Biologische Great Reset bedreigt de landbouw

Weer een desastreus plan van Frans Timmermans

Titelfoto bij artikel Biologische Great Reset bedreigt de landbouw Alma van hees opiniez

Foto:

De Nieuwe Groene Wereldorde stelt alles in het werk om duurzame landbouw te bevorderen. De transitie naar “Biologisch Boeren” hoort daarbij. Dat er ook enorme nadelen kleven aan deze Biologische Great Reset van de landbouw blijft bewust onderbelicht. Zo hield EU-Klimaatpaus Frans Timmermans een vernietigend intern rapport over zijn Farm to Fork-beleid maandenlang achter. Volgt er op de huidige energiecrisis straks ook een zelfgemaakte voedselcrisis, vraagt Alma van Hees zich af.

Biologisch geteelde producten zijn beter dan niet-biologisch, zo wordt ons dagelijks voorgehouden. Ze smaken lekkerder en zijn gezonder, dus prijkt er op van alles ‘bio’, maar bovenal zijn ze heel goed voor het milieu en de biodiversiteit. Want biologische landbouw is de absolute top: iedereen wil toch het liefst dat er zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen worden gebruikt?

 

Producten zijn te duur

Er is alleen één groot probleem: de consument wil niet extra betalen voor biologische producten. Dat knaagt aan de inkomens van bioboeren en staat daarmee de verduurzaming van de landbouwsector in de weg, zo concludeert de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Omdat de gemiddelde consument helemaal niet bereid is een meerprijs voor duurzaam voedsel te betalen, blijft Nederland met nog geen vijf procent biologische productie ver achterlopen in Europa, stelt bestuursvoorzitter van de ACM Martijn Snoep. Voor een succesvolle inhaalrace is overheidsingrijpen onontbeerlijk, bepleit hij. “Want met de huidige groei van de biologische productie halen we het Europese doel van vijfentwintig procent biologisch in 2030 niet.”

 

Prijssubsidies

Hoe zou dat ‘overheidsingrijpen’ eruit kunnen zien? “Het prijsverschil tussen bio en regulier kleiner maken heeft het meeste effect. Door bijvoorbeeld subsidie te geven aan biologische producenten en de belasting te verhogen voor gangbare producten (…)”, oppert Snoep. Bijzonder dat de Autoriteit Consument en Markt, die zich normaliter bezighoudt met het “goed laten werken van de markt voor mensen en bedrijven”, zeg maar mededingingsbeleid, zich nu uitspreekt voor marktverstoring door subsidies voor ‘het goede doel’. Maar dit terzijde.

Wist u overigens dat er blijkbaar ergens in Brussel – waarschijnlijk op niet al te democratische wijze – is besloten dat vijfentwintig procent van onze landbouw biologisch moet zijn in 2030 om die duurzamer te maken?

Maar hoe duurzaam is de biologische landbouw eigenlijk?

 

Lage opbrengsten

Biologische landbouw is niet duurzaam. Joost van Kasteren (wetenschapsjournalist en hoofdredacteur van Vork, een opinietijdschrift over landbouw, voeding en natuur) legt in de Volkskrant uit waarom. De biologische landbouw gebruikt wel mest, maar geen kunstmest  (stikstofkunstmest), omdat die uit de fabriek komt en dus niet ‘natuurlijk’ is. De opbrengsten zijn daardoor gemiddeld bijna een kwart lager dan in de gangbare landbouw, dus is er veel meer landbouwgrond nodig. Dat kunstmestloze systeem liep in de 19de eeuw al vast toen Nederland zo’n twee miljoen inwoners telde. Heden ten dage zou circa de helft van de wereldbevolking verhongeren als er geen kunstmest meer werd gebruikt. De ‘grondhonger’ van de biologische landbouw leidt eveneens tot verlies van soorten en ecosystemen, want ‘natuur’ moet in landbouwgrond worden omgezet.

De uitgangspunten van biologische landbouw verbieden volgens Van Kasteren ook het gebruik van nieuwe technieken, waarmee de opbrengst en voedingswaarde van gewassen kunnen worden verhoogd.

 

Bestrijdingsmiddelen

Zijn biologische producten dan misschien gezonder omdat er geen synthetische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt? Ook dat klopt niet. Bioboeren gebruiken net zo goed bestrijdingsmiddelen, maar van natuurlijke oorsprong, waarvan sommige zo schadelijk bleken dat ze werden verboden. Voor gezondheid en milieu zijn ze zeker niet beter dan het grootste deel van de synthetische bestrijdingsmiddelen, zegt Joost van Kasteren.

 

Verkooppraatjes

Deze feiten in ogenschouw nemend is het een raadsel waarom zo overvloedig, zonnig en onbekommerd met termen als ‘gezond voedsel’, ‘duurzame’ voeding en ‘onbespoten’ wordt gestrooid. Zou je niet eerst eens moeten uitleggen wat je met die begrippen bedoelt, waarom dat alles zo goed is en wat daarvan de nadelen zijn? Elke medaille heeft immers twee kanten. Maar het lijkt wel alsof iedereen blind sneuvelt voor ‘biologisch’, want dat is een ‘goed doel’. Iedereen gelooft blijkbaar graag in eenzijdige groene verkooppraatjes.

 

Motie pesticiden

De Partij voor de Dieren vierde recent triomfantelijk het aannemen van hun motie door de Tweede Kamer om pesticiden in Nederland uit te faseren. Michel van Andel, akkerbouwer uit de Noordoostpolder, reageerde boos.

Van Andel heeft forse kritiek met zijn vragen over de effecten van dit klakkeloos ja-stemmen voor prijs en beschikbaarheid van voedsel, landgebruik en voedselverspilling/voedselveiligheid en nog wat van die dingen. Lees zijn hele draadje uit de praktijk. De ‘beslissers’ in het parlement en de regering hebben geen idee van de praktijk van de landbouw. Zo wordt de veel besproken kloof tussen burgers en politici steeds groter. En niet alleen van de realiteit van het dagelijkse leven hebben ze geen idee, van wetenschap willen ze ook niets weten.

 

Negeren van de wetenschap

Bjorn Lomborg van de Consensus Denktank in Kopenhagen tweet over de huidige energiecrisis: “In Europa heeft de realiteit de ideologie ingehaald, nadat klimaatbeleid vooral werd gemaakt door NGO’s en jonge klimaatactivisten, die de wetenschap negeren.”

 

Feiten verdoezeld

Geldt niet hetzelfde voor het landbouwbeleid? De groene landbouwideologie viert hoogtij en onaangename feiten worden maar het liefst verdoezeld. Frans Timmermans heeft op dat verdoezelen van onaangename feiten heel erg zijn best gedaan. Hij liet een vernietigend rapport van het wetenschappelijk bureau van zijn eigen Europese Commissie acht maanden lang in de la liggen. Het rapport beschreef de negatieve effecten van Timmermans’ Farm to Fork-strategie, onderdeel van The Green Deal. Ondertussen onderhandelde Frans vrolijk door met de EU-lidstaten over het Gemeenschappelijke Landbouw Beleid.

 

Vernietigend rapport

Het rapport heeft in kaart gebracht wat de gevolgen zijn van het resetten van de huidige landbouw naar vijfentwintig procent biologische landbouw in 2030 en van het inperken van de veeteelt. En die gevolgen zijn alarmerend. De voedselproductie in de EU wordt flink verlaagd. Waarom dat zo is heeft u hierboven al kunnen lezen. Per sector daalt de productie met tien procent, met uitschieters van vijftien procent voor vlees, waardoor de vleesprijzen fors zullen stijgen met een uitschieter van vijfenveertig procent voor varkensvlees. Die laatste afname is een direct gevolg van het streven naar ‘de halvering van het overschot op de stikstofbalans’, waardoor aangestuurd wordt op een sterke inkrimping van de veestapel.

De Europese export van varkensvlees zal volgens dit onderzoek volledig instorten, terwijl naast de stijgende import van rundvlees de import van kippen uit Brazilië en Vietnam zou verdrievoudigen. Groenten zullen tot vijftien procent in prijs stijgen en granen tot bijna tien procent, stellen de onderzoekers.

 

Desastreuze gevolgen

Wat is dan de winst? Minder CO2-uitstoot? Nee, want de verminderde productie binnen de EU-lidstaten zal worden gecompenseerd door een verhoogde productie in andere delen van de wereld, met evenveel of meer CO2-uitstoot. Over de gevolgen voor het dierenwelzijn in Brazilië en Vietnam zwijgen we maar. Krijgen we dan meer ruimte voor ‘natuur’ als de intensieve landbouw een paar stappen terug moet doen? Ook dat niet, want biologisch boeren vereist juist meer landoppervlak.

 

Farm to Fork

Deze onderzoeksresultaten komen volledig overeen met die van een recent onderzoek van de universiteit van Kiel (Duitsland), waarover de Telegraaf onlangs berichtte. De Europese SGP-parlementariër Bert-Jan Ruijssen heeft laten weten dat het onaanvaardbaar is dat Frans Timmermans zijn Farm to Fork-strategie probeert op te leggen aan de lidstaten, terwijl hij hen de kennis over de negatieve effecten daarvan opzettelijk heeft onthouden. Ruijssen vraagt daarom een debat aan in het Europese Parlement. De geuite bezwaren van het SGP Europarlementslid vormen overigens een uitzondering. De overige partijen hullen zich in stilzwijgen en ook bij de media klinkt alleen maar een oorverdovende stilte.

Hoe gaat dit aflopen? Blijft de ideologische verdwazing van de Biologische Great Reset in stand, net zoals bij het klimaatbeleid? Eén ding is zeker: als deze ontwikkeling doorgaat krijgen we er naast energiearmoede ook voedselarmoede bij. En daar zit echt niemand op te wachten, vooral Frans Timmermans niet.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
40 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
cor
cor
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Alma, dit rapport wat dhr. Timmermans al 8 maanden onder in de laat liggen, ligt bovenop een honderd tal andere rapporten die kritisch zijn t.o.v. het EU beleid. Ook binnen de EU wordt censuur bedreven, net als bij alle andere huidige maatschappelijke issues. Ach ja zij zijn medeschuldig aan dit beleid samen met alle mensen die steeds weer op de gevestigde orde stemt en deze politici laten zitten waar ze zitten. wordt wakker en ga in verzet hiertegen. Het hogere doel wordt zelfs beschreven door Klaus Schwab in zijn boek die Rutte wel/niet gelezen heeft.

Marcel Heilig
Marcel Heilig
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  cor

Onze huidige NL regering (coalitie) regeert, met als basis; liegen, bedriegen en informatie achterhouden. De EU afgevaardigden zijn ‘vooral’ onbetrouwbaar. De Nl burger heeft geen stem. Onbetrouwbaarheid is Is de baas. NL burgers zijn buiten spel gezet.

nanko55
nanko55
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marcel Heilig

Er wordt niet geregeerd.
Er wordt opgelegd EU beleid uitgevoerd.
Dat is alles.

Marcel Heilig
Marcel Heilig
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  nanko55

Je kunt het als volgt samen vatten: burger belangen tellen niet. De burger is altijd tegen de € geweest Fiscaal wordt de -gewone burger- het zwaarst financieel belast. Omhoog gevallen politieke figuren maken de dienst uit. Een enkel Kamerlid is gekozen door de burger. De rest is ons opgedrongen. Je stem is niets waard. Bij de huidige coalitie ontbreekt: kwaliteit, kennis en kunde. We leven in (nu nog) bescheiden dictatuur!

Jeannet
Jeannet
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Alma van Hees slaat wederom de spijker op de kop met dit artikel. Ik ben blij dat er tenminste nog een paar mensen met normaal gezond verstand rond lopen in Nederland.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jeannet

Met een paar vaste mensen die reageren vind ik het aantal nog vrij laag om eerlijk te zijn.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dat het mogelijk is om rapporten achter te houden, die kritisch zijn tov een beleid, is al een doodzonde. Probeer kennissen en familie attent te maken op diverse artikelen en noem ook opiniez.nl etc, zodat ze ook met een andere kant kennis kunnen maken. Helaas de excuses geen tijd, waarom twijfel aan de regering enz, hebben mij doen besluiten om hier geen energie meer aan te verspillen. Het gezonde verstand in deze wereld is aan het verliezen. Blijf toch optimistisch en hoop dat we het tij kunnen keren.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Toch blijven verspreiden Gussel, en je punt blijven maken dat iedereen moet doen en laten wat men zelf wil, maar dat jezelf veelzijdig informeren wel absolute noodzaak is in deze tijden.
Mijn ervaring is dat op een gegeven moment het zaadje toch ontkiemt.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Ik ga vanuit, beste Gussel dat mensen die behoefte aan een andere informatie dan de staatsinformatie zelf op zoek gaan. Maar de jarenlange staatspropaganda heeft diepe sporen nagelaten.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Alles waarvan we pakweg 1,5 – 2 jaar geleden dachten dat zoiets nooit zou kunnen in NL, gebeurt toch.
Ieder mens met gezond verstand kan logisch beredeneren dat verschraling van de voedselproductie gewoon niet kán als de wereldbevolking steeds sneller blijft toenemen.
Dat is wéér het paard achter de wagen spannen.
Laat ik in beginsel misschien goede bedoelingen dan nog het voordeel van de twijfel geven, het achterhouden van een vernietigend rapport en ondertussen doorgaan met je ‘plan’ erdoorheen te rammen veronderstelt m.i. gewoonweg kwade opzet. Het doel wat rucksichtslos alle middelen heiligt. Welk doel? Ben bang dat alles er op gericht is angst te zaaien, en schaarste op alle domeinen te creëren, waarna een lamgeslagen volk dankbaar kruipt voor elke toegeworpen kruimel.

Realist1966
Realist1966
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Tja, duurder en minder hoeft geen probleem te zijn als de bevolking afneemt. Weet frans meer over wat de ‘wappies’ vermoeden inzake het vaccinatiegebeuren (waar ook volop wordt gecensureerd en bepaalde experts en rapporten geen podium krijgen)?

Netty
Netty
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Helaas, het verschijnsel wat u beschrijft is van alle eeuwen. Dit keer wordt de klok, onder het mom van Bio en Klimaat, terug gezet in de tijd.
En intussen wordt ons land overbevolkt gemaakt en de bevolking onder de duim gehouden met Corona angst en QR Code.
En Nl pikt het, tot het te laat is.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Ben bang dat het al te laat is. De discussie die momenteel gaande is over het achterstellen opname ziekenhuis ongevaccineerden. Waarbij volkomen voorbij wordt gegaan, dat de bestuurders in 3 jaar geen enkele moeite en geld gestoken hebben in de opschaling van de ziekenhuizen.
Momenteel wordt wel geld vrij gemaakt om Boa’s op te leiden, zodat er meerdere controles kunnen worden uitgevoerd op de QR code’s, waarbij een false veiligheid wordt gepropageerd.

Netty Meelen
Netty Meelen
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Koker denken en DDR methodes! Wie had ooit kunnen denken dat de democratie zo snel en gemakkelijk geweld aan gedaan zou kunnen worden. Ik niet!

Jos
Jos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom is het toch zo slecht gesteld met het vertrouwen in de politiek en het bestuur? waarom twijfelen we aan de EU, het WEF, klimaatdrammers, Covid19 strategie?
Nou, omdat onze achterdocht terecht blijkt dit soort acties”:
1.
Zo hield EU-Klimaatpaus Frans Timmermans een vernietigend intern rapport over zijn Farm to Fork-beleid maandenlang achter.
2,
GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink vrijgegeven. De timing is opvallend. Want op de omslag van het document staat 1 februari als publicatiedatum.
3.
enz enz enz

Kees
Kees
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Omdat de politiek en overheid niet te vertrouwen zijn.
Macht geil en denken de burger te kunnen te commanderen omdat ze in die positie zitten
Nou het is een natte droom aan het worden links en recht zie je al steeds meer protesten .
Ook de politiekers zelf zij niet meer veilig.
Dit is het begin van een opstand.
En ps laat het zo ver komen.

Land weer in eigen beheer .
Weg uit de eu sekte die zich democracies noemen .
Het is een sekte waar nu deze klimaat gekken zijn ge hersen spoelt .

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Inderdaad Kees gister op tv weer een tranentrekker, met als item de opwarming van de aarde.
Een boertje uit het Zuiden van Madagaskar, de laatste regen was 3 jaar geleden gevallen, dus de grond verdorde, er groeide niets meer, hij vergat erbij te vertellen, dat het Zuiden van Madagaskar, al eeuwen bestond uit dorre steppes.
Madagascar bestaat grof weg uit drie zone’s, het Noord is een bosrijk gebied, het midden is gematigd en het Zuiden is lava achtig en dor.

Wat dit boertje niet was vergeten, kindjes maken, hij had er 10.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Wel tien kinderen zo zielig zijn ze .
Ze krijgen geld om zo zielig mogelijk te lijken.
Die kinderen eten geen gras neem ik aan .
Ze praten over de op warming en ja hoor daar zij ze de bos branden
Die zijn aangesloken
door een paar van die milieu gekken.
Die sekte in Brussel denk dat burgers gek zijn .
Nou ik neem helemaal niks aan van Brussel of overheid.nl
De criminelen.

Verduin
Verduin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Wat men ook vergat de vertellen dat de bevolkingsgroei daar explodeert.
In 20 jaar is de bevolking daar verdubbeld (en counting). Verder hebben ze de hele natuur flink vernacheld waardoor het een dor land is geworden.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Men schijnt te vergeten waarom bestrijdingsmiddelen uitgevonden zijn. Nu moet alles 100% biologisch met dezelfde problemen als toen. Resultaat is kleinere opbrengst met de nog steeds onbesproken groeiende populatie. Er ontstaan tekorten aan onbetaalbare producten. Het redden van het planeet ten koste van voldoende benodigdheden voor de mens. Dat zal ons noodgedwongen brengen tot een socialistische maatschappij met gelijkt verdeling. Totdat men ontdekt wat al lang ontdekt is namelijk dat socialisme in praktijk geen gelijkheid brengt. De Timmermansen blijven zich volvreten ten koste van anderen want hun raken de hoge prijzen niet. In de socialistische maatschappij kampte men met enorme tekorten door misoogsten omdat men geen bestrijdingsmiddelen had. Schoolkinderen werden massaal de velden ingestuurd om kwaadaardige beestjes te vangen om de oogst te redden. Dat soort taferelen dreigen ons theater te bereiken, vrees ik. De great reset is een afgang naar tijden die wij al beleefd hebben en blij zijn dat zij tot het verleden horen. Voor sommigen zijn ze kennelijk een oud sentiment. Zonder ons voor te liegen is dit waar onverkoopbaar. Het wetenschap wordt ook al door politiek beheerst. Men is vooral goed in het creëren van onoplosbare problemen.
Wat betreft het woord duurzaam ik hou het bij de oude en vertrouwde betekenis.

Gerard
Gerard
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Animal Farm: ‘all animals are equal, but some animals are more equal than others… Waarom doet Timmermans ons denken aan het het varken Napoleon?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gerard

Socialistische regel No.1 Timmermans weet het. Zoals Timmermans uitziet hebben de socialisten altijd de kapitalisten uitgebeeld. Alleen de sigaar ontbreekt.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gerard

Je kunt leren 7 talen te beheersen, wanneer je een goed geheugen hebt.
Helaas is een goed geheugen niet alleen voldoende om onderbouwde kennis te vergaren, waarmee je diverse wereldproblemen kunt oplossen.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gerard

Nou als je naar zijn uiterlijk kijkt zie je vergelijking
Een buik van een hang buik zwijn

Hesa
Hesa
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ook timmermans liegt alles bij elkaar. Allemaal voor aanzien binnen de EU. Het gaat hem niet om het welzijn van mensen, maar om zijn eigen portemonnee.
Als Brussel echt zo begaan zou zijn dan verbranden ze geen bomen, halen niet zoveel mensen uit het Mo en Afrika.
En zouden ze boeren financieel steunen.

Netty
Netty
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Het gaat niemand van de genoemde gezagsdragers om de bevolking. Macht en geld!!

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik woon al ruim een halve eeuw tussen de agrarische bedrijven zowel grasland als akkerbouw.
De landbouw is niet meer wat het geweest is, gelukkig voor de knechten.
Al dat gedram over bio dit en bio dat is een papieren gedram.
Wat wel bestaat zijn nette en vieze boeren, dat zie je vaak direct aan het traject wat zo’n boer met zijn materiaal over de openbare weg aflegt.
Maar het etiket bio is een groene kreet gebaseerd op een hersenspinsel.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Politiek = Iedereen weet het beter – iedereen houdt achter wat hem/haar niet goed uitkomt – Iedereen verdient genoeg om riant te kunnen leven – etc.
Ik houd mij liever aan de wetenschappelijk bewezen feiten maar ja kom daar in deze maatschappij maar eens om. kortom deze maatschappij is STUK ik wil een NIEUWE.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Frans Timmermans krijgt nergens last van. Die heeft zichzelf enorm verrijkt en kan zich ook dan onbetaalbaar voedsel veroorloven. Hij wel, als PvdA’er. Zij oorspronkelijke kiezersgroep daarentegen……….
Dit toont wel hard aan, hoever de PvdA van het socialisme is afgedreven en hoe zij de arbeiders, waar die partij toch ooit voor opkwam vertrapt.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nadat de grote leider Mao Ze Dong landbouwhervormingen had ingevoerd in China, stierven er ongeveer 50 miljoen Chinezen van de honger. Kannibalisme kwam voor.
Dat is wat er kan gebeuren als politiek zich met landbouw bemoeit.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

En laten we vooral de Russen niet vergeten met hun sovchozen en kolchozen, dat waren ook ook enkele tientallen miljoenen.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Daarom moeten we achter onze boeren blijven staan.

Netty
Netty
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Energie nood en voedsel nood en veel te veel binnenstromende avonturiers en godsdienst fanatici!
Het lijkt wel of wij Europeanen afgestraft gaan worden, omdat we door onze nieuwsgierigheid, leergierigheid en doorzettings vermogen, welvarend zijn geworden.
Links dat is een religie zonder een god. Maar wel te vuur en te zwaard!
De EU en Rutte&Co, visieloos en zonder enig plan, storten ons in de vernietiging

Frank
Frank
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Her begint al met de foute aanname dat luxe producten beter verkopen als ze goedkoper worden. Daarom is de Rolex ook zo goedkoop…
Dan die aanname dat de natuur beter af is zonder ons. Als we alle natuurgebieden biologisch gaan gebruiken (voor zover ze bruikbaar zijn voor landbouw), is dat waarschijnlijk een vooruitgang van de natuur.
Dat is typisch zo’n Wageningse ingenieurs mening: de ene afdeling perst zo veel mogelijk landbouw op een postzegel, zodat de andere afdeling met nog meer grond “rewilding” mag gaan spelen.

s.f.hoekstra
s.f.hoekstra
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Frank

uw opmerking over Wageningse ingenieurs is niet van toepassing op de Landbouw Hogescool ingenieurs

Richard
Richard
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Net als dat je de vorm van energie dient af te meten aan de bevolkingspopulatie en vanuit idealistische overwegingen niet wordt toegepast, staat het onomstotelijk vast dat de wijze van landbouw afhankelijk is van de bevolkingspopulatie. Wederom wordt vanuit idealistische overweging dit niet toegepast. Eveneens onze idealistische perceptie op natuur zit ons in de weg, weg met die cultuurlandschappen als de heide.

Waarom staat klimaat bovenaan het prioriteitenlijstje en niet de bevolkingspopulatie? Idealisme! Maar evengoed economisch gewin en daarin gaat links en rechts hand in hand. De sociale situatie van nu laat zien dat de bevolkingspopulatie ten koste gaat van onze vrijheid, straks kun je voor elke scheet die je laat belasting betalen.

De partij, een partij voor het individu, dat het lef heeft om de bevolking tot 10 miljoen te willen verminderen krijgt mijn stem.

Jan Smid
Jan Smid
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“”Er is alleen één groot probleem: de consument wil niet extra betalen voor biologische producten. Dat knaagt aan de inkomens van bioboeren en staat daarmee de verduurzaming van de landbouwsector in de weg, zo concludeert de Autoriteit Consument en Markt (ACM).””

De ACM maakt een ernstige fout. Steeds meer mensen komen in de verdrukking en KUNNEN het gewoon niet betalen. De fout van de ACM is dat zij het probleem lokaal aanschouwt en dat moet ze mondiaal aanschouwen. De ACM maakt exact dezelfde fout als Urgenda: een mogelijk mondiaal probleem lokaal willen oplossen. Daarnaast ben ik tot de ontdekking gekomen dat dankzij het niet ingrijpen van de EC, Alitalia 13 jaar volstrekt illegaal gesteund is en nu eindelijk failliet is gegaan, de nieuwe maatschappij werkt nog maar met 1/5 deel van het oorspronkelijke personeelsbestand. Subsidie betekent nog meer domme geldrondpomperij en dus verkeerde besteding van belastinggeld. Deze plannen betekenen ook dat nog méér natuur moet plaats maken voor landbouwgrond. En over toename van de wereldbevolking, daar wordt niets over gezegd.

nanko55
nanko55
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Gelukkig zullen de boven ons gestelden, zoals de nobele eerbiedwaardige afgevaardigde Frans Timmermans, er zelf geen hap minder om eten.
Verschil moet er zijn tenslotte.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

m.i is Frans Timmermans iemand die overal voor in staat is. IK denk dat hij zijn hand niet omdraait voor bedrog en malversaties aan rapporten.
Ik heb echt een grondige hekel aan die man en aan zijn soortgenoten. Echt rampenmensen zijn dit.

Cecchetti
Cecchetti
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Hoewel ik Timmermans al jarenlang een echte fascist vind heeft hij hier wel gelijk. Pesticide maken werkelijk al het leven op aarde kapot, waardoor er uiteindelijk niets meer wil groeien.
Het is waar dat biologische landbouw een lagere opbrengst van 80% van de pesticide-landbouw heeft maar dan hebben we het over de traditionele mono-cultuur, die de grond snel uitput. De oplossing is: voedselbossen. Daar zijn er nu in NL een stuk of 30 van. Kleinschalig, maar na verloop van jaren is de opbrengst hoog en – heel belangrijk – stabiel. Alle wilde dieren komen weer terug. Planten zuiveren de lucht en de oogst is arbeidsintensief. Dat laatste is goed om alle kneuzen ook aan werk te helpen. We hebben last van overbevolking, he. Wel even de torenhoge uitkeringen omlaag brengen, want of je nu Kees, Achmed of Olek heet. Niemand komt zijn nest uit als ie toch gratis geld krijgt. Dat er meer landbouwgrond nodig is kan kloppen. Maar dat hebben we genoeg. Zeker buiten Nederland. Daar staat namelijk nu het vee op, met enorme methaangasuitstoot, het tweede dan wel derde meest voorkomende broeikgas wat er is (op 1 staat waterstof en op 2 en 3 CO2 en CH4). Dat vee hebben we niet nodig, want vlees is toch ongezond en iedereen kan veganist worden. Net als ik. Al zeven jaar. Alle problemen opgelost. Bedank me later.

40
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x