Zeg minister Jetten, wie krijgt er stroom bij onvoldoende netcapaciteit?

Vernietigend oordeel Algemene Rekenkamer

Titelfoto bij artikel Zeg minister Jetten, wie krijgt er stroom bij onvoldoende netcapaciteit? Ferdinand meeus opiniez

Foto: Hoogspanningsstation

En toen was het zover: de Algemene Rekenkamer bracht een vernietigend rapport uit over een belangrijk gevolg van het klimaatbeleid en de energietransitie. Er dreigt een fors stroomtekort te ontstaan omdat alles steeds meer ‘elektrisch’ moet, maar het elektriciteitsnetwerk dat helemaal niet aankan en bovendien worstelt met de ‘groene’ onbetrouwbare wiebelstroom. De gedroomde energietransitie is, zoals voorzien, technisch onhaalbaar, stelt dr. Ferdinand Meeus.

Op 18 mei heeft de Algemene Rekenkamer (AR) zich in een rapport in het kader van het Verantwoordingonderzoek 2021 tamelijk vernietigend uitgelaten over een belangrijk gevolg van de energietransitie die door het kabinet Rutte-4 wordt nagestreefd en door minister Rob Jetten van Klimaat en Energie wordt getrokken. De conclusies van de AR liegen er niet om.

“Wij concluderen dat:

  • de netcapaciteitsproblemen de hele energietransitie belemmeren, waardoor de voorgenomen aanscherping van het klimaatdoel tot ten minste 55% CO2-­reductie in 2030 en het besluit om in EU­-verband nog dit jaar grotendeels afscheid te nemen van de leveranties van Russisch aardgas onhaalbaar kunnen blijken;
  • de doorlooptijd van uitbreidingsinvesteringen kan oplopen tot ruim tien jaar en het tekort aan technisch personeel niet is verminderd;
  • de maatregelen die de minister tot eind 2021 heeft genomen nauwelijks bijdragen aan een oplossing van het tekort aan netcapaciteit;
  • vergaande keuzes over de verdeling van de schaarse netcapaciteit onvermijdelijk zijn, totdat het elektriciteitsnet voldoende is versterkt.”

Kortom: het beleid om aan de groeiende vraag naar stroom te voldoen, klopt van geen kanten.

 

Crash elektriciteitsnet

Volgens de Algemene Rekenkamer bestaat er dus een groot risico dat door meer en meer elektrificatie van woningen, industrie en vervoer, het elektriciteitsnet kan crashen. Het rapport zegt duidelijk dat de minister keuzes moet maken over wie wel of niet zal worden aangesloten op het net. En over wie wel of niet zijn opgewekte wiebelstroom (door zon of wind) aan het net mag leveren. Het rapport stelt verder dat “bedrijven en burgers de komende jaren steeds vaker de gevolgen zullen ondervinden van het tekort aan netcapaciteit”.

Dit alles is het gevolg van het klimaatbeleid en de energietransitie, waarbij fossiele brandstoffen moeten worden vervangen door ‘groene hernieuwbare’ energie.

 

Wiebelstroom-paradox

Politici, die zonder enige technische vakkennis de “Groene Energie Transitie” hebben gebetonneerd in klimaat- en energiebeleid, beseffen nog steeds niet dat die groene energie – opgewekt via wind- en zonneparken – onbetrouwbaar is, onvoorspelbaar en met pieken en dalen op het elektriciteitsnet wordt geloosd. Een ware nachtmerrie voor de netbeheerders, die moeten zorgen voor een stabiele belasting van het net. De enige oplossing voor dit ‘wiebel’-probleem is een constante en betrouwbare back-up in de vorm van een energiebron op basis van fossiele brandstoffen of kernenergie. Dit creëert natuurlijk dubbele kosten.

 

Biomassa

De wiebelstroom-paradox wilde men in Nederland oplossen door het gebruik van biomassacentrales, waarbij door een boekhoudkundige afspraak met Europa de uitgestoten CO2 niet behoeft te worden gerapporteerd. En het verbranden van bossen een stabiele stroomaanvoer zou leveren. Gelukkig is deze volksverlakkerij, waarbij oerbossen werden gekapt, vervolgens met schepen werden vervoerd en opgestookt in Nederlandse biomassacentrales, een halt toegeroepen. Althans voor de bouw van nieuwe centrales. Biomassa beslaat nog steeds ongeveer twee derde van de Nederlandse ‘groene elektriciteitsenergie’. Een regelrechte schande.

 

Niet realiseerbaar

In reactie op het rapport van de AR heeft minister van Klimaat en Energie Rob Jetten laten weten dat hij het probleem erkent. Jetten beseft dat zonder een structurele oplossing zijn klimaatgedreven plannen voor meer windmolens op zee, meer elektrificering voor industriële processen en de omschakeling van gasverwarming van gebouwen en woningen in het water vallen. Vanwege het simpele feit dat dat alles technisch niet-realiseerbaar is. Als gevolg worden de gestelde klimaatdoelen niet bereikt.

Er moet dus wat de minister betreft dringend worden gezocht naar een oplossing, in samenwerking met de netbeheerders en in overleg met de Europese Commissie. Maar ja, ik voorzie dat als vanaf 2035 ook iedereen met een elektrische auto moet rijden, de chaos compleet wordt. Ik zie al een Netflix-serie waarin mensen gaan vechten voor toegang tot een stopcontact.

 

Van het gas af

Desalniettemin is er, volgens het rapport, alleen al een bedrag van ongeveer elf miljard euro uitgegeven in 2021 alleen aan subsidies voor klimaatinvesteringen en coronasteun. Het rapport erkent dat de minister een reeks maatregelen heeft genomen om het capaciteitsprobleem te verminderen. Maar de genomen maatregelen lossen het probleem niet op. Het kabinet wil namelijk, als onderdeel van het klimaatbeleid, de CO2-uitstoot tegen 2050 naar nul brengen en heel Nederland dwingen om ‘van het gas te gaan’. Bij gebrek aan technisch haalbare alternatieven zal dit plan grandioos mislukken. Tenzij de minister gebruik maakt van kernenergie.

 

Schadevergoedingen Groningen

Nederland heeft ook nog steeds een grote voorraad aan gas in Groningen. Waarvan de waarde zeker al verdubbeld is. Het moet toch mogelijk zijn om de burgers in Groningen ruim te vergoeden voor de schade die kan ontstaan? Helaas, het rapport vermeldt ook dat het bij de lopende schadevergoedingen veel te traag gaat en dat er veel geld en tijd verloren gaan door administratieve regelgeving. Dus op dit vlak moet de minister van de AR ook dringend actie ondernemen om de burgers snel en gepast te compenseren voor de geleden schade door de gaswinning.

 

Niks mis met fossiele brandstoffen

Verder is er niks mis met fossiele brandstoffen. China en India denken aan de welvaart van hun burgers en hebben samen al meer dan honderd nieuwe steenkoolcentrales geopend. De CO2-uitstoot van Nederland is 0,4% van totale uitstoot. China en India zitten ruim aan 36% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Alles wat Nederland doet heeft NUL effect op de wereldwijde uitstoot.

Mijn advies aan minister Jetten is dan ook: als je echt een werkende energietransitie wil, investeer dan in kernenergie, organiseer een snelle en gepaste vergoeding voor de geleden schade door gaswinning en gebruik de nog bestaande gasvoorraden.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
19 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als je een echte groene-energie fundamentalist bent, zul je eveneens van mening zijn dat iedereen veel minder energie moet gebruiken en dat er daarnaast te veel mensen op de wereld zijn voor de beperkte en eindige voorraad grondstoffen die er zijn. Dus ga maar kiezen bij de aankomende energiecrisis: de koelkast aan of de verwarming? Wasmachine eenmaal per maand gebruiken of tweemaal? Kortom, je moet rekening houden met de mogelijkheid dat men heel goed weet dat de energietransitie niet mogelijk is zonder problemen, maar men vindt dat je je daaraan moet aanpassen. Zij zelf niet natuurlijk, dat spreekt vanzelf. Daarom zijn ze de elite en vliegen ze business class naar de volgende klimaatconferentie.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Eens.
Er zijn veel te veel mensen op aarde, en in NL al helemaal. Dat zou het grootste thema moeten zijn. Toch hoor je ze daar nooit over, sterker, je mag het niet eens uitspreken zonder verketterd te worden. Elk jaar een flinke stad in NL er bij, met alle negatieve gevolgen voor demografie, woonmarkt, veiligheid, onderwijs, zorg….
Het lijkt er verdomd veel op dat ze denken: maak alles kapot, daarna kun je (proberen te) buildbackbetteren. Better voor de grootverdienende bovenonsgestelden wel te verstaan, en ‘back’ in welstand en leefomstandigheden voor loonslaven.
Dat men al een eind op weg is, blijkt wel uit het disfunctioneren van zoveel domeinen in BV NL. Ook de basisvoorzieningen als drinkwater, dak boven het hoofd, betaalbaar voedsel en energie moeten er blijkbaar aan.
Vanochtend las ik dat bankmedewerkers veroordeeld zijn voor het gluren in rekeningen, en die wetenschap ook gedeeld hebben. Daar ben je dus ook al niet meer veilig, want wie kan er allemaal in de bankrekeningen van het volk? Banken die toch al hun basale service aan de bevolking (die verplicht is een bankrekening te hebben) hebben opgeheven. Alles digitaal en als je een vraag hebt die niet in hun stroomdiagrammenbandjes past, uren in de wacht bij de servicedesk die die naam niet verdient.
Toeval (ik ben bang van niet) dat nu ineens grote luchthavens enorme wachtrijen hebben, want het is niet alleen op Schiphol? Of: het gepeupel moet gewoon stoppen met vliegen, en hoe kun je dat beter doen dan het heel erg onaangenaam maken.
In NL wonen best veel mensen in zeer slechte huizen, maar waar gaat het over in de politiek? Oekraïne opbouwen! Dat immigranten niet snel een goede woning krijgen, of in sommige gevallen twee of drie, want meerdere vrouwen en veel kinderen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Het is tamelijk simpel. Of je nu energie moet produceren voor 6 miljoen mensen, Denemarken, of 18 miljoen mensen. hierzo.
Dan letten we even niet op de andere probleempjes die te maken hebben met het aantal inwoners.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Heb het nog even opgezocht. Nederland is 41.543 km².
Denemarken is 42.933 km²

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Overbevolking is de oorzaak no. 1.

Theo Prinse
Theo Prinse
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Bekijk ook Doctor Meeus te gast bij Omroep Ongehoord afgelopen week.
De milieu fanatici Frans Timmermans, Diederik Samsom namens de Europese Unie en John Kerry namens de Verenigde Staten – die de helft van het totale wereld Bruto product vormen – spannen samen om al of niet bewust de wereld economie te vernietigen teneinde de wereld van hun perceptie te redden. Thierry Baudet grapte wel eens dat aan het kader van een milieu religie hieraan het Bijbelse zondvloed verhaal ten grondslag ligt. Een andere uitleg is dat de aannames volstrekt belachelijk en ongefundeerd zijn en voor deze profeten een totale maatschappelijke excommunicatie betekent. Weer een andere is dat de mondiale eco-economie al meer bedraagt (1200 miljard dollar) dan de globale energie industrie.
Hun eco-fascisme moet uitgeroeid worden voor het te laat is.

Binzrath
Binzrath
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe krijg je de incompetente minister Jetten aan tafel met mensen die verstand van zaken hebben in plaats overleg met de EU?
Straks komt er ook nog de verplichte hybride warmtepomp erbij die het hele jaar door elektriciteit verbruikt (alleen voor de CV). Ook erg dat de lobby van de warmtepompen de ministers voor de mal houden dat het gas scheelt maar hun mond houden over de energie verbruik dat jaarlijks bij een huishouden extra kosten met zich meebrengt (ongeveer € 900). En niet vergeten dat de grondstoffen voor de accu’s van de elektrische auto’s (lithium, kobalt) niet onuitputtelijk zijn.
Pas als Rob Jetten er achter komt dat het niet op te lossen is door alleen Lego City in elkaar te zetten zal hij misschien wel overwegen om kernenergie te gaan gebruiken.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Orthodoxie is de grootste gevaar voor de mensheid. Laat juist het linkse denken die zich progressief noemt en die pretendeert de enige juiste te zijn als starr en orthodox aan te merken.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Het grootste gevaar.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

In 2018 beweerde Gerben-Jan Gerbrandy, de Europese klimaatspecialist (!) van D66, nog dat de zeespiegel deze eeuw 7 tot 12 meter zal stijgen. Als dit soort mensen de specialisten van groene partijen zijn, dan kan je nog veel meer dommigheid verwachten.
Alleen als je overgaat op kernenergie, waterstof en een lager tempo voor de energietransitie is een flinke reductie in de CO2-emissie mogelijk. Het gewenste en door de rechter bevolen tempo kunnen we niet aan. Dat betekent helaas ontbossing en een tekort aan zeldzame mineralen/metalen, waarvoor we afhankelijk zijn van o.a. Rusland en China. Dat belooft weinig goeds.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Ferdinand,

Als je van een groot deel van je energie overstapt van gas naar elektriciteit, dan moeten er wel stroomkabels zijn om die extra capaciteit via het stopcontact bij de industrie, kantoren en/of huishoudens te krijgen.

Tot op heden heb ik nul berichten voorbij zien komen voor wat betreft de strategische kopervoorraden van de netbeheerders en/of ons aller overheid om dit mogelijk te maken. Publiek-private samenwerking met de TKF? Deltaplan kabels trekken met Koerdische grondwerkers? Stilte is ons deel, maar waarschijnlijk is hier een ragfijn market making spel op de LME aan de gang, waarvan wij gewone belastingbetalers geen notie hebben, met name niet van wie er uiteindelijk met de buit vandoor gaat.

Als de elektrische transportcapaciteit er niet is, dan valt er ook niets (extra’s) te transporteren. Dit nog even los van het probleem dat de zon het maar de helft van de dag doet en ook dat de wind – ook als resultaat van de inwerking van de zon – lang niet altijd 24/7 woei doet.

Dat onze vroede vaderen – en drs. Rob Jette is natuurlijk een kei – dit maar niet willen inzien is helaas geen reden tot verbazing. Eerder heeft men op even zo scharrige feitelijk empirische basis allerlei fijne milieuzones ingevoerd, die inmiddels allen grotendeels weer uitgekleed zijn. NOx, CO2 het was allemaal heel complex. Kortom, gewoon doorgaan tot het echt niet meer kan en dan iets anders gaan doen. Easy peacy!

Het hele CO2 en stikstof meer-geld-dan-God plan dat nu instelling gebracht wordt zou beter besteed kunnen worden aan kerncentrales, niet alleen voor ons maar ook 4 of 6 elk voor India en China. Als het om CO2 zou gaan, maar misschien ligt daar het probleem niet …

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Geen gas meer uit Rusland.
Het zou wel eens een heel koude winter kunnen gaan worden.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Hele belangrijke punten.
Investeer in kernenergie.
Vergoed alle schade dmv een gepaste vergoeding in Groningen.
Ga de Nederlandse gas voorraden gebruiken in Nederland.
En Jetten ga weg als Minister en kom nooit meer terug.

Laatste bericht geen Russische olie meer in de Rotterdamse haven.

Johan Cramer
Johan Cramer
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Een kanttekening. Als het stroomnet de beperkende factor is in de energietransitie, gaat de volledige aandacht richten op kernenergie ook niet werken, aangezien die (stabiele, goedkope) opgewekte kernstroom ook datzelfde te kleine stroomnet op moet. Dus eerst en vooral zal uitbreiding van het stroomnet nodig zijn. En daar is tijd genoeg voor, gezien de verwachte stroperige ambtenarij die de vergunningen voor kerncentrales gaat regelen. Dus intussen: Niet meer van het gas af, en kolencentrales weer open. Voor het klimaat maakt dat niets uit.

Jan Smelik
Jan Smelik
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Johan Cramer

Dat klopt niet. Ons elektriciteitsnet is ontworpen vanuit een beperkt aantal grote stroomleveranciers, de oude kolen- en gascentrales. Dit netwerkt vertakt steeds fijnmaziger naar de verbruikers toe. Nu worden op allerlei punten grote piekstromen vanuit windparken of zonneweides op die fijnmazige netwerken losgelaten. Dat is waar het spaak loopt. Nu zou, vanwege de geografische spreiding van al die groene stroom opwekkers, eigenlijk het hele net vrijwel net zo zwaar moeten worden als bij de grote, aloude centrales. En dat gaat dus niet lukken.

AAA
AAA
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“De gedroomde energietransitie is, zoals voorzien, technisch onhaalbaar”
Desalniettemin heeft de kiezer bepaald dat onrealistisch beleid gevoerd blijft worden. Onrealistisch, want gebaseerd op de aanname dat ‘de techniek’ ‘het’ tijdig zal kunnen regelen…
Iets met een beer en huid verkopen..

Nyong
Nyong
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Effekes voor de goede orde. Zie het niet als mieren-rampe-tampe mijnerzijds.
Met betrekking tot de elektriciteit.
Term voor de niet geschoolden (leken)
Je krijgt namelijk geen stroom.
Je krijgt de spanning (230V) in huis.
Stroom maak je zelf.
Door te schakelen (“knop/toets indrukken of schakelaar (knop) omdraaien”)

Jaren geleden via nieuwsbericht op de radio.
Daar reed een hoogwerker tegen een “mast” waar 150.000 stroom op stond.
Stroom in Ampères en Spanning in Volts.
Toegift:
In de normen onderscheidt men
Er is Laagspanning tot 1000 Volt tussen de fasen en er is Hoogspanning boven de 1000 Volt ( 1 kilovolt).
Je hebt wisselstroom, draaistroom en gelijkstroom.

Maar voor Jetje niet af mijn petje.
Voor hem Ach en Wee
Van 66 komende ná de D.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Nyong

We moeten veel meer mieren-rampe-tampen want de onkunde bij beleidsmakers is hemeltergend.

19
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x