Over coronaprotest, Jodensterren en gebrek aan empathie

Er zijn ook andere manieren om gehoord te worden

Op de demonstratie tegen de coronamaatregelen, afgelopen zondag in Amsterdam, waanden sommige betogers zich al in vernietigingskampen en droegen Jodensterren. Dat was een cadeautje voor Jan Paternotte van D66, die onmiddellijk alle demonstranten ultrarechts en antisemitisch noemde. En zo werd de bonte verzameling van burgers die gewoon voor hun rechten opkwamen in een kwaad daglicht gesteld. Bijna iedereen zit fout in dit verhaal, stelt Ines van Bokhoven.

Mensen, er moet me wat van het hart. En dat gaat over de Jodensterren die sommige demonstranten tegen de coronamaatregelen menen te moeten dragen.

Kijk, het wordt iemand als D66-Kamerlid Jan Paternotte wel heel erg gemakkelijk gemaakt zo. Want natuurlijk springt hij er als een bok op een haverkist bovenop: je geeft het ‘m gewoon cadeau, dit schot voor open doel. En natuurlijk kopt hij ‘m in. En hoe verwerpelijk ik Paternottes arrogantie en gebrek aan empathie ook vind: hier heeft hij een punt.

 

Begrijpen

Want ik begrijp het niet. Echt niet. En ik ben iemand die zich doorgaans zelfs inspant om sommige dingen te begrijpen, zeker als er mensen bij betrokken zijn. Ook dit probeer ik te begrijpen, waarbij ik wel wil aantekenen dat er een groot verschil is tussen ‘begrijpen’ en ‘begrip hebben voor’. En ik geloof dat ik het tot op zekere hoogte ook wel begrijp: angst is en blijft gewoon een hele slechte raadgever. We zijn allemaal bang. We doen allemaal domme dingen. Sommigen zijn ervan overtuigd dat het uitsluiten van mensen de oplossing is, en weer anderen gedragen zich alsof ze nu al in een kamp zijn weggestopt. Met hekken en al.

 

Fout

Beide partijen zitten fout, in mijn ogen. Enthousiaste uitsluiters zoals Paternotte zouden echt dringend eens bij mij op geschiedenisles moeten, zodat ik ze kan uitleggen hoe ongelofelijk gevaarlijk ze bezig zijn, en mensen die zichzelf Jodensterren opnaaien, zijn evengoed welkom voor wat nadere uitleg. Beide groepen zijn een aantal aspecten van empathie en besef verloren, voor zover ik kan zien.

 

Empathieloos

Laat ik maar beginnen met de Jodenster-dragers. Jongens: nee. Gewoon echt niet. Het toont een domme, empathieloze kijk op onze recente geschiedenis, en ook al snap ik de angst die men ermee uit wil dragen heus wel – ik voel ‘m zelf ook – kan ik geen begrip opbrengen voor deze methode van demonstreren. De vergelijking is zó mank dat je er weinig anders mee kunt doen dan mensen kwetsen. Besef alsjeblieft dat er in Nederland nog geen kampen zijn, laat staan gaskamers.

Vernietigingskampen zijn niet iets om te gebruiken als metafoor. Niet voor deze situatie. Er is genoeg verkeerd gegaan tijdens deze crisis, toegegeven, en er lijkt nog veel meer ellende op ons af te komen – maar niets dat ook maar in de buurt komt van een nachtmerrie als menselijke vernietiging op industriële schaal. Niets.

 

Onmenselijk

De kampen en mijnen die mijn familie heeft weten te overleven in Azië leveren al genoeg verhalen op, waar je haar van overeind gaat staan, geloof me. Mijn opa vertelde soms dingen die me dagenlang bezighielden, en dan zei hij er altijd bij dat hij de ergste dingen maar liever voor zich hield om ons niet van streek te maken. En dan nóg was voor mijn familie de Holocaust iets onvoorstelbaars, iets dat de grenzen van de verbeelding op de meest gruwelijke manier tartte. Misschien is het nodig om mensen nog maar eens te doordringen van hoe absurd onmenselijk het was wat daar gebeurde; misschien dat al die films en series ons wat hebben afgestompt.

 

Uitgeroeid

Want dit was dus niet vermaak op tv voor op de bank met een zak chips erbij, hoofdschuddend meeleven met al dat onrecht op het scherm en je er goed bij voelen omdat jij zo niet bent – dit was dus echt. Dit waren doodsfabrieken waarin geen enkel respect voor het leven bestond. Dit zijn verwoeste families, families van mensen die nu nog leven. Mensen die worden gemist, elke dag, elk jaar. Een volk dat zowat is uitgeroeid, en het was niet de eerste poging om dat voor elkaar te krijgen. Vergeef me dat ik het zo bot hier neergooi, maar misschien dringt het door.

Ik ben de laatste om te zeggen dat jullie angst en zorgen overdreven of onterecht zijn. Echt waar – zie al mijn schrijfwerk hier maar eens, op deze website. Ik maak me net zoveel zorgen als jullie. Ik zie net zo goed als jullie welke gevaarlijke kanten dit opgaat. Maar je kunt op zoveel manieren gehoord worden, zoveel actie ondernemen, zoveel ludieks of bijtends bedenken, zonder dat je meteen naar iets hoeft te grijpen dat zo ontzettend veel mensen voor het hoofd stoot.

 

Vechtlust

En dan nog iets: waarom zou je de rol willen spelen van iemand die werkelijk machteloos en rechteloos is, terwijl je nog zoveel rechten hebt om gebruik van te maken? Sterker nog: om voor te vechten? Dingen kúnnen fout gaan, echt fout gaan – maar zover zijn we nog niet. Er kan nog veel gebeuren, we kunnen nog veel doen, we hebben zondag gezien met hoeveel we zijn. Vechtlust hebben we nu nodig, niet dit soort defaitisme. Dus echt: nee, niet doen.

Want er komt ook nog eens bij, zoals iemand me onlangs zei, dat dit onderwerp nu de media en de discussie beheerst: was die demonstratie nou een ultrarechts, antisemitisch feestje? De tegenstanders maken er gretig gebruik van. Dankzij een paar sufferds die niet nadachten, die met Jodensterren kwamen, lijkt nu een geweldige mensenmassa die op de been kwam om iets goeds te bereiken een slechte naam te krijgen.

Er wordt op dit moment gestreden voor iets belangrijks en mensen die daar hun hersens niet bij gebruiken, doen zo’n strijd meer kwaad dan goed. Laat het dan over aan mensen die het wel snappen, alsjeblieft.

 

Schuld door associatie

Want zon Paternotte liet er geen gras over groeien – en hij niet alleen – om de demo van afgelopen zondag in een heel naar daglicht te zetten. Dat hij een grote groep doodnormale, maar buitengewoon bezorgde burgers eventjes op een hoop gooit met wat nare en labiele elementen schijnt hem zelf niet dwars te zitten. Hij ziet een goede reden om een hele grote groep mensen als ‘verdacht’ te brandmerken – en hij weet zelf ook drommels goed dat het nonsens is, maar het werkt altijd hè, schuld door associatie – en helpt zo effectief mee aan de negatieve beeldvorming van wat er zondag gebeurde.

 

Weggezet

Paternotte schiet zelf, als volksvertegenwoordiger, genoeg tekort in zijn verantwoordelijkheden, al zal hij dat zelf nooit zo zien. De man van de partij die niemand wil laten vallen is niet volwassen genoeg om door de idioten heen te kijken om het grotere plaatje erachter te zien: een hele grote groep mensen die steeds ongeruster worden. Die, of hij dat nou leuk vindt of niet, het recht hebben een vaccin te weigeren en gebruik maken van dat recht.

Zijn drang deze mensen koste wat kost weg te zetten als extreemrechts zou ik kinderachtig vinden, als het niet zo gevaarlijk was. En nogmaals: hij is niet de enige. Op Twitter gonst het inmiddels van de veroordelingen, en van de excuses van mensen die zich niet op hun gemak voelen bij de conclusie die hier getrokken lijkt te worden, omdat ze erbij waren en zich van geen kwaad bewust waren. En zeker niet waren gekomen om ultrarechts of pijnlijke zaken als het dragen van Jodensterren te promoten.

 

Halsema

Ook Halsema vraagt om distantiering, en ik kan het haar echt niet verwijten. Maar het probleem zit ‘m in politiek: nu al lijkt men de demo niet serieus te nemen vanwege die elementen. En ik begrijp dat de organisatie mensen de ruimte wil geven om zich te uiten, maar als die uitingen de zaak tegenwerken, lijkt me dat toch geen verstandige beslissing. Dit verzet moet rap volwassen worden, want hier vallen zware keuzes te maken. Nu al.

 

In een wereld van massacommunicatie wordt op elke slak zout gelegd. Als je dan ook nog beseft dat ‘de andere kant’ de macht heeft over de media, dan weet je meteen waar het vergrootglas zit. Dus blijf ik het zeggen: niet doen. Wees niet zo koppig als de politici waar je tegen vecht, geef toe dat dit een fout was, zoek de diplomatie weer op. Al het andere zal tegen je gebruikt worden. En in geval van Jodensterren is dat niet eens onterecht. Maar wel dood- en doodzonde van al je moeite.

 

Onverschillig

En voor de Paternottes van deze wereld, die er alleen maar op uit zijn hun eigen positie te bevorderen ten koste van mensen die wanhopig proberen tot hen door te dringen, maar inmiddels weten dat ze jullie macht over hen juist te vrezen hebben: het blijft een absolute schande dat jullie de verantwoordelijke posities die jullie hebben zo misbruiken, en zo onverantwoordelijk en onverschillig omgaan met de mensen die jullie besturen. Ik vind dat minstens zo verschrikkelijk als mensen die Jodensterren dragen op demonstraties.

Wat mij betreft zit bijna iedereen in dit verhaal fout.

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
16 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Cor
Cor
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ines, de mensen die met dit symbool liepen in deze geweldige demonstratie zijn die gevraagd wat ze hiermee wilden bereiken? in jou verhaal wordt direct de link gelegd naar de verschrikelijke daden van de duitsers in de tweede wereldoorlog. Het kan ook zo zijn dat de mensen die met dit symbool liepen duidelijk wilden maken dat de geschiedenis zich langzaam aan het herhalen is, in ieder geval vanaf maart 2020 tot nu zit er toch veel overeenkomsten in de tijd vanaf 1933. Het symbool is een onderdeel van de tweedeling in die tijd. Dus alsnog de vraag wat is het doel geweest van het dragen van dit symbool.

Paul
Paul
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit lijkt meer op een gearrangeerd social controle met Paternotte als trigger Het zijn niet de mensen die de jodenster gebruiken die het gevaar zijn Het is de regering die gevaarlijk is

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk het is simpel, ik ben van 1938 en heb mijn jeugd doorgebracht in een stad van ca 80.000 inwoners (indie tijd).
Mijn Vader en Opa en 4 Ooms zijn tijdens een razzia opgepakt en in Duitsland te werk gesteld.
Ik heb Joodse mensen in een rij naar het station zien lopen..
Mijn vriendje Daaf van de kakschool is nooit meer terug gekomen.

Ik heb in de periode van de Gele Hesjes in 2018-2019 als deelnemer in Den Haag-Rotterdam en een keer Maastricht meegelopen.
Deze Gele hesjes zijn door Rutte volledig genegeerd en later volledig afgebrand.

Maar nu is het heviger Corona is het verdien model voor veel regeringen in de wereld, grote tekorten bv in de zorg en woningen worden onder de Corona mantel bedekt.
Andersdenkenden, worden als melaatsen behandeld en zonder pardon met de lange lat neergeknuppeld en worden bewust door Rutte in een verdomhoek gedreven, waar zij als in een schandblok worden bespot.

Snap ik de symbolen, die een enkele demonstrant droeg tijdens de Amsterdam loop,
Ja en Nee, laten we nooit iemand veroordelen, waar we de achtergrond niet van kennen.

In 2018 zongen wij (Gele Hesjes) 17 Miljoen mensen op dat kleine stukje aarde, TRAP ze niet de grond in, maar laat ze in hun waarde.
Die 17 Miljoen zijn er nu bijna 18 Miljoen, bereikt via het open deur belijd van Rutte.

Paul
Paul
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mag niet mag wel jij bent stout jij doet het goed jij bent fout bla bla bla Het is dagelijkse kost om de Nederlanders terecht te wijzen op goed of slecht gedrag Ook al zou het terecht zijn dan nog Het maakt alleen maar duidelijk hoe vol de emmer is Een regering die de mensen het graf in helpt ,de afgrond in duwt het zelfrecht en privacy ontneemt voelt voor iedereen als Verraad Een capabele intelligente regering had dit niet laten gebeuren en de schijnvertoning is nu gebarsten

Christiaan
Christiaan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bedankt weer voor een stuk waar ik voor de volle 100% achter sta. Ik vrees echter dat men hoe dan ook, ook zonder deze symbolen, net zo lang gezocht zou hebben om maar iets te vinden om de demonstratie in een dergelijk daglicht te stellen…

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtig artikel. helmaal mee eens. wat ik hier echter mis, is de mogelijkheid van de valse vlag. iemand als Paternotte is niet te beroerd zich daarvan te bedienen.

Elvi
Elvi
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kan het zijn dat de Paternottes dit hebben verzonnen? Ik heb zoveel beelden gezien van de demo. Heel veel gele parapluutjes maar geen enkele Jodenster. Ik ben het er totaal mee eens dat dit afschuwelijk ongepast zou zijn. Maar is dit ook echt gebeurd? Ik heb geen enkel beeld gezien.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elvi

Inderdaad Elvi ik heb ook geen beelden gezien, van die loop op die dag met een gele opgespelde ster.
Ik moet dan altijd maar denken aan Den Haag, bij het Plein 29-12-2018 Gele Hesjes, er komen wat busjes aan rijden en ineens veel rook en politie te paard die al klaar stonden in galop over het plein.
Henk Bras die vertelde dat zijn stille, Romeo’s.
Wat vroeg ik als oudje, hij schudde zijn koppie eens en wat hij dacht heb ik nooit gehoord.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In het licht van dit artikel bezien, vond ik dit nogal een cynisch bericht.
https://www.joods.nl/2021/09/politie-omsingelt-synagoge-in-melbourne-en-deelt-boetes-uit/
Volgens mij hebben de meeste mensen nog niet door wat er aan de hand is.
Vierendertighonderd Euro boete omdat je naar een religieuze bijeenkomst gaat.
Maar ja, in Australië zijn ze helemaal gek geworden. Hoelang nog voordat we het hier hebben?

Eddie
Eddie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ook ik vind het dragen van een jodenster als vorm van protest afkeurenswaardig, maar dat de Paternottes van deze wereld het “antisemitisme” noemen is natuurlijk belachelijk. Maar idd, wat jij zegt, beeldvorming is alles en je bent al snel guilty by association.

Vlierbloesem
Vlierbloesem
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gele hesjes refereren aan de demonstraties tegen regeringsbeleid in Frankrijk. Die hesjes lagen daar verplicht toch al in de auto. Het symbool is in andere demonstraties overgenomen, ook als het onderwerp van demonstratie anders was. Gele parapluutjes waren het symbool van de Hong Kong demonstraties. Meteen ook bescherming tegen de waterkanonnen. Ook dat symbool wordt wereldwijd overgenomen. Gele sterren waren geen zelfgekozen symbool. Dat werd opgelegd, afgedwongen, door een bezettende macht. Een overheid die een vernietigend beleid voerde.

Ik begrijp hoe pijnlijk het kan zijn als die sterren nu in een demonstratie worden gedragen. Maar vergeet niet dat het Duitse beleid dat destijds uitmondde in vervolging, verplichte dracht van gele sterren en roze driehoeken, vernietigingskampen, zo niet begon. Er is een aanloop geweest, waarvan velen het kwaad niet inzagen.

Demonstranten in gestreepte bloesjes willen misschien geen solidariteit met andere demonstraties uitdrukken, maar juist waarschuwen waartoe fout beleid kan leiden. Destijds werden socialisten, communisten, joden, zigeuners, homo´s, en ieder die afweek van het ideaal van het regime uit die tijd vervolgd en vernietigd. Zover is het nu niet en laten we hopen dat het hier nooit meer zo ver komt. Waarschuwen tegen discriminatie van bevolkingsgroepen en waar dat toe kan leiden, is belangrijk.

Moet je die strepen en sterren daarom gebruiken in een demonstratie? Nee, niet doen. Je maakt het je tegenstander te gemakkelijk. Je stoot er medestanders mee af. Kies liever de parapluutjes, die meer een symbool van hoop vormen. De hesjes, die verzet symboliseren. Of kies een nieuw symbool. Bijvoorbeeld een gezichtsmasker met filters die je tegen traangas beschermen.

Ludo Tausch
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank voor aandacht over dit onderwerp.

Wim
Wim
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ludo Tausch

Helemaal eens met Cor. Zo kijk ik er ook tegenaan.
Het geschokt zijn en impliciet verbieden om te verwijzen naar die afschuwelijke periode (en alles wat ermee samenhangt) krijgt zo – met alle respect – het karakter van een nieuwe sjibbolet om uit te maken of iemand deugt of niet…
Maar links reserveert wel voor zichzelf het monopolie om te refereren aan de holocaust. Zoals ook nu weer heel onterecht door Paternotte gebeurt. Tom de Graaf (D66) hoorde de treinen al rijden bij de gedachte alleen al aan Pim Fortuyn. Niemand die dit over the top vond… En zo zijn heel veel voorbeelden te noemen.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

5. September 2021 verslag op JOOP. Grote opkomst bij ultrarechtse anti-regeringsdemonstratie in Amsterdam. Er was een diversiteit van mensen en de demonstratie is vredelievend verlopen. Waarom moet Joop dit als een ultrarechtse demonstratie benoemen? Moeten de tegenstellingen weer aangewakkerd worden, zonder je goed te informeren? Ben het eens met Ines, dat een Jodenster volkomen ongepast is om je gevoel van uitsluiting te tonen en geeft ammunitie aan de tegenstanders van deze demonstratie.

audio1958
audio1958
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Joop is een akelig medium die alleen maar tweedracht wil zaaien.

Cees Smit
Cees Smit
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ben het volkomen met de schrijfster eens. Dit had niet mogen gebeuren. Je ziet wat het gevolg is. Ik als gewone demonstrant wordt over een kam geschoren door een politiek figuur. Daar ben ik ook kwaad om.

16
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x