Hoe starten we straks onze economie weer op?

Foto: Winkelgebied Rotterdam

Nederland hangt nog steeds als een aangeslagen bokser in de touwen. Net als de meeste westerse landen. Dat komt vooral door initiële fouten en onderschatting van het coronavirus. Ik heb via Twitter harde kritiek geuit op het RIVM. Dat leidde bij velen tot bijval en bij sommigen tot woede. Maar als we de feiten laten spreken, doet Nederland het gewoon slecht in vergelijking met andere landen.

 

Fouten RIVM

Veel van de gemaakte fouten van onze overheid zijn volgens mij te herleiden tot de te vroeg gemaakte keuze door de top van het RIVM en onze premier voor de Herd Immunity-strategie, terwijl op dat moment nog zo veel gewonnen had kunnen worden door te kiezen voor Containment, zoals verstandige landen in het Verre Oosten hebben gedaan.

 

Intelligente lockdown

Helaas spitste het parlementaire en ook het maatschappelijke debat hierover zich steeds meer toe op de vraag of Nederland zich moest richten op de ‘intelligente lockdown’ van het kabinet, of op een volledige lockdown (wens van PVV en FvD) zoals we nu zien in Spanje, met een bijna volledig uitgaansverbod. In deze stond ik meer aan de zijde van het kabinet, simpelweg omdat ik niet geloofde in de voordelen van iedereen in huis opsluiten. Dat wordt nu ook bevestigd door de WHO.

 

Eenzijdig debat

Echter door dit alles en iedereen opslokkende debat over de mate van lockdown, raakte een belangrijker en interessantere vraag onderbelicht: waarom kozen RIVM en kabinet zo snel voor de Herd Immunity-strategie, bij een virus dat veel dodelijker is dan de normale griep en waartegen het eerste half jaar nog geen vaccin verwacht kan worden? Zijn hierdoor niet talloze onnodige doden veroorzaakt?

Nog steeds is er geen duidelijkheid over welke strategie het kabinet eigenlijk volgt. We zien alleen maar een opsomming van maatregelen. Het in mijn ogen zeer laakbare gegeven dat er geen medische controles plaatsvinden op Schiphol bij risicovluchten, doet vermoeden dat het kabinet nog steeds met de Herd Immunity-strategie werkt, maar dan in aangepaste vorm.

 

Samenvattend: in de intelligente lockdown kan ik mij wel vinden, en de kritiek op de initiële fouten van het RIVM blijft overeind, maar is op dit moment minder relevant. Nu is het belangrijk dat het kabinet strategische keuzes maakt voor het vervolg, noodzakelijke extra maatregelen treft zoals extra grenscontroles (zie bijvoorbeeld Taiwan of Zuid-Korea) en bovenal veel meer gaat testen en isoleren, in eerste instantie onder zorgpersoneel, maar graag zo spoedig mogelijk veel breder.

 

Economie beschermen

Komen we nu aan de vraag, hoe we onze economie zo goed mogelijk beschermen teneinde een economische verwoesting te voorkomen, die mogelijk nog meer dood en ellende veroorzaakt dan het coronavirus zelf. De huidige, nog altijd zeer ingrijpende, maatregelen zullen op enig moment afgebouwd moeten worden, waarbij de veiligheid en gezondheid van burgers voorop horen te staan. Leon de Winter heeft in zijn columns voor de Telegraaf al een aftrap gegeven, waarbij Leon zich baseert op de inzichten van de Amerikaanse medicus dr. David Katz.

 

Voortrekkersrol

Leon de Winter schrijft: “Dr. Katz stelt voor de samenleving in te delen in groepen die gedefinieerd worden door hun gevoeligheid voor Covid-19. Voor elke groep geldt: ’social distancing; personal sanitation’. Hij wil scherpe grenzen trekken tussen gezonde en ongezonde mensen”.

Op basis van de indeling van Katz kunnen gezonde mensen met relatief weinig risico (en ook degenen die al ziek zijn geweest, dus waarschijnlijk voorlopig immuun) fungeren als voortrekkers bij het op gang brengen van de economie, waarbij zij social distancing en strikte hygiëne blijven praktiseren. Dit lijkt mij de juiste insteek.

 

Risicogroepenbeleid

Waar dr. Katz nogal snel dit beschermen van de risicogroepen benoemt, iets wat mij zeker de juiste stap lijkt voor de volgende fase, heeft dit als je er even over nadenkt heel wat implicaties. De Duitse viroloog Prof. Alexander Kekulé, één van de weinige gerenommeerde virologen die in februari al waarschuwende geluiden liet horen en overheden opriep tot meer actie, kiest in zijn vervolgscenario’s een soortgelijk pad als dr. Katz. Dus bescherming van risicogroepen, maar hij heeft dat gedetailleerder uitgewerkt.

 

Beschermen

Prof. Kekulé schrijft over het beschermen van risicogroepen:
Risikopersonen, insbesondere Menschen über 65 bis 70 Jahre, müssen hingegen in besonderer Weise geschützt werden. Für Altersheime und Altentagesstätten sollten umgehend verbindliche, bundesweite Regelungen zur Vermeidung von Covid-19-Infektionen erlassen werden. Für allein lebende Risikopersonen werden staatlich organisierte Lieferdienste benötigt. Zudem sollten Risikopersonen Infektionsschutzmasken (FFP2-Masken) für alle Situationen zur Verfügung gestellt werden, in denen sie Menschen außerhalb ihrer Wohnung näher kommen müssen. Die Risikopersonen jetzt vor dem viralen Sturm in Deckung zu bringen, ist genauso wichtig wie die Vorbereitung der Kliniken.”

 

Consequenties

Kortom, als we deze weg gaan volgen om economische verwoesting te voorkomen, heeft dat heel wat voeten in de aarde. Denk alleen maar aan het gedurende enige maanden op een 100% veilige wijze bevoorraden van senioren en andere risicogroepen. Dat wordt een logistieke operatie, die zijn weerga niet kent. Als we daar in mei mee willen beginnen, moet het kabinet nu al starten met de planning, misschien samen met een aantal logistieke dienstverleners en grote retailers die de uitvoering ter hand kunnen nemen.

 

Economische opleving

Voordeel is wel dat dit bevoorraden van de risicogroepen ook een economische activiteit is, dat is een extra plus. Daarnaast moeten nog een aantal andere economische kernactiviteiten benoemd worden, die met gerichte investeringen kunnen zorgen voor een opleving van onze, inmiddels zwaar kwakkelende, economie. Wellicht kunnen ook de kleinere, nu noodlijdende winkeliers ingeschakeld worden in deze bevoorradingsketen voor risicogroepen en daarmee wat omzetverlies goed maken.

 

Voorzichtig

Uiteraard is het zo dat het beschermen van de risicogroepen (liefst in een vorm die bedrijvigheid stimuleert) en gerichte (overheids en private) investeringen in kernsectoren zoals bijvoorbeeld de bouw, alleen nog maar een begin is van economisch herstel. In ieder geval kan er dan weer gewerkt worden. Er zijn nog tal van andere stimuleringsmaatregelen denkbaar en noodzakelijk. Wat betreft het stimuleren van de consumptieve bestedingen, daarmee kan misschien beter gewacht worden tot het virus verder verdreven is. Anders krijgen we te snel een run op de winkels, met als gevolg een toename van de besmettingen. Voorzichtig manoeuvreren dus.

 

Het midden houden

Natuurlijk hoop ik dat de maatregelen die inmiddels wel genomen zijn, de zogenaamde intelligente lockdown in combinatie met de hopelijk wat hogere temperaturen in het voorjaar, zullen leiden tot een terugdringing van het coronavirus. Ik ben in deze niet zo pessimistisch, maar als deze crisis één ding heeft geleerd, dan is het wel dat te veel optimisme gevaarlijk kan zijn. Laten we daar het verstandige midden in proberen te houden.

Zoals Eisenhower ooit zei: “Plans are worthless, but planning is everything!

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
16 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Hesa
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk dat ondernemers dit zelf moeten gaan bepalen. Zelf weer in beweging komen. Van de overheid komt geen plan van aanpak. Ook wij, als bevolking moeten zelf ons leven weer gaan oppakken. Niet meer wachten op de politiek. Die staan erbij en kijken ernaar..
Het enige waar ze goed in zijn is,smijten nu met ons belastinggeld alsof ze sinterklaas zijn. Zogenaamd om empahtie te tonen.

Van mijn part wordt het een nexit. Ik heb niets meer met die rutteclan en zijn Eu-tje.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

de kamerleden en anderen ambtenaren vangen gewoon elke maand hun giga salaris en zijn aan het ’thuiswerken’. lekker makkelijk he?
Mijn collega’s in de zorg werken zich een slag in de rondte en ik straks ook weer al ben ik een oudere zorgmedewerker behorend bij de risicogroep en probeer ik ook nuttig te zijn langs de zijlijn.
Maar politici zouden zich moeten schamen, zeker als je hoort hoe ongeorganiseerd het weer gaat met de ‘hulp’ aan bedrijven.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

@ Marien.
Helemaal met u eens.
Échte politici zouden zich schamen, maar die in Den Haag niet hoor, m.u.v een enkeling. Ik begrijp dat ’t grootste probleem is : te weinig ic-verpleegkundigen; veel van hen zijn enkele jaren geleden door bezuinigingen in de Zorg ontslagen, hulpmiddelen in de Zorg tekort enz. enz. En dát in een “rijk” landje ?
Over het personeel kan men alleen maar met gróte waardering spreken, onlangs heb ik hen meegemaakt nadat een vriend werd getroffen door een scheur in de aorta, daarna longontsteking, en dát in de corona-tijd !! Geweldige mensen ! In dit landje moet het áltijd van de “gewone man” komen, van de “regering” hoeft men niks te verwachten als mooie woorden en leugens c.q. bedrog, zoals nu weer m.b.t. het aantal overledenen t.g.v. corona.

Vee
Vee
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De vraag in de kop is makkelijk te beantwoorden. *Luister eindelijk eens naar Baudet*. Hij is kennelijk de enige in het parlement die vooruit kijkt.

En laten we aub stoppen met die kreet “intelligent lockdown”. Puur verzonnen door een of andere spindoctor om Rutte en consorten als DE messias neer te zetten. Er is niets intelligents aan die dagelijks achter de feiten aanlopende maatregelen.

Jan de Jong
Jan de Jong
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heel veel ouderen kunnen zichzelf wel redden. Mijn vrouw en ik zijn 70 en maken eens in de 2 weken een ritje naar een afhaalpunt van AH voor de boodschappen. AH (o.m.) zou de afhaalcapaciteit wat moeten uitbreiden, een slot reserveren is nu al niet gemakkelijk. Verder hebben we buiten de deur zelden wat nodig en dat wordt gebracht door PostNL enz.. Het lijkt me dat de meesten van 65 jaar en ouder het zo prima zullen volhouden met weinig kans op besmetting.
Het gaat lijkt me vooral om mensen in verzorgingshuizen en mensen die thuiszorg krijgen. Het gevaar is dat het personeel het virus van buiten aanbrengt, zo is al veelvuldig gebleken. Daar moet dus alle aandacht op gericht: training, testen, isolatiematerialen; eventueel ploegendiensten als in de off-shore; … Er zijn vast al instellingen te vinden in binnen- of buitenland die het goed voor elkaar hebben.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

ja klopt. Wij zijn 60 plussers. 1 AOW en 1 nog werkend maar nu even vakantie. (werkend in de zorg, maar vanwege behorend bij risicogroep wordt er aangepast werk georganiseerd omdat ik beter niet bij coronapatienten moet komen. Dus heb ik toch mijn geplande vakantie opgenomen en lekker thuis. Huis is al een stuk schoner 🙂 en lekker lezen. Ik ga elke 3 dagen zo’n beetje naar diverse winkels en let goed op. Gaat prima. verveel me geen minuut.

H.J.
H.J.
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat uit deze opsommingen van problemen, steeds meer naar voren komt, is dat de totale afbraak van onze verzorgingsstaat in deze nieuwe nieuwe eeuw, voor een totaal weerloze maatschappij heeft gezorgd .

De totale verovering van Links Nederland in onze Nederlandse maatschappijvorm, is de belangrijkste dooddoener.
In alle lagen van het bestuurlijke vlak, is Links oververtegenwoordigd en zetten de anders denkenden buitenspel, hierdoor mist Nederland het princiepen van hoor en weder hoor.
Kijk wat er nu gebeurt in het parlement, dat parlement wordt buitenspel gezet door het Linkse Rutte Kartel, wat met spoed zonder parlementiere inbreng wetten doordrukt.
Deze doordruk wetten zijn nog Linkser als Links.

Rutte is volledig mislukt in deze hectisch tijd, maar ik begrijp dat hij te zijner tijd ter verantwoording kan worden geroepen.

In Nederland staat de teller op ca 1400 Corona doden.
Sterkte allemaal heb vertrouwen in jezelf.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

ja en Rutte wordt gepositioneerd als ‘leider’. Hij wentelt in die rol. Ik vind het toch irritant dat men TOCH doorgaat met de vijandschap jegens FvD en PVV.

Marcel Heilig
Marcel Heilig
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte toont een luisterend oor, DOET er verder niets mee en volgt advies RIVM. De Kamerleden moeten rukken en trekken om ook maar enige informatie los te weken. Hij wacht af hoe te reageren naar de toekomst. Voor klachten en beantwoording beschikt hij over ruim voldoende ‘geiten paden’!

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marcel Heilig

ja, het is een gladde aal. Komt HEEL kordaat over zonder dat het hem ‘raakt’. Alles is theorie. Ik ben ook de nieuwsuitzendingen en napraat programma’s meer dan zat.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marcel Heilig

@ Marcel Heilig.
Ik volg al ruim een week geen tv en/of radio meer als ’t over corona gaat en al hélémáál niet als Rutte er aan meedoet !
Ik vertrouw de man totaal niet !!!

Martine
Martine
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beginnen met een Nexit en onder ogen komen dat we worden gemanipuleerd in deze zogenaamde crisis.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk, met verwijzingen naar uitspraken van verstandige mensen.

H.J.
H.J.
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad, ik geloof dat mijn idee dat Rutte het slechtste is wat Nederland na de tweede wereldoorlog (voorlopig) heeft mee gemaakt, steeds meer smoel krijgt.

Het Rutte Kartel heeft al een tipje van de sluier opgelicht, de leeftijds grens tav het gebruik mogen maken, van een intensive care bed bij calamiteiten.

70 jaar is al een leeftijd die wordt genoemd, een x aantal punten worden genoemd als criteria, oa iets met de financiële afhankelijkheid en of men hulpbehoevend aangaande de dagelijkse verzorging is enz.

H.J.
H.J.
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtig, bij de RDW gepoogd om een kenteken van een personen auto over te schrijven.

Sorry is niet mogelijk storing ivm het Corona virus.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bedrijven die weer aan de gang willen gaan moeten hun medewerkers tegen besmetting beschermen door beschermingsmiddelen aan hen te verstrekken, dat betekent voor elke dag een gedesinfecteerd mondkapje, als ook een beschermingsbril dat aan het einde van de dag ingeleverd moet worden zodat het gedesinfecteerd kan worden. Dat zou bijvoorbeeld in een UV-C kamer kunnen of een gespecialiseerd bedrijf. Nadat de beschermingsmiddelen zijn ingeleverd moet iedereen voor vertrek verplicht hun handen wassen.

16
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x