Dilemma’s bij de lockdown-exit

Het plan van de Duitse viroloog Kekulé

Foto:

Heel geleidelijk zien we in Nederland en in andere landen het besef ontstaan, dat we de komende weken en maanden stapsgewijs en op een verantwoorde wijze uit de corona-lockdown moeten zien te komen. Als we dat niet doen, zou de menselijke ellende, voortkomend uit de verwoesting van onze economie, wel eens nog groter kunnen zijn dan de corona-ellende.

Het valt daarom toe te juichen dat Telegraaf-verslaggever Wierd Duk de bekende Duitse viroloog professor Alexander Kekulé hierover interviewde. Dit zal hopelijk helpen hierover een brede en verstandige discussie op gang te brengen. Want, zoals ik al schreef in mijn blog Hoe starten we onze economie weer op: ook al gaan we pas half mei of later de lockdown verlichten of flexibiliseren, het is belangrijk dat de planning daarvoor nu al op gang komt!

 

Discussie

Het is te hopen dat het interview van Wierd met prof. Kekulé hieraan een bijdrage levert, net als het model van dr. Katz in de VS, dat al genoemd werd in twee columns van Leon de Winter. Overigens lijken de plannen van prof. Kekulé en het model van Katz sterk op elkaar. Kern is het beschermen van risicogroepen als eerste stap, daarna kunnen de scholen en het werk weer stapsgewijs op gang gebracht worden. Waarbij social distancing en hygiëne juist aangescherpt moeten worden om een terugval te voorkomen. Denk daarbij aan het verplicht stellen van mondkapjes in de supermarkt en in het openbaar vervoer, zoals in Oostenrijk, dat onder bondskanselier Kurz als eerste land met een gedeeltelijke lockdown-exit zal beginnen.

 

Dilemma

Op één specifiek punt in de aanpak, zoals voorgesteld door prof. Kekulé, doet zich een dilemma voor. Prof. Kekulé denkt, net als andere virologen over de wereld, dat het verstandig is om juist in de meest getroffen regio’s, zoals bij ons Brabant, de activiteiten weer op te starten. Hier zou dan als eerste geprofiteerd kunnen worden van de ontstane groepsimmuniteit.

Voor de duidelijkheid: dit is niet hetzelfde als de #coronacrisis vanaf het begin tegemoet treden met een herd immunity-filosofie; de landen die deze fout hebben gemaakt, zoals het VK en Nederland, worden nu gestraft met een relatief hoog aantal slachtoffers. Maar, zo stelt prof. Kekulé, als je nu eenmaal zo ver bent en de totale vernietiging van het virus is geen realistische optie meer, dan kun je in je plannen maar beter rekening houden met de ontstane en/of nog groeiende groepsimmuniteit. Die hopelijk zo snel mogelijk aangevuld kan worden met een vaccinatieprogramma, maar zo ver zijn we nog niet.

 

Brabant

Vanuit virologisch oogpunt bekeken kan ik (voor zover ik dat als leek kan beoordelen) de redenering van prof. Kekulé volgen. Maar als we nu kijken naar de specifieke situatie van besmettingshaard Brabant, dan zien we dat daar nog steeds circa 20% van de nieuwe besmettingen in Nederland plaatsvinden (afgelopen week 1335 nieuwe besmettingen in heel Nederland, waarvan 253 in Brabant). Het is daar dus misschien nog niet veilig genoeg om activiteiten en scholen op te starten. En hoe weten we wanneer die groepsimmuniteit een rol gaat spelen?

Testcapaciteit

Hier wreekt zich het tekort aan testcapaciteit in Nederland: Rutte en Van Dissel staan op de brug als een kapitein en een eerste stuurman, die zichzelf geblinddoekt hebben. Er is veel te weinig stuurinformatie, behalve het aantal nieuwe besmettingen dat feitelijk geconstateerd wordt. Maar dat is waarschijnlijk maar een klein deel van het totaal aantal besmettingen. We weten domweg niet hoeveel mensen besmet zijn en ook zijn er nog allerlei twijfels over in hoeverre de geïnfecteerde bevolking resistent blijft.

 

Jongeren

We moeten er ook rekening mee houden dat jongeren weliswaar niet een risicogroep zijn, maar in bepaalde gevallen toch zeer hard en zelfs dodelijk door dit virus getroffen kunnen worden. De door Wierd Duk ook geciteerde hoogleraar Piet van Mieghem wil net als Kekulé beginnen met herstarten in de meest getroffen gebieden, maar pas als het virus daar aantoonbaar is uitgewoed, omdat hij groepsimmuniteit een gevaarlijk concept vindt. Hiervoor is ook wel wat te zeggen; maar hoeveel weken of maanden gaat het dan nog duren voordat we kunnen opstarten? Dat is ook een groot dilemma, een ware Catch 22-situatie.

 

Dilemma’s

Iedereen zal wel vanuit de werk- of privé-situatie herkennen, dat een dilemma soms verlammend werkt. Vaak moet je het probleem dan even loslaten en daarna vanuit een nieuwe invalshoek benaderen. Als we de door prof. Kekulé voorgestelde maatregelen beschouwen, zoals het beter ondersteunen van risicogroepen door veilige voedseldistributie, het zorgen voor voldoende beschermingsmiddelen van al het zorgpersoneel en de hulpdiensten, het verplicht stellen van mondkapjes in supermarkten en OV (en zorgen dat die voldoende aanwezig zijn!), het uitbreiden van de testcapaciteit, het opstarten van een corona app, enzovoorts, dan zijn dit zaken waar NU in het hele land mee begonnen kan worden.

 

Reactief

Gelukkig gebeurt er inmiddels het e.e.a. om de testcapaciteit te verhogen, maar wat mij betreft is de overheid nog veel te reactief. Waarom schakelen wij niet onze hele farmaceutische industrie in om als de wiedeweerga mondkapjes en diagnostische testen te produceren?

Als we deze first things first aanpak hanteren, zijn we hopelijk begin mei zo ver dat we beter voorbereid zijn op een (partiële) lockdown-exit. Op 11 mei is de voorjaarsvakantie afgelopen en kan hopelijk ook op de scholen één en ander opgestart worden, zij het in aangepaste vorm.

 

Situatie in de regio’s

Tegen die tijd, dus begin mei, kan nog eens goed gekeken worden naar de situatie in de regio’s. Als blijkt dat het aantal nieuwe besmettingen in Brabant sterk afneemt door groepsimmuniteit, dan moet je conform het plan van prof. Kekulé misschien juist daar beginnen. Als het er nog te gevaarlijk is, dan kunnen we andere opties bekijken en moeten we misschien juist in de minder getroffen provincies beginnen, maar dat hoeven we niet nú te beslissen.

Ik vermoed dat dit de beste wijze is om om te gaan met de geschetste dilemma’s, waarbij ons helaas ook parten speelt dat er nog steeds te weinig kennis is over de aard van dit virus en de meest effectieve medische behandelwijze, van hydroxychloroquine en/of zink tot bloedplasma behandelingen en nog van alles er tussenin. Ook dat zal waarschijnlijk de komende weken duidelijker worden, door de lopende onderzoeken.

Er is dus geen enkele reden om bij de pakken neer te zitten!

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
9 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Hesa
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Die corona app zie ik echt niet zitten. Moeten we dan instanties bellen om te zeggen: Henkie heeft corona?? Mensen onbeperkt testen is een betere optie. Iedereen kan zelf bepalen om bij een “positief” resultaat, stappen te ondernemen. Daar hebben we geen app voor nodig.
En minder bemoeienis van de overheid graag.
Een beroep doen op het gezonde verstand van mensen is genoeg.
Winkeliers en bedrijven kunnen zelf nadenken. Geef ze beschermingsmiddelen en laat ze van start gaan. Ook het onderlinge contact moet weer op gang komen.

Het idee over globalisme en controle door de elite, vind ik gevaarlijker dan corona.

Andre
Andre
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De regering heeft zich in dit dilemma gewurmd door eerst te negeren dat virussen Nederland kunnen binnendringen. Ik voorzie dat ze de corona-app gaan introduceren, want er wordt sinds enkele dagen opvallend veel over geschreven. De corona-app zou kunnen signaleren wanneer er een coronalijder (ja ik weet dat het suggestief is) in de buurt is of zoiets. Met deze app kan zo ongeveer alles mis gaan.
1. Wat levert het inzicht op dat iemand die aan corona lijdt of ervan is genezen eigenlijk op? Wat verandert het ten opzichte van social distancing zoals nu gebeurt? Niets volgens mij, want de informatie is onpersoonlijk, dus je weet niet bij welke persoon je meer of minder je gedrag zou willen aanpassen.
2. Er zijn zo weinig mensen getest op de hele populatie, dat de informatie zinloos is, want je weet ook niet bij welke mensen de info correct is en bij welke niet.
3. Het gegeven dat iemand genezen is van corona heeft weinig waarde, omdat je er op nieuw ziek van kunt worden. Net zoals bij griep bestaan er een half dozijn varianten naast elkaar. Tussen deze varianten bestaat soms kruislingse immuniteit, maar ook daarvan is de waarde zeer onzeker.
4. Ik voorzie bovendien dat na verloop van tijd de tijdelijke en gratis corona-app ingezet gaat worden voor nieuwe functies en dat hij dan definitief en verplicht wordt. Net als in China. Het argument tegen die tijd zal dan zijn dat we ‘dankzij de app samen de corona hebben overwonnen’ want het woord samen heeft in deze tijd een nieuwe Orwelliaanse betekenis gekregen.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als ‘t in Nederland ná de corona-crisis economisch moeilijk gaat worden, dan vragen we toch “gewoon” de EUSSR om steun ?!

H.J.
H.J.
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Is deze Linkse Rutte Clan, wel geïnteresseerd in de waarheid.?
Want de waarheid is simpel, METEN IS WETEN.
Daarom meet men niet en gaat men door met hun eigen cijfers te verzamelen, ja door wie.?

Rutte heeft vanaf het begin de boel belazert, het virus kwam niet naar Nederland.
Vanaf zijn handen schud blunder is hij geforceerd dingen gaan roepen.

De werkelijke oorzaken zijn veel simpeler.

Zijn ontmanteling van Ziekenhuizen, verzorgingshuizen en verpleeghuizen zijn een eerste aanzet tot dit debacle.
Ook de tekorten aan IC bedden en beschermingsmateriaal, hebben tot nu toe mede bijgedragen aan de 2737 doden.

METEN IS WETEN.

Links Nederland, Stop met liegen en fantaseren, vertel gewoon de waarheid.

Want de golf (deels) verwaarloosde personen die NIET in de ziekenhuizen zijn behandeld en of terecht konden, volgt direct na de Zomer.
De veel gebruikte kreet vanuit de Ziekenhuizen is nog steeds, na de Corona hype hoort U van ons.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Het mag niets kosten, het gaat maar om de burgers in dit land b lijkt wel. Rutte had in jan maar beter moeten luisteren toen men al signalen af gaf hierover. Inplaats gelijk in te grijpen en wat te doen gingen er vrachten met hulpmiddelen richting China, daardoor hebben ze ook een tekort in eigen land. Het is net zoals alsof je de wapens inlevert aan de vijand zonder tegenstoot. De wereld zou de rekening van dit alles bij China neer moeten leggen. Ze luisteren al jaren niet naar de waarschuwingen die ze krijgen, met hun handelen zonder hygiëne en het eten van vlees wat niet voor menselijke consumptie geschikt is.Ze blijven op deze manier virussen de wereld in sturen.

Jan de Jong
Jan de Jong
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zolang er niet grootschalig getest kan worden is nadenken over vrijgeven een lachertje. Als je niet test ontdek je pas na een week of 3, 4 dat je goed of fout bezig was en bent. Een meet- en regelingenieur kan wel uitleggen hoe goed dat gaat werken.

Ni28
Ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eigenlijk luidt de vraag hoe wij zo snel mogelijk in het oude leven terug kunnen vallen. Gezien het feit dat de meeste crisissen aan het einde of aan het begin van een grote verandering stonden denk ik dat men nu van diverse kanten zal pogen om de samenleving te veranderen. De nu tot voor kort onzichtbare EU leiding zal roepen hoe wij de crisis hebben samen beslecht en hoe het nog beter kan met een hechtere unie met een leiding. De vervuiling verminderd en de misdaad ook. De markteconomie krijgt nu van veel kanten de schuld voor de pandemie(al ontgaat mij het verband) en aan de globalisering wordt nu ook al getwijfeld. De totale afhankelijkheid van China wordt nu zichtbaar en er wordt nu steeds duidelijker hoe onze economie in elkaar zit met hoge percentage overbodig werk meestal diensten die nu in crisistijd absoluut niet gemist worden zoals blijkt. Gaan wij nu de eindeloos groeiende markteconomie stoppen en door iets anders vervangen? De planeconomie door communistische regimes in leven geroepen heeft al eens gefaald en zal het weer doen. Kan mens het met minder doen wordt gevraagd. Ja, vast wel maar lang niet allemaal dat is zeker. Ik ben benieuwd welke kant het opgaat. Maar misschien blijkt deze crisis toch niet groot genoeg om iets wezenlijk te veranderen en op moment staan wij nog middenin en is het te vroeg om een conclusie te trekken.

Jemaintiendrai
Jemaintiendrai
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Eens, het is nog te vroeg om een conclusie te treken.
Vooral ook, om dat we nog maar net aan het begin zijn ipv er midden in.

Het kan alle kanten nog op zwiepen.
Van een EUSSR tot revoluties/oorlogen

Wil Bertram
Wil Bertram
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik plaatste een reactie, maar nu moet ik clicken op een Email?
Gaat in deze tijd echt niet gebeuren!

9
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x