Waarom Iran Trump provoceert
Mollah’s willen gezicht redden op weg naar onderhandelingstafel

Titelfoto: Donald Trump bij de aankondiging van nieuwe sancties tegen Iran. Screenshot YouTube-video, kanaal FOX 10 Phoenix
Washington wordt weer belaagd met stoere oorlogstaal uit Teheran. Als reactie op militaire provocaties door het Iraanse regime, gaf de Amerikaanse president Donald Trump eind juni opdracht tot luchtaanvallen op Iraanse doelen, om die slechts “10 minuten” van te voren af te blazen. De lijst van kwaadaardige activiteiten van Iran is de laatste tijd aanzienlijk uitgebreid.
Schending nucleaire deal
Teheran pleegt nu duidelijk inbreuk op de nucleaire deal van 2015 – het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) – door de grens van 300 kilogram van de voorraad laag verrijkt uranium te overschrijden; olietankers te belagen in de buurt van de strategische Straat van Hormuz; drones vanuit Jemen in te zetten gericht op civiele luchthavens in het zuiden van Saoedi-Arabië en zelfs vanuit Irak tegen Saoedische olie-installaties.
Als klap op de vuurpijl heeft de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) volgens Washington een Amerikaanse drone neergehaald in het internationale luchtruim boven de Golf van Oman.
Onderhandelingen
Maar in weerwil van de heersende mentaliteit, probeert Iran geen oorlog met de VS te beginnen. Het verwachte eindresultaat daarvan is voor iedereen duidelijk, vooral degenen die de beslissingen nemen in Teheran. In feite blazen de mollahs zo hoog van de toren om daarmee een goede uitgangspositie te verwerven voor onderhandelingen.
Slechts enkele uren nadat nieuwe orders van Trump de Amerikaanse luchtaanvallen afbliezen, stonden Iraanse regeringsfunctionarissen al klaar op hun podium om een succes te claimen in de strijd tegen de Amerikanen.
“De vijanden weten ook dat als ze een oorlog beginnen, ze die niet kunnen afmaken ,” pochte Ali Akbari, een van de vrijdaggebedsleiders in de Iraanse hoofdstad Teheran. Aangemoedigd omdat hij geen vergeldingsactie over zich heen had gekregen, sloeg generaal Amir Hajizadeh, een hoge IRGC-functionaris, zich op de borst dat zijn eenheden gemakkelijk een ander Amerikaans vliegtuig hadden kunnen neerschieten, verwijzend naar een P-8-verkenningsvliegtuig met op dat moment ongeveer 35 mensen aan boord.
Sancties werken
Dit alles lijkt ideaal voor Iran, maar het afgelopen jaar wees op het tegendeel. De regering-Trump heeft het JCPOA opgezegd en er is geen teken dat zij zich daarmee heeft geïsoleerd, vooral gezien de uittocht van een groot aantal internationale bedrijven uit Iran. Hoewel Europese leiders misschien protesteren en de Iraniërs beweren dat ze de harde maatregelen van Washington trotseren, geldt: money talks. De handel tussen Duitsland en Iran is bijvoorbeeld het afgelopen jaar met bijna 50 procent afgenomen.
Het BBP van Iran zal met 6% krimpen volgens schattingen van het Internationaal Monetair Fonds, aangezien de inflatie van het land rond de 50% schommelt. Bovendien was Washington zeer goed in staat om de Iraanse olie-export van 2,5 miljoen vaten per dag sinds mei vorig jaar terug te brengen tot minder dan 300.000 vaten per maand in juni.
The Iranian supertanker was seized by Royal Marines last week after it was suspected of taking crude oil to Syria in breach of EU sanctions https://t.co/LUfUlywuMA
— Sky News (@SkyNews) July 12, 2019
Al die tijd heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo voortdurend de nadruk gelegd op 12 eisen waaraan Teheran moet voldoen voordat een nieuwe overeenkomst met Washington kan worden gesloten. Zo’n akkoord zou echter alle kwaadaardige activiteiten van de mullahs aanpakken, inclusief de inmenging in de regio, de ontwikkeling van ballistische raketten en proliferatie, de steun aan terroristische groeperingen en nog meer.
Geen haast
Daarom kunnen we concluderen dat de status-quo volledig tegen de belangen van Iran ingaat en dat het regime eigenlijk veel meer te winnen heeft bij onderhandelingen met de VS. Teheran weigerde jarenlang te praten met de regering-Obama, totdat de sancties in 2012 een zware tol eisten. Op dit moment probeert Iran een kloof te slaan tussen de Europeanen en de VS om tijd te winnen en de eerste termijn van Trump uit te zitten, zoals verschillende analisten betogen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan.
Dit argument is niet urgent voor de Amerikaanse president Donald Trump, die herhaalt dat hij geen haast heeft met het onderhandelen met Iran, die weet dat de sancties al pijn doen en beloofd heeft de lat hoger te leggen. Nu Iran op 1 juli publiekelijk en officieel de JCPOA heeft geschonden en op 8 juli verdere maatregelen heeft aangekondigd, wordt Trump’s antwoord nog duidelijker.
Iraanse proxies
Hoewel al vernederd, heeft Teheran geen andere keus dan al zijn kaarten te spelen voordat het zich uitlevert aan een gesprek. Dit is waar de proxies van Iran op het toneel verschijnen.
Dankzij de verzoeningsaanpak van het Westen met Iran in de afgelopen veertig jaar, heeft Teheran een netwerk van proxy-troepen in de hele regio kunnen opbouwen. Nu zijn we getuige van extremisten in Irak en Jemen die aanvallen plegen op Amerikaanse bondgenoten, waardoor de regionale stabiliteit wordt verstoord en waarbij heel weinig eigen levens in gevaar worden gebracht door zorgvuldig gekalibreerde ‘hit-en-run’-aanvallen.
Gok
Op dit moment heeft Iran de uraniumverrijkingsdrempel overschreden. Dit is een flagrante schending van de JCPOA en Iran heeft op 8 juli een tweede fase van afbouw van zijn verplichtingen voor het akkoord aangekondigd.
Dit is een riskante gok voor de mollahs van Teheran. Hoewel het regime in eigen land een gewaagd en uitdagend beeld schetst, weet het dat het steeds moeilijker wordt voor Europa, Rusland en China om geduldig te blijven en het JCPOA te respecteren.
Logica achter het regime
Op dit moment pakken veel westerse analisten niet door om de ‘logica’ achter het heersende regime van de mollahs te doirgronden.
Dit regime begrijpt als geen ander dat het de steun van de bevolking mist die een normale regering nodig heeft om aan de macht te blijven. Zich baserend op een zeer kleine machtsbasis en door een greep op veiligheidsdiensten die voor zware sociale repressie zorgen, bewandelt het regime een smalle weg en kan het zich geen zwak imago veroorloven. Anders zal een reeds ontevreden samenleving opnieuw tot uitbarsting komen, net zoals de massale protesten van december 2017/januari 2018 het regime en de wereld wisten te verrassen.
Dat is de reden waarom we constant getuige zijn van herhaalde dreigementen door verschillende commandanten van de IRGC tegen de VS, terwijl ze Operatie Praying Mantis – toen president Reagan een aanval liet uitvoeren die de helft van de Iraanse marine in 1988 in minder dan een dag vernietigde – nog vers in herinnering hebben.
Fouten Obama
De sancties werken nu en ze werkten zelfs tijdens de ambtstermijn van Obama. Als de vorige VS-regering haar sancties tegen Iran nog eens zes maanden zou hebben gehandhaafd, zou de economie van de mollahs in 2013 letterlijk zijn afgebrokkeld. Een andere fout van het Obama-team was het doen van concessies aan Teheran toen dit regime al volledig in het nauw gedreven was.
Vandaag hebben we een compleet nieuw Witte Huis. En we moeten in gedachten houden dat Trump geen Obama is en geen intenties heeft om concessies te doen aan de mollahs van Iran. Ondanks het feit dat Trump zegt dat hij alleen een niet-nucleair Iran wil, zijn de twaalf voorwaarden van Pompeo nooit officieel ingetrokken.
Mike Pompeo schetst keiharde Amerikaanse Iran-politiek. Door @HesmatAlavi https://t.co/zn5cBXwGd8 pic.twitter.com/EC5s8zjbiX
— OpinieZ (@OpiniezMagazine) May 27, 2018
Terwijl de Amerikaanse president voortdurend heeft aangegeven bereid te zijn om te praten, is het Iran dat verder gaat op het pad van kwaadaardige activiteiten. Hoe onlogisch het ook lijkt, ze hebben geen andere keuze.
De turbulente weg die de mullahs van Teheran hebben ingeslagen wordt alleen maar lastiger, met zwaar noodweer in aantocht.
Over de auteur

- I am an Iranian activist with a passion for equal rights, pinpointing my work on Iran and the Middle East. In addition to Forbes, I have contributed writing to The Hill, The Federalist, The Daily Caller, Al Arabiya English, Raddington Report, American Thinker, The Gatestone Institute, Algemeiner and The Diplomat. My work covers a wide variety of issues concerning Iran’s state sponsorship of global terrorism, controversial ballistic missile drive, atrocious human rights violations and the contentious nuclear program. I also provide a unique perspective on subjects the media unfortunately does not, including Iran’s domestic politics and social crises Iranians are facing. I am in contact with sources that provide credible information about the mullahs’ regime in Tehran, their crackdown inside the country and warmongering abroad.
Recent gepubliceerd
Politiek Internationaal13 juli 2019Waarom Iran Trump provoceert
Politiek Internationaal17 mei 2019Iran zegt nucleaire deal gedeeltelijk op
Israël9 februari 2019Toenemende spanningen tussen Rusland en Iran in Syrië
Politiek Internationaal28 december 2018De verlies-verlies-situatie van het Iraanse regime
Iran schendt niet nu pas de atoomdeal. Het heeft die vanaf het begin geschonden, zoals Israel heeft aangetoond.
We mogen blij zijn met Israel als waakhond ,Trump neemt de informatie serieus ,en dat de heren in Brussel meer belang hebben bij het geld wat ze verdienen uit Iran,en daarbij het gevaar niet willen zien ,is een grote dikke middelvinger naar de mensen die op die lui hebben gestemd .Zet alle Islamisten buitenspel,en laten ze zich aanpassen aan onze wetten ,wensen,en regels ,Olie is geld,maar opeten kunnen ze het niet .
Zaken doen is niet bukken en slikken,maar wie betaald die bepaald .
De analyse in dit artikel toont weer eens duidelijk aan dat het huidige beleid van de VS het enige effectieve is en dat al het Obama Gutmensch gedoe en die hele onderliggende politieke visie van soft-gezeik -zeg maar “Linkse Kerk”- met dat afgetrokken hoofd van die vreselijke Kerry, die na acht jaar MO “diplomatie” nog geen deuk in een pakkie boter heeft geslagen de wereld in ernstige gevaar brengt.
Nog veel belangrijker: het VS beleid heeft een ontwikkeling in gang gezet waarbij de mullah’s op zeker gaan verliezen, want tegenover de huidige power politiek van de VS in combinatie met hun eigen geringe draagvlak onder de bevolking rest hun geen andere keus dan heel “stoer” door te gaan met hun ranzige destabiliserende activiteiten om aan te tonen dat ze nog stevig de touwtjes in handen hebben, hetgeen vervolgens weer zal leiden tot nog meer sancties en druk op het regime en een nog verder afbrokkelende steun vanuit die door links fascisten geleide EU.
Ik meen dit echt: God bless Trump!
Want er MOET beweging, geestelijke groei, welvaart in dat Midden Oosten wespennest komen, een ontwikkeling waar het Iraanse volk een belangrijke en opbouwende rol in kan spelen zodra eerst die duistere, duivelse en volstrekt achterlijke, sadistische en mensonterende islamistische krachten geëlimineerd zijn en de redelijkheid aan de macht is gekomen.
Voor de wereld zou het heel goed zijn als Trump nog een termijn erbij krijgt om orde op zaken te stellen. Als men nu weer een democraat gaat kiezen, gaat het onherroepelijk fout.
Daar ben ik op vele fronten bang voor.
Trump is een non politicus die recht doorzee gaat, of je het nu met hem eens bent of niet , hij is pragmatisch bezig.
Welke “ soort “ president zou hem kunnen en moeten opvolgen.???? Weer z’on soort Obama figuur….. die het land wel eens “ even om zal turnen” ( woorden van Obama!)
En wat zal er in de USA zelf geburen als Trump weg is…… ?
De interne verdeeldheid is zeer groot.
Burger oorlog????
In ieder geval grote instabiliteit.
Trump is de eerste tegenstander van Iran die handelt terwijl hij staat en niet zich voortdurend op zijn knieën voortsleept. Dit in tegenstelling tot de slappe EU.
In de internationale politiek is de EU een chiwawa met een kop van een bulldog. Irritant gekef uit een enorm grote bek; een lachwekkende verschijning die door niemand serieus genomen wordt.
De EU die zich zelf hebben verkozen tot vertegenwoordigers van de europese landen met betrekking tot gezamenlijke besluitvormin g voor alle aangesloten landen missen deze BEVOEGDHEID aangezien zij op ondemocratische wijze zijn benoemd en bovenal op communistische wijze worden geleid door EEN HOOFDZAKELIJK Duits driemanschap alwaar we slchte herinnenringen aan overhouden hebben sinds 1945.
Het is onbestaanbaar dat de EU met Nederland voorop deze islamitische terreurstaat steunt. Niet uit mijn naam.
En wie is er de dupe? De gewone Iraniërs. Dat is het treurigste van allemaal.
# Frans B.
In álle landen waar ook maar íets aan de hand is, zijn de gewone burgers de dupe.
Óók in Nederland, hier zijn de burgers toch ook de dupe van het wanbeleid van Rutte en consorten ? De bevolking wordt uitgeknepen en als je ’t niet meer redt, dan zijn er toch Voedselbanken ? Heel hoge schulden ? Huppeté, naar de schuldhulpverlening.
Hetgeen u constateert gebeurt in álle landen !
Jan met de Pet moet betalen en moet zich verder maar zien te redden, of denkt u dat Rutte + consorten daar ook maar één nacht van wakker liggen ?
Frans B, ja, als je onvoorwaardelijk niet verder wilt kijken dan je neus lang is, dan zou u een punt kunnen hebben. Voor weldenkende mensen heet dat optimale kortzichtigheid, maar dat is de bubble waarin u leeft, succes.
Frans B, wat een kreet! Diezelfde Iraniers hebben zich in 1979 laten opjutten door islamitische terroristen, vergelijkbaar met een zekere korporaal in de 30’er jaren in Duitsland overtreffen.
Dus voor u weer eens ‘huilie, huilie’ doet voor zgn ‘gewone’ Iraniers, eerst eens hardop constateren wie de grote schuldigen zijn van de misere van de Iraniers.
Met de lijn Obama kregen naar de stellige overtuiging van Perziers die voor de misdadige ayatollahs ECHT hebben moeten vluchten de ayatollahs de legitimatie die hen zeer handig uitkwam.
Natuurlijk wenst u onvoorwaardelijk de paar interviews (NPO) met Iraniers vandaag de dag te geloven die (vanzelfsprekend) zeggen dat ze de US sancties zo erg vinden. Als ze de echte schuldige hardop aanwijzen, zitten ze een dag later bij uw vrienden de ayatollahs in de cel.
Lijkt me een erg goed artikel. Als je de artikelen van Katyana Kayvashan en Samirrha Tarrass (ja, ik weet dat dat over Marokko gaat en niets met Iran te doen heeft) erbij plaatst, geeft het een geloofwaardig beeld van de situatie in en rond Iran.
Zet daar de onzin naast die de NPO uitkraamt, dan klinkt de NPO overwegend volstrekt ongeloofwaardig. Diezelfde NPO die uitsluitend vriendjes van het moordzuchtige ayatollah regime aan het woord laat.
Dank Heshmat Alavi, voor deze bijdrage.
Dat de links populisten ooit op de gedachte mogen komen dat kritische personen die een islamitisch ECHT zijn ontvlucht, meer correcte info hebben, dan de idioten die het moordzuchtige ayaytollah regime verdedigen……
Mijn dank voor dit artikel. Het heeft mijn begrip verder gebracht.