Het Nieuwe Midden-Oosten is een feit

Israël sluit akkoorden met Arabische staten

Er voltrekt zich een historische gebeurtenis: er ontstaat een Nieuw Midden-Oosten met vrede en wederzijdse handel tussen Israël en zijn vroegere vijanden. Bewerkstelligd door het team-Trump. De bevolking van Israël en die van de Arabische landen vieren feest. De EU kijkt zuur en misprijzend toe, want heeft volledig deze boot gemist. In onze media wordt aan deze mijlpaal nauwelijks aandacht besteed. Ernst Lissauer doet verslag van de in stroomversnelling zijnde ontwikkelingen.

Tot afschuw van de EU is het Nieuwe Midden-Oosten – zoals VS-president Donald Trump en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu het bedachten – een feit. Het MO-Peace Team onder leiding van Trumps schoonzoon Jared Kushner is in relatieve stilte na het aantreden van de POTUS direct aan het werk gegaan. Geholpen door de vrees bij veel soennitische heersers voor de as Noord-Korea/Turkije/Iran, was het momentum om tot een doortastende coalitie te komen daar.

Israël onderhield al langer onder de radar warme contacten met veel van haar voormalige vijanden, maar Netanyahu ging langs op een missie om tot openlijke samenwerking te komen en erkenning. De bezochte leiders wisten dat er zonder de steun van Israël, met in haar kielzog de machtige VS, geen lucratieve toekomst mogelijk is. Aan de andere kant van het spectrum gloort een omineus kalifaat. Daarnaast lagen de deals met de VS voor het oprapen onder de huidige administratie, die zich baseert op handel en vrede zonder een wens tot regime change.

 

PLO buitenspel

Opmerkelijke buitenlandpolitiek die na zeventig jaar wél resultaat boekt, waar voorgaande pogingen strandden in politieke chantage en oorlogen. Na het gesprek in Ramallah tussen Trump en Abbas (2 mei 2017) ging de trein rijden en hij dendert nog steeds onverdroten voort. Want daar in Ramallah ontvouwde Donald Trump aan Abbas wat de dag ervoor in Jeruzalem was beslist. Dit is het plan, doe je mee dan deel je in de winst – ga je dwarsliggen dan sta je alleen. Abbas koos de verkeerde afslag en staat nu met zijn PLO buitenspel.

De Palestijnse strijd, ooit in het leven geroepen om de Zesdaagse Oorlog (1967) terug te draaien en gesteund door de Arabische Liga en Rusland, is ten einde. De Arabische Liga overweegt nu Israël toe te laten en de Palestijnse bewegingen eruit te gooien. Maar belangrijker: door de weigering mee te onderhandelen met het VS-vredesteam kwamen die onderhandelingen in een stroomversnelling en kon binnen de eerste termijn van Trump de nieuwe kaart van Israël en het Midden-Oosten zijn beslag krijgen.

 

Vreugde

Het meest opmerkelijke aan deze vrede en de aangehaalde diplomatieke banden is de bevrijdende vreugde onder de bevolking van de diverse voormalige vijanden. Grote opluchting en innige banden ontstonden vrijwel direct. Onverhulde feestvreugde aan beide zijden. Van de Israëliërs was bekend dat ze naar vrede smachtten, maar de feestvreugde onder de Arabische bevolking was verrassend. Tegelijk betekent het een definitief door volkeren breed gedragen vredes- en vriendschapsband, die onomkeerbaar is. De slimme Netanyahu moet dit hebben geweten.

 

Warmdraaien

Eerder werd er smadelijk gelachen om de relaties van Israël met Honduras, Guatemala, Paraguay en de eilandengroep Vanuatu, maar dat was kennelijk warmdraaien voor de grote landen. Servië en Kosovo zijn door de handig opererende VS ook in het pak genaaid en openen eigener verbazing binnenkort in Jeruzalem hun ambassades. Dat was een bijkomende eis die bij de ondertekening pas bleek en waar de ondertekenaars tot dat moment niet op hadden gerekend. In die rij hoort ook Soedan, dat in ruil voor veel geld en het schrappen van de lijst van terreurlanden een handelsverdrag sluit en diplomatieke betrekkingen aangaat. Die rij landen heeft minder waarde dan de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, die tezamen met Israël voor een aanzienlijk handelsblok kunnen zorgen.

 

Toenadering buurlanden

Ook Jordanië, dat al een vredesverdrag met Israël sloot, stelt nu haar luchtruim open voor vluchten op Tel Aviv. Met Egypte bestaan al, naast een vredesverdrag, innige banden en veiligheidssamenwerking. Saoedi-Arabië, Quatar en Marokko zouden op de nominatie staan hun betrekkingen met Israël te normaliseren en met Libanon zijn vorige week onderhandelingen gestart over het zeerechtverdrag (UNCLOS) uit 1994, waarbij Libanon nog niet betrokken is. Libanon zou dan tweehonderd zeemijl als hun exclusieve economische zone (EEZ) kunnen opeisen, waarmee de vissers uit stadstaat Gaza meer armslag krijgen en Libanon profiteert van de gaswinning in dat gebied.

 

Bezielde Kushner

Onmiskenbaar is er een Nieuw Midden-Oosten ontstaan onder de bezielende diplomatie van Jared Kushner en zijn team. Deels wist hij sluimerende wensen te verzilveren, maar door de directe zakelijke aanpak zonder politieke eisen aan de participanten ontstond een nieuw handelsblok, dat met lede ogen wordt gadegeslagen door de EU. De oude methode, waarbij regimes eerst allerlei westerse waarden en politiek moesten omarmen, is verlaten en het resultaat is verbluffend.

De wereldleiders stonden op hun achterste benen toen Donald Trump triomfantelijk Jeruzalem erkende en er de VS-ambassade plantte. Inmiddels weten we dat dat onderdeel was van het grotere plan. Jeruzalem was een kleine stap – niemand heeft ooit geloofd dat Israël haar hoofdstad zou offeren voor één of ander ‘hoger doel’ -, maar toen de woede aan Arabische kant uitbleef had men al kunnen bevroeden wat er in het verschiet lag.

 

Stille diplomatie

Kushners diplomatie voltrok zich in stilte. Hij nam nooit pers mee, reisde zo mogelijk nog meer en vaker door het Midden-Oosten dan Netanyahu, maar er werd constant afgestemd en overlegd. En terwijl de wereld werd geïnformeerd over een waardeloze proleet als Trump en de corrupte boef Netanyahu voltrok zich een onomkeerbare omslag. Pprecies zoals de titel van het in Bahrein gepresenteerde vredesvoorstel Peace to Prosperity, een tweedelige glossy waarin werd vastgelegd dat een coalitie van voornamelijk Arabische landen een vijftig miljard dollar kostende operatie op touw zou zetten om een Palestijnse staat op te richten.

De (oude garde) Palestijnen zag dat niet zitten en sloeg alle waarschuwingen in de wind. Het was een voorstel met mogelijkheden om te amenderen. Zo werd de Deal of the Century een disaster of the century voor de Palestijnen, die nu afhankelijk zijn geworden van Israël. Alleen door dat land worden Palestijnen overigens humaan behandeld, terwijl ze in de omliggende landen als oud vuil zonder rechten moeten voortmodderen.

 

EU pompt geld in Palestijnse staat

De VN en de EU zijn voor hun desinteresse in vrede afgestraft. De UNWRA, de VN-afdeling voor Palestijnen, ontvangt geen cent meer van de VS en de EU-diplomatie is door de VS gedevalueerd. Afgelopen week nog presteerde Josep Borrell (Wie? Uw EU-buitenlandwoordvoerder) het om de bouw van huizen in en om Jeruzalem te veroordelen. De EU heeft alle ontwikkelingen afgewezen als illegaal en blijft in een groef van oude diplomatie hangen die al verleden tijd is. Ondertussen heeft ze onder meer met uw belastinggeld vele malen meer miljarden in ‘de Palestijnse zaak’ gestoken dan de vijftig miljard dollar die de VS voor een Palestijnse staat heeft gecrowdfund.

Alleen ontbreken bij de Europese gelden steevast de plannen, zoals de VS die in haar misprezen glossy wel gedetailleerd opschreef. Aan de besteding van het EU-geld zit ook geen legitiem oormerk, zodat we bijna maandelijks worden geconfronteerd met door ons betaalde aanslagen op Joodse burgers.

 

Zure reacties

De pers heeft het er moeilijk mee. Politici zijn meestal niet op de hoogte, zo ondervond ik. De Volkskrant noemt de ondertekening van handelsverdragen en samenwerkingsverbanden ‘omstreden’ en wurmt de zielige Palestijnen haar berichtgeving in. Zelfs onze minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, reageert zuur op mijn vraag of Donald Trump hiermee wat hem betreft de Nobelprijs voor de Vrede verdient. Ook hij haalt er de Palestijnen bij en noemt dat de ‘splijtzwam’ van het Midden-Oosten, terwijl dat dus op hetzelfde moment bewezen onzin is. Hetzelfde beweerden de Europese leiders, die Trump aan de telefoon smeekten Jeruzalem niet te erkennen. Het zou een ongekende opstand opleveren die heel het Midden-Oosten in brand zou zetten.

 

Genegeerd door MSM

Trump genoot van die onkunde en openbaarde die telefoontjes bij iedere persconferentie die hij gaf. Het omgekeerde zou – zo wist hij – gebeuren. Onverstoorbaar kritiek en nepnieuws incasserend of, zoals hier ten lande lying by omission: er werd niet of onkundig verslag gedaan maar meestal totaal gezwegen, denderde de peace train door.

De presentatie van de Abraham-akkoorden in het Witte Huis kwam helemaal niet voor in het NOS 8 uur-journaal. Er bestaat zelfs een kans dat u niet weet wat dat zijn. De Volkskrant schreef een artikel over een onderdeel daarvan en noemde het een ‘omstreden vredesverdrag’. Het behoeft geen betoog dat Donald Trump de Nobelprijs voor de Vrede niet kreeg. Het getuigt van groot leiderschap dat hij dat ook niet wenst noch erom heeft gebedeld. Voor hem zijn deze akkoorden slechts één van de vele verkiezingsbeloften die hij heeft ingewilligd.

 

Geldmachine

De onomkeerbare vrede en welvaart waarvoor Trump heeft getekend in het Midden-Oosten levert de VS-schatkist veel op. De VAE is een geldmachine. De balans in het MO is stabieler dan ooit, ondanks de tegenwerking en ondermijning van deze initiatieven door de EU. Afgelopen zondag liepen de sancties tegen Iran af en de mullahs vierden feest. De verrijking van uranium in combinatie met de door Noord-Korea geleverde geleide rakettechnologie vormen tezamen met een pseudo-kalief in Turkije op dit moment de grootste bedreiging voor de wereldvrede. De EU steunt de mullahs, die al hebben aangegeven hun bijna geprepareerde raketten ook op hen gericht te hebben staan.

Maar Donald Trump is natuurlijk een veel grotere bedreiging.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
23 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Die Stef blok heeft werkelijk niets gedaan, om vrede te bewerkstelligen. Een twee statenoplossing is onzin. Het is gewoon israelisch grondgebied. Jeruzalem is de hoofdstad van Israel.
Stop met geld geven aan Hamas of de PA, en het geweld stopt.
Allemaal gerealiseerd door Trump. En niet door een europese leider.
Hulde aan Trump en de zijnen.

Jan
Jan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldig commentaar voor een historische hoeveelheid feiten achter elkaar. Alleen hoe jammer is het dat je dat alleen in een obscuur hoekje (voor mij niet hoor!) van het internet op Opiniez moet vieren. Vrijheid in het Midden Oosten en de VS. En wij bevinden ons ondertussen in een DDR-2.0 achtige situatie, elk moment vrezend om de politie, AIVD of hun Antifa stoottroepen achter je aan te krijgen.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan

Inderdaad Jan.
Nog een paar dagen en dan gaat Rutte na ruim 75 jaar, weer voor een spertijd in,
in Nederland.

Jan Smelik
Jan Smelik
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Schandelijk dat Trump gepasseerd is voor de Nobelprijs. Maar dat kunnen ze volgend jaar natuurlijk nog rechtzetten…

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smelik

Arafat passeerden zij niet en dat zegt iets over de vredesprijs.

Wouter1965
Wouter1965
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smelik

Die vredesprijs zegt helemaal niets meer sinds Arafat hem kreeg.

Jay
Jay
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Apart he hoe “wij” totaal aan de verkeerde kant staan en de terroristen steunen ipv vrede…

Zoiets iemand al eens zei in de VS.. als Trump zich voor zuurstof zou uitspreken, zou een deel van de wereld z’n adem inhouden. Oftewel, sommigen leiden zo erg aan TDS dat ze alles wat Trump doet slecht vinden, ook als het goed is.

Elvi
Elvi
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat is dit mooi samengevat.
De tranen springen me eerlijk gezegd in de ogen. Ik wist het meeste al, maar door deze samenvatting komt het nog meer binnen. Wilders zeg dat hij niet tevreden is met de prijs, maar ik denk dat, wanneer de palestijnen geen keuze meer hebben (lees geen geldstromen), dat volk gewoon weer gaat samenwerken met Israël, zoals ze in eerste instantie deden. Voor ze gekaapt werden door de islamitische agenda. En ik woonde daar 2 jaar rond 1978 en weet waar ik het over heb. Arabische moshavs en Joodse kibbutzen die met elkaar werkten en feest vierden.

Het is nu Turkije, Iran en de Palestijnen. Die landen zijn ook het grootste gevaar voor onze democratie, onderschat dat niet. Zij produceren de radicale islam met een duidelijk doel, de kafirs er onder krijgen.
Door Trump gaat ze dit niet lukken. De EU kan nog wel een poging doen, maar ik kan me niet voorstellen dat ze in het kamp Iran willen vertoeven, zoals ze nu nog steeds wel heel laf doen. De EU kan alleen daar al compleet failliet door gaan. Vermoedelijk maken ze zich daarom afhankelijk van China? Dat gaan ze niet winnen.
Ik kan nog maar één ding zeggen, God bless America, God bless Trump!

Piet
Piet
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tja, die Trump toch wat is het toch een boef he? Zomaar een vredesverdrag tussen de zogenaamd grootste vijanden in het Midden-Oosten. Dat zal ons terroristen liefje Kaag niet grappig vinden. De Pali’s hebben zichzelf buiten de vredesdeal geplaatst en er is geen Arabisch land die met ze in gesprek gaat of ze steunt. Wel, misschien Iran nog wel met de steun voor Hezbollah, waar ze bij GL ook met warme gevoelens aan terug denken toen oprichters van GL nog wapens smokkelden voor het Iraanse verzet. Helaas was Khomeiny zo rechts als de pest dus flikkerde hij al die marxisten het land uit. Maar het anti-Israel gevoel is altijd wel gebleven bij D66 en GL. Tijd om deze partijen eens buiten de politiek te zetten dus.

Martine
Martine
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat leven we toch in een incompetent werelddeel met kleine ego’s en dat laat Trump nog eens helder zien. Mooi leiderschap hier. Wat ze ook vinden. Goed artikel!

Youp
Youp
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Opvallend weer hoe onze politici, of ze nu van Nederlandse of EU-bodem zijn, ergens in de jaren 70 van de vorige eeuw lijken te zijn blijven hangen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De EU haat president Trump zo veel dat zij liever de Palestijnse terreurleiding blijven steunen en Israël verketteren. En als er iemand is die iets opbouwen kan is het juist Israël en niet de Palestijnen. De andere Arabische landen beginnen dat te beseffen en kiezen voor opbouw. Europa maakt de zoveelste verkeerde keuze.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ha, juist. As van het kwaad: Palestijnen/Hamas + Hezbollah + Iran + Turkije + Noord-Korea (gesteund door China) + Pakistan. Het Nieuwe Midden Oosten: Egypte, Jordanie, Emiraten, nog te volgen door Saoedi-Arabië, Qatar, Marokko, Libanon, en Soedan. Later toe te voegen: Tunesie, Irak, Libie, Algerije. Bijzonder. Dat had toch niemand voor mogelijk gehouden. De EU had andere plannen. O nee, helemaal geen plannen, alleen een smak geld. Van ons. Aan een stelletjes dwarsliggers. Laat het een les zijn. Vereist wel draai van 180 graden. Heb ik de EU nog nooit zien doen.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door BegrensEuropa!
Anna
Anna
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldig goed artikel CHAPEAU.
Veel feiten die er toe doen. Dit Abraham accoord is Een succes voorTrump en zijn schoonzoon Kushner en voor Israël en de Arabieren.❗️
Het midden Oosten wordt een andere wereld❗️
Deze landen zullen elkaar nog nooit krijgen in het komende tijdperk met het agressieve Iran.
Gevaarlijk is zelfs dat China zich nu in Iran “ binnen dringt”

Het lijkt wel alsof Europa zo achter de feiten aanloopt en met zichzelf bezig zijn dat ze niet meer zien wat er verder in de wereld gebeurt.
Deze “ politieke veldslag “ hebben ze op alle fronten verloren, niet eens gezien.
Ze HATEN Trump zo erg dat ze niet eens meer opletten.
Maar wat er ook gebeurt in de USA met de verkiezingen deze “ WAPENFEITEN “ mag Trump op zijn Conto schrijven❗️

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed journalistiek stuk!!! 5 sterren plus.
Bedankt Ernst, voor deze overzichtelijke opsomming van de inspanningen van de VS en Israël. Hierdoor begrijp ik beter wat er is gebeurd. De VN, UNWRA en EU landen staan vreselijk in hun hemd. Het bewijst de oprechte wens voor vrede en economische voorspoed door Israël, VS en (deel van) de Arabische wereld.

karton
karton
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik las onlangs dat er in Nederland mensen bestaan die Rutte een “staatsman” noemen.
Hadden we deze “staatsman” dit niet even kunnen laten regelen daar in ’t Midden-Oosten ?
Of zou hij daarvoor toch niet “staatsman” genoeg zijn ?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De EU haat president Trump zo veel dat zij liever de Palestijnse terreurleiding blijven steunen en Israël verketteren. En als iemand iets kan opbouwen dan is dat juist Israël en niet de Palestijnen. De andere Arabische landen beginnen dat te beseffen. Europa maakte weer de zoveelste verkeerde keuze.

Arie
Arie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk.
Wel een kleine kanttekening; een vredesverdrag zegt ook niet alles. Iemand die websites als https://www.memri.org/ een beetje volgt, weet dat de jodenhaat in die regio enorm is. Landen als Jordanië en Egypte sloten al eerder verdragen met Israël, maar op hun nationale TV-zenders kwamen soms de walgelijkst denkbare vormen van jodenhaat voorbij.

Bedenk daarbij dat het om dictaturen gaat, waar dictators bepalen wat er wel of niet op TV komt. Ondanks zo’n verdrag blijven ze de jodenhaat dus aanmoedigen, net als buurlanden zonder vredesverdragen.
Echte vrede gaan de meesten van ons niet meemaken, vrees ik.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Arie
pensionista
pensionista
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

In Europa bepalen de Msm wat wel of niet op tv komt.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nu de palestijnen steeds minder medestanders hebben en de kans op een palestijnse staat nihil wordt, zullen zij – volhardend in hun ‘strijd’ en opgejut door hun leiders – in het mo niet lang meer worden getolereerd. Uitweg iran maar vermoed dat hen dat niet zal aanstaan. Gelukkig is er de eu, waaronder het domme maar idealistische en vriendelijke nederland, dat deze zielepoten genereus en meelevend zal opvangen. Sommige eu-landen dan, want er zijn toch wat landen die wijzer en realistischer zijn. Benieuwd hoeveel terroristen we straks verwelkomen met appeltaart en ‘welkom, welkom in jullie land’.
Ik houd mijn hart vast.

Wouter1965
Wouter1965
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Steeds meer Arabische landen zijn heel die Palestijnen zat. Waar een Palestijn zijn kop opsteekt breekt er ellende uit. Daarmee bedoel ik niet de gewone Palestijn, waarvan er bijna 100.000 dagelijks de grens over glippen om in Israel te werken of de huizen bouwen op de o zo bezette gebieden. Die Palestijnen zijn de Israelies dankbaar omdat ze bijna 7 x meer betaald krijgen voor hetzelfde werk als in hun eigen deel.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Groot respect voor dit resultaat, maar het is toch een economisch verdrag en geen vredesverdrag.
De koersverandering van Bahrein en UAE wordt, zoals het stuk ook aangeeft, ingegeven door de angst voor Iran, dwz het shiisme. Bahrein heeft 49 % shiiten, UAE 15 %. Een door Iran gesteunde staatsgreep zou een einde kunnen maken aan de positie en macht van de soennieten en dat is voor deze tribaal denkende mensen een grotere nachtmerrie dan het verre Israël.
Het onderdrukken en evt. uitmoorden van de joden is een belangrijk onderdeel van de koran en die kan niet veranderd worden door een dictator of door een democratie. Egypte is hiervan een voorbeeld: toen Sadat vrede sloot met Israël, werd het aangevallen door Libië en kort daarna werd Sadat vermoord door een moslimbroeder die daarbij een tekst uit de koran schreeuwde, die verwees naar de ‘farao’.
De democratie (Arabische ‘lente’) bracht Morsi aan de macht in Egypte, die meteen aan de slag ging om een oorlog tegen Israël voor te bereiden.
De reden dat Egypte en Jordanië (heeft nog heel recent Israël gewaarschuwd dat over een een-staat-oplossing voor de Westbank niet val te praten) wel mee moeten spelen is dat ze zonder geld van de VS heel snel failliet zouden zijn. Egypte krijgt elk jaar een miljard dollard subsidie van de VS en moet een groot deel van zijn graan importeren. Egypte speelt mee omdat het geen alternatief heeft. Kortom het is een economisch verdrag, vrede is een bijvangst.

Joost mag 't weten
Joost mag 't weten
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een vredesverdrag met landen waarmee, voor zover ik weet, noch Israël noch de VS op gespannen voet staat. Volgens mij betreft het een samenwerkingsverband om een blok te vormen tegen het Chinese one Belt One Road initiatief; niet zozeer een vredesverdrag.

23
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x