Eindelijk heeft eindbaas Rutte de uitgang gevonden

Daar waren wel 4652 dagen voor nodig

Het bericht dat Mark Rutte uit de Nederlandse politiek stapt sloeg in Den Haag in als een bom. De langstzittende premier van Nederland houdt na zijn derde gevallen kabinet de eer aan zichzelf. In een gestaag tempo loog en bedroog hij zich gedurende zijn premierschap naar deze aftocht. Hoe zal het de VVD vergaan en heeft Rutte voor zichzelf al een plan? Een column van Robert Raupach.

In zijn bijna dertien jaar als eindbaas van ons land heeft Mark Rutte vier keer als premier een kabinet mogen leiden. Van die vier kabinetten Rutte heeft er maar eentje de rit volledig uitgezeten. Alleen het kabinet Rutte II van zijn VVD in coalitie met de PvdA haalde de eindstreep. Een samenwerking die de voormalige arbeiderspartij fataal werd (van 38 naar 9 zetels). Anderen voor de bus gooien is trouwens een handelsmerk van deze bijna ex-premier. Het lot van de PvdA overkwam ook talloze staatssecretarissen en ministers en dreigt nu ook voor de coalitiepartners CDA en D66. Volgens de laatste peiling gaat het CDA van 15 naar 6 zetels en de Kaag-partij van 24 naar 10. Maar één persoon wist zich geslepen van kabinet tot kabinet, van crisis tot crisis te manoeuvreren: Mark Rutte.

 

4.652

Dat is het aantal dagen sinds de beëdiging van Rutte I op 14 oktober 2010 tot de historische dag dat Rutte verklaarde: “goed nagedacht te hebben over de ontstane situatie”. Over goed nadenken gesproken; ook al genoot ik vorige week in de Spaanse zon van een korte vakantie, de kabinetscrisis en het breekpunt knaagden toch wel aan me. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de aanloop van het klappen niet op de voet volgde, maar toen ik eenmaal las wat nou hét breekpunt schijnt te zijn geweest dat leidde tot de val van het kabinet gingen de raderen in mijn hoofd draaien. Het mogelijk vertragen van gestapeld nareizen was uiteindelijk een onoverbrugbaar geschil.

 

Futiel

Precies, een onbeduidend onderdeel van de veel grotere migratiekwestie, ook wel bekend als asielcrisis. Torenhoge instroom, stoelslapers in Ter Apel, protesten van gemeenten die opvang weigerden, tekort aan opvanglocaties en woonruimte in het algemeen. Aspecten van de asielcrisis die tot nu toe altijd gesust werden en (onbegrijpelijk genoeg) nooit een gevaar voor het kabinet waren. En dan nu struikelen over zo’n detail?

 

Wat een cv!

Sowieso kan ik een waslijst opnoemen aan kwesties die Rutte al veel eerder de kop hadden moéten kosten. Zal ik een poging doen? Behalve het grenzeloos opvangen van gelukszoekers is daar natuurlijk de ontbrekende daadkracht bij het oplossen van de aardbevingsschades in Groningen, het tergend langzame verloop van het oplossen van de toeslagenaffaire (waar zijn vorige kabinet notabene over viel), het niet doortastend genoeg zoeken naar de onderste steen van MH17, het verdwenen bonnetje van de Teevendeal en het verzwijgen van de burgerdoden in Hawija. Het land onder Mark Rutte was in een constante crisismodus, zodat hij zich kon opwerpen als de Grote Redder terwijl hij anderen slachtofferde. Denkt u werkelijk dat Rutte de verkiezingen in 2021 had gewonnen als we niet in de coronacrisis hadden gezeten?

Tot slot het meeste stuitende voor mij en door mijzelf en anderen al tot in den treure aangekaart. De keren dat hij ergens geen actieve herinnering meer aan had en ermee wegkwam in de Tweede Slaapkamer zijn niet meer te tellen en lachwekkend. Het cynische hoogtepunt, of dieptepunt zo u wilt, was natuurlijk dat hij zélf propageerde dat de Nederlandse politiek toe was aan een nieuwe bestuurscultuur.

 

Who’s next?

En toen begon natuurlijk het grote speculeren. Wie volgt de Heilige Mark op? Voor velen was Edith Schippers de gedoodverfde kandidaat. Ik kon sowieso geen ander argument daarvoor bedenken dan dat men gewoon heel graag een vrouw op die positie wil, want zo werkt de maatschappij anno 2023 nou eenmaal. Haar prestatie als lijsttrekker van de VVD bij de recente Provinciale Statenverkiezingen was niet bepaald een goede sollicitatie, aangezien de BBB haar welbekend alle hoeken van de akker heeft laten zien. Schippers kondigde dan ook al snel aan zich niet kandidaat te willen stellen.

Kakelkip Dilan Yesilgöz en Sophie Hermans werden eveneens genoemd, maar zijn voor mij geen serieuze kandidaten als de partij enigszins in de buurt van de twintig zetels wil komen. Laatstgenoemde is tijdens vele debatten gewogen en te licht bevonden. Blijft Yesilgöz over, die nu een gooi naar het premierschap wil doen als VVD-lijsttrekker. Ik ben heel benieuwd of ze haar stoere ­law and order-teksten ook echt in daden kan omzetten en zich staande kan houden in de verkiezingsdebatten.

 

Dijkhoff

Voor mij was er maar één iemand geschikt om de VVD weer tot de partij te maken die zij ooit was: Klaas Dijkhoff. Ooit was deze realistische Brabander de kroonprins van de partij en tot op de dag van vandaag heb ik nooit het gevoel kunnen afschudden dat Rutte hem maar wat lastig vond en Dijkhoff ertoe aangezet heeft om toe te zijn aan “nieuwe dingen”. Dijkhoff was een van de weinigen die zich verplaatste in de burger en liberale waarden van de partij. Mij staat nog steeds een Telegraaf-interview voor ogen waarin hij zich uitsprak tegen het gedram van onder andere Rob Jetten en alle waanzinnige maatregelen die tijdens de klimaattafels van Ed Nijpels werden bedacht. Ik heb altijd al gevonden dat dit het begin van zijn einde was.

 

Toeval?

Maar waarom ging het de afgelopen dagen opeens zo snel? Waarom moest en zou er voor het twee maanden durende zomerreces opeens een beslissing geforceerd worden? Ruttes kabinetten blonken tot nu toe nou niet echt uit in enige vorm van daadkracht, behalve als het om het leeghalen van uw portemonnee ging.

En toen schoot me een bericht uit de kantlijn van begin vorige week te binnen. De Amerikaanse president Joe Biden wil dat Brusselbaas Ursula von der Leyen de volgende chef van de NAVO wordt. Voila! Daar is dan ein-de-lijk die Brusselse topvacature voor onze Mark. Even een jaar sabbatical light en wat gelobby en het is sneller oktober 2024 dan je denkt.

Hoe hard Mark Rutte ook altijd probeerde – en nog steeds probeert – om ons ervan te verzekeren dat zijn positie “volstrekt ondergeschikt” is aan die van Nederland is het nooit geloofwaardig gebleken. Uiteindelijk zit Mark Rutte er maar voor één ding: voor zichzelf. Het ga je goed in Brussel, Mark!

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
38 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Servé
Servé
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Niet zo snel……hij is nog niet weg! Hij blijft nog minimaal 7-8 maanden aan weliswaar demissionair, maar de fracties zijn ongewijzigd tot December. Dus als rechtgeaard WEFfer kan hij samen met Kaag, Hoekstra en Schouten (ook weffers!) alles zonder problemen er door jassen. WANT zei hij de vorige keer niet zelf: als demissionair premier heb ik meer macht want jullie kunnen mij niet meer wegsturen…….!!!!!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Servé

Alle hoop op het controversieel verklaren van ‘slechte’ beleidsvoornemens ligt nu bij dissidenten in de kartelpartijen.
Kom op mensen, laat je geweten spreken.

Ni28
Ni28
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte loog ons voor 13 jaar en waarom zou hij nu mee stoppen? Hij zal vast niet uit de politiek gaan hoogstens voor de tijd in de wachtkamer. Kaag zal door de met Klaver geleverde rotstreek op de laatste dag ook het veld moeten ruimen. Volgende gevaar dient zich aan om de figuur van Timmermans. Vele ratten hebben inmiddels het schip verlaten maar is het garantie voor betere tijden? Denk ik niet wel blijft hoop. Alle instanties moeten eerst gezuiverd worden van linkse overheersing inclusief media. Anders is ook een rechtse regering tandeloos. En de kiezer, zal hij in november nog actieve herinnering hebben aan de laatste 13 jaar?

Jos
Jos
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De mars door de instituties.

Ni28
Ni28
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Zoiets, maar eerst moet de kiezer de actieve herinnering in werking zetten.

Henri
Henri
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Hoe waar, NI28. Eerst NPO/NOS zuiveren van D66-pionnen, en daarna de rechterlijke macht heropvoeden. Mao, Lenin en Stalin gingen ons voor.met dit soort activiteiten en Ik heb nooit durven denken, dat wij hier in NL zo diep zouden zinken. Maar als ik het trackrecord van Rutte en Kaag c.s. bekijk, dan is in dit soort (neo-)marxistische terminologie ruimschoots op hen van toepassing. Politieke criminelen zijn het.

Ni28
Ni28
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henri

Voor ons gezin was en is het vreselijk om dit aan te schouwen en meemaken. Voelt als van de regen in de drup. Het is maar een druppel water, weet ik maar toch blijf ik voor waarschuwen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De staatsmedia zijn al volop bezig. Vanochtend een item over verzakte huizen in veengebieden. Lage waterstand daar is schuld van BBB. Zo direct zeggen ze het niet, maar het wordt duidelijk wel gesuggereerd. Alsof er lang geleden al een BBB bestond.
Uiteraard heel erg voor die mensen, net zoals andere benadeelden in gebieden waar door slecht (water-)beleid of boringen schades voor burgers zijn ontstaan.
En waar door slecht beleid nog steeds over gesteggeld wordt, i.p.v. ruimhartig helpen.
Dat ruimhartige mag er blijkbaar alleen zijn voor de z.g. anchorbabies, de uit (veilige) buitenlanden illegaal binnenkomende kwartiermakers.
Het grote ‘boerenbedrog’ in de breedste zin van dat woord, is nu pas echt begonnen.

Ni28
Ni28
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Het wordt weer een hetze zoals alleen links kan verzinnen.

MrPercussionPete
MrPercussionPete
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte’s premierschap zal de geschiedenis ingaan als een totale mislukking. Nooit eerder ontstonden er tijdens de regeerperiode van een Nederlandse MP zo veel crises. En zelfs na het nachtmerrie-achtige Rutte 4 wilde deze aan macht verslaafde opportunist nog steeds doorgaan, dat zei hij immers vorige week nog. De enige reden dat hij zo snel terugkwam op die uitspraak was omdat door D66 werd gedreigd om hem per direct weg te sturen dmv een motie van wantrouwen. Die vernedering wilde hij uiteraard voorkomen door de eer aan zichzelf te houden, en zo geschiedde. Hij vertelde het aan de Kamer zonder emotie, en dat was bijzonder typerend, want deze man leek altijd al gespeend van enige emotie of empathie. Wel was er altijd die geforceerde nepgrijns die de indruk moest wekken dat hij zijn zaakjes goed onder controle had. Mark had altijd de grootste pret en moest overal om lachen. Nu is hij uitgelachen. God zij dank. Het maakt niet uit wie hem gaat opvolgen. Wie het ook is, het kan nooit slechter dan Rutte.

Marien
Marien
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  MrPercussionPete

Nou, Kaag is nog slechter dan hij, hoor.

Ni28
Ni28
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Zij kunnen nu beide bij Klaus Schwab solliciteren.

Winnie
Winnie
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

En dan bekend maken,als ze flink zijn, dat Schwab eigenlijk een sloopbedrijf is. Want daar ligt hun visie uiteindelijk.

Ni28
Ni28
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Winnie

Sloopbedrijf, goed geformuleerd.

Youp
Youp
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  MrPercussionPete

“Rutte’s premierschap zal de geschiedenis ingaan als een totale mislukking.”

De geschiedenisboekjes worden geschreven door de overwinnaars. Hij kan ook nog als de ultieme held geportretteerd worden. Dat hangt er helemaal vanaf hoe het gaat aflopen en wie er uiteindelijk aan de touwtjes trekt. Voorlopig is dat bepaald geen gelopen race en zien de kansen voor Rutte er stukken beter uit dan voor de oppositie. Voor zover daar überhaupt sprake van is.

Marga
Marga
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  MrPercussionPete

Heb het debat gedeeltelijk gevolgd. Hij kreeg enorm veel veren in zijn reet gestoken en daar was die grijns weer. SP, PvdD, BIJ1 deden er niet aan mee, ook niet aan het klappen. Wat te denken van Wilders die o zo positief over Rutte was? Dus ook een machtpoliticus.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marga

Nou, dat positieve viel m.i. wel mee. Qua Rutte-beleid was Wilders duidelijk negatief. Qua privé was hij mild, inderdaad, maar zo hoort het eigenlijk ook, toch?
En wat is een machtspoliticus? Zijn ze dat uiteindelijk niet allemaal? En is dat erg?
Ik denk van niet, als de macht maar in het belang van NL ingezet wordt.

Marga
Marga
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ik heb toch wel een andere kijk op Wilders gekregen, kan er niet tegen dat je bij een afscheid positief doet en op andere momenten meer dan kritisch bent. Een machtspoliticus is iemand die de macht boven integriteit plaatst. En gelukkig hebben we nog een paar integere politici.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De plaats waar Rutte terecht komt doet eigenlijk niet zoveel ter zake: hij zal de wereld hoe dan ook grote schade berokkenen. Hij heeft dertien jaar de tijd gehad om te netwerken + een oorkonde van miss Merkel herself.

Belangrijker vind ik hoe we 80% tot 85% van de bevolking in Europa uit die hypnose krijgen: ze zien van geen kanten dat ‘we met z’n allen’ regelrecht de afgrond induiken: of het nu om economie, wonen, vrijheid of oorlog gaat, alle seinen zijn van dieprood naar donkerpaars naar diepzwart gegaan.

En niemand die het ziet.

Marien
Marien
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

nou, Het lijkt mij geen ramp als CU en D66 een stuk gedecimeerd worden. Ik ben HEEL erg blij dat hij het kabinet heeft laten klappen. CU zou ons jarenlang opzadelen met immigratie van hele families uit intolerante culturen en D66 zou ons straatarm gemaakt hebben met belachelijk dure en nietwerkende klimaatmaatregelen. Ik hoop dat Kaag de politiek verlaat. Laat haar maar nederig met een hoofddoek buigen voor die patriarchale dictators in die landen en laat haar maar denken dat ze ontzag voor hare bekaktheid hebben.

J-P
J-P
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Hopelijk verhuist ze naar haar echtgenoot waarvan niemand mocht weten dat ze daar mee was getrouwd, klopt iets niet mee. Oh ja in Europa worden ze voor vol aangezien, daar niet

Peter
Peter
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland helpt maar een optie: Zo snel mogelijk NEXIT. Nu het nog kan.

Jos
Jos
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Of een ingang naar een organisatie die de lakens uitdeelt….FEW, NATO, EU, WHO..?

Hans
Hans
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het begin van het artikel komt helemaal overeen met hetgeen ik inschatte. De verschillende gecreëerde crisissen waren geen probleem, maar gezinshereniging voor asiel zoekers was ´the limit’.
Waar Robert Raupach mijn nachtrust verstoort is zijn zienswijze voor de toekomst. Von der Leyen was al een nachtmerrie, maar de droom dat Rutte op haar plaats zou komen wordt een nachtmerrie worden waarvoor je na afloop behandeld moet worden. Robert, alstublieft zeg dat je het niet zo bedoelde.

Laatste aanpassing 9 maanden geleden door Hans
Ni28
Ni28
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wij zijn er nog lang niet maar er is weer een beetje hoop. Zeker na vandaag te horen dat Kaag ook verdwijnt. Na haar rotstreek nam Rutte haar toch mee in zijn val. Hun wegen kwamen weer samen.

J-P
J-P
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Nu pas krijgen we de emmer met ellende. Was al aan het overlopen beetje bij beetje. Alle partijen van dit kabinet hebben teveel geld uitgeven, zelfs zoveel dat er niet eens toestemming voor was gegeven. Houdt dus in dat Nederland tegen een financiële crisis aanhangt. Gaan nu leuk verder van crisis naar crisis, niets wordt er opgelost en is opgelost. De 13 Jr.van rutte waar alles naar voren is geschoven, moet door mensen worden opgelost die totaal er geen kaas van hebben gegeten. Dit alles wordt geregeerd door de ambtenaren op de achtergrond, want die trekken aan de touwtjes.

Jos
Jos
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

13 juli ;
Na Hoekstra en Rutte nu ook Kaag weg…. wat betekend dit voor de parlementaire enquête ivm Covid-maatregels. Het lijkt mij dat ze op deze manier politiek niet meer afgerekend kunnen worden!?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

En wat gaat het betekenen voor de miljarden die ‘weg’ zijn zonder bonnetje?
En wie gaat ter verantwoording geroepen worden voor het overige financiële wanbeleid, waardoor de kas nu gewoon léég is? Niet dat die parlementaire enquêtes ook maar iets uitmaken, als zelfs meineed niet wordt afgestraft.
De checks and balances zijn van nul en generlei waarde gebleken.
Dat moet dus anders.
Wie heeft er ideeën?

Jos
Jos
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Inderdaad…ondertussen gaat nagenoeg alles maar de kl…’t…, behalve het ambtelijke verdien model..

J-P
J-P
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het was en is al lang duidelijk, dat rutte de baas over Europa wilt zijn. Dat zie je overal terug

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Een column vol met zelfmedelijden. Waarom heeft de schrijver dit niet 5 jaar geleden bedacht, toen de toeslagen affaire aan het licht kwam. Omtzigt zorgde voor de zieke details waar iedereen niet naar luisterde.
Ziende blind zijn. Daarom kon het zover komen en naar mijn idee zijn we er nog lang niet vanaf.
Rutte stapt uit zichzelf op, maar we weten dat hij nog niet uit beeld is. Zijn erfenis licht er nog en daar gaan we nog flink mee afzien.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Over 10 jaar hebben we exact een zelfde column over hoe we de klimaatcrisis aangepakt hebben. Of de migratiecrisis. Of de stikstofcrisis.

Alex Delarge
Alex Delarge
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Waarschuwing! Hij is nog niet weg hoor!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Bart Nijman: ‘Ze hadden vast niet gedacht dat The Great Reset in hun eigen Vak K begon…’

AAA
AAA
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

‘…..van crisis tot crisis te manoeuvreren….’
Er klinkt regelmatig verwijt van visieloosheid bij dhr. Rutte.
Dan is het zaak te bekijken wat er gaandeweg is gekomen, want pas dan kun je langjarige patronen onderkennen.
Het antwoord: DigID. Nederland loopt voorop. En in Europa- in progress: CBDC: Dit is mede door onze demissionaire MP. En hopelijk ten overvloedde: dit Europese(?!) initiatief komt met (te) grote risico’s.

Marga
Marga
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik snap de haast niet mbt opvolging Von der Leyen, dat duurt dus idd nog een jaar. Ik volg de verklaring eerder ergens gelezen dat Rutte dit een goed moment én een goed onderwerp vond om het kabinet te laten vallen. Het loopt allemaal niet zo soepel in het kabinet, misschien is er vanuit de achterban ook veel kritiek op de klimaatmaatregelen, in ieder geval op het kostenplaatje. En de VVD stond er gunstig voor in de peilingen. Waar MR geen rekening mee heeft gehouden is dat hij zelf niet door kon gaan. Het enige goede wat Kaag ons gebracht heeft. Blijkbaar wilde ze hem niet vernederen door vast te houden aan zijn onmiddellijk vertrek wat de opzet van de oppositie was. Jammer, jammer.

Jos
Jos
9 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De Haan, Hoekstra, Rutte, Kaag, Paternotte en binnenkort nog enkele anderen, Hugo?;

De ratten verlaten het zinkende schip
als de omstandigheden slechter worden of veranderen, proberen sommige mensen weg te gaan, mensen zonder moed denken dan alleen aan zichzelf.

De ratten verlaten het zinkende schip
je merkt dat er ergens grote problemen zijn of dat de ondergang er dreigt, wanneer mensen die erbij betrokken zijn, naar elders vertrekken.

De ratten verlaten het zinkende schip
De ratten schijnen te voorvoelen dat er gevaar dreigt voor een schip, en verlaten het daarom tijdig. Dit feit heeft tot een eigenaardig bijgeloof geleid. Ouderwetse zeelieden meenden nl., dat de rattenkolonie van een schip ook deserteert, vóór dit nog zijn anker voor zijn laatste reis licht. Dit bijgeloof was zó sterk dat, toen in 1908 een groot zeilschip, de ‘Wray Castle’ zou uitzeilen voor een reis om Kaap Hoorn en voor het vertrek de ratten het schip ‘en bloc’ verlieten, ’s nachts ook een groot aantal leden van de bemanning deserteerde. Het schip verging niet en de oplossing van de desertie van de ratten was dat, terwijl het schip vroeger steeds graan laadde, nu een lading steenkolen werd ingenomen. Overdrachtelijk betekent de uitdrukking : de boel in de steek laten als men ziet dat het mis gaat (bijv. personeel dat ontslag neemt omdat het met de zaak verkeerd gaat)

Laatste aanpassing 9 maanden geleden door Jos
Jos
Jos
9 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Hugo, Schouten en van Rij hebben inmiddels aangekondigd het schip te verlaten.

38
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x