Namenmonument tegen wil en dank

Een steentje voor mijn grootvader

Namenmonument tegen wil en dank Ernst lissauer, jodenvervolging, holocaust, shoa, Amsterdam

Titelfoto: Namenmonument. ©️Dirk P.H. Spits. Foto persdocumentatie http://www.holocaustnamenmonument.nl

Nederland worstelt nog met haar donkere verleden wat betreft de behandeling van Joden. Dit zie je terug in het nu al omstreden Namenmonument in Amsterdam, dat vandaag onder zware beveiliging wordt onthuld. Zijn Joden in Nederland veilig? Religieus-Joodse kenmerken vormen in ieder geval een ernstig gezondheidsrisico, schrijft Ernst Lissauer.

Onder zware beveiliging en een noodverordening door de burgemeester wordt vandaag in Amsterdam na tachtig jaar een Namenmonument voor de tijdens de Holocaust weggevoerde en vermoorde Joden, Roma en Sinti onthuld. Ik heb daar letterlijk een steentje aan bijgedragen en dat zegt wat. Want wie mij kent weet dat ik nergens aan mee doe, noch ergens bij hoor.

Een steentje voor mijn opa. De gedachte aan de andere achtendertig vermoorde familieleden maken mij net zo boos, want ik heb ze natuurlijk geen van allen gekend. Alexander, vijftien jaar oud en Salomon van achttien zijn de jongste slachtoffers binnen de familie op het Namenmonument en toevallig vormen zij de voornamen van mijn vader. Hij overleefde de Jodenjacht op valse identiteitsbewijzen die ik in bezit heb, maar het fijne van het verhaal kwam er nooit uit.

 

Familieleden

Zijn moeder overleefde de oorlog en haar beide kinderen maar verloor dus haar man. De Portugese en Oost-Europese familieleden die ik meemaakte op haar verjaardagen dunden snel uit, zodat ik als puber alleen haar als ‘ouder’ over had. Tot mijn zevenentwintigste jaar reed ik, eerst als passagier en daarna zelf, regelmatig naar Laren waar ze een villa bezat. Een klein Portugees vrouwtje met lang in een staart gebonden grijs haar. Haar praatstoel stond naast de eettafel en ernaast op de grond een kat die alle restjes opat. Ik luisterde naar verhalen uit de 19e en 20e eeuw. Op een avond kwam het verzet haar en haar man halen. Aan de deur werden ze gescheiden. De groep die haar meenam deugde maar de andere groep bleek te bestaan uit verraders voor kopgeld.

 

Worsteling

Nederland worstelt nog met haar donkere verleden. Onze regering betaalt grif mee aan de vrienden en nazaten van grootmoefti van Jeruzalem Amin al-Hoesseini, destijds een vriend van Hitler, die de Jodenvervolging hartelijk steunde. Ook onder hen, de Arabieren die zich Palestijnen noemen, is het brandende hakenkruis nog springlevend, evenals de drang om Joden een veilig land te ontzeggen.

Mijn grootvader, die nu een steentje in een omstreden muur vormt, is tijdens zijn leven stelselmatig toegeroepen terug naar Palestina te gaan. Dat was dermate in zwang destijds dat Joodse kinderen in het ghetto massaal op boksles gingen. Nederland erkent tot op de dag van vandaag noch de grenzen, noch de hoofdstad van het thuisland van het Joodse volk.

Dus nadat de Joden uiteindelijk massaal naar Israël trokken, zoals in San Remo in 1922 bezegeld, bleven de afkeer en haat onveranderd voortleven. Israël is inmiddels veilig, maar niet dankzij steun uit Nederland. En sinds 1967 zijn haar grenzen en hoofdstad desondanks bezegeld, al willen de VN en in navolging daarvan Nederland er niets van weten.

 

Devaluatie

Synagogen – onder de achtergebleven Joden bevinden zich ook religieuze Joden – worden in heel Europa beveiligd. Bij ons bestaat nog één religieus-Joodse school die permanent onder bewaking staat. Keppeltjes, chassidische kleding of andere kenmerken vormen een ernstig gezondheidsrisico, tenzij ‘Jodensterren‘ tijdens protestuitingen worden gebruikt om ontevredenheid over het overheidsbeleid mee te illustreren.

Die devaluatie van de geschiedenis, het worstelen met dit Nederland belastende verleden zie je terug in het nu al omstreden Namenmonument.

 

Cynisme

Mijn donatie is dan ook een vorm van cynisme. Ik – en geen enkele Jood – heeft behoefte aan een monument ‘omdat het moet’. We staan ermee op en gaan ermee naar bed. Bovendien is er het Holocaustmuseum Yad Vashem in Jeruzalem als dikke middelvinger naar de Jodenhaters. Want Yad Vashem is juist door hen mogelijk gemaakt, niet door de Joden. Het Holocaustmuseum in Jeruzalem staat er niet om de Joden iets te leren. Het toont de wereld hoe die tegen het Joodse volk aankijkt en waartoe dat heeft geleid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
20 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jos
Jos
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gelukkig hebben we in NL partijen die voor minderheden opkomen. Zoals BIJ1, D66 en GL.

Daarnaast is nog de VN. Die het wel een wee van de Joden internationaal beschermd.

Moet ik een sarcasme teken toevoegen of tranen ?!

Kees
Kees
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Moeten me blij zijn met d66 bij1 of gl
mv d66 is getrouwd met een Palestijn
Om joodse mensen geeft ze niks .
Puur schijn voor geld doen we alles als ik maar in de top kom .

Anna
Anna
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees

En ze vertrouwd alleen haar eigen familie, moet dat in Nederland in een coalitie. ❓

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Ook DENK komt voor minderheden op en het is inderdaad vreselijk hoe men het wel en wee van de Joden beschermt.
Sinds het overgrote deel van landen in de VN uit dictaturen bestaat en ons land zich
met stemming aansluit tegen Israël worden de mensenrechten door deze organisatie niet meer gewaarborgd.

Binzrath
Binzrath
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Doe maar sarcasme.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik merk niet veel van dat geworstel, anders dan de vorm van het nieuws dat je uit Israël hoort. De vorm van dat nieuws dat er voor zorgt dat de gemiddelde Nederlandse burger een bepaalde mening heeft over Israël.
Voor de rest hoor je niet zo veel over Joden en hun problemen in Nederland. Hoe anders is dat bij andere bevolkingsgroepen.
Ik vraag mij wel eens af wat dat voor een mechanisme is die dat doet.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Joden bestieren hun eigen zaakjes.
Vele andere bevolkingsgroepen, zijn vaak een verdienmodel.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het echte monument voor de Holocaust ligt tussen Jordaan en Middellandse Zee.
Dan zijn er nog monumenten in de vorm van boeken die hebben vastgelegd hoe er wat gebeurd is. Ik denk dat die meer zeggen dan alleen maar een muur met namen.
Wat zal er met die muur gebeuren als de sharia wordt ingevoerd in Amsterdam omdat er een meerderheid moslims is ontstaan als gevolg van voortdurende immigratie?

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Dat is exact waar ik ook aan dacht, het zou mij niets verbazen als het Namen-monument binnen de kortste keren besmeurd of bespoten wordt door de jodenhaters in Amsterdam.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Eerst zal de gemeenteraad het monument een aantal jaren verdedigen. Er zal echter een moment komen dat er meer moslims in Amsterdam wonen dan overige overtuigingen. De gemeenteraad zal dan ‘voortschrijdend inzicht’ vertonen tot verwijdering dan wel verplaatsing (bijv. naar Schiermonnikoog) van het monument besluiten, onder de volgende overweging:
A. Het monument is niet meer van deze tijd.
B. Het monument leidt tot verdeeldheid tussen bevolkingsgroepen en dat mogen we niet willen.
C. Het monument is kwetsend.
D. Het monument is racistisch.
Ik bied dit aan in multiple choice vorm. Graag verneem ik van de lezers welke mogelijkheid zij voor het meest waarschijnlijk houden.

Neef Jansen
Neef Jansen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens Bill Warner is in de koran meer jodenhaat te vinden dan in Mein Kampf. De islam groeit in Nederland en bij ongewijzigd beleid zal uiteindelijk de islam heersen in Nederland. Is het eenmaal zover, dan zal dat Holocaustnamenmonument worden afgebroken. De heersende politiek doet niets tegen de groei van de islam, integendeel. De islam wordt niet als probleem waargenomen. Dat schijnt politiek correct totaal verboden te zijn. Islamcritici worden gedemoniseerd.

nanko55
nanko55
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Intens verdrietig word ik van al die namen.
Vooral van al die kinderen.
Er is geen enkel volk ter wereld dat zo heeft geleden als het Joodse volk.
Maar er komt een dag dat van iedere druppel vergoten Joods bloed verantwoording zal moeten worden afgelegd!

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bedankt Ernst,
Net of ik mijn moeder hoor.

trackback

[…] Ernst Lissauer Ernst Lissauer Nederland worstelt nog met haar donkere verleden wat betreft de behandeling van […]

Jan Paparazzi
Jan Paparazzi
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Laat me raden. Het zijn vast geen nimbies die tegen de kap van de bomen zijn, maar iets met een m.

Henk Jan
Henk Jan
2 jaren geleden

Het werd tijd, dat er eindelijk een plek voor dit monument kwam. De reacties overziend blijkt hoe weinig geleerd is over wat er indertijd gebeurd is. De absurde dommigheid om de vergelijking te maken met mensen die niet op hun balkon mochten tijdens de onthulling kan alleen van mensen komen die de kennis van deze gruwelijke periode op hun spelcomputer hebben opgedaan

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Jan

Ik ben van 1938 en ik bezit geen spelcomputer.
En weet je wat nu nog absurd lijkt (het vergelijken) is volgens jou beleving een dommigheid.
Maar is het jou gegeven om in de toekomst te kijken.?
Angst en tweedeling zijn al gezaaid, er worden al mensen uitgesloten de spertijd is al in een wet geregeld dus,?
Wie weet wat er allemaal nog volgt.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Jan

Lees nou eens goed wat ik schrijf! Als het op deze totaal absurde manier moet en de ‘feestelijke’ onthulling door de koning ook nog eens een totale Gotspe is dan ja…. Ach I rest my case je snapt het duidelijk niet.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Daan van der Keur
Henk Jan
Henk Jan
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Ik denk dat ik jou wel snap, alleen ben ik het niet met jou eens.De vergelijking tussen beide tijdsvakken gaat niet op. De tijdelijke beperking van vrijheden staat in geen verhouding tot het industrieel vermoorden van mensen omdat ze jood waren.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Jan

Tijdelijk? Serieus? Weet je dat nu al zeker dan….. Kijk om je heen, eerst zeggen politici massaal NEE tegen bepaalde maatregelen maar daarna toch weer JA en komen ze er toch. Glijdende schaal, wel eens van gehoord?

20
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x