Berichtgeving over Israël is lakmoesproef voor betrouwbare journalistiek

Activistisch NU.nl verklaart Tel Aviv tot hoofdstad

Titelfoto bij artikel Berichtgeving over Israël is lakmoesproef voor betrouwbare journalistiek Ernst Lissauer opiniez

Foto:

De journalistiek is een meningenindustrie geworden, waarbij feiten naar eigen politieke hand worden gezet. Zo verklaarde nieuwssite NU.nl onlangs Tel Aviv tot hoofdstad van Israël, omdat de VN dat vond. Om dit soort actiejournalistiek verliezen burgers het vertrouwen in de media. Media, die stelselmatig de vrije Israëlische pers negeren en de informatie van Hamas en PLO overnemen. De berichtgeving over Israël is een lakmoesproef voor de journalistiek geworden, schrijft Ernst Lissauer.

De website NU.nl blinkt niet uit in diepgaand beschouwelijk nieuws, noch in doorwrochte analyses, maar heeft ten doel voor en door jongeren snel hapklaar nieuws te brengen. Ongeveer vier jaar geleden maakte men een omslag naar opiniërende berichtgeving, zoals die in dagbladen met abonnees is te vinden. Zo nam NRC ooit de beslissing op eigen houtje ‘Palestina’ te erkennen – als ‘land’ zonder bevolking, munt, regering of geschiedenis en grenzen of geografie. Dat deed de krant voor haar abonnees. Precies het antwoord dat ik kreeg op een vraag aan Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) over zijn opstelling in deze kwestie, waarvan hij vond: “dat wil onze achterban”.

 

Tel Aviv

Dat is legitiem voor een politieke partij, maar niet voor een journalistiek nieuwsmedium. Dat hoort daar opiniërende ruimte voor te scheppen. De website NU doet dat niet en pretendeert daarmee dat ze ‘feiten’ naar haar politieke hand mag zetten. In een bericht over de terreuraanslag in Tel Aviv meldt de website ten onrechte dat Tel Aviv de hoofdstad van Israël is. Een vergissing die helemaal niet zo gek is en door minder opgeleiden vaker wordt gemaakt. Een sneer door een collega-journalist “Breek: NU roept Tel Aviv uit tot hoofdstad van Israël” wordt opgepikt door de hoofdredacteur van de website en dan gebeurt er iets opmerkelijks: een wonderlijke reactie van hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman van NU.nl.

 

Verslikt

Hier verslikt een nieuwswebsite zonder abonnees zich in een paar essentiële zaken. Ten eerste is Tel Aviv een grote, glossy badplaats en uitgaansstad in Israël. Ten tweede kan de VN geen hoofdsteden aanwijzen, dat doet ieder land zelf. Jeruzalem is gewoon de hoofdstad van Israël. In de derde plaats – en dat is misschien nog wel het belangrijkst – een journalist mag hem onwelgevallige feiten niet ontkennen of verzwijgen. Hoofdredacteur Hoekman gaat ook verder dan dat; hij wijst een willekeurige badplaats aan als hoofdstad en doet dat louter bij dit land. Dat gaat dus vele stappen verder dan lying by omission, zoals de pers deed met bijvoorbeeld de laptop van Hunter Biden of de Abraham-Akkoorden.

 

Actiejournalistiek

Geïnformeerde consumenten, die vaak ook buitenlandse nieuwsmedia volgen of deelgebieden goed kennen, verliezen om dit soort actiejournalistiek vertrouwen in de media. Maar streetwise publiek – de mensen waarvan Sigrid Kaag zich afvroeg: “wie zijn die mensen?” – voelt ook aan hun water dat er overal gemarchandeerd wordt met de feiten. De bakker, slager, verpleger, middenstander, bouwvakker, horecaondernemer enzovoort: dat zijn ‘die mensen.’

 

Marchanderen met feiten

Als een nieuwsbedrijf eigenstandige meningen als feiten gaat brengen, zoals hier gebeurt met een aanslag in badplaats Tel Aviv, mag de lezer ook aan de overige berichtgeving van dit medium gaan twijfelen. Daarnaast loopt men het risico dat ook overige media gewantrouwd worden.

Dat dit fenomeen zich al uitgebreid verspreidt blijkt uit de toelating tot het bestel van Omroep Ongehoord Nederland. Het beleidsplan was dik in orde: minder D66 in Hilversum om het kort samen te vatten en ik heb mij op hun verzoek via een bureau aan die organisatie verbonden om hen aan een licentie te helpen. Helaas is het (nog) niet geworden wat het beleidsplan beloofde. Wel minder D66 natuurlijk, maar zonder degelijke journalisten en programmamakers, regisseurs en presentatoren, kortom: de benodigde professionele achterban, lukt het niet. Daarnaast is ON door de pandemie en thans de Oekraïne-berichtgeving verdronken in het moeras.

 

Meningenindustrie

Journalistiek is een meningenindustrie geworden evenals ons huidige onderwijs, dat in plaats van didactiek leert wat er gedacht moet worden in plaats van te leren denken. Natuurlijk zullen ouders dat repareren als ze er de tijd voor hebben, maar het Curriculum 2032 is een ramp in wording. Het veelal matige onderwijs in combinatie met actiejournalistiek vormt een giftige cocktail. Journalisten moeten zich dat realiseren met de hijgerige contentmanager in hun nek, maar actiejournalistiek levert clickbaits op.

 

ON

De collega’s van de media hadden ook plotseling interesse toen ik als vlaggenschip voor ON figureerde. Dat was ook onderdeel van de deal dus verder geen probleem. Toen ik niets te melden had over het omroepinitiatief en doorverwees naar de oprichters, bleek er ineens interesse in mijn ‘heldere stukken over het Midden-Oosten en met name het Palestijns-Israëlische conflict’. Of ik dan daarover wel iets wilde zeggen? Ik heb daar veel over geschreven en het gaat niet over dat conflict zozeer, maar over de reacties op dat conflict, zei ik. Het conflict zelf leg je in tien minuten uit. Daarna bleef het stil van die kant. Ik zal mij als oudgediende voorlopig toeleggen op de journalistieke waarden, die thans dreigen onder te sneeuwen.

 

Vals statement

Mijn kinderen leer ik zelfstandig nadenken en ik geef door wat ik van de uit het onderwijs verdwenen vakken nog weet. Want ik wil, in tegenstelling tot wat de hoofdredacteur van NU zich hopelijk niet realiseert, geen voeding geven aan haat en moord. Zijn autonome aanwijzing van een hoofdstad is uitsluitend bestemd voor Israël.

Zo’n vals statement voedt de jihad tegen Joden die gevoerd wordt door de UNRWA-uitkeringsgerechtigden, die snoep uitdelen en hun helden vereren die als martelaar een zekere dood tegemoet gaan na iedere aanslag op Israëlische burgers. Wij betalen vervolgens de trotse vader van de terrorist en overige familieleden een levenslange PLO-uitkering. Met ‘wij’ bedoel ik de belastingbetaler hier en in de EU, die meebetaalt aan de uitkeringen.

 

Lakmoesproef

Terwijl de Arabische wereld zich steeds meer verzoent met de Joodse staat, blijven de EU en Nederland fel verzet plegen tegen de staat Israël, waarvan ze de grenzen niet erkennen, noch de 3300 jaar oude Joodse hoofdstad. De pers volgt die lijn in aangetoond activisme – alleen al door de vrije pers van Israël te negeren en de door autocratische en jihadistische regimes van PLO, Hamas en PIJ geleide informatie over te nemen in hun berichtgeving.

Het mantra ‘bezet’, dat daar standaard al decennia wordt gebezigd, wordt hier zelfs door de NOS overgenomen, omdat het de kracht van herhaling heeft bereikt. Daarmee is de berichtgeving over dit specifieke land een lakmoesproef voor de journalistiek geworden, hetgeen een didactisch thema op scholen voor journalistiek zou moeten zijn.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
18 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Kees
Kees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

NU is geen betrouwbaar medium, maar propageert vooral politiek correct denken.
Dat is bijvoorbeeld te merken aan berichtgeving over Israël en over Ivermectine. NU verkondigt gewoon nepnieuws.
Zo schreef NU eergisteren in een artikel “dat joden in 1948 de staat Israël uitriepen, ondanks pogingen van de Verenigde Naties om het gebied te verdelen tussen de Joden en Arabieren”.
En “Ook deze Zesdaagse Oorlog werd door Israël gewonnen. Hierop sloegen 700.000 Palestijnen op de vlucht.”
Geen woord dat de 700.000 Palestijnse vluchtelingen zijn ontstaan door de Arabische opstand tegen het VN-verdelingsplan van 1947. Ook geen woord over de ongeveer 700.000 Joodse vluchtelingen uit islamitische staten eind jaren 1940.
Het trieste is dat velen de artikelen van NU als feiten beschouwen en dat tegengas op NU regelmatig wordt gecensureerd.

Milo van der Linden
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Bij ons thuis is nu.nl in de ban. Niet alleen is de berichtgeving bijzonder eenzijdig, de commentaren zijn dat ook en er lijkt een mechanisme van kracht om kritisch commentaar uit beeld te houden of te verwijderen.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De complete media in Nederland verkondigd/spreekt de woorden die hun geldschieters dicteren.
Onafhankelijk eerlijk nieuws is een utopie.
De mediamachten zijn door geld aan elkaar geketend.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Prachtig toch oud nieuws in een nieuw jasje, de partij die zich er niet voor schaamt dat zij een terroristen groep subsidieert met ons belastinggeld, heeft ook nog grensoverschrijdend gedrag van een hoge partijfunctionaris in de doofpot gestopt.

Wat voor drek komt er over deze partij nog meer naar buiten.
Kom op media, onafhankelijk eerlijk nieuws, AD, Telegraaf, Parool, NOS, RTL, SBS.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik hoor het nieuws over Palestijns – Israëlische geweld. Bedoelt de NOS Palestijns geweld soms?

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Journalistiek is een meningenindustrie geworden evenals ons huidige onderwijs,”
Met feiten kun je mensen niet misleiden.
Met feiten kun je mensen niet achter een ideaal doen nalopen.
Met feiten kun je mensen niet zo ver krijgen, dat ze in een bubbel terechtkomen en hun hersenschimmen (ook wel ‘idealen’ genoemd) gaan rationaliseren om eerdere aannames te verdedigen en hun gezicht te redden.
Met feiten kun je maar heel moeilijk geld verdienen.
Want de feiten zijn al bekend: iedereen moet werken, zijn leven op orde zien te krijgen en accepteren dat andere landen nu eenmaal andere belangen hebben.
Maar met illusies, idealen, dromerijen over wereldvrede en gelijkheid, kunnen al die dingen heel goed! Dan kun je de mensen wijsmaken dat eigenlijk iedereen dezelfde belangen heeft en dezelfde mening heeft. Dan zijn ze maar wat graag bereid om de portemonnee te trekken voor hun ‘ideaal’.

AAA
AAA
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

‘Daarmee is de berichtgeving over dit specifieke land een lakmoesproef voor de journalistiek geworden’. En voor de lezers, want die lezen wat ze willen lezen..

Nanko van Dijk
Nanko van Dijk
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Aangezien de meeste simpele ongeïnformeerde burgers geen flauw benul lijken te hebben van de geschiedenis, het heden, maar bovenal de toekomst van het unieke onuitwisbare(!) Joodse volk Israël, worden de gekleurde berichten van de MSM hierover klakkeloos aangenomen en geloofd.
Het is puur antisemitisme!

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nu.nl is ook wel heel erg gekleurd in hun berichtgeving. Een vergelijkbare discussie doet zich voor bij Twitter nu Elon Musk zich daar ingekocht heeft en een liefhebber is van vrijheid van meningsuiting, waar de democraten bij Twitter en omstreken heel zenuwachtig van worden. Waarom? Omdat het hun taak is te bepalen wat u en ik mogen denken. Hieronder zeggen ze het zelf: https://www.zerohedge.com/political/msnbc-blast-past-its-our-job-control-how-people-think-not-elon-musks
De dame in het filmpje is trouwens Mika Brzezinski, dochter van Zbigniew (de bekende geo-politieke analist), journalist, democraat en ze verdient naar verluid 8 miljoen USD per jaar als talkshowhost/journalist.

De tijd dat we de kwaliteitsmedia konden geloven is voorbij, ongeacht het onderwerp. Je zult je breed moeten informeren en daar zullen de alternatieve media een stevig onderdeel van zijn.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Youp
Demanpieter
Demanpieter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is in dit land niet meer gepast om je bezorgdheid uit te spreken over Joden. 75 jaar geleden was dit ook niet gewenst.
Geschiedenis is een tandeloos oud wijf dat steeds hetzelfde verhaal verteld.
Mensen let op uw zaak!

h.keur
h.keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Helaas is de Trent steeds meer het snelle nieuws met pakkende koppen. Of de inhoud wel of niet klopt, weinigen die daar kritisch op zijn. Dit soort flitsberichten en vooral als de eenzijdigheid steeds maar weer herhaald wordt, veroorzaakt een ontwikkeling in de hersenen, vergelijkbaar met een al jaren uit fenomeen, waarbij in films regelmatig reclamebeeldjes werden tussengevoegd. Je zag ze niet, maar werden wel door de hersenen opgemerkt. Zo kreeg je opeens zin in een product, zonder te weten waarom. Voor zover mij bekend, werd dat verboden, maar tegenwoordige flitsnieuws werkt hetzelfde.
Zie eens, hoe weinig er nog gelezen wordt in goede naslagwerken. Vergelijk de inhoud van een encyclopedie eens met Wikipedia. Dan schrik je echt. Onze arme jeugd. Wat worden ze belazerd…

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nu.nl is een nieuwssite zoals zo vele en ik twijfel geen moment aan hun berichtgeving. Het interessante aan dit nieuws is niet het bericht op zich, maar wat er achter zit. Dat geeft het echte nieuws. De opmerking van Hoekman was ook precies het soort opmerking dat je kunt verwachten. de man geloofd het waarschijnlijk ook echt. Dat is het interessante.
Zo moet je al het andere nieuws ook lezen. Het zijn niet alleen letters op het scherm.
Kijk zo wordt nu.nl toch een echte nieuwssite. Z

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Als je goed kijkt, kijk je er dwars door heen.
Daar heb je de echte informatie.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De echte vraag is, dat als Gert-Jaap Hoekman voor zijn werk naar de hoofdstad van Israël moet reizen of hij werkelijk ooit zal aankomen.

Willem Visser
Willem Visser
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Even over dit stukje tekst onder het kopje: Vals statement
“Mijn kinderen leer ik zelfstandig nadenken en ik geef door wat ik van de uit het onderwijs verdwenen vakken nog weet. Want ik wil, in tegenstelling tot wat de hoofdredacteur van NU zich hopelijk niet realiseert, geen voeding geven aan haat en moord. ”
Ik vraag mij af of het woordje ‘hopelijk’ wel in deze zin thuis hoort?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Willem Visser

Is Jeruzalem niet de hoofdstad van Israël?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik “hoop” eigenlijk wel op een antwoord op die vraag.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De NOS heeft na ± 2 jaar haar “Taken en Missie” gedeeltelijk teruggeplaatst op haar website: https://over.nos.nl/organisatie/

Dat was tot eind 2020:
https://over.nos.nl/organisatie/taken-missie (deze link is nu dus weg !)

Taken

De NOS is als publieke omroep verantwoordelijk voor een brede nieuwsvoorziening die betrouwbaar is en onafhankelijk. De taken van de NOS staan omschreven in de Mediawet:

• Het verzorgen voor de landelijke publieke omroep van media-aanbod op het gebied van nieuws, sport en evenementen dat zich bij uitstek leent voor gezamenlijke verzorging. Hiertoe behoort in elk geval media-aanbod dat een hoge frequentie en vaste regelmaat van verspreiding vereist, een algemeen dienstverlenend karakter draagt of met een doelmatiger inzet van middelen beter gezamenlijk tot stand kan komen
• Het verzorgen van teletekst voor de landelijke publieke omroep
• Het toegankelijk maken van het media-aanbod via alle beschikbare media

Missie

Aan de hand van deze taken heeft de NOS zichzelf deze missie gesteld:
“De NOS stelt zich, als integraal onderdeel van de publieke omroep, tot doel de primaire informatiebron te zijn op het gebied van nieuws, sport en evenementen, zodat de Nederlandse burger beter in staat is te oordelen over ontwikkelingen in de wereld, waardoor hij zijn gedrag beter kan bepalen. De NOS hanteert hierbij de hoogste journalistieke eisen van zorgvuldigheid, betrouwbaarheid, ongebondenheid, pluriformiteit en objectiviteit. De NOS streeft ernaar deze informatie toegankelijk te maken via alle beschikbare media en voor alle maatschappelijke geledingen.”

Zeker de Nederlandse media (NVJ !) horen zich te houden aan de Code van Bordeaux:
https://www.nvj.nl/themas/journalistieke-praktijk/ethische-regels/code-bordeaux

18
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x