steeds machtiger dreigen te worden in Syrië. Deze kwestie wordt een obstakel voor het streven van Rusland om het Syrische leger te verenigen onder één leider.

Na meningsverschillen tussen Rusland en Iran over de toekomst van Syrië hebben bronnen de afgelopen weken stevige schermutselingen gemeld tussen eenheden die banden hebben met Rusland en militiegroepen die banden hebben met Iran’s Revolutionaire Garde.(IRGC).

Het Turkse persagentschap Anadolu citeerde verschillende bronnen: “De twee partijen zijn opnieuw slaags geraakt in de provincie Hama, centraal Syrië, na twee dagen van staakt-het-vuren toen de strijdende partijen controle probeerden te verkrijgen over eigendommen, wegen en zelfs de huizen van de lokale bevolking in de regio. Er is geen informatie over het aantal slachtoffers van deze gevechten.”

Afghaanse en Pakistaanse strijders

De huidige situatie is letterlijk een oorlog tussen Rusland en Iran die er om gaat wie de overhand krijgt op het regime van Assad. Rusland heeft er geen belang bij dat Iraanse militaire en geassocieerde militie-eenheden aanwezig zijn in gebieden in de buurt van de Syrische oppositiekrachten. Moskou weet dat Teheran duizenden voornamelijk Afghaanse en Pakistaanse strijders in Syrië heeft gestationeerd, wat tegen de lange termijnbelangen van Rusland in Syrië indruist, aangezien Moskou probeert om het met de Verenigde Staten eens te worden over het beëindigen van de oorlog.

Recente berichten wijzen erop dat Moskou beide partijen heeft gedwongen een overeenkomst te ondertekenen om een einde te maken aan het conflict tussen de takken van het geherstructureerde leger van Assad (loyaal aan Rusland) en eenheden onder het commando van Maher Assad (loyaal aan Iran).

Israëlische luchtaanvallen

De betrekkingen tussen Rusland en Iran zijn onlangs verslechterd, omdat uit berichten blijkt dat Rusland vooraf op de hoogte was van de Israëlische luchtaanvallen tegen door Iran gesteunde doelen en zelfs zover was gegaan deze aanvallen te faciliteren. Verschillende Iraanse bewindslieden beschuldigen Syrische en Russische functionarissen zelfs van het verstrekken van nauwkeurige en bijgewerkte informatie aan Israël om doelgericht door Iran gesteunde bases in Syrië te kunnen treffen.

Moskou maakt zich ook grote zorgen over berichten over een recente autobomaanslag in Damascus bij de Russische ambassade die werd uitgevoerd door Iraanse agenten.

Evacuatie

Om het nog erger te maken voor de Iraanse belangen in de Levant meldde het Russische Al-Yawm nieuwsagentschap donderdag dat een “aantal bronnen” had gezegd dat de Iraanse IRGC van plan is haar militaire ondersteuningsbasis op Damascus International Airport te evacueren en haar wapens naar een andere faciliteit over te brengen.

Israëlische media melden ook dat de IRGC bezig is om haar militaire basis en bezittingen over te brengen naar de T4-vliegbasis in Homs, Centraal-Syrië. Deze site is het doelwit geweest van minstens twee Israëlische luchtaanvallen in februari en maart 2018. Uit dezelfde bron wordt ook gemeld dat Iran de afgelopen jaren een gebouw – genaamd het ‘Glazen Huis’ – heeft gebruikt op het internationale vliegveld van Damascus, slechts enkele tientallen meters verwijderd van de hoofdfaciliteit van de luchthaven.

 

Commandocentrum

Bronnen binnen de Iraanse oppositie hebben eerder het Glazen Huis beschreven als het belangrijkste commando- en inlichtingencentrum van Teheran in Syrië en de plek was zwaar beveiligd onder zeer afgeschermde omstandigheden. Uit berichten blijkt ook dat het Glazen Huis een aantal wapenopslagplaatsen en twee ondergrondse voorzieningen herbergt.

Israël heeft onlangs zijn aanvallen op Iraanse doelen in Syrië geïntensiveerd en heeft op ongebruikelijke wijze publiekelijk bekendheid gegeven aan die acties. Bovendien is Iran bezorgd dat de pro-Teheran sjiietische militie-eenheden in Irak op dezelfde manier worden bedreigd, nu Israël heeft gewaarschuwd dat IRGC-gelieerde groepen in Irak evenzeer het doelwit zullen zijn, net als Iraanse doelen in Syrië onlangs hebben ervaren.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft tijdens zijn recente bezoek aan Bagdad een gelijkluidende boodschap overgebracht.

Oorspronkelijk verschenen op 4 februari 2019 als UPDATE: Syria Major Feud Erupts Between Iran Russia Camps op irancommentary.wordpress.com. Met toestemming van de auteur vertaald door Asher.

Over de auteur

Heshmat Alavi
Heshmat Alavi
I am an Iranian activist with a passion for equal rights, pinpointing my work on Iran and the Middle East. In addition to Forbes, I have contributed writing to The Hill, The Federalist, The Daily Caller, Al Arabiya English, Raddington Report, American Thinker, The Gatestone Institute, Algemeiner and The Diplomat. My work covers a wide variety of issues concerning Iran’s state sponsorship of global terrorism, controversial ballistic missile drive, atrocious human rights violations and the contentious nuclear program. I also provide a unique perspective on subjects the media unfortunately does not, including Iran’s domestic politics and social crises Iranians are facing. I am in contact with sources that provide credible information about the mullahs’ regime in Tehran, their crackdown inside the country and warmongering abroad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
4 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De aanvallen van Israel zijn geconcentreerd op posities bij de Golanhoogte. Kennelijk wil Israel voorkomen dat Iran zich daar ingraaft. Rusland heeft in het conflict met IS gebruik gemaakt van Iran en de VS van de Koerden. Rusland heeft bereikt wat het wil, namelijk een steunpunt in de regio en toegang tot de Middellandse Zee. Iran is een totalitaire islamitische theocratie dus wil het Israel vernietigen. De Koerden willen een eigen staat of op zijn minst een eigen gebied met een zekere autonomie. Turkije wil macht ten koste van iedereen en vooral ten koste van de Koerden. De VS wil Turkije als steunpunt in de regio, dat is veiliger voor Israel. De VS wil dat Iran stopt met het steunen van anti-Israelisch terrorisme via Syrie, Hezbollah en Hamas. Elke vrede is een kaartenhuis, maar een vreedzaam kaartenhuis is beter dan niks. Zeker als het wat langer stand houdt. De situatie van voor de ‘Arabische Lente’ is het hoogst haalbare. Dit houdt in: 1. beperkte smokkel van wapens van Iran naar Hezbollah, 2.om de tien jaar een kort conflict tussen Hezbollah en Israel, 3. tirannie in Syrie, wellicht met als bonus wat meer vrijheid voor de Koerden, 4. teruggave bezette gebieden door Turkije aan Syrie. Dit moet via de weg van de diplomatie, dus dat duurt een jaar of wat.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank voor dit informatieve artikel.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het Midden-Oosten zal nooit een rustige deel van de wereld worden door de feodale gevecht tussen de moslim groepen. Als er niet zoveel olie vandaan kwam had het Westen geen belang bij om zich mee te bemoeien. Geopolitieke belangen van Rusland en Iran in Syrië zijn ongeveer hetzelfde dus het kan leiden tot een mogelijk gewapend conflict tussen deze twee landen waar het Westen weer de slachtoffer van wordt door weer een golf moslimmigranten. Op deze wijze zullen de moslims Europa volledig bezetten met medewerking van het verlinkste Westen. De Israëliërs sluiten zich graag bij de Russen om hun aartsvijand Iran te bestrijden. Hopelijk onderschatten zij de Russen niet. De VS met Trump hebben het handiger gespeeld. Zij maakten zich praktisch onafhankelijk van het olie uit he Midden-Oosten(al hebben zij nog altijd genoeg via Saoedi Arabië als nodig is)en kunnen zich uit de oneindige en onzinnige strijd in het M.O. terugtrekken.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Trieste realiteit is gewoon dat democratie geen haalbare optie is met Islamieten.
Democratie is geen acceptabele staatsvorm binnen de Islam.
Helaas hebben de Amerikanen dat nooit in de gaten gehad, zijn ze te idealistisch voor.
Trump schijnt dat echter wel in de gaten te hebben, en die trekt zijn strijdkrachten nu terug op een manier die het Amerikaanse democratische idealisme niet te openlijk afvalt.
De keuzes die dan over blijven zijn Assad stijl dictaturen of Iran stijl dictaturen.
Kiezen voor die eerste is dan, vanuit westers perspectief bezien, verreweg de beste optie.
Het laatste wat je namelijk wilt is een heel midden oosten geregeerd door Iran stijl religieuze gekken.
Goede zaak dus dat we dan nu blijkbaar effectief een Amerikaans / Israëlisch / Russische anti Iran coalitie hebben.

4
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x