Europa snakt naar post-Merkel leiderschap

Angela gedraagt zich als de Keizerin van Europa

De Duitse Bundeskanzlerin Angela Merkel en de Spaanse premier Pedro Sanchez op hun gezamenlijke persoconferentie (11 augustus 2018).

Titelfoto: De Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Spaanse premier Pedro Sánchez op hun gezamenlijke persoconferentie (11 augustus 2018). Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Phoenix

Wie de afgelopen dagen de berichtgeving volgde over Angela Merkel’s bezoek aan de Spaanse premier Pedro Sánchez, zal ongetwijfeld een déjà vu gevoel hebben gekregen. Ik had dat in ieder geval wel. Het lijkt erop dat Merkel een kompaan heeft gevonden in de Spaanse socialist Sánchez. Daarbij treedt Merkel, net als in 2015 toen zij met haar Wir schaffen das eigenhandig een migratiestorm veroorzaakte, weer buiten alle afgesproken Europese oevers.

Willkommenseuforie

Natuurlijk, onder druk van binnen- en buitenland is Merkel na de Duitse Willkommenseuforie van eind 2015, begin 2016 een andere koers ingeslagen. De omstreden EU-Turkije-deal werd met hulp van Mark Rutte en Frans Timmermans doorgedrukt. Nog belangrijker was dat enkele Balkanlanden zoals Hongarije hun grenzen sloten voor transitmigranten. Zo werd het probleem van de ongecontroleerde migratiestromen in ieder geval voor het moment iets beter beheersbaar. Hoewel de problemen nog steeds levensgroot zijn door de veel te grote stroom illegale migranten en nauwelijks inpasbare asielzoekers, met veelal een dubieus verhaal.

Minitop Merkel en Sánchez

De bedoeling van de minitop van Merkel en Sánchez was dan ook om tot een beperking van de migratiestroom van Marokko richting Spanje te komen. Spanje laat de migranten vooralsnog toe, in de hoop dat ze snel verder de EU intrekken. We moeten maar rekenen op snelle versterking van het krakende #wearehere legioen in Amsterdam. Voor de binnenlandse bühne in Duitsland worden maandelijks een paar asielzoekers vanuit Duitsland teruggestuurd naar Spanje, vermoedelijk om Horst Seehofer koest te houden. Maar zoals Die Welt gisteren berichtte zal de influx ook voor Duitsland per saldo toenemen.

Nicht funktionsfähig

Merkel en Sánchez hopen in onderhandelingen met de Marokkaanse koning Mohammed VI tot reductie te komen van de migrantenstroom. Merkel machtigde ter plekke Sánchez om die onderhandelingen te gaan voeren. Wat de overige EU-staten hiervan vinden, weten we niet. Dat Merkel hiermee net als met Erdogan in Turkije een vanuit democratisch opzicht nogal dubieuze figuur oppermachtig maakt, in casu de koning van Marokko, schijnt de Duitse bondskanselier en haar nieuwe ster Sánchez niet te deren.

Angela Merkel deed weer allerlei uitspraken die deden denken aan september 2015 toen zij eigenhandig en zonder acht te slaan op Duits én Europees recht de Dublin-bepaling dat asielzoekers moeten worden opgevangen in het eerste land waar zij zich registreren, overboord zette. Ook nu weer riep Merkel eenzijdig uit dat de Dublinbepaling “nicht funktionsfähig ist”.

Merkeliaanse migrantenquota

In één adem voegde Merkel daaraan toe: “Doch seien die Migranten ein Problem aller EU-Staaten, nicht nur eins der Ankunftsländer am Mittelmeer, sagte Merkel. Es gelte, ein faires Verteilsystem zu finden”.

Daarmee kwam de bekende Merkeliaanse aap weer uit de mouw. Hoewel bij de EU-migratietop van juni werd afgezien van verplichte migrantenquota en werd ingezet op opvang van migranten buiten de EU (het Sovereign Borders plan van de Oostenrijke premier Kurz) gaat Merkel weer solo. De afspraken die Merkel en Sánchez maakten hebben niet alleen een bilateraal Duits-Spaans karakter; ze hebben duidelijk de bedoeling de verplichte migrantenquota waar Merkel al sinds 2015 op aast alsnog dwingend op te leggen. Anders kan ik de woorden van Merkel niet interpreteren. Een beleid dat de EU in Oost en West heeft gespleten, maar Merkel is hardleers.

Bureaucratisch circus

Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat de altijd wollig pratende Duitse bondskanselier – die qua gedachtegoed is blijven steken in het Obama-Merkel-Hollande tijdperk – nog steeds de lakens uitdeelt in Europa, of dat tenminste probeert? Daarbij profiterend van de hybride structuur van de EU waar een enorm bureaucratisch circus is opgetuigd in Brussel onder de hoede van de veel te grote Europese Commissie, maar uiteindelijk de Europese Raad van regeringsleiders het laatste woord heeft in veel zaken. Omdat door de werking van de eenheidseuro – zie het interessante betoog van topeconoom Ashoka Mody onlangs in een interview van Martin Visser –  Duitsland oppermachtig werd in de Europese Raad, kon het gebeuren dat domineesdochter Angela Merkel zich steeds meer ging gedragen als de keizerin van Europa. Met alle gevolgen van dien.

Wir schaffen das

Natuurlijk was er in 2015 een acute noodsituatie in Syrië die humanitair optreden van de EU tot een noodzaak maakte. Tijdelijke opvang van oorlogsontheemden in de EU was waarschijnlijk onvermijdelijk op dat moment. Maar Merkel’s doldwaze Wir schaffen das als lokroep veroorzaakte een migratieramp, die zowel Europa als het Midden-Oosten en Afrika uit het lood heeft geslagen. Volgens de Britse migratieprofessor Paul Collier was er zonder Merkel’s Wir schaffen das nooit een Brexit gekomen.

Ook Duitsland zelf, na de Tweede Wereldoorlog een baken van stabiliteit, is ernstig ontworteld door Merkel’s eigenzinnige migratiebeleid. In sommige peilingen staat de “rechtspopulistische” AfD op de tweede plaats. De samenwerking tussen de onder Merkel centrumlinks geworden CDU en de rechtsconservatieve CSU van Seehofer, staat op het punt van breken. Enige bezinning daarover schijnt in het hoofd van Angela Merkel niet plaats te vinden, getuige haar optreden in Spanje.

Hoop op Kurz

Zoals ik heb gesteld in meerdere blogs heb ik veel hoop gevestigd op de Oostenrijkse kanselier Kurz, die er wijselijk het zwijgen toedeed na het minitopje van Merkel en Sánchez. Zeker is wel dat de as Wenen-Rome-Boedapest zeer kritisch zal kijken naar Merkel, die haar migratiehobby nu financiert via socialistische vrienden in Zuid-Europa.

https://twitter.com/jetpack/status/1028638020117905408

Sebastian Kurz is een groot politiek talent die een heldere visie en analytisch vermogen koppelt aan een groot politiek en diplomatiek vermogen. Hij doet dat veel beter dan de wat horkerige Duitse minister Horst Seehofer, die de afgelopen weken zakte in de Duitse populariteitspeilingen. Al gaven veel Duitsers hem inhoudelijk gelijk in zijn conflict met Angela Merkel over de migratieproblematiek.

In de visie van Kurz werken de EU-lidstaten samen in het bewaken van de buitengrenzen door een versterking van Frontex, maar blijven zelf verantwoordelijk voor hun immigratiebeleid. Niks migrantenquota. Helaas is Oostenrijk economisch geen grootmacht. Zolang Frankrijk en Nederland niet bijdraaien en Merkel blijven steunen in haar eigenmachtige optreden als keizerin van Europa – met Macron als hulpkeizertje – zal Sebastian Kurz geen ijzer met handen kunnen breken. Zo blijven wij vergeefs verlangen naar adequaat Europees leiderschap. Totdat de wal het schip keert.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
10 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ian
Ian
5 jaren geleden

Merkel kan niet zomaar haar gang gaan, daar moeten meerdere partijen mee instemmen. En daarmee komen we op het punt dat het immigratiebeleid gewoon goedgekeurd Europees beleid is, vastgelegd in document PE419.858v03.00 dd. 06-04-2009 van het europese parlement. 60 miljoen mensen moeten de komende jaren naar Europa verscheept worden om de vermindering van de beroepsbevolking op te vangen (?). Het is gewoon beleid beste mensen, uw liegende, zakkenvullende politici hebben er allemaal mee ingestemd, incl. de Christenpartijen, uw reguliere media zwijgt (wederom) als het graf. Straks niet zeuren “wir haben es nicht gewusst”.

ni28
ni28
5 jaren geleden

Het is weer zover, Duitsland regeert de EU en Europa en stort haar voor de derde keer in een ongeluk. Goed artikel, goed geredeneerd.

max
max
5 jaren geleden

Tolerantie en apathie zijn de laatste kenmerken van een stervende samenleving.
Was getekend.….Socrates, 250 v. Chr.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
5 jaren geleden

Spanje en de EU, dat is me wat. Spanje ontvangt een buitensporige netto 5 miljard per jaar. Dat kan doordat het een enorme zwarte economie heeft, waardoor de EU rekenmodellen niet kloppen. Dit vertegenwoordigt natuurlijk een bepaalde politieke waarde. De spanjaarden staan erom bekend dat ze bij elk EU besluit zitten uit te rekenen wat het hen oplevert. Teflon Sanchez is een vrijwel onbeschreven blad, dus daar glijdt voorlopig alle kritiek vanaf. Daar maakt Merkel gebruik van. Daarbij worden dealtjes gesloten, bijv. tussen Spanje, Griekenland en Duitsland, zonder andere landen zoals Nederland er bij te betrekken. Dat is pure machtspolitiek. Ik zie Teflon Macron nog niet bijdraaien in zijn steun voor Merkel. En Teflon Rutte ook niet. Zeker nu de bizarre Alt-Links storm wereldwijd nog steeds veel slachtoffers eist. Dan kijken de ‘gladde’ politici wel uit. Zo komt er te weinig politieke steun voor Kurz-achtige politici buiten Oostenrijk, uitgezonderd misschien in Duitsland en Italie. Het wordt tijd voor een grote anti-Merkel coalitie in de EU. Maar wie gaat die kar trekken? Seehofer? De Visegrad landen? Salvini, de doortastende minister van binnenlandse zaken in Italie? Het wachten is op een verdere ‘verrechtsing’ in sleutellanden en met name in Duitsland. Als Nederland nou eens wat intensiever aan de grens gaat controleren, misschien dat dat helpt. En een effectief terugkeerbeleid op poten zet, voordat ook dat helemaal gemonopoliseerd is door de EU.

Riet van Dongen
Riet van Dongen
5 jaren geleden

Geweldig stuk. Op mijn Facebook gezet.

karton
karton
5 jaren geleden

Goed artikel.
Hopelijk zijn we binnen niet al te lange tijd van deze nieuwe Duitse dictatorbevrijd !

Hans Varkevisser
Hans Varkevisser
5 jaren geleden

Uitstekend samengevat.

Der Ganzumsonst
Der Ganzumsonst
5 jaren geleden

Mevrouw Merkel is niet een entiteit die de EU naar haar hand zet, maar een product van de EU.

Ben Pakdee (@BenPakdee)
5 jaren geleden

Ik denk dat Spanje hieer buiten de Franse waard heeft gerekend, de gendarmerie is nogal fanatiek in het tegenhouden en terugsturen van illegale migranten, daarbij geholpen door de Pyreneeen.
De wal zal, ook in Spanje, het schip keren. Mischien moeten ze ook eerst 650,000 subsaharaantjes ontvangen….

10
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x