Hoera, een boterham met krekels!

Insecten eten om de planeet te redden

Titelfoto bij artikel Hoera, een boterham met krekels! Alma van hees opiniez

Foto:


 
Vlees eten is heel slecht voor onze planeet, zo is van hogerhand voor ons besloten. Dus dat moet anders en komen er nu insecten op het menu. Daar zijn heel wat vraagtekens bij te plaatsen. Maar de grootste uitdaging voor de nieuwe ‘groene’ wereldorde wordt om de instinctieve weerzin bij dat insectenvoedsel weg te nemen, schrijft Alma van Hees.

We moeten ophouden met het eten van vlees, zo wordt ons vrijwel dagelijks ingepeperd. Is het niet om het dierenleed dat daardoor wordt veroorzaakt, dan gaat het wel om het redden van de planeet. Zo reageerde transitiehoogleraar Jan Rotmans als door een wesp gestoken op een artikel van voedingswetenschapper Louise Fresco, waarin zij stelde dat stoppen met vlees eten voor ‘het klimaat’ weinig impact heeft.

Niet dat hij argumenten aandroeg voor zijn stelling, laat staan wetenschappelijk onderzoek om die te onderbouwen, maar dat schijnt in deze tijd niet meer nodig te zijn. Je transitiegeloof belijden volstaat en alle gelovigen volgen.

 

Insectenlollies

Nu sluipen opeens insecten ons voedsel binnen. Zoals bij de kinderen, voor wie Sligro insectenlollies aanprijst. Zou dit een succes worden? Zuigen op zoetigheid totdat je op een hard beestje in de lolly stuit dat gaat kraken tussen je tanden?

Maar niet alleen kinderen zijn de klos. Ongemerkt mogen er al een poosje insecten in ons voedsel worden verwerkt, in biscuits en soepen, vleesvervangers en salades tot en met in bier en chocola. In wat niet, eigenlijk? Sinds kort mogen ook poeders van huiskrekels en kleine meelwormen aan allerlei voedingsmiddelen worden toegevoegd.

Gooiden we vroeger een pot met oude tarwebloem weg omdat daar larven van meelwormen in wriemelden, dat hebben we helemaal verkeerd gedaan. We wisten niet hoe gezond en voedzaam die waren. We zouden ze eigenlijk juist moeten kweken. En dat doen we nu ook met onze grootste insectenkwekerij ter wereld, waarvan de CEO de missie verwoordt als “het voedselsysteem weer in balans brengen met de natuur”.

 

Wantrouwen

Maar het wantrouwen is groot. Want waarom was dat eten van insecten nog maar een paar jaar geleden verboden? Toen zat daar te veel vet in dat schadelijke stoffen bevatte, waren ze allergeen met soms ernstige gevolgen en werd gevreesd voor de verspreiding van schimmels en andere ziekteverwekkers in de voedselketen. Opeens zijn deze praktische bezwaren grotendeels en miraculeus in rook opgegaan.

 

Vegetarisch?

Nu is er met dat insectenvoedsel wel meer vreemds aan de hand. We moeten juist af van het eten van dieren en sommige vooruitstrevende provincies verbieden zelfs reclames voor vlees en vis (en fossiel). Maar hoe je het ook wendt of keert: insecten zijn diertjes en geen planten. Zijn ze te klein om als dier mee te tellen? Voor de serieuze vegetariërs en veganisten valt deze voedselbron in ieder geval af.

 

Cultural appropriated food?

En dan de aanhangers van Extinction Rebellion, die van mening zijn dat je vooral cultural appropriated food moet eten, dat wil zeggen lokaal verbouwd voedsel. Maar met de beste wil van de wereld kun je insecten eten niet als behorend bij ons land en onze eetcultuur zien. Insecten worden vooral gegeten in warmere en armere landen, vaak als er niets anders voorhanden is. Zo aten wij ook een poosje tulpenbollen, echt Nederlands, maar wel uit schaarste en armoede in de hongerwinter omdat er toen nauwelijks iets te eten was.

 

Insectentekort

Dan is er nog iets raars met dat insectenvoer. Geregeld vernemen we dat het zo slecht gaat met de insectenstand in Nederland en wordt ach en wee geroepen over jonge vogels, die te weinig te eten hebben. Je zou dan denken: mooi, zo’n insectenfabriek. Zoveel mogelijk insecten kweken voor de vogelstand! Open zetten die deuren en ramen zodat al die krekels kunnen uitvliegen en de biodiversiteit een flinke boost krijgt. De tonnen insecten die zich sinds een aantal jaar te pletter vliegen op onze windmolens worden dan enigszins gecompenseerd. Maar nee, wij ménsen moeten ze gaan eten alsof er geen ander mensenvoedsel bestaat. Wordt alvast voorgesorteerd op onbetaalbaar voedsel als gevolg van de rampzalige Green Deal? Of valt er veel te verdienen met insecten als goedkoper ingrediënt?

 

Onmisbaar?

Misschien zijn insecten zo buitengewoon voedzaam en gezond dat ze een waardevolle en onmisbare aanvulling op ons menu kunnen gaan worden. Nou, dat valt ook tegen. Weliswaar bevatten insecten eiwitten en vetten, maar ook chitine, een stofje dat eveneens in schelp- en schaaldieren voorkomt en waarvoor mensen allergisch kunnen zijn. Gelukkig stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vermelding van een insecteningrediënt om die reden verplicht. Zou het als waarschuwing op de verpakking verschijnen? Of moeten we een loep meenemen om die vermeldingen, in piepkleine lettertjes verstopt, te kunnen lezen, met aanduidingen als Acheta domesticus (huiskrekel), Gryllodes sigillatus (gedroogde bandkrekel), Locusta migratoria (treksprinkhaan), Tenebrio molitor (meelworm) en Alphitobius diaperinus (larven van de buffalokever)?

 

Ideologisch eten

Het gaat bij insecten eten om ideologisch eten om de planeet te redden. U wist vast niet dat insecten koudbloedig zijn, dus minder energie en voedsel nodig hebben dan zoogdieren. Dezelfde hoeveelheid voer levert bij insecten twintig keer zoveel ‘vlees’ op als bij kippen, varkens en runderen. Verder kun je van een insect 90% opeten, terwijl dat bij koeien en varkens maar om 50% gaat. En de uitstoot van broeikasgassen ligt bij een insectenkwekerij veel lager, terwijl insecten kweken ook nog eens voor minder andere milieuproblemen zorgt. Dus wat wil je nog meer?

 

Weerzin en walging

Toch wordt het een tour de force voor de marketing om deze nieuwste culinaire mode aan de man/vrouw te brengen. Want een ideologie is mooi, maar wat nu als die niet lekker smaakt en weerstand of zelfs walging oproept? Zou er op een rol beschuit echt in vlammende letters komen te staan “verrijkt met meelwormen”? Of op pakken knäckebröd “nieuw recept met krekels”? Gaan we daarvan watertanden? Smaken die piepkleine beestjes trouwens ergens naar? Een beetje naar nootjes, schijnt het.

Nieuwe dingen uitproberen op allerlei gebieden kan vooruitgang brengen. Maar hoe kweek je voor insecten een nieuwe markt?

 

Modegril

Er zijn altijd mensen die graag voorop willen lopen bij elke nieuwe modegril, trots als ze zijn op hun progressieve identiteit. Zo wordt mannen momenteel wijsgemaakt dat het helemaal ‘in’ is om in rokken te gaan lopen. En modestad Parijs toonde de nieuwste vrouwenmode die zich kenmerkt door het feit dat het helemaal geen kleding meer is, maar op afstand meegedragen harnassen en corset-achtige dingen, zo stijf als een plank.

Gelukkig verscheen er als reactie direct dit hilarische filmpje op YouTube.

We zullen zien of toprestaurants binnenkort krokant gefrituurde krekels gaan serveren op een bedje van zeewier, afgetopt met een schijfje citroen, besprenkeld met honingdressing en bestrooid met verse dille. Wel meer bestanddelen van ons voedsel smaken zelf nergens naar, maar kunnen met wat culinaire fantasie opgepimpt worden tot een streling voor je tong. Maar het oog wil ook wat. Kun je een bordje met insecten omtoveren tot een smakelijk ogend geheel?

 

Food neophobia

Als het gaat om de consumentenacceptatie van (verwerkte) insecten hebben we in de westerse wereld nog een lange weg te gaan. “Mensen willen het niet of walgen er zelfs van”, aldus onderzoekster Muriel Verain van de Wageningen University and Research (WUR) in 2017. “Het maakt daarbij vrijwel geen verschil of het om hele of verwerkte insecten gaat.” Insecten eten: hoe krijgen we de consument zover?, luidt de veelzeggende kop van haar artikel. De consument moet dus worden bewerkt. Voor de weigeraars is alvast een nieuw woord bedacht: food neophobia, oftewel de weerzin om nieuw voedsel te accepteren en dat is vanzelfsprekend een fobie, die heel lastig te bestrijden is. Het zal toch niet, een zeer begrijpelijke en breed aanwezige weerstand tegen insecten eten pathologiseren als fobie, opdat de weigeraars als gestoord kunnen worden weggezet… Lijden mannen die zich komend seizoen niet in een rokje hullen opeens ook aan een fobie, fashion neophobia?

 

Totalitair

Maar niet getreurd, klimaatactivisten. Die food neophobia kan immers makkelijk worden omzeild als je eenvoudigweg niet vertelt wat er in het eten zit. Verain schrijft: “Onzichtbaar verwerkt in producten in plaats van hele zichtbare insecten lijkt op de langere termijn de beste stap om mensen aan de insecten te krijgen.”

Welkom in de totalitaire nieuwe wereldorde, waarin niet alleen voor u wordt bepaald wat te denken en te doen, maar ook wat u moet eten en dat wordt u heimelijk door de strot geduwd.

Maar misschien wordt er wel buiten de waard gerekend. Want we hebben ook nog zoiets als de tucht van de markt, die uiteindelijk korte metten maakt met dwaze modegrillen, ideologische misbaksels en culinaire wanproducten.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
48 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Vin1
Vin1
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Misschien eten we maar 50% van het vee oo maar probeer maar eens ern paar schoenen van krekels te maken. En dat is bij lange na niet het enige product. Gelatine, lijn, kleding, bankstellen, melk, kaas en er zijn er vast nog veel meer. Bovendien twijfel ik of insecten wel minder eten. Vele soorten vreten in een dag hun eigen gewicht. En wat dierenwelzijn betreft, heeft een krekel minder rechten dan eem varken?

J-P
J-P
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Vin1

Zodra de mens zich met de natuur bemoeit, wordt de ring doorbroken en gaat het mis.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  J-P

Hoeveel eet een insect? Ik googelde dat en het leverde verrassende resultaten op. De eerste resultaten leverden op wat een mens aan insecten moet eten om aan zijn dagelijkse portie te komen:
Hoeveel eten insecten? 500 gram insecten per jaar eet elke Nederlander ongeveer zonder het te weten. 100 gram insecten per dag is ruim voldoende voor een volwassene om in de dagelijkse hoeveelheid eitwit, ijzer en vitamine B te voorzien.
Dit is een google resultaat, dus in dit verband niet te vertrouwen. Let op de spelfout.

Alleen bij spinnen kreeg ik een aannemelijk resultaat:
Alle spinnen ter wereld eten jaarlijks tussen 400 en 800 miljoen ton prooien, voornamelijk insecten. Dat is even veel als, tot het dubbele van wat alle mensen jaarlijks aan vlees en vis verorberen.
Maar dat zijn geen insecten.

Ik denk inderdaad dat een kg sprinkhanen aardig wat kilos moeten verorberen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Vin1

Bravo! Weer zo’n voorbeeld van ondoordacht one-issue-activisme van dwazen met een grote mond.
Die Rotmans moet maar eens live, zonder afspraken vooraf, op de NPO met mw. Fresco en mw. van Hees in debat.
Eens kijken of hij valide argumenten heeft.

Lin
Lin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Vin1

Ik heb zelf insecten gekweekt voor reptielen. het kost enorm veel energie ( warmte ) en insecten zijn heel gevoelig voor schimmels en ziekten in kweek behuizing. Dus u begrijp het wel, daar moet flink wat antibiotica bij wil je het goed doen en niet je hele kweek kwijt raken. Het is ook behoorlijk bewerkelijk.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Vin1

Beste Vin1,

En vergeet het varken niet, geen onderdeel dat niet ’te verwaarden’ is alhoewel knorrie er wel het leven bij laat.

Punt is volgens mij dat letterlijk en figuurlijk de voetafdruk van een koei of ferken net even wat groter is dan een zak meelwormen of een mini zwermpje sprinkhanen (Say hi Wuhan Virology Laboratorium, als daar toevallig wat ontsnapt zonder natuurlijke vijanden buiten), die met veel kortere doorlooptijd op een niet platteland gebonden locatie op te kweken is.

Kortom, ‘vertical farming’ e.d. zonder koeienboot in de Rotterdamse haven. En met als voordeel dat er heel veel platteland vrijkomt voor andere dingen. Schrale natuur met superbijzondere orchideeën, fijne woningbouw (veel) en algehele verrommeling bij voorbeeld in plaats van een bepaalde norm handhaven voor zoveel viervoeters per hectare voor de poepjesuitrij (waar we de Europese norm toch al getild hebben).

Ergo, insectjes eten is bevolking verdichten en daar kunnen we dan enthousiast mee verder, behalve dat niemand mij nooit gevraagd heeft of ’15 miljoen mensen, die je in hun waarde laat’ al niet wat te veel in mijn privé kwam.

De discussie zou dus omgekeerd moeten zijn. Hoeveel mensjes laten we zwermen binnen de NL-grenzen, met welk welvaartsniveau en hoe gaan we dat dan doen, in plaats van de inzet van ongeleden binnen wat toch doorzichtige opzetjes moet zijn.

Nederland is vol, ten dele overvol (Troonrede 1979, nadat we half Suriname quasi uitgenodigd hadden en de TR en MR gezinshereniging net lekker op gang begon te komen)!

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De klimaat gekte heeft het hoogtepunt nog niet bereikt. Men verzint de meest weerzinwekkende ideeën maar het aanpak van explosief groeiende populatie, de oorzaak van alle ellende op aarde blijft onbesproken. Strikt genomen bestaat de basis van voedsel van massa waar je op kan bijten met toegevoegde smaak. Maagvulling dus zonder enig cultureel gevoel voor velen acceptabel. Het verzet tegen het slachten van vee geldt kennelijk niet voor insecten. Honger lijden voordat ze levend ingevroren worden blijkt ineens humaan. De aaigevoel ontbreekt bij die kleine monsters dus vooruit maar. Een vlieg of mug sla je ook dood. De totalitaire staat zal afdwingen dat menselijk smaak veranderd. Het wordt onbetaalbaar om vlees te eten en de dagelijkse propaganda doet de rest. Zie hoe veranderen de kookprogramma’s zoals bij MAX . Vlees wordt bijna niet meer bereid. Zo schaart zich de ongedierte in de media bij de dagelijkse portie huidkleurtjes, gender diversiteit en duurzaamheid. Ordinaire hersenspoeling onder het genot van knapperige krekels en
sprinkhanen bouillon. Eet smakelijk!

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Eten ze die ongedierte ook in Den Haag, Brussel, Davos en de VN?
Of is het alleen voor gewone burgers?

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Vin1
Vin1
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Als er ‘s-nachts een koe boven mijn bed vliegt sla ik haar ook dood hoor

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Vin1

Succes ermee, denk om de rotzooi.

Vin1
Vin1
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Geeft wel iets grotere vlekken op je behang maar dat geloei de hele nacht om je kop trek ik niet. Steken doen ze dan weer niet.

Alysa
Alysa
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Een vlieg sla ik nooit dood (tenzij onopzettelijk!) maar die probeer ik te laten leven: een vlieg, wanneer bij mij binnen in huis, tracht ik, wanneer nodig te vangen in een doorschijnend glas met bij mij een tamelijk vlak papiertje, enigzins groter dan de drinkoppervlakte van dat glas, om, indien dat kon/kan, de door mij in dat glas gevangen vlieg, door dat papiertje eronder te schuiven een gevangenisje te maken voor de vlieg en dan is ’t mijn wens om die vlieg snel buiten te krijgen, dan laat ik deze buiten door openstaand raam of deur en heb ik, wanneer goed gedaan een vliegenleventje gered en die vlieg kan dan wellicht weer andere vliegen maken, vliegenlevens vind ik belangrijk én dat zijn ze, inderdaad, voor de mensheid, biologisch gezien ook, nét zoals levende bijen dat zijn; de mensheid kan simpelweg niet zonder! Overigens doe ik dat met andere dieren ook wel, wanneer gelegenheid zich voordoet!
Een vlieg en veel andere dieren dood je (beter) niet!
Denk er dus aan, wanneer u weer eens een vlieg wil doodslaan om deze toch maar te laten leven en probeer deze op een degelijke manier levend buiten te krijgen!

Chris Dirick
Chris Dirick
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Alysa

Alyssa, ik denk dat in uw beleving de vlieg tot een uitstervende soort behoort. U denkt verkeerd. Er zijn meer vliegen dan mensen. Vliegen planten zich voort in een tempo dat voor niet wiskundigen niet te becijferen valt.
Een spin wil ik nog wel eens buitenzetten op de door u gepropageerde manier, al was het alleen maar omdat ze buiten meer vliegen kunnen vangen dan binnen in huis.
Bij mij thuis kunnen vliegen op één zekerheid rekenen: de mepper!
Ga eens een discussie aan met iemand uit Australië, levendig gesprek verzekerd!

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Alysa

Ik vrees dat de gelukkige vlieg straks in uw voedsel belandt samen met andere insecten. Gek, vroeger werd bouw van een weg gestopt of omgelegd voor en insect en nu beland deze in je boord. Het kan verkeren.

Antoinette
Antoinette
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als insecten zo geweldig zijn, waarom staan ze in Afrika dan niet te juichen als er een zwerm sprinkhanen over het land trekt? Net erover, vangen en smullen maar.
Gebeurt niet.

Ik ben altijd in om iets nieuws te proberen (hoewel ik wel grenzen heb). Zo heb ik ook krekel, sprinkhaan en meelworm gegeten (jaren geleden al). Maar het smaakte gewoon niet lekker. Muf, droog. Dat ik het niet nog eens wil eten is niet “neo foodphobia”, maar ervaring.

Piltdown
Piltdown
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Antoinette

Mee eens. Wij staan in Nederland ook niet te likkebaarden bij de eikenprocessierups en de buxusmot.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Piltdown

Door de overheid straks wel want vlees wordt onbetaalbaar en dus alleen voor de rijken weggelegd.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Antoinette

Daar voegen ze starks beetje smaak bij. Net als ham. Je hebt echte en een van water met toegevoegde smaak. Of echt gerookt of toegevoegde rooksmaak. Dat is allemaal maagvulling maar voedsel is ook eetcultuur. Als je slakken niet kan eten door het idee dan zijn insecten misschien nog erger. En in normale tijden eet je wat je lekker vindt. Alleen vrees ik dat normale tijden voorbij zijn met die regerende zooitje.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Toch denk ik dat voedselproducenten exact moeten aangeven wat er in hun producten zit. Het zou een beetje raar zijn als ze dat niet deden, je kunt wel van alles in je voedsel stoppen.
Buiten dat zie ik nog niet zo snel een grote toename in korte tijd gebeuren. Als je voor honderdduizenden mensen voedsel moet produceren, moet je er ook heel veel van hebben. Hoe ga je voor honderden tonnen meelwormen of sprinkhanen produceren?
Dat moet nog uitgevonden worden.
Daarna moeten deze beestjes verwerkt worden. Er moeten productiemethodes uitgewerkt worden, aan en afvoerlijnen, machines, verpakkingen, hoe ga je dat aanbieden? Denk maar niet dat je dat even uit de grond stampt.
Als we even aannemen dat een gemiddelde Nederlander 100 gram vlees eet wat je door insecten wilt vervangen, dan heb je dagelijks een slordige 2000 ton aan insecten nodig. Denk ook aan je productieverliezen, restafval en dergelijke.
Ook die productiemethodes moeten nog uitgevonden worden. Hoe duur gaat dat worden?
Dan vraag ik me nog af wat de gezondheidseffecten zijn. als we op regelmatige basis insecten gaan eten.

Nee, dat gaat nog een hele tijd duren, als het al gaat lukken.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Net als het klimaat, een schot in het duister.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Wel een schot die een aantal mensen superrijk maakt.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik las net in Scientias dat de ondergang van de Hetietten aan klimaat verandering te wijten is. Zonder industrie, auto’s, stikstof van de boeren.
Klimaatverandering is van alle tijden en onze invloed daarop is nihil tot heel klein.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dat klopt als je ziet wat men in boorkernen aantreft, van kilometers onder de ijskorst. Zelfs de kanteling ooit van de aardas lijkt bewezen adhv afzettingen. Er waren voortdurend langere koude en warme perioden, hogere en lagere zeespiegels. Ooit kon men over land naar het VK, vissers brengen de bewijzen van een toenmalig leefgebied van grote dieren aan land. Aanpassing is het beste denk ik, want als mensheid de gigantische kosmische invloeden effectief denken te kunnen beïnvloeden is hoogmoedswaanzin.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Daarom zijn geologen en paleontologen de aangewezen wetenschappers met de meeste kennis over aarde. Men onderschat het systeem van planeten en alle invloeden die mee te maken hebben en waar je niets tegen kan inbrengen. De verhoogde vulkanen activiteit ook van onderzeese vulkanen die als het ware voor verwarming spelen. Men zoekt het probleem boven maar het zit waarschijnlijk onder ons waar wij niet bij kunnen. Je kunt je beter aan ontstane situatie aanpassen dan tegen vechten.

Realist1966
Realist1966
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Voor de vogels liggen er al zakken meelwormen bij de action in de schappen, voor 2,99 euro geloof ik. Ook bij dierenwinkels ligt er al van alles. Vermoed dat het net als de ‘coronavaccins’ zo uit de grond gestampt kan worden.
Geef mijn portie maar aan fikkie (die vreet het vermoedelijk ook niet)

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Vraag me af hoeveel meelwormen je nodig hebt voor een voor mensen eetbare portie van 100 gram. Of sprinkhanen, of whatever.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

en dan zou je dus voor de hele bevolking van Nederland moeten gaan produceren.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dan vraag ik me serieus af of er gezondheidsproblemen kunnen ontstaan als we van vlees naar insecten gaan.
Is er al onderzoek gedaan?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Nadat de insecten uitgeroeid zijn gaan wij elkaar opeten wegens explosieve overproductie. Merk je ook niets van en het wordt smullen als je denkt aan dokter Lecter.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Het gaat erom dat wij het op de etiket kunnen lezen en laten staan. Als het stiekem gebeurd is het misdrijf.

Wow
Wow
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Niet dat hij argumenten aandroeg voor zijn stelling, laat staan wetenschappelijk onderzoek om die te onderbouwen, maar dat schijnt in deze tijd niet meer nodig te zijn. Je transitiegeloof belijden volstaat en alle gelovigen volgen”

Als je het woordje transitie wegneemt zie je waardoor alle problemen zijn ontstaan. Geloof is een synoniem voor waarheid geworden na eeuwenlange indoctrinatie. Zolang jij niet in waarheid -lees- als jouZelf mag opgroeien zal de leugen op alle fronten blijven bestaan.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik geloof onmiddellijk dat insecten eten in grote lijnen dezelfde eiwit waarde heeft voor het menselijk lichaam als andere dieren.
En chitine schijnt allerlei nuttige anti-virale werkingen te hebben.
Maar dit is geen voedingskwestie, maar een politiek en ideologisch onderwerp.
Want de invloed van veehouderij op het klimaat en leefomgeving is verwaarloosbaar.
Het gaat dus niet om de fysieke invloed, maar om de psychologische invloed, de betekenis die het heeft voor politici om mensen te beïnvloeden.
Net als vliegschaamte, de afnemende ijsberenpopulatie die overigens toeneemt, het Noordpoolijs en het Amazonegebied dat dreigt te verdwijnen (nu nog 12 x Frankrijk), is het een middel om mensen te beïnvloeden.
De richting doet niet veel ter zake, als het maar iets met consumptie en rijkdom ten opzichte van Afrika heeft te maken. Dan zullen de onnadenkende burgers het snel voor waar aannemen.
Dit hele verhaal draait om massapsychose en conditionering.

Hesa
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nou, dat zal ook wel weer overvliegen… o wacht.
De aandelen van de vegatroep, zijn ook keihard gedaald
Men wil het niet. Ook deze insektentroep niet.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

We kunnen beter D66-ers gaan eten. Daar zijn er veel te veel van en ze lijken me over het algemeen niet erg nuttig.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Maar zijn ze te pruimen?

Youp
Youp
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Dat is een goed punt. Eerst in de marinade daarna flink kruiden misschien. Na verloop van tijd komen er wel recepten lijkt me.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Het zijn ook nogal taaie rakkers, dus 5 uur stoven (liefst op gas) lijkt me ideaal.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Vooral de magere mannetjes.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Hun onsmakelijkheid kan geen sausje redden.

Realist1966
Realist1966
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Tja, misschien vechten we binnenkort om een handvol krekels. Honger is een goede motivator en als straks onze boeren zijn weggepest en de sjoerdsma’s hun wereldoorlog hebben gerealiseerd, wie weet.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Wij zijn van oorsprong omnivoren. Ons lichaam is daar na miljoenen jaren van evolutie op ingesteld.
Wij hebben ons eetpatroon, ik denk dat als je daar iets aan gaat veranderen, gevolgen van zullen ondervinden.

Net als met die vaccinaties.

ieznogoedh
ieznogoedh
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

In 1995 heb ik op vakantie in Thailand krekels en kevers/torren gegeten. Dat was genoeg en zeker niet naar mijn smaak, Wel very crunchy.
Als ik dan sinds een tijdje lees dat mensen dat zo lekker vinden vindt ik dat moeilijk te geloven, maar alla, smaken verschillen.
Miereneieren en larven daarentegen vond en vind ik weer wel heel lekker.
Woon nu permanent in Thailand en eet hier veel lekkere dingen.
Geen gezeur over varkensvlees, kip of rund of vis en schaaldieren.
Alles volop verkrijgbaar voor leuke prijzen en niemand die daarover mekkert.
Vanavond eet ik Pad Thai Moo

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is soort gewenning en gedrags- beïnvloeding, voorsorteren op ander voedsel:
Zoals in “Soylent Green” film uit 1973, gebaseerd op het boek “Make Room! Make Room!” van Harry Harrison (1966)
Op YT recent alleen nog maar achter een betaalmuur te zien:



Hier ‘gewoon’ te zien:
https://forbiddenknowledgetv.net/soylent-green-1973-full-film/
Speelt overigens 50 jaar later af, ongeveer nu.
Het eten van soortgenoten, m.a.w. 70-plussers: “Soylent Green”

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Peter
Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wie zijn nou de leipkezen?? de massa of die paar die dit alles de wereld inhelpen .dat ongeveer 80% van de mensen niet goed wijs zijn klopt als een bus .

AAA
AAA
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ken je klassiekers;
Leviticus 11:22 Daarvan mag u de volgende eten: elke soort veldsprinkhaan, elke soort sabelsprinkhaan, elke soort krekel en elke soort doornsprinkhaan.
Dus:
Relax: Sprinkhanen zijn rein.
Revolt: Meelwormen zijn onrein.
Guatamala vandaag: 47 procent van de mensen leidt honger.
Elke reine voedselbron is een kans.

Lin
Lin
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Onzichtbaar verwerkt in producten in plaats van hele zichtbare insecten lijkt op de langere termijn de beste stap om mensen aan de insecten te krijgen.” Bullshit. Gezien er nogal wat mensen zeer allergies zijn voor Chitine ( ikzelf ook ) is dat stiekem verwerken gewoon MOORD. Ik denk niet dat dit zal gebeuren omdat een fabrikant die dat flikt een proces aan zijn broek krijgt van nabestaande. Een stevig schadeclaim is toch wel het minste al een familie lid omgebracht word met deze troep.. Waarom word er altijd op producten gezet of er pinda’s in gebruikt zijn?, om dat een pinda allergie ook zeer gevaarlijk kan zijn. Het is moedwillig iemand dood maken als je het er stiekem in stopt en dit niet vermeld op de verpakking.

Realist
Realist
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Gaat iemand nog naar Italië binnenkort?
https://www.naturalnews.com/2023-02-12-italian-bakery-to-sell-breads-cricket-powder.html

Bep
Bep
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb al een lijstje gemaakt ik ga echt alles bekijken wat ik wil kopen. Acheta domesticus, Gryllodes siggilatus,Locusta midratoria, Alpitobobiusdiapernus Karminzuur E210 roze koeken bloed van luis

48
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x