Ik houd van benzineauto’s, vlees en verre vakanties. Nou èn?

Klimaatgedram alleen overtuigt niet

Titelfoto bij artikel Ik houd van benzineauto's, vlees en verre vakanties. Nou èn? Robert raupach opiniez

Foto:


De stikstofcrisis in Nederland is momenteel het speerpunt van de klimaatalarmisten. Maar daarachter schuilt natuurlijk het grotere issue van natuur en klimaat. Na opnieuw een alarmerend IPCC-rapport met een hoop geroep om urgente actie levert Robert Raupach een nuchtere kijk op dit polariserende vraagstuk. Overtuig mensen in plaats van ze te bestoken met klimaatgedram.

Deze witte man is een oude millenial, rijdt in een auto met verbrandingsmotor en eet ontzettend graag vlees. En daar bovenop wordt mijn huis ook nog eens verwarmd door gas, evenals mijn fornuis. Als klap op de vuurpijl ga ik met plezier minstens één keer per jaar met het vliegtuig op vakantie naar een ver oord. Volgens de maatstaven van de woke elite en Generation Z ben ik waarschijnlijk een klimaatontkenner en vastgeroeste afgeschreven conservatief. Maar ik weiger me daarvoor te schamen, ook al roepen deze alarmisten nu de klimaat-Apocalyps uit. En waarschijnlijk heb ik mensen als Felix na het typen van deze inleiding weer een nieuwe lading klimaatstress bezorgd, sorry jongen.

 

Einde van de wereld

De afgelopen decennia heeft de wereld volgens velen al menigmaal aan de rand van de afgrond gestaan. Maar zoals u heeft gemerkt: elke keer heeft de aarde het overleefd. Ik denk dan aan de Koude Oorlog in de jaren vijftig en de Cubacrisis vlak daarna, het plaatsen van NAVO-kernwapens in Europa, maar ook aan het ongeluk in Tsjernobyl, zure regen, het gat in de ozonlaag of het corona killervirus. We hebben al die voorspelde eindes der dagen kunnen overwinnen dankzij wetenschap, vooruitgang en gezond verstand.

 

Vroem

Een mooi aspect van de klimaatdiscussie – en direct metafoor met een dubbele bodem – vind ik altijd het zogenaamde mobiliteitsvraagstuk. Na een lange werkdag tot in de avonduren wil ik tijdens mijn route naar huis niet afhankelijk zijn van een dertig minuten durend verblijf achter een verlaten donker tankstation bij een laadpaal. En dan heb ik het nog niet eens over de gatenkaas aan dekking van zulke oplaadstations als je de landsgrenzen van Nederland overgaat. Overigens voldoet mijn benzineauto, die nog geen jaar oud is, aan de nieuwste milieu-eisen.

 

Dubbele standaard

Hoe staat het eigenlijk met de milieu-standaarden in de kobaltmijnen van Congo waar een zeer belangrijke grondstof van accu’s door kinderhanden wordt gedolven? Behalve dat het werken in die mijnen onveilig is voor kinderen en volwassenen en enorm vervuilend voor het milieu, zorgt het ook nog eens voor aangeboren afwijkingen van nakomelingen van de mijnwerkers. Er moet haast gemaakt worden met de bouw van uiterst veilige en hoog efficiënte kerncentrales, anders is door het tekort aan netcapaciteit en stroom de weg van elektrificatie van het wagenpark een doodlopende. Zowel praktisch als moreel.

Zeg minister Jetten, wie krijgt er stroom bij onvoldoende netcapaciteit?

 

Welvaart

Onze huidige welvaart is stapsgewijs en door hard werken van mensen zoals mijn en uw ouders en grootouders opgebouwd. En nu worden we geacht om onze reserves voor de oude dag te steken in warmtepompen, geïsoleerde muren en e-auto’s. Sowieso wordt die oudedagsvoorziening steeds onzekerder. De nieuwe generatie werkenden vindt 28 of 32 uur in de week wel genoeg. Alleen leveren zulke werkweken niet voldoende op voor de pensioenpotjes. Hopelijk zijn er over een tiental jaren überhaupt nog genoeg werkenden die de pot spekken in een land, dat alleen maar van zon en wind wil leven en waar industrie en ambacht zijn vertrokken naar landen waar energie wél betaalbaar en levering zeker is.

 

Innovatie

Wij menen dat landen, zoals bijvoorbeeld India en Brazilië, van Europa – met Nederland als braafste jongetje van de klas – moeten leren hoe om te gaan met klimaatverandering. Hoe arrogant is het om van die mensen, die slechts een fractie van onze welvaart hebben bereikt, te eisen dat zij fossiele brandstoffen opgeven. Bijna 20% van de kinderen in India lijdt honger. Deze kinderen worden alleen geholpen met economische en technologische vooruitgang en die kan momenteel vooralsnog exclusief bereikt worden met olie, gas en kolen. Sinds de industriële revolutie is gebleken dat economie en wetenschap bijna elke vooruitgang mogelijk maken – als je ze maar genoeg tijd geeft. Ik doel natuurlijk op de ontwikkeling van de katalysator, CO2-verminderende technologieën, kernfusie, waterstof en ga zo maar door.

 

Van drang tot dwang

De grote massa aan burgers handelt verstandig als het doel logisch en aantrekkelijk is; een goed voorbeeld hiervan is de daling in het gas- en elektriciteitsverbruik na het uitbreken van de Oekraïne-oorlog. Natuurlijk was dit voor velen financieel gedreven, maar het heeft ook tot bewustwording geleid over het verstandige gebruik van grondstoffen. De politiek moet noodzakelijke doelen stellen, maar mag geen wegen voorschrijven of zelfs verbieden. Verplicht van het gas af, verbieden van brandstofauto’s, reclameverbod voor vlees. Politieke onmacht die zoekt naar repressie in plaats van de helpende hand naar de burger uit te steken. Die helpende hand moet wel uit meer bestaan dan het strooien met Tesla-subsidies voor mensen die het geld niet nodig hebben en de staatskas onnodig uithollen.

 

Geduldig zoeken naar consensus

Beste klimaatactivisten, Extinction Rebellion straatplakkers en aanhangers van de profeet Greta, ik ken jullie gevoel als geboren ongeduldig mens. Oudere generaties waren ooit ook zo ongeduldig als jullie nu. Denk bijvoorbeeld maar terug aan de protesten tegen de Vietnamoorlog, de ‘68ers in Duitsland en aan Woodstock. Maar ook zij hebben geleerd dat veranderingen tijd kosten. Veel tijd. Niemand hoeft zich te verantwoorden om volgens zijn eigen overtuiging te leven.

En niemand mag zomaar insinueren dat de ander niet geeft om de natuur en het klimaat, alleen omdat je een andere manier van leven hebt. Ook mensen als ik geven wel degelijk om de toekomst. Overtuig me in plaats van te drammen, zoek meerderheden en vertrouw op innovatiekracht in plaats van verplichtingen of verboden. Luisteren, argumenteren en mensen meenemen is de sleutel.

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
39 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het lijkt mij dat de logica van dit artikel leidt tot nog een volgende conclusie: het is niet de bedoeling dat er discussie plaats vindt.
Discussie zou namelijk op tal van punten de argumenten van de klimaatdrammers onderuit halen.
Het zou de macht die de klimaatdrammers naar zich toe willen trekken, uit hun handen nemen.
Want het gaat om macht. Het gaat niet om klimaat, niet om CO2, niet om de zeespiegel, niet om biodiversiteit, niet om stikstof.
Eco-communisten als Baerbock in Duitsland willen dat we naar een samenleving als Kenya toegaan. Deze mensen willen rijkdom verdelen, dat is het echte doel. De rest is een rookgordijn, bedoeld om de mensen bezig te houden.

cor
cor
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens mij is er nu een groot verschil bij toen dan bedoel ik de Vietnam oorlog, Woodstock. In die tijd werd er nog wel gediscussieerd over de onderwerpen door voor en tegenstanders, en was de wetenschap nog niet gekocht, maar wetenschap zoals wetenschap bedoeld is.
Tegenwoordig mag er geen tegenspraak op het narratief zijn, wanneer je dat wel doet wordt je gedemoniseerd en als brenger van fake news weggezet enz.
Hetzelfde geldt voor vrijheid van meningsuiting dit mag heden ten dage ook niet meer.
En ja de voorspellingen over het vergaan van de aarde is van alle tijden. Zolang er schrift bestaat worden deze voorspellingen gedaan. Het wordt nu alleen maar groter gemaakt doordat internet beschikbaar is waar alle onheil als een zondvloed over de gebruikers wordt heen gegooid.

J-P
J-P
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  cor

Als het zo doorgaat met de teveel mensen hier in Nederland c.q. Europa gaat het uitdraaien als De toren van Babel c.q. Babylonische spraakverwarring. En dan gaat het goed mis, is nu al op gang

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  cor

Het einde van een beschaving kun je ook zien als het einde der tijden. Groepen mensen blijven bestaan en in de loop van de tijd ontstaat een nieuwe beschaving met nieuwe kansen. Misschien een soort van evolutie.
Er zijn al vele beschavingen geweest die hun kans hebben gehad, maar helaas. Wat is het, wat een beschaving doet instorten?
We hoeven alleen maar om ons heen te kijken.

Een andere vraag die zich voordoet, is hoe overleeft een beschaving? Hoe overkomen we de problemen die zich nu voordoen? Is het onvermijdelijk dat beschavingen uitsterven?
Hoe ziet een beschaving er uit, die overleeft?

Cor
Cor
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Anton, tip lees het boek Homo Sapiens daarin wordt duidelijk gemaakt dat een beschaving zich aanpast aan de situatie. Dit is al 70.000 jaar zo zo lang de Homo Sapiens bestaat. Adaptie komt na een revolutie.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Ik heb het boek niet gelezen, maar ik wel iets over de gedachtes van de schrijver daarover. Frappant dat u daarover begint.
Ik ben het wel en niet met hem eens over een aan aantal zaken.
Maar ik zit dan ook wat verder in de mist.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Overigens neem ik aan dat u het boek Sapiens bedoelt.

cor
cor
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ja klopt, en ik heb dezelfde bedenkingen over de schrijver

Aalt
Aalt
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Cor

De aarde bestaat nog maar 6000 jaarz

Kees
Kees
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  cor

Er is wel een overeenkomst met de tijd van het communisme. De beroepsverboden komen er weer aan. Mensen met andere meningen over woke en klimaat dreigen hun baan te verliezen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het ‘redden’ van het klimaat zal meer kwaad dan goeds opleveren en de impact op de samenleving die steeds drukker wordt zal mensen tot waanhoop drijven. Deze aanslag op de samenleving kan nooit op democratische wijze vervult worden en het zal de dictatuur zijn die tot geweld zal leiden.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

ja, dat moet haast wel zo gaan. Ik voel mij buitengewoon onbehaaglijk in de samenleving van nu. Ben nu 65, mijn partner 70 jaar. We hadden een plan gemaakt om na ons werkzame leven de mogelijkheid te hebben ons huis te verkopen, resterende hypotheek af te betalen en een seniorenwoning te huren op het moment dat wij daar aan toe zijn en dan het geld wat we dan hebben als kinderloze ouderen te besteden aan wat leuke dingen zolang dat nog kan en aan het zo lang mogelijk zelfstandig en mobiel blijven. Ons huis voldeed zoals het nu is met het kostenpatroon wat er was, maar als we door excessieve verhoging van energierprijzen en dwang van dure investeringen gedwongen worden dat zuur verdiende geld in een energietransitie te stoppen waar wij amper/niet meer van profiteren, dan voel ik mij genept door de overheid die mijn geld wil hebben die die de energiemaatschappijen hun miljarden laat verdienen over de ruggen van de klanten die geen keus meer hebben. Dit voelt NIET goed.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Wij hebben een soortgelijke geschiedenis. Na onze pensionering wilden wij ook van rijtjeshuis naar een appartement verhuizen met oog op ev. medische problemen later maar alles is precies toen verkeerd gegaan incl. exploderende huizenprijzen zodat zonder extra hypotheek van minstens een ton niets meer kon. U bent dus niet alleen en ik ook niet. Slachtoffers genoeg waarschijnlijk. Zo eerst belandde ik in Nederland na de inval van de Russen in Tsjechië en nu kan ik niet verhuizen zonder achteruit te gaan. Dat is het leven.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

In de gemeente waar we 20 jaar geleden woonden werden bestemmingsplannen aangepast en wij werden gedwongen om onze vrijstaande bungalow in het polder landschap te verkopen. In het westen was er geen vergelijkbaar huis voor het geld, dat ons huis in verkoop opbracht. Wij zijn naar Drenthe verkast en het bevalt ons buitengewoon goed.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Soms moet je het ver zoeken maar niet iedereen kan dat opbrengen.

Peter109
Peter109
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Aan de conclusie uit het artikel dat niemand zich hoeft te verantwoorden omdat hij of zij een andere kijk heeft op het klimaatverandering probleem, hebben de milieu bewuste progressieve medeburgers, milieu organisaties en geobsedeerde politici geen boodschap. Verwijten dat je een klimaatontkenner en milieu vervuiler bent liggen voor in de mond.

Mijn vrouw en ikzelf rijden al jaren in twee forse benzine auto’s uit de jaren zeventig en rond de eeuwwisseling. Ze zijn niet de zuinigste auto’s maar omdat we niet bezuinigen op het onderhoud blijven ze rijden. We hebben daarentegen in onze woning in allerlei milieu besparende maatregelen geïnvesteerd en ons energie verbruik teruggebracht tot een kwart van een decennia geleden.

Toch vinden die milieu bewuste accu auto rijders dat wij met onze auto’s milieu vervuilers zijn.
Dat vraag ik me dan af.

Uit diverse berekeningen blijkt de de milieu belasting om een nieuwe accu auto te maken overeenkomt met 60 tot 80.000km in een conventionele auto. In bijvoorbeeld de tijd dat mijn auto op de weg is hebben mijn milieu bewuste vrienden iedere 4 a 5 jaar een nieuwe auto’s gekocht of geleast. Dat komt neer op een equivalent van totaal 500.000 tot 700.000 km milieu belasting zonder dat ze een meter gereden hebben. Dat de accu auto door het hoge eigen gewicht en dito acceleratie vermogen veel fijnstof in het milieu brengt wordt gemakshalve vergeten.

Net als bijvoorbeeld de stikstof en energietransitie crisis worden feiten, argumenten en publicaties die niet in het links progressieve milieu plaatje passen genegeerd en weggemoffeld. En dat leidt tot theoretische eenzijdige milieu maatregelen die los staan van de werkelijkheid en het in het beste geval het milieu niet verder belasten en/of verplaatsen naar elders.

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter109

De redenering gaat niet helemaal op, want als de stekker-bolide wordt ingeruild zal die auto daarna evengoed nog aan het verkeer deelnemen.
Keerzijde is dat die uitstootvrije auto’s nogal eens stroom betrekken die wordt opgewekt in fossiele centrales, of zelf door middel van houtkap, dat we eufemistisch betitelen als biomassa.

De misvatting van die stekkerbolide is inderdaad, dat die niet uitstootvrij is, maar dat die de uitstoot verplaatst.

Peter109
Peter109
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Mee eens als je de ‘afschrijving’ van fabricage milieu belasting zou berekenen over de economische/ technische levensduur van de stekker auto.

De fabricage milieu belasting heb ik aan de eerste 4 a 5 jaar toegerekend. Mede omdat een tussentijdse vervanging van het accupakket, indien deze niet een autoleven mee gaan, ook milieu belasting geeft. En dan is er nog de milieu belasting van het recyclen van de stekkerauto

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Peter109
Daan van der Keur
Daan van der Keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ga in de meivakantie heerlijk op mijn benzinemotor naar Kroatië en ga daar zwaar van genieten na 4 jaar droog staan. Ik ga daar heerlijk eten en mooie motorritten maken. Voor mij kunnen ze allemaal de boom in met hun klimaatgedram. En als het te gek wordt in Europa dan stap ik kop mijn motor en kom nooit meer terug.

J-P
J-P
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zeker laat de mensen wat ze willen doen, dat betuttelen van regering ’s wege slaat nergens op. Het zou beter zijn dat er iets werd gedaan aan het te, letterlijk te veel mensen. Nederland zit vol;, je kunt ze hier niet helpen, alleen in hun eigen land. Maar ze komen hier om dat het gratis geld is. Sommigen gaven het toe in een TV uitzending , en van anderen krijg je een dikke vinger, als wij dit publiekelijk doen krijgen wij een boete, maar hun niet. Ik eet liever een stuk vlees, dan dat nep, rook graag dus laat die mensen hun leven leiden zoals ze willen.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Gefeliciteerd. Sinds vandaag heeft India China ingehaald als land met de meeste inwoners. Het is legitiem dat landen ook naar de Westerse standaard mogen streven. Maar moet tegelijkertijd de Nederlander dan maar aan de bedelstaf voor het klimaat? Met peperdure energie, voedsel, zorg, huisvesting en tax dit en dat? In 20 jaar van 16 naar 19 miljoen inwoners. Daar kan geen stikstofplan tegenop. Begin maar met de bevolkingsgroei en een stop op immigratie. De rest is waanzin.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Dat India China inhaalt, is niet zo moeilijk omdat de bevolking van China aan het krimpen is door te weinig geboortes en een sterk verouderende bevolking.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dit proces is ook in Nederland aan de gang bij de autochtone bevolking waar het aantal geboortes, door allerlei oorzaken, ook terugloopt.

Piltdown
Piltdown
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dat je je zelf als blanke man “wit” noemt geeft al aan hoe sluipend de hersenspoeling van het deugvolk in zijn werk gaat. Kwestie van tijd voordat je elektrische rijdt, vegetarisch eet en een fietsvakantie in Drente doet.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Piltdown

Voel me geschoffeerd wanneer wit ipv blank wordt gebruikt. Woon in Drenthe en zit niet op die massale vakantiegangers te wachten.

J-P
J-P
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

O ja, ze willen alles elektrische, maar ze weten niet hoe ze alle accu’s moeten recyclen en vergeten ook de kinderarbeid die er mee gemoeid is. Want het zijn wel kinderen die de zeldzame stoffen delven omdat volwassen het niet kunnen. Maar daar hebben onze klimaat frieken het niet over

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  J-P

Voorlopig, misschien vinden ze in de toekomst een alternatief, is kernenergie een oplossing voor de energie schaarste. Helaas is discussie over kinderarbeid, recycling accu’s, vervuilende zonneparken en windmolens bij klimaat activiteiten not done.

Jack van Soest
Jack van Soest
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Prima artikel, zou het zelf geschreven willen hebben 🙂

Sailor1
Sailor1
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Begin met het onder ogen zien van het basisprobleem: de (veel te) snel groeiende wereldbevolking.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Sailor1

ja, dat is wel het basisprobleem.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Sailor1

Nou ja wereldbevolking:
De bevolking van ‘zwart’ (subsahara) Afrika groeit elk jaar met ongeveer 40 miljoen.
De bevolking van de islamitische wereld van Marokko tot Pakistan groeit elk jaar met ongeveer 20 miljoen.
In de rest van de wereld is er bijna geen groei op basis van het kindertal, maar doordat mensen langer leven. Er is dus geen groei van het aantal individuen per cohort, maar een toename van het aantal cohorten (jaargroepen).

Pleun
Pleun
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Herkenbaar en zo mee eens!

Vlierbloesem
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Werk in een uranium mijn is ook niet gezond, helaas.

J-P
J-P
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Vlierbloesem

Zeker niet voor die kinderen die daar voor worden ingezet alleen maar voor luxe!!!!!!

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Een hele aardige jongen, die Robert, maar grenzeloos naïef. De klimaatdrammers bestaan bij de gratie van de overheid omdat zij deze voor hun karretje kunnen spannen. Het gaat al heel lang niet meer over ‘goed bestuur’.

De Wet verplaatsing bevolking is kort geleden aangenomen. Deze wet maakt het mogelijk om je uit je huis te zetten, of je te dwingen bv asielzoekers op te nemen en te voorzien van drank en spijs. Dat lezen we onder artikel 7 van die wet. Uiteraard kan dit alleen bij bijzondere omstandigheden. Maar, zoals we geleerd hebben, zijn bijzondere omstandigheden slechts een pandemie van ons verwijderd.

You will own nothing.
En je zult leven in een 15 minuten stad die je niet kunt verlaten, waar je insecten eet en gerecycled rioolwater drinkt.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

U benoemt het keihard, maar ik vrees dat we er nog niet erg ver van verwijderd zijn.
Een nieuwe crisis is op afroep beschikbaar, liefst een waar we als burger geen vinger achter krijgen of waar of niet waar.
Als je kijkt waar de elite hun miljoenenvilla’s gebouwd hebben, zal het met de zeespiegelstijging ook nog wel meevallen.
Angst is alleen bedoeld voor het plebs, die moeten terug in de onderworpen stand.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is ANGST.

Angst voor droogte, angst voor te veel water, smeltende ijsbergen, stikstof, CO2, zure regen (oeps, dat is oud), het rode gevaar, het gele gevaar, oorlog daar = oorlog hier?
Angst voor van alles en nog wat.
ALLES wat bedacht kan worden om ANGST erin te krijgen.

Tot het chronisch is:

CHRONISCHE ANGST

“Chronische hevige angst kan leiden tot een ernstige verstoring van het normale gedrag, een gegeneraliseerde angststoornis. Een dergelijke verstoring van de “normale” angst kan leiden tot posttraumatische stressstoornis (PTSS) en paniekstoornis. Chronische angst kan onder andere veroorzaakt worden door cultuur, GELOOF. POLITIEK, OORLOG EN …… MEDIA”
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gegeneraliseerde_angststoornis

De amygdala is dan ontregeld! Het is nogal wat!
https://nl.wikipedia.org/wiki/Amygdala

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Robert Long van lang geleden “Allemaal angst” luister nog maar eens goed naar de tekst.

J. C. Th. Köhler
J. C. Th. Köhler
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Deze witte man is een oude millenial…”
Mag ik hier uit afleiden dat Raupach blank is?

39
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x