We hebben er nooit bij gehoord

Een land met een ongekend succesvolle Jodenvervolging

Titelfoto bij artikel We hebben er nooit bij gehoord ernst lissauer opiniez

Foto: ©️Ernst Lissauer

Hoe is het om als Jood in Nederland te wonen? Je kunt maar beter niemand vertellen dat je Joods bent. De afstand die er altijd al was, is de afgelopen decennia versterkt door een giftige mix van Arabische propaganda in combinatie met een rammelende uitleg van de Joodse historie. Israël wordt afgeschilderd als ‘bezetter’. Dat verzacht het schuldcomplex van een land met een ongekend succesvolle Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog, schrijft Ernst Lissauer.

Onlangs werd ik gebeld door Esther Voet van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. Nou ja, eerst door allerlei anderen die ik al kende, maar lang niet heb gesproken, en die kennelijk bij het oudste weekblad van Nederland werken. Voor een rubriekje zou ik door Esther telefonisch worden geïnterviewd. Ik houd van niche dus zei ik onmiddellijk ‘ja’, hoewel ik het ongemakkelijk vind aan ‘de andere kant’ van een interview te zitten. Voor een klein medium als het NIW en natuurlijk de charmes van Esther zet ik dat graag opzij.

Eerst kwam er een fotograaf om mij te portretteren – daar heb ik echt een hekel aan – die ik aanvankelijk van mij af wist te houden, maar plotseling fietste hij met me mee op naar de Tweede Kamer en moest ik eraan geloven. Na de fotosessie vergat ik de hele aanleiding en verdronk weer in het Kamerwerk, tot ik op een avond gebeld werd door Esther. Dus ‘brand maar los’ zei ik tegen Esther.

 

Zorgen

Nu is het kennelijk een rubriek met vaste vragen en zo kwamen we bij de één na laatste vraag: waarover maak ik mij zorgen? “Ik maak mij over veel dingen druk, maar echte zorgen? Nee. Ik weet gewoon dat ik in een vijandige omgeving woon, als Jood heb ik me in Nederland nooit thuis gevoeld,” las ik terug in het toegezonden exemplaar van het NIW. Het klopt, het is net of ik mezelf hoor, maar ik schrok er zelf van.

 

Oorlogstrauma

Natuurlijk is dat ook te wijten aan de opvoeding door een verzetsheldin met een zwaar oorlogstrauma en een vader die zijn vader afgevoerd had zien worden naar Auschwitz. Dan krijg je een niet erg ‘normale’ opvoeding. Gisteren zag ik een tweet die mij herinnerde aan de waarschuwing door mijn moeder: “Vertel niemand dat je Joods bent” – ik was dat helemaal vergeten.

 

Vreemde ongerijmdheid, want mensen zullen mijn achternaam gezien hebben. Dat leverde op school al gauw een ‘bijzondere positie’ op. De kinderen-Lissauer hadden een naam. Dat is overigens altijd zo gebleven. Tijdens godsdienstles moest ik een keppeltje op van de meester.

 

Zesdaagse Oorlog

Mijn eerste spreekbeurt ging over de Zesdaagse Oorlog. Daar waren twee redenen voor: ten eerste had ik van mijn vader een ballpoint gekregen waar een aanwijsstok van kon worden gemaakt door aan de rubberen knop te trekken. De tweede reden was een boekje over de Zesdaagse Oorlog dat ik stuklas en waarin een landkaart zat opgevouwen, waarop de hele oorlog gedetailleerd in kaart was gebracht.

Die oorlogsweek hakte er behoorlijk in thuis. Het was erop of eronder voor het Joodse volk. Joden hebben maar een klein stukje land over, 78% van het oorspronkelijke land was door de Britten weggegeven aan de Hasjemieten, en dat was na de Holocaust de laatste reddingsboei om de geboortegrond in handen te houden. Dus daar stond ik met mijn aanwijsstok en de definitieve kaart van Israël uit 1967 op het schoolbord geplakt met een keppeltje op te doceren.

 

Overleven

Het waren zes jaar later altijd anderen die mij herinnerden aan mijn Joodse achtergrond. Ik had het te druk met overleven, nadat mijn ouders kort na elkaar overleden aan de gevolgen van de verschrikkingen, die aan hen bleven kleven. Gelukkig was het een socialer tijdsgewricht en namen allerlei mensen mij onder hun hoede.

 

KRO

De Joodse achtergrond kwam pas weer om de hoek kijken bij de KRO. Ik moest niet de illusie hebben dat ik een carrière zou kunnen maken, vertelde een meneer met een wit boordje vanachter een antiek eiken bureau, dat zou niet gebeuren met die achternaam. Ik vond dat een logische en plausibele mededeling. Ik wilde alleen mijn verhalen (documentaires) uitzenden en zij boden die kans. Meer vroeg ik niet en we hielden het zo’n zestien jaar uit.

Ruim honderd mooie documentaires later en een schat aan ervaring wijzer nam ik dankbaar een riante afkoopsom in ontvangst. Ik hoorde er niet bij, maar kon wel mijn werk doen. Dat heb ik altijd een uitstekende deal gevonden.

 

Tweede Kamer

Jaren later belandde ik in de Tweede Kamer, toen ik geen zin meer had in het reizen van en naar Hilversum. Novumnieuws wilde video’s uit de Tweede Kamer en we gingen een verbintenis aan. Daar begon bij bewindslieden mijn kennis over het Midden-Oosten op te vallen in combinatie met mijn achternaam. Toen ik ook nog eens van collega’s vreemde opvattingen over Israël en zijn geschiedenis naar het hoofd geslingerd kreeg, drong pas tot mij door dat er in het onderwijs ondertussen iets was misgegaan. De afstand die er altijd al was, ondanks wat onderwezen werd, was binnen een paar decennia veranderd in een giftige mix van Arabische propaganda in combinatie met een rammelende uitleg van de Joodse historie.

 

Recalcitrant

En nu ben ik alweer een tijdje één van die recalcitrante duiders die de mainstream onwelgevallige feiten verbetert, waardoor de sprookjes en aannames ineens nopen tot nadenken, herijken of ontkennen en negeren. Dat laatste is het meest gangbare, maar mijn motto is: graag of niet. Ik heb altijd plaatsvervangende schaamte gevoeld, ook bij mensen die juist overdreven aandacht gaven omdat ik een Joodse achtergrond heb.

De onwil om de historische en geografische feiten over Israël te willen kennen, snap ik best. Bovendien wil ik niemand kennis opdringen. Ik vind leren en doorgeven de belangrijkste levensvreugde die ik heb. Maar voor mensen die zich bewust zijn van een belast verleden wat dit betreft, met de Jodenvervolging die hier ongekend succesvol was, begrijp ik de weerzin tegen de feiten.

 

‘Bezetter’

Het Arabische perspectief biedt ook hier de uitweg uit die nare geschiedenis en biedt tevens de mogelijkheid Israël af te schilderen als ‘een bezetter’, ‘onderdrukker’, ‘etnisch zuiveraar’ en tenslotte onlangs zelfs als ‘apartheidsstaat’. Daarmee vervalt het schuldcomplex over de soepele transporten naar de vernietigingskampen, de roof van Joodse bezittingen en de pas onlangs na lang procederen geopende oorlogsarchieven die oorlogsmisdadigers bescherming boden. Israël is namelijk even slecht als de bezetter van Nederland destijds.

 

Collectieve aflaat

Deze collectieve aflaat is in sommige partijprogramma’s opgenomen en kauft nicht bei Juden!‘ is vervat in de wereldwijde BDS-beweging, die tot doel heeft de Joden uit hun land te verdrijven door middel van boycots, nu het land militair niet blijkt te kunnen worden verslagen. Heel fraai is het allemaal niet, maar zonder dat zichzelf versterkende schuldcomplex dat politiek en media vasthouden en zelfs financieel met belastinggeld wordt gesubsidieerd, zouden de Joden die terugkwamen en direct weer opgesloten werden in Nederlandse kampen zich ook niet ’thuis’ hebben gevoeld.

 

Aanhangsel

Het is al erg genoeg dat Joden, door hier te zijn, meebetalen aan de terreur tegen hun eigen volk in Israël. Veel van mijn jeugdvrienden zijn zonder nader bericht al vroeg naar Israël afgereisd. Ik kwam ze weer tegen toen internet zijn intrede deed. Tegenwoordig komen er regelmatig jonge Joden afscheid nemen van de Joods historische plek die ik bewoon, om te emigreren naar Israël. Het heeft mij nooit persoonlijk geraakt een vreemd aanhangsel te zijn in dit land. Ik hoop dat mijn kinderen hier blijven om ons verhaal te blijven vertellen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
15 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat er tegenwerkingen zijn van de huidige machthebbers om misstanden uit verleden te openbaren en daar actief op te gaan handelen verbaast mij niet. Het past een op een bij de politiek van het laffe wegkijken bij problemen waar men geen (be)grip voor of op heeft. Men poldert liever wat vrijblijvend of houdt het bij wat losse boute uitspraken maar dan moet het ook over zijn.
Het is triest te lezen dat men als jood zich niet thuisvoelt in dit land maar ik begrijp dat volkomen. Als jood te moeten leven in een land waar een linkse dictatuur heerst en notabene een jood en PvdA’ er als Cohen in 2010 de misselijkmakende vergelijking durfde te maken tussen dat wat moslims nu zouden ervaren in dit land met dat wat de joden vlak voor de oorlog hadden meegemaakt. En dan vergeten we maar even die Gretta Duisenberg die als mogelijk eerste Woke idioot de verkeerde afslag nam.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

” Ik weet gewoon dat ik in een vijandige omgeving woon, als Jood heb ik me in Nederland nooit thuis gevoeld”
Dat klopt. Maar dit geldt niet alleen voor joden. Het geldt voor iedereen die gehecht is aan familie, kerk, religie of natie. Want dat zijn conservatieve, ‘nationalistische’ opvattingen die machtsstructuren legitimeren die volgens het internationale socialisme (oftewel globalisme) de grootste hinderpaal zijn voor een ideale samenleving.
Islam valt buiten deze visie – hoewel islam meestal tot de religies wordt gerekend – omdat :
1) islam is anti-westers en anti-Europa;
2) islam pretendeert naties te verenigen in het geloof, het kalifaat (wat overduidelijk een simplificatie is, omdat in de islamitische wereld het tribale systeem op dezelfde manier functioneert als een staat).
Voor alle Nederlanders die de Nederlandse identiteit en de identiteit van alle andere Europese volkeren wil behouden, is het huidige politiek toestand een vijandige omgeving. De paradox ervan bestaat eruit dat deze vijandige omgeving wordt gelegitimeerd door vrije (?) verkiezingen.

Jan
Jan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Herkenbaar. Maar ook andere bevolkingsgroepen moeten nu op gaan passen. Want hoe krijgen ze het bij de AIVD in godsnaam voor elkaar om nu ook openlijk conservatieve Christenen als “Staatfeindlich” te benoemen? Je zal maar SGP’er zijn. En betekent dat dat Segers inmiddels tot “Ehrenchristen” is benoemd (en dus gedoogd wordt)? Bloedeng. Dat we nu in de anti-semitische DDR 2.0 wonen moet toch zo langzamerhand de meeste Opiniez lezers wel duidelijk zijn.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik las vandaag een toepasselijke tekst in verband met de jodenvervolging: “Gij zult de meerderheid in het kwade niet volgen, noch in een rechtsgeding getuigenis afleggen met de meerderheid mee, om het recht te buigen.” Want dat is in wezen toch wat er (altijd weer) gebeurt namelijk de meerderheid in het kwade volgen. Het is dé enige reden dat het transport van de joden zo op rolletjes liep. Juist dit is iets wat ik niet kan snappen en niet wil snappen nu niet en nooit niet.
Ik ben dit kwade ook altijd op al mijn werkplekken (= 34 jaar in de Gezondheidszorg) tegen gekomen. Ik ging er nooit in mee omdat ik het niet eens kón, elke vezel in mij verzette zich tegen onrecht (personen), corruptie (zware financiële fraude) en crimineel gedrag (vele verwijtbare OK-doden in de doofpot gestopt). Eén keer gebeurde er iets dat ik nooit zal vergeten en heel toepasselijk is voor de zwijgende meerderheid in het algemeen dus ook die in 2WO. Ik was volledig kapot gemaakt op mijn laatste werkplek en toen stapte er op een onbewaakt moment een collega op mij af die zei: “Ik vind het heel erg wat ze jou hebben aangedaan maar ik heb er nooit aan meegedaan.” Mijn enig passende antwoord was uiteraard: “Maar je hebt ook nooit iets gedaan of je er openlijk tegen uitgesproken om het te voorkomen!”

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Dat weet je niet. Misschien heeft die persoon wel degelijk gedaan wat in zin/haar macht lag om het tegen te gaan.

ruth jacobus
ruth jacobus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zelf 69 op de MULO vaderlandse en algemene geschiedenis gehad maar nooit 1 spat meegekregen wat het oorspronkelijke land van de Joden was wel dat ze uit hun land (hoe heette dat land) weggevoerd werden las dit uit de Bijbel naar Egypte en door Mozes terug werden geleid naar het beloofde land naam? en had iets begrepen van een stuk land wat wat door de Britten aan het Joodse volk na de Tweede Wereldoorlog werd gegeven en wat Israel heet en daar houdt het eigenlijk wel een beetje op. Dus ja de wereld NL en onze burgers eens goed informeren wat nu eigenlijk het land van de Joden toen was en nu is lijkt me zeker interessant. Succes. Met Vriendelijke Groet Ruth

Ron
Ron
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dag mijnheer Lissauer,
Las uw verhaal net voor acht uur, heb twee minuten bij uw verhaal stilgestaan.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben zelf niet joods maar ik heb nooit begrepen wat mensen tegen joden hebben.
Het zijn hardt werkende mensen.
Zover ik weet zitten deze mensen veel in goud en diamanten .
Werkt dat een soort van jaloezie op misschien.
Ik heb geen idee waar het anders vandaan komt
Ik kan alleen zeggen laat je niet de hoek in jagen.

Martin
Martin
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een treurig verhaal. Helaas is het de bittere realiteit.

Rob Kern
Rob Kern
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ernst schrijft ontroerend,helder maar ook to the point.
Zijn kennis en liefde voor Israël is groot maar de analyse van Nederland is verhelderend
en hard
Ik lees zijn artikelen met veel plezier. Deze keer niet maar dat lag aan de zware inhoud.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob Kern

Inderdaad Nederland is in de jaren 60 begonnen, met het vervangen van de Joodse mensen, door mensen die de Islam aanhangen.
Kijk om je heen wat er met Nederland is gebeurt.

Rien E
Rien E
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helder verhaal weer mijnheer Lissauer. Wel opmerkelijk of moet ik eigenlijk zeggen bevestigend is de reactie bij de kro. Ik heb nooit begrepen waarom katholiek nederland zo antisemitisch is (het grootste sprekende voorbeeld daarvan is van agt). Nu zegt men wel dat is op een frase uit de bijbel gebaseerd, maar dat is me iets te makkelijk. Ik ben zelf hervormd opgevoed en aan deze bijbelse woorden is nooit extra aandacht gegeven. Daarnaast ben met een katholieke (caribische) vrouw getrouwd en op haar geboorte-eiland is een grote joodse gemeenschap. Ik heb bij haar en haar familie daar nooit iets van antisemitisme meegekregen, dus het moet iets europees zijn, immers de jodenvervolging gaat terug tot minimaal de middeleeuwen en wellicht daarvoor.

Puck van der Land
Puck van der Land
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

BDS: Boycot, Desinvesteren en Sancties. Een misselijke club van linkse antisemieten.
Typisch weer zo’n actie van BDS om stolpersteine onder te kladden. Toen ik de muur vanmiddag op tv zag, vroeg ik me af hoelang het duurt voordat er daar ook kladderaars komen om de namen onleesbaar te maken: een grove belediging van de mensen die daar herdacht worden. En wat doet mevr. Halsema dan?
Ik hoop dat dit niet gebeurt en dat er mensen zullen zijn die het monument verdedigen. Het is een klein begin om toch deze doden, in deze context te herdenken.

Eduard
Eduard
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank je voor het delen. Je verhaal lijkt op het mijne. Mijn vader was concentratiekamp overlevende en werd na terugkeer in NL vaak voor vuile rotjood uitgemaakt. Ik heb nooit iemand durven te vertellen dat mijn vader Joods was. Ik heb in Israël gestudeerd en toen ik terugkwam in NL vroeg niemand daar natuurlijk naar. Het heeft mij altijd bevreemd hoe Nederlanders zo altijd de andere kant opkijken, zelfs als je in een winkel staat of je hebt geen hond bij je op straat. Iedereen is hier boos en eenzaam, maar ze hebben wel altijd een mening over van alles waar ze niets vanaf weten. Ik irriteer me vreselijk aan de NL berichtgeving die zgn. objectief zijn maar altijd de helft weglaten als het om Israël gaat. Zoals die stomme podcasts van NOS, alles wat je moet weten over bijv. Israël. Dan zeggen ze dat Iran en Israël aardsvijanden zijn i.p.v. uit te leggen dat Iran Israël wil vernietigen en bijna een atoombom heeft. Wat een schijnheilig land is dit toch. Omdat NL de Joden niet heeft geholpen, en de andere oorlogsmisdaden, voelen ze zich schuldig en proberen nu de Moslims te pleasen, geld te verdienen aan Israël, etc. Was een achterbakse arrogante schijnheilen zijn de Nederlanders toch. Helaas zal mijn boosheid niets uithalen.

s.f.hoekstra
s.f.hoekstra
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uw reactie is verwijderd wegens overtreding van onze spelregels. Zie:: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

15
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen