Herstelbetalingen? Dan ook een toegangsbijdrage

In lijn met de redenering van de antiracisme-activisten

Titelfoto: Slavernijmonument Rotterdam door Merlijn Hoek, gepubliceerd onder CC BY-NC-ND.

De roep om excuses voor het slavernijverleden en eisen voor herstelbetalingen keren steeds weer terug in het Nederlandse publieke debat. Is dit terecht? Zo ja, moet dan niet ook van migranten in Nederland een toegangsbijdrage worden gevraagd voor het delen in de welvaart? Wouter Roorda bouwt voort op de redenering van de activisten.

In NRC Handelsblad van 28-12-2020 stelden de activisten Mitchell Esajas en Jessica de Abreu: “De Staat der Nederlanden is direct betrokken geweest bij het scheppen van de voorwaarden voor de trans-Atlantische slavenhandel en slavernij. Dan heb je ook de verantwoordelijkheid dat recht te zetten, excuses te maken en herstelbetalingen te doen. Net zoals dat bij andere groepen is gedaan.

 

Pseudo-wetenschappelijk

In rapporten, in opdracht van de gemeenten Amsterdam en Rotterdam over het slavernijverleden van beide steden, worden twee problemen genoemd, die tot op de dag van vandaag doorwerken en daarom excuses en herstelbetalingen zouden rechtvaardigen. Hun afstamming van slaven zet zwarte mensen op achterstand, door een soort aangeboren minderwaardigheidscomplex ten opzichte van blanke mensen. Ten tweede is er goed geld verdiend aan de slavernij, waardoor westerse landen zich economisch hebben kunnen ontwikkelen.

De auteurs van beide rapporten zijn te vinden in extreemlinkse kring en zien overal racisme en onderdrukking. Het is een schande dat dit soort pseudowetenschappelijk onderzoek met gemeenschapsgeld wordt gefinancierd.

 

Geldmotief

Uiteraard vragen degenen die compensatie eisen alleen geld van de verantwoordelijken voor de trans-Atlantische slavenhandel. Dit hoewel de slavernij een wereldwijd verschijnsel was. Elders valt niets te halen en geld was vanaf het begin het motief. Dat was het ook bij de strijd tegen Zwarte Piet, zo bleek uit een onthullend filmpje dat vlak voor het Sinterklaasfeest met dezelfde Esajas in de hoofdrol opdook. Ook richt de focus zich eenzijdig op de afnemers van de slaven en niet op de aanbieders. Het is een mythe dat blanke slavenhandelaren zelf op slavenjacht gingen. Die werden hen keurig gepresenteerd in havensteden aan de kust en het waren Afrikanen die bepaalden wie er als slaaf werden verhandeld.

 

Minderwaardigheidsgevoel

Eerst iets over dat vermeende minderwaardigheidsgevoel. Hier lijkt vooral sprake van culturele en/of ‘klassenverschillen’, die onafhankelijk van huidskleur zijn. In Nederland was het merendeel van de bevolking tot zo’n honderd jaar geleden straatarm. Tot eind negentiende eeuw leefde men veelal in krotten, grepen ziekten als cholera geregeld om zich heen en was kinderarbeid wijd verspreid. Auke van der Woud heeft er met “Koninkrijk vol sloppen een inzichtelijk boek over geschreven.

De slavernij was in 1863 al afgeschaft, toen in 1874 het kinderwetje van Van Houten door de Kamer werd aangenomen. Deze wet verbood kinderen onder de twaalf jaar in fabrieken te werken en verbood ook nachtarbeid voor kinderen onder de dertien jaar. Op het platteland duurde het tot de invoering van de Leerplichtwet in 1901, alvorens er een einde kwam aan, vaak fysiek zware, arbeid door kinderen onder de twaalf jaar.

Als er voor de slavernij excuses gemaakt worden, dan ook voor kinderarbeid. Zijn de gevolgen hiervan nog zichtbaar? Hoogstens in ‘klassenverschillen’, die in Nederland beperkt zijn en maatschappelijke stijging niet wezenlijk belemmeren. Wennen aan een andere cultuur moeten Duitsers en Vlamingen ook die naar hier komen; voor mensen uit Afrika is die stap nog groter.

 

Er valt iets te halen

De beginjaren van het kapitalisme waren zwaar voor de bevolking en velen stonden dan ook open voor de boodschap van het socialisme. Men eiste een groter aandeel in de koek op en dat is ook wat degenen die herstelbetalingen eisen nu willen. Niet omdat ze nu, zoals destijds, zo slecht zijn bedeeld, maar het kan altijd beter. Behalve geld gaat het om macht en invloed. Esajas is al miljonair, maar weet dat er iets te halen valt. In Nederland buigen de autoriteiten altijd mee met degenen die het hardste schreeuwen. Ook al gaat het zoals hier om een kleine minderheid. Die minderheid weet uitstekend welk schuldgevoel men moet bespelen.

 

Niemand werd rijk van slavernij

Dan het tweede punt: onze huidige welvaart is niet gebaseerd op slavernij. Toen de slavernij in 1863 ook in het laatste deel van het Koninkrijk werd afgeschaft, was Nederland een arm land. Er waren wel rijke families, waarvan sommigen geld hadden verdiend met slavenhandel, maar dat ging om een gering aantal. Met allerlei overdrijvingen en gekunstelde redeneringen (bijvoorbeeld alleen de kosten rekenen die in Afrika werden gemaakt voor meegenomen slaven) kwamen zelfs de meest vooringenomen onderzoekers niet verder dan een opbrengst van gemiddeld 1,4 miljoen gulden per jaar van de Nederlandse slavenhandel. Dit op een totale jaarlijkse opbrengst van alle Nederlandse handel van 300 miljoen gulden. Van de slavenhandel is dus vrijwel niemand rijk geworden.

 

Plantages

Dat ligt ietwat anders voor de opbrengsten van slavenarbeid. De plantages in Suriname hadden echter economisch een geringe betekenis. Het lot van de daar tewerkgestelde slaven verschilde bovendien niet wezenlijk van dat van de gemiddelde arbeider in Nederland. Ook hier was geen sprake van vrij personenverkeer. Zo werd in Nederland bijvoorbeeld lijfeigenschap pas eind van de achttiende eeuw onder de Franse bezetter formeel afgeschaft.

De relatieve welvaart van Nederland in de zeventiende en de achttiende eeuw berustte op de handel binnen Europa en met name die met het Oostzeegebied.

 

Welvaart pas na 1945

Welvarend werd Nederland pas ruim na de Tweede Wereldoorlog. Deze welvaart was dus ook niet gebaseerd op kolonialisme. Indonesië was inmiddels onafhankelijk en de resterende gebieden kostten alleen maar geld. Een cruciale rol bij de ontstane economische voorspoed speelden de VS, door het vrijmaken van de internationale handel en de Marshallhulp, waarvoor ze beloond werden door links Nederland met onversneden antiamerikanisme en sympathiseren met de Sovjet-Unie. De welvaartsstijging na de Tweede Wereldoorlog is dus de eigen verdienste van het Westen.

Laten we de woorden van Esajas en De Abreu nog eens nader bekijken. Hun uitspraken kunnen we ook omkeren. Als de Staat der Nederlanden schuld heeft aan de omstandigheden waarin de slavenhandel kon gedijen, dan is deze op zijn minst ook mede schuldig aan het huidige hoge welvaartsniveau. Voor die welvaartstoename is in de decennia na de Tweede Wereldoorlog hard gewerkt door onze voorouders. In zesdaagse werkweken met een normale arbeidstijd van ruim boven de veertig uur, vanaf een leeftijd diep in de kindertijd en vaak tot ze er dood bij neervielen.

 

Inconsequent

Het is een vreemde zaak lieden die nu van buiten ons land op onze welvaart af komen hierin zo maar te laten delen. Waarom zij wel en de miljarden mensen in arme landen die (nog) niet de middelen hebben naar Nederland te reizen niet? Waarom betalen migranten wel de mensensmokkelaar voor de overtocht, maar niet de Nederlandse staat voor een verblijfsvergunning?

Dit ligt anders natuurlijk voor mensen die op uitnodiging van de Nederlandse regering hiernaartoe zijn gekomen. Van ongenode gasten uit landen als Ghana en Liberia die nooit meer weg zijn gegaan, kan wel degelijk een bijdrage worden gevraagd.

 

Goodwill

Wie herstelbetalingen eist en tegelijkertijd denkt vanaf dag één volledig te kunnen profiteren van alle financiële geneugten van de Nederlandse welvaartsstaat, redeneert inconsequent. Als jij of jouw voorouders nooit een bijdrage hebben geleverd, dan is het redelijk dat jij je moet inkopen om van de voordelen te kunnen genieten. Dat is een normaal economisch principe, dat ook wordt toegepast in bijvoorbeeld maatschappen en daar goodwill heet. Een bruidsschat is iets soortgelijks.

 

Toegang heffen

Wie over herstelbetalingen begint, moet het hele plaatje in ogenschouw nemen. Daar hoort bij dat sinds 1975 meer dan 100 miljard euro is uitgekeerd aan ontwikkelingshulp. Daar komen nog de miljardenbedragen bij als gevolg van de hoge migratie naar ons land. Voor niet-westerse allochtonen liggen deze kosten gemiddeld tussen de 200.000 en 400.000 euro per persoon.

Herstelbetalingen zijn dus prima, als we ook toegang gaan heffen. Ook bij degenen die hier de laatste vijftig jaar zonder uitnodiging naar toe zijn gekomen. Studenten beginnen hun werkzame leven ook vaak met een schuld. Waarom voor migranten allerlei uitzonderingen maken, alleen omdat er op het moment van binnenkomst weinig valt te halen?

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
37 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Allemaal studeren voor advocaat,die na het behalen van hun papieren,als dank de bevolking gaan plukken ,met het bijstaan van de gelukszoekers,en die precies op de hoogte brengen van wetten regels en waar men overal recht op heeft,een asielzoeker weet na een half jaar meer ,dan de gemiddelde Nederlander in heel zijn leven.MKB wordt gekloofd door allerlij idiote Coronamaatregelen,en kan niks meer ,maar asielzoekers worden in de watten gelegd,en de instroom gaat onverminderd door,alleen de nadruk is geheel verdwenen omdat we ronduit vol belazerd worden door de maffia in Den Haag .

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

De weg naar de sociaal loket weten zij allemaal te vinden zonder zelfs de taal te leren. Voor verplichtingen kunnen zij ineens niet lezen. Inderdaad, genoeg advocaten die hier aan verdienen. Wat een zooitje.

Binzrath
Binzrath
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

In de Telegraaf staat dat de uitgeprocedeerde asielzoekers al weten dat zij kunnen weigeren voor een Coronatest, zodat zij niet toegelaten kunnen worden in het land van herkomst. Laat staan uitgezet.
Wie heeft hun dat ingefluisterd?

Els
Els
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Binzrath

In drie dagen tijd kan er een wet gemaakt worden die uitgeprocedeerde asielzoekers verplicht zich te laten testen zodat zij wél kunnen worden toegelaten in het land van herkomst. Een noodwet om de op macht beluste Mark Rutte zijn zin voor het voort zetten van de avondklok te geven, was er toch ook in no time.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Els

ja, als ze willen kunnen ze meteen een wet uitvaardigen. Dat is niet zo moeilijk hebben we gezien. Waar een wil is is een weg.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Binzrath

Binzrath, dat wordt ze ingefluisterd door de IOM en andere linkse idealistische knuffelaars. Alles om die “arme stakkers” hier te laten blijven, zodat die op hun beurt familie en vrienden kunnen overhalen om ook hierheen te komen.

Binzrath
Binzrath
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De spijker op de kop, dit artikel en verwijzingen (lees vooral De nederlandse slavenhandel 1500-1850, van Piet Emmer) moet maar door het bestuur van het Rijksmuseum gelezen worden.
Als de politiek beslist over het maken van excuses dan verwacht ik ook excuses van Erdogan, In Turkije werd er nog in 1908 vrouwelijke slaven verhandeld. Liefst zo blank mogelijk. Gaan Turken in Nederland sorry zeggen voor de Ottomaanse slaveneconomie.
Nederland, Spanje en Portugal kochten slaven van de Ashanti, daar liggen de roots van Akwasie, daar hoor je niemand over. Betaalt Akwasie mee aan de herstelbetalingen?
Gaat Jesse Klaver sorry zeggen, als erfgenaam van het CPN met banden aan het Stalinistisch USSR. En miljoenen doden door de revolutie van Mao?
Excuses maken is symbool politiek.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Binzrath

ja, dat laatste moet wel gebeuren. Jesse moet wel excuses maken voor de misdaden van marxistische regimes. Zeker weten. Herstel betalingen moet hij ook regelen. Ik kan wel even mij rekeningnummer geven…………

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het argument van dit artikel is geniaal en redelijk.
1) Wat betreft slavernij: het was wettig om in slaven te handelen in die tijd. Wij kunnen dat nu moreel afkeurenswaardig vinden, maar dat verandert niets aan het legitieme karakter ervan. Het is onrechtmatig om een herstelbetaling te eisen voor iets in het verleden dat legitiem was.
2) Wat betreft Indonesië: na invoering van het cultuurstelsel rond 1835 bleven alle inkomsten binnen het land zelf. De logica hiervan is simpel: er kon meer verdiend worden aan de handel met het land dan met het ‘leeghalen’ ervan. Deze redenatie is nog steeds het principe van vrije wereldhandel (wet van Ricardo).
3) Uiteraard is onze huidige welvaart niet gebaseerd op slavernij of kolonialisme. In bijna alle gevallen kosten de gebieden overzee meer dan ze opbrachten. Nederland verdiende vooral aan de handel binnen Europa, de Noordzee en Oostzee. De handel op Oost-Indië was maar 1 % van de totale handel. De enorme afstanden naar Indië en het feit dat 1 op 3 schepen verging onderweg, maakte het tot een riskante onderneming.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Huidige generaties hebben geen schulden of eisen voor het gang van zaken van de vroegere generaties. De eisen van de slaven nazaten geven weer de echte reden om naar Europa te komen. Makkelijk leven over de ruggen van slaven generaties opbouwen en de blanke bevolking te vernederen en misbruiken. Het geeft ook weer dat multiculturele samenleving onmogelijk is. De zwakke houding van de regerende macht maakt dit mogelijk net als het bevoordelen van moslims speelt het extremisme in de kaart. Het toelaten van de ban voor zwarte Piet is een succesvolle begin die naar meer smaakt. Dit is democratie die zichzelf om zeep helpt.
Een correcte verhaal hier, behalve dat toegang heffen in ruil voor herstelbetaligen ik niet prima vind. Geen ruil dus wat mij betreft. Je moet iets voor over hebben als je hier wil leven.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
Ronald
Ronald
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat wordt er precies hersteld met een betaling?

Als ze de situatie zo graag hersteld zien, zouden ze terug moeten gaan naar waar hun voorouders vandaan kwamen. Immers hun hele identiteit baseren ze op die voorouders, dus het lijkt me niet meer dan redelijk. Als je iets steelt moet je het teruggeven toch?

Maar wacht, ze zijn gekocht. Dus die slavenhandelaren in Afrika hebben natuurlijk veel geld gekregen van de Westerse landen. Dus als er een herstelling moet komen, dan zouden de afstammelingen van die slavenhandelaren dat geld ook terug moeten geven.

Nah, die mensen zijn niet geinteresseerd in een ‘herstelling’

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ronald

Ronald, u slaat de spijker op zijn kop!! Er is geen sprake van herstellen, alleen van parasiteren op basis van misplaatst slachtofferschap!

Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In linkse kringen is logica niet van toepassing.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een redelijk en goed onderbouwd artikel. Maar ik ben het geheel niet eens met de conclusie, “Herstelbetalingen zijn dus prima, als we ook toegang gaan heffen”.

Elke vorm van excuses maken of herstelbetaling is het bekennen van een vorm van schuld. En de schuldigen (aan alle kanten van de “Hollandse” slavenhandel) zijn al 2 eeuwen dood. Geen enkel weldenkend mens kan zich plaatsvervangend schuldig voelen voor wat voorouders deden. Hebben de nazaten van de slaven niet dezelfde voorouders als u en ik als we ver genoeg terug gaan? Moeten we dan die allereerste vis die op het droge kroop en daarmee de evolutionaire ontwikkeling van de mens ontketende niet aanklagen? Dat zal hem leren, de geschubde mensenschaper!

Wat een nonsens die herstelbetalingen. Dat wij weldenkende mensen onze tijd verdoen met het ons verdedigen tegen dit soort aantijgingen is diep en diep triest.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Ik bedoelde mensenschepper…

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Waarom moet alleen Nederland herstelbetalingen doen?
Laten deze slachtoffers aanspraken gaan maken op alle landen waar slaven verhandeld zijn en dan beginnen in Afrika, waar voor onze gekleurde medemens de bron van alle ellende is begonnen.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Met alle miljarden die Nederland en de rest van de wereld in Afrika hebben gepompt zou het eigenlijk niet zo mogen zijn dat Afrika geen rijk continent is. Maar ja, mismanagement, uitbuiting door de elite, en het verkwanselen van de eigen natuurlijke inkomstenbronnen zijn in Afrika schering en inslag. Daar valt dus niets te halen en daarom proberen ze het hier. Laat ze inderdaad lekker daar gaan klagen. Kunnen ze ondertussen misschien dat continent eens een keer verbeteren naar hun wereldbeeld. En er zo achter komen dat hun wereldbeeld totaal niet strookt er de realiteit.

Eric
Eric
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Tegenwoordig kun je in Zuid Afrika prima een schadeclaim indienen omdat je volgens media WIT bent! Dat kun je dus vergeten en dat was Yesterday nog in Johannesburg! De gekleurde mens weet van geen ophouden om overal slachtoffer van te zijn! Keer in een Metro onder de grond en je ergert je bot en blauw over het taal gebruik! Je bent opeens BROER! Nou van jou wil en ben ik niet een broer!

Paul
Paul
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Racisme en slavernij worden door dit soort mensen in stand gehouden Het is een eenzijdige visie waarmee de huidige situatie van slavernij en rassen discriminatie in een hoekje worden geveegd

Auke51
Auke51
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Paul

Toen Suriname in 1975 zelfstandig werd, kreeg het land 4,3 miljard gulden van Nederland, 17.500 gulden per hoofd vd bevolking dus het is rupsje nooit genoeg

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Auke51

Plus alle uitkeringen die Surinamers kregen wanneer ze zich in Nederland vestigden. Dat waren er heel veel en ze hadden -voorzichtig uitgedrukt- destijds niet echt de reputatie ( harde) werkers te zijn. Ik voorzie dat als je alle kosten optelt die wij voor de mensen van kleur op deze wereld hebben gemaakt, dat de zwarte mensen óns moeten betalen.

ANT
ANT
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uw reactie is verwijderd. Gebruik van ongeldige e-mail-accounts is niet toegestaan. Controleer uw ingevoerde e-mailadres. Zie: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ANT

Sterker nog, de huidige (ietwat simpele doch deugende en linksdraaiende) bewoner van dat Catshuis staat er wel voor open om Nederland zich te laten automutileren.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In mijn tijd in verzekeringen, een jaar of 7 geleden emigreerde een klant van mij naar Zwitserland. Geheel zelfvoorzienend, inclusief een eigen woning die hij daar al had, moes hij toch nog enige duizenden Euro’s betalen om Zwitser te mogen worden.

Dus het idee, dat onze medelanders een bijdrage leveren aan het Nederlandse staatsburgerschap is meer dan redelijk.

Jefke
Jefke
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We zouden kunnen beginnen met minimaal 10 jaar gewerkt hebben voor je een recht op uitkering hebt.
Verplicht Nederlands leren, anders stoppen met uitkering.
We worden nu niet alleen arm van de nieuwkomers, maar ook op de scholen hebben we er last van! De meeste kinderen beheersen de taal niet waardoor ze met een achterstand beginnen ten koste van de rest van de klas.
Tevens is hun immigratie meestal een rem op de ontwikkeling van het thuisland omdat meestal jonge mannen naar hier komen

Jay
Jay
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er zijn maar een handjevol families die nog oud geld hebben uit die tijd. De rest van onze voorouders waren boeren of andere mensen met zeer laag bestaansniveau.
De vermogensongelijkheid in Nederland is een van de hoogste in de wereld, door dit oude geld.

Laat die activisten lekker overleggen met de erfgenamen van die familievermogens.

Vassie
Vassie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hun afstamming van slaven zet zwarte mensen op achterstand, door een soort aangeboren minderwaardigheidscomplex ten opzichte van blanke mensen. …Yeah right
Misschien moeten sommige van deze mensen eens terug gaan naar hun roots en kijken hoe het met hun familie is die daar zijn gebleven en dan eens kijken wie het beter heeft en verder is gekomen

mies
mies
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zomaar een gedachte:
de nazaten van de tot slaaf gemaakten in Nederland, zouden zonder de slavernij dus nu ergens in Afrika geleefd hebben.

Waarom betalen deze mensen (en in de toekomst hun kinderen), het verschil tussen hun huidige levensstandaard en de standaard die ze gehad hadden als ze nu ergens in Afrika zouden leven…..niet terug.
Een mogelijk postief saldo qua bijdrage aan de maatschappij, kan dan als korting in mindering worden gebracht.

En daarna misschien naar vorige generatie(s) kijken:
de geneugten die de (voor)ouders genoten hebben. Analoog aan de ‘herstelbetalingen’….

Sailor1
Sailor1
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zou toch wel zo eerlijk zijn, als het over de hele Afrikaanse slavernij zou gaan. Ook die richting Arabie. En de rooftochten van wat nu Marokko, Algerije, Tunesië, Libie en Turkije zijn tot Engeland en IJsland aan toe. En de overvallen (piraterij) in de Med. Zie ook de wachttorentjes op Corsica/Sardinie. Daarbij zijn heel veel Europeanen tot slaaf gemaakt. Daar mag blijkbaar niet over gepraat worden. Past niet in het verdienmodel? Dus nee, niks niet “herstel”betalingen. En dan nog, de Nederlanders, Engelsen, en nog zo een paar landen waren de vervoerders en niet de slavenvangers. Dat vangen deden de stammen zelf met veel hulp van Arabieren.

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Herstelbetalingen door mensen die nooit slavenhouder zijn geweest aan mensen die nooit slaaf zijn geweest…

Dit heeft helemaal niks met herstellen te maken maar wel alles met betalingen…

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

mijn voorouders hebben niets te maken gehad met de koopvaardij en evt slaven vervoer door rijke Hollandse families.
Mijn voorouders waren, net als van vele andere Nederlanders, gewoon zelf slaven van de elite in de tijd waarin dit plaatsvond.
De nazaten van de migranten hebben zelf nergens onder geleden, sterker nog, dank zij die vermeende slavernij hebben zij het nu heel erg goed en alle kansen van de wereld.
Maar omdat mijn voorouders nergens schuldig aan waren, verbied ik het ook maar 1 overheidsmedewerker om namens MIJ excuses of herstelbetalingen te geven aan opruiers. Echt ik verbied het.

Oei Tiong Koen
Oei Tiong Koen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De auteur heeft natuurlijk gelijk dat er geen ‘herstelbetalingen’ moeten komen, en veel reacties maken het nog duidelijker. En toch gaan we hierbij allemaal uit van de verkeerde premisse, want die is ten diepste dat een mens aansprakelijk kan zijn voor wat een ander heeft misdaan. Dit nu is iets dat in de gewone rechtspraak, waar ook ter wereld, onacceptabel is. Al zou mijn eigen vader een massamoordenaar zijn: in elk beschaafd land, en zelfs in een aantal minder beschaafde, kan ik er aanspraak op maken vrijuit te gaan. Het is niet uit te leggen dat dit principe losgelaten zou moeten (mógen!) worden als slavernij als rechtsgrond wordt ingeroepen. Dat alleen al is, ongeacht elke andere argumentatie, voldoende om zulke eisen af te wijzen. Al het andere is secundair en doet eigenlijk niet meer terzake. Men moet dit duidelijk stellen en weigeren om er verder nog over te praten.

Jan
Jan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We leven in het tijdperk van het slachtofferschap met allemaal hele tere zieltjes. Mijn vader en moeder waren beide straatarm maar dat noemen ze tegenwoordig wit privilege.
Met ze bedoel ik D66, PvdA, GL en het gekkenclubje genaamd BIJ1.

trackback

[…] Wouter Roorda Wouter Roorda De roep om excuses voor het slavernijverleden en eisen voor herstelbetalingen keren […]

Bas van Loon
Bas van Loon
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nakomelingen van slaven hebben geen schade geleden. Als ze nakomelingen zouden zijn van Afrikanen die niet als slaaf werden verkocht, zouden ze nu veel en veel armer zijn. Sterker, als er afgerekend moet worden, dan zouden ze ons moeten betalen. Dat sommigen geestelijk in de problemen zitten komt omdat ze zich door hun broeders en zusters gek laten maken. Daar kan je voor behandeld worden en volgens mij zit dat gewoon in het basispakket. Discussie gesloten.

Bas van Loon
Bas van Loon
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bas van Loon

En dan nog iets. Hoe noem je iemand die het lef heeft geld te vragen voor de (weinig plezierige) handelingen die een ander heeft verricht?

Wouter1965
Wouter1965
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Aanvullend weetje. De zomerschoolvakantie is in het leven geroepen zodat boerenkinderen tijdens de oogst konden helpen (kinderarbeid) op het platteland.

37
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen