‘Kwaliteitskrant’ NRC is vergeten wat journalistieke integriteit is

Onwelgevallige feiten over Hunter Biden genegeerd

Titelfoto bij artikel 'Kwaliteitskrant' NRC is vergeten wat journalistieke integriteit is Maaike van charante opiniez

Foto:

Pas na anderhalf jaar schrijft de NRC over de laptop van Hunter Biden, een schandaal dat destijds in de VS verzwegen en gecensureerd werd met het oog op de verkiezingen: het was natuurlijk ‘Russische desinformatie’. Nu de ‘kwaliteitskranten’ in de VS met grote tegenzin hierover moeten berichten volgt ook het NRC, met de nodige arrogantie en leugens om eigen falen te verhullen. Het is een maar al te bekend fenomeen: onze media zijn onbetrouwbaar en eenzijdig, schrijft Maaike van Charante.

Soms zie je iets waarvan je bloed gaat koken. Mij overkwam dit bij een bijzonder arrogante en misplaatste tweet van ‘kwaliteitskrant’ NRC. Er is een aantal mediakanalen in Nederland die zichzelf tot de ‘kwaliteitsmedia’ rekenen en vanuit die hoogte neerkijken op alle andere media. Maar met werkelijke journalistieke integriteit heeft dit niets te maken.

 

Arrogante tweet

Het NRC schrijft nu pas (na anderhalf jaar) over een schandaal dat destijds al druk besproken werd in andere media, en wilde dit blijkbaar rechtvaardigen met onderstaande tweet. De term ‘rechtse schandaalpers’ slaat hier op de New York Post – ooit opgericht door Alexander Hamilton – die wel vasthoudend verslag deed. Met ‘kwaliteitskranten’ bedoelt men hier de Washington Post en de New York Times, die nieuws onderdrukten omdat het politiek niet uitkwam.

Wat was dat nieuws dat politiek niet uitkwam?

 

Het verhaal van de laptop

Hunter Biden is de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden. Er gaan al heel lang verhalen rond over de mogelijke corruptie van de familie Biden. Zoon Hunter zou daar een belangrijke rol in spelen door allerlei goedbetaalde baantjes te hebben, zonder dat hij waarneembare kwaliteiten heeft die zijn riante salaris kunnen verklaren. In een eerder artikel op OpinieZ besprak Ines van Bokhoven een boek over deze corruptie.

In 2019 bracht Hunter een laptop bij een computerzaakje en haalde hem nooit meer op. De eigenaar van het zaakje ging na verloop van tijd eens kijken wat erop stond, en ontdekte behalve allerlei schandalige foto’s ook documenten die wezen op enorme corruptie. Hij kopieerde de inhoud van de laptop en droeg hem over aan de FBI. Na verloop van tijd besefte hij dat zijn vondst politiek niet welkom was. Omdat hij vond dat dit toch aan het licht moest komen, besloot hij om het materiaal aan campagnemedewerkers van Trump te geven.

 

Het artikel van de New York Post

De New York Post schreef in oktober 2020 een artikel over de corruptie van de familie Biden en plaatste daarin screenshots van e-mails die waren aangetroffen op de laptop. Dit corruptieschandaal kon de doodsteek betekenen voor de presidentscampagne van Joe Biden, en het Amerikaanse establishment raakte in paniek. Alles was in hun ogen beter dan nog vier jaar Trump, ook als dat een corrupte president betekende.

 

Censuur

Het verhaal was te goed onderbouwd om zomaar dood te kunnen zwijgen, dus ging men over tot censuur. 51 (oud)medewerkers van inlichtingendiensten waren bereid te verklaren dat het verhaal over de laptop ‘leek op’ Russische desinformatie. Alle Trump vijandig gezinde media – de meerderheid – noemden het verhaal zo min mogelijk en zeiden hooguit dat ze geen Russische desinformatie wilden verspreiden. Twitter en Facebook gingen nog verder. Facebook onderdrukte het verhaal; Twitter blokkeerde het Twitteraccount van de New York Post en maakt het onmogelijk het artikel te tweeten.

Veel Amerikaanse kiezers gingen naar de stembus zonder het flauwste vermoeden dat Joe Biden wel eens enorm corrupt zou kunnen zijn. Dit heeft ongetwijfeld de verkiezingen beïnvloed, wat natuurlijk ook de bedoeling van de censuur was.

 

‘Kwaliteitsmedia’

De Nederlandse ‘kwaliteitsmedia’ volgen elke keer weer braaf het voorbeeld van de Amerikaanse ‘kwaliteitsmedia’. Ik heb er al eerder over geschreven, en het zal nog wel vaker moeten. De Nederlandse VS-verslaggeving is abominabel. Van Volkskrant tot AD, van NOS tot Nieuwsuur, allemaal schrijven ze lui CNN, de New York Times en de Washington Post over zonder veel eigen onderzoek te doen. Daarnaast vinden ze het geen probleem om te liegen ‘voor het goede doel’.

Het NRC is geen uitzondering. In november vorig jaar waren er verkiezingen in de VS, en de ogen van velen waren gericht op de staat Virginia. Daar boekten de Republikeinen een belangrijke overwinning. Wie wilde weten waarom de Republikeinen wonnen, moest natuurlijk weer eens niet bij het NRC zijn, maar kon beter even mijn Twitterdraadje lezen en de linkjes volgen. Zie hieronder. Zouden deze VS-correspondenten zich nooit eens schamen voor hun flutverslaggeving?

 

Nederlandse media volgden de VS in de censuur

In navolging van de VS-media negeerden de Nederlandse mainstream media het verhaal over Hunters laptop. Er werd hooguit iets gemompeld over Russische desinformatie en die gekke Trump, maar inhoudelijke informatie was teveel gevraagd. Dat Republikeinse media hier wel over schreven, deed niet ter zake. En zelf checken of dit verhaal nu wel of niet klopte? Daar zijn deze lieden geen journalist voor geworden.

 

De waarheid haalt de leugen in

Maar helaas voor de bedriegers: Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. De waarheid kon gecensureerd worden, verwrongen worden, verzwegen worden, maar uiteindelijk kwam zij aan het licht. Er is een onderzoek gaande naar Hunter Biden, en de Amerikaanse ‘kwaliteitsmedia’ moeten nu wel pijnlijke waarheden vertellen. Veel van het bewijsmateriaal komt namelijk van… de beruchte laptop.

En zo heeft de New York Times op 16 maart 2022 in alinea 24 van een lang artikel de mededeling verstopt dat het materiaal op de laptop echt was. Ze hadden vast gehoopt deze bekentenis geleidelijk te kunnen doen, maar het zinnetje werd opgemerkt en de Times werd aan de schandpaal genageld. Deze week moest de Washington Post wel volgen, en deed alsof men nu pas na uitvoerig onderzoek kon bevestigen dat het materiaal echt was.

 

NRC over de VS

En nu hebben de Nederlandse ‘kwaliteitsmedia’ een probleem. Hun grote voorbeelden – de New York Times en de Washington Post – hebben om politieke redenen gelogen, en moeten nu met tegenzin de waarheid vertellen. Onze overschrijfmedia moeten wel volgen, en doen dat met minstens zoveel tegenzin. Daarom plaatste NRC onderaan het artikel over Hunter Biden een korte uitleg over het uitstel. Leest u maar mee.

“De meeste gereputeerde media wezen de onthullingen af of zwegen erover, omdat zij niet over het bronmateriaal beschikten en niet konden controleren of het authentiek was. Sociale media verboden meldingen over de kwestie. Ook NRC had en heeft geen toegang tot de bron. Het verschil is dat The Washington Post, die nu dezelfde documenten heeft, in een paginalange verantwoording uitlegt hoe de informatie is gecontroleerd.”

 

Liegen en draaien

Ach, ach, wat zijn de ‘gereputeerde’ media toch weer gewetensvol. Natuurlijk konden zij geen verhaal brengen als ze niet konden controleren of de bronnen wel deugden! Deze leugen is zo gigantisch dat het verbazingwekkend is dat het papier het houdt. Talloze roddels over Trump waren gebaseerd op anonieme bronnen – die dus niet gecheckt konden worden – maar dat had de ‘gereputeerde’ media nog nooit tegengehouden.

Daarna komt NRC zowaar met de bekentenis dat er sprake was van censuur, maar dan wel zo opgeschreven dat het geen censuur heet. NRC had natuurlijk kunnen schrijven: ‘Twitter en Facebook censureerden het verhaal’, maar ja. Dat is weer zo’n harde waarheid. En waarheden, daar houden de ‘kwaliteitsmedia’ niet zo van. Verder is de Washington Post natuurlijk blind te vertrouwen – al heeft NRC zelf die documenten niet – maar de New York Post, die in oktober 2020 precies hetzelfde zei en de screenshots toonde, die kon niet vertrouwd worden.

 

Er was wel degelijk bewijs

Overigens liegt NRC ook hier weer. Er was namelijk wel degelijk bewijs, keihard bewijs, dat het materiaal van de New York Post echt was. In een van de artikelen van de Post was een screenshot opgenomen van een mail aan een zakenpartner van Hunter Biden. Deze zakenpartner – Tony Bobulinski – heeft vervolgens een interview gegeven aan Tucker Carlson waarin hij de echtheid van de mail bevestigde. Ook vertelde hij uitgebreid over zijn verdenkingen tegen de familie Biden.

 

Tucker Carlson deugt ook niet

Natuurlijk kijken NRC-journalisten niet naar Tucker Carlson. Fox News is sowieso beneden hun stand, zij geloven alleen wat op CNN verschijnt of wat in de New York Times of de Washington Post wordt geschreven. Maar zou een echte journalist niet altijd op zoek moeten zijn naar nieuws? Zou die niet alle partijen moeten horen? Zeker als zo’n belangrijke getuige wordt geïnterviewd over zo’n verontrustend schandaal?

 

Beginselen NRC

Laat ik eens citeren uit de beginselen van het NRC: “Onze journalistiek draait om waarheidsvinding en, op basis daarvan, meningsvorming (nieuws en opinie) voor burgers in een democratische samenleving.” Serieus, NRC? Dus bij jullie komt eerst de waarheidsvinding en pas op basis daarvan de meningsvorming? Het zou om te lachen zijn als het niet om te huilen was.

Nog een citaat uit de beginselen: “Onafhankelijkheid. Wij laten ons leiden door waarheidsvinding, niet door politieke, economische of maatschappelijke deelbelangen.” Als dit waar zou zijn, zouden NRC-journalisten geen lakeien van de macht zijn die kritiekloos andere media overschrijven. Zelfs niet als dat bij bepaalde politieke richtingen in de smaak valt. Ook niet als dit een maatschappelijk deelbelang – namelijk dat van de Trumphaters – dient.

 

Nederlandse VS-verslaggeving is abominabel

In dit stuk neem ik NRC op de korrel, maar zoals ik al zei: het is niet de eerste keer dat ik de VS-verslaggeving in de ‘kwaliteitsmedia’ bespreek. En het ergste is misschien nog niet eens dat er zo ongelooflijk gelogen wordt. Het ergste is misschien nog niet eens dat nieuwsconsumenten geen idee meer hebben van wat er speelt. Het ergste is misschien nog wel dat deze media ook nog eens het arrogante lef hebben om vertrouwen van burgers te eisen.

 

Onbetrouwbaarheid heeft gevolgen

Want bij de VS-verslaggeving valt de eenzijdigheid en onbetrouwbaarheid van deze media nu op omdat hun grote voorbeelden door de mand vallen. Maar hoe betrouwbaar is de verslaggeving over andere zaken? Liegen heeft een prijs. Elke keer dat media maar één kant van het verhaal vertellen, valt er weer een stukje vertrouwen weg. Mensen zijn niet gek. Ze doen ook zelf hun ervaringen op, ze spreken elkaar via social media en delen hun verhalen.

De Nederlandse ‘kwaliteitsmedia’ zouden hun grondbeginselen weer eens af moeten stoffen. Ze zouden de ronkende woorden waarop ze zich zeggen te baseren weer eens serieus moeten nemen. Want al hun verongelijkte stukjes over complotdenkers, wappies en populisten kunnen niet verhullen dat zij degenen zijn die het vertrouwen van die nieuwsconsumenten verspeeld hebben.

Het zou goed zijn als deze ‘kwaliteitsmedia’ hun journalistieke integriteit terug zouden vinden.

Over de auteur

Maaike van Charante
Houdt van feiten, haat hypocrisie.
Schreef het boek: Het verdriet van de Schilderswijk

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
22 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Thomas
Thomas
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De NRC behoort ook tot de kranten die vinden dat de Hongaarse kiezer moet stemmen zoals men dat in Brussel en op de NRC-redactie het liefste ziet. Stemt de Hongaarse kiezer in meerderheid conservatief, dan krijgen hij en zijn democratisch gekozen regering bakken met vuil over zich heen, meestal zonder in detail te treden. Men wil de Nederlandse lezer wijsmaken dat er een soort Mussolini aan de macht is in Boedapest. Zoals de arme Hongaren zich vroeger aan de leninistische dogma’s moesten houden, krijgen ze nu vanuit Brussel en de Nederlandse redactielokalen te horen dat ‘vrije verkiezingen’ nog niet wil zeggen dat ze zomaar op de partij van hun keuze mogen stemmen.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De NRC kan natuurlijk wel braaf schrijven dat ‘ze zich laten leiden door waarheidsvinding’ , maar dat wil nog niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk uitkomen bij de waarheid, of een waarheid.
De NRC bevat tegenwoordig meer pagina’s over milieu en klimaat dan over welk ander onderwerp ook. Vooral veel ‘narratief’ van mensen die inzien dat ze minder vlees moeten eten, minder met de auto rijden en minder vliegen en dat ze een warmtepomp aan het zoeken zijn.
Het is ten eerste geen nieuws. Bovendien deze micro-inspanningen op huishouden-niveau maken niets uit voor het totale energieverbruik.
Want: meer dan 80 % van alle energie in Nederland wordt verbruikt door industrie, vervoer en huishoudens. Een huishouden verbruikt meer dan 80 % van zijn energieconsumptie voor verwarming in de winter.
Daar kan een privé huishouden weinig aan veranderen.
Bedrijven en huishoudens moeten verzekerd zijn van energie, ook als er geen wind of zon is, dus als we de NRC volgen, kunnen we in de toekomst geen bedrijf laten werken, niet douchen, niet verwarmen, niet wassen, want op windstille winterse dagen is er onvoldoende stroom. Hoe dat moet daar denkt de NRC niet over na.
Die waarheid heeft de NRC nog steeds niet gevonden.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad Peter.
NOS Teletekst pag 101.
Fries Statenlid weg om neptweets.
Als dit Statenlid van PVV of het FvD was geweest had de kop anders geweest b.v.
PVV Statenlid in Friesland weg om neptweets.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is simpel Maaike, in de gehele wereld zijn maar een paar personen, die de touwtjes in handen hebben en zeker op media gebied bepalen, wat er wordt gepubliceerd en of getoond.
Als ik al die leugens en verdraaiingen voorbij zie komen, ga ik figuurlijk over mijn nek.
Kijk wat er vandaag gebeurd met het Rutte Kartel, het is één voorgeprogrameerde berichtgeving.
Schandalig en Schijnheilig.

Aljosja Seijsener
Aljosja Seijsener
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ja, het merendeel van de media in Nederland is inderdaad om te huilen. En de berichtgeving op de NPO, das nog wel het meest trieste van alles.Voornamelijk zo links als de pest, erg ingenomen met zichzelf, en zoals de schrijver van dit stuk al zegt, alleen objectief als het ze uitkomt. Eigenlijk is die hele ‘kwalitieitsmedia’ op de NPO één grote spot voor D’66,en andere van dat soort deugpartijen.
En het ergste van alles is nog wel dat als je niet van dat soort meuk gediend bent, er toch verplicht aan mee moet betalen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Biden heeft geen bestaansrecht meer.
Gisteren het bezoek gezien van Obama aan het witte huis. Biden werd voor de camera`s voor gek gezet en volkomen genegeerd. De liefhebber kan dit zelf checken door in youtube Obama visits White House te typen.
Biden heeft gewoon afgedaan en het NRC wil dat niet weten natuurlijk.
Probleem is, hoe het nu verder moet.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Kunt u zeggen welke media wel te vertrouwen is dan.
Ze liegen allemaal verspreiden propaganda.
Sorry ik vertrouw de media allang niet meer .
Wie tegen spreekt wordt afgedaan als complot gek .
Net als de politiek rechts wordt afgedaan als gevaarlijk.
Maar het werkelijke gevaar is links.
Dat zijn de gevaarlijkste gekken .

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

In mijn geboorteland hadden wij in de communistische tijd verschillende kranten met ongeveer dezelfde inhoud maar de grootste was de partij krant de Rode Waarheid waar nog meer propaganda in paste. Mijn tante was de enige in de familie die dit krant kocht en toch geen partijlid was. Zij vond het grote formaat handig om dingen in te pakken tegen de stof in de kelder.
Wat dat betreft hebben onze kwaliteitskranten ons belazerd met het tabloid formaat die deze praktische eigenschap mist.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Leuk verhaal. Ik heb nog een stapel kranten bewaard van toen ik nog een abonnement had en soms krijg ik nog kranten van andere mensen. Ze zijn heel nuttig om bijv. kwasten schoon te maken, als ondergrond bij het verven of om schoenen te drogen. Voor het overige zou ik niet weten welk nut ze hebben.
Elke dag hetzelfde op nieuw papier…

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Het was een verademing toen ik hier het nieuws kon volgen en echte kranten lezen. Helaas heeft het niet mogen voortduren. De gelijkenis met de communistische pers van toen steeg snel. Een brok propaganda.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Het gaat erom dat de meerderheid het door hebt dat zij eenzijdig geïnformeerd worden door de media en vooral de praatprogramma’s die directer werken. Zolang men voor zoete koek slikt veranderd er niets.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Het tabloid formaat heeft toch nog een aardige functie. Kranten zijn uitstekend geschikt om ramen mee te lappen ongeacht het formaat. Overweeg wel de kosten van zo abonnement als poetsmiddel.

peter klein
peter klein
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

nat of droog?, krant als lapmiddel..

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  peter klein

Natte schoongemaakte glas met een droge tot een bal verfrommelde krantblad droogwrijven. Als het nog nat is een nieuwe droge blad nemen. Het graphiet van de (nep) nieuws maakt het oppervlak mooi glanzend.

Chris Dirick
Chris Dirick
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Inderdaad Ni28, mooi glanzend en streeploos schoon. Dat kenden wij hier vroeger ook. Werd ons verteld door een oude non op de lagere school. Werkt vooral goed op afgeschuind glas, door de andere lichtinval.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Chris Dirick

Heel oude methode waarschijnlijk sinds de kranten bestaan. Alleen hadden de kranten vroeger grafiet die meer afgaf kan ik mij nog herinneren.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Kranten of tv ,ik heb er helemaal niks mee,zouden mensen al die onzin vermijden ,zag de wereld er al een stuk beter uit .

Simon
Simon
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wiens eigendom is de NRC, van wie zijn de meeste kranten in nederland? Zijn er nog neutrale kranten in nederland?

peter klein
peter klein
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Liegen heeft een prijs. Elke keer dat media maar één kant van het verhaal vertellen, valt er weer een stukje vertrouwen weg. Mensen zijn niet gek. ”

Verzwijgen is de grootste leugen , las ik ooit.
En het hele (Media)bestel is vol-sla-gen corrupt , uitverkocht aan WEFadepten.
DrainTheSwamp kan niet snel genoeg OPENBAAR worden..

Bert van Heemst
Bert van Heemst
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Laat Willem Post het maar niet lezen. Hij kan zoals eerder door iemand opgemerkt, zó mooi ‘Dzjoo Baaiden’ zeggen, dat hij beter aan de slag kan gaan als P.A. van Biden door overal met hem mee te gaan en hem zijn eigen naam te noemen, telkens als Joe hem weer is vergeten.

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De huidige NRC kun je runnen vanaf een laptopje aan het strand. Copy past, copy past, een enkele column eb vooral geen haast

ANT
ANT
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Bam! Die zit! 1000% raak artikel!

22
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x