EU gaat schaamteloos door met paaien Iraanse mollahs

Appeasement in plaats van stevige maatregelen

Mohammed Javad Zarif, minister van Buitenlandse Zaken en EU-Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini.

Titelfoto: Mohammed Javad Zarif, minister van Buitenlandse Zaken en EU-Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini. Bron: Europese Commissie (CC0).

 

De moeite die de EU zich getroost om de nucleaire deal met Iran uit 2015 te redden, kan je gerust schaamteloos noemen. Hoewel het verontrustend is om toe te geven, doet het op grimmige wijze denken aan hoe de Britse premier Neville Chamberlain eind jaren dertig door de knieën ging voor Hitler, waarmee hij het pad effende voor de Tweede Wereldoorlog.

Je zou denken dat de EU haar les zou hebben geleerd na de dood van meer dan 60 miljoen mensen. Helaas weerspiegelt het Europese beleid ten opzichte van het Iraanse regime de schandalige gebeurtenis die meer dan 80 jaar geleden plaatsvond.

Verzoeningspolitiek en korte termijn economische belangen verblinden de EU zozeer, dat hoge functionarissen de zeer gevaarlijke terroritische bedreigingen voor de veiligheid bagatelliseren die uitgaan van het Iraanse regime, de grootste staatssponsor van terrorisme.

Ontkenning van de realiteit

Terwijl de VS op 5 november opnieuw verlammende olie-, bank- en scheepvaartsancties tegen Iran oplegde en veel internationale bedrijven zich terugtrekken uit Iran, houdt de EU overmoeibaar vast aan de gebrekkige nucleaire deal die is gemaakt door de verzoeningsgerichte regering-Obama.

Het belangrijkste Europese initiatief betreft een zogenaamd Special Purpose Vehicle (SPV) waarmee bedrijven het Amerikaanse financiële systeem kunnen vermijden en de zakelijke relatie met Teheran kunnen voorzetten. Al weken geven Europese regeringen de hete aardappel aan elkaar door; niemand wil onderdak bieden aan dit ontwijkingsinstrument. Oostenrijk, Luxemburg en België hebben volgens sommige berichten al voor de eer bedankt.

Nu ze kleinere EU-lidstaten niet het vuile werk kunnen laten doen, voelen Frankrijk en Duitsland zich genoodzaakt zelf de klus op zich te nemen, vooral om gezichtsverlies te voorkomen en een afgang in geval van een volledige mislukking. Houd daarbij in gedachten dat de dreiging van Amerikaanse vergeldingsmaatregelen nog immer boven hun hoofden hangt.

Terrorismefinanciering

Het is nog steeds niet duidelijk of de EU de bedreiging voor de nationale veiligheid die door haar voortdurende inspanning wordt veroorzaakt wel serieus neemt. De SPV biedt het Iraanse regime een ander kanaal om inkomsten te genereren voor kwaadaardige doeleinden als terrorismefinanciering en militaristische activiteiten in het Midden-Oosten.

Het contante geld dat Iran ontving onder de nucleaire deal van 2015 is waarschijnlijk beland in de zakken van het Assad-regime in Syrië, Houthi-milities in Jemen, sjiitische extremistische groeperingen in Irak, de Libanese Hezbollah, Hamas en de islamitische Jihad in Palestina, om er een paar te noemen. Iran’s beruchte Revolutionaire Garde (IRGC) speelt een leidende rol in deze campagne.

EU kijkt weg

Verder is het opvallend hoe Europa wegkijkt van de bedreigingen op eigen bodem. Nieuwe inkomsten, te genereren door de voortdurende inspanningen van Federica Mogherini – hoofd buitenlands beleid EU – en haar entourage zullen waarschijnlijk ook worden gebruikt voor toekomstige terroristische acties van Iran in de eigen Europese achtertuin.

Aanslagen

Alleen al in 2018 zijn Europese autoriteiten druk bezig geweest met het verijdelen van aanslagen. De eerste in maart, gericht tegen leden van de Iraanse oppositiebeweging People’s Mojahedin Organization of Iran (PMOI/MEK) in Albanië; in juni een zeer gevaarlijke bomaanslag gericht op een oppositiebijeenkomst in de buurt van Parijs en in oktober een moordaanslag in Denemarken. Dit alles ging gepaard met vergelijkbaar optreden in Turkije en Nederland, toen Iraanse spionnen op zoek waren naar capture and kill-mogelijkheden, gericht tegen Iraanse oppositiegroepen in de VS.

Interessant is hoe de Europese politici elkaar verdringen om economische voordelen in stand te houden voor een regime dat terroristische acties over het hele continent wil uitvoeren en geen tekenen heeft gegeven verder rustig aan te doen met zijn kwaadaardige activiteiten. Dit werd duidelijk gedemonstreerd bij de recente rakettest van Iran die Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, aan de wereld heeft bekendgemaakt.

Wensdenken

Het is nogal gênant geworden om te zien hoe Europese beleidsmakers zo vastberaden zijn om letterlijk de geestelijken te financieren die Iran regeren. Al die tijd blijft de Iraanse bevolking alle moeite doen om haar afkeer van dit regime te uiten.

De mentaliteit om het Iraanse regime te laten profiteren van de internationale handel om zo bedreigende activiteiten te voorkomen, is wensdenken.

In feite toonde het tijdperk-Obama aan hoe het Iraanse regime volledig profiteerde van deze dwaze fantasie, een ravage aanrichtte in de regio en na de door Obama gezegende nucleaire deal geen einde maakte aan de toegenomen dreigingen.

Venederend

Europa moet leren van het midden van de 20e eeuw en de moderne geschiedenis en eindelijk een keer stoppen met het vernederende tegemoetkomen aan het terrorisme bevorderende regime in Iran. De slechte daden van Teheran mogen niet worden genegeerd, zoals mensenrechtenschendingen, de verspreiding van ballistische raketten en een zeer verdacht nucleair programma terwijl het land op een zee van ruwe olie en aardgas zit.

Het Iraanse regime zal binnenkort moeten worden gedwongen zijn oorlogszucht opzij te zetten of het zal met ernstige gevolgen moeten worden geconfronteerd, zeker nu een onrustige bevolking bezig is de basis van het regime aan te tasten.

Europa moet besluiten aan de goede kant van de geschiedenis te gaan staan ​​en een nieuwe Chamberlain-ramp in de 21e eeuw te voorkomen.

Oorspronkelijk verschenen op 5 december 2018 als ANALYSIS: Europe’s non-stop appeasing of Iran’s clerics op english.alarabiya.net. Met toestemming van de auteur vertaald door Asher.

Over de auteur

Heshmat Alavi
Heshmat Alavi
I am an Iranian activist with a passion for equal rights, pinpointing my work on Iran and the Middle East. In addition to Forbes, I have contributed writing to The Hill, The Federalist, The Daily Caller, Al Arabiya English, Raddington Report, American Thinker, The Gatestone Institute, Algemeiner and The Diplomat. My work covers a wide variety of issues concerning Iran’s state sponsorship of global terrorism, controversial ballistic missile drive, atrocious human rights violations and the contentious nuclear program. I also provide a unique perspective on subjects the media unfortunately does not, including Iran’s domestic politics and social crises Iranians are facing. I am in contact with sources that provide credible information about the mullahs’ regime in Tehran, their crackdown inside the country and warmongering abroad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
9 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Israëli’s hebben inmiddels al weer een tijdje geleden een ton aan harde bewijzen geproduceerd die aantoonden dat Iran zich niet aan de “nucleair deal” afspraken hield en gewoon met een door Obama flink gespekte bankrekening lekker atoombommen aan het bouwen was. Trump heeft daar, heel wijs, zijn beleid op afgestemd. Diezelfde Trump heeft echter ook de “Democraten” in de VS een gevoelige nederlaag toegebracht, met als gevolg dat de Obama/Clinton slippendragers in de EU zich in hun beleid, gelijk hun soortgenoten in de VS, zuiver door Trump haat laten voortdrijven. En in die blinde haat is dan vervolgens de vijand van mijn vijand mijn vriend, ongeacht de gevolgen. Zowel Mogherini als Kaag zijn, ondanks hun positie, zelfs bereid om daarvoor persoonlijk de voeten te kussen van mannen waarvan ze weten dat deze een vrouw gelijk achten aan een hond. Niet zo vreemd dus dat de slachtoffers die dit regime maakt, al gemaakt heeft, en nog gaat maken, voor hen totaal geen gewicht in de schaal leggen. De prijs voor die opgestoken vinger naar Trump mag zelfs een door terrorisme verwoeste wereld en een middels nucleaire wapens vernietigd Israël wezen. Chamberlain was een goedgelovige sukkel, maar hij was niet kwaadaardig, en dat zijn de Kaags en Mogherinis van de wereld wel.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

ja, die mening over Chamberlain en de huidige ‘machtshebbers’ van de EU onderschrijf ik wel.
onze culturen en onze burgers worden willens en wetens geofferd door de ‘elite’.

Joost Visser
Joost Visser
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geen hoofddoekje? Die Mogherini toch. Wat zal Kaag hier niet van denken?

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost Visser

Er zijn ook genoeg foto’s van Mogherini met hoofddoek. Je hoeft je niet af te vragen wat ze draagt op de Iraanse TV.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Iran is een islamitische theocratie. Dat betekent dat Allah de baas is. Maar Allah is een concept dat gekaapt is van de Joden. Dus Allah bestaat helemaal niet. Moslims hebben daardoor wel een ontiegelijke hekel aan de Joden. Ondertussen zijn diegenen de baas in Iran die beweren te weten wat Allah wil (de ayatollahs). En Allah wil gebiedsuitbreiding, strijd, martelaarschap, vernietiging van Israel, een totaal onderworpen bevolking die in hem gelooft en totale onderwerping van wie niet in hem gelooft. Iran is dus een militaristische theocratie met een track record van bloed en bedrog. Het aantal doden doet niet terzake. Het is dus een levensgevaarlijk regime, dat door keiharde sancties zo snel mogelijk gedwongen moet worden om te stoppen met de ontwikkeling van kernwapens en ballistische raketten. Iedereen weet dat het samenwerkt met Noord-Korea (heeft kernwapens). Door handel te drijven met Iran bevordert de EU terreur, oorlog, nucleaire proliferatie en theocratische onderdrukking. Je vraagt je af wat er met de Europese waarden aan de hand is zodra men Europa verlaat. Veranderen ze dan plotseling in hun tegendeel? Lijkt me vreemd en moeilijk verdedigbaar. Onder het mom van soft power wordt de toekomst van de wereld verkwanseld.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Indrukwekkende column. Ik snap er niets van dat Europa zo destructief bezig is jegens de eigen cultuur en de eigen bevolkingen.
Zijn AL die soldaten en burgerslachtoffers uit de 1e en 2e WO dan ECHT voor NIETS gestorven?
Die Mogherini en andere EU figuren (Timmermans ook) en de slappe regeringsleiders zouden per direct moeten worden afgezet en in de gevangenis.En worden vervangen door mensen met verstand en inzicht.

Ahava
Ahava
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Palestina? Auteur bedoelt Palestijnse gebieden. Samaria en Judea, beter gezegd. Oostelijk Israel, inderdaad westelijk gezien vanuit Jordanië die het land tussen 1948 en 1967 bezette.
Maar met deze historische feiten hief je in Europa niet aan te komen.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De hele EU is al decennia lang een grote “Chamberlain”. Visie is een eigenschap die huidige politici niet bezitten. Om met onze eigen MP te spreken, visie haal je bij de opticien. Merkwardig voor iemand die geschiedenis les geeft, hij geeft zijn eigen slapheid bloot. De huidige politici geven een laffe vezoening met terreur staten voorang omdat zij bang zijn voor echte oplossingen. Hun knieval maakt de bezetting van Europa mogelijk door migranten juist uit landen die Iran graag gebruikt om op deze wijze Europa kapot maken.
En Europa zelf financieert graag eigen afgang nu met de handtekening van het Marakesh akkoord. Europa is gegijzeld door politici die met linkse stromingen symphatiserenof zelfs leiden. De Mogherini’s van vandaag maken Europa kapot. Zij steunen openlijk het terreur die tegen ons gericht is. Het is pijnlijk om toe te geven dat op moment alleende Amerikaanse president over toekomstvisie beschikt. Europa maakt liever van hem een boef om eigen fouten te verhullen en zijn waarheid toe te kennen. Want daar moet je voor over moed beschikken en die is ver zoek in huidige Europa.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De gehele EU is opgezet met de bedoeling om de mensen die dát deden én hun medewerkers van een zéér goed belegde boterham te voorzien. En zoals u weet : als er een goed belegde boterham te halen valt, wie staan er dan vooraan? Juist : het linkse gespuis. De EU is één héél groot (véél te groot) links bolwerk. Zij zullen altijd de wensen c.q. eisen van het linksdenkend gedeelte der bevolking inwilligen; daardoor kunnen zij a.d. “macht” blijven.
Het betreft een zeer laaghartig en gemeen gezelschap dat in Brussel en/of Straatsburg zetelt; één van hun mede-“leiders” is de vette ijdeltuit Timmermans, deze man dénkt dat Europa niet zonder hem kan !
De manier waarop Zuipschuit Juncker + discipelen (o.a. Timmermans) doorlopend Engeland tegenwerkt bij de Brexit is stuitend : een schoolkind onwaardig !
Ik vraag me wel eens af : hoe krijg je een gezelschap zoals de “leiding” van de EU in hemelsnaam bij elkaar gegraaid ?
De één zuipt als een gek, een ander loopt van ijdeltuiterij naast z’n schoenen en weer een andere, ze noemen hem Verhofstadt, maar ik vermoed dat het Bassie is, vermomd als Verhofstadt, staat als een volleerde dwaas te schreeuwen op het Majdanplein in Kiev vergezeld van nog een paar “EU-lichten” w.o. van Baalen.
Wát een fraai gezelschap !
Ik word onpasselijk als ik één van hen hoor of zie.

9
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x