Hamas heeft een telefoonnummer, IS niet

Gematigd antwoord Israël op geweld uit Gaza

Bominslag TV-station in Gaza

Titelfoto: Bominslag TV-station in Gaza. Screenshot YouTube-video, kanaal RT

 

Het is slechts een beperkt aantal mensen hier opgevallen, maar Hamas en haar bondgenoten uit Gaza hebben van de week 48 uur lang een rakettenregen op Zuid-West Israël losgelaten. Het was een vergelding voor de liquidatie van een Hamasleider door een elite-eenheid van de IDF. De gevolgen van deze grootste barrage ongeleide raketten op burgerdoelen ooit zijn politiek en militair interessant.

De goed beschermde Israëlische inwoners aan de grens met Gaza zijn de nu zeven maanden durende terreur aan de grens natuurlijk meer dan zat. Veel natuurgebied en landbouwgrond is verloren gegaan door brandbommen. Voor dat gebied is het een ecologische ramp die één eeuw nodig heeft om te herstellen. Daar kwam vorige week de raketbarrage bij.

 

Knock on the roof

Voortdurend naar schuilkelders rennen met kinderen is zenuwslopend. Dat is de prijs die de bewoners van de Darom (het noordelijke deel van de Negev-woestijn) betalen en ze zijn woedend. Woedend op de regering die de terreur beantwoordt met proportioneel geweld. Gebouwen en woningen van Hamas-kopstukken worden eerst met een Knock on the Roof bestookt, zodat aanwezigen vijf minuten hebben om het gebouw en de omgeving te verlaten. Daarna gaat er een precisiebom op.

Schuilkelder

Van de meeste Hamasleiders die op die manier hun woning verliezen zijn telefoonnummers bekend en die krijgen dan ook vooraf een sms’je van het Israëlische leger. De bewoners van de Darom krijgen alleen een gillende sirene te horen die hen enkele tientallen seconden de tijd geeft de schuilkelder op te zoeken. Erg frustrerend natuurlijk in je Vinex-wijk, zeker als de kinderen nog buiten spelen. Maar er zijn tenminste schuilkelders en de Iron Dome (Israëlische korte afstand raketverdedigingssysteem) haalt de meeste projectielen uit de lucht. Het klinkt bijna inhumaan, maar de afstelling van dit betrekkelijk nieuwe anti-raketsysteem wordt op deze manier steeds beter.

Dat is de harde realiteit voor de inwoners van Israël die dicht bij de terreurenclave wonen. Leg hen maar eens uit waarom er terughoudend gereageerd wordt en dat de bevoorrading van Gaza via de grenspost Kerem Shalom gewoon doordendert met tonnen voedsel en medicamenten per dag terwijl zij moeten schuilen.

 

Nieuwe balans

Deze realiteit is geen Hollywoodserie. Het is doordrenkt met geopolitieke feiten die meer dan ooit van belang zijn. De regio kantelt naar een nieuwe balans die voor alle partijen van groot belang is en die niemand durft te verstoren. Dat geldt natuurlijk vooral voor de statelijke actoren. De prille samenwerking met Israël, dat inmiddels onder Netanyahu is uitgegroeid tot een wereldspeler, wil men niet op het spel zetten. De terreurorganisaties daarentegen, veelal Iraanse proxies, hebben juist belang bij het verstoren van dat evenwicht.

IS

De gezamenlijke strijd die Israël en Egypte voeren tegen groepen van Islamitische Staat (IS) in de Sinaï, het wederzijds delen van onmisbare militaire inlichtingen en de economische samenwerking met het bloeiende Israël bieden uitzicht op welvaart voor iedereen in de regio. Nu Hamas zich heeft laten kennen als maffia-organisatie – ze hebben onlangs toegegeven de strijd te willen staken in ruil voor losgeld – zijn ze toegetreden tot de toekomst van het Nabije Oosten. Ze zijn daarmee speler geworden in het lugubere economische machtsspel.

Realisme

Gaza kent vele terreurgroepen, waaronder IS, die niet allemaal het gezag van Hamas erkennen. Maar Israël heeft wel de GSM-nummers van alle Hamasleiders. Dat geldt niet voor IS, dat nadrukkelijk probeert via de Sinai een corridor te openen naar haar leden in Gaza. Het laatste dat Israël daarom zal doen is Gaza binnentrekken om Hamas te verdrijven. Omdat er voor Gaza geen oplossing bestaat, net zomin als voor IS, heeft Netanyahu zich bij die realiteit neergelegd. Dat getuigt van staatsmanschap. Een inval zou hem onder de Israëliërs tot held hebben gemaakt, maar de toekomst is belangrijker. IS dat in het vacuüm springt zou rampzalig voor de regio en de Gazanen zijn.

Beschermingsgeld

De pragmatische contacten die de VS-onderhandelaars en Israël onderhouden met Hamas drijven Abbas tot wanhoop. Qatar, dat voorlopig het beschermingsgeld aan Hamas betaalt, kreeg de hoon van de PLO-leider die volgens de in onbruik geraakte Oslo Akkoorden de fondsen voor Gaza beheert. De VS heeft die fondsen bijna geheel bevroren en de EU neemt die nu over. Nederland betaalt 50 miljoen euro per jaar waarvan 18 miljoen aan de Palestijnse Autoriteit. Dat bedrag gaat komend jaar aanzienlijk omhoog.

 

Tweestatenoplossing

De Nederlandse regering heeft zich middels het regeerakkoord vastgelegd voor een tweestatenoplossing te zijn binnen ‘de grenzen van 1967’. Wat dat laatste betekent weet ik eerlijk gezegd niet, maar het staat er zo en er is zes weken apart over onderhandeld. Eén Palestijnse staat en één Joodse staat. Het is buiten de realiteit gerekend; het conflict is gedefinieerd als een territoriaal conflict wat het niet is. Het conflict is puur jihadistisch van aard en draait om het onacceptabele Joodse zelfbeschikkingsrecht. Dat inzicht ontbreekt in het Westen of er wordt van weggekeken.

Begroting BuZa

Vandaar de bizarre, van iedere realiteit gespeende inbreng bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen week. Als het geen bittere ernst was – de ontwikkelingen in het Nabije Oosten zijn essentieel voor de veiligheid ook van ons continent – bood het debat een script voor een comedy. Gelukkig heeft Nederland geen enkele invloed op de ontwikkelingen die daar gaande zijn. Haar bemoeienis is uiterst vreemd. Enerzijds zet het in coalitieverband F16’s in tegen IS, anderzijds steunt het Iran en haar proxies, waarvan Hamas er ook één is.

Terreursubsidies

De enige reële inbreng kwam van de SGP in de vorm van een motie die de regering oproept de steun aan de Palestijnse Autoriteit te beëindigen zolang het geld wordt aangewend om terroristen en hun families te belonen. Dat is een misstand waar Nederland wél een bescheiden bijdrage kan leveren. Die motie zal echter worden verworpen.

Terwijl de Israëlische bevolking zich beklaagt over het gematigde optreden na de bijna 500 raketten die op haar burgers werden afgevuurd, beklaagden in Nederland de politieke partijen zich over het disproportionele geweld van Israël tegen Hamas.

 

Lieberman

Ondertussen heeft het gematigde antwoord van de Israëlische luchtmacht (IAF) op de recente raketbeschietingen de minister van Defensie, de hardliner Avigdor Lieberman, doen besluiten op te stappen, wat kan leiden tot vervroegde verkiezingen. Netanyahu zal die winnen, maar het is nog niet te zeggen in hoeverre dit de nog te sluiten akkoorden zal beïnvloeden. Het tijdschema zal er zeker door veranderen. Van links tot rechts in Israël is men het eens met de opzet van de VS-vredesdeal, dus daar zit niet het probleem.

Stille diplomatie

De Golfstaten, Oman, Bahrein en zelfs Qatar onderhouden openlijke betrekkingen met Israël. Een corridor tussen Cyprus en Gaza ligt op tafel, het Israëlische volkslied Hatikwa – dat onder meer de eeuwige Joodse hoofdstad Jeruzalem bezingt – klinkt tijdens sportevenementen in Arabische landen en de VS kondigen aan binnen enkele weken met de getekende contracten voor duurzame samenwerking tussen alle Israëlische buurstaten te komen. De ‘stille diplomatie’ die hier zorgvuldig uit de pers werd gehouden, maar waarvan de resultaten zich opstapelen, krijgt binnenkort haar beslag en zal de regio drastisch veranderen.

De met zichzelf worstelende EU heeft, op Boris Johnson na, geen enkel idee wat het vredesplan inhoudt. Johnson is de enige Europeaan – naast het VS-team – die inzage heeft gehad. Nikki Haley, de afscheid nemende VN-ambassadeur noemde de peace deal een prachtig resultaat. Ze heeft nauwe banden met de architect ervan, Trump’s schoonzoon Jared Kushner. Zonder hier nogmaals te resumeren wat er al is bereikt, kan men het beste het handvest van de Volkerenbond uit 1923 erbij pakken. Dat is het uitgangspunt. De rest is van tafel.

Cruciaal

De komende maanden worden (weer) cruciaal voor Israël en het is gezien de complexe binnenlandse politieke situatie niet goed te zeggen hoe het afloopt. Behalve dat ik meen te weten dat men Netanyahu zeker terug zal willen als premier. Een invasie in Gaza zie ik niet gebeuren, evenmin als een aanval door Hezbollah dat een immens arsenaal geavanceerde raketten vanuit Libanon op Israël heeft gericht. Iran, de drijvende kracht achter de terreur proxies, verzwakt met de dag door de Amerikaanse sancties .

EU buitenspel

Wegkijken van de onwelgevallige feiten, zoals de EU-leiders en andere tegenstanders van Israëlische zelfbeschikking doen, is volgens mij juist een garantie voor het soepel verlopen van deze ingewikkelde transitie.

 

De aangekondigde Moeder der Jihad als Jeruzalem zou worden erkend als hoofdstad van Israël is ook uitgebleven. EU-gezanten op bezoek in Jordanië krijgen steevast te horen dat koning Abdullah ll vasthoudt aan de tweestatenoplossing met Jeruzalem als Palestijnse hoofdstad. Ondertussen heeft hij al getekend voor een heel ander scenario.

Zolang de rest van de wereld in haar remslaap blijft, kunnen de VS en de landen in het Nabije Oosten doorwerken aan een bestendige vrede en welvaart voor die regio.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
9 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans
Frans
5 jaren geleden

Dat handvest van de Volkerenbond, voortgekomen uit de Balfour verklaring, is ook het enige document dat in dit conflict, wettelijk bezien, van toepassing is. Uit dat handvest blijkt ook dat de zogenaamde “Palestijnse staat” al bijna een eeuw bestaat, in eerste instantie onder de naam Trans-Jordanië, en sinds 1946 onder de naam Jordanië. Het zogenaamde “Palestijnse volk”, een uitvinding uit de koker van Arafat, is gewoon een groep Arabieren die, daarbij gesteund door de Islamitische wereld, besloten hebben zich niets van voornoemd handvest aan te trekken. Zowel Gaza als de Westbank horen verdragsmatig bij Israël, dit zijn dus de daadwerkelijk “bezette gebieden”, ze zijn namelijk bezet door een bende agressieve Arabieren die eigenlijk in Jordanië thuis horen.
Het werd dus ook eens tijd dat er een einde werd gemaakt aan al die anti-Joodse geschiedvervalsing door de politiek correcte linkse kerk. En dat onze overheid inmiddels al decennia lang, zowel direct als indirect, islamitisch terrorisme sponsort is niet enkel een groot schandaal, het smeekt ook om een tribunaal, alwaar dan de betrokkenen eens verantwoording af mogen komen leggen voor alle onschuldige levens die ze op hun geweten hebben.

ni28
ni28
5 jaren geleden

Nederland financiert Palestijnse terreur groep Hamas zodat deze Israël kan blijven aanvallen. Dit onder de mom van humanitaire hulp. In Nederland maakt politiek zich zorgen om de anti-Joodse stemming. Nogal tegenstrijdig.

Rob
Rob
5 jaren geleden

Sigrid Kaag zou de bijdrage graag vertienvoudigen terwille van haar Palestijnse vriendjes

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
5 jaren geleden

Het inzicht dat het feit dat de EU zich niet met het plan van Trump-Kushner bemoeit gunstig is voor het goede verloop ervan is voor mij een eye-opener. De West Bank blijft dus onder Israelisch bestuur en Hamas blijft – om IS buiten de deur te houden – opgesloten in zijn postzegel (groot zat met 360 km2, lijkt me. Als het druk wordt komt dat doordat het letterlijk een broedplaats van het kwaad is: 80,000 inwoners in 1948, 2 miljoen nu slechts 70 jaar later, een vermeerdering met een factor 25). Helaas kan de EU zich wel met een heleboel andere dossiers bemoeien, waarvan massaimmigratie, islamisering, des-integratie, en transferunie op dit moment de belangrijkste zijn. Dat alles wat met moslimbroeders, wahhabisten, en andere vormen van islamtisch fundamentalisme te maken heeft zo hard mogelijk moet worden afgeknepen, zowel financieel als door verbanning, o.a. uit de publieke ruimte maar beter nog uit Europa, zal nog wel een keer gaan dagen. Dat moet wel binnen 10 jaar gebeuren. Misschien dat de ontwikkelingen in het Midden-Oosten tot dat inzicht kunnen bijdragen, maar het huidige niveau van staatsmanschap in de EU biedt allesbehalve een garantie daarvoor.

Arie
Arie
5 jaren geleden

Er zijn veel terreurbewegingen op deze planeet. Vaak socialistisch, meestal islamitisch.
Maar hoewel beide religies genocide prediken, zijn er maar weinig terreurbewegingen die genocide in hun handvest hebben staan. De Koerdische PKK streeft niet naar vernietiging van alle Turken, en de Baskische ETA evenmin naar vervolging van alle Spanjaarden en hun nazaten tot in Noord-, Midden- en Zuid- Amerika.

Alleen Israël heeft te maken met tientallen terreurbewegingen die openlijk krijsen dat zij de holocaust willen voltooien. Die schreeuw om wereldwijde vernietiging van alle joden wordt bovendien door vele tientallen islamitische landen en vele honderden linkse en islamitische organisaties ondersteund.

In dat licht is het opzienbarend dat Israël zich zo beheerst gedraagt. Dat Israël het enige land ter wereld is dat terroristische genocidepredikers waarschuwt voor represaille acties. Erdogan vernietigt hele Koerdische dorpen in Turkije, Syrië en Irak zonder enige waarschuwing. En daar gaan geen wekenlange raketbeschietingen van de PKK aan vooraf. Maar omdat Erdogan geen jood is zal niemand hem daar op aanspreken.

marjo012
marjo012
5 jaren geleden

Heb het altijd gezegd, daar waar de Hamas zit hadden ze allang van de kaart moeten vegen en er een parkeerplaats van moeten maken. Dan pas zal het probleem opgelost zijn. Erger vind ik nog die schreeuwers die steeds roepen hoe erg het toch is voor Palestina. Kom op zeg dat land is een terroristen broeikas die hun eigen bevolking waaronder kinderen als schild en bomgordel dragers laten functioneren. Nederland moet zich diep schamen dat ze dit nog ondersteunen zodat het geweld van de Hamas door kan blijven gaan.Hoop dat het Israel gaat lukken om er een einde aan te maken.

Anton
Anton
5 jaren geleden

Het is onvoorstelbaar hoe er in Europa geen aandacht wordt gegeven aan de militaire situatie in het Midden-Oosten. De ernst van de situatie groeit met de dag. Hamas dreigt met raketten op Tel Aviv. Amerikaanse en Russische oorlogschepen schepen in de Middellandse zee. Rusland versterkt zijn positie in Syrie.

Nederland stuurt mevrouw Kaag naar Iran om de heersers daar te laten zien in hoeverre Europa onder islamitische invloed is.

max
max
5 jaren geleden

De levensgevaarlijke onbenul en antisemiet Kaag mag dus NL vertegenwoordigen in het midden oosten inclusief theedoek op dat gestoorde hoofd, onderwijl geld donerend aan hamas zodat die perfide club tunnels en raketten kan realiseren om joden te belagen.

Haar Palestijnse vriendje adviseerde Arafa

Henri G.
Henri G.
5 jaren geleden

Frans: goede analyse met een verrassende conclusie betreffende de “bezette gebieden”!

9
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x