Van gas los

Nederland als de gekke Henkie van Europa

Gaswinningsplatform Noordzee

Titelfoto: Gaswinningsplatform Noordzee

In een moment van collectieve bewustzijnsvernauwing heeft de Haagse stolp besloten tot een verbod op het aansluiten van nieuwe woningen op het aardgas. Op stoom en kokend water ingaande op 1 juli aanstaande. Waarschuwingen van woningbouwcoöperaties en Bouwend Nederland etc. compleet negerend. Want het klinkt zo lekker duurzaam.

Blunder

Hoe deze politieke blunder van formaat tot stand kon komen, zal ongetwijfeld voer voor toekomstige historici zijn. Een tipje van de sluier oplichten kan ik wel. De roep door onze klimaatadepten om voortaan uitsluitend ‘duurzame’ of ‘energieneutrale’ woningen te bouwen, klinkt al wat langer. Een verplichting tot een gasaansluiting van die energie-neutrale nieuwbouw woningen zou daarmee in strijd zijn (hetgeen overigens aantoonbare onzin is, maar dat terzijde).

De VVD-woordvoerder ‘klimaat en energie’ in de Tweede Kamer (afkomstig uit en beïnvloed door het ‘groen’ liberale smaldeel Amsterdam), vond het afschaffen van de gas-aansluitplicht passen binnen het liberale gedachtegoed. En zo werd die aansluitplicht afgeschaft, waarbij niemand zich gerealiseerd heeft, dat het effectief een verbod op het aansluiten van nieuwbouwwoningen op gas impliceert. Toen die aap uit de mouw kwam, zou het terugkantelen daarvan leiden tot politiek gezichtsverlies. Een hausse aan vergunningsaanvragen die nog voor 1 juli moeten worden afgewikkeld is een eerste resultaat.

Afbouw gaswinning

Tegelijkertijd werd besloten tot de afbouw van winning uit het Groninger gasveld. Tel daarbij op dat aardgas in de klimaatideologie niet past binnen het wind- en zonnestroom-dogma én dat de warmtepomp-installatiebranche een prominente plaats aan de klimaattafels heeft. En zie daar, het mantra ‘van gas los’ en ‘allemaal aan de warmtepomp’, krijgt opeens momentum.

De beste manier om succes te hebben in de politiek, is het vinden van een menigte die ergens heen gaat en dan voorop te gaan lopen. Ongeacht de richting waarin, maar met het verstand op nul.

We hebben in Nederland de beste fijnmazige perfect onderhouden gasinfrastructuur ter wereld. Bovendien is gas – in tegenstelling tot wind- & zonnestroom – een energiedrager. Je kunt gas gewoon opslaan. Daarmee kun je gas op afroep gebruiken om stroom op te wekken, te verwarmen of als transportbrandstof voor bijvoorbeeld vrachtverkeer. Je wilt per slot van rekening de kachel aanzetten omdat het koud is. Niet omdat het waait of omdat de zon schijnt.

Meer verbruik

Draagt ‘van gas los’ dan bij aan minder energieverbruik? Nee, ook al niet, wel aan méér energieverbruik. In plaats van gas naar de CV-ketel (met een energierendement van 100%) te transporteren, transporten we straks met gas opgewekte elektriciteit (met een energierendement van maximaal 60%) naar de warmtepomp.

Duitsland bouwt om die reden miljoenen CV-ketels gratis om van laag naar hoog calorisch (Russisch) gas . Het Verenigd Koninkrijk heeft in de afgelopen vier jaar juist 6,2 miljoen woningen extra aangesloten op het gas.

Ja, maar de stroom voor al die warmtepompen wordt toch duurzaam opgewekt? Helaas, alweer mis. Om al die wisselvallige weersafhankelijke wiebelstroom te compenseren, gaan we nog méér gas verbruiken. Door het constant af- en opschakelen van de gascentrales implodeert het energierendement daarvan ook nog eens tot grofweg 40%. De ‘van gas los’-ideologie betekent in werkelijkheid dat we in Nederland tegen 2050 nog altijd jaarlijks 30 miljard kuub (vooral Russisch) gas gebruiken.

Voorraadbuffer

Zouden wij in Nederland opteren voor alleen wind- & zonnestroom (en dat is maar 20% van het totale energievraag), moeten we een vooraadbuffer aanleggen voor tenminste 14 dagen stroom (circa 4,5 TWh). De batterijen van grofweg 3 miljoen Tesla’s zijn goed voor één dag en ‘vraagsturing’ (de slimme meters) zou daar wellicht nog een halve dag aan kunnen toevoegen. Het importeren van stroom kan ook niet, wanneer het hier niet waait, waait het bij de buren ook niet. En ook de Noorse stuwmeren zijn vrijwel leeg op het moment dat wij de grootste buffervoorraad nodig hebben (2e en 3e week van januari).

We willen en kunnen dus helemaal niet ‘van gas los’, we willen van het Gronings gas los. En dat zijn twee verschillende dingen die door de klimaatadepten gemakshalve op één hoop gegooid zijn.

Lock-in

Juist wind- en zonnestroom zijn er de oorzaak van dat we met gas in een lock-in terecht komen. Aan de klimaattafels beginnen de groene goden zich dat nu ook te realiseren. Zonder gascentrales zijn wind- en zonnestroom een kansloze missie. Daarom is nu daar ‘groene waterstof’ als het nieuwe toverwoord geïntroduceerd. Je moet toch wat om bij de subsidieruif te kunnen en uw belastinggeld te verdelen onder de genodigden.

Utopie

Waterstof als energiedrager zal ook een utopie blijken, maar wel een extreem dure utopie. De energiedichtheid per kilo van waterstof is weliswaar extreem hoog, maar in volume extreem laag. Waterstof als energiedrager verdraagt zich slecht met de basale wetten der natuur, de energieverliezen liggen zo rond de 70%. Een meer uitgebreide toelichting waarom waterstof niets zal bijdragen aan de oplossing van een energieprobleem vindt u hier.

Aardgas is schoon, goedkoop en in Nederland perfect te transporteren. Gas raakt ook niet op, we hebben wereldwijd nog voor honderden jaren aan voorraden. Er is geen enkele noodzaak of urgentie om in het voetspoor van de klimaathype nu opeens van aardgas als transitie brandstof af te zien. Verder is het mogelijk om zelf aardgas duurzaam (100% CO2 vrij) te produceren, het opwerken van zogenaamd biogas naar ‘groen gas’. Moet je alleen niet het gasnet gaan opgraven.

Brisante kosten

De kosten van deze ‘van gas los’-modegril zijn brisant hoog. Alleen al voor de woningen in de sociale huursector worden die becijferd op €108 miljard. En dat is nog geen derde van het totaal aantal woningen. De terugverdientijden van dit soort investeringen zijn dermate lang, dat zelfs sloop van die woningen vaak economisch een beter alternatief is.

Wanneer het de Haagse politici ernst is met de energietransitie, dan moeten zij de volgende generatie kerncentrales op de politieke agenda zetten. In 2020 komt er in Rusland een hybride Thorium demonstratiecentrale on grid met als brandstof kernafval.

Totdat die nieuwe generatie kerncentrales commercieel beschikbaar is, kun je beter een perfect onderhouden gas-infrastructuur benutten. In plaats van het verzanden in duurzame ‘van gas los’-retoriek. Zo niet, dan wordt Nederland de gekke Henkie van Europa. Een bananenrepubliek in opbouw.

Over de auteur

Gert-Jaap van Ulzen
Gert-Jaap van Ulzen
Liberaal nuchtere Fries, Ondernemer & heuristische positivo. Duurzaam is het pas onder de groene streep.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
15 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
André van den Berg
5 jaren geleden

Ik hoop vurig dat dit artikel de groenverdwaasden zal bereiken, als je gelooft in een antropgene klimaatverandering -dat doe ik dus niet-, neem dan de juiste maatregelen, investeer in thorium of kernfusie, dat is langetermijndenken, regeren is toch vooruitzien?

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
5 jaren geleden

Sinds de val van de muur in 1989, nu bijna 30 jaar geleden, is de wereld in nieuw vaarwater terecht gekomen. In eerste instantie werd gedacht aan een vreedzame wereldwijde eindoverwinning van de liberaal-democratische orde, maar bij nader inzien blijken klimaatverandering en de onverminderd groeiende miljardenbevolkingen van Islam, China en Afrika roet in het eten gooien. Er is één simpel argument tegen thoriumcentrales, nl. dat ongelimiteerde energie voor een nog langer uitstel van het beperken van bevolkingsgroei zal gaan zorgen. Zoals wel vaker moet er op meerdere fronten worden gewerkt. Minimalisering van migratie naar het Westen maakt daar deel van uit. Daarnaast dient het economisch leegzuigen van het Westen door China en het sociaal-cultureel lamleggen van het Westen door de Islam een halt moeten worden toegeroepen. Er is zeer zwaar weer op komst. Tijd om ons daar tot het uiterste op voor te bereiden. De totale herinrichting van de energiemarkt op een manier die leidt tot maximale besparing is daarin een absolute topprioriteit. Het ontnuchterende opiniestuk van Van Ulzen ‘Van gas los: Nederland als de gekke Henkie van Europa’ kan binnen een dergelijk breder kader uitstekend ingepast worden.

Piet Karbiet.
Piet Karbiet.
5 jaren geleden

Mileuvriendelijke Stadsverwarming, ook zo iets. je moet het hier verplicht afnemen via monopolist Nuon. Hoezo, vrije energiemarkt? Het is restwarmte, tweedehands energie. Toch betalen de bewoners gemiddeld € 300 per jaar te veel voor deze groene energie, heeft de Consumentenbond uitgerekend. Je kunt er ook niet compleet van af, je blijft betalen voor de aansluiting. Het Zweedse energieconcern Vattenfall, de eigenaar van Nuon, draait al jaren miljoenenverliezen. Wat een gaaf land.

Kees mastenbroek
Kees mastenbroek
5 jaren geleden

Dit artikel gaat de groenverdwaasden in Den Haag echt bereiken, echt waar, daar zorg ik wel voor ! 🙂

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
5 jaren geleden

Enkele toevoegingen op mijn reactie hieronder: 1. de thoriumreactor (of een vergelijkbaar energiesysteem) moet strategisch worden ingezet en niet als totaaloplossing voor al onze problemen. 2. de consequenties voor beveiliging (defensie) en vrijheid in het algemeen moeten goed worden doordacht, ook in geopolitieke en partijpolitieke zin. 3. over partijpolitiek gesproken: zijn er partijen in Nederland (en daarbuiten) die in staat zijn hier nuchter over na te denken?

Juanito
Juanito
5 jaren geleden

De prutsers in Den Haag nemen door lobby- en deelbelanggroepen voorgekauwde, besluiten die vervolgens in “wetgeving” worden omgezet, met de suggestie dat dit het “algemeen belang” zou zijn. De burgers echter, wordt niet gevraagd. Stond het gasafsluitingsbesluit in één van de verkiezingsprogramma’s? (Voor wat dat waard is)
Nederland en haar bewoners worden verkocht aan elke malloot die toevallig voorbij komt in Den Haag.

Juanito
Juanito
5 jaren geleden

De bio-kabouters in regering en parlement hebben kennelijk geen idee wat de gevolgen zijn van hun keuze deze doodlopende energie weg in te slaan.
Leve de ideologie vóór het gezonde verstand. Hoera!

Hieronder een zeer inzichtelijke uiteenzetting van Hans Werner Sinn, maar kennelijk intellectueel gezien wat te hoog gegrepen voor de groene maffia ideologen.

https://youtu.be/rV_0uHP3BDY

Peter Steenkamp
Peter Steenkamp
5 jaren geleden

China is ook begonnen met het bouwen van 2 thorium centrales in de Gobi woestijn, die in 2020 klaar moeten zijn:

http://www.scmp.com/news/china/society/article/2122977/china-hopes-cold-war-nuclear-energy-tech-will-power-warships

Voor een introductie op thorium energie raad ik deze documentaire aan:

Thorium remix 2011

Thijs Hoop
Thijs Hoop
5 jaren geleden

Helemaal mee eens. We hebben nog wel tot het jaar 2100 genoeg aardgas. Er is nu geen enkel argument om van het aardgas te gaan. Wij hebben Slochteren en ook nog veel kleinere velden in het Noorden. Wij verkopen ons gas. Ongeveer de helft aan het buitenland. Shell gaat weer meer LNG produceren en dat gaat vooral naar Japan, China en Korea. Een nieuwe fabriek wordt gebouwd in Canada voor LNG, kosten 14 miljard.
(Telegraaf)
Waarom zou Slochteren dicht moeten? Dat aardgas kost bijna niets meer.(afgeschreven.)
Met de opbrengst van deze miljarden kan heel Groningen wel verbouwd worden. Dat geeft nog eens een geweldige impuls voor het Noorden. Bijj de aardschokjes is niemand omgekomen, dus het aardgasgeld kan alle narigheid oplossen.
Stel dat we morgen niet meer gas verbruiken, is dan de wereld gered?
Wij zijn dan honderden miljarden kwijt en de CO2 uitstoot in de wereld is NIET minder geworden en de temperatuur op aarde is misschien wel lager.
Wel olie winnen met heel veel kosten en geen gas produceren zonder dat het ons een cent kost. (ontdekt in 1959) Hoe dom kun je zijn???

trackback

[…] ook andere OpinieZ-artikelen over het falende klimaat- en energiebeleid: Kees de Lange, Gert-Jaap van Ulzen en Johannes […]

trackback

[…] kunnen besparen. Daarnaast worden huiseigenaren tot het maken van hoge schulden gedwongen als het gasverbod wordt […]

trackback

[…] euro’s per huishouden in de schulden jagen, door het zogenaamde gasverbod. Ook op OpinieZ is hierover geschreven. Het akkoord gaat in zijn totaliteit honderden miljarden euro’s kosten en is ontdaan van […]

Anton
Anton
5 jaren geleden

Hmmm, bij het verbranden van 1M3 aardgas komt ongeveer 1,8 kg CO2 vrij.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardgas
Het probleem is dat we electriciteit niet kunnen opslaan. s’Winters kunnen we in Nederland gewoon niet voldoende electriciteit produceren om aan de vraag te voldoen. Waarschijnlijk zal dit in de verdere toekomst wel opgelost worden, maar dan moeten wel de energiemonopolisten van dit moment voorbij gestoken kunnen worden. Die zullen hier niet erg blij mee zijn.

Anton
Anton
5 jaren geleden

Persoonlijk denk ik, dat mocht de mensheid het halen, dat de zon het antwoord zal zijn op deze problemen. Voor iedereen toegankelijk en onbeperkte energie de komende miljoenen jaren.

Anton
Anton
5 jaren geleden

Het probeem van een centrale is, en het woord zegt het al, het is gecentraliseerd. Dus in de handen van monopolisten die geen concurrentie dulden. Het gaat tenslotte om geld en macht.
Je bent als klant dus volledig overgeleverd aan de nukken en grillen van de leverancier, zoals we zien in de oliesector, die ook sterk gecentraliseerd is.
Het zoeken naar alternatieven wordt overduidelijk tegengewerkt en alleen als het niet anders kan, zoals in dit geval omdat er steeds minder van is en het gebruik van energie toeneemt, met mondjesmaat toegepast met zonnepanelen en windmolens.
Als we kennis en technologie focussen in het gebruik van energie die direct van de zon komt zijn we van alle ellende af. De zon is van iedereen die er handig gebruik van maakt.

15
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x