Waarom het Iran-initiatief van de EU gaat mislukken

Alternatief betalingssysteem komt niet van de grond

EU-Buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini en de Iraanse minister Mohammad Javad Zarif (25 september 2018)

Titelfoto: EU-Buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini en de Iraanse minister Mohammed Javad Zarif (25 september 2018). Screenshot YouTube-video, kanaal EU reporter

 

 

Iran zucht onder strenge Amerikaanse sancties. Het land is afgesloten van het internationale betalingsnetwerk Swift. Het plan van de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor het buitenlands en defensiebeleid Federica Mogherini om een alternatief betaalsysteem op te zetten voor handel met Iran is nog steeds niet van de grond gekomen. Er is nog geen EU-lidstaat bereid gevonden om financiële transacties met Iran te faciliteren. Iran-correspondent Heshmat Alavi legt uit hoe het zit.

Special Purpose Vehicle

Het EU-initiatief dat bekend staat als het Special Purpose Vehicle dat financiële transacties tussen de EU en het Iraanse regime wil faciliteren – lees: de Amerikaanse sancties wil ontlopen – is uiterst wankel en instabiel. Waar in eerste instantie de EU de uitdaging moedig aanging, zijn er nu nu grote en controversiële tegenvallers na een reeks verijdelde, door Iran georkestreerde terreuracties op Europese bodem, onder meer in Albanië, Frankrijk en Denemarken. Deze ontwikkelingen hebben de politieke verhoudingen tussen de EU en Iran op zijn minst verder gecompliceerd.

Logischerwijs zou Iran zijn buitenlandse oorlogszuchtigheid in bedwang moeten houden zodat Brussel een punt kan maken tegenover Washington. De behoefte van de regering in Teheran om gezichtsverlies te voorkomen tegenover de oppositie in ballingschap, de People’s Mojahedin Organization of Iran (PMOI/MEK), liet haar echter geen andere keus dan – vanuit diplomatiek oogpunt bezien – dit soort nogal onlogische acties uit te voeren.

Aangezien dit een uitvoerig onderwerp is voor een ander moment, zal in dit stuk een ander perspectief worden geboden op de vraag waarom dit EU/Iran-initiatief zeker gaat mislukken.

Vastgelopen

Het Special Purpose Vehicle (SPV)-dossier dat enkele maanden geleden door de EU in het leven is geroepen wordt momenteel geconfronteerd met een conglomeraat van obstakels en hindernissen. Deskundigen vragen zich nu af of dit mechanisme daadwerkelijk de Europeanen de middelen biedt om olie en gas van Iran te kopen en tegelijkertijd het effect van de primaire en secundaire sancties van de VS te ontwijken.

 

“Tot nu toe zit het ‘Vehicle’ vast in bureaucratische blubber en is niet in staat om vooruit te komen, aangezien Europese bedrijven massaal vertrekken uit Iran”, schrijft Benny Avni in een New York Post-artikel als verwijzing naar EU-Buitenlandchef Federica Mogherini die de architect van de SPV was.

Zelfs media die een terugkeer bepleiten naar het Obama-tijdperk van nauwe betrokkenheid tussen VS en Iran, geven uiting geven aan groeiende bezorgdheid over het feit dat het SPV vaart in onbekende wateren.

Alarmsignalen

“Ambtenaren hebben verklaard dat ze dergelijke technische pogingen nauwlettend in de gaten houden, hoewel weinig economen en functionarissen in Europa van mening zijn dat deze inspanningen Teheran op korte termijn veel te bieden hebben als uitwijkhaven voor de Amerikaanse strafmaatregelen”, aldus de New York Times.

Ondanks de in de westerse media gemaakte heisa door apologeten en lobbyisten van het Iraanse regime en de overgebleven pro-appeasement stemmen uit het Obama-tijdperk, geeft de dagelijkse realiteit alarmsignalen af aan degenen die serieus zaken willen doen.

“Het Europese betalingsmechanisme biedt geen bescherming als je ook het Amerikaanse financiële systeem gebruikt … u kunt betalen, maar denk niet dat u op hun kerstkaartlijst staat”, zegt Alex Beard, CEO Olie en Gas van het handelshuis Glencore, tegen Reuters.

 

Teleurstelling

Uiteindelijk nemen de spanningen tussen Teheran en Brussel toe, naarmate het geduld van het Iraanse regime minder wordt. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif en zijn plaatsvervanger Abbas Araqchi hebben onlangs hun teleurstelling uitgesproken over het feit dat Europa niet aan hun verwachtingen voldoet om de SPV van start te laten gaan als levensreddend mechanisme tegen de verlammende Amerikaanse sancties.

Eindelijk een nagel aan de doodskist.

“Een speciaal initiatief van de Europese Unie om de handel met Iran te beschermen tegen nieuw opgelegde Amerikaanse sancties loopt uit op een mislukking omdat geen EU-land uit angst voor Amerikaanse strafmaatregelen bereid is om de operatie te organiseren”, stelt een ander recent rapport van Reuters.

Opgeklopt

Ondanks de luidruchtige aankondiging werd al snel duidelijk dat de SPV van de EU “weinig meer dan een opgeklopte regeling met beperkte reikwijdte” is, die zelfs kan worden omschreven als “grotendeels symbolisch”.

Meer verontrustend voor bedrijven is het feit dat de SPV, terwijl ze een alternatief beoogt te bieden voor het wereldwijde financiele betalingssysteem SWIFT, jammerlijk tekortschiet. De SPV krijgt niet het nodige vermogen bij elkaar om zaken te doen in dollars of om toegang te krijgen tot Amerikaanse instellingen en het financiële systeem in de VS als geheel, zoals Joel Gehrke in The Washington Examiner uitlegde.

Mysterie

Rekening houdend met deze reeks van voorbehouden en alle maatregelen van verschillende partijen, blijft de precieze werking van Europa’s SPV een mysterie en zelfs Mogherini is niet in staat om een feitelijk tijdschema voor de inwerkingtreding ervan te geven.

 

Papieren tijger

Om alles voor de EU en Iran nog erger te maken, is een aantal Europese landen terughoudend – waaronder Luxemburg, Oostenrijk en België – om de SPV onderdak te geven, waardoor het hele project letterlijk dakloos wordt.

Uiteindelijk verwierp Gordon Sondland, de Amerikaanse ambassadeur bij de EU, de geplande SPV als “niet meer dan een papieren tijger.”

Ondanks de krachtige steun voor de nucleaire deal met Iran in 2015, moet Frankrijk nog steeds een zware beslissing nemen over de SPV en heeft een minister Le Monde onlangs gezegd dat het hele idee “een beetje raar” is.

Oorspronkelijk verschenen op 26 November 2018 als Why the EU-Iran initiative is destined to fail op english.alarabiya.net. Met toestemming van de auteur vertaald door Asher.

Over de auteur

Heshmat Alavi
Heshmat Alavi
I am an Iranian activist with a passion for equal rights, pinpointing my work on Iran and the Middle East. In addition to Forbes, I have contributed writing to The Hill, The Federalist, The Daily Caller, Al Arabiya English, Raddington Report, American Thinker, The Gatestone Institute, Algemeiner and The Diplomat. My work covers a wide variety of issues concerning Iran’s state sponsorship of global terrorism, controversial ballistic missile drive, atrocious human rights violations and the contentious nuclear program. I also provide a unique perspective on subjects the media unfortunately does not, including Iran’s domestic politics and social crises Iranians are facing. I am in contact with sources that provide credible information about the mullahs’ regime in Tehran, their crackdown inside the country and warmongering abroad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
17 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Sabreur
Sabreur
4 jaren geleden

Kan iemand mij uitleggen waarom de EU zo heult met de islamitische wereld, een wereld die er op uit is om het vrije westen te vernietigen en de restanten tot slaaf te maken. Waarom doen zij er alles aan om onze cultuur, onze vrijheid, onze waarden en normen, onze veiligheid verraden aan de mohammedaan? Welke geheime agenda zit hier achter? Wat is het beoogde doel van de EU?

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sabreur

In mijn ogen is, hetgeen de EU doet, niks anders als het verbreiden van fascisme. Het a.d. macht houden van een paar nietsnutten die niks anders kunnen als kletsen, kletsen en nog eens kletsen, maar die in die tijd hun zakken vol graaien met het geld dat wordt afgeperst van de inwoners van de EU. Als ik hoor dat zo’n minne figuur als Verhofstadt ergens een groot kasteel bezit én bewoont maar óók elders nog een paar “huisjes” in bezit heeft dan zakt mij de broek af als ik dezelfde man hoor zeveren over de voorspoed voor iedere EU-inwoner !! En hij is zeker niet de enige die miljoenen bij elkaar graait, afkomstig van U en mij. Het heulen met de islam ligt aan hun kortzichtigheid, zij verwachten dat zij met verderfelijk werk kunnen voortgaan, echter…….ooit zal de bevolking hen verjagen ! Ben ik van overtuigd.
Fijne dag !

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sabreur

Heb er eens n docu van gevolgd op Nationaal geograaf chanel hierbij werd duidelijk dat dit precies dat is waarvoor de EU bestaat en waarom er bepaalde figuren aan de touwtjes trekken.De EU zal en moet geislamitiseerd worden, en dit proces is allang in volle gang. Namen als George Soros kan men terug vinden, waar tante Merkel al afspraken mee gemaakt had.Zolang de burgers in Europa steeds weer op die partijen in hun land blijven stemmen die pro EU zijn,kunnen de EU politicus hun werk af maken. Eigen burgers inruilen voor Islam import.Het zal niet lang meer duren of wij eigen burgers in Europa zijn de tweede rangs burgers geworden dankzij de linkse politiek overal, die maar blijven importeren van islamieten die hoofdzakelijk alle een terroristische achtergrond bezitten en dus zullen vechten om hun plaats in Europa op te eisen, dit alles ten koste van eigen burgers.Als het te laat is zal de politiek wel het zelfde zeggen als de Duitsers in 45 deden Wir haben es nicht gewust.

Cornelia
Cornelia
4 jaren geleden

Bovendien… alle acties samen van de Europese Unie lopen in de miljoenen…
De blokkade van de USA loopt in de miljarden.
De EU kan dit gewoon nooit financieren omdat de handel met Europa een schijntje is vergeleken met die van de USA. De meeste andere landen zullen geen andere wegen zoeken om zaken met Iran te doen. Ze zijn veel te bang voor sancties van de USA. En geloof mij, die zullen zeker volgen.
Iran is een shithole geleidt door terroristische geestelijk gestoorden.
Laat de pleuris daar maar uitbreken, dan hebben ze geen tijd om de wereld te terroriseren.
En de Europese Unie? Dat valt vandaag of morgen wel om door wanbeleid en schuldenberg. De meeste wereldleiders lachen die waggelende zatlap als Juncker nu al uit. Ze laten hem links liggen en gunnen hem geen blik waardig.
behalve onze EU-trekpop Rutte natuurlijk, die aast nog op nog zo’n tongzoen en natuurlijk het beloofde vet betaalde EU baantje zonder verantwoordelijkheden.

Cornelia
Cornelia
4 jaren geleden

@Sabreur
De Europese Unie wordt grotendeels geleidt door marxisten uit de voormalige DDR.
Het doel van deze marxisten is het kapitalistische westen kapot te maken. (daar zijn ze al vanaf de 60-er jaren mee bezig)
Daarom steunen ze alles wat Europa (lees het westen) kapot kan maken.
Of het nu analfabete nep-vluchtelingen zijn waar Europa nooit verder mee komt, belachelijke onbetaalbare klimaateisen, het kapotmaken van ONZE cultuur of de oprukkende islam.
Het doel van de Europese Unie is het financieel kapot maken van Europa om er vervolgens een DDR2 van te maken. De islam? De vijand van mijn vijand is mijn vriend.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cornelia

Ja, Cornelia, ik denk dat het is zoals u het schetst. Triest genoeg dat het zo gaat. Je voelt een soort machteloosheid bij zoveel onkunde.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cornelia

Beste Cornelia, u slaat de spijker op de kop en ik steun uw mening van harte. Met mijn vrouw merken wij deze tendens van deze ontwikkelingen al sinds de jaren zeventig. Wij zagen steeds meer gelijkenissen tussen het communistische regime van toen en de ontwikkelingen hier. De jeugd van nu laat zich helemaal gek maken door groen links en dergelijke partijen. Politieke correctheid bestond al tijdens het communisme en nu doen wij het hier dunnetjes over. Je mag niet afwijken van de van boven af (regering en instanties tot bedrijven toe)opgedrongen mening anders wordt je maatschappelijk afgestoten. Het communisme in Europa komt steeds meer dichter bij.

karton
karton
4 jaren geleden

De EU is niet in staat een alternatief betaalsysteem op poten te zetten teneinde Iran te pleasen !
Ik zit te denken : waartoe is de EU tot nu toe eigenlijk wél in staat gebleken ? Diverse, z.g. rijke landen, zijn a.d. bedelstaf gebracht, o.a. Nederland. Hoor ik die EU-“leiders” praten over “vrede, voorspoed enz. enz. in de EU”. Ze vergeten de Balkanoorlog, de “onafhankelijkheidsstrijd” in een deel van Spanje, de rebellie in Frankrijk, de problemen mét en in Italië, de huidige dreiging in Oekraïne. Hetzelfde Oekraïne waar ooit enkele dwaze EU-figuurtjes op ’t Majdanplein stonden te blèren dat dat land in de EU moest !
Nóóit zulke waanzin meegemaakt.
De armoede in Europa was nog nooit zo groot als ná invoering van de EU met z’n vervloekte euro !
Ik ben nog steeds vóór een NEXIT !

Frans
Frans
4 jaren geleden

Een race naar de bodem, das waar het EU/UN combo mee bezig is. De drijfveren zijn divers, maar op twee foute ideologieën terug te voeren, socialisme en islamisme. In het geval Iran geld voor de EU simpelweg de vijand van mijn vijand is mijn vriend, ook al is dat de duivel zelf. Zo diep gaat de linkse haat voor de foute blanke man in het algemeen, en Trump in het bijzonder, nu eenmaal. En wat kan er ook helemaal misgaan tenslotte, als dadelijk een of andere door Iran georkestreerde en/of gefinancierde aanslag weer een stapel dode Europese burgers oplevert dan zijn ze toch gewoon weer een dagje publiekelijk “geschokt”, en die gesneuvelde autochtone burgers stonden toch sowieso al op de nominatie om vervangen te worden, opgeruimd staat netjes. En als straks, met een beetje geluk, heel Israël middels door de EU gefinancierde Iraanse atoombommen in een lichtgevende parkeerplaats verandert is dan is het enkel jammer dat ze niet openlijk mee kunnen feesten met die andere joden haters, op het straatfeest in de dichtstbijzijnde door islamieten veroverde wijk. Maar het Iran beleid is feitelijk slechts een nevengebeuren, waar het ze momenteel echt om draait is het afdwingen van het milieu akkoord van Parijs, en het geratificeerd krijgen, en daarna afdwingen, van het akkoord van Marrakesh. Dat zijn tenslotte de echte sloophamers om de westerse beschaving mee tot op de grond af te breken.

Cool Pete
Cool Pete
4 jaren geleden

Geweldig goed artikel.

Voor de volks-opstand, sinds december, in Iran / Persia :
tegen mis-management en armoede, tegen de sharia,
tegen de militaristische ayatollah’s en hun buitenlandse terreur-groepen:
zie : #IranProtests, NCRI-Iran, FreeIran, IranUprising, e.v.a.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

Het is mooi als het idee voor de door Mogherini bedachte speciale betalingsregeling “een beetje raar” wordt gevonden, want het hele idee om de ontwikkeling van een atoombom in Iran een beetje te vertragen is op zijn minst “een beetje gek”, dus de politici die erachter gaan staan en dat zijn alle EU politici die nu de macht hebben zijn ook op zijn minst “een beetje gek”. Het vertrouwen van de EU burger in zijn of haar politici daalt tot een absoluut nulpunt. Waarom dit nog niet tot uitdrukking komt in de stemverhoudingen is mij een raadsel. In plaats van zich dom op het hoofd te krabben zou het goed zijn als de politieke machthebbers bij zinnen komen. Zoals het nu gaat wordt de hele mieterse boel de vernieling in gedraaid. Een toekomst zonder een voldoende krachtdadig Westen is een bedreiging voor de hele mensheid.

ni28
ni28
4 jaren geleden

Je moet je niet klitten met de vijand om je echte vrienden mee te schofferen. Bevrijd eerst eigen Europa van de Mogherini’s met hun domme politieke correctheid. Laat je niet door schurken landen chanteren en stel harde speelregels op. De slappe opstelling van Europa wordt door deze alleen misbruikt. Europa gaat uiteindelijk aan haar eigen slapheid kapot. Keer de tij voordat het te laat is.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

U verwijt Europa (de EU) een slappe opstelling. Ik vraag me af : “wat kan men anders verwachten van een NIET door ons gekozen instelling, met volkomen nietsnutten a.d. “leiding” ?
Ik kan me niet voorstellen dat er één normaal denkend mens in de EU te vinden zal zijn die vindt dat Zuipschuit Juncker een sterke persoonlijkheid is, de man is bijna doorlopend zwaar onder invloed, slaat wartaal uit en is de weg kwijt; deze Zuipschuit wordt terzijde gestaan door brallende mannetjes als Timmermans, Verhofstadt, van Baalen en meer van dat soort.
Mensjes die ik nog niet als tuinman in dienst zou willen nemen.

Marien
Marien
4 jaren geleden

ik dacht even dat je niet meer kon reageren, maar ik zie dat het een beetje veranderd is op de site.
Wel een leerzaam artikel. Wat me wel duidelijk wordt uit verschillende artikelen, is dat Europa bijna alles fout aanpakt en ook hypocriet bezig is. Met het beleid van die Mogherini en ook van alle NGO’s kunnen kwaadwillenden in Afrika en Arabische landen maar doorgaan met corruptie, oorlog voeren etc. Daar moet even GEEN geld naar toe. Dat wordt omgezet in wapentuig.

trackback

[…] poging van Federica Mogherini – hoofd buitenlands beleid van de EU – het zogenaamde Special Purpose Vehicle. Dit betalingssysteem is bedoeld om Europese bedrijven en bedrijven uit de hele wereld die ervoor […]

trackback

[…] belangrijkste Europese initiatief betreft een zogenaamd Special Purpose Vehicle (SPV) waarmee bedrijven het Amerikaanse financiële systeem kunnen vermijden en de zakelijke […]

Jubbe Feenstra
Jubbe Feenstra
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Men weet dat Amerika er geen been in zal zien om mensen die dit gaan faciliteren nooit meer Amerika binnen te laten. Politici en ambtenaren kunnen dan niet meer naar New York om een weekeinde te gaan shoppen.
Met de huidige president Trump valt niet te spotten.

17
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x