Eindeloos alarmisme over prachtig Nederlands landschap

Juist hardcore activisten verminken de natuur

Titelfoto bij artikel Eindeloos alarmisme over prachtig Nederlands landschap Robert raupach opiniez

Foto:

Hardcore activisten als D66’er Tjeerd de Groot worden er maar niet moe van eindeloos alarmistische berichten over de vrijwel ‘dode natuur’ in Nederland rond te strooien en ook de media zingen dit liedje van harte mee. Maar onze natuur ziet er prachtig uit, hun argumentatie rammelt aan alle kanten en de maatregelen om de natuur te redden veroorzaken juist enorme schade. In plaats van de illusie het klimaat te kunnen controleren kunnen we ons beter aanpassen, net zoals de natuur altijd al heeft gedaan, schrijft Robert Rapauch.

Om mijn boterham te kunnen bekostigen rijd ik geregeld, zeg maar gerust bijna dagelijks, vanuit het oosten van ons land naar de Randstad en terug. Zo’n 87% van Nederland is niet bebouwd en bestaat dus uit open terrein, park, bos, water of landbouwgrond. Als je dat forenzen maar vaak genoeg doet word je op een gegeven moment vanzelf omgevingsblind en neem je dat vertrouwde schitterende landschapsbeeld voor lief.

 

Prachtig divers landschap

De laatste weken ben ik ook in mijn vrije tijd veel onderweg geweest in ons land, van Friesland tot Zeeland en een heleboel ertussenin. Tijdens zo’n rit heb je vaak tijd om eens wat meer te waarderen wat je zoal om je heen ziet en daarover na te denken. En opeens dwaalden mijn gedachten af naar de permanente berichtgeving in de media dat de natuur in Nederland op sterven na dood blijkt te zijn. Zo op het blote oog is daar niets van te zien.

Oh, u bent een expert op dit vlak, hoor ik u denken. Nou nee, maar ik ben naïef genoeg om te vinden dat ik over een flinke dosis gezond verstand en relativeringsvermogen beschik. Bovendien: “If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is … a duck.” Als je mensen vertelt over je observaties dan beaamt zowat iedereen wat een prachtig divers landschap Nederland toch kent en hoe mooi de natuur op onze postzegel aan de Noordzee is.

 

Kruistocht tegen het gezonde verstand

Hoeveel mensen heeft u de laatste tijd ontmoet die het daarmee oneens zijn? Die van mening zijn, of sterker nog: zeggen te weten dat de natuur in Nederland er slecht aan toe is? Zijn dat er meer of minder dan u op één vinger kunt tellen? Eén zo iemand is Tjeerd de Groot (4.856 stemmen tijdens de laatste verkiezingen) van D66 die Twitter constant bestookt met alarmerende tweets over hoe erg de natuur eraan toe is en dat ook onze kinderen er nog van moeten kunnen genieten.

U kent de bekende riedel die zulke alarmisten sinds de jaren ‘60 afdraaien inmiddels wel. Wist u trouwens dat Tjeerd bij de VN mocht oreren over zijn bizarre voorstel om de Waddenzee rechtspersoonlijkheid te geven? Binnenkort solliciteren dus Ariël en Aquaman op een vacature voor woordvoerder en belangenbehartiger van de Waddenzee.

 

Hardcore activisten

Het is natuurlijk een nobel streven om de natuur te beschermen. Volgens mij is er ook niemand te vinden die daar niet mee instemt. Waar ik alleen altijd in vastloop is de argumentatie van de hardcore activisten. Boeren moeten uitgekocht worden omdat zij en hun dieren het land vervuilen, maar de groente, het fruit en vlees die dan niet meer worden geproduceerd vliegen we in uit verre landen (bijvoorbeeld uien uit Nieuw-Zeeland!). Daarnaast is er een jacht op landbouwgrond om deze daarna te transformeren naar Vinexwijken – die 900 nieuwkomers per week moeten ergens wonen, weet u wel. De natuur redden door middel van het invliegen van voedsel en ongeremde woningbouw en bevolkingsgroei. Ja, dat zal de biodiversiteit, lucht- en bodemkwaliteit in Nederland echt bevorderen!

Het zorgt voor kortsluiting in mijn hoofd als ik probeer die argumentatie te volgen. Aan de ene kant is het argument dat klimaatverandering alleen gestopt kan worden (succes met het stoppen van een 4,5 miljard jaar oud continu proces trouwens) als alle landen actie ondernemen; tegelijkertijd echter verplaatsen zij het probleem van het ene naar het andere gebied.

 

Ongezonde steden

Valt het u ook op dat zo goed als alle maatregelen tegen de zogenaamde teloorgang van de natuur in de provincie moeten plaatsvinden, terwijl juist het leven in de stad ongezond is? Uit recent onderzoek van RTL Nieuws met behulp van RIVM-data blijkt dat Randstedelingen door slechte luchtkwaliteit een verhoogde kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en ernstige longaandoeningen hebben, tot wel drie keer meer dan mensen in pakweg Overijssel en Drenthe. Het zijn juist die bakfietsende GroenLinks-papa’s en studerende in de stad op kamers wonende Volt- en D66-trutjes die de mensen op het platteland wel even vertellen hoe er met de natuur omgegaan moet worden. Boeren uitkopen zal helpen joh, om de luchtvervuiling in Amsterdam te verminderen…

 

Horizonvervuiling

Terug naar hoe mooi en groen Nederland is. Er moet mij iets van het hart wat ik al zo’n 25 jaar met me meedraag. Ik kan me het moment nog goed herinneren dat ik met mijn opa vanaf een heuvel uitkeek op het landschap en een aantal vreemde objecten in de verte aanwees. Afijn, zo was ik laatst onderweg vanuit de Friese Meren, en terwijl ik richting huis afdaalde, zag ik om me heen groen zover het oog kon zien. Groene uitgestrekte weilanden, groene dijken met grazende schapen of koeien, groene plukjes bomen bij elkaar en bossen.

Maar plotseling vielen mij die objecten in de verte weer op tussen al dat mooie groen. Iets waar wel meer mensen een afschuw voor koesteren. Als u zich teveel Tjeerd de Groot D66-propaganda door de strot heeft laten drukken, dan denkt u natuurlijk meteen dat ik een boerenbedrijf bedoel. Of in hun jargon: een smerige verstikkende piekbelaster. Dan moet ik u teleurstellen. Tussen al die boerenbedrijven door vielen mij opeens die ontzettend horizonvervuilende windturbines op. Overigens niet te verwarren met de schoonheid van een windmolen.

 

Gezondheidsproblemen

Nu valt over smaak niet te twisten, zegt men. Dus ik negeer dat flinke contrast tussen groene natuur enerzijds en die tientallen meters hoge witte palen (ze bestaan zelfs met een tiphoogte van 260 meter) en focus me op rationele argumenten. Zo bleek bijvoorbeeld begin van dit jaar dat de Flevolandse wateren vervuild raken met de stof Bisfenol A. Net als u had ik ook nog nooit van deze stof gehoord die onder andere teelbalkanker en hormoonverstoring kan veroorzaken. Deze stof komt vrij door erosie van de impregnatie van windturbinewieken en daalt op het land neer en belandt zo ook in het grondwater. Eén kilo Bisfenol A kan 10 miljard liter water vervuilen.

Vergiftigt zo’n windturbine u niet, dan zorgt het laagfrequente geluid die die dingen veroorzaken wel voor andere gezondheidsproblemen. Wereldwijd ervaren omwonenden van windturbines gelijke klachten zoals slaapproblemen, hoofdpijn, duizeligheid, visuele problemen en meer. Klagende burgers die deze dingen uit hun achtertuin proberen te weren worden weggezet als zeurpieten of klimaatontkenners. Bijzonder hypocriet is dan deze casus uit onze GroenLinks gedomineerde hoofdstad waar de partij van de Jessias wel windturbines wil doordrukken, maar vooral niet in de buurt van hun eigen stulpje. Isn’t it ironic?

 

Vogelversnipperaar

GeenStijl heeft patent op een bijzonder geestig gevonden en helaas toepasselijk synoniem voor windturbines: de vogelversnipperaar. Tot 2021 lieten per jaar zo’n 50.000 vogels het leven doordat zij in botsing kwamen met de wieken van een windturbine. Dat is zo’n twintig slachtoffers per jaar per windturbine, en het aantal turbines neemt alleen maar toe. Ik hoor bar weinig hierover van de mensen die toch zo te doen hebben met de natuur in ons land. Stelt u zich eens de ophef voor als er ook maar één bijzondere vogel met olie besmeurde vleugels op een weiland zou liggen.

 

Aanpassingsvermogen

De natuur zal zich aan het altijd veranderende klimaat blijven aanpassen. Dat gebeurt al miljarden jaren lang. Het wordt tijd dat wij mensen dat accepteren en ook doen. Dier- en plantsoorten zullen zich blijven ontwikkelen, de ene soort zal toenemen waar een andere soort afneemt. Het zal hier iets droger worden, waar het op een andere plaats wat natter zal worden. Dit basale proces van evolutie trekt zich niets aan van de menseigen verslaving aan illusie van controle en verminking van de natuur.

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
30 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Klimaatalarmisme heeft maar een doel, de mensen angst aanjagen voor wat op ons afkomt als al die klimaat maatregelen niet worden doorgedrukt. Inderdaad is de natuur verziekt door de mens die de natuur naar eigen hand wil zetten en dan door al die vogels dodende windmolens en stukken land bezaait door zonnepanelen waar niet meer onder groeit. Straks wordt het leven in de Noordzee verziekt. Men is bezig zonder de consequenties goed te kennen. Het landschap wordt ook verziekt door eindeloze migratie die de overgebleven natuur in een betonblok veranderd. Klimaat redden als het al kon heeft hiermee geen zin. En de heer de Groot, begin alvast met het vak K. Dienstauto’s, de grote vakken, Jettens vliegreisjes naar Groningen, asielzoekers overal behalve rijke plaatsen, voedsel aanpassing naar niet voor iedereen, nieuwe Pensioenwet maar niet voor politici. Te veel om op te noemen.
Het rotten begint bij de kop.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De vis rot inderdaad vanaf de kop.
Over vis gesproken, ik las ergens dat weggesaneerde NL kotters door de roverheid aan Frankrijk zijn verkocht en dat er nu Fransen mee vissen in onze wateren……
Wie heeft er zicht op of dit klopt?
Verbazen zou het mij niets.

Ni28
Ni28
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Dat heb ik ook vernomen. Eerst mochten Nederlandse vissers van de Fransen niet met hun methode vissen en nu gaan zij hun vervangen. Mooie regering hebben wij toch. Die gaan overal mee akkoord.

Henri
Henri
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekend artikel, dank hiervoor. Het verbaast mij dat er – voor zover ik weet – nog geen onderzoek is gedaan naar de omgevingseffecten van die windmolenparken. Normaal gesproken, als ons kartelkabinet een punt wil scoren bij de burgers, wordt een zogenaamd onpartijdig orgaan, meestal een of andere “autoriteit”, ingeschakeld of gecreëerd, of er wordt een task force in het leven geroepen, om een lijvig rapport op te stellen over de kwestie. De al of niet gemanipuleerde uitkomsten worden ofwel van de hoge NOS/NPO daken geschreeuwd, in kletsprogramma’s geventileerd etc. Of je hoort er nooit meer iets over, als de uitkomsten onwelgevallig zijn voor de heersende kaste; waarvan Tjeerd de Groot een uiterst dubieuze, hoogst irritante en extreem hypocriete exponent is.

Jan Smelik
Jan Smelik
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henri

Het zou u eigenlijk niet mogen verbazen dat er geen onderzoek komt. Dan zou namelijk duidelijk worden dat deze schone energieopwekkers die naam helemaal niet verdienen. En dat mag natuurlijk niet bij het publiek bekend worden.

De Dertiende
De Dertiende
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Op 1 na alle diersoorten passen zich aan aan hun omgeving. De mens is die ene uitzondering, die past de omgeving aan aan haar verwoestende wensen. Wat ons niet zint wordt de nek omgedraaid, zoals bijv. de eikenprocessierups, gevaarlijke roofdieren en schadelijke levensvormen zoals ziekten en parasieten. Daarom zijn we ook met zoveel.

De wereld vernietigend en onszelf vermenigvuldigend rennen we naar de afgrond en vragen we ons af hoe het toch komt dat de afgrond steeds dichterbij komt

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het klimaat controleren is een illusie.
Het klimaat controleert de mensheid.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Je kunt het klimaat controleren, in de zin van monitoren. En je dan als mens, dier of plant aan veranderende, verschuivende omstandigheden aanpassen. Maar beheersen zal nooit kunnen. Het klimaat op onze gebutste knikker in het universum staat onder te veel kosmische invloeden.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Als je controleert, moet je ook inzicht hebben in wat er gebeurt.
Waarnemen is een beter woord en zelfs dat gaat ons niet goed af.

Mensen met andere inzichten worden in de ban gedaan zonder naar ze te luisteren.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Klopt. Er kan maar 1 overtuiging bestaan op aarde momenteel. Wie daar niet in meegaat wordt verketterd. Ook al hebben de critici nog zulke valide argumenten en/of bewijzen.

Ni28
Ni28
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De mens is een controversieel experiment van de natuur.
Deze uitspraak zegt in wezen alles. De mens gaat voor de macht en ontziet de natuur niet. En daar gaat het uiteindelijk fout. Verloren civilisaties hebben dat ook gedaan. Het is niets nieuws onder de zon helaas leert de mens niet van.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Persoonlijk denk ik werkelijk dat er een uitweg is, maar wat belet ons? Volgens mij ligt het antwoord onder onze neus, maar om de een of andere reden zien we het niet.

Ni28
Ni28
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Huidige politieke machthebbers misbruiken natuur voor andere doelen. Via ecologie naar het Marxisme. Dat is de reinste politieke oplichterij.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Het probleem is dat we onze energievoorziening gecentraliseerd hebben en de verdeling daarvan in handen hebben gegeven van een kleine elite die hiermee een machtsbasis in onze samenleving hebben.

Ni28
Ni28
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dat is waar net als hoe de regering volgt alle besluiten van buitenaf.

Henri
Henri
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Klimaatalarmisme is een feite een op een irrationele maar kennelijk voor bepaalde lieden onwrikbare stelling, erop gebaseerd dat alleen de mens schuldig is aan de weersveranderingen zoals wij die ervaren. Ik ben 75 en terugkijkend kan ik toch wel diverse veranderingen in de heersende weerpatronen in die periode vaststellen. Maar ja: schuld, de calvinisten in dit land hebben het alleen maar daarover en verzinnen steeds nieuwe methoden in de media om dit de gewone burgers in te peperen

Of het klimaat ook verandert is alleen op de zeer lange termijn vaststelbaar en daar verandert rooie Gerrit Hiemstra niks aan; die kan misschien een paar dagen vooruit kijken, maar niet meer. Even goed hebben hij en zijn soortgenoten de pretensie te weten hoe over een eeuw de vlag erbij hangt. Zij bombarderen zich tot profeet en blijken doorgaans povere visionairs.

Ni28
Ni28
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henri

Het calvinisme is zeker hier van grootst belang. Zij leven alleen maar in schuld en dat projecteren zij op de hele samenleving terwijl zij eigenlijk maar een kleine kern vormen. Het is eigenlijk krankzinnig dat zo bijna feodale instelling hier zo leidend is. Ook ik heb met ong. zelfde leeftijd veranderingen van klimaat meegemaakt dus ik vind de term klimaat ontkennen vooral als beledigend bedoeld. Maar links is altijd al grof geweest in omgang. Ook hier.

Henri
Henri
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Goed gesproken

Ni28
Ni28
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henri

Nu bedenk ik dat ik het klimaat in drie verschillende zones heb meegemaakt. Zes jaar in de subtropen, tienertijd in Midden Europa, landelijk klimaat en de rest nu hier. In de laatste twee kon ik het verandering meemaken want langere perioden. Toch best interessant nu achteraf gezien.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henri

Eind 50er/begin 60er jaren kregen we soms hittevrij op school. En als het lang duurde kwam er een tijdelijk ’tropenrooster’. Er werd meer pragmatisch mee omgegaan en niemand had klimaatstress. Ook kan ik me herinneren dat er soms flinke overstromingen waren na een enorme hoosbui. We konden als kinderen in de achtertuin bootje varen.
Ook keken we toe hoe grote wagens de putdeksels kwamen lichten en de riolen periodiek kwamen doorspoelen. Ter voorkoming. Zie je eigenlijk nooit meer. Ik herinner me ook dat we een relatief kleine metalen vuilnisbak hadden, blijkbaar genoeg voor een week afval van een 6-koppig gezin!
Niet alle vooruitgang is blijkbaar ook verbetering.

Gussel
Gussel
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ook mijn herinnering.

Peter Terpstra
Peter Terpstra
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Tjeerd ontpopt zich zo langzamerhand zelf tot de Grootste Natuurramp!!

Lin
Lin
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Leuk dat jullie een foto van het kerkje in Den Hoorn op Texel plaatsen. Op Texel is in het Noorden van het eiland ( De Cocksdorp )in het eind van de vorige eeuw een nieuw bos gecreëerd, dat bos, het Krimbos, doet het, ondanks dat het gerealiseerd werd tussen diverse agrarische bedrijven, enorm goed. Zo goed zelfs dat het een waar vlinder en insecten paradijs is geworden. Ook zijn hier veel vogels, bijzondere plantensoorten zoals orchideeën en amfibieën te vinden. In de korte tijd van 40 jaar is een klein natuur paradijs ontstaan, en dit ondanks er vlakbij nogal wat boeren bedrijvigheid is te vinden. En dan zou de natuur volgens de VVD66/WEF gekken op omvallen staan? De natuur op Texel is in ieder geval nog nimmer zo gezond geweest. Ook in de Waddenzee is de zeehonden en robben populatie enorm toegenomen, onlangs beweerde een van de kopstukken van de partij voor de Dieren op Twitter nog doodleuk dat de zeehonden populatie op uitsterven stonden. Op mijn aanbod om eens naar Texel te komen om eens een kijkje te gaan nemen bij de zeehonden populatie aan de Noord kant van het eiland, (mijn overbuurvrouw werkt bij het NIOZ als zeehonden expert, dus zou haar van info kunnen voorzien), heeft zij nimmer gereageerd. Dat was blijkbaar niet de bedoeling.

AAA
AAA
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De schepping is prachtig. Ik zeg: Dank U!

Isaiah2022
Isaiah2022
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het feit dat kernenergie niet geaccepteerd wordt door deze alarmisten terwijl het de schoonste en efficientste oplossing is plus het feit dat ongeacht wat ze voorspellen (opwarming/afkoeling/droogte etc) de voorkeursoplossing altijd dezelfde blijft (meer macht aan de staat, meer centraal geleide economie, minder vrijheid voor de burger), geeft al aan dat klimaat gebruikt wordt om een ander doel te bereiken. Onder het mom van een zgn wetenschappelijk aangetoonde catastrofe wordt de socialistische heilstaat alsnog bereikt. De watermeloen analogie: groen van buiten, rood van binnen. Ooit van een rechtse klimaat/milieu partij gehoord?

Gussel
Gussel
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Isaiah2022

Duitsland sloot al zijn kerncentrales, maar betrekt nu energie van Franse kerncentrales.

Alex Delarge
Alex Delarge
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk. Mooie foto van de kerk in Den Hoorn (Texel).

Peter
Peter
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekend omschreven!

Waar gaat het om?

Angst!

Angst voor droogte, angst voor te veel water, smeltende ijsbergen, stikstof, CO2, zure regen (oeps, dat is oud), het rode gevaar, het gele gevaar, oorlog daar = oorlog hier?
Angst voor van alles en nog wat.
Tot het chronisch is:

CHRONISCHE ANGST

“Chronische hevige angst kan leiden tot een ernstige verstoring van het normale gedrag, een gegeneraliseerde angststoornis. Een dergelijke verstoring van de “normale” angst kan leiden tot posttraumatische stressstoornis (PTSS) en paniekstoornis. Chronische angst kan onder andere veroorzaakt worden door cultuur, GELOOF. POLITIEK, OORLOG EN ..MEDIA”
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gegeneraliseerde_angststoornis

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Als we alle onderzoekjes mogen geloven is al een groot deel van met name jeugd en jongvolwassenen rijp voor een sticker op het voorhoofd.

johan
johan
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

In woord en gebaar pas ik mij al aan, geen : ik moet even naar het toilet maar laten we overgaan op, ik moet mijn stikstofdeposito bijwerken of mijn ammoniak dossier bijwerken.

30
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen