Weglopen, wegpesten en wegblijven

De staat van onze democratie op weg naar 15 maart

Titelfoto bij artikel Weglopen, wegpesten en wegblijven Robert raupach opiniez

Titelfoto: Verkiezingsposters Leiden ©️Opiniez.com

Dreigen met een partijverbod, weglopen uit vergaderingen of een heel verkiezingsdebat opblazen. Weglopen voor je verantwoordelijkheid in plaats van met elkaar in gesprek gaan. Dat is de staat van onze democratie anno 2023. Robert Raupach waarschuwt voor deze zorgwekkende signalen voordat dit ondemocratisch gedrag het nieuwe politieke normaal wordt.

Er waren diverse triggers om weer eens in de pen te klimmen, waaronder het nieuwsbericht “Huilende raadsleden na bijdrage Forum over genders” over de gemeenteraad van ‘mijn’ stad Arnhem. Over de inhoud van de bijdrage van het betreffende raadslid kunnen op zichzelf nog flink wat columns gevuld worden. Daar gaat mijn betoog van vandaag niet over. Waar het wel over gaat zijn de sterk toenemende antidemocratische trekken, die een aantal partijen en personen steeds minder verhuld laten blijken. De gelijkgeschakelde media laten zich weer van hun makke kant zien en ook de meeste burgers lijken het schouderophalend te laten gebeuren. Niets zeggen is instemmen.

 

Gendergedram

Wat gebeurde er nou eigenlijk in de Arnhemse gemeenteraad wat zo erg was dat enkele raadsleden blijkbaar huilend door de gangen dwaalden, naarstig op zoek naar een GGD-loket voor een acute interventie? Okay, dat laatste is wat overdreven, maar het voorval blijft natuurlijk volstrekt waanzinnig. Forum-raadslid Luursen uitte zijn mening over het vergoeden van het wijzigen van het geslacht in identiteitsbewijzen. Overigens wel een prangend issue, in een gemeente die op nummer 5 van 344 gemeentes staat als het gaat om criminaliteit en met een 25e plek in een ranglijst van 32 gemeenten met meer dan 100.000 inwoners als het op financiële gezondheid aankomt.

https://twitter.com/symph0ny3/status/1626243530019467266?s=61&t=EHOuQNz-tkxAlAM7eCiaHw

Luursen nam het standpunt in dat het eens afgelopen moest zijn met het activistische gendergedram. Zijn goed recht om dat te uiten. Het is schier onwerkbaar om dingen niet te mogen zeggen in het politieke discours, alleen omdat iemand gekwetst kan raken. Bewust erop uit zijn om te kwetsen mag natuurlijk nooit het doel zijn, laat ik daar helder over zijn. Natuurlijk was D66 de eerste partij die opriep om de zaal te verlaten en samen met GroenLinks en de PvdD liepen de fractieleden ook daadwerkelijk weg uit het debat. Deze beroepsgekwetsten menen hiermee een statement te maken, maar inhoudelijk voegt het niets toe aan het debat. En dat is nou juist waar je het verschil mee moet maken in een democratie: met argumenten.

 

Jengelen

Burgemeester Ahmed Marcouch vatte het trieste gebeuren treffend samen: “Dat een raadslid blijk kan geven van zijn ideeën. Wat een ander daar ook van vindt. We moeten ideeën met ideeën bestrijden. Dat is hoe democratie werkt.” Helaas denkt niet iedereen daar zo verstandig over. Kinderachtig jankballen in plaats van het gesprek aangaan, puur omdat iemands standpunt niet in jouw ideologie past. Van repliek dienen? Welnee, de vingers in de oren steken en jengelen maar. Nogmaals: het ging eigenlijk om het vergoeden van de kosten van een ID-document…

 

Dictatuur66

Doorfilosoferend op het bovenstaande wordt ook steeds duidelijker in welk licht het voorstel van D66-fractievoorzitter Jan Paternotte gezien moet worden, waarin hij oppert om het gemakkelijker te maken om een politieke partij te verbieden. En besef dat het niet ‘zomaar’ gaat om het verbieden van een partij, maar dat daarmee eigenlijk het verbieden van een mening, een wereldbeeld, wordt nagestreefd door Paternotte en zijn knechtjes.

Het wetsartikel waarop Paternotte doelt wordt nu bijvoorbeeld gebruikt om motorbendes of een pedofielenclub aan te pakken. Dus voor de bestrijding van zeer zware en gewelddadige criminaliteit. Waar politici juist wat extra ruimte krijgen in het uiten van hun mening ten opzichte van de gewone burger wil Dictatuur66 enkele collega’s in de Kamer monddood maken. Je kan, mag en moet het oneens zijn met elkaar in het publieke debat, maar dat het niet kunnen verkroppen van een tegengestelde mening ertoe leidt om dan een verbod voor te stellen is behoorlijk zorgwekkend. Net zo zorgwekkend als de uitblijvende publieke verontwaardiging over zo’n voorstel.

 

Pijlen gericht op Forum

Het verbod is op dit moment – mind you, het is altijd pas een begin – overduidelijk gericht op de politici van FvD. Het is natuurlijk ook aanlokkelijk om reptielenklets en gemijmer over tribunalen af te doen als gekkigheid. Maar dat is ook precies wat het is en daar moet het bij gelaten worden. De partij heeft aanhangers die zorgen voor een vertegenwoordiging in beide Kamers en hebben daarmee een bestaansrecht. Punt. Dat kun je leuk vinden of niet. Maar het feit dat je het met standpunten oneens bent en misschien walgt van uitspraken geeft je niet het recht om in een democratische rechtsstaat iemand het woord te ontnemen. Het is enkel een laffe poging om te camoufleren dat men niet in staat is om iemand een weerwoord te bieden. Oftewel, D66 vindt zichzelf te moralistisch superieur om met in hun optiek inferieure individuen van FvD in gesprek te gaan.

 

Chicken Rutte

Als er iemand in ons politieke bestel boven de partijen zou moeten staan, als bindmiddel moet fungeren tussen de diverse stromingen en het volk en als hoogste in rang de democratie met hand en tand zou moeten verdedigen, dan is het wel onze premier: Mark Rutte. En hoewel er na allerlei affaires, leugens en vergeetachtigheid inmiddels gewenning opgetreden zou moeten zijn in het gedrag van onze minister-president, verbaasde ik mij deze week alsnog over het bericht dat het verkiezingsdebat op RTL afgeblazen is. De eerste reden die werd aangevoerd is de timing. Het debat zou twee weken voor de verkiezingen plaatsvinden, wat helemaal geen vreemde planning is, ook terugkijkend op andere campagnes.

 

Geen zin

Maar wat bleek, meneer Mark heeft nul komma nul zin in een herhaling van de vorige Provinciale Statenverkiezingen. Toen werd uit het niets het FvD de grootste partij, natuurlijk mede door het podium dat de destijds nog veelbelovende Thierry Baudet en zijn strijdmakker Theo Hiddema in de media werd geboden. En nu de partijen JA21 en BBB er in de peilingen sterk voor staan én een serieus alternatief voor de aftakelende VVD vormen durft de baas van het land de dialoog niet aan. Stel je toch voor: de burger zou blootgesteld worden aan een ideeënuitwisseling, the horror. Ik weet zo geen ander land te noemen – dat geen bananenrepubliek of dictatuur is – waar de leider van het land in verkiezingstijd weigert in gesprek te gaan met andere democratische partijen. Aan doorzichtigheid is dit niet te overtreffen. Eerdmans zou Rutte over asielbeleid het vuur aan de schenen hebben gelegd en BBB zou als de spreekwoordelijke trekker over Ruttes stikstofbeleid zijn heen geploegd.

 

Suikerspin ruggengraat RTL

Ook al is RTL een commerciële organisatie en hoeft derhalve geen verantwoording af te leggen aan wie dan ook over hun programmering, zij oefenen op deze manier direct invloed uit op het verloop van de verkiezingen. Het RTL-debat was inmiddels een haast traditioneel debat geworden, buiten het publieke omroepbestel. En waarom het debat niet laten plaatsvinden zónder de VVD? Graag of niet. Waarom wordt nu de overige partijen ook het platform ontnomen om de burgers van hun standpunten te overtuigen? Met een ruggengraat van suikerspin buigt de zender slaafs mee met de eis van de VVD. In plaats van het ondemocratische acteren van de partij te bekritiseren en stelling te nemen faciliteert RTL juist deze verachtelijke handelwijze.

 

Duikgedrag

Als voorlopige klap op de vuurpijl verscheen afgelopen donderdag het rapport van de enquêtecommissie Groninger Gaswinning. Verbijsterend, vernietigend en eenduidig. Het rapport omschrijft de gebeurtenissen als een ‘ongekend systeemfalen’ en dan kan er eigenlijk maar één conclusie worden getrokken: het kabinet moet aftreden. Het slachtofferen van een minister of staatssecretaris voldoet hierbij niet. Dit rapport, naar aanleiding van opnieuw moedwillig bestuurlijk falen, is te vergelijken met de ramp die toeslagenaffaire heet.

 

En ook hier is wederom een zeer kwalijke rol weggelegd voor Rutte. Volgens de commissie ontspon en ontspoorde het Groninger gasdrama volledig onder de verantwoordelijkheid van Mark Rutte. Sinds zijn aantreden als premier in 2010 heeft hij structureel de ernst van de situatie onderschat en verzuimde hij bij te sturen of in te grijpen. Wat is de reactie van de premier? Die blijft voorlopig uit – tot na de verkiezingen zodat het bij het grote publiek tot 15 maart in de vergetelheid raakt? Ik kan alleen cynisme opbrengen voor de opmerking van de premier dat snel reageren nu geen recht doet aan de situatie van de Groningers.

 

Ongemerkte acceptatie

Niets zeggen is instemmen, schreef ik aan het begin van dit stuk. Als er niet wordt opgestaan tegen ondemocratische tendenzen worden weglopen, wegpesten en wegblijven normaal. We worden stap voor stap in een nieuwe werkelijkheid gerommeld door D66, Rutte en de ‘Linkse wolk’. Het vrije woord willen verbieden, ideologieën niet toestaan en een gesprek onmogelijk maken of uit de weg gaan. Krijgen we een nieuw politiek normaal waarbij de elite bepaalt wat ik mag zeggen en denken? Laten we daarvoor passen op 15 maart.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Robert Raupach via zegmaarrob.backme.org

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
35 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

In feite worden wij al een jaar geregeerd door Kaag en haar D66. Uitgerangeerde Rutte is door haar binnengehouden nadat hun wegen zich weer hebben samengevoegd als haar pionetje om de premier te mogen spelen. D66 de woke partij bij uitstek heeft sindsdien de toon gezet en gaat alle van buitenaf binnengewaaide waanzin in praktijk brengen. Nu de verkiezingen naderen weigeren zij in discussie te gaan met partijen die haar de grootste schade kunnen berokkenen en zij liefst zou verbieden. Groene plannen, stijgende migratie en Europese integratie met alle gevolgen van dien, niets staat de opmars van D66 in de weg. Een neo communistische onbetaalbare samenleving onveilig door migratie met algemene schaarste in de woningmarkt en tekort aan levensmiddelen door het wegjagen van boeren. Geen brood in huis dan eet u maar cake. Kaag gunt u dat.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Marie-Antoinette cake. Zou dat wat zijn voor de eveneens struggelende bakkers?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Met de energieprijzen zal het niet veel uitmaken of het brood is of cake. Daar had Marie-Antoinette geen last van.

reindina
reindina
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

ik vond het weglopen van vak K het allerergste..minachten van de Tweede kamer.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  reindina

Weglopen van vak K terwijl zij allemaal Wilders als wegloper afschilderen. Een bende hypocrieten bij elkaar daar in het vak K.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Stein
Stein
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Je weet toch dat die “K” voor kinderachtig en kleinzerig staat.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Uw stuk, en met name de laatste alinea, is mij uit het hart gegrepen. Dat weglopen of een badinerend antwoord of repliek geven op volstrekt zinnige vragen, zonder echt iets te zeggen, is zo ondemocratisch als maar kan.
Heb zojuist debatje op WNL gezien, VVD die zichzelf in de luwte blijft houden, want afhankelijk van de verkiezing over links of over rechts, net hoe de wind waait. Bah.
D66 en GL die weer strooien met kwalificaties, maar inhoudelijk? Mwah.
Verwijten dat de schuld van allerlei grote maatschappelijke kwesties op de massa-immigratie wordt gelegd, terwijl de argumenten voor die stellingen niet weerlegd worden.
Brevet van onvermogen voor de zittende kartellianen.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De Europese westerse media lijken nog het meest op die van Noord-Korea: breed en languit geweeklaag over talloze vermeende en verzonnen ‘rampen’ of juist bejubeling van, eveneens vermeende en verzonnen ‘successen’ in Newspeak en luide bombarietonen.

Over de laatste decennia werd talloze malen gewezen op de aanwezigheid van verondersteld rechts-extremisme binnen de Nederlandse samenleving en politiek, zoals eerder Janmaat, later Fortuyn, nu PVV en FvD. Aanvankelijk (jaren ’80) deelde ook ik in volle overtuiging in deze hetze tegen niet bestaande fenomenen: er bestond eenvoudigweg geen rechts-extremisme, het enkele warhoofd zonder enige aanhang daargelaten. Maar maatschappelijk was het non-existent, in tegenstelling tot de toenmalige en huidige inzichten van die tijd.

Sinds een jaar is mijn overtuiging veranderd: rechts-extremisme heeft zich opnieuw sinds 1945 geprofileerd, nu in het hart van de Nederlandse politiek. Haar naam is D66.

Schudde in de jaren 1990 de PvdA nog haar socialistische veren af, in de jaren 2020 is D66 verworden tot het exacte tegendeel van waar het ooit voor stond. Het gaat dan niet alleen om het verwerpen van het instrument van het referendum, maar bovenal om het verwerpen van basisrechten als vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering, haar gang naar gelijkschakeling van media en rechtspraak en, geheel in tegenstelling tot de meest fundamentele van liberale principes, het gebruik van de staat als middel tot beheersing van volken.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Persoonlijk beschouw ik D66 niet als rechtse partij en qua extremisme eerder linkse partij. Door zogenaamd vooruitstrevend te zijn gaat Nederland als provincie op in de EU net als vroeger de satellietlanden ophogen in de Sovjet unie weliswaar onder predikaat van staat. D66 zou het goed vinden met de toenmalige communistische praktijk en al helemaal samen met GL die rasechte communisten zijn.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De term extreem-rechts gebruik ik hier zoals in het gangbare taalgebruik: een streven naar ongelijke rechten en plichten met gebruikmaking van controle door intimidatie en, uiteindelijk, terreur. Dat is precies het pad dat D66 nu aflegt.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Mee eens.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Inderdaad. Niet alles wat extreem is, is extreem rechts. Gezien het Woke gedachtengoed ook bij D66 is daar meer sprake van een extreem linkse partij met veel overheidbemoeienis.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Mee eens.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als de leden van de kartelpartijen argumenten zouden hebben, dan geven ze die heus wel. Het feit dat ze daarvoor weglopen, in allerlei varianten – en niet alleen in NL, tegenwoordig lopen westerse diplomaten weg als bv Lavrov gaat speechen – bewijst dat ze eigenlijk helemaal geen argumenten hebben, of enkel argumenten die vrij eenvoudig te weerleggen zijn. De voor de hand liggende vervolgvraag is dan: waar baseren zij hun beleid wel op?

En alle pijlen wijzen weer richting de globalistische agenda’s die nagenoeg kritiekloos worden uitgevoerd. Het feit dat ambtenaren direct met hun WEF e-mail adres mailen met andere WEF-ers (velen daarvan in het buitenland) is op zijn minst zorgwekkend te noemen. Ze vreemd is het niet om daar een tribunaal aan te besteden. Met name omdat het fenomeen supranationaal is en tijdens Covid19 zijn tot overmaat van ramp de meerderheid van de 10 punten uit de Neurenberg code overtreden. Het feit dat ze het FvD willen verbieden toont aan dat ze er bang voor beginnen te worden.

Met andere woorden, de democratie is dus al aardig om zeep geholpen. Dat is als je democratie definieert als het proces waar de regering hun verkiezingsbeloftes tracht te realiseren en daarbij gecontroleerd wordt door de Tweede Kamer. Niet dat ik mij kan herinneren dat we dat ooit gehad hebben, maar tegenwoordig bakken ze de koekjes wel erg bruin. Hopelijk komt meneer Poetin ons snel ‘bevrijden’.

Jos
Jos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Weg-kijken is bij de linkse politiek en media goed bevallen, Vandaar nu ook weglopen, wegpesten en wegblijven.
M.i moeten we kinderen op de basis school al leren om een voor het krantenartikel een alternatief te zoeken waarin vanuit een andere hoek gekeken word naar de inhoud van het artikel. Dan leren we de jeugd om te denken. Nu stoppen de onderwijzers de jeugd vol met GL en D66 propaganda.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Inderdaad, die indoctrinatie in het onderwijs is funest voor de maatschappij als geheel. Heel kleine kinderen worden al volgestopt met angsten en doemscenario’s, in mijn ogen misdadig. En het draagt ook geenszins bij aan het ontwikkelen van een kritische geest.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jos

D66 en GL is de grootste plaag die een land kan treffen.

WappieSnappie
WappieSnappie
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zoals baudet wordt weggedrukt om de fvd partij te verbieden zo is de pvdd in het leven geroepen voor de dierenactivisten. Destijds werd pim fortuin vermoord omdat de dierenactivisten zich niet gehoord voelden. Als je fvd uitsluit dan maak je vele mensen monddood en ongehoord. De kortzichtigheid van de huidige kartelpartijen is overduidelijk. Het zijn communisten onder het mom van de democratische vlag.
Wij Nederlanders zijn de westerse oeigoeren die stelselmatig worden uitgeroeid.

Bethje
Bethje
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Alles wat anders is in de politiek of een andere mening heeft. Moet monddood gemaakt worden door het kartel. Helemaal door de meest bizarre partij D66.

WappieSnappie
WappieSnappie
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bethje

Zij die de dood oproepen zullen eraan ten ondergaan

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als karteliaan kun je weglopen, debatten uit de weg gaan, een selectief geheugen hebben, demoniseren, liegen, bedriegen, slachtoffer spelen en een heel land naar de klöte helpen. Het is vreemd dat de electorale afrekening maar niet volgt. Er zijn dus maar 3 opties (of een combinatie hiervan):
1. Het volk (grotendeels) doorziet de spelletjes niet en weigert ze met het rode potlood terzijde te schuiven.
2. Er zijn inmiddels zoveel nieuwe volgzame stemmers geïmporteerd dat de positie van de kartelianen verzekerd is.
3. Iets met stembus en fraude.
Pas goed op uzelf in de komende onzekere, gepolariseerde en gevaarlijke tijden. En glijd alstublieft niet af naar extremisme omdat de kartelianen u daar keer op keer van betichten. Daarmee speelt u ze alleen maar in de kaart. Alleen met verstand, dialoog en dat rode potlood kunnen we het tij keren.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Zeker geen extremisme in uitingen, inderdaad, dat komt als een boemerang terug.
‘Alleen met verstand, dialoog en het rode potlood….’ klinkt goed. Het gezonde eigen verstand gebruiken en het rode potlood hanteren, dat hebben we zelf in de hand.
Een dialoog voeren met het kartel zoals u beschrijft, is evenwel tot nu toe onmogelijk gebleken. Zij blijven hun narratief in eindeloze monologen voorhouden, geven geen antwoord op zinnige en nodige vragen, lopen naar believen weg of komen niet naar een debat……
En er zijn inderdaad veel volgzame stemmers geïmporteerd, helaas ook veel in het onderwijs compleet geïndoctrineerde jongeren die nu mogen gaan stemmen, trend groeiende.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

U heeft gelijk, een dialoog voeren met een karteliaan is inderdaad (vrijwel) onmogelijk. Hun volgelingen (stemmers) zijn een ander verhaal. Zeker vvd en cda stemmers zijn gewoontedieren, die nog denken dat ze rechts stemmen. En dat zijn de mensen die we mogen hopen te bereiken. Vraag bijvoorbeeld eens aan een vvd stemmer hoe het toch kan dat zijn partij alleen anti-immigratie uitspraken doet in verkiezingstijd. Of hoe het mogelijk is dat alle grote dossiers van rutte’s tijd uitdraaien op overheidsfalen, excuses en vergeetachtigheid. En hoe het toch kan dat grote Nederlandse bedrijven liever naar het buitenland verhuizen, terwijl de vvd toch zo zijn best doet voor het vestigingsklimaat.
Een cda stemmer zou mij best mogen uitleggen hoe het kan dat juist zijn partij meewerkt aan de vernietiging van de Nederlandse agrarische sector. Of waarom het cda zijn traditionele achterban schoffeert door haar rol in het gaswinningsdrama.

Er valt zoveel te bespreken, we moeten ze alleen zien te bereiken.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Dat zijn inderdaad de vragen die we de kartel-adepten desnoods retorisch moeten stellen. Ze hebben er geen antwoord op.
Hoe meer mensen ieder in de eigen omgeving de anderen hierop opmerkzaam maakt, hoe beter we een sneeuwbaleffect t.g.v. het gezonde verstand kunnen behalen. Stap voor stap, al gaat het mij niet snel genoeg.
Helaas heeft de kritische burger verder niet veel mogelijkheden.

Pappakilo
Pappakilo
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Tranentrekkend artikel, en niet door het lachen helaas. Diep treurig en ongelooflijk verbijsterend dat we inmiddels zo’n oerdom (ook door MSM murw gebeukt) volk zijn geworden dat dit alles maar gewoonweg al vele jaren blijkbaar langs de kantlijn aanschouwt. Als cheerleaders.

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De PvdD nota bene, die weer de gebeten hond speelt. Als partij voor de dieren zou je toch als geen ander moeten weten dat massaal klieren met gender toch direct het biologisch einde van die soort inluidt.
En vwb het overige, of we gaan een harde dictatuur in, die onze samenleving niet alleen in armoede doet storten, maar die ook een normaal functioneren daarvan onmogelijk maakt. Dat lijkt me weinig levensvatbaar, zelfs de domste dommerds gaan de problemen aan den lijve ondervinden.
De andere kant lijkt mij echter meer zichtbaar te worden; deze kliek is over haar uiterste houdbaarheidsdatum. Klinkende namen als CDA en PvdA zijn in elkaar geschrompeld. Dat proces zet nu ook in bij de VVD, die in de peilingen meer dan 1/3 van haar zetels verliest. En rechts georiënteerde groeien als kool.

Bert
Bert
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Kaag chanteert Rutte gewoon en vanuit die positie sleept ze ook CDA en CU mee.
Ze willen allemaal op het pluche willen zitten en de meest idiote ideeën doordrukken.

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bert

De CU (de naam allang niet meer waard trouwens) bestond uit gedegen en goed onderlegde christenen. Geen prettig volk, maar ze wisten wel waarmee ze bezig waren. In de jaren ’90 (vooral in de 2e helft) drongen zich goed opgeleide dertigers naar de voorgrond. Met hun ideeën en dat ging ten koste van geloofsopleiding van kinderen en meer wereldgelijkvormigheid. Zoals ik dat schrijf klinkt het vreselijk oubollig, maar als je de strapatsen van de CU volgt zie je dat er van die oorspronkelijk Christelijke beginselen niets meer is overgebleven.
Het verval zal zich in die partij wat later aftekenen, maar naarmate de babyboomers in grotere getale doodgaan of seniel worden zal ook deze partij fors stemmen verliezen. Een goed voorbeeld van zout, dat haar zoutende werking verloren heeft.

Heniusz
Heniusz
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De grootste grap eigenlijk is natuurlijk dat, gezien de tekst van de ontwerpwet, het juist D66 zelf is dat als eerste verboden kan worden…

rico
rico
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Her is ongeveer het niveau van de kleuterschool, weglopen om er vervolgens een eigen verhaal van te maken.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Macht corrumpeert altijd weer en het allerergste is dat de leiders onaantastbaar (b)lijken. Maar je er komt een moment dat de burgers het niet meer pikken en gezien de 3 parlementsbestormingen (USA/Brazilië/Suriname) is Europa straks ook aan de beurt. Als er weer een energiecrisis komt in het najaar en mensen geen eten meer kunnen kopen, in de koud zitten etcetera dan breekt toch echt een keer de pleuris uit en komt men in opstand. Ik denk dat het alleen maar erger wordt maar onze politici zien het domweg niet, ze willen het NIET zien!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Ze zien het echt wel hoor, maar het interesseert hen niet. Nu eerst alle pijlen op de oppositie en de antwoorden en reacties op de grote vraagstukken over de verkiezing heen tillen. Daarna naar goed voorbeeld van Marie Antoinette: let them eat insects.

Dick
Dick
1 jaar geleden

‘VVD’ in het rijtje D66, CDA en CU per abuis niet vermeld, bij deze.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel. Opvallend is dat GroenLinks wegliep, maar de PvdA bleef zitten. Zo eensgezind zijn die twee partijen dus toch niet. Weglopen is trouwens erg laf.
Het is ook laf dat Rutte het debat niet aan wil met JA21 e.d.
De Groningse aardgaskwestie heeft Rutte als hoofdverantwoordelijke in elk geval duidelijk beschadigd. En die beschadiging gaat door omdat de staat (Rutte en Kaag zijn hierin nu de verantwoordelijken) nog steeds in hoger beroep gaan als een arme Groninger zijn rechtszaak tegen de staat wint.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Robert,

Triggers, ja meer dan een paar en wat andere dan hierboven door de meeschrijvende lezers verwoord worden. Enige moeite om het netjes te houden en niet rood verhit met het spreekwoordelijk schuim op de bek in een hoekje te eindigen…

Allereerst, het limited hang-out verhaal van de parlementaire enquete naar hoe het Groninger gas vervloog, of althans de wijze waarop dit in het nieuws kwam, want het ongetwijfeld kloeke rapport heb ik nog niet willen lezen. De voor de cognosenti kenbare problemen in Groningen (qua negeren jarenlang goed gefaciliteerd door de Groninger erfzonde om maar links van het midden te blijven stemmen) zijn als kloppende zweren gebarsten onder het bewind van onze drs. Niemand minder, niemand anders.

En de beste man heeft er zijn fijn gevoelige handjes niet aan willen branden, waardoor nog de geschudde Noorderlingen, noch Nederland als geheel ook maar iets verder is gekomen.

Dit los van de omstandigheid dat je met inert gasinfiltratie (stikstof, CO2) prima kunt blijven winnen sans bevingen, maar dat de gaswinning een stukkie duurder uitvalt. Maar – me thinks – nooit zo veel als op de woelige wereldmarktprijsbaren hebben moeten betalen + energie-onafhankelijkheid e.d.

Maar dus (weer) ongekend systeemfalen dus heel erg, maar niemand verantwoordelijk.

Pangpang-momentje 2: Die foto!

Handig afwasbaar, reuze duurzaam en makkelijk neergezet, de verkiezingsboorden 2.0. Als iets de bloedeloze teloorgang van het politieke grass roots bedrijf illustreert dan is het wel deze Ravensburger-iedereen-kan-het-zo-lang-je-maar-binnen-de-lijntjes-kleurt uitwerking.

Waar is het overplakken van elkaars verkiezingsposters gebleven? Ergens een idee, dat de Jan Paternotte’s van deze wereld nooit snorren en brilletjes getekend hebben.

35
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x